Komentar

Med Saigonom in Kabulom: Ali Združene države Amerike res izgubljajo vojne?

ZDA torej ne širijo demokracije, temveč jo zagotavljajo dozirano, na žličko, kar sicer prinaša znosnejše življenje v zrušenih despotijah, vendar enako revno, brez perspektive, isto, kakršno je bilo pred okupacijo in "vojaško zmago". Nobena "zmagovalka vojne" proti ZDA si namreč ni opomogla v potrebni meri. Z implementacijo hollywoodsko napihnjenih muralov tipa možnosti za vse, svobode, pravne države, demokracije … utrjujejo sistem okupacijskih vrednot, praviloma nezdružljiv z mentaliteto naroda. S posredovanjem zabavne tehnologije kretenizirajo stanje morale in zavesti, na dolgi rok onemogočajo ustvarjanje zdravih revolucionarno-osvobodilnih jeder, ustvarjajo zadovoljne siromake in bodočo nadvlado. 

 

30.08.2021 20:50
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   ZDA   Afganistan   vojna   Irak   Libija   Jeffrey Sachs   Božo Cerar   Chris Wallace   Jevgenij Satanovski

Foto: AP

ZDA torej ne širijo demokracije, temveč jo zagotavljajo dozirano, na žličko, kar sicer prinaša znosnejše življenje v zrušenih despotijah, vendar enako revno, brez perspektive, isto, kakršno je bilo pred okupacijo in "vojaško zmago".

Na portalu+ kot tudi na splošno v javnosti in politiki je govora o  porazu Združenih držav Amerike v afganistanski ter v nekaterih prejšnjih vojnah (Indokina, Koreja, Libija, Irak). Tako je zapisal Jeffrey Sachs: "Razsežnosti ameriškega neuspeha v Afganistanu so osupljive. Ne gre za neuspeh demokratov ali republikancev, ampak za trajni neuspeh ameriške politične kulture ... Skoraj vsaka sodobna vojaška intervencija ZDA v državah v razvoju je gnila. V šestdesetih in prvi polovici sedemdesetih let so se ZDA borile v Indokini - Vietnamu, Laosu in Kambodži; na koncu so bile po desetletju grotesknega poboja poražene … V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so ZDA opustošile Srednjo Ameriko v vojnah posrednikov, da bi preprečile ali strmoglavile levičarske vlade. Regija se še vedno ni zacelila. Bližnji vzhod in zahodna Azija od leta 1979 čutita breme neumnosti in krutosti ameriške zunanje politike ...  Kot odgovor na strmoglavljenje iranskega šaha  leta 1979 (še enega diktatorja, ki so ga postavile ZDA), je Reaganova vlada v vojni z novonastalo iransko Islamsko republiko oborožila iraškega diktatorja Sadama Huseina. Sledilo je množično prelivanje krvi in kemično vojskovanje, ki so ga podpirale Združene države. Tej krvavi epizodi je sledila Sadamova invazija na Kuvajt in nato dve zalivski vojni pod vodstvom ZDA v letih 1990 in 2003… je Cii tudi naročil, naj skupaj s Savdsko Arabijo zruši sirskega predsednika, kar je privedlo do hude sirske državljanske vojne, ki traja še danes. Kot da to ne bi bilo dovolj, je Obama ukazal zvezi NATO, naj vrže z oblasti libijskega voditelja Moamerja el Gadafija, kar je spodbudilo desetletje nestabilnosti v tej državi in njenih sosedah … Kar je skupno vse tem primerom, ni le neuspeh politike. V osnovi vseh je prepričanje ameriške zunanjepolitične družbe, da je rešitev vsakega političnega izziva vojaško posredovanje ali destabilizacija, ki jo podpira CIA. To prepričanje govori o tem, da ameriška zunanjepolitična elita v ničemer ne upošteva želje drugih držav."

 

Prav tako na tem portalu Božo Cerar: "Ob umiku ameriških oziroma Natovih sil iz Afganistana se zastavlja vprašanje, ali je bilo posredovanje vredno, ali se je splačalo. Je izkupiček presegel vložek (v denarju in življenjih) ali obratno? … Pričakovanja, da se bo v gorato državo pod Hindukušem več ali manj s silo dalo uvoziti demokracijo in ustvariti centralizirano državo zahodnega tipa, so še daleč od uresničitve … Politične rešitve za končanje bojev v državi vsekakor ne bi mogle vsiliti. Ta je odvisna od Afganistancev samih. Kaj dosti tudi niso mogle vplivati na ravnaje sosednjih držav, predvsem Pakistana … Talibani sedaj verjamejo, da so vojno izgubili tudi Američani. In temu primerno so se začeli tudi obnašati. Z napadi na Američane so v skladu z bilateralnim dogovorom prenehali. To pa je več ali manj tudi vse. Niti so trdno v njihovih rokah. Potrpežljivo bodo počakali še teh nekaj mesecev. … Iran se bo ameriškega umika iz Afganistana in regije vsekakor razveselil in v tem videl svojo priliko predvsem v zahodnem delu države in pri šiitski populaciji. Kitajska bo v ameriškem umiku videla še en dokaz, da ameriška moč v svetu usiha. Podobno Rusija. Lahko, da ju bo to vzpodbudilo k agresivnejšem nastopu do Tajvana ali Ukrajine. Po logiki stvari je vlada v Kabulu avtomatično deležna simpatij in pomoči Indije."

