Komentar

Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja

Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec ve vse. On je prepričan, da delam slabo in da me je potrebno zamenjati. Kako se lahko tako dobro spozna na javno zdravje nekdo, ki je naredil igralsko akademijo? Ima morda prišepetovalca? Od kod mu toliko poguma in zavesti, da to svojo trditev ponavlja znova in znova brez sramu, čeravno sem mu že nekajkrat v medijih povedal, da le čevlje sodi naj kopitar? Gospod Šarec prav gotovo ni kopitar za javno zdravje. Gospod Šarec še kar naprej ponavlja in ponavlja trditev o moji nesposobnosti, kar spominja na navodilo tistega moža, ki je bil v tretjem rajhu zadolžen za komuniciranje. Kako lahko predsednik demokratične stranke v demokratični državi, članici EU, pred volitvami v stilu Stalina napove, koga vse bo zamenjal in koga ne bo, ko bo prišel na oblast?! Nikakor ne more Milana Kreka vreči iz direktorskega mesta gospod Šarec, pa četudi bi bil predsednik vlade. Mene imenuje svet zavoda in ne predsednik vlade.

14.09.2021 22:59
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Milan Krek   Marjan Šarec   vlada   NIJZ   epidemija   covid-19   LMŠ   EU

Nikakor ne more Milana Kreka vreči iz direktorskega mesta gospod Šarec, pa četudi bi bil predsednik vlade. Mene imenuje svet zavoda in ne predsednik vlade.

Ker me je že veliko ljudi prosilo, da naj bodo moji blogi v bodoče krajši, jim bom tokrat ustregel, ker o osebi, o kateri bom pisal tokrat, tudi nimam veliko napisati. Na nacionalni televiziji je v oddaji Tarča, ki jo vodi Erika Žnidaršič, v eni od zadnjih oddaj gospodu Marjanu Šarcu, nekdanjemu predsedniku vlade, ki je sam odstopil kot predsednik vlade, ponovno ušlo, da je izgovarjal moje ime, me kritiziral in ponovno zahteval moj odstop, tako kot že velikokrat poprej. "Prvi ukrep je zamenjati dr. Kreka ..."

 

Čeravno sem mu že nekajkrat preko medijev dal jasno vedeti, da naj s tem preneha, predvsem zaradi sebe in svojega ugleda, pa s tem še vedno vztrajno nadaljuje. Vsakič se neposredno vmeša v kritiko stroke, ki bi jo moral kot politik podpirati, ne pa ji nasprotovati. Dolgo časa sem premišljeval, ali naj gospodu Šarcu sploh odgovorim, saj s tem, kar počne, najbolj škodi ravno samemu sebi, kar je po svoje tudi dobro. Nekajkrat sem mu odgovoril v medijih in ker je politik, jih verjetno spremlja, zato je to sporočilo prav gotovo prišlo do njega. 

 

On pa nič in še vedno nadaljuje svoje neutemeljeno obtoževanje ter zahteva, da odstopim kot direktor NIJZ na način, kot so to delali politiki, ki jih ni več med nami, v nekem drugem času v preteklosti in sem jih zaradi moje starosti še imel priliko videti in se z njimi pogovarjati.

 

Povejte mi, ali ni to več kot očiten politični pritisk s strani politika, predsednika stranke LMŠ, poslanca ter bivšega predsednika vlade na strokovno inštitucijo - in seveda tudi name osebno kot direktorja NIJZ? Bivši predsednik vlade Marjan Šarec takšna dejanja mimogrede očita drugim in potem mimogrede pozabi, da tudi on počne ravno to. Vem, da je to nedopustno, a tega si gospod Šarec preprosto ne da dopovedati; to počne vedno, kadar se mu pokaže prilika v medijih. V isti oddaji je tudi zatrdil: "Bonton mora veljati povsod." Strinjam se z vami gospod Šarec, samo najprej pometite pred svojim pragom! 

 

Mimogrede, tako kot gospod Šarec zahteva moj odstop, ga zahtevajo tudi proticepilci. Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja, kajti njegove izjave močno spominjajo na izjave in dopise proticepilcev, ki jih kot verižna pisma na NIJZ prejemamo vsak dan.

