Komentar

Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj

Udba je kratica za službo Uprava državne bezbednosti, ki je dolga leta delovala kot jugoslovanska tajna policija. Čeprav dandanes o njej vemo praktično vse, je marsikaj še vedno zavito v skrivnost. Zato številni niti ne razumejo, zakaj naj bi bilo delo za Udbo slabo? Pred časom mi je oseba mojih let rekla češ, pa kaj, če je nekdo delal za Udbo? Pa kaj!? To je bila zločinska organizacija, ki je večinoma na podlagi nedokazanih obtožb, insinuacij, govoric ipd. ljudi mučila, jih zapirala in jim uničevala življenja. V imenu Udbe so bili ljudje tarče izsiljevanj, ugrabitev in umorov. O Udbi je napisanih več knjig, sedaj pa je izšel še t.i. Udbovski učbenik.

09.09.2021 20:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Udba   Željko Oset   Jugoslavija   knjiga   učbenik   Stasi   NKVD

Fotomontaža: portal+

Slovenska Udba je konec leta 1947 ali v začetku leta 1948 iz srbščine v slovenščino prevedla učbenik za usposabljanje svojih agentov in operativcev. Za to potezo se je Udba odločila, ker so bili njeni agenti – še posebej tisti s Primorske – premalo vešči srbščine.

"Praksa je pokazala, da vrbovani po vrbovski preživljajo, duševno trpe itd., posebno ako smo uporabili metodo obremenilnega materijala za časa tajne aretacije, in ako je vrbovani pripadnik organizacije ali grupe. Včasih so psihološke posledice tako močne, da vrbovani ne vzdrži ter izvrši samomor, ali v takem psihičnem stanju zaupa stvar svoji ženi, ali prijatelju. Pri vrbovanem je nastopil prelom v njegovem življenju, mnogo misli o tem, duševno trpi, ako je iskren, bo šel takoj na delo in bo iskal svoje zveze, razširjal svoje zveze in zadobijal zaupanje, ako je čustven, on spremeni svoje ponašanje do družine, do prijateljev, okolice v kateri živi, ker ve da vse vemo o njem, da se čuti povsod kontroliranega."

 

Citat je iz knjige Udbovski učbenik, osnovni tečaj, vir za navedbo pa je ARS, AS 1931, VIII/7. Avtor te zanimive knjige je zgodovinar dr. Željko Oset, knjiga pa je nujna za slovensko bralstvo, ki želi poznati lastno zgodovino. Človekove pravice so neodtujljive, zato si moramo ves čas prizadevati zanje in se truditi za enakost pred zakonom, je poudarjeno v razmišljanju, ki knjigo uvodoma pospremi na pot. Udba je prebivalcem Jugoslavije konstantno kršila človekove pravice, delovala pa je tudi v tujini in po načinu dela je bila praktično identična vzhodnonemški službi Stasi ali NKVD v predvojni Sovjetski zvezi. Obe službi sta enako kot Udba sloveli po hudi represivnosti in okrutnosti.

 

Še dandanes marsikdo ne ve, da Udba ni preganjala samo tistih, ki se niso strinjali s komunističnim režimom, ampak je izvrševala ostudne akcije med lastnimi vrstami, torej med komunisti, zvestimi pripadniki. Številni so končali na Golem otoku in marsikdo se od tam ni vrnil. Nekateri so v težki agoniji storili samomor tudi tako, da so z glavo tolkli ob kamnita tla.

 

Udba sicer ni uporabljala kakšnega posebnega jezika, je pa v njenih zapisih veliko fraz, ki so marsikomu nove. Knjiga Udbovski učbenik odlično razčleni in obrazloži posamezne besede in pojmovanja, tako da bralec zlahka dobi predstavo o konkretnem početju vse od organizacije agenturno-operativnega dela Udbe, do slovarčka težje razumljivih besed. Vsebina knjige se drži strokovnosti, a je dovolj poljudno napisana, da je brez težav razumljiva širšemu bralstvu. Ravno tako v knjigi ni identitet ali moraliziranja. Knjiga Udbovski učbenik je v osnovi namenjena razumevanju drugih besedil o Udbi in kot taka je napisana odlično.

 

Udba je bila uradno razpuščena leta 1990 z razpadom Jugoslavije. Njen duh pa je še vedno prisoten na tukajšnjem ozemlju. Metode Udbe - ki so ravno tako lepo razložene v knjigi Udbovski učbenik -, še dandanes zaznavamo tako v politiki kot v gospodarstvu, sploh pa v medijih. Več uglednih slovenskih osebnosti, medijsko znanih in cenjenih, ki so še danes na vidnih položajih, je v preteklosti sodelovalo s to zločinsko organizacijo.

 

Udba še živi. Neuradno, podtalno, a še vedno učinkovito.

 

______________________ 

Knjiga Udbovski učbenik stane 40 evrov in jo je mogoče naročiti pri dr. Željku Osetu na njegovi spletni strani.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
9
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.202
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.421
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.799
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.547
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.459
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.157
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.362
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.108
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.205
10/
Political turmoil boon for Pakistan's militants
Valerio Fabbri
Ogledov: 401