Komentar

Med Saigonom in Kabulom: Ali Združene države Amerike res izgubljajo vojne?

ZDA torej ne širijo demokracije, temveč jo zagotavljajo dozirano, na žličko, kar sicer prinaša znosnejše življenje v zrušenih despotijah, vendar enako revno, brez perspektive, isto, kakršno je bilo pred okupacijo in "vojaško zmago". Nobena "zmagovalka vojne" proti ZDA si namreč ni opomogla v potrebni meri. Z implementacijo hollywoodsko napihnjenih muralov tipa možnosti za vse, svobode, pravne države, demokracije … utrjujejo sistem okupacijskih vrednot, praviloma nezdružljiv z mentaliteto naroda. S posredovanjem zabavne tehnologije kretenizirajo stanje morale in zavesti, na dolgi rok onemogočajo ustvarjanje zdravih revolucionarno-osvobodilnih jeder, ustvarjajo zadovoljne siromake in bodočo nadvlado. 

 

30.08.2021 20:50
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   ZDA   Afganistan   vojna   Irak   Libija   Jeffrey Sachs   Božo Cerar   Chris Wallace   Jevgenij Satanovski

Foto: AP

ZDA torej ne širijo demokracije, temveč jo zagotavljajo dozirano, na žličko, kar sicer prinaša znosnejše življenje v zrušenih despotijah, vendar enako revno, brez perspektive, isto, kakršno je bilo pred okupacijo in "vojaško zmago".

Na portalu+ kot tudi na splošno v javnosti in politiki je govora o  porazu Združenih držav Amerike v afganistanski ter v nekaterih prejšnjih vojnah (Indokina, Koreja, Libija, Irak). Tako je zapisal Jeffrey Sachs: "Razsežnosti ameriškega neuspeha v Afganistanu so osupljive. Ne gre za neuspeh demokratov ali republikancev, ampak za trajni neuspeh ameriške politične kulture ... Skoraj vsaka sodobna vojaška intervencija ZDA v državah v razvoju je gnila. V šestdesetih in prvi polovici sedemdesetih let so se ZDA borile v Indokini - Vietnamu, Laosu in Kambodži; na koncu so bile po desetletju grotesknega poboja poražene … V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so ZDA opustošile Srednjo Ameriko v vojnah posrednikov, da bi preprečile ali strmoglavile levičarske vlade. Regija se še vedno ni zacelila. Bližnji vzhod in zahodna Azija od leta 1979 čutita breme neumnosti in krutosti ameriške zunanje politike ...  Kot odgovor na strmoglavljenje iranskega šaha  leta 1979 (še enega diktatorja, ki so ga postavile ZDA), je Reaganova vlada v vojni z novonastalo iransko Islamsko republiko oborožila iraškega diktatorja Sadama Huseina. Sledilo je množično prelivanje krvi in kemično vojskovanje, ki so ga podpirale Združene države. Tej krvavi epizodi je sledila Sadamova invazija na Kuvajt in nato dve zalivski vojni pod vodstvom ZDA v letih 1990 in 2003… je Cii tudi naročil, naj skupaj s Savdsko Arabijo zruši sirskega predsednika, kar je privedlo do hude sirske državljanske vojne, ki traja še danes. Kot da to ne bi bilo dovolj, je Obama ukazal zvezi NATO, naj vrže z oblasti libijskega voditelja Moamerja el Gadafija, kar je spodbudilo desetletje nestabilnosti v tej državi in njenih sosedah … Kar je skupno vse tem primerom, ni le neuspeh politike. V osnovi vseh je prepričanje ameriške zunanjepolitične družbe, da je rešitev vsakega političnega izziva vojaško posredovanje ali destabilizacija, ki jo podpira CIA. To prepričanje govori o tem, da ameriška zunanjepolitična elita v ničemer ne upošteva želje drugih držav."

