Komentar

Med Saigonom in Kabulom: Ali Združene države Amerike res izgubljajo vojne?

ZDA torej ne širijo demokracije, temveč jo zagotavljajo dozirano, na žličko, kar sicer prinaša znosnejše življenje v zrušenih despotijah, vendar enako revno, brez perspektive, isto, kakršno je bilo pred okupacijo in "vojaško zmago". Nobena "zmagovalka vojne" proti ZDA si namreč ni opomogla v potrebni meri. Z implementacijo hollywoodsko napihnjenih muralov tipa možnosti za vse, svobode, pravne države, demokracije … utrjujejo sistem okupacijskih vrednot, praviloma nezdružljiv z mentaliteto naroda. S posredovanjem zabavne tehnologije kretenizirajo stanje morale in zavesti, na dolgi rok onemogočajo ustvarjanje zdravih revolucionarno-osvobodilnih jeder, ustvarjajo zadovoljne siromake in bodočo nadvlado. 

 

30.08.2021 20:50
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   ZDA   Afganistan   vojna   Irak   Libija   Jeffrey Sachs   Božo Cerar   Chris Wallace   Jevgenij Satanovski

Foto: AP

ZDA torej ne širijo demokracije, temveč jo zagotavljajo dozirano, na žličko, kar sicer prinaša znosnejše življenje v zrušenih despotijah, vendar enako revno, brez perspektive, isto, kakršno je bilo pred okupacijo in "vojaško zmago".

Na portalu+ kot tudi na splošno v javnosti in politiki je govora o  porazu Združenih držav Amerike v afganistanski ter v nekaterih prejšnjih vojnah (Indokina, Koreja, Libija, Irak). Tako je zapisal Jeffrey Sachs: "Razsežnosti ameriškega neuspeha v Afganistanu so osupljive. Ne gre za neuspeh demokratov ali republikancev, ampak za trajni neuspeh ameriške politične kulture ... Skoraj vsaka sodobna vojaška intervencija ZDA v državah v razvoju je gnila. V šestdesetih in prvi polovici sedemdesetih let so se ZDA borile v Indokini - Vietnamu, Laosu in Kambodži; na koncu so bile po desetletju grotesknega poboja poražene … V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so ZDA opustošile Srednjo Ameriko v vojnah posrednikov, da bi preprečile ali strmoglavile levičarske vlade. Regija se še vedno ni zacelila. Bližnji vzhod in zahodna Azija od leta 1979 čutita breme neumnosti in krutosti ameriške zunanje politike ...  Kot odgovor na strmoglavljenje iranskega šaha  leta 1979 (še enega diktatorja, ki so ga postavile ZDA), je Reaganova vlada v vojni z novonastalo iransko Islamsko republiko oborožila iraškega diktatorja Sadama Huseina. Sledilo je množično prelivanje krvi in kemično vojskovanje, ki so ga podpirale Združene države. Tej krvavi epizodi je sledila Sadamova invazija na Kuvajt in nato dve zalivski vojni pod vodstvom ZDA v letih 1990 in 2003… je Cii tudi naročil, naj skupaj s Savdsko Arabijo zruši sirskega predsednika, kar je privedlo do hude sirske državljanske vojne, ki traja še danes. Kot da to ne bi bilo dovolj, je Obama ukazal zvezi NATO, naj vrže z oblasti libijskega voditelja Moamerja el Gadafija, kar je spodbudilo desetletje nestabilnosti v tej državi in njenih sosedah … Kar je skupno vse tem primerom, ni le neuspeh politike. V osnovi vseh je prepričanje ameriške zunanjepolitične družbe, da je rešitev vsakega političnega izziva vojaško posredovanje ali destabilizacija, ki jo podpira CIA. To prepričanje govori o tem, da ameriška zunanjepolitična elita v ničemer ne upošteva želje drugih držav."

 

Prav tako na tem portalu Božo Cerar: "Ob umiku ameriških oziroma Natovih sil iz Afganistana se zastavlja vprašanje, ali je bilo posredovanje vredno, ali se je splačalo. Je izkupiček presegel vložek (v denarju in življenjih) ali obratno? … Pričakovanja, da se bo v gorato državo pod Hindukušem več ali manj s silo dalo uvoziti demokracijo in ustvariti centralizirano državo zahodnega tipa, so še daleč od uresničitve … Politične rešitve za končanje bojev v državi vsekakor ne bi mogle vsiliti. Ta je odvisna od Afganistancev samih. Kaj dosti tudi niso mogle vplivati na ravnaje sosednjih držav, predvsem Pakistana … Talibani sedaj verjamejo, da so vojno izgubili tudi Američani. In temu primerno so se začeli tudi obnašati. Z napadi na Američane so v skladu z bilateralnim dogovorom prenehali. To pa je več ali manj tudi vse. Niti so trdno v njihovih rokah. Potrpežljivo bodo počakali še teh nekaj mesecev. … Iran se bo ameriškega umika iz Afganistana in regije vsekakor razveselil in v tem videl svojo priliko predvsem v zahodnem delu države in pri šiitski populaciji. Kitajska bo v ameriškem umiku videla še en dokaz, da ameriška moč v svetu usiha. Podobno Rusija. Lahko, da ju bo to vzpodbudilo k agresivnejšem nastopu do Tajvana ali Ukrajine. Po logiki stvari je vlada v Kabulu avtomatično deležna simpatij in pomoči Indije."

