Komentar

Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"

Spoštovani gospod profesor, ali ne bi bilo bolje, da se prej posvetujete s strokovnjaki s področja virtualnih valut in preverite, kako se danes v Sloveniji obdavčuje vnovčenje virtualnih valut, in šele potem vaše puščice usmerjate v mene? Sem praktično edini, ki je predlagal zakonsko rešitev, ki jo svet kriptovalut sprejema (ali pa recimo sprejema v veliki večini). Zakaj vi temu nasprotujete? Zaključek je lahko le, da tega področja ne poznate dovolj, ali pa ste me želeli malo zaničevati. Vedite, da nisem otrok in da moje predloge za poenostavitve zmeraj preverim s tistimi, ki se jih tičejo.

13.09.2021 21:00
Piše: Ivan Simič
Ključne besede:   Ivan Simič   Marko Pahor   kripotvalute   zakon   polemika   Ekonomska fakulteta   Finance

Če bo Zakon o davku od virtualnih valut sprejet v predlagani vsebini, bo to ena od najboljših rešitev na svetu. Zato trdim, da moramo biti prvi in moramo pobrati davčno smetano, čeprav zamujamo nekaj let.

Ne bom zahajal v evolucijo človeka, zakaj je človek sploh nastal, saj bi se moral vrniti daleč v preteklost. Predvidevam pa, da je človek nastal zato, da bo z drugimi živel v sožitju, ne pa zato, da bo druge napadal in s tem povzdigoval svoj ego. Žal opažam, da je vedno več resnice v drugem delu predhodnega stavka, saj drugače v vseh teh tisočletjih ne bi bilo toliko spletk in vojn, v katerih so umrli mnogi nedolžni. V teh vojnah so trpeli vsi in mislim, da v nobeni vojni ni absolutnega zmagovalca, ker tega enostavno ni. Imamo le tiste, ki mislijo, da so zmagovalci, nato pa ob preštevanju vložkov in žrtev ugotovijo, da so tudi oni poraženec. 

 

Sam poskušam spoštovati čim več posameznikov in zaradi tega sem na twitterju vse, tudi tiste, ki so me neusmiljeno napadali in zaničevali, naslavljal s Spoštovani. Res je, da sem se v enem trenutku odločil zapustiti twiter, toda to je bila ena od mojih boljših odločitev. Razlog je bil v tem, da nisem več mogel prenašati te medčloveške sovražnosti, zaničevanja, laži, podtikanja in še bi lahko našteval. 

 

V zadnjem letu sem omejil moje spremljanje medijev, saj televizijskih novic in pogovornih televizijskih oddaj praviloma ne gledam več. Tiskane medije pa spremljam v omejenem obsegu. Na neresnične zapise ali objave ne reagiram več na način kot sem to počel v preteklosti. Več o tem si lahko prebereta v mojem tekstu na portalu+ prejšnji teden (vir).

 

Tako me je v ponedeljek, 6. septembra 2021, sodelavec na Fursu opozoril na zapis, ki je bil tega dne objavljen na spletni strani Financ, ki očitno ne izpustijo nobene priložnosti, da me pičijo, toda to pove več o njih. Njegov zapis glasi:

 

"Dober namig za to, da so se ugodna gospodarska gibanja trenutni vladi le posrečila, lahko najdemo v nedavnih predlogih o obdavčevanju kriptonaložb. Tako kombinacijo globokega nerazumevanja področja ter popolnega pacanja s popravki res težko najdemo. Prvi predlog, desetodstotna obdavčitev celotnega prihodka ob prodaji, kaže na globoko nerazumevanje. Kdorkoli je že to predlagal, očitno živi v prepričanju, da gre tu za zastonj denar, darilo ali kaj podobnega, ne pa za posledico tveganega vlaganja ali resnega dela. Popravki s tem, da lahko investitor tudi uveljavlja stroške in je obdavčen le dobiček, pa izjema za prodaje do 15 tisoč so pa eno veliko packanje, boljšega izraza za to preprosto ni. Če predlagatelji niso sposobni razumeti niti osnovne narave kriptoinvestiranja, kdo in kako bo preverjal in priznaval stroške, arbitrarna meja na 15 tisoč pa kar kliče po špekulacijah.

 

Pa bi bila rešitev lahko tako zelo preprosta: ob prodaji kriptoimetja se ti priznajo razmeroma visoki normirani stroški, recimo 70 ali 80 odstotkov, lahko pa uveljavljaš tudi višje stroške, če si jih imel in so transparentno dokazljivi. Drugo je potem davčna osnova, ki se obdavčuje kot vsa preostala kapitalska vlaganja. Brez zapletanja, brez izjem. Podobno bi lahko tudi prihodke vrhunskih športnikov obravnavali kot prihodek iz (človeškega) kapitala, pripisali normirane stroške in naredili to okolje precej bolj privlačno zanje. Ali je res tako težko?"