 

Prav tako na tem portalu Božo Cerar: "Ob umiku ameriških oziroma Natovih sil iz Afganistana se zastavlja vprašanje, ali je bilo posredovanje vredno, ali se je splačalo. Je izkupiček presegel vložek (v denarju in življenjih) ali obratno? … Pričakovanja, da se bo v gorato državo pod Hindukušem več ali manj s silo dalo uvoziti demokracijo in ustvariti centralizirano državo zahodnega tipa, so še daleč od uresničitve … Politične rešitve za končanje bojev v državi vsekakor ne bi mogle vsiliti. Ta je odvisna od Afganistancev samih. Kaj dosti tudi niso mogle vplivati na ravnaje sosednjih držav, predvsem Pakistana … Talibani sedaj verjamejo, da so vojno izgubili tudi Američani. In temu primerno so se začeli tudi obnašati. Z napadi na Američane so v skladu z bilateralnim dogovorom prenehali. To pa je več ali manj tudi vse. Niti so trdno v njihovih rokah. Potrpežljivo bodo počakali še teh nekaj mesecev. … Iran se bo ameriškega umika iz Afganistana in regije vsekakor razveselil in v tem videl svojo priliko predvsem v zahodnem delu države in pri šiitski populaciji. Kitajska bo v ameriškem umiku videla še en dokaz, da ameriška moč v svetu usiha. Podobno Rusija. Lahko, da ju bo to vzpodbudilo k agresivnejšem nastopu do Tajvana ali Ukrajine. Po logiki stvari je vlada v Kabulu avtomatično deležna simpatij in pomoči Indije."

 

Tako Chris Wallace, kolumnist FOX NEWS: "Nimamo moči za boj proti vsem džihadistom, ki se bodo zgrnili v Afganistan. Če pride do napada na ZDA z območja, ki smo ga zapustili, bo to konec Bidenovega mandata."

 

Ali pa stališče uradnih struktur Italije: "Medtem, ko se ZDA soočajo z afganistanskim kaosom, Rusija in Kitajska poskušata razširiti vpliv v pomembnem Perzijskem zalivu."

 

Ruski analitik Jevgenij Satanovski: "Dogajanje v Afganistanu je vsemu svetu razkrilo moč in sposobnost ZDA. V tako veliki meri ne nadzorujejo situacije; so brez moči, zoperstaviti se sovražniku. Verniki ZDA se naj ozavestijo. Postavlja se vprašanje, ali bodo ZDA sploh navzoče pri sledečih pomembnejših dogajanjih na globali ravni." 

 

  

II.

 

Žal je situacija diametralno nasprotna, zgornja navajanja smemo označiti za napačna, zmotna; ZDA niso izgubile nobene izmed več sto vojn, ki so jih skoraj brez izjeme sprožile same, tudi afganistanske ne. V vsaki so dosegle planirane cilje. Mehiki so odvzeli številna severna ozemlja, Rusiji Aljasko, Japonski Havaje.

 

Regionalni vojaški posegi so za dalj časa oslabeli Srednjo in dele Južne Amerike, dele Afrike, Bližnji Vzhod, Južno Evropo. Večje sovražne države so razdejali, na njihovih ozemljih ustanovile manjše satelitske. Oslabeti, razdeliti, osiromašiti, posejati kaos, zaseči naravne dobrine, omogočiti samostojnost zaveznicam, onemogočiti združitev nasprotnicam ... in podobno. Ustvarili so Kuvajt na ozemlju Iraka, Albanijo na ozemljih Srbije, Črne Gore, Severne Makedonije in Grčije, Kurdistan na območjih Sirije in Iraka. Razbili so Libijo na pet nepovezanih dežel, ščitijo suverenost Tajvana, Izraela, na oblasti vzdržujejo ducate garnitur, škodljivih matičnim narodom, toda koristnih interesom ZDA ter zaveznic.

 

Za vedno so okupirali Nemčijo in Japonsko pod pretvezo faktorjev druge svetovne vojne. S sankcijami so ohromeli gospodarstva Kube, Venezuele, Bolivije, Nikaragve, Srbije, Severne Koreje … Njihove vojne ne potekajo na njihovem ozemlju, temveč v povprečju 10.000 kilometrov stran. Vojaške baze postavljajo, kjer se jim zahoče, držijo v podrejenem položaju preostale velesile, jim onemogočajo reintegracijo interesnih sfer, rabo zanimivih območij, poslušajoč tolažilne pravljice o vpadu lastnih in krepitvi moči nasprotujočih velesil. V njihovih vojnah umira stotine tisočev domicilnih prebivalcev ter po nekaj tisoč ameriških vojakov, sicer iz nižjih slojev, nagnjenih kriminalu, ki ne odgovarjajo pred mednarodnimi tribunali, so oproščeni odgovornosti za karkoli storjenega na tujih ozemljih, pa izživljajo patološke vsebine na škodo drugih.