 

 

***

 

Bil sem mobiliziran v odcepitveni vojni pred 30 leti in tedaj smo se borili za demokracijo, za demokratične vrednote. Ne boste verjeli, tudi tedaj smo prejemali pisma in grožnje s smrtjo, tako kot mi grozijo danes, pa smo se - takrat in danes - borili za pomembno stvar, za in v korist nas vseh, tudi vas, gospod bivši predsednik vlade. Malokrat se pove, da bi bile naše usode zelo negotove, če bi tedaj zmagala jugoslovanska armada. K sreči ni in sedaj imamo demokracijo, v kateri je predsednik demokratične stranke lahko tudi Marjan Šarec. Toda v demokraciji pričakujem, da se nekdanji predsednik vlade do svojih sodržavljanov vede primerno in kulturno (po bontonu, kot je sam rekel v oddaji Tarča), ne pa da jih žali in grozi z odstopi. Ali pa je to le del predvolilne taktike? Gre zgolj za nabiranje političnih točk?

 

Ne vem in me niti ne zanima. Mislim pa, da bi zaradi demokratičnih vrednot, ki bi jih moral kot predsednik stranke in nekdanji predsednik demokratične slovemske vlade zastopati, biti za zgled tako članstvu svoje stranke kot vsem prebivalcem Slovenije. Kot predsednik vlade je namreč služil vsem prebivalcem Slovenije in najmanj, kar si lahko od take osebe želimo, je, da nas spoštuje in da nas po nepotrebnem ne žali in nam ne grozi preko medijev tako, kot to dela meni, kadarkoli ima priliko. To od demokratičnih politikov pričakujemo tudi takrat, ko ne zasedajo več določene funkcije. Še posebej pa tudi zato, ker je dotični še vedno poslanec in tudi v parlamentu je pomemben bonton, kajne, gospod Šarec.

 

 

"Kako se lahko tako dobro spozna na javno zdravje nekdo, ki je naredil igralsko akademijo?"

 

Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec me kar naprej žali v medijih, menda pa tudi na sestankih svoje stranke, kar se je po mojih informacijah zgodilo pred nekaj dnevi v eni izmed regij. Takšnega obnašanja od nekdanjega  predsednika vlade ne bi pričakoval, a kaj moram. "Tak'le 'mamo", bi rekla moja kolegica. Ali z drugo besedo: pri gospodu Šarcu moramo očitno pozabiti na bonton ...

 

Da ne bo nesporazumov, bom spodaj jasno naštel, kaj je pri vsem tem motečega:

 

* Gospoda Šarca nikoli nisem imel prilike srečati in se z njim karkoli pogovoriti, da bi se vsaj spoznala in izmenjala nekaj besed. Ne glede na to strelja veselo po meni z vsemi topovi, če le ima priliko. Kot da me dobro pozna že od rojstva in sva skupaj "krave pasla". Nisva. Zahteva moj odstop in napoveduje, da me bo zamenjal takoj, ko bodo "oni" prišli na oblast. Torej si želi politizacije inštituta, kar pa ne sodi v demokracijo, kvečjemu v Šarčevo demokracijo, v demokracijo, kot jo vidi in doživlja on.

 

* Gospod Šarec bi lahko prišel na obisk na NIJZ, saj so mu vrata vedno odprta, kajti Nacionalni inštitut za javno zdravje dela tudi za njega, za člane in članice njegove stranke. Morda bi potem bolje vedel, kaj delamo in kako delamo. Morda bi potem spremenil svoje mnenje, ko bi videl neposredno, kako zadeve stojijo in koliko napora vlagamo na NIJZ v obvladovanje epidemije in njenih posledic. A nič ne kaže, da bi se hotel gospod Šarec prepričati, ali je to, kar govori, tudi res. 

 

* Gospod Šarec ve vse, on je prepričan, da delam slabo in da me je potrebno zamenjati. Kako se lahko tako dobro spozna na javno zdravje nekdo, ki je naredil igralsko akademijo? Ima morda prišepetovalca? Od kod mu toliko poguma in zavesti, da to svojo trditev ponavlja znova in znova brez sramu, čeravno sem mu že nekajkrat v medijih povedal, da le čevlje sodi naj kopitar? On pa prav gotovo ni kopitar za javno zdravje. On še kar naprej ponavlja in ponavlja trditev o moji nesposobnosti, kar spominja na navodilo tistega moža, ki je bil v tretjem rajhu zadolžen za komuniciranje. Tisti mož, ki je dobro vedel, kako neresnica postane resnica po določenih ponavljanjih. Nedvomno tudi gospod Šarec pozna to tehniko - glede na to, kar počne.

