Komentar

Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja

Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec ve vse. On je prepričan, da delam slabo in da me je potrebno zamenjati. Kako se lahko tako dobro spozna na javno zdravje nekdo, ki je naredil igralsko akademijo? Ima morda prišepetovalca? Od kod mu toliko poguma in zavesti, da to svojo trditev ponavlja znova in znova brez sramu, čeravno sem mu že nekajkrat v medijih povedal, da le čevlje sodi naj kopitar? Gospod Šarec prav gotovo ni kopitar za javno zdravje. Gospod Šarec še kar naprej ponavlja in ponavlja trditev o moji nesposobnosti, kar spominja na navodilo tistega moža, ki je bil v tretjem rajhu zadolžen za komuniciranje. Kako lahko predsednik demokratične stranke v demokratični državi, članici EU, pred volitvami v stilu Stalina napove, koga vse bo zamenjal in koga ne bo, ko bo prišel na oblast?! Nikakor ne more Milana Kreka vreči iz direktorskega mesta gospod Šarec, pa četudi bi bil predsednik vlade. Mene imenuje svet zavoda in ne predsednik vlade.

14.09.2021 22:59
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Milan Krek   Marjan Šarec   vlada   NIJZ   epidemija   covid-19   LMŠ   EU

Nikakor ne more Milana Kreka vreči iz direktorskega mesta gospod Šarec, pa četudi bi bil predsednik vlade. Mene imenuje svet zavoda in ne predsednik vlade.

Ker me je že veliko ljudi prosilo, da naj bodo moji blogi v bodoče krajši, jim bom tokrat ustregel, ker o osebi, o kateri bom pisal tokrat, tudi nimam veliko napisati. Na nacionalni televiziji je v oddaji Tarča, ki jo vodi Erika Žnidaršič, v eni od zadnjih oddaj gospodu Marjanu Šarcu, nekdanjemu predsedniku vlade, ki je sam odstopil kot predsednik vlade, ponovno ušlo, da je izgovarjal moje ime, me kritiziral in ponovno zahteval moj odstop, tako kot že velikokrat poprej. "Prvi ukrep je zamenjati dr. Kreka ..."

 

Čeravno sem mu že nekajkrat preko medijev dal jasno vedeti, da naj s tem preneha, predvsem zaradi sebe in svojega ugleda, pa s tem še vedno vztrajno nadaljuje. Vsakič se neposredno vmeša v kritiko stroke, ki bi jo moral kot politik podpirati, ne pa ji nasprotovati. Dolgo časa sem premišljeval, ali naj gospodu Šarcu sploh odgovorim, saj s tem, kar počne, najbolj škodi ravno samemu sebi, kar je po svoje tudi dobro. Nekajkrat sem mu odgovoril v medijih in ker je politik, jih verjetno spremlja, zato je to sporočilo prav gotovo prišlo do njega. 

 

On pa nič in še vedno nadaljuje svoje neutemeljeno obtoževanje ter zahteva, da odstopim kot direktor NIJZ na način, kot so to delali politiki, ki jih ni več med nami, v nekem drugem času v preteklosti in sem jih zaradi moje starosti še imel priliko videti in se z njimi pogovarjati.

 

Povejte mi, ali ni to več kot očiten politični pritisk s strani politika, predsednika stranke LMŠ, poslanca ter bivšega predsednika vlade na strokovno inštitucijo - in seveda tudi name osebno kot direktorja NIJZ? Bivši predsednik vlade Marjan Šarec takšna dejanja mimogrede očita drugim in potem mimogrede pozabi, da tudi on počne ravno to. Vem, da je to nedopustno, a tega si gospod Šarec preprosto ne da dopovedati; to počne vedno, kadar se mu pokaže prilika v medijih. V isti oddaji je tudi zatrdil: "Bonton mora veljati povsod." Strinjam se z vami gospod Šarec, samo najprej pometite pred svojim pragom! 

 

Mimogrede, tako kot gospod Šarec zahteva moj odstop, ga zahtevajo tudi proticepilci. Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja, kajti njegove izjave močno spominjajo na izjave in dopise proticepilcev, ki jih kot verižna pisma na NIJZ prejemamo vsak dan.

