Komentar

Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine

Svetloba je v teh vročih in suhih delih arabskega sveta pridušena, prah se dviga s sapico in mističnost dni je neskončna. Neskončna kot rešitve arhitektur, ki jim lahko sledimo zadnja leta. Kreativnost je neverjetna, vključevanje trajnostnih prijemov, naravnih materialov, smart konceptov, sodobnih materialov … Vse to mi daje krila, da kreiram in si dovolim biti arhitekt ambientov z dušo - oziroma še boljše: arhitekt svetih prostorov, ki zbudijo dušni razcvet.

 

12.09.2021 22:00
Piše: Robert Klun
Ključne besede:   Robert Klun   ExpoDubai   Dubaj   Savdska Arabija   svetloba   Slovenija   arhitektura

Vsako oblikovanje s svetlobo je posebno, jutro naredi magično, dan svež in zvedav in večer poln občutkov zaljubljenosti v življenje.

Prav gotovo arhitekti na svetlobo gledamo drugače kot ostali uživalci te nore energije. V prvi vrsti gojim hvaležnost do tega vira, te nezemeljske sile, ki vzbuja spoštovanje, saj smo prav vsi deležni njene lepote, moči in vpliva. Svetloba pomeni videti, začutiti. Globoko, iskreno in jasno pokazati podobe časa in prostora. Ustvarja peto dimenzijo, dimenzijo globine, prodornosti in vsebine, predvsem pa hvaležnosti.

 

Ko oblikujem nov prostor, volumen, me svetloba in njen vpliv spremljata na vsakem koraku, na vsaki potezi skice in poustvarjanja volumnov, ki jih kreiram. Funkcionalnost prostora in zasnove je pogojena in soodvisna s svetlobo.

 

Svetloba se spreminja, se tega zavedamo?

 

Zjutraj je mehka in rdečkasta, nas spravi v dobro voljo in napolni, zbudi. Čez dan je modra in močna, zvečer pa nas popelje v povzetek in umiritev doživetega. Tako moramo arhitekti, ki kreiramo ambiente, tudi razmišljati. Poiskati vse možnosti, da so prostori in ambienti povezani s svetlobo, da prostor začutimo in nezavedno doživimo ekstazo, kvaliteto spremljave.

 

Kdaj ste bili zadnjič v kopalnici, ki je imela za strop nebo in sončne žarke na licu, pokritem s svežo in čisto slovensko vodo? Verjetno v kakšnem campu ali pa kje v naravi, na glampingu. Sam iščem prav te občutke v moji arhitekturi, v mestu samem. In verjemite, možno jih je podoživeti. Poustvariti.

 

Ko gre za zaupanje naročnika, ko dobimo to primarno vez, takrat vsaka poteza dobi svoj namen. Takrat kot sonce zasije projekt, naročnik in mi. Takrat se čustva in poteze zlijejo v popolnost.

 

Oči so tisto čutilo, ki najbolj zazna vpliv svetlobe. Telo, koža malo manj, a prav nič manj pomembno. Ko sončni žarek obsije kožo, je v hladnem okolju to tako blagodejno kot požirek vročega čaja ali prisotnost sorodne duše, ki te objame. Ko v letnih časih razmišljaš o svetlobi, ima prav v vsakem času svoj pomen, drugačen, skrit a tako pomemben za naša počutja. Prav tako je z lokacijo.

 

V arabskem svetu je svetloba popolnoma drugačna kot pri nas v Evropi in s povsem drugačnim sevom. Sonce sije tako močno, da temperature poleti dosežejo 55 stopinj in več. Podplati usnjenih čevljev se prično topiti na razbeljenem asfaltu kot maslo. Dihanje je težko, v pljučih peče in gibanje, šport je povsem nespametno, nemogoče. Spomnim se, kako sem neko popoldne, ko je vročina malo popustila, uspel najti čas in v Riadu odšel na golf. Zunaj je bilo samo 44 stopinj, sonce v zenitu. Korajžno sem verjel, da bom lahko z vozičkom preigral igrišče. Po devetih luknjah sem iskal hladne obkladke in ledeno mrzlo vodo, ker piva seveda v Savdski Arabiji ni možno dobiti.

