Razkrivamo

Kako je Ljudska republika Kitajska potiho, prek slamnate firme kupila italijanskega proizvajalca dronov Alpi Aviation

Italijansko podjetje Alpi Aviation iz Furlanije-Julijske krajine, ki proizvaja drone, lahka in ultralahka letala, je kljub večkratnim opozorilom ameriških diplomatskih virov zdaj v kitajskih rokah. Italija se šele zdaj zaveda in je pozorna na tih in nemoteč način, na katerega je Kitajska pridobila obrambna in visokotehnološka podjetja, kar neposredno vpliva na nacionalno varnost.

26.09.2021 23:00
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   Alpi Aviation   Italija   Furlanija-Julijska krajina   Kitajska   letala   droni   tehnologija   Mario Draghi   Mars Information Technology Co.

Fotografije: Alpi Aviation

Dokler ne odloči sodišče, bo italijanska tehnologija brezpilotnih letal v kitajskih rokah, kar ima lahko zelo nepredvidljive posledice.

Italija je bila prva evropska država, ki je leta 2019 podprla kitajsko Pobudo pasu in ceste, ko je državo v okviru tridnevnega obiska obiskal kitajski predsednik Xi Jinping. Državne vajeti je imela takrat v rokah prva vlada nekdanjega premierja Giuseppeja Conteja s podporo gibanja Pet zvezd in Lege Mattea Salvinija. Dve leti in dve vladi pozneje je italijanska finančna policija (Guardia di Finanza, GdF) obtožila šest direktorjev zasebnega podjetja Alpi Aviation s.r.l. s sedežem v Furlaniji-Julijski krajini kršitev predpisov zakonodaje, ki ureja vojaški izvoz in posebne pristojnosti italijanske vlade, ko gre za vojaške tehnologije in orožje. Podjetje, ki proizvaja drone, lahka in ultralahka letala, je kljub večkratnim opozorilom ameriških diplomatskih virov zdaj v kitajskih rokah. Italija se šele zdaj zaveda in je pozorna na tih in nemoteč način, na katerega je Kitajska pridobila obrambna in visokotehnološka podjetja, kar neposredno vpliva na nacionalno varnost.

 

Glede na zadnje preiskave sta leta 2018 dve kitajski državni podjetji prevzeli nadzor nad podjetjem Alpi Aviation, ne da bi o tem uradno obvestili pristojne italijanske organe. Alpi Aviation je vodilno podjetje v proizvodnji vojaških dronov, letal in vesoljskih plovil, oskrbuje pa tako italijansko obrambno ministrstvo, kakor tudi podjetje Leonardo S.p.a., vodilno italijansko letalsko podjetje, katerega 30 % lastnik je italijansko ministrstvo za gospodarstvo. Med drugim podjetje Alpi Aviation proizvaja tudi brezpilotne zrakoplove Strix, ki so jih uporabljale italijanske letalske sile v Afganistanu. Tehta 10 kilogramov, ima 3-metrski razpon kril in lahko v realnem času prenaša video in infrardeče posnetke. Namestitev traja 8 minut, nato pa ga izstreli katapult in je opremljen s padalom za pristanek.

 

 

Kršenje italijanskih zakonov na področju izvoza orožja

 

Proti družbi Alpi Aviation sta bili vloženi dve obtožbi: kršitev zakona, ki ureja izvoz orožja, in kršitev zakonodaje "o posebnih pristojnostih" (italijanske vlade, ko gre za vojaško tehnologijo in njen izvoz), ki je začela veljati marca 2012 za zaščito italijanskih strateških podjetij na področju obrambe, energije in telekomunikacij sektorjev. Finančna policija je pred tem preiskala Alpi Aviation zaradi domnevne kršitve predpisov mednarodnega embarga za Iran s prodajo vojaških brezpilotnih letal prek japonskega podjetja.

 

Glede na izjavo finančne policije, objavljeno prejšnji mesec, so preiskave pokazale, da je 75 % družbe Alpi Aviation leta 2018 kupilo tuje podjetje Mars Information Technology Co s sedežem v Hongkongu. Slednje je bilo ustanovljeno ad hoc, tik pred dejanskim nakupom in ni moglo imeti neodvisnih finančnih sredstev. Takrat je bila delnica družbe Alpi Aviation ocenjena precej višje od nominalne vrednosti. Prevzem je izvedla družba Denton, globalna odvetniška družba, šlo je za prvo transakcijo, kjer je "kitajska holding družba prevzela družbo, pozicionirano in delujočo v evropskem visokotehnološkem letalskem sektorju", kot je navedeno v življenjepisu starejšega partnerja odvetniške družbe. Po mnenju italijanskih preiskovalcev sta bila kupca italijanskega podjetja dve veliki kitajski vladni družbi, kitajska Corporate United Investment (CCUI) in CRRC, največji svetovni dobavitelj železniške tranzitne opreme.

 

Zanimivo je, da je Alpi Aviation italijansko ministrstvo za obrambo o spremembi v svoji korporativni organizaciji obvestilo šele dve leti po nakupu - in še to na zahtevo ministrskih uradnikov. Finančna policija pojasnjuje, da je bil prevzem "izveden do popolnosti z nepreglednimi metodami, namenjenimi preprečevanju sledljivosti novega tujega delničarja".

 

Glede na finančno policijo je bila transakcija izvedena "izključno za pridobitev (Alpijevega) tehnološkega in proizvodnega znanja, vključno z vojaškim". To je razlog, zaradi katerega naj bi načrtovali prenos proizvodnega obrata iz Italije v tehnološko okrožje Wuxi, industrijsko mesto v provinci Jiangsu, manj kot 150 kilometrov od Šanghaja.