 

 

***

 

Bil sem mobiliziran v odcepitveni vojni pred 30 leti in tedaj smo se borili za demokracijo, za demokratične vrednote. Ne boste verjeli, tudi tedaj smo prejemali pisma in grožnje s smrtjo, tako kot mi grozijo danes, pa smo se - takrat in danes - borili za pomembno stvar, za in v korist nas vseh, tudi vas, gospod bivši predsednik vlade. Malokrat se pove, da bi bile naše usode zelo negotove, če bi tedaj zmagala jugoslovanska armada. K sreči ni in sedaj imamo demokracijo, v kateri je predsednik demokratične stranke lahko tudi Marjan Šarec. Toda v demokraciji pričakujem, da se nekdanji predsednik vlade do svojih sodržavljanov vede primerno in kulturno (po bontonu, kot je sam rekel v oddaji Tarča), ne pa da jih žali in grozi z odstopi. Ali pa je to le del predvolilne taktike? Gre zgolj za nabiranje političnih točk?

 

Ne vem in me niti ne zanima. Mislim pa, da bi zaradi demokratičnih vrednot, ki bi jih moral kot predsednik stranke in nekdanji predsednik demokratične slovemske vlade zastopati, biti za zgled tako članstvu svoje stranke kot vsem prebivalcem Slovenije. Kot predsednik vlade je namreč služil vsem prebivalcem Slovenije in najmanj, kar si lahko od take osebe želimo, je, da nas spoštuje in da nas po nepotrebnem ne žali in nam ne grozi preko medijev tako, kot to dela meni, kadarkoli ima priliko. To od demokratičnih politikov pričakujemo tudi takrat, ko ne zasedajo več določene funkcije. Še posebej pa tudi zato, ker je dotični še vedno poslanec in tudi v parlamentu je pomemben bonton, kajne, gospod Šarec.

 

 

"Kako se lahko tako dobro spozna na javno zdravje nekdo, ki je naredil igralsko akademijo?"

 

Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec me kar naprej žali v medijih, menda pa tudi na sestankih svoje stranke, kar se je po mojih informacijah zgodilo pred nekaj dnevi v eni izmed regij. Takšnega obnašanja od nekdanjega  predsednika vlade ne bi pričakoval, a kaj moram. "Tak'le 'mamo", bi rekla moja kolegica. Ali z drugo besedo: pri gospodu Šarcu moramo očitno pozabiti na bonton ...

 

Da ne bo nesporazumov, bom spodaj jasno naštel, kaj je pri vsem tem motečega:

 

* Gospoda Šarca nikoli nisem imel prilike srečati in se z njim karkoli pogovoriti, da bi se vsaj spoznala in izmenjala nekaj besed. Ne glede na to strelja veselo po meni z vsemi topovi, če le ima priliko. Kot da me dobro pozna že od rojstva in sva skupaj "krave pasla". Nisva. Zahteva moj odstop in napoveduje, da me bo zamenjal takoj, ko bodo "oni" prišli na oblast. Torej si želi politizacije inštituta, kar pa ne sodi v demokracijo, kvečjemu v Šarčevo demokracijo, v demokracijo, kot jo vidi in doživlja on.

 

* Gospod Šarec bi lahko prišel na obisk na NIJZ, saj so mu vrata vedno odprta, kajti Nacionalni inštitut za javno zdravje dela tudi za njega, za člane in članice njegove stranke. Morda bi potem bolje vedel, kaj delamo in kako delamo. Morda bi potem spremenil svoje mnenje, ko bi videl neposredno, kako zadeve stojijo in koliko napora vlagamo na NIJZ v obvladovanje epidemije in njenih posledic. A nič ne kaže, da bi se hotel gospod Šarec prepričati, ali je to, kar govori, tudi res. 

 

* Gospod Šarec ve vse, on je prepričan, da delam slabo in da me je potrebno zamenjati. Kako se lahko tako dobro spozna na javno zdravje nekdo, ki je naredil igralsko akademijo? Ima morda prišepetovalca? Od kod mu toliko poguma in zavesti, da to svojo trditev ponavlja znova in znova brez sramu, čeravno sem mu že nekajkrat v medijih povedal, da le čevlje sodi naj kopitar? On pa prav gotovo ni kopitar za javno zdravje. On še kar naprej ponavlja in ponavlja trditev o moji nesposobnosti, kar spominja na navodilo tistega moža, ki je bil v tretjem rajhu zadolžen za komuniciranje. Tisti mož, ki je dobro vedel, kako neresnica postane resnica po določenih ponavljanjih. Nedvomno tudi gospod Šarec pozna to tehniko - glede na to, kar počne.