 

* Večkrat smo ga slišali, kako gospod Šarec podpira cepljenje prebivalstva, da se je sam cepil, a ne glede na to javno sesuva nosilce cepljenja v Sloveniji (v oddaji Tarča in tudi drugje). Toliko logike in znanja pa le premore slovenski narod, da bo prepoznal Šarčevo igro (saj je igralec, mar ne?). Iz njegovih pritiskov na vodilne pri cepljenju je jasno, da ne podpira cepljenja. Zakaj, je seveda vprašanje, na katerega lahko odgovori samo on. Očitno mu ob takem delovanju ni do tega, da bi se precepili, saj sesuva dobro vzpostavljen sistem cepljenja s tem, ko napada direktorja NIJZ in Inštitut v celoti, saj direktor predstavlja NIJZ. Navkljub nasprotovanju mnogih smo na današnji dan precepili 1.025.591 prebivalcev s prvo dozo cepiva proti covidu-19. Nikoli do sedaj še nismo precepili v Sloveniji toliko ljudi. Pa presodite sami, kdo je uspešnejši – gospod bivši premier ali mi, ki se trudimo za precepljenost.

 

* Gospod Šarec bi samo menjal direktorje kot stari oligarhi in absolutisti, ob tem pa razlaga, da ne podpira avtoritarne vlade in tako ponovno pade v novo in težko razložljivo nasprotje. Koga ima za norca? Prebivalce Slovenije? Kdo mu bo sploh še kaj verjel? Tako kot se gospod Šarec obnaša, je popolnoma jasno, da če dobi ponovno možnost in pride na vlado, nas bo po tekočem traku  zamenjal vse. In koga bo dal na ta mesta? Svoje, saj to je jasno, mar ne? In tako bo NIJZ spet dobil na čelo politika, tako kot ga je vedno imel. Bog nam pomagaj, če nam sploh še lahko. In karavana bo šla dalje kljub temu, da se bo slišal lajež.

 

* Hvala, gospod Šarec za tako prihodnost! Ne želim si je, ker to ni prihodnost, ampak preteklost, v kateri sem živel in vem, kako so tedaj delali oblastniki. Malo sem starejši od vas (včasih so mlajši spoštovali starejše, seveda pa to pri Šarcu ne šteje), zato vem, kako se je politično menjavalo direktorje, vodje itd.. Toda ti časi so mimo, ali pa sem si samo domišljal, da so mimo. Tako kot sem povabil učitelja iz Polzele, ki ne ve, ali virusi obstajajo, tudi vas vabim, da se vrnete v 21. stoletje, ko imamo v Sloveniji že demokratični sistem.

 

* Bolj kot moja zamenjava na mestu direktorja NIJZ me skrbi, kaj se bo zgodilo v prihodnje. Mene gospod Šarec ne bo odvrnili od odgovornega in strokovnega pogleda na obvladovanje epidemije in probleme javnega zdravja ne glede na to, komu je moja retorika všeč ali ne. Lahko me lovite za vejice in pike, se zgražate nad mojimi zloveščimi napovedmi, a številke govorijo zase; skoraj vse, kar napovem, se običajno tudi uresniči. Nenazadnje jih potrdijo na Institutu Jožef Stefan, na Medicinski fakulteti. Covid–19 je tu, v super volilnem letu. Sprevrženo pa je predvsem to, da ga politika zlorablja za nabiranje političnih točk in se ne zaveda - ali pa tudi se -, da se igra z življenji prebivalcev naše države. Igra s smrtjo pa nikoli ni šala, slej ko prej pride račun in ta bo prišel, četudi kdo misli, da ne bo.  Lahko sem samo ponosen na sodelavce, da v tej krizi in nečloveških obremenitvah še niso obesili vsega na klin in še vedno vztrajajo. Vztrajali bomo, ker nam ni vseeno, ker smo strokovnjaki, ker smo zdravniki in odgovorni in ker vemo, kaj je naša naloga do našega naroda.

 

* Delamo podnevi in ponoči, nimamo nobenih dopustov, če pa smo že na dopustu, smo nenehoma z enim očesom na računalniku in mobitelu, pripravljeni, da se vrnemo nazaj na delo. Nedelj, praznikov in sobot ne poznamo. Zato si preprosto ne dovolimo, da bi nas nekateri politiki diskreditirali v trenutku, ko vse moči in minute in sekunde namenjamo reševanju slovenskega naroda. Oni imajo pa čas, da o nas govorijo slabo v medijih. Toliko je še vedno ponosa in moči v nas, da se ne bomo pustili diskreditirati nikomur, najmanj pa tisti politiki, ki bi nam morala stati ob strani in nam pomagati, pa tega ne počne in nam nagaja.

