Komentar

Včasih povabi občinstvo, da skupaj spijo v njeni sobi, tako se jim lahko prikrade v sanje in jim pleše

Ekin Bernay pravi, da je otrok plesa, da nikoli ni bila čudežni otrok: "Želim biti smiselna, ne pa virtuozna plesalka. Hočem biti plesalka, ki jo določa misel, ne pa solistka plesnega korpusa. S plesom želim ozdraviti svet." Erin Barnay živi in dela med Londonom in Istanbulom. Nedavno je imela v kontekstu pregledne razstave Bruca Newmana plesni performans v Tate Modern. Ekin pa ne pleše samo s profesionalnimi plesalci, temveč tudi s svojo družino, s svojimi prijatelji, celo z lastnim občinstvom.

 

02.10.2021 21:00
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Ekin Barnay   Nike   ples   psihoterapija   performativna umetnost   Tate Modern   Istanbul   Deren Erelçin

Foto: Nike.com

Vsak ples je najprej spolni ritual, pri Ekin pa je psihoterapija in kmalu zatem plesna performativna umetnost.

Obstaja, kar nekaj tehtnih razlogov, da sem bil ta teden v Istanbulu. Enega od večerov sem preživel z Ozanom in Deren Erelçin, ki mi je virtualno predstavila prijateljico, plesalko Ekin Bernay, ki živi in dela med Londonom in Istanbulom. Ekin je imela nedavno v kontekstu pregledne razstave Bruca Newmana plesni performans v Tate Modern. Deren me je opozorila na dejstvo, da Ekin ne pleše samo s profesionalnimi plesalci, temveč tudi s svojo družino, s svojimi prijatelji, celo z lastnim občinstvom. Da pleše z različnimi skupnostmi, med njimi tudi z begunci. Že vse to, da jo dela posebno. To, kar pa jo dela dvakrat posebno, je, da je kot čudežni otrok jazz plesa postala fenomen korporacije Nike in kar se da hitro prestopila v radikalne plesne oblike. V zdravilne energetske pretoke plesa. V svojem zadnjem obdobju pa se je v celoti predala performativni umetnosti. 

 

Ekin Bernay: Sem otrok plesa, nikoli nisem bila čudežni otrok. Želim biti smiselna, ne pa virtuozna plesalka. Hočem biti plesalka, ki jo določa misel, ne pa solistka plesnega korpusa. S plesom želim ozdraviti svet. 

 

Ekin Bernay (1987) se je od svojega osemnajstega leta naprej zelo spreminjala, pri tem pa je ohranjala vse bistveno iz predhodnega umetniškega obdobja. V svojem drugem časovnem valu je začela ples doživljati kot obliko psihoterapije. Plesne naloge pa kot presek dveh pojmov: čiščenja in zdravljenja.

 

Stopimo korak nazaj k njenim začetkom: PR središča in marketinške agencije velikih korporacij zelo pozorno sledijo življenskemu stilu mladostnikov in mladostnic. Zelo hitro so prepoznali silnost Ekininega plesa. Že pri osemnajstih letih je postala profesionalna plesalka korporacije Nike, od katere se je zelo hitro emancipirala. Prek svojega modrega očeta je spoznala ogromno moč umetniškega izraza in nestabilnost življenja omejenega s smrtnostjo. Prek mladostniških strasti je prepoznala preprosto misel: Iz naše smrtnosti vre človekova žalost. Ravno žalost je motiv njenih performativnih izhodišč tretjega razvojnega obdobja. Bolj ko Ekin pleše, bolj nas vabi v lastno "obliko žalosti". V območje plesne performativnosti in razvojnega plesa.

 

Kaj pomeni ples v performativnem kontekstu? Modernistični ples se je prelevil v konceptualnega, v naslednjem koraku pa v performativnega. V svojem bistvu ples ni čisto nič drugačen od glasbe, v tem smislu je hitro preskočil iz harmoničnih koreografij tonalne glasbe v atonalno ekspresiven izrazni gib. V drugi polovici XX. stoletja pa je tehno-elektronska glasba izoblikovala "break" gibe.

 

Navkljub vsemu je ples vedno abstraktna struktura. Okrog njega se vse intenzivno kinetizira in spreminja. Vse, od mode do življenskega stila. Po letu 2000 se je ples prek marketinških agencij intenzivno vključil v oglaševanje. Ravno to pozicijo je Ekin do skrajnosti povzela in prenesla v območje performativne umetnosti. V skladu s svojim "ozvočenim telesom" iz rane mladosti si je zagotovila performativno konstanto. Ekina središčna os gibanja se je iz liberalno-kapitalističnega telesa začela vrteti okrog umetniškega števila "0". S to konceptualno spremembo se je začelo njeno najnovejše plesno stališče, ki ima zgodovinsko izhodišče v osemdesetih letih prejšnjega stoletja (Meg Stuart). 