 

* Večkrat smo ga slišali, kako gospod Šarec podpira cepljenje prebivalstva, da se je sam cepil, a ne glede na to javno sesuva nosilce cepljenja v Sloveniji (v oddaji Tarča in tudi drugje). Toliko logike in znanja pa le premore slovenski narod, da bo prepoznal Šarčevo igro (saj je igralec, mar ne?). Iz njegovih pritiskov na vodilne pri cepljenju je jasno, da ne podpira cepljenja. Zakaj, je seveda vprašanje, na katerega lahko odgovori samo on. Očitno mu ob takem delovanju ni do tega, da bi se precepili, saj sesuva dobro vzpostavljen sistem cepljenja s tem, ko napada direktorja NIJZ in Inštitut v celoti, saj direktor predstavlja NIJZ. Navkljub nasprotovanju mnogih smo na današnji dan precepili 1.025.591 prebivalcev s prvo dozo cepiva proti covidu-19. Nikoli do sedaj še nismo precepili v Sloveniji toliko ljudi. Pa presodite sami, kdo je uspešnejši – gospod bivši premier ali mi, ki se trudimo za precepljenost.

 

* Gospod Šarec bi samo menjal direktorje kot stari oligarhi in absolutisti, ob tem pa razlaga, da ne podpira avtoritarne vlade in tako ponovno pade v novo in težko razložljivo nasprotje. Koga ima za norca? Prebivalce Slovenije? Kdo mu bo sploh še kaj verjel? Tako kot se gospod Šarec obnaša, je popolnoma jasno, da če dobi ponovno možnost in pride na vlado, nas bo po tekočem traku  zamenjal vse. In koga bo dal na ta mesta? Svoje, saj to je jasno, mar ne? In tako bo NIJZ spet dobil na čelo politika, tako kot ga je vedno imel. Bog nam pomagaj, če nam sploh še lahko. In karavana bo šla dalje kljub temu, da se bo slišal lajež.

 

* Hvala, gospod Šarec za tako prihodnost! Ne želim si je, ker to ni prihodnost, ampak preteklost, v kateri sem živel in vem, kako so tedaj delali oblastniki. Malo sem starejši od vas (včasih so mlajši spoštovali starejše, seveda pa to pri Šarcu ne šteje), zato vem, kako se je politično menjavalo direktorje, vodje itd.. Toda ti časi so mimo, ali pa sem si samo domišljal, da so mimo. Tako kot sem povabil učitelja iz Polzele, ki ne ve, ali virusi obstajajo, tudi vas vabim, da se vrnete v 21. stoletje, ko imamo v Sloveniji že demokratični sistem.

 

* Bolj kot moja zamenjava na mestu direktorja NIJZ me skrbi, kaj se bo zgodilo v prihodnje. Mene gospod Šarec ne bo odvrnili od odgovornega in strokovnega pogleda na obvladovanje epidemije in probleme javnega zdravja ne glede na to, komu je moja retorika všeč ali ne. Lahko me lovite za vejice in pike, se zgražate nad mojimi zloveščimi napovedmi, a številke govorijo zase; skoraj vse, kar napovem, se običajno tudi uresniči. Nenazadnje jih potrdijo na Institutu Jožef Stefan, na Medicinski fakulteti. Covid–19 je tu, v super volilnem letu. Sprevrženo pa je predvsem to, da ga politika zlorablja za nabiranje političnih točk in se ne zaveda - ali pa tudi se -, da se igra z življenji prebivalcev naše države. Igra s smrtjo pa nikoli ni šala, slej ko prej pride račun in ta bo prišel, četudi kdo misli, da ne bo.  Lahko sem samo ponosen na sodelavce, da v tej krizi in nečloveških obremenitvah še niso obesili vsega na klin in še vedno vztrajajo. Vztrajali bomo, ker nam ni vseeno, ker smo strokovnjaki, ker smo zdravniki in odgovorni in ker vemo, kaj je naša naloga do našega naroda.

