Komentar

Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja

Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec ve vse. On je prepričan, da delam slabo in da me je potrebno zamenjati. Kako se lahko tako dobro spozna na javno zdravje nekdo, ki je naredil igralsko akademijo? Ima morda prišepetovalca? Od kod mu toliko poguma in zavesti, da to svojo trditev ponavlja znova in znova brez sramu, čeravno sem mu že nekajkrat v medijih povedal, da le čevlje sodi naj kopitar? Gospod Šarec prav gotovo ni kopitar za javno zdravje. Gospod Šarec še kar naprej ponavlja in ponavlja trditev o moji nesposobnosti, kar spominja na navodilo tistega moža, ki je bil v tretjem rajhu zadolžen za komuniciranje. Kako lahko predsednik demokratične stranke v demokratični državi, članici EU, pred volitvami v stilu Stalina napove, koga vse bo zamenjal in koga ne bo, ko bo prišel na oblast?! Nikakor ne more Milana Kreka vreči iz direktorskega mesta gospod Šarec, pa četudi bi bil predsednik vlade. Mene imenuje svet zavoda in ne predsednik vlade.

14.09.2021 22:59
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Milan Krek   Marjan Šarec   vlada   NIJZ   epidemija   covid-19   LMŠ   EU

Nikakor ne more Milana Kreka vreči iz direktorskega mesta gospod Šarec, pa četudi bi bil predsednik vlade. Mene imenuje svet zavoda in ne predsednik vlade.

Ker me je že veliko ljudi prosilo, da naj bodo moji blogi v bodoče krajši, jim bom tokrat ustregel, ker o osebi, o kateri bom pisal tokrat, tudi nimam veliko napisati. Na nacionalni televiziji je v oddaji Tarča, ki jo vodi Erika Žnidaršič, v eni od zadnjih oddaj gospodu Marjanu Šarcu, nekdanjemu predsedniku vlade, ki je sam odstopil kot predsednik vlade, ponovno ušlo, da je izgovarjal moje ime, me kritiziral in ponovno zahteval moj odstop, tako kot že velikokrat poprej. "Prvi ukrep je zamenjati dr. Kreka ..."

 

Čeravno sem mu že nekajkrat preko medijev dal jasno vedeti, da naj s tem preneha, predvsem zaradi sebe in svojega ugleda, pa s tem še vedno vztrajno nadaljuje. Vsakič se neposredno vmeša v kritiko stroke, ki bi jo moral kot politik podpirati, ne pa ji nasprotovati. Dolgo časa sem premišljeval, ali naj gospodu Šarcu sploh odgovorim, saj s tem, kar počne, najbolj škodi ravno samemu sebi, kar je po svoje tudi dobro. Nekajkrat sem mu odgovoril v medijih in ker je politik, jih verjetno spremlja, zato je to sporočilo prav gotovo prišlo do njega. 

 

On pa nič in še vedno nadaljuje svoje neutemeljeno obtoževanje ter zahteva, da odstopim kot direktor NIJZ na način, kot so to delali politiki, ki jih ni več med nami, v nekem drugem času v preteklosti in sem jih zaradi moje starosti še imel priliko videti in se z njimi pogovarjati.

 

Povejte mi, ali ni to več kot očiten politični pritisk s strani politika, predsednika stranke LMŠ, poslanca ter bivšega predsednika vlade na strokovno inštitucijo - in seveda tudi name osebno kot direktorja NIJZ? Bivši predsednik vlade Marjan Šarec takšna dejanja mimogrede očita drugim in potem mimogrede pozabi, da tudi on počne ravno to. Vem, da je to nedopustno, a tega si gospod Šarec preprosto ne da dopovedati; to počne vedno, kadar se mu pokaže prilika v medijih. V isti oddaji je tudi zatrdil: "Bonton mora veljati povsod." Strinjam se z vami gospod Šarec, samo najprej pometite pred svojim pragom! 

 

Mimogrede, tako kot gospod Šarec zahteva moj odstop, ga zahtevajo tudi proticepilci. Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja, kajti njegove izjave močno spominjajo na izjave in dopise proticepilcev, ki jih kot verižna pisma na NIJZ prejemamo vsak dan.