 

Tako Chris Wallace, kolumnist FOX NEWS: "Nimamo moči za boj proti vsem džihadistom, ki se bodo zgrnili v Afganistan. Če pride do napada na ZDA z območja, ki smo ga zapustili, bo to konec Bidenovega mandata."

 

Ali pa stališče uradnih struktur Italije: "Medtem, ko se ZDA soočajo z afganistanskim kaosom, Rusija in Kitajska poskušata razširiti vpliv v pomembnem Perzijskem zalivu."

 

Ruski analitik Jevgenij Satanovski: "Dogajanje v Afganistanu je vsemu svetu razkrilo moč in sposobnost ZDA. V tako veliki meri ne nadzorujejo situacije; so brez moči, zoperstaviti se sovražniku. Verniki ZDA se naj ozavestijo. Postavlja se vprašanje, ali bodo ZDA sploh navzoče pri sledečih pomembnejših dogajanjih na globali ravni." 

 

  

II.

 

Žal je situacija diametralno nasprotna, zgornja navajanja smemo označiti za napačna, zmotna; ZDA niso izgubile nobene izmed več sto vojn, ki so jih skoraj brez izjeme sprožile same, tudi afganistanske ne. V vsaki so dosegle planirane cilje. Mehiki so odvzeli številna severna ozemlja, Rusiji Aljasko, Japonski Havaje.

 

Regionalni vojaški posegi so za dalj časa oslabeli Srednjo in dele Južne Amerike, dele Afrike, Bližnji Vzhod, Južno Evropo. Večje sovražne države so razdejali, na njihovih ozemljih ustanovile manjše satelitske. Oslabeti, razdeliti, osiromašiti, posejati kaos, zaseči naravne dobrine, omogočiti samostojnost zaveznicam, onemogočiti združitev nasprotnicam ... in podobno. Ustvarili so Kuvajt na ozemlju Iraka, Albanijo na ozemljih Srbije, Črne Gore, Severne Makedonije in Grčije, Kurdistan na območjih Sirije in Iraka. Razbili so Libijo na pet nepovezanih dežel, ščitijo suverenost Tajvana, Izraela, na oblasti vzdržujejo ducate garnitur, škodljivih matičnim narodom, toda koristnih interesom ZDA ter zaveznic.

 

Za vedno so okupirali Nemčijo in Japonsko pod pretvezo faktorjev druge svetovne vojne. S sankcijami so ohromeli gospodarstva Kube, Venezuele, Bolivije, Nikaragve, Srbije, Severne Koreje … Njihove vojne ne potekajo na njihovem ozemlju, temveč v povprečju 10.000 kilometrov stran. Vojaške baze postavljajo, kjer se jim zahoče, držijo v podrejenem položaju preostale velesile, jim onemogočajo reintegracijo interesnih sfer, rabo zanimivih območij, poslušajoč tolažilne pravljice o vpadu lastnih in krepitvi moči nasprotujočih velesil. V njihovih vojnah umira stotine tisočev domicilnih prebivalcev ter po nekaj tisoč ameriških vojakov, sicer iz nižjih slojev, nagnjenih kriminalu, ki ne odgovarjajo pred mednarodnimi tribunali, so oproščeni odgovornosti za karkoli storjenega na tujih ozemljih, pa izživljajo patološke vsebine na škodo drugih.

 

Trgovina z orožjem, ki jo podpira raziskovalna dejavnost (kar plačujejo zaveznice), cveti vpričo nenehnih vojn. Ekonomske elite z zajetjem nafte, mineralov, rudnin in ostalih zaplenjenih dobrin bogatijo, postavljajo na oblast korumpirane lokalne kvazielite, uničujejo državne mehanizme z nastavljanjem kooperativnih vodstev. Iz držav izčrpavajo tehnično izobražene kadre, jih uporabljajo za lasten razvoj. Na prebivalstvu eksperimentirajo z virusi, boleznimi, ekonomijo; tja odlagajo strupe, selijo oporečne panoge, ne plačujejo okoljevarstvenih taks.

