Komentar

Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine

Svetloba je v teh vročih in suhih delih arabskega sveta pridušena, prah se dviga s sapico in mističnost dni je neskončna. Neskončna kot rešitve arhitektur, ki jim lahko sledimo zadnja leta. Kreativnost je neverjetna, vključevanje trajnostnih prijemov, naravnih materialov, smart konceptov, sodobnih materialov … Vse to mi daje krila, da kreiram in si dovolim biti arhitekt ambientov z dušo - oziroma še boljše: arhitekt svetih prostorov, ki zbudijo dušni razcvet.

 

12.09.2021 22:00
Piše: Robert Klun
Ključne besede:   Robert Klun   ExpoDubai   Dubaj   Savdska Arabija   svetloba   Slovenija   arhitektura

Vsako oblikovanje s svetlobo je posebno, jutro naredi magično, dan svež in zvedav in večer poln občutkov zaljubljenosti v življenje.

Prav gotovo arhitekti na svetlobo gledamo drugače kot ostali uživalci te nore energije. V prvi vrsti gojim hvaležnost do tega vira, te nezemeljske sile, ki vzbuja spoštovanje, saj smo prav vsi deležni njene lepote, moči in vpliva. Svetloba pomeni videti, začutiti. Globoko, iskreno in jasno pokazati podobe časa in prostora. Ustvarja peto dimenzijo, dimenzijo globine, prodornosti in vsebine, predvsem pa hvaležnosti.

 

Ko oblikujem nov prostor, volumen, me svetloba in njen vpliv spremljata na vsakem koraku, na vsaki potezi skice in poustvarjanja volumnov, ki jih kreiram. Funkcionalnost prostora in zasnove je pogojena in soodvisna s svetlobo.

 

Svetloba se spreminja, se tega zavedamo?

 

Zjutraj je mehka in rdečkasta, nas spravi v dobro voljo in napolni, zbudi. Čez dan je modra in močna, zvečer pa nas popelje v povzetek in umiritev doživetega. Tako moramo arhitekti, ki kreiramo ambiente, tudi razmišljati. Poiskati vse možnosti, da so prostori in ambienti povezani s svetlobo, da prostor začutimo in nezavedno doživimo ekstazo, kvaliteto spremljave.

 

Kdaj ste bili zadnjič v kopalnici, ki je imela za strop nebo in sončne žarke na licu, pokritem s svežo in čisto slovensko vodo? Verjetno v kakšnem campu ali pa kje v naravi, na glampingu. Sam iščem prav te občutke v moji arhitekturi, v mestu samem. In verjemite, možno jih je podoživeti. Poustvariti.

 

Ko gre za zaupanje naročnika, ko dobimo to primarno vez, takrat vsaka poteza dobi svoj namen. Takrat kot sonce zasije projekt, naročnik in mi. Takrat se čustva in poteze zlijejo v popolnost.

 

Oči so tisto čutilo, ki najbolj zazna vpliv svetlobe. Telo, koža malo manj, a prav nič manj pomembno. Ko sončni žarek obsije kožo, je v hladnem okolju to tako blagodejno kot požirek vročega čaja ali prisotnost sorodne duše, ki te objame. Ko v letnih časih razmišljaš o svetlobi, ima prav v vsakem času svoj pomen, drugačen, skrit a tako pomemben za naša počutja. Prav tako je z lokacijo.

 

V arabskem svetu je svetloba popolnoma drugačna kot pri nas v Evropi in s povsem drugačnim sevom. Sonce sije tako močno, da temperature poleti dosežejo 55 stopinj in več. Podplati usnjenih čevljev se prično topiti na razbeljenem asfaltu kot maslo. Dihanje je težko, v pljučih peče in gibanje, šport je povsem nespametno, nemogoče. Spomnim se, kako sem neko popoldne, ko je vročina malo popustila, uspel najti čas in v Riadu odšel na golf. Zunaj je bilo samo 44 stopinj, sonce v zenitu. Korajžno sem verjel, da bom lahko z vozičkom preigral igrišče. Po devetih luknjah sem iskal hladne obkladke in ledeno mrzlo vodo, ker piva seveda v Savdski Arabiji ni možno dobiti.