 

 

***

 

Bil sem mobiliziran v odcepitveni vojni pred 30 leti in tedaj smo se borili za demokracijo, za demokratične vrednote. Ne boste verjeli, tudi tedaj smo prejemali pisma in grožnje s smrtjo, tako kot mi grozijo danes, pa smo se - takrat in danes - borili za pomembno stvar, za in v korist nas vseh, tudi vas, gospod bivši predsednik vlade. Malokrat se pove, da bi bile naše usode zelo negotove, če bi tedaj zmagala jugoslovanska armada. K sreči ni in sedaj imamo demokracijo, v kateri je predsednik demokratične stranke lahko tudi Marjan Šarec. Toda v demokraciji pričakujem, da se nekdanji predsednik vlade do svojih sodržavljanov vede primerno in kulturno (po bontonu, kot je sam rekel v oddaji Tarča), ne pa da jih žali in grozi z odstopi. Ali pa je to le del predvolilne taktike? Gre zgolj za nabiranje političnih točk?

 

Ne vem in me niti ne zanima. Mislim pa, da bi zaradi demokratičnih vrednot, ki bi jih moral kot predsednik stranke in nekdanji predsednik demokratične slovemske vlade zastopati, biti za zgled tako članstvu svoje stranke kot vsem prebivalcem Slovenije. Kot predsednik vlade je namreč služil vsem prebivalcem Slovenije in najmanj, kar si lahko od take osebe želimo, je, da nas spoštuje in da nas po nepotrebnem ne žali in nam ne grozi preko medijev tako, kot to dela meni, kadarkoli ima priliko. To od demokratičnih politikov pričakujemo tudi takrat, ko ne zasedajo več določene funkcije. Še posebej pa tudi zato, ker je dotični še vedno poslanec in tudi v parlamentu je pomemben bonton, kajne, gospod Šarec.

 

 

"Kako se lahko tako dobro spozna na javno zdravje nekdo, ki je naredil igralsko akademijo?"

 

Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec me kar naprej žali v medijih, menda pa tudi na sestankih svoje stranke, kar se je po mojih informacijah zgodilo pred nekaj dnevi v eni izmed regij. Takšnega obnašanja od nekdanjega  predsednika vlade ne bi pričakoval, a kaj moram. "Tak'le 'mamo", bi rekla moja kolegica. Ali z drugo besedo: pri gospodu Šarcu moramo očitno pozabiti na bonton ...

 

Da ne bo nesporazumov, bom spodaj jasno naštel, kaj je pri vsem tem motečega:

 

* Gospoda Šarca nikoli nisem imel prilike srečati in se z njim karkoli pogovoriti, da bi se vsaj spoznala in izmenjala nekaj besed. Ne glede na to strelja veselo po meni z vsemi topovi, če le ima priliko. Kot da me dobro pozna že od rojstva in sva skupaj "krave pasla". Nisva. Zahteva moj odstop in napoveduje, da me bo zamenjal takoj, ko bodo "oni" prišli na oblast. Torej si želi politizacije inštituta, kar pa ne sodi v demokracijo, kvečjemu v Šarčevo demokracijo, v demokracijo, kot jo vidi in doživlja on.

 

* Gospod Šarec bi lahko prišel na obisk na NIJZ, saj so mu vrata vedno odprta, kajti Nacionalni inštitut za javno zdravje dela tudi za njega, za člane in članice njegove stranke. Morda bi potem bolje vedel, kaj delamo in kako delamo. Morda bi potem spremenil svoje mnenje, ko bi videl neposredno, kako zadeve stojijo in koliko napora vlagamo na NIJZ v obvladovanje epidemije in njenih posledic. A nič ne kaže, da bi se hotel gospod Šarec prepričati, ali je to, kar govori, tudi res. 

 

* Gospod Šarec ve vse, on je prepričan, da delam slabo in da me je potrebno zamenjati. Kako se lahko tako dobro spozna na javno zdravje nekdo, ki je naredil igralsko akademijo? Ima morda prišepetovalca? Od kod mu toliko poguma in zavesti, da to svojo trditev ponavlja znova in znova brez sramu, čeravno sem mu že nekajkrat v medijih povedal, da le čevlje sodi naj kopitar? On pa prav gotovo ni kopitar za javno zdravje. On še kar naprej ponavlja in ponavlja trditev o moji nesposobnosti, kar spominja na navodilo tistega moža, ki je bil v tretjem rajhu zadolžen za komuniciranje. Tisti mož, ki je dobro vedel, kako neresnica postane resnica po določenih ponavljanjih. Nedvomno tudi gospod Šarec pozna to tehniko - glede na to, kar počne.

