Razkrivamo

Kako je Ljudska republika Kitajska potiho, prek slamnate firme kupila italijanskega proizvajalca dronov Alpi Aviation

Italijansko podjetje Alpi Aviation iz Furlanije-Julijske krajine, ki proizvaja drone, lahka in ultralahka letala, je kljub večkratnim opozorilom ameriških diplomatskih virov zdaj v kitajskih rokah. Italija se šele zdaj zaveda in je pozorna na tih in nemoteč način, na katerega je Kitajska pridobila obrambna in visokotehnološka podjetja, kar neposredno vpliva na nacionalno varnost.

26.09.2021 23:00
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   Alpi Aviation   Italija   Furlanija-Julijska krajina   Kitajska   letala   droni   tehnologija   Mario Draghi   Mars Information Technology Co.

Fotografije: Alpi Aviation

Dokler ne odloči sodišče, bo italijanska tehnologija brezpilotnih letal v kitajskih rokah, kar ima lahko zelo nepredvidljive posledice.

Italija je bila prva evropska država, ki je leta 2019 podprla kitajsko Pobudo pasu in ceste, ko je državo v okviru tridnevnega obiska obiskal kitajski predsednik Xi Jinping. Državne vajeti je imela takrat v rokah prva vlada nekdanjega premierja Giuseppeja Conteja s podporo gibanja Pet zvezd in Lege Mattea Salvinija. Dve leti in dve vladi pozneje je italijanska finančna policija (Guardia di Finanza, GdF) obtožila šest direktorjev zasebnega podjetja Alpi Aviation s.r.l. s sedežem v Furlaniji-Julijski krajini kršitev predpisov zakonodaje, ki ureja vojaški izvoz in posebne pristojnosti italijanske vlade, ko gre za vojaške tehnologije in orožje. Podjetje, ki proizvaja drone, lahka in ultralahka letala, je kljub večkratnim opozorilom ameriških diplomatskih virov zdaj v kitajskih rokah. Italija se šele zdaj zaveda in je pozorna na tih in nemoteč način, na katerega je Kitajska pridobila obrambna in visokotehnološka podjetja, kar neposredno vpliva na nacionalno varnost.

 

Glede na zadnje preiskave sta leta 2018 dve kitajski državni podjetji prevzeli nadzor nad podjetjem Alpi Aviation, ne da bi o tem uradno obvestili pristojne italijanske organe. Alpi Aviation je vodilno podjetje v proizvodnji vojaških dronov, letal in vesoljskih plovil, oskrbuje pa tako italijansko obrambno ministrstvo, kakor tudi podjetje Leonardo S.p.a., vodilno italijansko letalsko podjetje, katerega 30 % lastnik je italijansko ministrstvo za gospodarstvo. Med drugim podjetje Alpi Aviation proizvaja tudi brezpilotne zrakoplove Strix, ki so jih uporabljale italijanske letalske sile v Afganistanu. Tehta 10 kilogramov, ima 3-metrski razpon kril in lahko v realnem času prenaša video in infrardeče posnetke. Namestitev traja 8 minut, nato pa ga izstreli katapult in je opremljen s padalom za pristanek.

 

 

Kršenje italijanskih zakonov na področju izvoza orožja

 

Proti družbi Alpi Aviation sta bili vloženi dve obtožbi: kršitev zakona, ki ureja izvoz orožja, in kršitev zakonodaje "o posebnih pristojnostih" (italijanske vlade, ko gre za vojaško tehnologijo in njen izvoz), ki je začela veljati marca 2012 za zaščito italijanskih strateških podjetij na področju obrambe, energije in telekomunikacij sektorjev. Finančna policija je pred tem preiskala Alpi Aviation zaradi domnevne kršitve predpisov mednarodnega embarga za Iran s prodajo vojaških brezpilotnih letal prek japonskega podjetja.

