Komentar

Pred vrhom o cepivih: Proizvajalci cepiv morajo povečati proizvodnjo

Vlade tistih držav, ki proizvajajo cepiva (Združene države Amerike, članice Evropske unije, Združeno kraljestvo, Indija, Rusija in Kitajska), morajo sodelovati pod vodstvom Združenih narodov, da zagotovijo zadostno količino cepiva proti Covid-19 za najrevnejše države. Še posebej nujnih je pet korakov, med katerimi velja izpostaviti tistega, ki zahteva, da imamo do konca tega leta globalno precepljenost (tj. v vseh državah sveta) najmanj 40 odstotkov.

 

20.09.2021 21:30
Piše: Jeffrey Sachs
Ključne besede:   Covid-19   cepivo   OZN   ZDA   Joe Biden   Afrika   precepljenost   COVAX

Foto: Henitsoa Rafalia / WB

Bogate države imajo danes že več kot 50 % prebivalstva popolnoma precepljenega, v Afriki pa ostaja precepljenost celotne populacije pod 4 odstotki.

Svet je na kritičnem križišču pandemije Covid-19. Države, ki niso še izvedle prvega kroga cepljenja, so izredno ranljive za zelo nalezljivo varianto delta, poleg tega pa tudi za nove seve virusa, ki bi se lahko hitro razširili po vsem svetu. Komisija za Covid-19 v okviru publikacije The Lancet, ki ji predsedujem, urgentno sodeluje z Združenimi narodi za okrepitev multilateralnega odziva. Vlade držav, kjer se proizvajajo cepiva - Združene države Amerike, članice Evropske unije, Združeno kraljestvo, Indija, Rusija in Kitajska - morajo sodelovati pod vodstvom OZN, da bodo zagotovile zadostno količino doz cepiva za najrevnejše države.

 

Države z visokimi dohodki prebivalstva imajo danes že več kot 50 % prebivalstva popolnoma precepljenega. Toda v Afriki ostaja precepljenost celotne populacije pod 4 odstotki. To pomanjkanje cepiva v Afriki in v državah z nizkimi dohodki drugod po svetu predstavlja neposredno nevarnost za to populacijo.

 

Ameriški predsednik Joe Biden je za 22. septembra sklical k Vrhu o cepivih (Vaccine Summit). To je potencialno zelo pomemben korak naprej. Pomembno je, da ZDA to srečanje opravijo v sodelovanju s Kitajsko, Indijo, Rusijo in drugimi državami proizvajalkami cepiv ter z Združenimi narodi. Samo OZN s svojim univerzalnim članstvom in operativnimi zmogljivostmi v državah z nizkimi dohodki lahko uskladi hitro svetovno povečanje proizvodnje cepiva.

 

Aprila 2020 so Združeni narodi ustanovili sistem globalnega dostopa do cepiva proti Covid-19, imenovan COVAX, namenjen zagotavljanju cepiv revnejšim državam. Te države so pričakovale, da jim bo COVAX pravočasno dobavil cepiva. Vendar pa COVAX ni mogel kupiti zadostne količine odmerkov cepiva predvsem zato, ker so se države z visokimi dohodki večkrat "vrinile" v vrsto. Poleg tega so vlade držav proizvajalk cepiv uvedle izvozne kvote, tako da COVAX pogosto ne more zagotoviti niti cepiv, za katera ima sklenjene pogodbe. Delničarji proizvajalk cepiv so s temi dogovori seveda zadovoljni, saj bogate države za odmerke plačujejo več, kot bi COVAX.

 

Kriza ponudbe, s katero se soočajo države z nizkimi dohodki v Afriki in drugod, se ne bo rešila sama. Nasprotno, države z visokim dohodkom prebivalstva zdaj začenjajo svojim ljudem ponujati že tretji odmerek, še preden so bile primarno (tj. prvič) cepljene zelo ranljive skupine v najrevnejših državah (starejši, zdravstveni delavci, imunsko oslabljeni in drugi).

