Komentar

Aktivni državljan in večja transparentnost pri trošenju našega javnega denarja

O Aktivnem državljanu pišem na tem portalu že od junija 2016 pa vse do danes; kako lahko njegovo sodelovanje pomaga pri reševanju javnih problemov, pri doseganju večje transparentnosti trošenja javnega denarja in povečanju odgovornosti odgovornih. Po vseh teh letih še vedno velja isti poziv: Slovenska vlada mora najti pogum, da postavi institucionalno platformo posvetovanja in upoštevanja strokovne civilne družbe in aktivnih državljanov.

01.09.2021 21:59
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   Aktivni državljan   portal+   Miha Burger

"Slovenska vlada mora najti pogum, da postavi institucionalno platformo posvetovanja in upoštevanja strokovne civilne družbe in aktivnih državljanov."

Pred nekaj dnevi zagledam na nekem spletnem portalu poziv "Join making the better world" ("Priključi se ustvarjanju boljšega sveta). Je res tako težko dati človeštvu nekaj lepega, dobrega, pravičnega? Ker verjameš, da je lepo, dobro ali pravično, pa čeprav nihče okrog tebe tega ne vidi tako, ne razume, celo norca brije iz tebe, če to storiš. Je zato tako težko? In zakaj se ne bi marsikdo, morda tudi ti, priključil z resnično svojim videnjem boljšega sveta? Zakaj bi samo glasoval za nekoga, ki se ponuja, da bo to naredil, in obljublja to na televizijskih soočenjih nekaj dni pred volitvami?

 

Verjamem v dobro v človeku. Verjamem, da marsikdo želi to dobro dati človeštvu, skupnosti, vidi v tem smisel življenja, impetus, vzgon. Ja, verjamem, da lahko marsikdo to naredi kot Aktivni državljan. Bom zapisal dve točki, zakaj in kako kot Aktivni državljan. Bom poskusil na kratko. Vsi nadaljnji v kurzivi zapisani stavki so vzeti iz nekaterih mojih zapisov na portalu+ v prvem letu mojega sodelovanja (julij 2015 – junij 2016).

 

Zakaj? Ker sem jih pač že takrat napisal in stojijo še danes. Zakaj? Ker še vedno obstaja glavni paradoks demokracije, kot sem ga zapisal v svojem prvem prispevku na portalu+  12. julija 2015 (vir):

 

"Eden od paradoksov demokracije je tudi to, da obstajata dve nasprotujoči si osnovni dejstvi, in sicer: prvo dejstvo – vedno bo večina, prevladujoča večina ljudi, ki sebe postavi v sistem predstavniške demokracije, se bori za izvolitev v tem sistemu, poskrbela najprej zase, za svojo interesno skupino, za tiste, ki so ji direktno pomagali do izvolitve. Šele potem bo naredila kakšno potezo za skupno, za javno, za splošno dobro. Takšna je osnovna človekova značilnost, bodisi po Darwinu bodisi po komer koli, tako pač je. Zelo malo, bistveno manj, je ljudi, ki bi storili obratno, zato omenjena večina vedno prevlada. Drugo dejstvo – osnovno pričakovanje večine ljudi, ki imajo na voljo tako imenovane demokratične volitve, je vedno znova to, da bi obkrožili ime nekoga, ki bi znal poskrbeti za skupno, za javno, za splošno dobro. A so vedno znova razočarani, ker slej ko prej na površje udari prvo dejstvo – in to dvoje je splošno znano večini ljudi, ki vsaj malo razmišljajo o politiki, pametne rešitve sobivanja obeh neizpodbitnih, a nasprotujočih si dejstev, pač še ni, zato lahko to poimenujemo tudi paradoks demokracije."