 

 

Ker avtorja zapisa ne poznam oziroma ga nisem poznal, sem uporabil splet in seveda informatorje v Ljubljani. Ugotovil sem, da je avtor zapisa redni profesor dr. Marko Pahor s Katedre za matematiko, statistiko in operacijske raziskave Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, je prodekan, ki kljub temu, da naj ne bi bil posebej priljubljen, menda želi postati dekan Ekonomske fakultete. Kar je še bolj zanimivo, je to, da je ta redni profesor že od leta 2013 tudi samostojni podjetnik. Kot izhaja iz podatkov Ajpesa, naj bi bil normiranec, kar pomeni, da kot samostojni podjetnik normiranec dohodnino plačuje po 4 % davčni stopnji, plačo in prispevke pa mu plačuje država. To, da je samostojni podjetnik, je razvidno tudi na spletni strani (vir); tako lahko preberemo, da gre za iSvetujem, ekonomsko in pravno svetovanje, Marko Pahor s.p..

 

In zakaj vam vse to naštevam? Zaradi tega, ker se je ta profesor lotil komentiranja oziroma kritiziranja osnutka Zakona o davku od virtualnih valut - oziroma kot ga on imenuje "obdavčenja kriptonaložb". Zapisal bom njegove kritike glede osnutka zakona:

 

- kombinacija globokega nerazumevanja področja,

- popolnega pacanja s popravki,

- 10 odstotna obdavčitev kaže na globoko nerazumevanje,

- kdorkoli je že to predlagal, živi v prepričanju, da gre tu za zastonj denar, darilo ali kaj podobnega,

- popravki z izjemo do 15 tisoč so pa eno veliko packanje, boljšega izraza preprosto ni,

- če predlagatelji niso sposobni razumeti niti osnovne narave kriptoinvestiranja, kdo in kako bo preverjal in 

  priznaval stroške, arbitrarna meja na 15 tisoč pa kar kliče po špekulacijah.

 

 

Nato pa profesor kot boljšo rešitve predlaga, da se od prodaje kriptoimetja priznajo visoki normirani stroški v višini 70 ali 80 %, ali tudi višje, če bi jih dokazal. Ta njegov predlog kaže, da je najverjetneje že navajen na visoke normirane stroške.

 

Moj odgovor je naslednji:

 

Spoštovani g. redni profesor dr. Marko Pahor s.p.!

 

Osnovno pravilo kritiziranja je, da se pred kritiziranjem kogarkoli najprej poskuša poklicati to osebo in se z njo pogovoriti. Mislim, da je splošno znano, da gre za moje ideje, katere sem v javnosti prvič predstavil pred enim letom kot predsednik Strateškega sveta za debirokratizacijo. Torej, g. Marko Pahor lahko bi me poklicali in pred podajanjem nekoliko čudnih izjav preverili, za kaj gre. Tako kot sem to storil sam, ko sem izvedel za vaš zapis. Poklical sem vas na telefonsko številko, ki je objavljena na zgoraj navedeni spletni povezavi, in sem vam povedal, da je bila rešitev, ki je predlagana, usklajena z osebami, ki delujejo v kriptosvetu in ki danes trepetajo, ker ne vedo na kakšen način bodo obdavčena njihova vnovčenja virtualnih valut. Ali bo to dejavnost in obdavčitev po progresivni lestvici do 50 % ali kaj drugega? 

 

Mogoče vas zanima, zakaj na vašo izjavo reagiram šele danes, tj. v nedeljo, 12. septembra 2021. Odgovor je jasen, ker sem šele včeraj sodeloval na 2. konferenci o digitalizaciji in blockchainu. Vabilo je objavljeno na: 2. Konferenca o digitalizaciji in blockchainu - Time to get ONBOARD | Kriptovalute.si - vse o kriptovalutah na enem mestu, na konferenci je bilo prisotnih veliko strokovnjakov iz področja kriptovalut. Lahko bi rekel, da je tam bila zbrana smetana slovenskih strokovnjakov na področju kriptovalut. Na tej konferenci sem poleg sodelovanja na dveh panelih predstavil tudi osnutek Zakona o davku od virtualnih valut, ki ima zgolj 16. členov, in katerega vi tako kritizirate. Nihče od prisotnih ni imel nobene pripombe nanj. Še več, pohvalili so vsebino osnutka zakona, predlagane rešitve in jih podpirajo. Poleg tega napovedujejo, da se bo v Slovenijo preselilo kar nekaj njihovih kolegov iz drugih držav, kajti če bo zakon sprejet v predlagani vsebini, bo to ena od najboljših rešitev na svetu. Zato trdim, da moramo biti prvi in moramo pobrati davčno smetano, čeprav zamujamo nekaj let.

 

Torej, spoštovani g. profesor, ali ne bi bilo bolje, da se prej posvetujete s strokovnjaki s področja virtualnih valut in preverite, kako se danes v Sloveniji obdavčuje vnovčenje virtualnih valut, in šele potem vaše puščice usmerjate v mene. Sem praktično edini, ki je predlagal zakonsko rešitev, ki jo svet kriptovalut sprejema ali pa recimo sprejema v veliki večini. Zakaj vi temu nasprotujete? Zaključek je lahko le, da tega področja ne poznate dovolj, ali pa ste me želeli malo zaničevati. Vedite, da nisem otrok in da moje predloge za poenostavitve zmeraj preverim s tistimi, ki se jih tičejo.

 

Ivan Simič je v.d. generalnega direktorja FURS. Prispevek je izvirno objavil na svojem blogu pod naslovom Kriptopahor, s.p. (vir).

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
20
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.033
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.106
03/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.502
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.804
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.198
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.196
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.136
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 737
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.053
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 474