Komentar

Med Saigonom in Kabulom: Ali Združene države Amerike res izgubljajo vojne?

ZDA torej ne širijo demokracije, temveč jo zagotavljajo dozirano, na žličko, kar sicer prinaša znosnejše življenje v zrušenih despotijah, vendar enako revno, brez perspektive, isto, kakršno je bilo pred okupacijo in "vojaško zmago". Nobena "zmagovalka vojne" proti ZDA si namreč ni opomogla v potrebni meri. Z implementacijo hollywoodsko napihnjenih muralov tipa možnosti za vse, svobode, pravne države, demokracije … utrjujejo sistem okupacijskih vrednot, praviloma nezdružljiv z mentaliteto naroda. S posredovanjem zabavne tehnologije kretenizirajo stanje morale in zavesti, na dolgi rok onemogočajo ustvarjanje zdravih revolucionarno-osvobodilnih jeder, ustvarjajo zadovoljne siromake in bodočo nadvlado. 

 

30.08.2021 20:50
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   ZDA   Afganistan   vojna   Irak   Libija   Jeffrey Sachs   Božo Cerar   Chris Wallace   Jevgenij Satanovski

Foto: AP

ZDA torej ne širijo demokracije, temveč jo zagotavljajo dozirano, na žličko, kar sicer prinaša znosnejše življenje v zrušenih despotijah, vendar enako revno, brez perspektive, isto, kakršno je bilo pred okupacijo in "vojaško zmago".

Na portalu+ kot tudi na splošno v javnosti in politiki je govora o  porazu Združenih držav Amerike v afganistanski ter v nekaterih prejšnjih vojnah (Indokina, Koreja, Libija, Irak). Tako je zapisal Jeffrey Sachs: "Razsežnosti ameriškega neuspeha v Afganistanu so osupljive. Ne gre za neuspeh demokratov ali republikancev, ampak za trajni neuspeh ameriške politične kulture ... Skoraj vsaka sodobna vojaška intervencija ZDA v državah v razvoju je gnila. V šestdesetih in prvi polovici sedemdesetih let so se ZDA borile v Indokini - Vietnamu, Laosu in Kambodži; na koncu so bile po desetletju grotesknega poboja poražene … V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so ZDA opustošile Srednjo Ameriko v vojnah posrednikov, da bi preprečile ali strmoglavile levičarske vlade. Regija se še vedno ni zacelila. Bližnji vzhod in zahodna Azija od leta 1979 čutita breme neumnosti in krutosti ameriške zunanje politike ...  Kot odgovor na strmoglavljenje iranskega šaha  leta 1979 (še enega diktatorja, ki so ga postavile ZDA), je Reaganova vlada v vojni z novonastalo iransko Islamsko republiko oborožila iraškega diktatorja Sadama Huseina. Sledilo je množično prelivanje krvi in kemično vojskovanje, ki so ga podpirale Združene države. Tej krvavi epizodi je sledila Sadamova invazija na Kuvajt in nato dve zalivski vojni pod vodstvom ZDA v letih 1990 in 2003… je Cii tudi naročil, naj skupaj s Savdsko Arabijo zruši sirskega predsednika, kar je privedlo do hude sirske državljanske vojne, ki traja še danes. Kot da to ne bi bilo dovolj, je Obama ukazal zvezi NATO, naj vrže z oblasti libijskega voditelja Moamerja el Gadafija, kar je spodbudilo desetletje nestabilnosti v tej državi in njenih sosedah … Kar je skupno vse tem primerom, ni le neuspeh politike. V osnovi vseh je prepričanje ameriške zunanjepolitične družbe, da je rešitev vsakega političnega izziva vojaško posredovanje ali destabilizacija, ki jo podpira CIA. To prepričanje govori o tem, da ameriška zunanjepolitična elita v ničemer ne upošteva želje drugih držav."

