Komentar

Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"

Spoštovani gospod profesor, ali ne bi bilo bolje, da se prej posvetujete s strokovnjaki s področja virtualnih valut in preverite, kako se danes v Sloveniji obdavčuje vnovčenje virtualnih valut, in šele potem vaše puščice usmerjate v mene? Sem praktično edini, ki je predlagal zakonsko rešitev, ki jo svet kriptovalut sprejema (ali pa recimo sprejema v veliki večini). Zakaj vi temu nasprotujete? Zaključek je lahko le, da tega področja ne poznate dovolj, ali pa ste me želeli malo zaničevati. Vedite, da nisem otrok in da moje predloge za poenostavitve zmeraj preverim s tistimi, ki se jih tičejo.

13.09.2021 21:00
Piše: Ivan Simič
Ključne besede:   Ivan Simič   Marko Pahor   kripotvalute   zakon   polemika   Ekonomska fakulteta   Finance

Če bo Zakon o davku od virtualnih valut sprejet v predlagani vsebini, bo to ena od najboljših rešitev na svetu. Zato trdim, da moramo biti prvi in moramo pobrati davčno smetano, čeprav zamujamo nekaj let.

Ne bom zahajal v evolucijo človeka, zakaj je človek sploh nastal, saj bi se moral vrniti daleč v preteklost. Predvidevam pa, da je človek nastal zato, da bo z drugimi živel v sožitju, ne pa zato, da bo druge napadal in s tem povzdigoval svoj ego. Žal opažam, da je vedno več resnice v drugem delu predhodnega stavka, saj drugače v vseh teh tisočletjih ne bi bilo toliko spletk in vojn, v katerih so umrli mnogi nedolžni. V teh vojnah so trpeli vsi in mislim, da v nobeni vojni ni absolutnega zmagovalca, ker tega enostavno ni. Imamo le tiste, ki mislijo, da so zmagovalci, nato pa ob preštevanju vložkov in žrtev ugotovijo, da so tudi oni poraženec. 

 

Sam poskušam spoštovati čim več posameznikov in zaradi tega sem na twitterju vse, tudi tiste, ki so me neusmiljeno napadali in zaničevali, naslavljal s Spoštovani. Res je, da sem se v enem trenutku odločil zapustiti twiter, toda to je bila ena od mojih boljših odločitev. Razlog je bil v tem, da nisem več mogel prenašati te medčloveške sovražnosti, zaničevanja, laži, podtikanja in še bi lahko našteval. 

 

V zadnjem letu sem omejil moje spremljanje medijev, saj televizijskih novic in pogovornih televizijskih oddaj praviloma ne gledam več. Tiskane medije pa spremljam v omejenem obsegu. Na neresnične zapise ali objave ne reagiram več na način kot sem to počel v preteklosti. Več o tem si lahko prebereta v mojem tekstu na portalu+ prejšnji teden (vir).

 

Tako me je v ponedeljek, 6. septembra 2021, sodelavec na Fursu opozoril na zapis, ki je bil tega dne objavljen na spletni strani Financ, ki očitno ne izpustijo nobene priložnosti, da me pičijo, toda to pove več o njih. Njegov zapis glasi:

 

"Dober namig za to, da so se ugodna gospodarska gibanja trenutni vladi le posrečila, lahko najdemo v nedavnih predlogih o obdavčevanju kriptonaložb. Tako kombinacijo globokega nerazumevanja področja ter popolnega pacanja s popravki res težko najdemo. Prvi predlog, desetodstotna obdavčitev celotnega prihodka ob prodaji, kaže na globoko nerazumevanje. Kdorkoli je že to predlagal, očitno živi v prepričanju, da gre tu za zastonj denar, darilo ali kaj podobnega, ne pa za posledico tveganega vlaganja ali resnega dela. Popravki s tem, da lahko investitor tudi uveljavlja stroške in je obdavčen le dobiček, pa izjema za prodaje do 15 tisoč so pa eno veliko packanje, boljšega izraza za to preprosto ni. Če predlagatelji niso sposobni razumeti niti osnovne narave kriptoinvestiranja, kdo in kako bo preverjal in priznaval stroške, arbitrarna meja na 15 tisoč pa kar kliče po špekulacijah.

 

Pa bi bila rešitev lahko tako zelo preprosta: ob prodaji kriptoimetja se ti priznajo razmeroma visoki normirani stroški, recimo 70 ali 80 odstotkov, lahko pa uveljavljaš tudi višje stroške, če si jih imel in so transparentno dokazljivi. Drugo je potem davčna osnova, ki se obdavčuje kot vsa preostala kapitalska vlaganja. Brez zapletanja, brez izjem. Podobno bi lahko tudi prihodke vrhunskih športnikov obravnavali kot prihodek iz (človeškega) kapitala, pripisali normirane stroške in naredili to okolje precej bolj privlačno zanje. Ali je res tako težko?"

 

 

Ker avtorja zapisa ne poznam oziroma ga nisem poznal, sem uporabil splet in seveda informatorje v Ljubljani. Ugotovil sem, da je avtor zapisa redni profesor dr. Marko Pahor s Katedre za matematiko, statistiko in operacijske raziskave Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, je prodekan, ki kljub temu, da naj ne bi bil posebej priljubljen, menda želi postati dekan Ekonomske fakultete. Kar je še bolj zanimivo, je to, da je ta redni profesor že od leta 2013 tudi samostojni podjetnik. Kot izhaja iz podatkov Ajpesa, naj bi bil normiranec, kar pomeni, da kot samostojni podjetnik normiranec dohodnino plačuje po 4 % davčni stopnji, plačo in prispevke pa mu plačuje država. To, da je samostojni podjetnik, je razvidno tudi na spletni strani (vir); tako lahko preberemo, da gre za iSvetujem, ekonomsko in pravno svetovanje, Marko Pahor s.p..