 

* Večkrat smo ga slišali, kako gospod Šarec podpira cepljenje prebivalstva, da se je sam cepil, a ne glede na to javno sesuva nosilce cepljenja v Sloveniji (v oddaji Tarča in tudi drugje). Toliko logike in znanja pa le premore slovenski narod, da bo prepoznal Šarčevo igro (saj je igralec, mar ne?). Iz njegovih pritiskov na vodilne pri cepljenju je jasno, da ne podpira cepljenja. Zakaj, je seveda vprašanje, na katerega lahko odgovori samo on. Očitno mu ob takem delovanju ni do tega, da bi se precepili, saj sesuva dobro vzpostavljen sistem cepljenja s tem, ko napada direktorja NIJZ in Inštitut v celoti, saj direktor predstavlja NIJZ. Navkljub nasprotovanju mnogih smo na današnji dan precepili 1.025.591 prebivalcev s prvo dozo cepiva proti covidu-19. Nikoli do sedaj še nismo precepili v Sloveniji toliko ljudi. Pa presodite sami, kdo je uspešnejši – gospod bivši premier ali mi, ki se trudimo za precepljenost.

 

* Gospod Šarec bi samo menjal direktorje kot stari oligarhi in absolutisti, ob tem pa razlaga, da ne podpira avtoritarne vlade in tako ponovno pade v novo in težko razložljivo nasprotje. Koga ima za norca? Prebivalce Slovenije? Kdo mu bo sploh še kaj verjel? Tako kot se gospod Šarec obnaša, je popolnoma jasno, da če dobi ponovno možnost in pride na vlado, nas bo po tekočem traku  zamenjal vse. In koga bo dal na ta mesta? Svoje, saj to je jasno, mar ne? In tako bo NIJZ spet dobil na čelo politika, tako kot ga je vedno imel. Bog nam pomagaj, če nam sploh še lahko. In karavana bo šla dalje kljub temu, da se bo slišal lajež.

 

* Hvala, gospod Šarec za tako prihodnost! Ne želim si je, ker to ni prihodnost, ampak preteklost, v kateri sem živel in vem, kako so tedaj delali oblastniki. Malo sem starejši od vas (včasih so mlajši spoštovali starejše, seveda pa to pri Šarcu ne šteje), zato vem, kako se je politično menjavalo direktorje, vodje itd.. Toda ti časi so mimo, ali pa sem si samo domišljal, da so mimo. Tako kot sem povabil učitelja iz Polzele, ki ne ve, ali virusi obstajajo, tudi vas vabim, da se vrnete v 21. stoletje, ko imamo v Sloveniji že demokratični sistem.

 

* Bolj kot moja zamenjava na mestu direktorja NIJZ me skrbi, kaj se bo zgodilo v prihodnje. Mene gospod Šarec ne bo odvrnili od odgovornega in strokovnega pogleda na obvladovanje epidemije in probleme javnega zdravja ne glede na to, komu je moja retorika všeč ali ne. Lahko me lovite za vejice in pike, se zgražate nad mojimi zloveščimi napovedmi, a številke govorijo zase; skoraj vse, kar napovem, se običajno tudi uresniči. Nenazadnje jih potrdijo na Institutu Jožef Stefan, na Medicinski fakulteti. Covid–19 je tu, v super volilnem letu. Sprevrženo pa je predvsem to, da ga politika zlorablja za nabiranje političnih točk in se ne zaveda - ali pa tudi se -, da se igra z življenji prebivalcev naše države. Igra s smrtjo pa nikoli ni šala, slej ko prej pride račun in ta bo prišel, četudi kdo misli, da ne bo.  Lahko sem samo ponosen na sodelavce, da v tej krizi in nečloveških obremenitvah še niso obesili vsega na klin in še vedno vztrajajo. Vztrajali bomo, ker nam ni vseeno, ker smo strokovnjaki, ker smo zdravniki in odgovorni in ker vemo, kaj je naša naloga do našega naroda.