 

 

Ukrepi proti družbi Alpi Aviation skladno z italijansko zakonodajo

 

Ker družba o prevzemu ni obvestila v zahtevanem roku, ne gre več za dovoljenje za prevzem, temveč lahko, skladno z italijansko zakonodajo, govorimo že o začetku sankcij. Te lahko segajo od odvzema glasovalnih pravic, pa vse do razveljavitve poslov, vključno z dejansko prodajo družbe. Glede na italijansko zakonodajo bi lahko upravna sankcija dosegla dvojno vrednost zneska transakcije, v nobenem primeru pa naj ne bi znašala manj kot 1 % prometa družbe v zadnjem poslovnem letu.

 

O pregonu družbe Alpi Aviation se bo zdaj odločilo predsedstvo italijanskega sveta ministrov, ki bo svojo odločitev sprejelo v obliki dokumenta, ki bo kasneje potrjen na sodišču. Medtem pa Alpi Aviation, ki sodeluje tudi z italijanskim obrambnim ministrstvom, ostaja v rokah vlade Ljudske republike Kitajske, države, ki ne sodi med klasične italijanske zaveznike, predvsem od takrat, ko je državne vajeti lanskega februarja prevzel Mario Draghi, nekdanji guverner Evropske centralne banke. Dokler se pravica ne izkaže, bo tako tehnologija brezpilotnih letal v kitajskih rokah, to pa ima lahko zelo nepredvidljive posledice.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
0
02.02.2023 22:00
Chinese cellular chips pose the greatest threat to the world, warns a report published recently by British diplomat Charles ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
9
30.01.2023 23:00
Gospodarske sankcije, ki jih je zahodni blok naložil Rusiji, vedno bolj postajajo dvorezni meč. Njihov glavni namen je bil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
15
29.01.2023 22:05
Zadnje mesece se v Sloveniji soočamo z vse večjimi pritiski za dvig plač. Temu je botrovala predvsem visoka rast cen, pa tudi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
40
26.01.2023 20:12
Ruska paranoja, ki je značilna za avtoritarne režime, ne pojenjuje. V zadnjih tednih je več pomembnih kremeljskih politikov, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
16
19.01.2023 20:00
Oskrba z električno energijo in zlasti njena cena bodo tudi v letošnjem letu zaposlovali medije, politiko in porabnike. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
China’s eyes on Antarctica through Argentina
22
18.01.2023 20:00
China has been getting closer to Argentina for multiple reasons, most of which could be summarized as a strategic interest in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
11
15.01.2023 22:45
V Sloveniji je v središče zdravstvenega sistema postavljen izvajalec, bolnik pa je samo številka na zdravstveni kartici, ki ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Pet faktorjev, ki utegnejo vplivati na potek ruske vojne v Ukrajini v letu 2023
17
09.01.2023 20:00
Ker je v Ukrajini dogajanje na terenu precej dinamično in je razmerje sil večkrat nejasno, je za zahodne opazovalce težko, če ne ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Homo Sovieticus: Pogled na Putinovo vojno v Ukrajini
13
04.01.2023 20:00
Ruska agresija na Ukrajino nas vrača v zgodovino za nekaj dolgih desetletij. Vsi upi, da gremo proti novi stopnji evolucije ... Več.
Piše: George-Vadim Tiugea
Naraščanje svetovne populacije se bo počasi ustavilo, potem na verjetno čaka celo upad
10
29.12.2022 22:04
Glede na težo in daljnosežnost demografskih sprememb, ki smo jim priča v svetu, so te še vse premalo prisotne v javni razpravi. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Pozabljena obletnica: Vodstvo IZUM-a je pozabilo na 35. rojstni dan COBISS
4
28.12.2022 22:45
Institut informacijskih znanosti v Maribor (IZUM) je 20. decembra 2022 s premiero dokumentarnega filma z naslovom Od kartice do ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Ukrajina kot poligon za testiranje novega in starega orožja
18
27.12.2022 22:30
Putinova vojna bo koledarsko vsak čas vstopila v drugo leto, razmere na fronti pa so za Ruse precej manj obetavne kot 24. ... Več.
Piše: Dejan Azeski
Po dveh letih debelih krav vstopamo v obdobje negotovosti, ki bo trajalo nekaj let
17
18.12.2022 23:15
Že kar nekaj časa spremljamo ukrepanje centralnih bank, ki so se odločile umiriti inflacijo z dvigovanjem obrestnih mer. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
Okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije grozijo, da bodo poleg grehov razkrili tudi grešnike
20
15.12.2022 01:30
Tiha vojna med liberalci in konservativci znotraj slovenske cerkve se nadaljuje: konservativci so uspešno lansirali zgodbo o ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Xi’s zero-COVID policy is sinking China's economic ship into recession
10
12.12.2022 22:22
Chinas stance towards COVID-19 and its zero-COVID policy could be the final nail in the coffin that damages the present regimes ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
4
05.12.2022 22:00
Is Tik Tok on its way out from United States? Perhaps yes, should Republican Congressmen find adequate information that the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
20
04.12.2022 23:15
Neverjetno naključje, toda prav v dneh, ko se je v Ljubljani mudil Andrew Small, papežev posebni odposlanec za preiskovanje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
17
04.12.2022 00:30
Skupina Wagner ni edina ruska paravojaška skupina, je pa največja in najbolj razvpita. Ustanovljena je bila, da bi vojaško ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.839
02/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.780
03/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.640
04/
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
Milan Krek
Ogledov: 1.056
05/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.142
06/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.229
07/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.188
08/
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
Marjan Podobnik
Ogledov: 952
09/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.623
10/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 576