Komentar

Med Saigonom in Kabulom: Ali Združene države Amerike res izgubljajo vojne?

ZDA torej ne širijo demokracije, temveč jo zagotavljajo dozirano, na žličko, kar sicer prinaša znosnejše življenje v zrušenih despotijah, vendar enako revno, brez perspektive, isto, kakršno je bilo pred okupacijo in "vojaško zmago". Nobena "zmagovalka vojne" proti ZDA si namreč ni opomogla v potrebni meri. Z implementacijo hollywoodsko napihnjenih muralov tipa možnosti za vse, svobode, pravne države, demokracije … utrjujejo sistem okupacijskih vrednot, praviloma nezdružljiv z mentaliteto naroda. S posredovanjem zabavne tehnologije kretenizirajo stanje morale in zavesti, na dolgi rok onemogočajo ustvarjanje zdravih revolucionarno-osvobodilnih jeder, ustvarjajo zadovoljne siromake in bodočo nadvlado. 

 

30.08.2021 20:50
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   ZDA   Afganistan   vojna   Irak   Libija   Jeffrey Sachs   Božo Cerar   Chris Wallace   Jevgenij Satanovski

Foto: AP

ZDA torej ne širijo demokracije, temveč jo zagotavljajo dozirano, na žličko, kar sicer prinaša znosnejše življenje v zrušenih despotijah, vendar enako revno, brez perspektive, isto, kakršno je bilo pred okupacijo in "vojaško zmago".

Na portalu+ kot tudi na splošno v javnosti in politiki je govora o  porazu Združenih držav Amerike v afganistanski ter v nekaterih prejšnjih vojnah (Indokina, Koreja, Libija, Irak). Tako je zapisal Jeffrey Sachs: "Razsežnosti ameriškega neuspeha v Afganistanu so osupljive. Ne gre za neuspeh demokratov ali republikancev, ampak za trajni neuspeh ameriške politične kulture ... Skoraj vsaka sodobna vojaška intervencija ZDA v državah v razvoju je gnila. V šestdesetih in prvi polovici sedemdesetih let so se ZDA borile v Indokini - Vietnamu, Laosu in Kambodži; na koncu so bile po desetletju grotesknega poboja poražene … V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so ZDA opustošile Srednjo Ameriko v vojnah posrednikov, da bi preprečile ali strmoglavile levičarske vlade. Regija se še vedno ni zacelila. Bližnji vzhod in zahodna Azija od leta 1979 čutita breme neumnosti in krutosti ameriške zunanje politike ...  Kot odgovor na strmoglavljenje iranskega šaha  leta 1979 (še enega diktatorja, ki so ga postavile ZDA), je Reaganova vlada v vojni z novonastalo iransko Islamsko republiko oborožila iraškega diktatorja Sadama Huseina. Sledilo je množično prelivanje krvi in kemično vojskovanje, ki so ga podpirale Združene države. Tej krvavi epizodi je sledila Sadamova invazija na Kuvajt in nato dve zalivski vojni pod vodstvom ZDA v letih 1990 in 2003… je Cii tudi naročil, naj skupaj s Savdsko Arabijo zruši sirskega predsednika, kar je privedlo do hude sirske državljanske vojne, ki traja še danes. Kot da to ne bi bilo dovolj, je Obama ukazal zvezi NATO, naj vrže z oblasti libijskega voditelja Moamerja el Gadafija, kar je spodbudilo desetletje nestabilnosti v tej državi in njenih sosedah … Kar je skupno vse tem primerom, ni le neuspeh politike. V osnovi vseh je prepričanje ameriške zunanjepolitične družbe, da je rešitev vsakega političnega izziva vojaško posredovanje ali destabilizacija, ki jo podpira CIA. To prepričanje govori o tem, da ameriška zunanjepolitična elita v ničemer ne upošteva želje drugih držav."

 

Prav tako na tem portalu Božo Cerar: "Ob umiku ameriških oziroma Natovih sil iz Afganistana se zastavlja vprašanje, ali je bilo posredovanje vredno, ali se je splačalo. Je izkupiček presegel vložek (v denarju in življenjih) ali obratno? … Pričakovanja, da se bo v gorato državo pod Hindukušem več ali manj s silo dalo uvoziti demokracijo in ustvariti centralizirano državo zahodnega tipa, so še daleč od uresničitve … Politične rešitve za končanje bojev v državi vsekakor ne bi mogle vsiliti. Ta je odvisna od Afganistancev samih. Kaj dosti tudi niso mogle vplivati na ravnaje sosednjih držav, predvsem Pakistana … Talibani sedaj verjamejo, da so vojno izgubili tudi Američani. In temu primerno so se začeli tudi obnašati. Z napadi na Američane so v skladu z bilateralnim dogovorom prenehali. To pa je več ali manj tudi vse. Niti so trdno v njihovih rokah. Potrpežljivo bodo počakali še teh nekaj mesecev. … Iran se bo ameriškega umika iz Afganistana in regije vsekakor razveselil in v tem videl svojo priliko predvsem v zahodnem delu države in pri šiitski populaciji. Kitajska bo v ameriškem umiku videla še en dokaz, da ameriška moč v svetu usiha. Podobno Rusija. Lahko, da ju bo to vzpodbudilo k agresivnejšem nastopu do Tajvana ali Ukrajine. Po logiki stvari je vlada v Kabulu avtomatično deležna simpatij in pomoči Indije."

