Komentar

Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"

Spoštovani gospod profesor, ali ne bi bilo bolje, da se prej posvetujete s strokovnjaki s področja virtualnih valut in preverite, kako se danes v Sloveniji obdavčuje vnovčenje virtualnih valut, in šele potem vaše puščice usmerjate v mene? Sem praktično edini, ki je predlagal zakonsko rešitev, ki jo svet kriptovalut sprejema (ali pa recimo sprejema v veliki večini). Zakaj vi temu nasprotujete? Zaključek je lahko le, da tega področja ne poznate dovolj, ali pa ste me želeli malo zaničevati. Vedite, da nisem otrok in da moje predloge za poenostavitve zmeraj preverim s tistimi, ki se jih tičejo.

13.09.2021 21:00
Piše: Ivan Simič
Ključne besede:   Ivan Simič   Marko Pahor   kripotvalute   zakon   polemika   Ekonomska fakulteta   Finance

Če bo Zakon o davku od virtualnih valut sprejet v predlagani vsebini, bo to ena od najboljših rešitev na svetu. Zato trdim, da moramo biti prvi in moramo pobrati davčno smetano, čeprav zamujamo nekaj let.

Ne bom zahajal v evolucijo človeka, zakaj je človek sploh nastal, saj bi se moral vrniti daleč v preteklost. Predvidevam pa, da je človek nastal zato, da bo z drugimi živel v sožitju, ne pa zato, da bo druge napadal in s tem povzdigoval svoj ego. Žal opažam, da je vedno več resnice v drugem delu predhodnega stavka, saj drugače v vseh teh tisočletjih ne bi bilo toliko spletk in vojn, v katerih so umrli mnogi nedolžni. V teh vojnah so trpeli vsi in mislim, da v nobeni vojni ni absolutnega zmagovalca, ker tega enostavno ni. Imamo le tiste, ki mislijo, da so zmagovalci, nato pa ob preštevanju vložkov in žrtev ugotovijo, da so tudi oni poraženec. 

 

Sam poskušam spoštovati čim več posameznikov in zaradi tega sem na twitterju vse, tudi tiste, ki so me neusmiljeno napadali in zaničevali, naslavljal s Spoštovani. Res je, da sem se v enem trenutku odločil zapustiti twiter, toda to je bila ena od mojih boljših odločitev. Razlog je bil v tem, da nisem več mogel prenašati te medčloveške sovražnosti, zaničevanja, laži, podtikanja in še bi lahko našteval. 

 

V zadnjem letu sem omejil moje spremljanje medijev, saj televizijskih novic in pogovornih televizijskih oddaj praviloma ne gledam več. Tiskane medije pa spremljam v omejenem obsegu. Na neresnične zapise ali objave ne reagiram več na način kot sem to počel v preteklosti. Več o tem si lahko prebereta v mojem tekstu na portalu+ prejšnji teden (vir).

 

Tako me je v ponedeljek, 6. septembra 2021, sodelavec na Fursu opozoril na zapis, ki je bil tega dne objavljen na spletni strani Financ, ki očitno ne izpustijo nobene priložnosti, da me pičijo, toda to pove več o njih. Njegov zapis glasi:

 

"Dober namig za to, da so se ugodna gospodarska gibanja trenutni vladi le posrečila, lahko najdemo v nedavnih predlogih o obdavčevanju kriptonaložb. Tako kombinacijo globokega nerazumevanja področja ter popolnega pacanja s popravki res težko najdemo. Prvi predlog, desetodstotna obdavčitev celotnega prihodka ob prodaji, kaže na globoko nerazumevanje. Kdorkoli je že to predlagal, očitno živi v prepričanju, da gre tu za zastonj denar, darilo ali kaj podobnega, ne pa za posledico tveganega vlaganja ali resnega dela. Popravki s tem, da lahko investitor tudi uveljavlja stroške in je obdavčen le dobiček, pa izjema za prodaje do 15 tisoč so pa eno veliko packanje, boljšega izraza za to preprosto ni. Če predlagatelji niso sposobni razumeti niti osnovne narave kriptoinvestiranja, kdo in kako bo preverjal in priznaval stroške, arbitrarna meja na 15 tisoč pa kar kliče po špekulacijah.

