Komentar

Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj

Udba je kratica za službo Uprava državne bezbednosti, ki je dolga leta delovala kot jugoslovanska tajna policija. Čeprav dandanes o njej vemo praktično vse, je marsikaj še vedno zavito v skrivnost. Zato številni niti ne razumejo, zakaj naj bi bilo delo za Udbo slabo? Pred časom mi je oseba mojih let rekla češ, pa kaj, če je nekdo delal za Udbo? Pa kaj!? To je bila zločinska organizacija, ki je večinoma na podlagi nedokazanih obtožb, insinuacij, govoric ipd. ljudi mučila, jih zapirala in jim uničevala življenja. V imenu Udbe so bili ljudje tarče izsiljevanj, ugrabitev in umorov. O Udbi je napisanih več knjig, sedaj pa je izšel še t.i. Udbovski učbenik.

09.09.2021 20:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Udba   Željko Oset   Jugoslavija   knjiga   učbenik   Stasi   NKVD

Fotomontaža: portal+

Slovenska Udba je konec leta 1947 ali v začetku leta 1948 iz srbščine v slovenščino prevedla učbenik za usposabljanje svojih agentov in operativcev. Za to potezo se je Udba odločila, ker so bili njeni agenti – še posebej tisti s Primorske – premalo vešči srbščine.

"Praksa je pokazala, da vrbovani po vrbovski preživljajo, duševno trpe itd., posebno ako smo uporabili metodo obremenilnega materijala za časa tajne aretacije, in ako je vrbovani pripadnik organizacije ali grupe. Včasih so psihološke posledice tako močne, da vrbovani ne vzdrži ter izvrši samomor, ali v takem psihičnem stanju zaupa stvar svoji ženi, ali prijatelju. Pri vrbovanem je nastopil prelom v njegovem življenju, mnogo misli o tem, duševno trpi, ako je iskren, bo šel takoj na delo in bo iskal svoje zveze, razširjal svoje zveze in zadobijal zaupanje, ako je čustven, on spremeni svoje ponašanje do družine, do prijateljev, okolice v kateri živi, ker ve da vse vemo o njem, da se čuti povsod kontroliranega."

 

Citat je iz knjige Udbovski učbenik, osnovni tečaj, vir za navedbo pa je ARS, AS 1931, VIII/7. Avtor te zanimive knjige je zgodovinar dr. Željko Oset, knjiga pa je nujna za slovensko bralstvo, ki želi poznati lastno zgodovino. Človekove pravice so neodtujljive, zato si moramo ves čas prizadevati zanje in se truditi za enakost pred zakonom, je poudarjeno v razmišljanju, ki knjigo uvodoma pospremi na pot. Udba je prebivalcem Jugoslavije konstantno kršila človekove pravice, delovala pa je tudi v tujini in po načinu dela je bila praktično identična vzhodnonemški službi Stasi ali NKVD v predvojni Sovjetski zvezi. Obe službi sta enako kot Udba sloveli po hudi represivnosti in okrutnosti.

 

Še dandanes marsikdo ne ve, da Udba ni preganjala samo tistih, ki se niso strinjali s komunističnim režimom, ampak je izvrševala ostudne akcije med lastnimi vrstami, torej med komunisti, zvestimi pripadniki. Številni so končali na Golem otoku in marsikdo se od tam ni vrnil. Nekateri so v težki agoniji storili samomor tudi tako, da so z glavo tolkli ob kamnita tla.

 

Udba sicer ni uporabljala kakšnega posebnega jezika, je pa v njenih zapisih veliko fraz, ki so marsikomu nove. Knjiga Udbovski učbenik odlično razčleni in obrazloži posamezne besede in pojmovanja, tako da bralec zlahka dobi predstavo o konkretnem početju vse od organizacije agenturno-operativnega dela Udbe, do slovarčka težje razumljivih besed. Vsebina knjige se drži strokovnosti, a je dovolj poljudno napisana, da je brez težav razumljiva širšemu bralstvu. Ravno tako v knjigi ni identitet ali moraliziranja. Knjiga Udbovski učbenik je v osnovi namenjena razumevanju drugih besedil o Udbi in kot taka je napisana odlično.

 

Udba je bila uradno razpuščena leta 1990 z razpadom Jugoslavije. Njen duh pa je še vedno prisoten na tukajšnjem ozemlju. Metode Udbe - ki so ravno tako lepo razložene v knjigi Udbovski učbenik -, še dandanes zaznavamo tako v politiki kot v gospodarstvu, sploh pa v medijih. Več uglednih slovenskih osebnosti, medijsko znanih in cenjenih, ki so še danes na vidnih položajih, je v preteklosti sodelovalo s to zločinsko organizacijo.

 

Udba še živi. Neuradno, podtalno, a še vedno učinkovito.

 

______________________ 

Knjiga Udbovski učbenik stane 40 evrov in jo je mogoče naročiti pri dr. Željku Osetu na njegovi spletni strani.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.651
02/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.960
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.193
04/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.999
05/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.615
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.126
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.025
08/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 939
09/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.833
10/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.472