Komentar

Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko

Še pred kratkim sem pri tistih, ki so o meni pisali neresnice, namesto pomoči sodišča iskal napake v njihovem življenju in sem jih tudi našel ter objavil. Danes se s tem ne bom več ukvarjal. Ko dojameš, da med nami obstajajo tudi novinarji, ki so za nekaj evrov bodisi neposredno vloženih v žep ali na bolj fin način po oglasih, pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko. Sploh če veš, kaj vse si že doživel in da je zadnja pot vse bližje.

06.09.2021 21:05
Piše: Ivan Simič
Ključne besede:   Ivan Simič   smrt   življenje   novinarji   zadnja pot   dobro   slabo

Zakaj se nekateri ne zavedajo dejstva, da se dobro vrne z dobrim in slabo s slabim? Slej ali prej. To je zakon narave.

Zadnja pot pomeni le eno. To je pot, s katere ni povratka. Je pot, na kateri je mnogo žalostnih obrazov, razen tistega, ki ga pospremljamo na to zadnjo pot. Dokler ne bomo na zadnji poti, ne bomo vedeli, kako se počuti tisti, ki je stopil nanjo. Kaj se dogaja v zadnjih sekundah življenja? Ali se nam res odvije celo naše življenje? Vsaj tako razmišljamo tisti, ki ostanemo na tej zemeljski obli. Zadnja pot je velika bolečina bližnjih, občutek, da brez odhajajočega ne bo možno preživeti, in to je čas tisoč vprašanj. Zakaj se je to zgodilo? Zakaj ravno zdaj? Kaj je treba postoriti? Kako bomo naprej? Ali smo komu kaj dolžni? Ali koga kaj terjamo? Zakaj nam ni vsega povedal?

 

To je le del standardnih vprašanj. Bolečina je neizmerna, toda na srečo čas celi rane, nikoli pa ne do konca. Bolečina ostane za zmeraj.

 

Smrt je v zadnjih sedmih letih v naše podjetje posegla že velikokrat. Čeprav smo majhna družba, ravno tako doživljamo tovrstno žalost. Bolečina je neizmerna in ne da se primerjati z ničemer. Na to situacijo nas nihče ne pripravi in na njo nismo nikoli pripravljeni, čeprav mislimo, da smo. Enostavno se zgodi in moraš se znajti. To so trenutki, ko ni vprašanj, ali je vse narejeno, ali smo se držali rokov, ali so vsi računi plačani, ali so čevlji in obleka pravilno zloženi. To je čas, ko nemo zreš pred sebe in se sprašuješ, zakaj. Zakaj se je to zgodilo meni oziroma nam? Na srečo ima življenje poleg slabih tudi lepe stvari, tako smo v našem podjetju v zadnjih dveh in pol mesecih dočakali tudi tri novorojenčke. Ja, eno življenje se konča in novo se začne.

  

Pogreb, zadnja pot, je trenutek spoštovanja do umrlega. To je čas tišine in solz. Čas, ko se pozabi na vse slabo. Toda zakaj se mora zgoditi nekaj hudega, da potem na svet gledamo z drugimi očmi? Zakaj ta drugačen pogled traja le nekaj časa in zakaj se že po nekaj mesecih vrnemo v stare tirnice, v službo, domov, v službo, domov, vse čimprej narediti, če ni narejeno, se razburjati? To je družinski in poslovni del.

 

Še hujši je politični del življenja nekaterih, ki mislijo, da bodo z nenehnimi napadi in lažmi pridobili politične glasove in s tem moč. Toda, kaj je to – moč? A se ne zavedajo ali se ne želijo zavedati, da ima vsaka moč svoj konec, da bolezen ali starost tudi največje in najmočnejše spravi v položaj nebogljenega človeka? Ko nekoč najmočnejši ne morejo narediti niti enega koraka brez tuje pomoči, ko jih drugi hranijo in umivajo, ko telo končuje svojo življenjsko pot, um pa deluje kot v mladosti. To je največja tragedija. To je čas, ko so solze edina reakcija. Ni ti več pomembno, kaj je kdo rekel in kaj je kdo storil, pomembno je le, da dihaš in da imaš ob sebi najbližje.

 

Zato ne razumem tistih, ki o drugih širijo laži, da bi na ta način izpostavili svojo pomembnost. Ali ne vedo, da so v tej svoji želji po pomembnosti v bistvu popolnoma nepomembni? Zakaj se nekateri ne zavedajo dejstva, da se dobro vrne z dobrim in slabo s slabim? Slej ali prej. To je zakon narave. Zakaj napadati posameznike, zakaj v svoji zaslepljenosti posneti govor, za katerega misliš, da je goreč in patriotski, v bistvu pa je odraz tvoje neinteligentnosti, ki jo opazijo skoraj vsi, le ti ne.

