Razkrivamo

Kako je Ljudska republika Kitajska potiho, prek slamnate firme kupila italijanskega proizvajalca dronov Alpi Aviation

Italijansko podjetje Alpi Aviation iz Furlanije-Julijske krajine, ki proizvaja drone, lahka in ultralahka letala, je kljub večkratnim opozorilom ameriških diplomatskih virov zdaj v kitajskih rokah. Italija se šele zdaj zaveda in je pozorna na tih in nemoteč način, na katerega je Kitajska pridobila obrambna in visokotehnološka podjetja, kar neposredno vpliva na nacionalno varnost.

26.09.2021 23:00
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   Alpi Aviation   Italija   Furlanija-Julijska krajina   Kitajska   letala   droni   tehnologija   Mario Draghi   Mars Information Technology Co.

Fotografije: Alpi Aviation

Dokler ne odloči sodišče, bo italijanska tehnologija brezpilotnih letal v kitajskih rokah, kar ima lahko zelo nepredvidljive posledice.

Italija je bila prva evropska država, ki je leta 2019 podprla kitajsko Pobudo pasu in ceste, ko je državo v okviru tridnevnega obiska obiskal kitajski predsednik Xi Jinping. Državne vajeti je imela takrat v rokah prva vlada nekdanjega premierja Giuseppeja Conteja s podporo gibanja Pet zvezd in Lege Mattea Salvinija. Dve leti in dve vladi pozneje je italijanska finančna policija (Guardia di Finanza, GdF) obtožila šest direktorjev zasebnega podjetja Alpi Aviation s.r.l. s sedežem v Furlaniji-Julijski krajini kršitev predpisov zakonodaje, ki ureja vojaški izvoz in posebne pristojnosti italijanske vlade, ko gre za vojaške tehnologije in orožje. Podjetje, ki proizvaja drone, lahka in ultralahka letala, je kljub večkratnim opozorilom ameriških diplomatskih virov zdaj v kitajskih rokah. Italija se šele zdaj zaveda in je pozorna na tih in nemoteč način, na katerega je Kitajska pridobila obrambna in visokotehnološka podjetja, kar neposredno vpliva na nacionalno varnost.

 

Glede na zadnje preiskave sta leta 2018 dve kitajski državni podjetji prevzeli nadzor nad podjetjem Alpi Aviation, ne da bi o tem uradno obvestili pristojne italijanske organe. Alpi Aviation je vodilno podjetje v proizvodnji vojaških dronov, letal in vesoljskih plovil, oskrbuje pa tako italijansko obrambno ministrstvo, kakor tudi podjetje Leonardo S.p.a., vodilno italijansko letalsko podjetje, katerega 30 % lastnik je italijansko ministrstvo za gospodarstvo. Med drugim podjetje Alpi Aviation proizvaja tudi brezpilotne zrakoplove Strix, ki so jih uporabljale italijanske letalske sile v Afganistanu. Tehta 10 kilogramov, ima 3-metrski razpon kril in lahko v realnem času prenaša video in infrardeče posnetke. Namestitev traja 8 minut, nato pa ga izstreli katapult in je opremljen s padalom za pristanek.

 

 

Kršenje italijanskih zakonov na področju izvoza orožja

 

Proti družbi Alpi Aviation sta bili vloženi dve obtožbi: kršitev zakona, ki ureja izvoz orožja, in kršitev zakonodaje "o posebnih pristojnostih" (italijanske vlade, ko gre za vojaško tehnologijo in njen izvoz), ki je začela veljati marca 2012 za zaščito italijanskih strateških podjetij na področju obrambe, energije in telekomunikacij sektorjev. Finančna policija je pred tem preiskala Alpi Aviation zaradi domnevne kršitve predpisov mednarodnega embarga za Iran s prodajo vojaških brezpilotnih letal prek japonskega podjetja.

 

Glede na izjavo finančne policije, objavljeno prejšnji mesec, so preiskave pokazale, da je 75 % družbe Alpi Aviation leta 2018 kupilo tuje podjetje Mars Information Technology Co s sedežem v Hongkongu. Slednje je bilo ustanovljeno ad hoc, tik pred dejanskim nakupom in ni moglo imeti neodvisnih finančnih sredstev. Takrat je bila delnica družbe Alpi Aviation ocenjena precej višje od nominalne vrednosti. Prevzem je izvedla družba Denton, globalna odvetniška družba, šlo je za prvo transakcijo, kjer je "kitajska holding družba prevzela družbo, pozicionirano in delujočo v evropskem visokotehnološkem letalskem sektorju", kot je navedeno v življenjepisu starejšega partnerja odvetniške družbe. Po mnenju italijanskih preiskovalcev sta bila kupca italijanskega podjetja dve veliki kitajski vladni družbi, kitajska Corporate United Investment (CCUI) in CRRC, največji svetovni dobavitelj železniške tranzitne opreme.