 

Tako Chris Wallace, kolumnist FOX NEWS: "Nimamo moči za boj proti vsem džihadistom, ki se bodo zgrnili v Afganistan. Če pride do napada na ZDA z območja, ki smo ga zapustili, bo to konec Bidenovega mandata."

 

Ali pa stališče uradnih struktur Italije: "Medtem, ko se ZDA soočajo z afganistanskim kaosom, Rusija in Kitajska poskušata razširiti vpliv v pomembnem Perzijskem zalivu."

 

Ruski analitik Jevgenij Satanovski: "Dogajanje v Afganistanu je vsemu svetu razkrilo moč in sposobnost ZDA. V tako veliki meri ne nadzorujejo situacije; so brez moči, zoperstaviti se sovražniku. Verniki ZDA se naj ozavestijo. Postavlja se vprašanje, ali bodo ZDA sploh navzoče pri sledečih pomembnejših dogajanjih na globali ravni." 

 

  

II.

 

Žal je situacija diametralno nasprotna, zgornja navajanja smemo označiti za napačna, zmotna; ZDA niso izgubile nobene izmed več sto vojn, ki so jih skoraj brez izjeme sprožile same, tudi afganistanske ne. V vsaki so dosegle planirane cilje. Mehiki so odvzeli številna severna ozemlja, Rusiji Aljasko, Japonski Havaje.

 

Regionalni vojaški posegi so za dalj časa oslabeli Srednjo in dele Južne Amerike, dele Afrike, Bližnji Vzhod, Južno Evropo. Večje sovražne države so razdejali, na njihovih ozemljih ustanovile manjše satelitske. Oslabeti, razdeliti, osiromašiti, posejati kaos, zaseči naravne dobrine, omogočiti samostojnost zaveznicam, onemogočiti združitev nasprotnicam ... in podobno. Ustvarili so Kuvajt na ozemlju Iraka, Albanijo na ozemljih Srbije, Črne Gore, Severne Makedonije in Grčije, Kurdistan na območjih Sirije in Iraka. Razbili so Libijo na pet nepovezanih dežel, ščitijo suverenost Tajvana, Izraela, na oblasti vzdržujejo ducate garnitur, škodljivih matičnim narodom, toda koristnih interesom ZDA ter zaveznic.

 

Za vedno so okupirali Nemčijo in Japonsko pod pretvezo faktorjev druge svetovne vojne. S sankcijami so ohromeli gospodarstva Kube, Venezuele, Bolivije, Nikaragve, Srbije, Severne Koreje … Njihove vojne ne potekajo na njihovem ozemlju, temveč v povprečju 10.000 kilometrov stran. Vojaške baze postavljajo, kjer se jim zahoče, držijo v podrejenem položaju preostale velesile, jim onemogočajo reintegracijo interesnih sfer, rabo zanimivih območij, poslušajoč tolažilne pravljice o vpadu lastnih in krepitvi moči nasprotujočih velesil. V njihovih vojnah umira stotine tisočev domicilnih prebivalcev ter po nekaj tisoč ameriških vojakov, sicer iz nižjih slojev, nagnjenih kriminalu, ki ne odgovarjajo pred mednarodnimi tribunali, so oproščeni odgovornosti za karkoli storjenega na tujih ozemljih, pa izživljajo patološke vsebine na škodo drugih.

 

Trgovina z orožjem, ki jo podpira raziskovalna dejavnost (kar plačujejo zaveznice), cveti vpričo nenehnih vojn. Ekonomske elite z zajetjem nafte, mineralov, rudnin in ostalih zaplenjenih dobrin bogatijo, postavljajo na oblast korumpirane lokalne kvazielite, uničujejo državne mehanizme z nastavljanjem kooperativnih vodstev. Iz držav izčrpavajo tehnično izobražene kadre, jih uporabljajo za lasten razvoj. Na prebivalstvu eksperimentirajo z virusi, boleznimi, ekonomijo; tja odlagajo strupe, selijo oporečne panoge, ne plačujejo okoljevarstvenih taks.