 

Sam sem včasih na te napade reagiral čustveno. Laži in podtikanja so me prizadela, vlagal sem tožbe in sem upal na pravičnost sodišča, toda tega ni. Zato sem sklepal poravnave, kar pa je izguba časa in denarja. Za koga in zakaj? Tisti, ki me poznajo, vedo, kakšen sem, tisti, ki me ne, pa me ne zanimajo in jih ne nameravam prepričevati. Danes, po vseh tragedijah, smrtih, na to gledam z drugimi očmi. Še pred kratkim sem pri tistih, ki so o meni pisali neresnice, namesto pomoči sodišča iskal napake v njihovem življenju in sem jih tudi našel ter objavil. Danes se s tem ne bom več ukvarjal. Ko dojameš, da med nami obstajajo tudi novinarji, ki so za nekaj evrov bodisi neposredno vloženih v žep ali na bolj fin način po oglasih, pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko. Sploh če veš, kaj vse si že doživel in da je zadnja pot vse bližje.

 

Tudi sam sem bil zelo blizu zadnje poti 7. aprila 1993, ko sem med dolgotrajno vožnjo iz Nemčije tik pred polnočjo zaspal za volanom in se na avtocesti v Avstriji z veliko hitrostjo zaletel v zadnji del tovornega vozila. Preživel sem, čeprav ne vem, kako. Po vseh pravilih bi moral umreti. Očitno me je rešila nevidna roka, splet okoliščin, dober avto, Stvarnik, ki me je zbudil, da sem tik pred trkom zaviral celih 22 metrov, in seveda dejstvo, da je tovorno vozilo na zadnji strani imelo spuščeno kovinsko zaščito, da nisem končal z odrezano streho avtomobila. Nekdo je odločil, da še ni prišel moj čas, za kar sem mu večno hvaležen, kajti takrat bi ostala moja partnerka z dvema majhnima otrokoma in podjetje, ki je bilo na začetku svoje poti, bi propadlo.

 

Zato na življenje gledam na drugačen način, kot to počno mnogi, ne samo nekateri politiki in nekateri novinarji. Tudi posamezniki, ki družbena omrežja zlorabljajo za napade na druge, tudi tiste, ki jih sploh ne poznajo. Ali je to res potrebno? Ne razumem, kako so se nekateri sposobni spustiti tako nizko.

 

Zato vas vse, ki boste prebrali te vrstice, prosim in pozivam, da se za trenutek ustavite, začnete spoštovati druge, si medsebojno pomagate tudi v časih, ko ni naravnih nesreč, da začnete živeti od lastnega dela, ne pa od izčrpavanja državne blagajne. Posamezne politike in posamezne medije pa prosim, da nas naj ne zasipajo z lažnimi obljubami in lažnimi novicami, saj tisti, ki ne poznajo zadev, le-tem nasedajo in s tem se ustvarjajo novi konflikti, namesto da bi se ustvarjalo medsebojno spoštovanje in da bi živeli v sožitju.

 

Če se je moja prošnja dotaknila tudi peščice vas, bom vesel, kajti to pomeni, da gremo po pravi poti, saj nikoli ne vemo, kdaj smo na zadnji poti.

 

Ivan Simič je direktor FURS. Prispevek je bil izvirno objavljen na njegovem blogu (vir) pod naslovom Zadnja pot, za objavo na portalu+ smo spremenili naslov.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
24
29.09.2022 18:00
Do ruske invazije na Ukrajino 24. februarja letos verjetno ne bi prišlo, če bi se ameriški predsednik Joseph Biden konec leta ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
12
28.09.2022 19:00
Družbena klima, ki jo diktirajo paradržavni centri moči, tudi od novinarjev, katerih avtonomija naj bi bila tako ogrožena, ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
15
27.09.2022 21:30
Osnovna naloga človeštva je preprečiti silo avtoritarnosti, ki je več kot očitno ponekod že prestopila v avtokracijo. Vse ... Več.
Piše: Miha Burger
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
16
26.09.2022 20:00
Zahteva po odstopu vodstva Splošne bolnice Celje vodi v smer, ko bomo menjavali vodstva zaradi zdravniških napak, ne pa urejali ... Več.
Piše: Milan Krek
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
5
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
17
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.432
02/
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.240
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.475
04/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 1.339
05/
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
Marjan Frankovič
Ogledov: 1.099
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.106
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 1.035
08/
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
Miha Burger
Ogledov: 626
09/
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
Uredništvo
Ogledov: 538
10/
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
Andraž Šest
Ogledov: 731