 

Prav tako na tem portalu Božo Cerar: "Ob umiku ameriških oziroma Natovih sil iz Afganistana se zastavlja vprašanje, ali je bilo posredovanje vredno, ali se je splačalo. Je izkupiček presegel vložek (v denarju in življenjih) ali obratno? … Pričakovanja, da se bo v gorato državo pod Hindukušem več ali manj s silo dalo uvoziti demokracijo in ustvariti centralizirano državo zahodnega tipa, so še daleč od uresničitve … Politične rešitve za končanje bojev v državi vsekakor ne bi mogle vsiliti. Ta je odvisna od Afganistancev samih. Kaj dosti tudi niso mogle vplivati na ravnaje sosednjih držav, predvsem Pakistana … Talibani sedaj verjamejo, da so vojno izgubili tudi Američani. In temu primerno so se začeli tudi obnašati. Z napadi na Američane so v skladu z bilateralnim dogovorom prenehali. To pa je več ali manj tudi vse. Niti so trdno v njihovih rokah. Potrpežljivo bodo počakali še teh nekaj mesecev. … Iran se bo ameriškega umika iz Afganistana in regije vsekakor razveselil in v tem videl svojo priliko predvsem v zahodnem delu države in pri šiitski populaciji. Kitajska bo v ameriškem umiku videla še en dokaz, da ameriška moč v svetu usiha. Podobno Rusija. Lahko, da ju bo to vzpodbudilo k agresivnejšem nastopu do Tajvana ali Ukrajine. Po logiki stvari je vlada v Kabulu avtomatično deležna simpatij in pomoči Indije."

 

Tako Chris Wallace, kolumnist FOX NEWS: "Nimamo moči za boj proti vsem džihadistom, ki se bodo zgrnili v Afganistan. Če pride do napada na ZDA z območja, ki smo ga zapustili, bo to konec Bidenovega mandata."

 

Ali pa stališče uradnih struktur Italije: "Medtem, ko se ZDA soočajo z afganistanskim kaosom, Rusija in Kitajska poskušata razširiti vpliv v pomembnem Perzijskem zalivu."

 

Ruski analitik Jevgenij Satanovski: "Dogajanje v Afganistanu je vsemu svetu razkrilo moč in sposobnost ZDA. V tako veliki meri ne nadzorujejo situacije; so brez moči, zoperstaviti se sovražniku. Verniki ZDA se naj ozavestijo. Postavlja se vprašanje, ali bodo ZDA sploh navzoče pri sledečih pomembnejših dogajanjih na globali ravni." 

 

  

II.

 

Žal je situacija diametralno nasprotna, zgornja navajanja smemo označiti za napačna, zmotna; ZDA niso izgubile nobene izmed več sto vojn, ki so jih skoraj brez izjeme sprožile same, tudi afganistanske ne. V vsaki so dosegle planirane cilje. Mehiki so odvzeli številna severna ozemlja, Rusiji Aljasko, Japonski Havaje.

 

Regionalni vojaški posegi so za dalj časa oslabeli Srednjo in dele Južne Amerike, dele Afrike, Bližnji Vzhod, Južno Evropo. Večje sovražne države so razdejali, na njihovih ozemljih ustanovile manjše satelitske. Oslabeti, razdeliti, osiromašiti, posejati kaos, zaseči naravne dobrine, omogočiti samostojnost zaveznicam, onemogočiti združitev nasprotnicam ... in podobno. Ustvarili so Kuvajt na ozemlju Iraka, Albanijo na ozemljih Srbije, Črne Gore, Severne Makedonije in Grčije, Kurdistan na območjih Sirije in Iraka. Razbili so Libijo na pet nepovezanih dežel, ščitijo suverenost Tajvana, Izraela, na oblasti vzdržujejo ducate garnitur, škodljivih matičnim narodom, toda koristnih interesom ZDA ter zaveznic.

 

Za vedno so okupirali Nemčijo in Japonsko pod pretvezo faktorjev druge svetovne vojne. S sankcijami so ohromeli gospodarstva Kube, Venezuele, Bolivije, Nikaragve, Srbije, Severne Koreje … Njihove vojne ne potekajo na njihovem ozemlju, temveč v povprečju 10.000 kilometrov stran. Vojaške baze postavljajo, kjer se jim zahoče, držijo v podrejenem položaju preostale velesile, jim onemogočajo reintegracijo interesnih sfer, rabo zanimivih območij, poslušajoč tolažilne pravljice o vpadu lastnih in krepitvi moči nasprotujočih velesil. V njihovih vojnah umira stotine tisočev domicilnih prebivalcev ter po nekaj tisoč ameriških vojakov, sicer iz nižjih slojev, nagnjenih kriminalu, ki ne odgovarjajo pred mednarodnimi tribunali, so oproščeni odgovornosti za karkoli storjenega na tujih ozemljih, pa izživljajo patološke vsebine na škodo drugih.