  

Po umiku iz Afganistana so Američani ohranili nadzor nad enormno pomembnim heroinom, katerega usmerjajo po celem svetu, tržijo s prodajo, ekstra profite vlagajo v kapitalsko ter politično zanimive projekte. Več milijard dolarjev čistega heroinskega zaslužka zaganja turbine njihove ekonomije! Ohranili bodo nadzor nad ključnimi nahajališči mineralov, kajti zavoljo vojn obubožana država nima sredstev za zagon lastne industrije. Skupaj s kitajskimi, ruskimi, angleškimi … partnerji so ZDA dosegle ekonomski dogovor o skubljenju "osvobojene" države. Nastavili so oblast, s katero bodo zlahka sodelovali, kajti njihovega vodjo so "izšolali" v Guantanamu osem let, preden so ga posadili za pogajalsko mizo!

 

Kakorkoli se obrne, so ZDA zmagovalke, afganistansko ljudstvo pa poraženec. ZDA so torej "izgubile" še eno vojno s priokusom zmage.

 

 

III.

 

Ob naštetih bonitetah ZDA ne delujejo zgolj v dobro lastne države, temveč tudi naddržavnih elit, ki iz ozadij vodijo  zahodno in pripadajočo ekonomijo ter mednarodnih multikorporacij v solastništvu delničarjev iz njihovih krogov. Ne le, da izkoriščajo "zmagovalke" vojn, temveč jih tudi uporabljajo za poceni umazana dela, jim zalagajo trge z lastnimi korporacijskimi "junk" izdelki. Banke in denarni mednarodni skladi pod njihovim nadzorom črpajo zdrav kapital iz finančnih tokov "vojnih zmagovalk", korumpirane elite "zmagovalcev" selijo lastni nakraden denar v finančni krvotok ZDA, od koder se vrača opran, nalaga pa se v legalne sfere. Z vojnami zapuslujejo, krepijo industrijo smrti, socialni škart pošiljajo po celem svetu, s čemer se razbremenjujejo dragih socialnih transferjev, praznijo psihiatrične ustanove in zapore, redčijo problematične geto strukture, blažijo notranje napetosti. 

  

ZDA torej ne širijo demokracije, temveč jo zagotavljajo dozirano, na žličko, kar sicer prinaša znosnejše življenje v zrušenih despotijah, vendar enako revno, brez perspektive, isto, kakršno je bilo pred okupacijo in "vojaško zmago". Nobena “zmagovalka vojne” proti ZDA si namreč ni opomogla v potrebni meri. Z implementacijo hollywoodsko napihnjenih muralov tipa možnosti za vse, svobode, pravne države, demokracije … utrjujejo sistem okupacijskih vrednot, praviloma nezdružljiv z mentaliteto naroda. S posredovanjem zabavne tehnologije kretenizirajo stanje morale in zavesti, na dolgi rok onemogočajo ustvarjanje zdravih revolucionarno-osvobodilnih jeder, ustvarjajo zadovoljne siromake in bodočo nadvlado. 

 

Svet, ki ga z "vojaškimi porazi" promovirajo, utrjujejo zadnjih 70 let, je zaradi naštetega svet propada, destrukcije, kriminala, grabeža, amoralnosti in sorodnih civilizacijskih kategorij. Neoliberalni politično-ekonomski model s prenapihovanjem pomena  ustavnih osebnih svoboščin, tehnološkim napredkom, dvigom standarda, izboljšanjem zdravstvenih razmerij, podaljšanjem življenjske dobe … prinaša koristen napredek, toda po visoki ceni izgube človeškega, kar strateško ne obeta nič dobrega. Dlje kot bo prebivalstvo nepotrebno napadenih držav integrirano v sistem obskurnih vrednot, prestrašeno, demoralizirano, atomizirano, sterilno … dlje bodo elite dosegale cilje, ZDA pa bodo skupaj z zavezniki koristno izgubljale vojne.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Izgubljena čast Mateja Accetta in specialna operacija proti RTV Slovenija
0
28.03.2023 23:00
Odločitve ustavnega sodišča vedno znova preizkušajo stabilnosti demokracije in trdnost pravne države. So tudi lakmusov test ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
13
26.03.2023 21:45
Mogoče je dohodninska zakonodaja za ministra za finance res nepregledna, kar je tudi razumeti, saj minister za finance ni ... Več.
Piše: Ivan Simič
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
19
25.03.2023 23:00
Ob silnem medijskem razkritju domnevno nepravilnega ravnanja nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka čakam novinarje, da pogledajo ... Več.
Piše: Milan Krek
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
14
23.03.2023 23:00
Danes se bije boj za Bližnji vzhod in Afriko med ZDA, Rusijo in Kitajsko, medtem ko je Evropska unija nekoliko zaspala zaradi ... Več.
Piše: Andraž Šest
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
11
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
16
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
11
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.146
02/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.466
03/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 1.297
04/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.354
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.459
06/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 978
07/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.974
08/
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
Tomaž Seljak
Ogledov: 743
09/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 533
10/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.968