 

Pa bi bila rešitev lahko tako zelo preprosta: ob prodaji kriptoimetja se ti priznajo razmeroma visoki normirani stroški, recimo 70 ali 80 odstotkov, lahko pa uveljavljaš tudi višje stroške, če si jih imel in so transparentno dokazljivi. Drugo je potem davčna osnova, ki se obdavčuje kot vsa preostala kapitalska vlaganja. Brez zapletanja, brez izjem. Podobno bi lahko tudi prihodke vrhunskih športnikov obravnavali kot prihodek iz (človeškega) kapitala, pripisali normirane stroške in naredili to okolje precej bolj privlačno zanje. Ali je res tako težko?"

 

 

Ker avtorja zapisa ne poznam oziroma ga nisem poznal, sem uporabil splet in seveda informatorje v Ljubljani. Ugotovil sem, da je avtor zapisa redni profesor dr. Marko Pahor s Katedre za matematiko, statistiko in operacijske raziskave Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, je prodekan, ki kljub temu, da naj ne bi bil posebej priljubljen, menda želi postati dekan Ekonomske fakultete. Kar je še bolj zanimivo, je to, da je ta redni profesor že od leta 2013 tudi samostojni podjetnik. Kot izhaja iz podatkov Ajpesa, naj bi bil normiranec, kar pomeni, da kot samostojni podjetnik normiranec dohodnino plačuje po 4 % davčni stopnji, plačo in prispevke pa mu plačuje država. To, da je samostojni podjetnik, je razvidno tudi na spletni strani (vir); tako lahko preberemo, da gre za iSvetujem, ekonomsko in pravno svetovanje, Marko Pahor s.p..

 

In zakaj vam vse to naštevam? Zaradi tega, ker se je ta profesor lotil komentiranja oziroma kritiziranja osnutka Zakona o davku od virtualnih valut - oziroma kot ga on imenuje "obdavčenja kriptonaložb". Zapisal bom njegove kritike glede osnutka zakona:

 

- kombinacija globokega nerazumevanja področja,

- popolnega pacanja s popravki,

- 10 odstotna obdavčitev kaže na globoko nerazumevanje,

- kdorkoli je že to predlagal, živi v prepričanju, da gre tu za zastonj denar, darilo ali kaj podobnega,

- popravki z izjemo do 15 tisoč so pa eno veliko packanje, boljšega izraza preprosto ni,

- če predlagatelji niso sposobni razumeti niti osnovne narave kriptoinvestiranja, kdo in kako bo preverjal in 

  priznaval stroške, arbitrarna meja na 15 tisoč pa kar kliče po špekulacijah.

 

 

Nato pa profesor kot boljšo rešitve predlaga, da se od prodaje kriptoimetja priznajo visoki normirani stroški v višini 70 ali 80 %, ali tudi višje, če bi jih dokazal. Ta njegov predlog kaže, da je najverjetneje že navajen na visoke normirane stroške.

 

Moj odgovor je naslednji:

 

Spoštovani g. redni profesor dr. Marko Pahor s.p.!

 

Osnovno pravilo kritiziranja je, da se pred kritiziranjem kogarkoli najprej poskuša poklicati to osebo in se z njo pogovoriti. Mislim, da je splošno znano, da gre za moje ideje, katere sem v javnosti prvič predstavil pred enim letom kot predsednik Strateškega sveta za debirokratizacijo. Torej, g. Marko Pahor lahko bi me poklicali in pred podajanjem nekoliko čudnih izjav preverili, za kaj gre. Tako kot sem to storil sam, ko sem izvedel za vaš zapis. Poklical sem vas na telefonsko številko, ki je objavljena na zgoraj navedeni spletni povezavi, in sem vam povedal, da je bila rešitev, ki je predlagana, usklajena z osebami, ki delujejo v kriptosvetu in ki danes trepetajo, ker ne vedo na kakšen način bodo obdavčena njihova vnovčenja virtualnih valut. Ali bo to dejavnost in obdavčitev po progresivni lestvici do 50 % ali kaj drugega? 