 

Aktivni državljan lahko omeji ali zmanjša omenjeni glavni paradoks demokracije. Kako? O tem sem pisal avgusta 2015 na portalu+ (vir):

 

"Vsakemu bralcu je zagotovo poznana fraza, ki jo posebej politiki zelo radi uporabljajo: Sem proti argumentu moči, sem za moč argumenta. A najprej bi vam postavil vprašanje: ste za to, da bi bila dosežena določena zaveza, da bi  odgovorni v Sloveniji bolj jasno, bolj zavezujoče odgovarjali na vprašanje, ki vas muči? Se vam je kdaj zazdelo, da je pomembno, in bi radi slišali od odgovornih v državnih institucijah, jasen in zadovoljiv odgovor? Koliko vas je, ki ste odgovorili z da, rad bi to videl, sem za to? Nič ne bom preverjal z anketo ali raziskavo javnega mnenja. Verjamem, da velika večina. Zato poskušam oblikovati različne oblike  aktivnosti argumentacije, ki odgovorne bolj 'prisiljujejo' k odgovornejšemu odgovarjanju. Včasih mi celo uspe dobiti odgovornega v kakšni državni instituciji in ga nagovoriti za kakšen poskus. Vendar je veselje do argumentacije pri vsakem vedno kratkega daha. Argumentacija mu v določenem trenutku odgovarja, naslednji hip pa ne. Vedno jo veže na svojo potrebo ali interes, namesto da bi jo vzel kot zavezo, kot polje argumentacije, kjer bo moral pustiti določeno energijo ne glede na to, ali bo na koncu prevladal njegov ali drugačen argument! Argumentacije ne vzame kot nujen demokratičen princip. Kot so denimo že sprejeti demokratičen princip volitve enkrat na štiri leta. Volivec sprejme rezultat tudi, če 'njegovi' niso zmagali."

 

Pa tudi januarja 2016:

 

"So trenutki, ko je potrebno hitro, učinkovito, na osnovi pripravljenega načrta, po uveljavljeni hierarhični metodi vodenja reševati javni problem, ki je zadel mojo domovino. So pa tudi javni problemi, ki jih je potrebno reševati na posvetovalni način, tudi z upoštevanjem strokovne civilne družbe in tudi z ugotavljanjem volje aktivnih državljanov. Kako reševati javne probleme na posvetovalni način? Odgovor je: slovenska vlada mora najti pogum, da postavi institucionalno platformo posvetovanja in upoštevanja strokovne civilne družbe in aktivnih državljanov."

 

In junija 2016:

 

"Eno od orodij demokracije bi po vseh mojih 25 letih preizkušanj morala biti tudi argumentacija med Nosilcem(ci) predloga(ov) rešitve javnega problema X in Odgovornimi (po obstoječih zakonih in predpisih) za reševanje tega problema. Vedno je namreč rešitev problema X boljša in pravičnejša po poti vzpostavitve kvalitetne in zavezujoče argumentacije med Nosilcem(ci) predloga rešitve problema X in Odgovornimi zanj."

 

 