 

Glede na izjavo finančne policije, objavljeno prejšnji mesec, so preiskave pokazale, da je 75 % družbe Alpi Aviation leta 2018 kupilo tuje podjetje Mars Information Technology Co s sedežem v Hongkongu. Slednje je bilo ustanovljeno ad hoc, tik pred dejanskim nakupom in ni moglo imeti neodvisnih finančnih sredstev. Takrat je bila delnica družbe Alpi Aviation ocenjena precej višje od nominalne vrednosti. Prevzem je izvedla družba Denton, globalna odvetniška družba, šlo je za prvo transakcijo, kjer je "kitajska holding družba prevzela družbo, pozicionirano in delujočo v evropskem visokotehnološkem letalskem sektorju", kot je navedeno v življenjepisu starejšega partnerja odvetniške družbe. Po mnenju italijanskih preiskovalcev sta bila kupca italijanskega podjetja dve veliki kitajski vladni družbi, kitajska Corporate United Investment (CCUI) in CRRC, največji svetovni dobavitelj železniške tranzitne opreme.

 

Zanimivo je, da je Alpi Aviation italijansko ministrstvo za obrambo o spremembi v svoji korporativni organizaciji obvestilo šele dve leti po nakupu - in še to na zahtevo ministrskih uradnikov. Finančna policija pojasnjuje, da je bil prevzem "izveden do popolnosti z nepreglednimi metodami, namenjenimi preprečevanju sledljivosti novega tujega delničarja".

 

Glede na finančno policijo je bila transakcija izvedena "izključno za pridobitev (Alpijevega) tehnološkega in proizvodnega znanja, vključno z vojaškim". To je razlog, zaradi katerega naj bi načrtovali prenos proizvodnega obrata iz Italije v tehnološko okrožje Wuxi, industrijsko mesto v provinci Jiangsu, manj kot 150 kilometrov od Šanghaja.

 

 

Ukrepi proti družbi Alpi Aviation skladno z italijansko zakonodajo

 

Ker družba o prevzemu ni obvestila v zahtevanem roku, ne gre več za dovoljenje za prevzem, temveč lahko, skladno z italijansko zakonodajo, govorimo že o začetku sankcij. Te lahko segajo od odvzema glasovalnih pravic, pa vse do razveljavitve poslov, vključno z dejansko prodajo družbe. Glede na italijansko zakonodajo bi lahko upravna sankcija dosegla dvojno vrednost zneska transakcije, v nobenem primeru pa naj ne bi znašala manj kot 1 % prometa družbe v zadnjem poslovnem letu.

 