 

Tako Chris Wallace, kolumnist FOX NEWS: "Nimamo moči za boj proti vsem džihadistom, ki se bodo zgrnili v Afganistan. Če pride do napada na ZDA z območja, ki smo ga zapustili, bo to konec Bidenovega mandata."

 

Ali pa stališče uradnih struktur Italije: "Medtem, ko se ZDA soočajo z afganistanskim kaosom, Rusija in Kitajska poskušata razširiti vpliv v pomembnem Perzijskem zalivu."

 

Ruski analitik Jevgenij Satanovski: "Dogajanje v Afganistanu je vsemu svetu razkrilo moč in sposobnost ZDA. V tako veliki meri ne nadzorujejo situacije; so brez moči, zoperstaviti se sovražniku. Verniki ZDA se naj ozavestijo. Postavlja se vprašanje, ali bodo ZDA sploh navzoče pri sledečih pomembnejših dogajanjih na globali ravni." 

 

  

II.

 

Žal je situacija diametralno nasprotna, zgornja navajanja smemo označiti za napačna, zmotna; ZDA niso izgubile nobene izmed več sto vojn, ki so jih skoraj brez izjeme sprožile same, tudi afganistanske ne. V vsaki so dosegle planirane cilje. Mehiki so odvzeli številna severna ozemlja, Rusiji Aljasko, Japonski Havaje.

 

Regionalni vojaški posegi so za dalj časa oslabeli Srednjo in dele Južne Amerike, dele Afrike, Bližnji Vzhod, Južno Evropo. Večje sovražne države so razdejali, na njihovih ozemljih ustanovile manjše satelitske. Oslabeti, razdeliti, osiromašiti, posejati kaos, zaseči naravne dobrine, omogočiti samostojnost zaveznicam, onemogočiti združitev nasprotnicam ... in podobno. Ustvarili so Kuvajt na ozemlju Iraka, Albanijo na ozemljih Srbije, Črne Gore, Severne Makedonije in Grčije, Kurdistan na območjih Sirije in Iraka. Razbili so Libijo na pet nepovezanih dežel, ščitijo suverenost Tajvana, Izraela, na oblasti vzdržujejo ducate garnitur, škodljivih matičnim narodom, toda koristnih interesom ZDA ter zaveznic.

 

Za vedno so okupirali Nemčijo in Japonsko pod pretvezo faktorjev druge svetovne vojne. S sankcijami so ohromeli gospodarstva Kube, Venezuele, Bolivije, Nikaragve, Srbije, Severne Koreje … Njihove vojne ne potekajo na njihovem ozemlju, temveč v povprečju 10.000 kilometrov stran. Vojaške baze postavljajo, kjer se jim zahoče, držijo v podrejenem položaju preostale velesile, jim onemogočajo reintegracijo interesnih sfer, rabo zanimivih območij, poslušajoč tolažilne pravljice o vpadu lastnih in krepitvi moči nasprotujočih velesil. V njihovih vojnah umira stotine tisočev domicilnih prebivalcev ter po nekaj tisoč ameriških vojakov, sicer iz nižjih slojev, nagnjenih kriminalu, ki ne odgovarjajo pred mednarodnimi tribunali, so oproščeni odgovornosti za karkoli storjenega na tujih ozemljih, pa izživljajo patološke vsebine na škodo drugih.

 

Trgovina z orožjem, ki jo podpira raziskovalna dejavnost (kar plačujejo zaveznice), cveti vpričo nenehnih vojn. Ekonomske elite z zajetjem nafte, mineralov, rudnin in ostalih zaplenjenih dobrin bogatijo, postavljajo na oblast korumpirane lokalne kvazielite, uničujejo državne mehanizme z nastavljanjem kooperativnih vodstev. Iz držav izčrpavajo tehnično izobražene kadre, jih uporabljajo za lasten razvoj. Na prebivalstvu eksperimentirajo z virusi, boleznimi, ekonomijo; tja odlagajo strupe, selijo oporečne panoge, ne plačujejo okoljevarstvenih taks.

  

Po umiku iz Afganistana so Američani ohranili nadzor nad enormno pomembnim heroinom, katerega usmerjajo po celem svetu, tržijo s prodajo, ekstra profite vlagajo v kapitalsko ter politično zanimive projekte. Več milijard dolarjev čistega heroinskega zaslužka zaganja turbine njihove ekonomije! Ohranili bodo nadzor nad ključnimi nahajališči mineralov, kajti zavoljo vojn obubožana država nima sredstev za zagon lastne industrije. Skupaj s kitajskimi, ruskimi, angleškimi … partnerji so ZDA dosegle ekonomski dogovor o skubljenju "osvobojene" države. Nastavili so oblast, s katero bodo zlahka sodelovali, kajti njihovega vodjo so "izšolali" v Guantanamu osem let, preden so ga posadili za pogajalsko mizo!