 

Mogoče vas zanima, zakaj na vašo izjavo reagiram šele danes, tj. v nedeljo, 12. septembra 2021. Odgovor je jasen, ker sem šele včeraj sodeloval na 2. konferenci o digitalizaciji in blockchainu. Vabilo je objavljeno na: 2. Konferenca o digitalizaciji in blockchainu - Time to get ONBOARD | Kriptovalute.si - vse o kriptovalutah na enem mestu, na konferenci je bilo prisotnih veliko strokovnjakov iz področja kriptovalut. Lahko bi rekel, da je tam bila zbrana smetana slovenskih strokovnjakov na področju kriptovalut. Na tej konferenci sem poleg sodelovanja na dveh panelih predstavil tudi osnutek Zakona o davku od virtualnih valut, ki ima zgolj 16. členov, in katerega vi tako kritizirate. Nihče od prisotnih ni imel nobene pripombe nanj. Še več, pohvalili so vsebino osnutka zakona, predlagane rešitve in jih podpirajo. Poleg tega napovedujejo, da se bo v Slovenijo preselilo kar nekaj njihovih kolegov iz drugih držav, kajti če bo zakon sprejet v predlagani vsebini, bo to ena od najboljših rešitev na svetu. Zato trdim, da moramo biti prvi in moramo pobrati davčno smetano, čeprav zamujamo nekaj let.

 

Torej, spoštovani g. profesor, ali ne bi bilo bolje, da se prej posvetujete s strokovnjaki s področja virtualnih valut in preverite, kako se danes v Sloveniji obdavčuje vnovčenje virtualnih valut, in šele potem vaše puščice usmerjate v mene. Sem praktično edini, ki je predlagal zakonsko rešitev, ki jo svet kriptovalut sprejema ali pa recimo sprejema v veliki večini. Zakaj vi temu nasprotujete? Zaključek je lahko le, da tega področja ne poznate dovolj, ali pa ste me želeli malo zaničevati. Vedite, da nisem otrok in da moje predloge za poenostavitve zmeraj preverim s tistimi, ki se jih tičejo.

 

Ivan Simič je v.d. generalnega direktorja FURS. Prispevek je izvirno objavil na svojem blogu pod naslovom Kriptopahor, s.p. (vir).