 

Trgovina z orožjem, ki jo podpira raziskovalna dejavnost (kar plačujejo zaveznice), cveti vpričo nenehnih vojn. Ekonomske elite z zajetjem nafte, mineralov, rudnin in ostalih zaplenjenih dobrin bogatijo, postavljajo na oblast korumpirane lokalne kvazielite, uničujejo državne mehanizme z nastavljanjem kooperativnih vodstev. Iz držav izčrpavajo tehnično izobražene kadre, jih uporabljajo za lasten razvoj. Na prebivalstvu eksperimentirajo z virusi, boleznimi, ekonomijo; tja odlagajo strupe, selijo oporečne panoge, ne plačujejo okoljevarstvenih taks.

  

Po umiku iz Afganistana so Američani ohranili nadzor nad enormno pomembnim heroinom, katerega usmerjajo po celem svetu, tržijo s prodajo, ekstra profite vlagajo v kapitalsko ter politično zanimive projekte. Več milijard dolarjev čistega heroinskega zaslužka zaganja turbine njihove ekonomije! Ohranili bodo nadzor nad ključnimi nahajališči mineralov, kajti zavoljo vojn obubožana država nima sredstev za zagon lastne industrije. Skupaj s kitajskimi, ruskimi, angleškimi … partnerji so ZDA dosegle ekonomski dogovor o skubljenju "osvobojene" države. Nastavili so oblast, s katero bodo zlahka sodelovali, kajti njihovega vodjo so "izšolali" v Guantanamu osem let, preden so ga posadili za pogajalsko mizo!

 

Kakorkoli se obrne, so ZDA zmagovalke, afganistansko ljudstvo pa poraženec. ZDA so torej "izgubile" še eno vojno s priokusom zmage.

 

 

III.

 

Ob naštetih bonitetah ZDA ne delujejo zgolj v dobro lastne države, temveč tudi naddržavnih elit, ki iz ozadij vodijo  zahodno in pripadajočo ekonomijo ter mednarodnih multikorporacij v solastništvu delničarjev iz njihovih krogov. Ne le, da izkoriščajo "zmagovalke" vojn, temveč jih tudi uporabljajo za poceni umazana dela, jim zalagajo trge z lastnimi korporacijskimi "junk" izdelki. Banke in denarni mednarodni skladi pod njihovim nadzorom črpajo zdrav kapital iz finančnih tokov "vojnih zmagovalk", korumpirane elite "zmagovalcev" selijo lastni nakraden denar v finančni krvotok ZDA, od koder se vrača opran, nalaga pa se v legalne sfere. Z vojnami zapuslujejo, krepijo industrijo smrti, socialni škart pošiljajo po celem svetu, s čemer se razbremenjujejo dragih socialnih transferjev, praznijo psihiatrične ustanove in zapore, redčijo problematične geto strukture, blažijo notranje napetosti. 

  

ZDA torej ne širijo demokracije, temveč jo zagotavljajo dozirano, na žličko, kar sicer prinaša znosnejše življenje v zrušenih despotijah, vendar enako revno, brez perspektive, isto, kakršno je bilo pred okupacijo in "vojaško zmago". Nobena “zmagovalka vojne” proti ZDA si namreč ni opomogla v potrebni meri. Z implementacijo hollywoodsko napihnjenih muralov tipa možnosti za vse, svobode, pravne države, demokracije … utrjujejo sistem okupacijskih vrednot, praviloma nezdružljiv z mentaliteto naroda. S posredovanjem zabavne tehnologije kretenizirajo stanje morale in zavesti, na dolgi rok onemogočajo ustvarjanje zdravih revolucionarno-osvobodilnih jeder, ustvarjajo zadovoljne siromake in bodočo nadvlado. 

 

Svet, ki ga z "vojaškimi porazi" promovirajo, utrjujejo zadnjih 70 let, je zaradi naštetega svet propada, destrukcije, kriminala, grabeža, amoralnosti in sorodnih civilizacijskih kategorij. Neoliberalni politično-ekonomski model s prenapihovanjem pomena  ustavnih osebnih svoboščin, tehnološkim napredkom, dvigom standarda, izboljšanjem zdravstvenih razmerij, podaljšanjem življenjske dobe … prinaša koristen napredek, toda po visoki ceni izgube človeškega, kar strateško ne obeta nič dobrega. Dlje kot bo prebivalstvo nepotrebno napadenih držav integrirano v sistem obskurnih vrednot, prestrašeno, demoralizirano, atomizirano, sterilno … dlje bodo elite dosegale cilje, ZDA pa bodo skupaj z zavezniki koristno izgubljale vojne.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.651
02/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.977
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.193
04/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.001
05/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.615
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.126
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.026
08/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 941
09/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.835
10/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.472