Komentar

Prostor umetnosti ni nič drugega kot dediščina bojev za osvoboditev

V zadnjih letih, odkar pišem umetniške refleksije, sem bil kar nekajkrat v skušnjavi, da bi napisal razdiralne kritike o lokalni kulturni in politični skupnosti, o njeni duhovni lenobi, o nacionalni egoistični zlobi, rasistični omejenosti in triumfalistični objesnosti, ki sem je nagledal v XX. in XXI. stoletju. To se mi največkrat zgodi takrat, ko doživim premišljeno umetniško manifestacijo kot je razstava Kontrapost študije.

04.09.2021 23:08
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Grégoire Müller   kontrapost hoja   Bruce Nauman   Bienale   Benetke   Paul Garcia

Foto: Moma

Prostor umetnosti ni nič drugega kot dediščina bojev za osvoboditev.

Kaj se zgodi, če umetnik ni več samo umetnik, ampak postane del umetnine, se je pred pol stoletja retorično spraševal teoretik umetnosti Grégoire Müller v besedilu Nova avantgarda o umetnini Brucea Naumana z naslovom Kontrapost hoja. Po petdesetih letih mu navkljub njegovemu retoričnemu vprašanju odgovarjam: Ime in priimek umetnika se povežeta s telesom umetnosti, umetnina pa ga poveže z njegovim značilnim elementom v osebno obliko. V primeru Brucea Naumana s pomočjo helenistične in renesančne vizualne tehnike - kontrapost (contrapposto). Dober primer kontapost tehnike lahko vidimo na renesančni sliki Sebastiana del Piombe Sveti Bartolomej in Sv. Sebastijan iz leta 1509.

 

"Umetnik s prisotnostjo svojega telesa v umetnini vzpostavi zavest o bodyartistični umetniški obliki", si je leta 197, odgovoril Gregorie Müller. Leta 2021 pa Naumana ne razumemo več samo kot bodyartista, temveč smo ga s celovitim vpogledom v njegovo umetniško biografijo prepoznali kot večmedijskega in performativnega umetnika.

 

 

***

 

Sredi tedna sem si končno ogledal arhitekturni Bienale v Benetkah. Dejstvo je, da je Bienale na vseh ravneh označen z virusno prisotnostjo od ega do eka, čista fundamentalnost, če kuratorij to hoče ali noče. Cela vrsta arhitekturnih konceptualizacij v virusnem obdobju izzveni nasprotno od želenega, drugi razstavljeni modeli pa so preveč dnevno-aktualni. Na razstavi prevladuje logika QR kode. Toliko o bienalu.

 

V nasprotju z bienalno razstavo v Arsenalih in Giardinih pa je izjemna razstava z naslovom Kontrapost študije Brucea Naumana, postavljena v razstavišču Punta della Dogana. V zadnjih letih, odkar pišem umetniške refleksije, sem bil kar nekajkrat v skušnjavi, da bi napisal razdiralne kritike o lokalni kulturni in politični skupnosti, o njeni duhovni lenobi, o nacionalni egoistični zlobi, rasistični omejenosti in triumfalistični objesnosti, ki sem je nagledal v XX. in XXI. stoletju. To se mi največkrat zgodi takrat, ko doživim premišljeno umetniško manifestacijo kot je razstava Kontrapost študije. Čeprav imamo v Republiki umetnike, kuratorje in in filozofe, ki dosegajo in presegajo planetarni duh. Še dobro, da sem se zaobljubil samemu sebi, da bom pisal le apologetske komentarje, ki analizirajo misleče sodobne in razvojne umetniške prakse v svetu transnacionalne umetnosti, ker bi sicer danes bobnelo grmenje in bi se bliskale strele.

 

Ogledati si razstavo Brucea Naumana, rojenega leta 1941 v Fort Wayneu, v zvezni državi Indiana v ZDA, v razstavišču Dogana v Benetkah, samo 235 kilometrov stran od Ljubljane je čista radost, presežek in užitek. V takšnih primerih se vznemirim do skrajnosti. Res je, pripadam zahodnemu civilizacijskemu krogu.

 

Naj omenim, da je imel Nauman na prehodu iz lanskega v letošnje leto veliko pregledno razstavo v Tate Modern v Londonu. Vstopimo v sredico teksture: 

 

Bruce Nauman v beneški Dogani na razstavi Kontrapost študije performira drže! To je osrednja tema njegovega sicer raznorodnega opusa (neon art, minimalistične inštalacije, skulpture, fotografije). S ponavljanjem gibalnega materiala gradi zavest o telesu. Podobno kot je leto prej Richard Long projektiral Črto, narejeno s hojo.

 

Nauman je leta 1968 prvič proizvedel umetnino Kontrapost, leta 2015 pa jo je ponovil. Otvoritveno umetnino razstave je proizvedel z multikanalno montažo. Po skoraj petdesetih letih je v svojem studiu posnel identično kontrapost gibanje. Poleg tega so pomemben del razstave tudi navodila za procesiranje performansa.