  

Po umiku iz Afganistana so Američani ohranili nadzor nad enormno pomembnim heroinom, katerega usmerjajo po celem svetu, tržijo s prodajo, ekstra profite vlagajo v kapitalsko ter politično zanimive projekte. Več milijard dolarjev čistega heroinskega zaslužka zaganja turbine njihove ekonomije! Ohranili bodo nadzor nad ključnimi nahajališči mineralov, kajti zavoljo vojn obubožana država nima sredstev za zagon lastne industrije. Skupaj s kitajskimi, ruskimi, angleškimi … partnerji so ZDA dosegle ekonomski dogovor o skubljenju "osvobojene" države. Nastavili so oblast, s katero bodo zlahka sodelovali, kajti njihovega vodjo so "izšolali" v Guantanamu osem let, preden so ga posadili za pogajalsko mizo!

 

Kakorkoli se obrne, so ZDA zmagovalke, afganistansko ljudstvo pa poraženec. ZDA so torej "izgubile" še eno vojno s priokusom zmage.

 

 

III.

 

Ob naštetih bonitetah ZDA ne delujejo zgolj v dobro lastne države, temveč tudi naddržavnih elit, ki iz ozadij vodijo  zahodno in pripadajočo ekonomijo ter mednarodnih multikorporacij v solastništvu delničarjev iz njihovih krogov. Ne le, da izkoriščajo "zmagovalke" vojn, temveč jih tudi uporabljajo za poceni umazana dela, jim zalagajo trge z lastnimi korporacijskimi "junk" izdelki. Banke in denarni mednarodni skladi pod njihovim nadzorom črpajo zdrav kapital iz finančnih tokov "vojnih zmagovalk", korumpirane elite "zmagovalcev" selijo lastni nakraden denar v finančni krvotok ZDA, od koder se vrača opran, nalaga pa se v legalne sfere. Z vojnami zapuslujejo, krepijo industrijo smrti, socialni škart pošiljajo po celem svetu, s čemer se razbremenjujejo dragih socialnih transferjev, praznijo psihiatrične ustanove in zapore, redčijo problematične geto strukture, blažijo notranje napetosti. 

  

ZDA torej ne širijo demokracije, temveč jo zagotavljajo dozirano, na žličko, kar sicer prinaša znosnejše življenje v zrušenih despotijah, vendar enako revno, brez perspektive, isto, kakršno je bilo pred okupacijo in "vojaško zmago". Nobena “zmagovalka vojne” proti ZDA si namreč ni opomogla v potrebni meri. Z implementacijo hollywoodsko napihnjenih muralov tipa možnosti za vse, svobode, pravne države, demokracije … utrjujejo sistem okupacijskih vrednot, praviloma nezdružljiv z mentaliteto naroda. S posredovanjem zabavne tehnologije kretenizirajo stanje morale in zavesti, na dolgi rok onemogočajo ustvarjanje zdravih revolucionarno-osvobodilnih jeder, ustvarjajo zadovoljne siromake in bodočo nadvlado. 

 