 

Svetloba je v teh vročih in suhih delih sveta pridušena, prah se dviga s sapico in mističnost dni je neskončna. Neskončna kot rešitve arhitektur, ki jim lahko sledimo zadnja leta. Kreativnost je neverjetna, vključevanje trajnostnih prijemov, naravnih materialov, smart konceptov, sodobnih materialov … Vse to mi daje krila, da kreiram in si dovolim biti arhitekt ambientov z dušo - oziroma še boljše: arhitekt svetih prostorov, ki zbudijo dušni razcvet.

 

In tako smo pri našem projektu slovenskega paviljona za ExpoDubai, za katerega smo prejeli že tri mednarodne nagrade, dihali s svetlobo. Ko se dotaknemo svetlobe, je paviljon v tem edinstven. Preko našega projekta je razpelo navideznih šest kotnikov, ki z rahlim zarobljenjem - kupolo, ustvarijo mističnost igre senc in svetlobe in vsem obiskovalcem pričarajo ta vdih. Tako v Vip prostoru kot v parterju. Svetloba se še dodatno lomi in igra z zeleno fasado, ki uprizarja slovenski gozd in zelenje s tem le še oživimo. Pri oblikovanju svetlobe ne smemo pozabiti na umetno svetlobo, ki si je mi v našem studiu želimo v naravni pojavnosti. Pojavnosti občutkov in spreminjanja. Pri tem seveda moramo vključiti strokovnjake, ki vsak s svojim dotikom vpliva, da je projekt presežek, da je projekt kar najboljši približek naravi sami.

 

Takrat, ko je projekt blizu naravi, ko forma deluje naravno, ko je občutenje blizu, vem, da projektiramo dobro. Nikoli popolno. In tako je bilo že pri prvi skici za slovenski paviljon EXPO v Dubaju. Vedel sem takrat na letalu, na letu iz Istanbula za Riad, ko je večerna svetloba na eni strani umirjala moj temperament in na drugi budila mističnost, da bo to zmagovalni projekt. Ne samo da bom zmagal na natečaju v Sloveniji, ampak da bo projekt odmeven, da delamo arhitekturno umetnino, ki povezuje moje korenine in življenske izkušnje, delo, raziskave zlije v eno, v podobo Slovenije v enem. Nagrade, ki smo jih prejeli že pred odprtjem, so potrdilo pametnega oblikovanja, trdega dela in raziskovanja.

 

Vsako oblikovanje s svetlobo je posebno, jutro naredi magično, dan svež in zvedav in večer poln občutkov zaljubljenosti v življenje.

 

Robert Klun je slovenski arhitekt, ki mu je uspelo v Savdski Arabiji in Združenih arabskih emiratih.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
4
Zaničuj ideologe, nacionaliste in rasiste. Vedno!
1
04.12.2021 21:00
Ukrajinsko-rusko-beloruska umetniška avantgarda je dobila svojo prvo teoretično knjigo že leta 1933. Izšla je v tedanjem ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!
27
02.12.2021 22:15
Domnevno kupovanje pristranskega medijskega poročanje in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem, kot papagajsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Will the Taliban curb drug trade, the economic backbone of Afghanistan?
13
01.12.2021 20:30
The Taliban involvement in drug trade was never a secret, however its dimension was never completely understood. Though they ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O socrealizmu in katarzi: Nekaj desetletij v zgodovini norosti človeštva ne pomeni nič
20
29.11.2021 20:30
Vse življenje trdim, da je osnova tega sovraštva in zločinanevoščljivost. TudiKajnse je pokesal. Ah, da, trume ideologov se ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
17
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja
8
13.11.2021 19:00
Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.754
02/
Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.496
03/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.577
04/
O socrealizmu in katarzi: Nekaj desetletij v zgodovini norosti človeštva ne pomeni nič
Pavle Okorn
Ogledov: 1.535
05/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 1.592
06/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 1.253
07/
Tragedija na Soči: Za smrt desetletnega Jaše še nihče ni odgovarjal, kar je nov dokaz "vrhunskega" slovenskega pravosodja
Uredništvo
Ogledov: 979
08/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 2.227
09/
Will the Taliban curb drug trade, the economic backbone of Afghanistan?
Valerio Fabbri
Ogledov: 908
10/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.030