 

Zanimivo je, da je Alpi Aviation italijansko ministrstvo za obrambo o spremembi v svoji korporativni organizaciji obvestilo šele dve leti po nakupu - in še to na zahtevo ministrskih uradnikov. Finančna policija pojasnjuje, da je bil prevzem "izveden do popolnosti z nepreglednimi metodami, namenjenimi preprečevanju sledljivosti novega tujega delničarja".

 

Glede na finančno policijo je bila transakcija izvedena "izključno za pridobitev (Alpijevega) tehnološkega in proizvodnega znanja, vključno z vojaškim". To je razlog, zaradi katerega naj bi načrtovali prenos proizvodnega obrata iz Italije v tehnološko okrožje Wuxi, industrijsko mesto v provinci Jiangsu, manj kot 150 kilometrov od Šanghaja.

 

 

Ukrepi proti družbi Alpi Aviation skladno z italijansko zakonodajo

 

Ker družba o prevzemu ni obvestila v zahtevanem roku, ne gre več za dovoljenje za prevzem, temveč lahko, skladno z italijansko zakonodajo, govorimo že o začetku sankcij. Te lahko segajo od odvzema glasovalnih pravic, pa vse do razveljavitve poslov, vključno z dejansko prodajo družbe. Glede na italijansko zakonodajo bi lahko upravna sankcija dosegla dvojno vrednost zneska transakcije, v nobenem primeru pa naj ne bi znašala manj kot 1 % prometa družbe v zadnjem poslovnem letu.

 