Svet, ki ga z "vojaškimi porazi" promovirajo, utrjujejo zadnjih 70 let, je zaradi naštetega svet propada, destrukcije, kriminala, grabeža, amoralnosti in sorodnih civilizacijskih kategorij. Neoliberalni politično-ekonomski model s prenapihovanjem pomena  ustavnih osebnih svoboščin, tehnološkim napredkom, dvigom standarda, izboljšanjem zdravstvenih razmerij, podaljšanjem življenjske dobe … prinaša koristen napredek, toda po visoki ceni izgube človeškega, kar strateško ne obeta nič dobrega. Dlje kot bo prebivalstvo nepotrebno napadenih držav integrirano v sistem obskurnih vrednot, prestrašeno, demoralizirano, atomizirano, sterilno … dlje bodo elite dosegale cilje, ZDA pa bodo skupaj z zavezniki koristno izgubljale vojne.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
1
16.09.2021 21:45
Slovenski provincializem je v zadnjih dveh dneh spet prišel do izraza. Potem ko je drhal v sredo zvečer parlament obmetavala z ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
11
15.09.2021 21:31
Slovenija je raj za anticepilce. Ljudje niti lastnih otrok nočejo dati cepiti proti hudim otroškim boleznim, kaj šele da bi se z ... Več.
Piše: Ana Jud
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
13
14.09.2021 22:59
Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec ve vse. On je prepričan, da delam slabo in da me je potrebno zamenjati. Kako se lahko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
8
13.09.2021 21:00
Spoštovani gospod profesor, ali ne bi bilo bolje, da se prej posvetujete s strokovnjaki s področja virtualnih valut in ... Več.
Piše: Ivan Simič
Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine
4
12.09.2021 22:00
Svetloba je v teh vročih in suhih delih arabskega sveta pridušena, prah se dviga s sapico in mističnost dni je ... Več.
Piše: Robert Klun
"Ni več vprašanje, kaj lahko digitalno naredi za nas, temveč kaj lahko mi naredimo za digitalno."
3
11.09.2021 23:33
Glede na vse pretrese, ki smo jih doživeli v preteklem letu in pol, je postalo jasno, da človeštvu zmanjkuje časa pri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
9
10.09.2021 22:50
V množici analiz, študij in razmišljanj o obdobju po 11. septembru 2001 pogrešam eno samo, preprosto ugotovitev: da danes živimo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
8
09.09.2021 20:00
Udba je kratica za službo Uprava državne bezbednosti, ki je dolga leta delovala kot jugoslovanska tajna policija. Čeprav ... Več.
Piše: Ana Jud
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
21
07.09.2021 21:00
Kljub temu, da cepljenje počasi, a vztrajno napreduje in da je danes polno cepljenih že prek milijona prebivalcev Slovenije, je ... Več.
Piše: Milan Krek
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
10
06.09.2021 21:05
Še pred kratkim sem pri tistih, ki so o meni pisali neresnice, namesto pomoči sodišča iskal napake v njihovem življenju in sem ... Več.
Piše: Ivan Simič
Prenova šolskega sistema je nujna, ne pa tudi zamenjava ene ideologije za drugo
11
05.09.2021 22:00
Otroci so naše največje bogastvo in čas je, da jim tudi država to prizna, dokaže in pokaže. Glede na čase in potrebe trga dela ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
Nedeljska pridiga: Kaj bi mi brez sovražnega govora
6
05.09.2021 11:00
Razmah sovražnega govora v Sloveniji je le eden izmed simptomov vsebinskega deficita. Večina ljudi je zadovoljna, da lahko ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Prostor umetnosti ni nič drugega kot dediščina bojev za osvoboditev
2
04.09.2021 23:08
V zadnjih letih, odkar pišem umetniške refleksije, sem bil kar nekajkrat v skušnjavi, da bi napisal razdiralne kritike o lokalni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Janše na volitvah ne more premagati opozicija, Janšo lahko z oblasti vržejo le anticepilci
12
03.09.2021 21:00
Opozicija njegovega veličanstva, maršala osamosvojitve, se zaman trudi. Tudi mainstream mediji po nepotrebnem zganjajo histerijo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nekaj je grozno narobe s svetom, v katerem odrasli, razgledani in izobraženi ljudje postajajo teoretiki zarot
17
02.09.2021 20:00
Zadnjič sem zapisala, da bi cepljenje moralo biti obvezno, kajti edino tako bi se izognili četrtemu valu korone. Prijatelj ... Več.
Piše: Ana Jud
Aktivni državljan in večja transparentnost pri trošenju našega javnega denarja
6
01.09.2021 21:59
O Aktivnem državljanu pišem na tem portalu že od junija 2016 pa vse do danes; kako lahko njegovo sodelovanje pomaga pri ... Več.
Piše: Miha Burger
Gospod ravnatelj, živimo v 21. stoletju in ne v 18. stoletju; pridite nazaj v 21. stoletje.
14
30.08.2021 08:38
Šele pred kratkim sem končno prišel do originalnega popularnega pisma enega od slovenskih osnovnošolskih ravnateljev. V pismu v ... Več.
Piše: Milan Krek
Njegovi dve stoletji - hommage Borisu Pahorju
6
29.08.2021 11:00
Boris Pahor je zadnji ali pa vsaj eden zadnjih še živečih pričevalcev obeh svetovnih morij in treh totalitarnih režimov. Eden ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kdor ne bo mislil, bo letel ven
5
28.08.2021 22:43
Obeležujemo stoletnico rojstva Dimitrija Bašičevića Mangelosa in Josepha Beuysa. Ravno Mangelos je bil tisti, ki me je spodbudil ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V Kliničnem centru že več kot sto praznih postelj, ker ni dovolj medicinskih sester, ki bi skrbele za bolnike!
17
26.08.2021 20:03
Slovenskemu zdravstvu neposredno grozi hud problem, ki lahko v kratkem času še dodatno in drastično zmanjša obseg dejavnosti. To ... Več.
Piše: Marko Noč
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
Ivan Simič
Ogledov: 2.662
02/
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
Ana Jud
Ogledov: 1.801
03/
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
Milan Krek
Ogledov: 1.683
04/
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
Milan Krek
Ogledov: 1.847
05/
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
Ana Jud
Ogledov: 1.233
06/
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
Ivan Simič
Ogledov: 1.305
07/
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.196
08/
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je rezultat občutno višjih plač v javnem sektorju in državnih subvencij
Bine Kordež
Ogledov: 1.138
09/
Janše na volitvah ne more premagati opozicija, Janšo lahko z oblasti vržejo le anticepilci
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.429
10/
Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine
Robert Klun
Ogledov: 826