Komentar

Človekova individualnost je nosilec smisla, ne pa božja veža

Skupina KOD-a je izhajala iz "velikega zavračanja", ki se je začelo v šestdesetih letih v umetnosti in nadaljevalo v sedemdesetih letih, da bi se v drugi polovici sedemdesetih let preoblikovalo v "Pank taktiko". Izhajala je iz transnacionalnih hipi izhodišč. Predvsem pa je zavračala groteskne socbirokratske politikante, modernistične korifeje in vse ostalo, kar se je prikazovalo pod skupnim imenovalcem - ideološka agresija, ki je lahko brez zadržkov ubijala.

 

25.09.2021 22:40
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   KOD-a   KOD   Slavko Bogdanović   Novi Sad   strip   Svetlana Rajičić Perić

Neoavantgardistično skupino KOD-a so sestavljali umetniki Slavko Bogdanović, Miroslav Mandić, Slobodan Tišma, Mirko Radonjić in Janez Kocijančič.

Človek, ki s svojim delovanjem ne teži k optimalnemu duhu, težko misli svet "umetnosti iz filozofije in po filozofiji". Z rojstvom vstopi v svet, hkrati pa začne neopazno izginjati z njega. Takšen človek največkrat nima nikakršnega odnosa do znanstvenih, kaj šele umetniških eksperimentalnih praks. Celo zavrača jih, ker so mu nedoumljive. A ravno eksperimentalne umetniške prakse so tiste, ki bi mu lahko omogočile vstop v svet stilnega mišljenja oziroma razlikovanja. Do spoznanja lastne pozicije v svetu. Omogočile bi mu dostop do optimalnega duha. In tako bi bil krog zaključen. A to delo največkrat zanj opravi religija oziroma cerkev s pomočjo dogme. In krog je tako drugič zaključen. Sprožanje in ohranjane povezav z optimalnim duhom je poslanstvo - kulture. Odpirajo ga formalne in neformalne kulturne institucije. Kulturni aparat. Ravno avantgardna umetnost je energetski udar v smer in smisel bivanja (Monty Python). Naj vas še enkrat spomnim: Človekova individualnost je nosilec smisla, ne pa božja veža.

 

Vsaka umetniška generacija se je po letu 1900 zavzemala za kategorično zarezo, da je zgradila inventar razlikovanja od predhodne generacije. Vso svojo energijo je usmerila v to, da je s svojim delovanjem zaobsegla duh časa. Težila je k temu, da se je vzpostavila kot transnacionalna, planetarna umetniška praksa. Ker le tisti, ki bivajo v duhu časa, so zmožni optimalizirati stil in pri tem biti še kritični. Imajo kritično distanco!

 

Etika in estetika sta optimalni duh!

 

Človekova "optimalna projekcija" je konceptualizacija najvišje stopnje, zato si zasluži najvišjo stopnjo pozornosti. Vsak posameznik bi moral težiti k znanju o stilu. Spoznavati bi moral stilne razlike in s pomočjo njih oblikovati svoje bivanje. Ker če ne, se vse konča v ideološki sluzi ali v patologiji klera. Podrejanje ni še nikogar odrešilo!

 

Potrebno je narediti inventar razlikovanja. Inventar spoznanja. Inventar discernacije. Točno takšen naslov ima knjiga Slavka Bogdanovića, zapriseženga demokrata, pravnika in umetnika iz Novega Sada, ki je že zdavnaj zapustil umetnost samo zato, da bi lahko v njej bival z vsem svojim bitjem. Slavko Bogdanović je bil v letih 1970 do 1973 član umetniške skupine KOD-a, ki je delovala v polju konceptualizma - performativnih praks. Izhajala je iz kontinuitete avantgardistične literature. Tudi iz Zenita. Skupina je začela delovati 8. aprila 1970.

 

Današnji komentar je v celoti posvečen knjigi-razstavi, knjigi-arhivu, knjigi-knjigi poezij z naslovom Inventar discernacije Slavka Bogdanovića, s katerim sem se srečal pred nekaj dnevi v Novem Sadu. To, kar me je v hipu pritegnilo v knjigi, za katero je napisala izvrstno uvodno besedilo dr. Svetlana Rajičić Perić, je formulacija:

 

Konstrukcija, imenovana umetnik: Jaz sem_ Kaj je/ Jaz sem__ delal v KOD-i? Zgrajen sem iz__ in potem umetnikova časovna črta, prepolna dogodkovnosti, do skrajnosti subjektivna, predvsem pa nedokončana__. A ravno zaradi tega izjemna. Popoln odmik od ideologizirane zgodovine umetnosti, stran od umestitve v horizont nacionalne kulture. Slavko Bogdanović se je po koncu delovanja v skupini KOD-a odmaknil tudi od umetnosti, da bi lahko še globje bival v njej. To je tisto bistveno, kar izžareva knjiga-razstava: umik in poglobitev. Globinsko bivanje v umetniški stvarnosti.

