Komentar

Ali bom izbran za generalnega direktorja FURS, je odvisno do komisije, ministra za finance in vlade

V teh dneh so me mnogi spraševali, zakaj sem se premislil in se prijavil na razpis za generalnega direktorja Fursa, čeprav sem ves čas trdil, da se ne bom in bom svoje delo na Fursu zaključil konec novembra. Priznam, da je vprašanje upravičeno, odgovor pa ni enostaven.

22.09.2021 21:00
Piše: Ivan Simič
Ključne besede:   Ivan Simič   FURS   generalni direktor   prijava   minister za finance   vlada

Fotomontaža: portal+

"Furs počasi postaja organ, ki sodeluje z davčnimi zavezanci in jim omogoča čim lažje izpolnjevanje njihovih davčnih obveznosti."

Že moja odločitev, da sem junija prevzel vodenje Fursa kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja, je bila težka. Kot davčni svetovalec sem imel dovolj dela, zaslužka in svobode in lahko sem se družil s komer koli sem želel. Vse to sem izgubil s prevzemom funkcije vršilca dolžnosti generalnega direktorja Fursa. Na drugi strani sem čutil obvezo, da spremenim delovanje Fursa, ki je v zadnjih letih zašel na pot izdajanja nezakonitih odločb, kar potrjujejo mnoge sodbe sodišč. Občutek, da je možno spremeniti in posodobiti delovanje Fursa, čeprav so mnogi trdili, da to ni, me je gnal naprej. V teh treh in pol mesecih sem dokazal, da je to možno.

 

Furs počasi postaja organ, ki sodeluje z davčnimi zavezanci in jim omogoča čim lažje izpolnjevanje njihovih davčnih obveznosti. Davčni postopki počasi postajajo zakoniti. Finančni inšpektorji so pri svojem delu samostojni, kar prej niso bili, istočasno pa se morajo zavedati, da bodo za nepravilne in nezakonite odločitve nosili posledice. Medčloveški odnosi se na Fursu izboljšujejo, čeprav moramo zaradi tega izvajati določene spremembe oziroma zamenjave po uradih. Želim si, da bi zamenjave postale sestavni del življenja. Zamenjava ne sme biti nekaj tragičnega, temveč mora biti gonilna sila nadaljnjega razvoja Fursa. Po določenem času se vsak vodja izčrpa in ni nikoli zagnan tako, kot je bil na začetku. Zato je normalno, da po treh do štirih letih na njegovo mesto pride nekdo drug. Ne glede na to, pa morajo ostati prijatelji.

 

Nekatere spremembe, ki smo jih uvedli oziroma začeli izvajati od prvega junija do danes, so žal takšne narave, da jih zaradi določenih ovir ne moremo izvesti do konca novembra. Če ne ostanem, se lahko zgodi, da ne bodo uvedene. Tudi podjetniki in nekateri zaposleni na Fursu so me prosili, da se prijavim na razpis in da jih ne smem zapustiti zdaj, ko se zadeve izboljšujejo. Nato je sledil še razgovor s finančnim ministrom, ki je ravno tako poudaril, da je smiselno, da nadaljujem delo, saj ne morem nehati sredi začetih del. Najin pogovor je trajal kar nekaj časa in na koncu sva se dogovorila, da vložim prijavo.

 

Dejstvo je, da imajo zaposleni na Fursu zdaj več svobode, da lahko povedo, kar želijo, da lahko predlagajo izboljšave v poslovanju, da se lahko izobražujejo, da lahko oni izobražujejo druge in podobno. Vse to v preteklosti ni bilo možno oziroma dovoljeno. Tako mi trdijo zaposleni. Sam nimam nobenih težav s tem, da se zaposleni v Fursu udeležijo izobraževanj, še posebej pa si želim, da tudi predavajo na raznih izobraževanjih, saj na ta način davčne zavezance seznanjamo z našim delom in razmišljanjem.