 

* Delamo podnevi in ponoči, nimamo nobenih dopustov, če pa smo že na dopustu, smo nenehoma z enim očesom na računalniku in mobitelu, pripravljeni, da se vrnemo nazaj na delo. Nedelj, praznikov in sobot ne poznamo. Zato si preprosto ne dovolimo, da bi nas nekateri politiki diskreditirali v trenutku, ko vse moči in minute in sekunde namenjamo reševanju slovenskega naroda. Oni imajo pa čas, da o nas govorijo slabo v medijih. Toliko je še vedno ponosa in moči v nas, da se ne bomo pustili diskreditirati nikomur, najmanj pa tisti politiki, ki bi nam morala stati ob strani in nam pomagati, pa tega ne počne in nam nagaja.

 

* Moti me pa tudi to, kako lahko predsednik demokratične stranke v demokratični državi, članici EU, pred volitvami v stilu Stalina napove, koga vse bo zamenjal in koga ne bo, ko bo prišel na oblast. V katero demokratično evropsko vrednoto to sodi? V nobeno! Gospod Šarec nam vsem daje vedeti, da bo on delal tako, kot bo on hotel, in samo on ve, kako je prav. Najmanj je treba zamenjati Kreka in potem vse ostale po vrsti. Tako so delali v preteklosti, gospod Šarec, in tja nas peljete. Jaz si želim prihodnosti in moj vnuk tudi. Če mislite delati tako, kot ste napovedali s svojimi dejanji, je za vse nas in tudi vas najbolje, da se ne pojavite na volitvah.

 

* Glede mojega imenovanja pa upam, da tudi vi veste, gospod Šarec, da smo v demokraciji in v demokraciji imamo pravila o imenovanju zapisana v zakonu in v statutu. Tam ne piše, da me lahko zamenja predsednik vlade ali politika, katerakoli že. Nikakor ne more Milana Kreka vreči iz direktorskega mesta gospod Šarec, pa četudi bi bil predsednik vlade. Mene imenuje svet zavoda in ne predsednik vlade. In prav je tako, saj naj politika ne posega v strokovne institucije, če hočemo imeti samostojno in neodvisno stroko. Neodvisnost stroke je temelj za njen razvoj in maksimalni doprinos narodu, kakršno koli poseganje v to je nedopustno. Dovolj smo imeli politike v stroki, veliko bolje bi bilo, če bi bilo več stroke v politiki.

 

* Če boste, gospod Šarec, oblikovali novo vlado in me boste skušali kot predsednik vlade zamenjati kot direktorja NIJZ, potem boste samo dokazali, da se vmešavate kot politik v stroko, da ste pač nekdo, ki menja ljudi zato, ker tako želi, in dokazali boste, da imate čudne poglede na demokracijo in stroko. Če bo tako, se pač ne bomo več čudili, da bo tako, kot bo. In bo tako, kot si boste vi želeli, ne pa tako, kot je strokovno in zakonsko edino pravilno.

 

 

***

 

O strokovnih kompetencah dr. Milana Kreka ne more razsojati gospod Šarec, čeravno bi si to želel v stilu oligarhov, ampak ustrezno strokovno združenje na tem področju. Naj ponovim Prešernov verz, da "le čevlje sodi naj kopitar". Kot sem že rekel, gospod Šarec prav gotovo ni "kopitar", da bi me ocenjeval. Časi, ko je politika nameščala direktorje v strokovne institucije, so na srečo mimo. Če se vrnejo, potem nismo več v demokraciji. Gospod Šarec bi si to vsekakor želel, da bi me lahko zamenjal, sicer ne bi tega ponavljal vsakič, ko se pokaže prilika. 

 

Odkod gospodu Šarcu tako silna želja po menjavi vodilnih kadrov, da to razglaša pred volitvami in podcenjuje demokratičnost Slovencev in Slovenk? Tega se v demokratičnih državah pač ne dela. Tudi njegove trditve, da je prof. dr. Ivana Eržena, mojega predhodnika, zamenjala sedanja vlada, ne držijo. Razumem pa, da to ponavlja in ponavlja, ker mu demokracija pač ni blizu in si želi avtokratskega vodenja, ko bo lahko zamenjeval kogarkoli bo hotel, kot so to delali v preteklosti "veliki možje", in sedaj gospod Šarec misli, da lahko tako delamo v Sloveniji. Prof. dr. Ivan Eržen je takrat začasno prevzel vodenje inštituta kot vršilec dolžnosti direktorja, ker nihče od tistih, ki so imeli pogoje za to delovno mesto po odstopu Nine Pirnat in njenem odhodu na Ministrstvo za zdravje, ni bil pripravljen prevzeti vodenja NIJZ. Profesorju Erženu smo bili za to vsi hvaležni. Ko je prišlo do razpisa za mesto direktorja, smo imeli možnost prijave vsi, ki izpolnjujemo pogoje; tudi on, tudi jaz, zato sem se takrat prijavil na razpis. Edini sem bil, ki sem izpolnjeval vse razpisne pogoje in sem bil imenovan na svetu zavoda NIJZ na podlagi svojega programa - in ne na podlagi politike, kot bi rad povedal gospod Šarec.