 

Kakorkoli se obrne, so ZDA zmagovalke, afganistansko ljudstvo pa poraženec. ZDA so torej "izgubile" še eno vojno s priokusom zmage.

 

 

III.

 

Ob naštetih bonitetah ZDA ne delujejo zgolj v dobro lastne države, temveč tudi naddržavnih elit, ki iz ozadij vodijo  zahodno in pripadajočo ekonomijo ter mednarodnih multikorporacij v solastništvu delničarjev iz njihovih krogov. Ne le, da izkoriščajo "zmagovalke" vojn, temveč jih tudi uporabljajo za poceni umazana dela, jim zalagajo trge z lastnimi korporacijskimi "junk" izdelki. Banke in denarni mednarodni skladi pod njihovim nadzorom črpajo zdrav kapital iz finančnih tokov "vojnih zmagovalk", korumpirane elite "zmagovalcev" selijo lastni nakraden denar v finančni krvotok ZDA, od koder se vrača opran, nalaga pa se v legalne sfere. Z vojnami zapuslujejo, krepijo industrijo smrti, socialni škart pošiljajo po celem svetu, s čemer se razbremenjujejo dragih socialnih transferjev, praznijo psihiatrične ustanove in zapore, redčijo problematične geto strukture, blažijo notranje napetosti. 

  

ZDA torej ne širijo demokracije, temveč jo zagotavljajo dozirano, na žličko, kar sicer prinaša znosnejše življenje v zrušenih despotijah, vendar enako revno, brez perspektive, isto, kakršno je bilo pred okupacijo in "vojaško zmago". Nobena “zmagovalka vojne” proti ZDA si namreč ni opomogla v potrebni meri. Z implementacijo hollywoodsko napihnjenih muralov tipa možnosti za vse, svobode, pravne države, demokracije … utrjujejo sistem okupacijskih vrednot, praviloma nezdružljiv z mentaliteto naroda. S posredovanjem zabavne tehnologije kretenizirajo stanje morale in zavesti, na dolgi rok onemogočajo ustvarjanje zdravih revolucionarno-osvobodilnih jeder, ustvarjajo zadovoljne siromake in bodočo nadvlado. 

 

Svet, ki ga z "vojaškimi porazi" promovirajo, utrjujejo zadnjih 70 let, je zaradi naštetega svet propada, destrukcije, kriminala, grabeža, amoralnosti in sorodnih civilizacijskih kategorij. Neoliberalni politično-ekonomski model s prenapihovanjem pomena  ustavnih osebnih svoboščin, tehnološkim napredkom, dvigom standarda, izboljšanjem zdravstvenih razmerij, podaljšanjem življenjske dobe … prinaša koristen napredek, toda po visoki ceni izgube človeškega, kar strateško ne obeta nič dobrega. Dlje kot bo prebivalstvo nepotrebno napadenih držav integrirano v sistem obskurnih vrednot, prestrašeno, demoralizirano, atomizirano, sterilno … dlje bodo elite dosegale cilje, ZDA pa bodo skupaj z zavezniki koristno izgubljale vojne.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Zaničuj ideologe, nacionaliste in rasiste. Vedno!
1
04.12.2021 21:00
Ukrajinsko-rusko-beloruska umetniška avantgarda je dobila svojo prvo teoretično knjigo že leta 1933. Izšla je v tedanjem ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!
27
02.12.2021 22:15
Domnevno kupovanje pristranskega medijskega poročanje in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem, kot papagajsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Will the Taliban curb drug trade, the economic backbone of Afghanistan?
13
01.12.2021 20:30
The Taliban involvement in drug trade was never a secret, however its dimension was never completely understood. Though they ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O socrealizmu in katarzi: Nekaj desetletij v zgodovini norosti človeštva ne pomeni nič
20
29.11.2021 20:30
Vse življenje trdim, da je osnova tega sovraštva in zločinanevoščljivost. TudiKajnse je pokesal. Ah, da, trume ideologov se ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
17
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja
8
13.11.2021 19:00
Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.754
02/
Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.496
03/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.577
04/
O socrealizmu in katarzi: Nekaj desetletij v zgodovini norosti človeštva ne pomeni nič
Pavle Okorn
Ogledov: 1.535
05/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 1.592
06/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 1.253
07/
Tragedija na Soči: Za smrt desetletnega Jaše še nihče ni odgovarjal, kar je nov dokaz "vrhunskega" slovenskega pravosodja
Uredništvo
Ogledov: 979
08/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 2.227
09/
Will the Taliban curb drug trade, the economic backbone of Afghanistan?
Valerio Fabbri
Ogledov: 908
10/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.030