 

* Moti me pa tudi to, kako lahko predsednik demokratične stranke v demokratični državi, članici EU, pred volitvami v stilu Stalina napove, koga vse bo zamenjal in koga ne bo, ko bo prišel na oblast. V katero demokratično evropsko vrednoto to sodi? V nobeno! Gospod Šarec nam vsem daje vedeti, da bo on delal tako, kot bo on hotel, in samo on ve, kako je prav. Najmanj je treba zamenjati Kreka in potem vse ostale po vrsti. Tako so delali v preteklosti, gospod Šarec, in tja nas peljete. Jaz si želim prihodnosti in moj vnuk tudi. Če mislite delati tako, kot ste napovedali s svojimi dejanji, je za vse nas in tudi vas najbolje, da se ne pojavite na volitvah.

 

* Glede mojega imenovanja pa upam, da tudi vi veste, gospod Šarec, da smo v demokraciji in v demokraciji imamo pravila o imenovanju zapisana v zakonu in v statutu. Tam ne piše, da me lahko zamenja predsednik vlade ali politika, katerakoli že. Nikakor ne more Milana Kreka vreči iz direktorskega mesta gospod Šarec, pa četudi bi bil predsednik vlade. Mene imenuje svet zavoda in ne predsednik vlade. In prav je tako, saj naj politika ne posega v strokovne institucije, če hočemo imeti samostojno in neodvisno stroko. Neodvisnost stroke je temelj za njen razvoj in maksimalni doprinos narodu, kakršno koli poseganje v to je nedopustno. Dovolj smo imeli politike v stroki, veliko bolje bi bilo, če bi bilo več stroke v politiki.

 

* Če boste, gospod Šarec, oblikovali novo vlado in me boste skušali kot predsednik vlade zamenjati kot direktorja NIJZ, potem boste samo dokazali, da se vmešavate kot politik v stroko, da ste pač nekdo, ki menja ljudi zato, ker tako želi, in dokazali boste, da imate čudne poglede na demokracijo in stroko. Če bo tako, se pač ne bomo več čudili, da bo tako, kot bo. In bo tako, kot si boste vi želeli, ne pa tako, kot je strokovno in zakonsko edino pravilno.

 

 

***

 

O strokovnih kompetencah dr. Milana Kreka ne more razsojati gospod Šarec, čeravno bi si to želel v stilu oligarhov, ampak ustrezno strokovno združenje na tem področju. Naj ponovim Prešernov verz, da "le čevlje sodi naj kopitar". Kot sem že rekel, gospod Šarec prav gotovo ni "kopitar", da bi me ocenjeval. Časi, ko je politika nameščala direktorje v strokovne institucije, so na srečo mimo. Če se vrnejo, potem nismo več v demokraciji. Gospod Šarec bi si to vsekakor želel, da bi me lahko zamenjal, sicer ne bi tega ponavljal vsakič, ko se pokaže prilika. 

 

Odkod gospodu Šarcu tako silna želja po menjavi vodilnih kadrov, da to razglaša pred volitvami in podcenjuje demokratičnost Slovencev in Slovenk? Tega se v demokratičnih državah pač ne dela. Tudi njegove trditve, da je prof. dr. Ivana Eržena, mojega predhodnika, zamenjala sedanja vlada, ne držijo. Razumem pa, da to ponavlja in ponavlja, ker mu demokracija pač ni blizu in si želi avtokratskega vodenja, ko bo lahko zamenjeval kogarkoli bo hotel, kot so to delali v preteklosti "veliki možje", in sedaj gospod Šarec misli, da lahko tako delamo v Sloveniji. Prof. dr. Ivan Eržen je takrat začasno prevzel vodenje inštituta kot vršilec dolžnosti direktorja, ker nihče od tistih, ki so imeli pogoje za to delovno mesto po odstopu Nine Pirnat in njenem odhodu na Ministrstvo za zdravje, ni bil pripravljen prevzeti vodenja NIJZ. Profesorju Erženu smo bili za to vsi hvaležni. Ko je prišlo do razpisa za mesto direktorja, smo imeli možnost prijave vsi, ki izpolnjujemo pogoje; tudi on, tudi jaz, zato sem se takrat prijavil na razpis. Edini sem bil, ki sem izpolnjeval vse razpisne pogoje in sem bil imenovan na svetu zavoda NIJZ na podlagi svojega programa - in ne na podlagi politike, kot bi rad povedal gospod Šarec.