 

 

 

 

Skupina KOD-a je izhajala iz "velikega zavračanja", ki se je začelo v šestdesetih letih v umetnosti in nadaljevalo v sedemdesetih letih, da bi se v drugi polovici sedemdesetih let preoblikovalo v "Pank taktiko". Izhajala je iz transnacionalnih hipi izhodišč. Predvsem pa je zavračala groteskne socbirokratske politikante, modernistične korifeje in vse ostalo, kar se je prikazovalo pod skupnim imenovalcem - ideološka agresija, ki je lahko brez zadržkov ubijala.

 

Za Novi Sad je značilna multietična tolerantna skupnost, ki je dala skupini KOD-a posebne vrste dinamiko. Tudi Bogdanoviću. To je bila izjemna skupina modrih anarhistov. Večinsko so bili umetniki, ki so performirali literaturo. Dekonstruirali so literarno znanje in ga avtentično, poetično na novo zgradili. Slavko Bogdanovič je performiral hibridnega junaka analitičnega mišljenja. 

 

Knjiga-razstava je ekstremno urejen in avtorsko artikuliran vpogled v konstruiran Arhiv. Kar je že v izhodišču lepa kontradikcija. Istočasno pa je knjiga-razstava umetnikovo oddaljevanje od Arhiva, od dokumentov časa. A so pomembni za vse nas. Tako je Arhiv postal material Bogdanovićeve najnovejše umetnine. Prek knjige-razstave vstopamo v intertekstualno sfero. Čas se na drugi ravni obnovi prek mehanizmov njegove anti-poetike. V skupini KOD-a so delovali umetniki, prepolni znakovnih razsežnosti.

 

Beseda tedna: Koda je dogovorjen znak, sestavljen iz enega ali več znakov, ki predstavlja določen podatek, informacijo. 

 

Knjiga je sestavljena iz sedmih energetskih vozlišč neoavantgardne umetnosti. Vseh sedem vozlišč je povezano z umetniško skupino KOD-a. Naj na tem mestu poudarim dejstvo, da so bili Kodovci intenzivno povezani z Ohojevci.

 

Na tem mestu mi je začelo zmanjkovati časa, ker imam polet iz Beograda v Istanbul. Zato sem se odločil, da bom prevedel del besedila dr. Svetlane Rajičić Perić, ki tematizira idejo art-stripa, ki ga nisem še nikoli komentiral, pa bi ga moral že zdavnaj, sploh če pomislim na umetniško delo Tomaža Lavriča, bolj znanega kot Diareja.

 

Dr. Svetlana Rajičić Perić, Strip art - Brusimo s podkulturo:

 

Bogdanovičev "Strip o skupini KOD-a" se približuje modelu strip-arta prek ironizacije "comicsa". Pomemben je zaradi današnje vizualne kulture. Strip ima svoje izhodišče v piktografskem jeziku, to so pripovedi v območju sakralnega, ki so znakovne šifre, oblikovane za odkrivanje/skrivanje prikritega. Od nekdaj so povezane z vizualnimi zapisi, prenešenimi v svet profanega. V stripu, kot je ta, se stripovska risba uvaja v območje političnega diskurza in kulturnih tabujev. Hieroglif in ikona sta nemimetična, ker oponašata neobstoječe. Tako se tudi v tem primeru kolažiran svet prepovedi iz območja političnega diskurza in scientizirane semantizacije politično marginalizirane skupine mladih novosadskih umetnikov vidi kot realizirana metonimija. Aktivnost skupine KOD-a se slika prek tabuiziranega kulturnega simbola svastike; ta fikcija je v funkciji pojavnosti, ta svet ni didaktično orožje, ki naj odraža nauk, temveč je čudežna ogledalnost. To ni mimetičnost, temveč zahtevna referenčnost, svet risbe je tukaj predstavitven (toda tehnika grafike ga dela začudnim, nemogočim), "oponaša" obstoječi svet na meta ravni, na abstrakten, nemimetičen način. Ta svet nima ontološke dimenzije, istočasno pa je resničnejši od tistega, ki jo ima. Spregovori z resnico. Verjetno je zato strip (kot risba) smiselen. Premik stripa od resnice hieroglifa in ikone v območje sekundarnega izraza resnice – v območje komentarja. V stripu je specifičen odnos med sliko in stripovskim oblačkom, v katerem biva komentar. Na tem mestu bi si lahko postavili vprašanje, kaj je tukaj primarno, kaj pa sekundarno? Risba ali besedilo? Če je primarna slika-risba, ki oponaša resničnost, potem komentar ni potreben, če pa je primat dan jeziku-pisavi, komentar ni potreben. Zakaj torej podvajanje? Oba jezika skupaj sestavljata odnos do komentarja. Besedilo v oblačku usmerja potencialno odprte vizualne pomene. S tem se jim pripisuje presežek pomena. Odkriva tisti del, ki bi nam sicer ostal prikrit (podobno kot pri Foucaultu v besedilu Rojstvo klinike).