 

Beseda tedna: Kontrapost (contrapposto) se nanaša na pozo človeka v stoječem položaju, v katerem človek stoji naslonjen na eno nogo, druga pa je blago pokrčena. Lega se imenuje S-linija. Kolki ustvarjajo linijo, ki se spušča proti pokrčeni nogi, ramena pri tem ustvarijo pravokotno linijo, ki se spušča k zravnani nogi. Tako nastane nasprotnost, po kateri je nastal izraz za to pozo, ki je bila zelo priljubljena pri umetnikih v vseh umetniških obdobjih.

 

Konceptualna aktivnost in prisotnost umetnikovih poz: cel niz razstavljenih videoumetnin tematizira gibanje, le da ga je umetnik posnel v različno formatiranih kadrih. Zame je nadvse pomembna video umetnina z naslovom Razcepljen kontrapost, posneta s pomočjo 3D tehnologije, visoke ločljivosti, ki jo lahko gledamo le s primernimi očali. V gibanju po navidezni črti vidimo dobesedno razcepljen kader, horizontalno razdvojen - v diptih. Spodaj / Zgoraj. Razcepljen je in projeciran v časovnem zamiku. Vizualna zareza potencira umetnikovo telesno prisotnost. Diptih proizvaja impresiven učinek. Drugi video iz iste serije je posnet z isto logiko, le da je v tem primeru razcepljena slika, povezana v diptih, obrnjena na glavo. Nauman manifestira šolski primer performativne volje: najprej oblikuje cilje, takoj zatem performativne strukture, v finalu pa jih na avtentičen način materializira in dokumentira. Vsa ostala umetnikova intima je očem zakrita. Video je posnet v umetnikovem studiu, v globoko intimnem prostoru mišljenja in dela.

 

 

Nasprotnost I.:

 

Gledamo umetnikovo telo kot energetski transformator, posvečen performativni misiji. Naumanovo hojo okrog kvadrata v kvadratu pa gledamo z distanco. Umetnikov studio postane prostor transkulturacije telesa (Fran besede kulturacija ne zazna). Nedostopen, zaprt prostor studia proizvaja tisto, kar bo nekega dne postalo vsem vidno, z razstavo. Pri tem pa ves čas uveljavlja estetsko. V svojem delu vse usmerja v kontra spektakularnost. To so majhni deset minutni performansi prepolni epske banalnosti, pravi Paul Garcia. Vse je posvečeno gledanju v neposredni povezavi s filozofskim premislekom. Analizira osnovni element življenja - drže v prostoru. Izhajajoče iz umetniških del, ki jih poznamo iz zgodovine umetnosti. Njegova analiza za seboj pušča vizualne posledice.

 

Vsako vizualno umetniško delo prek materializacije oddaja smisle, ki se najprej sprožijo v očeh, takoj zatem pa v kognitivnih procesih gledalcev. Vsaka umetnina mora vsebovati formalno-vsebinske sprožilce, če želi vzpostaviti odnos z gledalcem. To doseže s tem, ko istočasno vključi tri protokole: doživljanje posamične umetnine, doživljanje zaporedja razstavljenih del in generalne atmosfere (duhovne), ki je vzpostavljena v galerijskem prostoru. S tem je gledalcu omogočena organska pokrajina gledanja. V galeriji Dogana vlada popolnost triedinosti, ki omogoča jedrnato gledanje.

 

 

Nasprotnost II.:  

 

Umetnina, s katero se razstava zaključi, je projekcija otvoritvene umetnine. Le da v tem primeru pred njo stoji umetnik sam. S tem proizvede enostaven, a prepričljiv učinek, iluzijo prisotnosti umetnika. Kot da je tukaj, zdaj. Z njo doživimo vizualni višek uprostorjenja telesa. Seveda je to le trenutek, visokomodernistični hip, ki nas vodi k racionalnemu premisleku o vizualni umetnosti nasploh. Tako je krog zaključen. Razstava Kontrapost postane prostor, iztrgan iz umetnikove zavesti. Uveljavlja njegovo nujo. Spet se je pokazalo več kot smiselno, če se umetnik na razstavi, pa čeprav je pregledna, osredotoči le na eno ali dve ideaciji. Naj ob tem omenim še segment zvočnih inštalacij.

 

Rad se ponavljam: Prostor umetnosti ni nič drugega kot dediščina bojev za osvoboditev.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
22
07.06.2023 18:00
Zmaga na glasovanju je bila velik uspeh. Nagrada za pravilno odločitev - ob pravem času na pravem mestu in dobro delo slovenske ... Več.
Piše: Anže Logar
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.754
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.305
03/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.735
04/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.542
05/
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
Anže Logar
Ogledov: 1.163
06/
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 1.017
07/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.201
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 944
09/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.288
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.964