 

 

"Sprevrženo je, da politika Covid-19 zlorablja za nabiranje političnih točk in se ne zaveda - ali pa tudi se -, da se igra z življenji prebivalcev naše države."

 

Torej gospod nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec, prosim vas, da me prenehate neutemljeno napadati v medijih in da prenehate z grožnjami po moji zamenjavi kot direktorja NIJZ (s tem sicer najbolj škodite sebi, svoji stranki in žal tudi Sloveniji). Na to vas ne bi opozarjal, če bi prenehali z vašimi diskreditacijami, pa tega očitno niste sposobni (ali pa nočete), četudi vam sporočam preko medijev, da prenehajte. In to počnem tudi s tem zapisom na portalu+.

 

Vsekakor vedno spoštujem korekten in odprt dialog tudi s politiki, vendar brez političnih igric. Kvaliteta posameznika se odraža tudi v tem, da se je sposoben pogovarjati tudi s tistimi, ki mu sicer niso blizu. Za skupen cilj, ki je v tem trenutku obvladanje epidemije, je to nujno potrebno dejanje vseh nas v Sloveniji in širše.

 

 

"Iz Šarčevih pritiskov na vodilne pri cepljenju je jasno, da ne podpira cepljenja. Zakaj, je seveda vprašanje, na katerega lahko odgovori samo on."

 

Gospod Šarec, kot moder politik podprite cepljenje in ne dajajte dvomljivih sporočil glede tega. Če že kritizirate obstoječo strukturo in ji očitate, da ne zna komunicirati, potem se vsaj vprašajte, kako komunicirate vi. Predvsem pa komunicirajte na nivoju, ki vam pritiče kot nekdanjemu predsedniku vlade in sedanjemu poslancu, kar se od vas pričakuje, na kulturnem in demokratičnem nivoju, ne pa preko diskreditacij v medijih.   

 

Dokažite, da je temu tako in se prenehajte ukvarjati z mojo diskereditacijo kot poslovnega in strokovnega direktorja NIJZ kot tudi s posredno diskreditacijo strokovne in raziskovalne institucije NIJZ. Na Ncionalnem inštitutu v teh težkih časih predvsem potrebujemo vašo pomoč, ne pa diskreditacije. Vrata so vam odprta, lahko pridete kadarkoli.

 

Gospod Šarec, ne ponavljajte napak iz preteklosti. V času svojega mandata ste NIJZ odvzeli 1,5 milijona evrov finančnih sredstev tik pred epidemijo in nas potisnili v veliko stisko, sedaj pa se prikazujete, kako ste uspešno začeli boj proti epidemiji, potem ko ste finančno onesposobili ključnega igralca, in kako podpirate javno zdravje, ki ste mu odvzeli finančna sredstva.

 

 

***

 

Moški baje doživimo modrost, ko prestopimo v Abrahamovo območje. Gospodu Šarcu resda še nekaj let manjka do tja, a vseeno se velja potruditi, da ga modrost sreča pred petdesetim letom v dobro nas vseh. To svetuje nekdo, ki je krepko presegel Abrahamova leta in ki bi ga morali spoštovati že zato, ker se starejše spoštuje. 

 

Ponovno vas prosim vse, ki berete moje zapise na portalu+: cepite se, dokler je še čas za pravočasen razvoj protiteles, ki vas bodo zaščitila pred boleznijo Covid-19, ali omilila njen potek.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
29
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
PR-okracija*
15
14.04.2023 20:36
Po afriški diplomatski ofenzivi, PR-ovskem debaklu, v katerem je predsednica Državnega zbora na obisku v državi, ki ne priznava ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ljubljani za konec tedna prevladuje kokain, v Mariboru pa ekstazi
14
13.04.2023 19:00
Čistost cestnega kokaina se v zadnjih letih povečuje, kar pomeni, da je na črnem trgu veliko kokaina in da je tudi povpraševanje ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.079
02/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.783
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.455
04/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.217
05/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 913
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 857
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 914
08/
Hočete ekstremiste? Sova vam jih prikriva ali morda celo ščiti, Portal Plus jih razkriva!
Kizo
Ogledov: 33.850
09/
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
Tomi Dimitrovski
Ogledov: 688
10/
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.249