 

Neoavantgardistično skupino KOD-a so sestavljali umetniki Slavko Bogdanović, Miroslav Mandić, Slobodan Tišma, Mirko Radonjić in Janez Kocijančič.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
4
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
12
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
Zeniteum: To čemur pravimo resničnost, je neskončnost brez teže, mere, časa in prostora
10
09.10.2021 20:00
Kdo je naš skupni nasprotnik? Ta sovražnik je narava. Dokler bomo nemočni, bo ona močna, dokler ne postanemo njena volja, bo ona ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.
9
08.10.2021 21:25
Dragi bralci, preglejte svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova ... Več.
Piše: Stella Šibanc
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
10
07.10.2021 21:00
Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je ... Več.
Piše: Ana Jud
Za medicinsko stroko ni koalicije in opozicije, naša skrb so ljudje, ki so žrtve trenutnega političnega ozračja v državi
19
06.10.2021 20:20
Slovenci se moramo čim bolj poenotiti. Naj nas politika združuje, naj ji stroka pomaga pri premagovanju bolezni Covid-19, saj ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenski paradoksi: Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti!
9
05.10.2021 21:20
Estonija je mrzla, imajo sicer morje, nimajo pa gora in višjih hribov. In so nas v dvajsetih letih prehiteli po plačah. Plačne ... Več.
Piše: Borut Hrobat
Zakaj se nekdo, ki vstopi v politiko, tako hitro prelevi iz mojega prijatelja v politično svinjo, ki "krade, laže, bolhe je"?
13
04.10.2021 22:00
Komu verjeti? Arogantni znanstveni skupnosti, zdravnikom z božjim sindromom ali lažnivim politikom? Novinarjem? Medijskim hišam? ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Nova zunanjepolitična doktrina Združenih držav Amerike: Manj militarizma, manj aktivizma
7
03.10.2021 22:30
Poteka proces oblikovanja najnovejše ameriške zunanjepolitične doktrine, nekateri jo imenujejo tudi Bidenova, čeprav njeni ... Več.
Piše: Božo Cerar
Nedeljska pridiga: Strah nas je ljudi, ki zgolj opravljajo svoje delo!
14
03.10.2021 10:07
Kakšne ukrepe sprejema oblast in kako komunicira z državljani ob boku s svojimi izbranimi predstavniki stroke, predstavlja ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Včasih povabi občinstvo, da skupaj spijo v njeni sobi, tako se jim lahko prikrade v sanje in jim pleše
2
02.10.2021 21:00
Ekin Bernay pravi, da jeotrok plesa, da nikoli ni bila čudežni otrok: Želim biti smiselna, ne pa virtuozna plesalka. Hočem biti ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Politika se mora umakniti ideologijam in vrniti k ljudem
19
01.10.2021 22:59
Izjemno težko razumljivo je, da trenutna politika še vedno govori političnih alternativah, katerih glavni cilj povolilnih ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.980
02/
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 2.113
03/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 1.918
04/
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
Miha Burger
Ogledov: 1.410
05/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 1.385
06/
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
Milan Krek
Ogledov: 1.433
07/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.257
08/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 864
09/
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
Ana Jud
Ogledov: 2.669
10/
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
Bine Kordež
Ogledov: 1.460