 

Ali bom izbran za generalnega direktorja, je odvisno do komisije, ministra za finance in vlade, ki bodo o tem odločali. Še zmeraj se lahko zgodi, da bo izbran nekdo drugi in moje delo na Fursu bo zaključeno. S tem nimam nobenih težav in tega se morajo zavedati vsi, ki so na določenih funkcijah v državni upravi. Danes si, jutri te ni več. Res pa, da je meni nekoliko lažje, saj me čaka služba v mojem podjetju, mnogi državni funkcionarji pa te možnosti nimajo. Imeti svoje podjetje je res neke vrste privilegij, na drugi strani pa je tudi obveznost in posledica dolgoletnega dela, v katerem je poleg uspehov, tudi veliko padcev.

 

Čez nekaj dni bo nastopila jesen. Poletje nas bo zapustilo. Pripraviti se moramo na prihajajoče hladnejše dni. Življenje neusmiljeno teče naprej in časa ni možno ustaviti. Toda brez skrbi, čez pol leta bo ponovno prišla pomlad, za njo pa poletje. Tako kot po dežju zmeraj posije sonce, tako po hudih časih zmeraj pridejo tudi dobri časi. Zato ostanimo prijatelji in ne dovolimo, da nas kar koli razdeli.

 

Ivan Simič je v.d. generalnega direktorja Finančne uprave. Prispevek je bil izvirno objavljen kot uvodnik pod naslovom Ostajam v reviji Denar (vir).

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
12
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
Zeniteum: To čemur pravimo resničnost, je neskončnost brez teže, mere, časa in prostora
10
09.10.2021 20:00
Kdo je naš skupni nasprotnik? Ta sovražnik je narava. Dokler bomo nemočni, bo ona močna, dokler ne postanemo njena volja, bo ona ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.
9
08.10.2021 21:25
Dragi bralci, preglejte svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova ... Več.
Piše: Stella Šibanc
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
10
07.10.2021 21:00
Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je ... Več.
Piše: Ana Jud
Za medicinsko stroko ni koalicije in opozicije, naša skrb so ljudje, ki so žrtve trenutnega političnega ozračja v državi
19
06.10.2021 20:20
Slovenci se moramo čim bolj poenotiti. Naj nas politika združuje, naj ji stroka pomaga pri premagovanju bolezni Covid-19, saj ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenski paradoksi: Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti!
9
05.10.2021 21:20
Estonija je mrzla, imajo sicer morje, nimajo pa gora in višjih hribov. In so nas v dvajsetih letih prehiteli po plačah. Plačne ... Več.
Piše: Borut Hrobat
Zakaj se nekdo, ki vstopi v politiko, tako hitro prelevi iz mojega prijatelja v politično svinjo, ki "krade, laže, bolhe je"?
13
04.10.2021 22:00
Komu verjeti? Arogantni znanstveni skupnosti, zdravnikom z božjim sindromom ali lažnivim politikom? Novinarjem? Medijskim hišam? ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Nova zunanjepolitična doktrina Združenih držav Amerike: Manj militarizma, manj aktivizma
7
03.10.2021 22:30
Poteka proces oblikovanja najnovejše ameriške zunanjepolitične doktrine, nekateri jo imenujejo tudi Bidenova, čeprav njeni ... Več.
Piše: Božo Cerar
Nedeljska pridiga: Strah nas je ljudi, ki zgolj opravljajo svoje delo!
14
03.10.2021 10:07
Kakšne ukrepe sprejema oblast in kako komunicira z državljani ob boku s svojimi izbranimi predstavniki stroke, predstavlja ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Včasih povabi občinstvo, da skupaj spijo v njeni sobi, tako se jim lahko prikrade v sanje in jim pleše
2
02.10.2021 21:00
Ekin Bernay pravi, da jeotrok plesa, da nikoli ni bila čudežni otrok: Želim biti smiselna, ne pa virtuozna plesalka. Hočem biti ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Politika se mora umakniti ideologijam in vrniti k ljudem
19
01.10.2021 22:59
Izjemno težko razumljivo je, da trenutna politika še vedno govori političnih alternativah, katerih glavni cilj povolilnih ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.979
02/
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 2.110
03/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 1.917
04/
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
Miha Burger
Ogledov: 1.410
05/
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
Milan Krek
Ogledov: 1.432
06/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 1.382
07/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.256
08/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 860
09/
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
Ana Jud
Ogledov: 2.667
10/
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
Bine Kordež
Ogledov: 1.455