 

Plesni performans je tako postal z (npr. video) zapisom ponovljiv. Ne boste verjeli, mogoče ga je celo tržiti. Z nastopom logike "reenactmenta" je plesna umetnina lahko postala del stalne zbirke muzeja ali privatnega zbiralca. Plesni performans, ki je recimo uvrščen v zasebno zbirko, lahko po točno predpisanih navodilih doživi ponovno aktivacijo. Zbirka oziroma zbiratelj jo sproži po svoji notranji potrebi. Podobno kot je to v primeru gledališke predstave, ki jo reaktiviramo s pomočjo besedila. Pri Ekin se reaktivira njeno osebno dejanje. Tako ohranjamo idejo živosti, nameščeno v svetu vizualne objektnosti. Že od leta 2016 je prisotna želja, da se performativna umetnost shranjuje na podoben način kot slike v muzejih, da se shranjuje kot živa dogodkovnost. 

 

Ekin je prva umetnica v Istanbulu, ki je pred dvema letoma prodala svoj plesni performans v zasebno umetniško zbirko. Po drugi strani pa Ekin vabi občinstvo na svoj dom, da skupaj rešujejo "domače plesne naloge". Pri tem dobesedno obnavlja spomin na reševanje domačih šolskih nalog. Sproža čustveni spomin nanje. S pomočjo "domačih nalog" gledalec postane plesalec. Giblje se s pomočjo utilitarnega giba.

 

V svoj dom vabi tudi prijatelje plesalce, ti pa v ples zvabijo "gledalce plesa". Bivanje v sočasnosti in njihov skupni nastop je zagotovo najvišja oblika plesa. Še bolj radikalno - Ekin včasih povabi občinstvo, da skupaj spijo v njeni sobi, tako se jim lahko prikrade v njihove sanje in jim pleše. Ples postne vse, predvsem ni več gibanje na partituro. Naj vas opozorim, da etimologija besede ples ni pojasnjena! 

 

Velikokrat pleše v skupini, kot da bi plesala sama. Ravno njena samost jo globinsko povzuje z avditorijem. To ni plesni solo, to je plesna samost, ki jo deli z vsemi. Ekin nas poziva: Bodi eno v imenu miru! Vsak ples je najprej spolni ritual. Pri Ekin pa psihoterapija in kmalu zatem plesna performativna umetnost. Obstajajo različni načini, da ples postane smiseln. Eden od njih je ta, da pleše z begunskimi otroci. Biti in plesati z drugimi ljudmi je premoščanje različnosti. Ideologija in religija pa besno reagirata, ko rušimo njuno obrednost: "Rekli smo ti, da pokristjanjaj, ne pa koreografiraj!"

 

Naj se še enkart ponovim: Ekin je začela plesati kot "čudežni otrok jazzi plesa". To so hitro opazili v korporaciji Nike. Tudi takrat, ko jih je zapustila, so jo poskušali še naprej vključevati v svoje tržne procese. To je razlika med korporacijsko kulturno in državno kulturno politiko. Država v trenutku, ko postaneš do nje kritičen, ne samo, da te zapusti, temveč te lahko napade kot stekel pes, ali pa te celo zapre in ubije. Država je v resnici samo podizvajalka korporacij. Na to je Ekin opozarjal modri oče.

 

Ekin prek besedilnosti in zvočnosti omogoča svoja koreografska stanja. Njeno umetniško zgodovinsko izhodišče izhaja tudi iz situacionizma. Na tem mestu bom pozikusil odgovoriti na združevalne procese Ekin Bernay:

 

Zaumni plesni prenos je usmerjen iz telesnosti izvajalke na plesno občinstvo. Prek plesalčeve mišične dinamike vpliva na različne ravni doživljanja občinstva. Estetski odzivi na ples pa so pomembni za razumevanje umetnosti nasploh. Trg ni nikoli rešitev za vprašanja umetnosti. Lahko ga le vključimo v svojo logiko kot Cezannove limone. Prav ta paradoks je pomemben za razumevanje umetnosti Ekin Bernay. Z njeno vključitvijo plesne umetnosti v umetnost življenja. To je dinamičen pojav, ki se intenzivno povezuje s teorijo umetnosti. Samospraševanje o mestu umetnosti, ki je danes v totalu podrejena trgu. Ekin do te mere sproža to vprašanje, da resnično postane njeno delovanje zdravilno, pomembno je za umiranje; končno se nekdo ukvarja s temi vprašanji. Da, to je skrajna sinteza performativnega in situacionističnega stanja. To je logika razvojnega plesa. Konec poizkusa! 

 

Zagotovo v Ekin potekajo združevalni stilni procesi na vseh ravneh, vsekakor je ekumenska umetnica. Pomemben segment njene plesne umetnosti je razumevanje kolektivne dinamike, ritmizacije travmatičnosti in kolektivnega zdravja v skupnosti. Ljudstvo pleše. Prijatelji plešejo. Družina pleše. Otroci plešejo. Begunci plešejo. Plesati je zdravilno! O vsem tem in še več mi je pripovedovala Deren Erelçin! 

 

Še pomnite, pred nekaj leti sem vam na tem istem mestu predstavil konceptualizacijo umetnine Kurta Schwittersa za naslovom Merz. Naslov je izhajal iz besede "Commerz". S pomočjo čiščenja nečistega je predpono "Co" Schwitters odstranil. Beseda je tako ponovno postala lepa - postala je Merz.

 

Poglejte ime Ekin. Zdaj ga preberite od zadaj naprej! Kdo je tisti ali tista, ki pleše pred vami?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
18
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.898
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.858
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.290
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.677
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 957
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.084
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 750
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 505
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.916