O pregonu družbe Alpi Aviation se bo zdaj odločilo predsedstvo italijanskega sveta ministrov, ki bo svojo odločitev sprejelo v obliki dokumenta, ki bo kasneje potrjen na sodišču. Medtem pa Alpi Aviation, ki sodeluje tudi z italijanskim obrambnim ministrstvom, ostaja v rokah vlade Ljudske republike Kitajske, države, ki ne sodi med klasične italijanske zaveznike, predvsem od takrat, ko je državne vajeti lanskega februarja prevzel Mario Draghi, nekdanji guverner Evropske centralne banke. Dokler se pravica ne izkaže, bo tako tehnologija brezpilotnih letal v kitajskih rokah, to pa ima lahko zelo nepredvidljive posledice.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
16
12.08.2022 23:59
Novomeškega škofa Andreja Sajeta, ki je obenem tudi predsednik Slovenske škofovske konference, papež Frančišek prek svojega ... Več.
Piše: Uredništvo
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
7
11.08.2022 21:00
Chinas human rights record reaches new depths with the determination of what type of commercial activities can be pursued by the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
6
09.08.2022 22:30
Ruska pravoslavna cerkev je eden ključnih stebrov ideologije putinizma, ki vlada Rusiji zadnjih dvajset let. Vladimir Putin se ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
8
08.08.2022 22:22
Kaj za Slovenijo pomeni dvigovanje obrestnih mer v Združenih državah in Evropi kot odgovor na visoko inflacijo? Na osnovi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
10
07.08.2022 19:00
Ruska propagandna mašinerija ne napada le zahodnoevropskih in srednjeevropskih držav, ampak intenzivno deluje tudi v južni ... Več.
Piše: George X. Protopapas
Po Putinu Putin? Čeprav se zdi ruski predsednik zdrav, ugibanja o tem, kdo bo naslednji ruski car, ne prenehajo
8
31.07.2022 21:45
Ugibanja o zdravju Vladimirja Putina so v zadnjem času resda nekoliko potihnila in v zahodnih obveščevalnih krogih (CIA, MI6) so ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Čas je, da se preselite v Rusijo. Pa pohitite, zima prihaja ...
14
30.07.2022 21:57
Propagandna vojna, ki je del vojaških spopadov v Ukrajini, je dosegla nov vrhunec s kratkim ruskim promocijskim videom, ki ... Več.
Piše: Uredništvo
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
30
28.07.2022 23:59
V analizi vojne v Ukrajini, ki jo je pripravil Marko Golob in se nam zdi pomemben prispevek k širši osvetlitvi vojne v Evropi, ... Več.
Piše: Marko Golob
Closing down of Confucius institutions as major China’s communist propaganda activities in the Western countries
12
27.07.2022 23:56
Confucius Institutes (CI), Chinas overseas image management programme, are facing closures in different parts of the world. The ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Višji davki na premoženje: Naivno bi bilo dvigniti davke bogatim in jim pobirati milijone
8
26.07.2022 21:45
Da pri nas zberemo relativno malo davkov od premoženja, precej bolj pa so z davki obremenjene plače, je splošno sprejeto ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ruska vojna v Ukrajini načenja trdnost Evropske unije, nemška politika že previdno signalizira Moskvi
14
25.07.2022 21:00
Evropa je ujeta med vojno, v kateri se ne more odkrito boriti, in naraščajočo inflacijo, ki je ne more ukrotiti. V nekaterih ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ruske revanšistične fantazije: Ko Rusi s pomočjo tovariša Hitlerja porazijo Angleže in Američane, car Nikolaj II. pa zavzame Istanbul
34
21.07.2022 23:00
Visoka podpora, ki jo uživa režim Vladimirja Putina med rusko javnostjo, je rezultat dolgoletne indoktrinacije in pranja ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Po letih debelih krav primanjkljaj raste, previdni Slovenci pa so v zadnjem letu kupili že za več kot 200 milijonov evrov zlata
8
19.07.2022 20:00
V razmerah visoke rasti cen, negotovosti zaradi vojne v Ukrajini in tudi nakazovanih sprememb v geostrateških politikah so drugi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Pismo o Ukrajini: Hočemo enotno EU, hočemo zmago Ukrajine in poraz Putinovega režima!
17
18.07.2022 22:00
Državljan Jure Gubanc je slovenskemu premierju in vladni ekipi napisal pismo, v katerem pojasnjuje, zakaj je moralno in ... Več.
Piše: Jure Gubanc
Ne glede na članstvo v zvezi NATO je Slovenija dolžna sama skrbeti za svojo varnost
24
14.07.2022 18:00
Ljudje, ki nočejo hraniti svoje vojske, bodo kmalu prisiljeni hraniti vojsko nekoga drugega, je nekoč dejal Napoleon. Misel je ... Več.
Piše: Janko Šteh
Zakaj Peter Grum ne more biti v. d. generalnega direktorja Fursa in zakaj bi bilo bolje, če bi bil tiho
12
13.07.2022 13:49
Finančni inšpektor je povedal, da v svoji sedemnajstletni karieri še nikoli ni doživel, da bi kdo nanj vršil takšen pritisk, da ... Več.
Piše: Ivan Simič
Kako končati vojno v Ukrajini: Kaj je že pred štirimi meseci predlagal Henry Kissinger
16
09.07.2022 21:00
6. marca, komaj dva tedna po začetku ruske vojne z Ukrajno, je Henry Kissinger v Washington Postu objavil prispevek z naslovom ... Več.
Piše: Henry Kissinger
Privatizacija znanosti: Slovenija za preboj potrebuje ogromno novih podjetj z visoko dodano vrednostjo
17
08.07.2022 09:00
V Sloveniji na področju znanosti in visokošolskega izobraževanja po letu 1974 vladata izrazita negativna selekcija in nepotizem, ... Več.
Piše: Uredništvo
New World Order: China recalibrating its strategy in Central and Eastern Europe
12
05.07.2022 19:00
China considers Central and Eastern Europe as part of a Chinese sphere of influence on the European continent. From Beijings ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Morda bo spet kriva prejšnja vlada, če je bila lanska gospodarska rast v Sloveniji kar 10-odstotna*
18
03.07.2022 20:39
Potem ko je na začetku leta Statistični urad okvirno izračunal, da je bila gospodarska rast v Sloveniji v lanskem letu dobrih 8 ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 2.348
02/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.499
03/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.469
04/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.539
05/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.145
06/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.190
07/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.690
08/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 771
09/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.752
10/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.817