 

* Delamo podnevi in ponoči, nimamo nobenih dopustov, če pa smo že na dopustu, smo nenehoma z enim očesom na računalniku in mobitelu, pripravljeni, da se vrnemo nazaj na delo. Nedelj, praznikov in sobot ne poznamo. Zato si preprosto ne dovolimo, da bi nas nekateri politiki diskreditirali v trenutku, ko vse moči in minute in sekunde namenjamo reševanju slovenskega naroda. Oni imajo pa čas, da o nas govorijo slabo v medijih. Toliko je še vedno ponosa in moči v nas, da se ne bomo pustili diskreditirati nikomur, najmanj pa tisti politiki, ki bi nam morala stati ob strani in nam pomagati, pa tega ne počne in nam nagaja.

 

* Moti me pa tudi to, kako lahko predsednik demokratične stranke v demokratični državi, članici EU, pred volitvami v stilu Stalina napove, koga vse bo zamenjal in koga ne bo, ko bo prišel na oblast. V katero demokratično evropsko vrednoto to sodi? V nobeno! Gospod Šarec nam vsem daje vedeti, da bo on delal tako, kot bo on hotel, in samo on ve, kako je prav. Najmanj je treba zamenjati Kreka in potem vse ostale po vrsti. Tako so delali v preteklosti, gospod Šarec, in tja nas peljete. Jaz si želim prihodnosti in moj vnuk tudi. Če mislite delati tako, kot ste napovedali s svojimi dejanji, je za vse nas in tudi vas najbolje, da se ne pojavite na volitvah.

 

* Glede mojega imenovanja pa upam, da tudi vi veste, gospod Šarec, da smo v demokraciji in v demokraciji imamo pravila o imenovanju zapisana v zakonu in v statutu. Tam ne piše, da me lahko zamenja predsednik vlade ali politika, katerakoli že. Nikakor ne more Milana Kreka vreči iz direktorskega mesta gospod Šarec, pa četudi bi bil predsednik vlade. Mene imenuje svet zavoda in ne predsednik vlade. In prav je tako, saj naj politika ne posega v strokovne institucije, če hočemo imeti samostojno in neodvisno stroko. Neodvisnost stroke je temelj za njen razvoj in maksimalni doprinos narodu, kakršno koli poseganje v to je nedopustno. Dovolj smo imeli politike v stroki, veliko bolje bi bilo, če bi bilo več stroke v politiki.

 

* Če boste, gospod Šarec, oblikovali novo vlado in me boste skušali kot predsednik vlade zamenjati kot direktorja NIJZ, potem boste samo dokazali, da se vmešavate kot politik v stroko, da ste pač nekdo, ki menja ljudi zato, ker tako želi, in dokazali boste, da imate čudne poglede na demokracijo in stroko. Če bo tako, se pač ne bomo več čudili, da bo tako, kot bo. In bo tako, kot si boste vi želeli, ne pa tako, kot je strokovno in zakonsko edino pravilno.

 

 

***

 

O strokovnih kompetencah dr. Milana Kreka ne more razsojati gospod Šarec, čeravno bi si to želel v stilu oligarhov, ampak ustrezno strokovno združenje na tem področju. Naj ponovim Prešernov verz, da "le čevlje sodi naj kopitar". Kot sem že rekel, gospod Šarec prav gotovo ni "kopitar", da bi me ocenjeval. Časi, ko je politika nameščala direktorje v strokovne institucije, so na srečo mimo. Če se vrnejo, potem nismo več v demokraciji. Gospod Šarec bi si to vsekakor želel, da bi me lahko zamenjal, sicer ne bi tega ponavljal vsakič, ko se pokaže prilika. 

 