 

 

"Sprevrženo je, da politika Covid-19 zlorablja za nabiranje političnih točk in se ne zaveda - ali pa tudi se -, da se igra z življenji prebivalcev naše države."

 

Torej gospod nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec, prosim vas, da me prenehate neutemljeno napadati v medijih in da prenehate z grožnjami po moji zamenjavi kot direktorja NIJZ (s tem sicer najbolj škodite sebi, svoji stranki in žal tudi Sloveniji). Na to vas ne bi opozarjal, če bi prenehali z vašimi diskreditacijami, pa tega očitno niste sposobni (ali pa nočete), četudi vam sporočam preko medijev, da prenehajte. In to počnem tudi s tem zapisom na portalu+.

 

Vsekakor vedno spoštujem korekten in odprt dialog tudi s politiki, vendar brez političnih igric. Kvaliteta posameznika se odraža tudi v tem, da se je sposoben pogovarjati tudi s tistimi, ki mu sicer niso blizu. Za skupen cilj, ki je v tem trenutku obvladanje epidemije, je to nujno potrebno dejanje vseh nas v Sloveniji in širše.

 

 

"Iz Šarčevih pritiskov na vodilne pri cepljenju je jasno, da ne podpira cepljenja. Zakaj, je seveda vprašanje, na katerega lahko odgovori samo on."

 

Gospod Šarec, kot moder politik podprite cepljenje in ne dajajte dvomljivih sporočil glede tega. Če že kritizirate obstoječo strukturo in ji očitate, da ne zna komunicirati, potem se vsaj vprašajte, kako komunicirate vi. Predvsem pa komunicirajte na nivoju, ki vam pritiče kot nekdanjemu predsedniku vlade in sedanjemu poslancu, kar se od vas pričakuje, na kulturnem in demokratičnem nivoju, ne pa preko diskreditacij v medijih.   

 

Dokažite, da je temu tako in se prenehajte ukvarjati z mojo diskereditacijo kot poslovnega in strokovnega direktorja NIJZ kot tudi s posredno diskreditacijo strokovne in raziskovalne institucije NIJZ. Na Ncionalnem inštitutu v teh težkih časih predvsem potrebujemo vašo pomoč, ne pa diskreditacije. Vrata so vam odprta, lahko pridete kadarkoli.

 

Gospod Šarec, ne ponavljajte napak iz preteklosti. V času svojega mandata ste NIJZ odvzeli 1,5 milijona evrov finančnih sredstev tik pred epidemijo in nas potisnili v veliko stisko, sedaj pa se prikazujete, kako ste uspešno začeli boj proti epidemiji, potem ko ste finančno onesposobili ključnega igralca, in kako podpirate javno zdravje, ki ste mu odvzeli finančna sredstva.

 

 

***

 

Moški baje doživimo modrost, ko prestopimo v Abrahamovo območje. Gospodu Šarcu resda še nekaj let manjka do tja, a vseeno se velja potruditi, da ga modrost sreča pred petdesetim letom v dobro nas vseh. To svetuje nekdo, ki je krepko presegel Abrahamova leta in ki bi ga morali spoštovati že zato, ker se starejše spoštuje. 

 

Ponovno vas prosim vse, ki berete moje zapise na portalu+: cepite se, dokler je še čas za pravočasen razvoj protiteles, ki vas bodo zaščitila pred boleznijo Covid-19, ali omilila njen potek.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
26
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
32
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
11
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.219
02/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 1.881
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 1.963
04/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 1.192
05/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.228
06/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.210
07/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 933
08/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.142
09/
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.320
10/
50 podpisnikov Odprtega pisma Golobu in Fajonovi: Ni čas za popuščanje Putinu, temveč za odločno podporo ukrajinski obrambi!
Uredništvo
Ogledov: 2.706