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
1
16.09.2021 21:45
Slovenski provincializem je v zadnjih dveh dneh spet prišel do izraza. Potem ko je drhal v sredo zvečer parlament obmetavala z ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
11
15.09.2021 21:31
Slovenija je raj za anticepilce. Ljudje niti lastnih otrok nočejo dati cepiti proti hudim otroškim boleznim, kaj šele da bi se z ... Več.
Piše: Ana Jud
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
13
14.09.2021 22:59
Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec ve vse. On je prepričan, da delam slabo in da me je potrebno zamenjati. Kako se lahko ... Več.
Piše: Milan Krek
Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine
4
12.09.2021 22:00
Svetloba je v teh vročih in suhih delih arabskega sveta pridušena, prah se dviga s sapico in mističnost dni je ... Več.
Piše: Robert Klun
"Ni več vprašanje, kaj lahko digitalno naredi za nas, temveč kaj lahko mi naredimo za digitalno."
3
11.09.2021 23:33
Glede na vse pretrese, ki smo jih doživeli v preteklem letu in pol, je postalo jasno, da človeštvu zmanjkuje časa pri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
9
10.09.2021 22:50
V množici analiz, študij in razmišljanj o obdobju po 11. septembru 2001 pogrešam eno samo, preprosto ugotovitev: da danes živimo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
8
09.09.2021 20:00
Udba je kratica za službo Uprava državne bezbednosti, ki je dolga leta delovala kot jugoslovanska tajna policija. Čeprav ... Več.
Piše: Ana Jud
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
21
07.09.2021 21:00
Kljub temu, da cepljenje počasi, a vztrajno napreduje in da je danes polno cepljenih že prek milijona prebivalcev Slovenije, je ... Več.
Piše: Milan Krek
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
10
06.09.2021 21:05
Še pred kratkim sem pri tistih, ki so o meni pisali neresnice, namesto pomoči sodišča iskal napake v njihovem življenju in sem ... Več.
Piše: Ivan Simič
Prenova šolskega sistema je nujna, ne pa tudi zamenjava ene ideologije za drugo
11
05.09.2021 22:00
Otroci so naše največje bogastvo in čas je, da jim tudi država to prizna, dokaže in pokaže. Glede na čase in potrebe trga dela ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
Nedeljska pridiga: Kaj bi mi brez sovražnega govora
6
05.09.2021 11:00
Razmah sovražnega govora v Sloveniji je le eden izmed simptomov vsebinskega deficita. Večina ljudi je zadovoljna, da lahko ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Prostor umetnosti ni nič drugega kot dediščina bojev za osvoboditev
2
04.09.2021 23:08
V zadnjih letih, odkar pišem umetniške refleksije, sem bil kar nekajkrat v skušnjavi, da bi napisal razdiralne kritike o lokalni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Janše na volitvah ne more premagati opozicija, Janšo lahko z oblasti vržejo le anticepilci
12
03.09.2021 21:00
Opozicija njegovega veličanstva, maršala osamosvojitve, se zaman trudi. Tudi mainstream mediji po nepotrebnem zganjajo histerijo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nekaj je grozno narobe s svetom, v katerem odrasli, razgledani in izobraženi ljudje postajajo teoretiki zarot
17
02.09.2021 20:00
Zadnjič sem zapisala, da bi cepljenje moralo biti obvezno, kajti edino tako bi se izognili četrtemu valu korone. Prijatelj ... Več.
Piše: Ana Jud
Aktivni državljan in večja transparentnost pri trošenju našega javnega denarja
6
01.09.2021 21:59
O Aktivnem državljanu pišem na tem portalu že od junija 2016 pa vse do danes; kako lahko njegovo sodelovanje pomaga pri ... Več.
Piše: Miha Burger
Med Saigonom in Kabulom: Ali Združene države Amerike res izgubljajo vojne?
17
30.08.2021 20:50
ZDA torej ne širijo demokracije, temveč jo zagotavljajo dozirano, na žličko, kar sicer prinaša znosnejše življenje v zrušenih ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Gospod ravnatelj, živimo v 21. stoletju in ne v 18. stoletju; pridite nazaj v 21. stoletje.
14
30.08.2021 08:38
Šele pred kratkim sem končno prišel do originalnega popularnega pisma enega od slovenskih osnovnošolskih ravnateljev. V pismu v ... Več.
Piše: Milan Krek
Njegovi dve stoletji - hommage Borisu Pahorju
6
29.08.2021 11:00
Boris Pahor je zadnji ali pa vsaj eden zadnjih še živečih pričevalcev obeh svetovnih morij in treh totalitarnih režimov. Eden ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kdor ne bo mislil, bo letel ven
5
28.08.2021 22:43
Obeležujemo stoletnico rojstva Dimitrija Bašičevića Mangelosa in Josepha Beuysa. Ravno Mangelos je bil tisti, ki me je spodbudil ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V Kliničnem centru že več kot sto praznih postelj, ker ni dovolj medicinskih sester, ki bi skrbele za bolnike!
17
26.08.2021 20:03
Slovenskemu zdravstvu neposredno grozi hud problem, ki lahko v kratkem času še dodatno in drastično zmanjša obseg dejavnosti. To ... Več.
Piše: Marko Noč
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
Ivan Simič
Ogledov: 2.662
02/
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
Ana Jud
Ogledov: 1.802
03/
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
Milan Krek
Ogledov: 1.683
04/
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
Milan Krek
Ogledov: 1.847
05/
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
Ana Jud
Ogledov: 1.236
06/
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
Ivan Simič
Ogledov: 1.306
07/
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.196
08/
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je rezultat občutno višjih plač v javnem sektorju in državnih subvencij
Bine Kordež
Ogledov: 1.139
09/
Janše na volitvah ne more premagati opozicija, Janšo lahko z oblasti vržejo le anticepilci
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.430
10/
Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine
Robert Klun
Ogledov: 827