V večini nadaljnjih prispevkov na portalu+ po juniju 2016 pa vse do danes pišem o Aktivnem državljanu. Kako lahko njegovo sodelovanje pomaga pri reševanju javnih problemov, pri doseganju večje transparentnosti trošenja javnega denarja in povečanju odgovornosti odgovornih. Ja, pomaga pri ustvarjanju boljšega sveta.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
1
16.09.2021 21:45
Slovenski provincializem je v zadnjih dveh dneh spet prišel do izraza. Potem ko je drhal v sredo zvečer parlament obmetavala z ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
11
15.09.2021 21:31
Slovenija je raj za anticepilce. Ljudje niti lastnih otrok nočejo dati cepiti proti hudim otroškim boleznim, kaj šele da bi se z ... Več.
Piše: Ana Jud
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
13
14.09.2021 22:59
Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec ve vse. On je prepričan, da delam slabo in da me je potrebno zamenjati. Kako se lahko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
8
13.09.2021 21:00
Spoštovani gospod profesor, ali ne bi bilo bolje, da se prej posvetujete s strokovnjaki s področja virtualnih valut in ... Več.
Piše: Ivan Simič
Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine
4
12.09.2021 22:00
Svetloba je v teh vročih in suhih delih arabskega sveta pridušena, prah se dviga s sapico in mističnost dni je ... Več.
Piše: Robert Klun
"Ni več vprašanje, kaj lahko digitalno naredi za nas, temveč kaj lahko mi naredimo za digitalno."
3
11.09.2021 23:33
Glede na vse pretrese, ki smo jih doživeli v preteklem letu in pol, je postalo jasno, da človeštvu zmanjkuje časa pri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
9
10.09.2021 22:50
V množici analiz, študij in razmišljanj o obdobju po 11. septembru 2001 pogrešam eno samo, preprosto ugotovitev: da danes živimo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
8
09.09.2021 20:00
Udba je kratica za službo Uprava državne bezbednosti, ki je dolga leta delovala kot jugoslovanska tajna policija. Čeprav ... Več.
Piše: Ana Jud
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
21
07.09.2021 21:00
Kljub temu, da cepljenje počasi, a vztrajno napreduje in da je danes polno cepljenih že prek milijona prebivalcev Slovenije, je ... Več.
Piše: Milan Krek
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
10
06.09.2021 21:05
Še pred kratkim sem pri tistih, ki so o meni pisali neresnice, namesto pomoči sodišča iskal napake v njihovem življenju in sem ... Več.
Piše: Ivan Simič
Prenova šolskega sistema je nujna, ne pa tudi zamenjava ene ideologije za drugo
11
05.09.2021 22:00
Otroci so naše največje bogastvo in čas je, da jim tudi država to prizna, dokaže in pokaže. Glede na čase in potrebe trga dela ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
Nedeljska pridiga: Kaj bi mi brez sovražnega govora
6
05.09.2021 11:00
Razmah sovražnega govora v Sloveniji je le eden izmed simptomov vsebinskega deficita. Večina ljudi je zadovoljna, da lahko ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Prostor umetnosti ni nič drugega kot dediščina bojev za osvoboditev
2
04.09.2021 23:08
V zadnjih letih, odkar pišem umetniške refleksije, sem bil kar nekajkrat v skušnjavi, da bi napisal razdiralne kritike o lokalni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Janše na volitvah ne more premagati opozicija, Janšo lahko z oblasti vržejo le anticepilci
12
03.09.2021 21:00
Opozicija njegovega veličanstva, maršala osamosvojitve, se zaman trudi. Tudi mainstream mediji po nepotrebnem zganjajo histerijo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nekaj je grozno narobe s svetom, v katerem odrasli, razgledani in izobraženi ljudje postajajo teoretiki zarot
17
02.09.2021 20:00
Zadnjič sem zapisala, da bi cepljenje moralo biti obvezno, kajti edino tako bi se izognili četrtemu valu korone. Prijatelj ... Več.
Piše: Ana Jud
Med Saigonom in Kabulom: Ali Združene države Amerike res izgubljajo vojne?
17
30.08.2021 20:50
ZDA torej ne širijo demokracije, temveč jo zagotavljajo dozirano, na žličko, kar sicer prinaša znosnejše življenje v zrušenih ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Gospod ravnatelj, živimo v 21. stoletju in ne v 18. stoletju; pridite nazaj v 21. stoletje.
14
30.08.2021 08:38
Šele pred kratkim sem končno prišel do originalnega popularnega pisma enega od slovenskih osnovnošolskih ravnateljev. V pismu v ... Več.
Piše: Milan Krek
Njegovi dve stoletji - hommage Borisu Pahorju
6
29.08.2021 11:00
Boris Pahor je zadnji ali pa vsaj eden zadnjih še živečih pričevalcev obeh svetovnih morij in treh totalitarnih režimov. Eden ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kdor ne bo mislil, bo letel ven
5
28.08.2021 22:43
Obeležujemo stoletnico rojstva Dimitrija Bašičevića Mangelosa in Josepha Beuysa. Ravno Mangelos je bil tisti, ki me je spodbudil ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V Kliničnem centru že več kot sto praznih postelj, ker ni dovolj medicinskih sester, ki bi skrbele za bolnike!
17
26.08.2021 20:03
Slovenskemu zdravstvu neposredno grozi hud problem, ki lahko v kratkem času še dodatno in drastično zmanjša obseg dejavnosti. To ... Več.
Piše: Marko Noč
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
Ivan Simič
Ogledov: 2.661
02/
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
Ana Jud
Ogledov: 1.801
03/
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
Milan Krek
Ogledov: 1.680
04/
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
Milan Krek
Ogledov: 1.847
05/
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
Ana Jud
Ogledov: 1.231
06/
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
Ivan Simič
Ogledov: 1.305
07/
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.195
08/
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je rezultat občutno višjih plač v javnem sektorju in državnih subvencij
Bine Kordež
Ogledov: 1.138
09/
Janše na volitvah ne more premagati opozicija, Janšo lahko z oblasti vržejo le anticepilci
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.429
10/
Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine
Robert Klun
Ogledov: 825