O pregonu družbe Alpi Aviation se bo zdaj odločilo predsedstvo italijanskega sveta ministrov, ki bo svojo odločitev sprejelo v obliki dokumenta, ki bo kasneje potrjen na sodišču. Medtem pa Alpi Aviation, ki sodeluje tudi z italijanskim obrambnim ministrstvom, ostaja v rokah vlade Ljudske republike Kitajske, države, ki ne sodi med klasične italijanske zaveznike, predvsem od takrat, ko je državne vajeti lanskega februarja prevzel Mario Draghi, nekdanji guverner Evropske centralne banke. Dokler se pravica ne izkaže, bo tako tehnologija brezpilotnih letal v kitajskih rokah, to pa ima lahko zelo nepredvidljive posledice.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Ruska invazija na Ukrajino je morda le še vprašanje dni, razen če bo Putin v zadnjem hipu presenetil z mirovnim predlogom
28
21.01.2022 02:57
Rusija kopiči svoje čete na svoji meji z Ukrajino, pa tudi v Belorusiji na njeni ukrajinski meji. Gre za številčne sile, ki bi ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zapomnite si ta imena: Poslanke in poslanci, ki so glasovali za status quo glede prirejenih javnih razpisov in korupcije v zdravstvu!
12
19.01.2022 03:28
Kljub precejšnji skepsi je zakonodajalec le potrdil spremembe in dopolnitve zakona o javnem naročanju, s čemer naj bi se končala ... Več.
Piše: Uredništvo
China’s Belt and Road Initiative: A win-win or a debt trap? The Case of African States
17
18.01.2022 00:00
As the multi-trillion Belt and Road Initiative (BRI) gains momentum in Africa through a slew of big infrastructure projects, the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Od podražitev elektrike bodo na koncu profitirale zlasti domače državne energetske družbe
12
12.01.2022 20:55
Na ekonomskem področju se v zadnjem obdobju največ pozornosti namenja inflaciji, pri čemer še posebej izstopa rast cen ... Več.
Piše: Bine Kordež
Poteza, ki si zasluži aplavz: Julian Assange postal častni član slovenskega centra PEN
21
11.01.2022 19:00
Na prvi ponedeljek novega leta 2022 smo člani in članice upravnega odbora Slovenskega centra PEN soglasno izvolili Juliana ... Več.
Piše: Uredništvo
Sprenevedanje Unesca glede težav projekta COBISS.Net ter zmeda glede statusa in dejavnosti IZUM-a pod pokroviteljstvom Unesca
2
10.01.2022 22:07
IZUM z zgodovinsko pogojenim in zavajajočim imenom Institut informacijskih znanosti se je po izločitvi iz Univerze v Mariboru ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Ženevski dialog: "Njet" ruskim prizadevanjem za novo Jalto v Evropi
21
09.01.2022 23:01
V Ženevi se danes (10. januarja) začenjajo diplomatski pogovori med Rusijo in Združenimi državami Amerike, ki jim bodo čez dva ... Več.
Piše: Božo Cerar
Panika na levici: Če jim bo Golob odletel iz rok, jih ne reši niti Kos na strehi!
14
07.01.2022 19:00
Nekateri precejšnji zmedi na levici, kjer bele eminence iz ozadja še vedno iščejo Mesijo oziroma Antijanšo, sicer iz gole ... Več.
Piše: Uredništvo
Zapuščina spravljivosti: Poslednje leto nekega predsednika
17
04.01.2022 23:05
22. decembra letos bo predsedniška palača na Erjavčevi izgubila dolgoletnega stanovalca. Še ne šestdesetletni Borut Pahor bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Utemeljenost razkritij o pogojih vrhovnega sodnika Branka Masleše za opravljanje sodniške funkcije
24
28.12.2021 21:59
Prispevek je odziv na aktualna medijska razkritja novinarjev v smeri morebitnega neizpolnjevanja pogojev sodnika Vrhovnega ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Manipulacije z javnim mnenjem niso le norčevanje iz volivcev, ampak imajo lahko tudi resne posledice za demokracijo
20
19.12.2021 22:06
V zadnjih tednih smo bolj kot kadarkoli do sedaj v zgodovini Slovenije priča ustvarjanju javnega mnenja prek lansiranja ... Več.
Piše: Uredništvo
Patriotske igre: Kako se izogniti najhujšemu v Ukrajini in na Tajvanu
16
16.12.2021 21:04
Nobena globalna struktura miru ne more biti stabilna in varna, če vse strani ne priznajo legitimnih varnostnih interesov drugih. ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Nekaj mitov in legend o "mrtvem denarju" in milijardnih depozitih na naših bankah
10
12.12.2021 22:30
Od zbranih 23,8 milijard evrov depozitov prebivalstva banke namenijo 11,1 milijard za posojila nazaj ljudem (največ ... Več.
Piše: Bine Kordež
Tragedija na Soči: Za smrt desetletnega Jaše še nihče ni odgovarjal, kar je nov dokaz "vrhunskega" slovenskega pravosodja
11
30.11.2021 21:00
Desetletni deček Jaša Šavli, ki je lani poleti utonil v Soči, kjer ga je odnesel nenadni plimni val narasle reke, do česar je ... Več.
Piše: Uredništvo
Intelektualci predlagajo "zavezništvo za politično sredino", ki bi podrlo aktualne zidove izključevanja
24
11.11.2021 22:38
Matej Avbelj, Peter Jambrek, Ernest Petrič, Janez Podobnik, Dimitrij Rupel, Ivan Štuhec, Žiga Turk, Marko Voljč in Tomaž ... Več.
Piše: Uredništvo
Vili Kovačič: "Zahtevamo javnost sojenja, javnost dohodkov in odpravo neznanja tistih, ki nam sodijo v imenu ljudstva!"
14
07.11.2021 21:15
Pobuda štirih civilnodružbenih skupin je zaradi kroničnega nezaupanja in izjemno nizkega ugleda slovenskega sodstva dobronamerna ... Več.
Piše: Uredništvo
Hrvaški Bleiburg: Disgenetični učinki komunističnega terorja na genski zapis populacije žrtev
16
29.10.2021 21:00
Komunistični genocidi so neposredno vplivali na upad kulturne in gospodarske rasti narodov vzhodne Evrope, ker je bilo veliko ... Več.
Piše: Tom Sunić
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
5
18.10.2021 22:20
Kot kaže, zakon, ki naj bi končno uredil delovanje Demografskega sklada, niti pod mandatom sedanje vlade ne bo sprejet. Apetiti ... Več.
Piše: Bine Kordež
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
5
10.10.2021 20:00
Še pred uvodom v predstavitev proračunov za prihodnji dve leti (2022-2023) je večji del opozicije odkorakal iz parlamenta in ... Več.
Piše: Bine Kordež
Po Trumpovi "America First" je zdaj toplo vodo v Kliničnem centru odkril Jože Golobič s sloganom "Patient First"
15
27.09.2021 23:00
Kaj je na Jožetu Golobiču tako posebnega, da se je kljub zatrjevanju, da ga položaj generalnega direktorja Kliničnega centra s ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Zapomnite si ta imena: Poslanke in poslanci, ki so glasovali za status quo glede prirejenih javnih razpisov in korupcije v zdravstvu!
Uredništvo
Ogledov: 2.207
02/
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
Ana Jud
Ogledov: 2.261
03/
Pandemija enoumja v znanosti in družbi
Simona Rebolj
Ogledov: 1.837
04/
Ruska invazija na Ukrajino je morda le še vprašanje dni, razen če bo Putin v zadnjem hipu presenetil z mirovnim predlogom
Božo Cerar
Ogledov: 1.536
05/
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
Pavle Okorn
Ogledov: 1.300
06/
Dediščina komunizma: Vzhodna Evropa in Slovenija plačujeta visoko ceno zaradi nezaupanja javnosti v cepljenje
Milan Krek
Ogledov: 1.378
07/
China’s Belt and Road Initiative: A win-win or a debt trap? The Case of African States
Valerio Fabbri
Ogledov: 957
08/
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
Milan Krek
Ogledov: 1.967
09/
Dolgo zamolčevana ukrajinska zgodba o ekonomskem kolapsu, ki jo lahko Rusija izkoristi namesto vojaškega konflikta
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 454
10/
Ne film ne drama, ampak vmesno stanje. Biti na nobeni strani. Biti na svoji zemlji.
Dragan Živadinov
Ogledov: 721