 

Svetloba je v teh vročih in suhih delih sveta pridušena, prah se dviga s sapico in mističnost dni je neskončna. Neskončna kot rešitve arhitektur, ki jim lahko sledimo zadnja leta. Kreativnost je neverjetna, vključevanje trajnostnih prijemov, naravnih materialov, smart konceptov, sodobnih materialov … Vse to mi daje krila, da kreiram in si dovolim biti arhitekt ambientov z dušo - oziroma še boljše: arhitekt svetih prostorov, ki zbudijo dušni razcvet.

 

In tako smo pri našem projektu slovenskega paviljona za ExpoDubai, za katerega smo prejeli že tri mednarodne nagrade, dihali s svetlobo. Ko se dotaknemo svetlobe, je paviljon v tem edinstven. Preko našega projekta je razpelo navideznih šest kotnikov, ki z rahlim zarobljenjem - kupolo, ustvarijo mističnost igre senc in svetlobe in vsem obiskovalcem pričarajo ta vdih. Tako v Vip prostoru kot v parterju. Svetloba se še dodatno lomi in igra z zeleno fasado, ki uprizarja slovenski gozd in zelenje s tem le še oživimo. Pri oblikovanju svetlobe ne smemo pozabiti na umetno svetlobo, ki si je mi v našem studiu želimo v naravni pojavnosti. Pojavnosti občutkov in spreminjanja. Pri tem seveda moramo vključiti strokovnjake, ki vsak s svojim dotikom vpliva, da je projekt presežek, da je projekt kar najboljši približek naravi sami.

 

Takrat, ko je projekt blizu naravi, ko forma deluje naravno, ko je občutenje blizu, vem, da projektiramo dobro. Nikoli popolno. In tako je bilo že pri prvi skici za slovenski paviljon EXPO v Dubaju. Vedel sem takrat na letalu, na letu iz Istanbula za Riad, ko je večerna svetloba na eni strani umirjala moj temperament in na drugi budila mističnost, da bo to zmagovalni projekt. Ne samo da bom zmagal na natečaju v Sloveniji, ampak da bo projekt odmeven, da delamo arhitekturno umetnino, ki povezuje moje korenine in življenske izkušnje, delo, raziskave zlije v eno, v podobo Slovenije v enem. Nagrade, ki smo jih prejeli že pred odprtjem, so potrdilo pametnega oblikovanja, trdega dela in raziskovanja.

 

Vsako oblikovanje s svetlobo je posebno, jutro naredi magično, dan svež in zvedav in večer poln občutkov zaljubljenosti v življenje.

 

