Komentar

Ali bom izbran za generalnega direktorja FURS, je odvisno do komisije, ministra za finance in vlade

V teh dneh so me mnogi spraševali, zakaj sem se premislil in se prijavil na razpis za generalnega direktorja Fursa, čeprav sem ves čas trdil, da se ne bom in bom svoje delo na Fursu zaključil konec novembra. Priznam, da je vprašanje upravičeno, odgovor pa ni enostaven.

22.09.2021 21:00
Piše: Ivan Simič
Ključne besede:   Ivan Simič   FURS   generalni direktor   prijava   minister za finance   vlada

Fotomontaža: portal+

"Furs počasi postaja organ, ki sodeluje z davčnimi zavezanci in jim omogoča čim lažje izpolnjevanje njihovih davčnih obveznosti."

Že moja odločitev, da sem junija prevzel vodenje Fursa kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja, je bila težka. Kot davčni svetovalec sem imel dovolj dela, zaslužka in svobode in lahko sem se družil s komer koli sem želel. Vse to sem izgubil s prevzemom funkcije vršilca dolžnosti generalnega direktorja Fursa. Na drugi strani sem čutil obvezo, da spremenim delovanje Fursa, ki je v zadnjih letih zašel na pot izdajanja nezakonitih odločb, kar potrjujejo mnoge sodbe sodišč. Občutek, da je možno spremeniti in posodobiti delovanje Fursa, čeprav so mnogi trdili, da to ni, me je gnal naprej. V teh treh in pol mesecih sem dokazal, da je to možno.

 

Furs počasi postaja organ, ki sodeluje z davčnimi zavezanci in jim omogoča čim lažje izpolnjevanje njihovih davčnih obveznosti. Davčni postopki počasi postajajo zakoniti. Finančni inšpektorji so pri svojem delu samostojni, kar prej niso bili, istočasno pa se morajo zavedati, da bodo za nepravilne in nezakonite odločitve nosili posledice. Medčloveški odnosi se na Fursu izboljšujejo, čeprav moramo zaradi tega izvajati določene spremembe oziroma zamenjave po uradih. Želim si, da bi zamenjave postale sestavni del življenja. Zamenjava ne sme biti nekaj tragičnega, temveč mora biti gonilna sila nadaljnjega razvoja Fursa. Po določenem času se vsak vodja izčrpa in ni nikoli zagnan tako, kot je bil na začetku. Zato je normalno, da po treh do štirih letih na njegovo mesto pride nekdo drug. Ne glede na to, pa morajo ostati prijatelji.

 

Nekatere spremembe, ki smo jih uvedli oziroma začeli izvajati od prvega junija do danes, so žal takšne narave, da jih zaradi določenih ovir ne moremo izvesti do konca novembra. Če ne ostanem, se lahko zgodi, da ne bodo uvedene. Tudi podjetniki in nekateri zaposleni na Fursu so me prosili, da se prijavim na razpis in da jih ne smem zapustiti zdaj, ko se zadeve izboljšujejo. Nato je sledil še razgovor s finančnim ministrom, ki je ravno tako poudaril, da je smiselno, da nadaljujem delo, saj ne morem nehati sredi začetih del. Najin pogovor je trajal kar nekaj časa in na koncu sva se dogovorila, da vložim prijavo.

 

Dejstvo je, da imajo zaposleni na Fursu zdaj več svobode, da lahko povedo, kar želijo, da lahko predlagajo izboljšave v poslovanju, da se lahko izobražujejo, da lahko oni izobražujejo druge in podobno. Vse to v preteklosti ni bilo možno oziroma dovoljeno. Tako mi trdijo zaposleni. Sam nimam nobenih težav s tem, da se zaposleni v Fursu udeležijo izobraževanj, še posebej pa si želim, da tudi predavajo na raznih izobraževanjih, saj na ta način davčne zavezance seznanjamo z našim delom in razmišljanjem.

 

Ali bom izbran za generalnega direktorja, je odvisno do komisije, ministra za finance in vlade, ki bodo o tem odločali. Še zmeraj se lahko zgodi, da bo izbran nekdo drugi in moje delo na Fursu bo zaključeno. S tem nimam nobenih težav in tega se morajo zavedati vsi, ki so na določenih funkcijah v državni upravi. Danes si, jutri te ni več. Res pa, da je meni nekoliko lažje, saj me čaka služba v mojem podjetju, mnogi državni funkcionarji pa te možnosti nimajo. Imeti svoje podjetje je res neke vrste privilegij, na drugi strani pa je tudi obveznost in posledica dolgoletnega dela, v katerem je poleg uspehov, tudi veliko padcev.

 

Čez nekaj dni bo nastopila jesen. Poletje nas bo zapustilo. Pripraviti se moramo na prihajajoče hladnejše dni. Življenje neusmiljeno teče naprej in časa ni možno ustaviti. Toda brez skrbi, čez pol leta bo ponovno prišla pomlad, za njo pa poletje. Tako kot po dežju zmeraj posije sonce, tako po hudih časih zmeraj pridejo tudi dobri časi. Zato ostanimo prijatelji in ne dovolimo, da nas kar koli razdeli.

 

Ivan Simič je v.d. generalnega direktorja Finančne uprave. Prispevek je bil izvirno objavljen kot uvodnik pod naslovom Ostajam v reviji Denar (vir).

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Evropa na razpotju: Zgodovinski izzivi in napačne rešitve
12
16.08.2022 22:10
Vojna v Ukrajini je razgalila resnico o Rusiji. Kdor ni želel opaziti, da se Putinova država nagiba k imperializmu, se mora ... Več.
Piše: Mateusz Morawiecki
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
22
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 3.288
02/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.675
03/
Konec let debelih krav: Ali se je globalno načrtovani finančni cunami že začel?
Frederick William Engdahl
Ogledov: 1.155
04/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.246
05/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.273
06/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.876
07/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.619
08/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 881
09/
Evropa na razpotju: Zgodovinski izzivi in napačne rešitve
Mateusz Morawiecki
Ogledov: 535
10/
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
Valerio Fabbri
Ogledov: 608