 

Trgovina z orožjem, ki jo podpira raziskovalna dejavnost (kar plačujejo zaveznice), cveti vpričo nenehnih vojn. Ekonomske elite z zajetjem nafte, mineralov, rudnin in ostalih zaplenjenih dobrin bogatijo, postavljajo na oblast korumpirane lokalne kvazielite, uničujejo državne mehanizme z nastavljanjem kooperativnih vodstev. Iz držav izčrpavajo tehnično izobražene kadre, jih uporabljajo za lasten razvoj. Na prebivalstvu eksperimentirajo z virusi, boleznimi, ekonomijo; tja odlagajo strupe, selijo oporečne panoge, ne plačujejo okoljevarstvenih taks.

  

Po umiku iz Afganistana so Američani ohranili nadzor nad enormno pomembnim heroinom, katerega usmerjajo po celem svetu, tržijo s prodajo, ekstra profite vlagajo v kapitalsko ter politično zanimive projekte. Več milijard dolarjev čistega heroinskega zaslužka zaganja turbine njihove ekonomije! Ohranili bodo nadzor nad ključnimi nahajališči mineralov, kajti zavoljo vojn obubožana država nima sredstev za zagon lastne industrije. Skupaj s kitajskimi, ruskimi, angleškimi … partnerji so ZDA dosegle ekonomski dogovor o skubljenju "osvobojene" države. Nastavili so oblast, s katero bodo zlahka sodelovali, kajti njihovega vodjo so "izšolali" v Guantanamu osem let, preden so ga posadili za pogajalsko mizo!

 

Kakorkoli se obrne, so ZDA zmagovalke, afganistansko ljudstvo pa poraženec. ZDA so torej "izgubile" še eno vojno s priokusom zmage.

 

 

III.

 

Ob naštetih bonitetah ZDA ne delujejo zgolj v dobro lastne države, temveč tudi naddržavnih elit, ki iz ozadij vodijo  zahodno in pripadajočo ekonomijo ter mednarodnih multikorporacij v solastništvu delničarjev iz njihovih krogov. Ne le, da izkoriščajo "zmagovalke" vojn, temveč jih tudi uporabljajo za poceni umazana dela, jim zalagajo trge z lastnimi korporacijskimi "junk" izdelki. Banke in denarni mednarodni skladi pod njihovim nadzorom črpajo zdrav kapital iz finančnih tokov "vojnih zmagovalk", korumpirane elite "zmagovalcev" selijo lastni nakraden denar v finančni krvotok ZDA, od koder se vrača opran, nalaga pa se v legalne sfere. Z vojnami zapuslujejo, krepijo industrijo smrti, socialni škart pošiljajo po celem svetu, s čemer se razbremenjujejo dragih socialnih transferjev, praznijo psihiatrične ustanove in zapore, redčijo problematične geto strukture, blažijo notranje napetosti. 

  

ZDA torej ne širijo demokracije, temveč jo zagotavljajo dozirano, na žličko, kar sicer prinaša znosnejše življenje v zrušenih despotijah, vendar enako revno, brez perspektive, isto, kakršno je bilo pred okupacijo in "vojaško zmago". Nobena “zmagovalka vojne” proti ZDA si namreč ni opomogla v potrebni meri. Z implementacijo hollywoodsko napihnjenih muralov tipa možnosti za vse, svobode, pravne države, demokracije … utrjujejo sistem okupacijskih vrednot, praviloma nezdružljiv z mentaliteto naroda. S posredovanjem zabavne tehnologije kretenizirajo stanje morale in zavesti, na dolgi rok onemogočajo ustvarjanje zdravih revolucionarno-osvobodilnih jeder, ustvarjajo zadovoljne siromake in bodočo nadvlado. 

 

Svet, ki ga z "vojaškimi porazi" promovirajo, utrjujejo zadnjih 70 let, je zaradi naštetega svet propada, destrukcije, kriminala, grabeža, amoralnosti in sorodnih civilizacijskih kategorij. Neoliberalni politično-ekonomski model s prenapihovanjem pomena  ustavnih osebnih svoboščin, tehnološkim napredkom, dvigom standarda, izboljšanjem zdravstvenih razmerij, podaljšanjem življenjske dobe … prinaša koristen napredek, toda po visoki ceni izgube človeškega, kar strateško ne obeta nič dobrega. Dlje kot bo prebivalstvo nepotrebno napadenih držav integrirano v sistem obskurnih vrednot, prestrašeno, demoralizirano, atomizirano, sterilno … dlje bodo elite dosegale cilje, ZDA pa bodo skupaj z zavezniki koristno izgubljale vojne.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
12
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.214
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.442
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.808
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.554
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.480
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.177
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.378
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.116
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.212
10/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 463