Komentar

Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine

Svetloba je v teh vročih in suhih delih arabskega sveta pridušena, prah se dviga s sapico in mističnost dni je neskončna. Neskončna kot rešitve arhitektur, ki jim lahko sledimo zadnja leta. Kreativnost je neverjetna, vključevanje trajnostnih prijemov, naravnih materialov, smart konceptov, sodobnih materialov … Vse to mi daje krila, da kreiram in si dovolim biti arhitekt ambientov z dušo - oziroma še boljše: arhitekt svetih prostorov, ki zbudijo dušni razcvet.

 

12.09.2021 22:00
Piše: Robert Klun
Ključne besede:   Robert Klun   ExpoDubai   Dubaj   Savdska Arabija   svetloba   Slovenija   arhitektura

Vsako oblikovanje s svetlobo je posebno, jutro naredi magično, dan svež in zvedav in večer poln občutkov zaljubljenosti v življenje.

Prav gotovo arhitekti na svetlobo gledamo drugače kot ostali uživalci te nore energije. V prvi vrsti gojim hvaležnost do tega vira, te nezemeljske sile, ki vzbuja spoštovanje, saj smo prav vsi deležni njene lepote, moči in vpliva. Svetloba pomeni videti, začutiti. Globoko, iskreno in jasno pokazati podobe časa in prostora. Ustvarja peto dimenzijo, dimenzijo globine, prodornosti in vsebine, predvsem pa hvaležnosti.

 

Ko oblikujem nov prostor, volumen, me svetloba in njen vpliv spremljata na vsakem koraku, na vsaki potezi skice in poustvarjanja volumnov, ki jih kreiram. Funkcionalnost prostora in zasnove je pogojena in soodvisna s svetlobo.

 

Svetloba se spreminja, se tega zavedamo?

 

Zjutraj je mehka in rdečkasta, nas spravi v dobro voljo in napolni, zbudi. Čez dan je modra in močna, zvečer pa nas popelje v povzetek in umiritev doživetega. Tako moramo arhitekti, ki kreiramo ambiente, tudi razmišljati. Poiskati vse možnosti, da so prostori in ambienti povezani s svetlobo, da prostor začutimo in nezavedno doživimo ekstazo, kvaliteto spremljave.

 

Kdaj ste bili zadnjič v kopalnici, ki je imela za strop nebo in sončne žarke na licu, pokritem s svežo in čisto slovensko vodo? Verjetno v kakšnem campu ali pa kje v naravi, na glampingu. Sam iščem prav te občutke v moji arhitekturi, v mestu samem. In verjemite, možno jih je podoživeti. Poustvariti.

 

Ko gre za zaupanje naročnika, ko dobimo to primarno vez, takrat vsaka poteza dobi svoj namen. Takrat kot sonce zasije projekt, naročnik in mi. Takrat se čustva in poteze zlijejo v popolnost.

 

Oči so tisto čutilo, ki najbolj zazna vpliv svetlobe. Telo, koža malo manj, a prav nič manj pomembno. Ko sončni žarek obsije kožo, je v hladnem okolju to tako blagodejno kot požirek vročega čaja ali prisotnost sorodne duše, ki te objame. Ko v letnih časih razmišljaš o svetlobi, ima prav v vsakem času svoj pomen, drugačen, skrit a tako pomemben za naša počutja. Prav tako je z lokacijo.

 

V arabskem svetu je svetloba popolnoma drugačna kot pri nas v Evropi in s povsem drugačnim sevom. Sonce sije tako močno, da temperature poleti dosežejo 55 stopinj in več. Podplati usnjenih čevljev se prično topiti na razbeljenem asfaltu kot maslo. Dihanje je težko, v pljučih peče in gibanje, šport je povsem nespametno, nemogoče. Spomnim se, kako sem neko popoldne, ko je vročina malo popustila, uspel najti čas in v Riadu odšel na golf. Zunaj je bilo samo 44 stopinj, sonce v zenitu. Korajžno sem verjel, da bom lahko z vozičkom preigral igrišče. Po devetih luknjah sem iskal hladne obkladke in ledeno mrzlo vodo, ker piva seveda v Savdski Arabiji ni možno dobiti.

 

Svetloba je v teh vročih in suhih delih sveta pridušena, prah se dviga s sapico in mističnost dni je neskončna. Neskončna kot rešitve arhitektur, ki jim lahko sledimo zadnja leta. Kreativnost je neverjetna, vključevanje trajnostnih prijemov, naravnih materialov, smart konceptov, sodobnih materialov … Vse to mi daje krila, da kreiram in si dovolim biti arhitekt ambientov z dušo - oziroma še boljše: arhitekt svetih prostorov, ki zbudijo dušni razcvet.

 

In tako smo pri našem projektu slovenskega paviljona za ExpoDubai, za katerega smo prejeli že tri mednarodne nagrade, dihali s svetlobo. Ko se dotaknemo svetlobe, je paviljon v tem edinstven. Preko našega projekta je razpelo navideznih šest kotnikov, ki z rahlim zarobljenjem - kupolo, ustvarijo mističnost igre senc in svetlobe in vsem obiskovalcem pričarajo ta vdih. Tako v Vip prostoru kot v parterju. Svetloba se še dodatno lomi in igra z zeleno fasado, ki uprizarja slovenski gozd in zelenje s tem le še oživimo. Pri oblikovanju svetlobe ne smemo pozabiti na umetno svetlobo, ki si je mi v našem studiu želimo v naravni pojavnosti. Pojavnosti občutkov in spreminjanja. Pri tem seveda moramo vključiti strokovnjake, ki vsak s svojim dotikom vpliva, da je projekt presežek, da je projekt kar najboljši približek naravi sami.

 

Takrat, ko je projekt blizu naravi, ko forma deluje naravno, ko je občutenje blizu, vem, da projektiramo dobro. Nikoli popolno. In tako je bilo že pri prvi skici za slovenski paviljon EXPO v Dubaju. Vedel sem takrat na letalu, na letu iz Istanbula za Riad, ko je večerna svetloba na eni strani umirjala moj temperament in na drugi budila mističnost, da bo to zmagovalni projekt. Ne samo da bom zmagal na natečaju v Sloveniji, ampak da bo projekt odmeven, da delamo arhitekturno umetnino, ki povezuje moje korenine in življenske izkušnje, delo, raziskave zlije v eno, v podobo Slovenije v enem. Nagrade, ki smo jih prejeli že pred odprtjem, so potrdilo pametnega oblikovanja, trdega dela in raziskovanja.

 

Vsako oblikovanje s svetlobo je posebno, jutro naredi magično, dan svež in zvedav in večer poln občutkov zaljubljenosti v življenje.

 

Robert Klun je slovenski arhitekt, ki mu je uspelo v Savdski Arabiji in Združenih arabskih emiratih.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
4
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
12
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.214
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.442
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.808
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.554
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.480
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.177
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.378
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.116
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.212
10/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 463