 

Globalne priložnosti za povečanje proizvodnje cepiv ovira tudi stalno vztrajanje nekaterih vlad pri uveljavljanju patentov na ključnih tehnologijah cepiv, čeprav te patente hranijo akademske institucije, ki so jih financirale taiste vlade (zlasti ameriški nacionalni inštituti za zdravje). Podobno so z javnim denarjem financirali klinična preskušanja in uvedbo cepiv. Kljub globalni nujnosti pandemije so bile javne dobrine, ki so reševale življenje, privatizirane.

 

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je določila minimalne cilje za precepljenost v vsaki državi:

 

- vsaj 10 % prebivalstva do konca septembra 2021,

 

- vsaj 40 % do konca leta 2021 in

 

- najmanj 70% do konca junija 2022.

 

 

Po trenutnem sistemu dodeljevanja cepiva ti cilji ne bodo doseženi. V tem trenutku velike svetovne nevarnosti bi morale vlade držav proizvajalk cepiv sprejeti naslednje korake:

 

Prvič: Ko se bodo vlade ta teden sestale na Bidenovem vrhu o cepivih, bi morale začrtati pot za dosego ciljev WHO v vseh državah, vključno s 40-odstotno precepljenostjo do konca tega leta. Proizvajalci cepiv bi morali v celoti sodelovati z razkritjem vseh obstoječih naročil (in cen) v svojih poslovnih listinah, tako da lahko OZN in vlade dajejo prednost državam, ki niso še dosegle teh ciljev.

 

Drugič: OZN bi ob polni podpori vlad in podjetij moral določiti roke za vsako državo z nizkimi dohodki, usklajeno s cilji Svetovne zdravstvene organizacije. WHO in COVAX ter druge agencije OZN, kot je UNICEF, bi morale v sodelovanju z državami prejemnicami povečati sisteme uvajanja "zadnje milje" za prihod odmerkov cepiva.

 

Tretjič: Novo dodelitev posebnih pravic črpanja v višini 650 milijard dolarjev, ki jo je pravkar odobril Mednarodni denarni sklad (IMF), je treba uporabiti skupaj z drugimi nujnimi finančnimi sredstvi, da se zagotovi, da kratkoročne finančne omejitve ne ovirajo dobave cepiv.

 

Četrtič: Vlade držav, ki proizvajajo cepiva, bi se morale v skladu z dolgoletnimi trgovinskimi sporazumi o javnem zdravju dogovoriti, da se odrečejo pravicam intelektualne lastnine in spodbujajo izmenjavo tehnologij za povečanje svetovne proizvodnje cepiv. Obetavna cepiva, ki so zdaj v kliničnih preskušanjih, je treba po uradni odobritvi podpreti tudi z uradnim financiranjem za hitro proizvodnjo in uporabo.

 

Nazadnje bi morale vlade v vseh državah javnosti dati vedeti, da cepiva sama po sebi niso dovolj učinkovita, da bi preprečila širjenje koronavirusa med ljudmi. Dodatni ukrepi za javno zdravje - vključno z maskami za obraz, fizičnim distanciranjem, sledenjem stikov in omejitvami zbiranja v zaprtih prostorih - so še vedno potrebni.

 

Bistveno je, da moramo univerzalno pokritost s cepivi obravnavati kot nujno potrebno svetovno javno dobro, ne pa kot končni rezultat nekakšnih sil trga. Bidenov vrh o cepivih ta teden lahko zagotovi pomemben preboj, ki ga potrebujemo, saj OZN pooblašča z odmerki cepiva in finance, ki jih potrebuje za zagotovitev cepljenja za vse.

 

 

Copyright © Project Sydicate

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.495
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.076
03/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.229
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.635
05/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.150
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.009
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 882
08/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 550
09/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.895
10/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.287