Komentar

Delajte več otrok! Orbanova "banda štirih" odkrito proti imigracijski politiki Bruslja

Nenehno nam govorijo, da uvajanje novih kultur bogati družbo kot celoto. Se strinjam, če se uvajajo počasi in s sočutjem do avtohtonega prebivalstva. Toda spremeniti demografijo družbe z naraščanjem neomejenega priseljevanja v desetletju, kot so to storili laburisti v Veliki Britaniji, je neodgovorno in nepošteno. Ljudje ne prepoznavajo več svojih mest in domnevam, da zato številne skupnosti na severu Anglije nikoli več ne bodo glasovale za laburistično stranko. Srednjeevropski voditelji se poskušajo zaščititi ravno pred tem. Nočejo, da bi njihova mesta in vasi čez noč postali multikulti žarišča. Želijo obdržati lastno identiteto in zaščititi svojo krščansko dediščino. Kdo smo, da bi jim to očitali?

26.09.2021 10:00
Piše: Paul A. Nuttall
Ključne besede:   demografija   Budimpešta   Madžarska   Viktor Orban   Janša   Srbija   Češka   EU   imigranti   Mike Pence

Foto: Vlada Republike Slovenije / twitter

Če Orban in njegova druščina česa ne želijo videti, je to ponovitev begunske krize iz leta 2015.

Štiri srednjeevropske države so za svoj najbolj pereč problem razglasile upadanje rodnosti - ne podnebnih sprememb -, ki pa se jih vsekakor ne želijo lotiti z bruseljsko rešitvijo odpiranja vrat migrantom. Srednjeevropski voditelji so se v Budimpešti sestali na četrtem vrhu o demografiji in podpisali deklaracijo, v kateri so zapisali, da množično priseljevanje ni odgovor na upadanje natalitete v Evropi. Vrha, ki ga je gostil madžarski premier Viktor Orban, so se udeležili voditelji Češke, Srbije in Slovenije ter Mike Pence, nekdanji podpredsednik ZDA. Dogodek se bo v Bruselj spustil kot svinčeni balon, še posebej zato, ker Slovenija trenutno predseduje Evropskemu svetu. Resolucija vrha v Budimpešti je tudi neposreden izziv liberalnim idealom Zahoda, kjer se družinske vrednote prevajajo kot "staromodne".

 

Srednja Evropa in Evropska unija se bližata trčenju, ko gre za vprašanje imigrantov. Namesto da bi zaščitila svoje meje pred prihajajočimi begunci iz Afganistana, se zdi, da namerava EU pustiti na celino horde imigrantov in nato naložiti državam članicam, da prevzamejo vsaka svoj delež. Ta načrt očitno ni sprejemljiv za voditelje srednje Evrope, Orban pa je Bruselj označil za "šibki člen" v verigi v zvezi s priseljevanjem.

 

Načrt EU bo nedvomno podprla liberalna zahodna Evropa, kjer se na priseljevanje na splošno gleda izključno skozi ekonomsko prizmo. Mednarodni denarni sklad (IMF) je na primer pozval razvite države, naj odprejo svoje meje za priseljence, da bi nadomestile njihovo starajoče se prebivalstvo. Voditelji Srednje Evrope pa so to pot zavrnili in namesto tega menijo, da je problem staranja prebivalstva mogoče premagati s spodbujanjem svojih državljanov, da imajo več otrok, in s spodbujanjem družinskih vrednot.

 

Slovenski premier Janez Janša je dejal: "Mladim moramo olajšati ustvarjanje družin. Podpirati moramo družino kot temeljno enoto družbe: družine moramo postaviti na prvo mesto, saj so temelj države in močne družbe."

 

V središču te razprave je demografija, za katero voditelji Srednje Evrope trdijo, da je pereče vprašanje našega časa. Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je na primer vprašal, ali so "podnebne spremembe res pomembnejše od demografskih vprašanj? Ali je to res pomembnejša tema od prihodnosti naših držav, prihodnosti naših narodov?".

 

Za razliko od Srednje Evrope sta kultura in demografija v zahodnih liberalnih demokracijah tabu temi. In ko se odprejo, odgovorne za to utišajo ali v nekaterih skrajnih primerih celo ukinejo. Vzemimo za primer Tuckerja Carlsona, voditelja na Fox News, ki je predmet kritik, ker trdi, da demokrati spodbujajo priseljevanje zato, da bi od spremembe ameriške demografije profitirali na volitvah. Bili so poskusi, da bi Carlsonu ukinili oddajo, zdaj pa ga obtožujejo, da podpira bele supremaciste in povzroča razdor. Toda Carlson bi morda želel nekaj podobnega, ker se je zgodilo v Veliki Britaniji v obdobju vladavine Tonyja Blaira. V tem času se je priseljevanje v povprečju iz 60.000 na leto povečalo na 250.000 na leto. Javnost se je zavedala, da je bila ta radikalna demografska sprememba v Združenem kraljestvu namerno izvedena, ko je Andrew Neather, prej neznani piarovec, leta 2009 odvrgel masko. Priznal je, da je bil načrt Novih laburistov (New Labour) ves čas "odpreti Združeno kraljestvo množičnim migracijam" in "drgniti v nos desnico glede raznolikosti in prikazati njene argumente kot preživete".

 

 

Vrha, ki ga je gostil Viktor Orban, so se udeležili voditelji Češke, Srbije, Slovenije in Mike Pence.

 

 

Nenehno nam govorijo, da uvajanje novih kultur bogati družbo kot celoto. Pravzaprav se strinjam, vendar le, če se uvajajo počasi in s sočutjem do avtohtonega prebivalstva. Toda spremeniti demografijo družbe z naraščanjem neomejenega priseljevanja v desetletju, kot so to storili laburisti v Veliki Britaniji, je neodgovorno in nepošteno. Ljudje ne prepoznavajo več svojih mest in domnevam, da zato številne skupnosti na severu Anglije nikoli več ne bodo glasovale za laburistično stranko.

 

Srednjeevropski voditelji se poskušajo zaščititi ravno pred tem. Nočejo, da bi njihova mesta in vasi čez noč postali multikulti žarišča. Želijo obdržati lastno identiteto in zaščititi svojo krščansko dediščino. Kdo smo, da bi jim to očitali?Ne smemo pozabiti, da so te države vedno v ozadju migracijskih valov. Najprimernejša pot je skozi Turčijo na Balkan, in če Orban in njegova druščina česa ne želijo videti, je to ponovitev begunske krize iz leta 2015.

 

Zaradi tega so potegnili črto. Zakaj to počnejo zdaj, je povedal Orban: "Nihče ne more zahtevati, da dovolimo, da milijoni migrantov razveljavijo vse tisto, za kar so si prizadevale prejšnje generacije v naših deželah."

 

Žogica je zdaj, kot pravijo, trdno na bruseljskem igrišču.

 

Paul A. Nuttall je britanski zgodovinar, avtor in nekdanji poslanec v Evropskem parlamentu (2009-2019). Prispevek je bil kot OPED objavljen na portalu RT .

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.004
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.424
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.961
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.708
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.302
06/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.314
07/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.123
08/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.068
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 420
10/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.155