Robert Klun je slovenski arhitekt, ki mu je uspelo v Savdski Arabiji in Združenih arabskih emiratih.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
4
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
1
16.09.2021 21:45
Slovenski provincializem je v zadnjih dveh dneh spet prišel do izraza. Potem ko je drhal v sredo zvečer parlament obmetavala z ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
11
15.09.2021 21:31
Slovenija je raj za anticepilce. Ljudje niti lastnih otrok nočejo dati cepiti proti hudim otroškim boleznim, kaj šele da bi se z ... Več.
Piše: Ana Jud
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
13
14.09.2021 22:59
Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec ve vse. On je prepričan, da delam slabo in da me je potrebno zamenjati. Kako se lahko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
8
13.09.2021 21:00
Spoštovani gospod profesor, ali ne bi bilo bolje, da se prej posvetujete s strokovnjaki s področja virtualnih valut in ... Več.
Piše: Ivan Simič
"Ni več vprašanje, kaj lahko digitalno naredi za nas, temveč kaj lahko mi naredimo za digitalno."
3
11.09.2021 23:33
Glede na vse pretrese, ki smo jih doživeli v preteklem letu in pol, je postalo jasno, da človeštvu zmanjkuje časa pri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
9
10.09.2021 22:50
V množici analiz, študij in razmišljanj o obdobju po 11. septembru 2001 pogrešam eno samo, preprosto ugotovitev: da danes živimo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
8
09.09.2021 20:00
Udba je kratica za službo Uprava državne bezbednosti, ki je dolga leta delovala kot jugoslovanska tajna policija. Čeprav ... Več.
Piše: Ana Jud
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
21
07.09.2021 21:00
Kljub temu, da cepljenje počasi, a vztrajno napreduje in da je danes polno cepljenih že prek milijona prebivalcev Slovenije, je ... Več.
Piše: Milan Krek
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
10
06.09.2021 21:05
Še pred kratkim sem pri tistih, ki so o meni pisali neresnice, namesto pomoči sodišča iskal napake v njihovem življenju in sem ... Več.
Piše: Ivan Simič
Prenova šolskega sistema je nujna, ne pa tudi zamenjava ene ideologije za drugo
11
05.09.2021 22:00
Otroci so naše največje bogastvo in čas je, da jim tudi država to prizna, dokaže in pokaže. Glede na čase in potrebe trga dela ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
Nedeljska pridiga: Kaj bi mi brez sovražnega govora
6
05.09.2021 11:00
Razmah sovražnega govora v Sloveniji je le eden izmed simptomov vsebinskega deficita. Večina ljudi je zadovoljna, da lahko ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Prostor umetnosti ni nič drugega kot dediščina bojev za osvoboditev
2
04.09.2021 23:08
V zadnjih letih, odkar pišem umetniške refleksije, sem bil kar nekajkrat v skušnjavi, da bi napisal razdiralne kritike o lokalni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Janše na volitvah ne more premagati opozicija, Janšo lahko z oblasti vržejo le anticepilci
12
03.09.2021 21:00
Opozicija njegovega veličanstva, maršala osamosvojitve, se zaman trudi. Tudi mainstream mediji po nepotrebnem zganjajo histerijo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nekaj je grozno narobe s svetom, v katerem odrasli, razgledani in izobraženi ljudje postajajo teoretiki zarot
17
02.09.2021 20:00
Zadnjič sem zapisala, da bi cepljenje moralo biti obvezno, kajti edino tako bi se izognili četrtemu valu korone. Prijatelj ... Več.
Piše: Ana Jud
Aktivni državljan in večja transparentnost pri trošenju našega javnega denarja
6
01.09.2021 21:59
O Aktivnem državljanu pišem na tem portalu že od junija 2016 pa vse do danes; kako lahko njegovo sodelovanje pomaga pri ... Več.
Piše: Miha Burger
Med Saigonom in Kabulom: Ali Združene države Amerike res izgubljajo vojne?
17
30.08.2021 20:50
ZDA torej ne širijo demokracije, temveč jo zagotavljajo dozirano, na žličko, kar sicer prinaša znosnejše življenje v zrušenih ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Gospod ravnatelj, živimo v 21. stoletju in ne v 18. stoletju; pridite nazaj v 21. stoletje.
14
30.08.2021 08:38
Šele pred kratkim sem končno prišel do originalnega popularnega pisma enega od slovenskih osnovnošolskih ravnateljev. V pismu v ... Več.
Piše: Milan Krek
Njegovi dve stoletji - hommage Borisu Pahorju
6
29.08.2021 11:00
Boris Pahor je zadnji ali pa vsaj eden zadnjih še živečih pričevalcev obeh svetovnih morij in treh totalitarnih režimov. Eden ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kdor ne bo mislil, bo letel ven
5
28.08.2021 22:43
Obeležujemo stoletnico rojstva Dimitrija Bašičevića Mangelosa in Josepha Beuysa. Ravno Mangelos je bil tisti, ki me je spodbudil ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V Kliničnem centru že več kot sto praznih postelj, ker ni dovolj medicinskih sester, ki bi skrbele za bolnike!
17
26.08.2021 20:03
Slovenskemu zdravstvu neposredno grozi hud problem, ki lahko v kratkem času še dodatno in drastično zmanjša obseg dejavnosti. To ... Več.
Piše: Marko Noč
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
Ivan Simič
Ogledov: 2.662
02/
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
Ana Jud
Ogledov: 1.801
03/
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
Milan Krek
Ogledov: 1.683
04/
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
Milan Krek
Ogledov: 1.847
05/
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
Ana Jud
Ogledov: 1.233
06/
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
Ivan Simič
Ogledov: 1.305
07/
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.196
08/
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je rezultat občutno višjih plač v javnem sektorju in državnih subvencij
Bine Kordež
Ogledov: 1.138
09/
Janše na volitvah ne more premagati opozicija, Janšo lahko z oblasti vržejo le anticepilci
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.429
10/
Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine
Robert Klun
Ogledov: 826