 

In zakaj vam vse to naštevam? Zaradi tega, ker se je ta profesor lotil komentiranja oziroma kritiziranja osnutka Zakona o davku od virtualnih valut - oziroma kot ga on imenuje "obdavčenja kriptonaložb". Zapisal bom njegove kritike glede osnutka zakona:

 

- kombinacija globokega nerazumevanja področja,

- popolnega pacanja s popravki,

- 10 odstotna obdavčitev kaže na globoko nerazumevanje,

- kdorkoli je že to predlagal, živi v prepričanju, da gre tu za zastonj denar, darilo ali kaj podobnega,

- popravki z izjemo do 15 tisoč so pa eno veliko packanje, boljšega izraza preprosto ni,

- če predlagatelji niso sposobni razumeti niti osnovne narave kriptoinvestiranja, kdo in kako bo preverjal in 

  priznaval stroške, arbitrarna meja na 15 tisoč pa kar kliče po špekulacijah.

 

 

Nato pa profesor kot boljšo rešitve predlaga, da se od prodaje kriptoimetja priznajo visoki normirani stroški v višini 70 ali 80 %, ali tudi višje, če bi jih dokazal. Ta njegov predlog kaže, da je najverjetneje že navajen na visoke normirane stroške.

 

Moj odgovor je naslednji:

 

Spoštovani g. redni profesor dr. Marko Pahor s.p.!

 

Osnovno pravilo kritiziranja je, da se pred kritiziranjem kogarkoli najprej poskuša poklicati to osebo in se z njo pogovoriti. Mislim, da je splošno znano, da gre za moje ideje, katere sem v javnosti prvič predstavil pred enim letom kot predsednik Strateškega sveta za debirokratizacijo. Torej, g. Marko Pahor lahko bi me poklicali in pred podajanjem nekoliko čudnih izjav preverili, za kaj gre. Tako kot sem to storil sam, ko sem izvedel za vaš zapis. Poklical sem vas na telefonsko številko, ki je objavljena na zgoraj navedeni spletni povezavi, in sem vam povedal, da je bila rešitev, ki je predlagana, usklajena z osebami, ki delujejo v kriptosvetu in ki danes trepetajo, ker ne vedo na kakšen način bodo obdavčena njihova vnovčenja virtualnih valut. Ali bo to dejavnost in obdavčitev po progresivni lestvici do 50 % ali kaj drugega? 

 

Mogoče vas zanima, zakaj na vašo izjavo reagiram šele danes, tj. v nedeljo, 12. septembra 2021. Odgovor je jasen, ker sem šele včeraj sodeloval na 2. konferenci o digitalizaciji in blockchainu. Vabilo je objavljeno na: 2. Konferenca o digitalizaciji in blockchainu - Time to get ONBOARD | Kriptovalute.si - vse o kriptovalutah na enem mestu, na konferenci je bilo prisotnih veliko strokovnjakov iz področja kriptovalut. Lahko bi rekel, da je tam bila zbrana smetana slovenskih strokovnjakov na področju kriptovalut. Na tej konferenci sem poleg sodelovanja na dveh panelih predstavil tudi osnutek Zakona o davku od virtualnih valut, ki ima zgolj 16. členov, in katerega vi tako kritizirate. Nihče od prisotnih ni imel nobene pripombe nanj. Še več, pohvalili so vsebino osnutka zakona, predlagane rešitve in jih podpirajo. Poleg tega napovedujejo, da se bo v Slovenijo preselilo kar nekaj njihovih kolegov iz drugih držav, kajti če bo zakon sprejet v predlagani vsebini, bo to ena od najboljših rešitev na svetu. Zato trdim, da moramo biti prvi in moramo pobrati davčno smetano, čeprav zamujamo nekaj let.

 

Torej, spoštovani g. profesor, ali ne bi bilo bolje, da se prej posvetujete s strokovnjaki s področja virtualnih valut in preverite, kako se danes v Sloveniji obdavčuje vnovčenje virtualnih valut, in šele potem vaše puščice usmerjate v mene. Sem praktično edini, ki je predlagal zakonsko rešitev, ki jo svet kriptovalut sprejema ali pa recimo sprejema v veliki večini. Zakaj vi temu nasprotujete? Zaključek je lahko le, da tega področja ne poznate dovolj, ali pa ste me želeli malo zaničevati. Vedite, da nisem otrok in da moje predloge za poenostavitve zmeraj preverim s tistimi, ki se jih tičejo.

 

Ivan Simič je v.d. generalnega direktorja FURS. Prispevek je izvirno objavil na svojem blogu pod naslovom Kriptopahor, s.p. (vir).

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Državljani rajha ali Golobova noč dolgih nožev po slovensko
19
08.12.2022 23:59
Bili bi naivni, če bi mislili, da bo pod Golobom kaj bolje, reče sogovornik iz centra t.i profesionalne državne uprave, za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
20
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.032
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.957
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.366
04/
Državljani rajha ali Golobova noč dolgih nožev po slovensko
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.518
05/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.344
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.250
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.132
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 825
09/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.732
10/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 544