Odkod gospodu Šarcu tako silna želja po menjavi vodilnih kadrov, da to razglaša pred volitvami in podcenjuje demokratičnost Slovencev in Slovenk? Tega se v demokratičnih državah pač ne dela. Tudi njegove trditve, da je prof. dr. Ivana Eržena, mojega predhodnika, zamenjala sedanja vlada, ne držijo. Razumem pa, da to ponavlja in ponavlja, ker mu demokracija pač ni blizu in si želi avtokratskega vodenja, ko bo lahko zamenjeval kogarkoli bo hotel, kot so to delali v preteklosti "veliki možje", in sedaj gospod Šarec misli, da lahko tako delamo v Sloveniji. Prof. dr. Ivan Eržen je takrat začasno prevzel vodenje inštituta kot vršilec dolžnosti direktorja, ker nihče od tistih, ki so imeli pogoje za to delovno mesto po odstopu Nine Pirnat in njenem odhodu na Ministrstvo za zdravje, ni bil pripravljen prevzeti vodenja NIJZ. Profesorju Erženu smo bili za to vsi hvaležni. Ko je prišlo do razpisa za mesto direktorja, smo imeli možnost prijave vsi, ki izpolnjujemo pogoje; tudi on, tudi jaz, zato sem se takrat prijavil na razpis. Edini sem bil, ki sem izpolnjeval vse razpisne pogoje in sem bil imenovan na svetu zavoda NIJZ na podlagi svojega programa - in ne na podlagi politike, kot bi rad povedal gospod Šarec.

 

 

"Sprevrženo je, da politika Covid-19 zlorablja za nabiranje političnih točk in se ne zaveda - ali pa tudi se -, da se igra z življenji prebivalcev naše države."

 

Torej gospod nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec, prosim vas, da me prenehate neutemljeno napadati v medijih in da prenehate z grožnjami po moji zamenjavi kot direktorja NIJZ (s tem sicer najbolj škodite sebi, svoji stranki in žal tudi Sloveniji). Na to vas ne bi opozarjal, če bi prenehali z vašimi diskreditacijami, pa tega očitno niste sposobni (ali pa nočete), četudi vam sporočam preko medijev, da prenehajte. In to počnem tudi s tem zapisom na portalu+.

 

Vsekakor vedno spoštujem korekten in odprt dialog tudi s politiki, vendar brez političnih igric. Kvaliteta posameznika se odraža tudi v tem, da se je sposoben pogovarjati tudi s tistimi, ki mu sicer niso blizu. Za skupen cilj, ki je v tem trenutku obvladanje epidemije, je to nujno potrebno dejanje vseh nas v Sloveniji in širše.

 

 

"Iz Šarčevih pritiskov na vodilne pri cepljenju je jasno, da ne podpira cepljenja. Zakaj, je seveda vprašanje, na katerega lahko odgovori samo on."

 

Gospod Šarec, kot moder politik podprite cepljenje in ne dajajte dvomljivih sporočil glede tega. Če že kritizirate obstoječo strukturo in ji očitate, da ne zna komunicirati, potem se vsaj vprašajte, kako komunicirate vi. Predvsem pa komunicirajte na nivoju, ki vam pritiče kot nekdanjemu predsedniku vlade in sedanjemu poslancu, kar se od vas pričakuje, na kulturnem in demokratičnem nivoju, ne pa preko diskreditacij v medijih.   

 

Dokažite, da je temu tako in se prenehajte ukvarjati z mojo diskereditacijo kot poslovnega in strokovnega direktorja NIJZ kot tudi s posredno diskreditacijo strokovne in raziskovalne institucije NIJZ. Na Ncionalnem inštitutu v teh težkih časih predvsem potrebujemo vašo pomoč, ne pa diskreditacije. Vrata so vam odprta, lahko pridete kadarkoli.

 

Gospod Šarec, ne ponavljajte napak iz preteklosti. V času svojega mandata ste NIJZ odvzeli 1,5 milijona evrov finančnih sredstev tik pred epidemijo in nas potisnili v veliko stisko, sedaj pa se prikazujete, kako ste uspešno začeli boj proti epidemiji, potem ko ste finančno onesposobili ključnega igralca, in kako podpirate javno zdravje, ki ste mu odvzeli finančna sredstva.

 

 

***

 

Moški baje doživimo modrost, ko prestopimo v Abrahamovo območje. Gospodu Šarcu resda še nekaj let manjka do tja, a vseeno se velja potruditi, da ga modrost sreča pred petdesetim letom v dobro nas vseh. To svetuje nekdo, ki je krepko presegel Abrahamova leta in ki bi ga morali spoštovati že zato, ker se starejše spoštuje. 

 

Ponovno vas prosim vse, ki berete moje zapise na portalu+: cepite se, dokler je še čas za pravočasen razvoj protiteles, ki vas bodo zaščitila pred boleznijo Covid-19, ali omilila njen potek.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.687
02/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.210
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.204
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.623
05/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.004
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.133
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 977
08/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.032
09/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.849
10/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.476