Komentar

Slovenski paradoksi: Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti!

Estonija je mrzla, imajo sicer morje, nimajo pa gora in višjih hribov. In so nas v dvajsetih letih prehiteli po plačah. Plačne kapice ne bo, ker znanje ne sme zaslužiti. Naj gre ven, pa naj davke plačuje tam. Pri nas bodo zaposleni plačevali visoke davke, ne bomo omogočali zniževanja stroškov visoko produktivnih zaposlenih. In bruto bruto bo poskrbel, da bodo kupci znanja nižali ceno zanj, ki bo zaradi tega - na žalost ali pa srečo za koga - šlo v tujino. Pa niso samo redne mesečne plače izziv, tudi nagrade, bonusi … Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti.

05.10.2021 21:20
Piše: Borut Hrobat
Ključne besede:   digitalni nomadi   znanje   univerza   Furs   Estonija

Slovenije (še) ni na davčnem zemljevidu, ki ga uporabljajo digitalni nomadi. Mogoče ob naslednji spremembi davčne zakonodaje, kajne gospodje ministra za finance in digitalizacijo in direktor Finančne uprave?

 

Po bitki smo vedno vsi generali, pa naj bo to pri nogometu, zdravju, cestah in sedaj najmodernejšem terminu "digitalizaciji". In biti general pomeni, da imaš vedno prav, pa tudi če nimaš. Skorajda nemogoče je priznati, da nečesa ne veš, da nekdo drug ve več, ima več izkušenj, je bolj specializiran in da bi ga bilo dobro za uporabo njegovega znanja najeti in pošteno plačati. Tako javni kot zasebni sektor sta pri tem približno enaka. Ko govorimo o zasebnem sektorju imam v mislih predvsem nekatera večja podjetja, ki niso usmerjena preveč na tuje trge in se obnašajo kot javni sektor.

 

Če nadaljujem o znanju in priznavanju njegovega pomena, se bom najprej dotaknil univerz, kjer situacija ni tako zelo slaba. Kar nekaj mojih  dobrih prijateljev poučuje na slovenskih univerzah in nekateri izmed njih so doktorate pridobili s študijem v tujini, nekaj jih je tudi dlje časa delalo na izobraževalnih ustanovah v Severni Ameriki in nekaterim je celo uspelo pridobiti habilitacijo na slovenskih univerzah. Nekaterim pa ne. Tokrat ne bom vpeljal novega termina, ki bi lahko bil "krožno ali večno profesorjevanje", a vseeno bi lahko univerze uporabile kot redne profesorje tudi koga iz Stanforda, ki pa mu tak uspeh, tj. pridobitev slovenske habilitacije, še ni uspel.

 

 

"Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti."

 

Znanje, ki ga je tako težko "prodati" slovenskim univerzam, dobro in z veseljem plačujejo svetovne korporacije, in kar naenkrat pristanemo na begu možganov. Pa tako udobno je živeti v Sloveniji, lepo zeleno je, ni prometnih zamaškov, en vikend v gore, drug na morje. A znanje nam še vedno uhaja, kljub naravnim lepotam.

 

Estonija je mrzla, imajo sicer morje, nimajo pa gora in višjih hribov. In so nas v dvajsetih letih prehiteli po plačah. Plačne kapice ne bo, ker znanje ne sme zaslužiti. Naj gre ven, pa naj davke plačuje tam. Pri nas bodo zaposleni plačevali visoke davke, ne bomo omogočali zniževanja stroškov visoko produktivnih zaposlenih. In bruto bruto bo poskrbel, da bodo kupci znanja nižali ceno zanj, ki bo zaradi tega - na žalost ali pa srečo za koga - šlo v tujino. Pa niso samo redne mesečne plače izziv, tudi nagrade, bonusi … Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti.

 

Moram se dotakniti tudi primerov, kjer slovenska podjetja cenijo znanje in izkušnje. "Želeli bi, da zamenjaš direktorja našega hčerinskega podjetja, s čigar delom in rezultati nismo zadovoljni, plačo ti ponujamo enako, kot jo ima on, ker vodja oddelka pač pade po naši lestvici na ta nivo."

 

Uravnilovka. Ne, hvala. In stari direktor na isti način še naprej dela za plačo, ki mu pripada po lestvici v dotičnem podjetju. Malo podjetij je, kjer ima najboljši strokovni kader višjo plačo od direktorja, vsaj v Sloveniji. V tujini je to nekaj običajnega. Ni lestvic, ni uravnilovke. Plača ni definirana s šolsko izobrazbo in leti, preživetih v podjetju. Plača se definira glede na dodano vrednost, ki jo posamezen zaposleni prinese podjetju. Pika.

 

In ZUJF je menda kriv, da v javni upravi ni več strokovnjakov, ki bi bili sposobni izpeljati projekte. Sploh, ko govorimo o najnovejši mantri – digitalizaciji. Najti odličnega IT arhitekta, kaj odličnega, dobrega, v javni upravi, posebno na področju digitalizacije, ni enostavno. Da o projektnem vodenju ne govorim. Manjka pa nam samo medicinskih sester. In če ga ne najdemo, ga najemimo. Ampak spet za najnižjo možno ceno, drugače ne gre skozi razpis. In zgodi se nam "dobavitelji nam narekujejo tempo, oni nam definirajo rešitve po njihovih razvojnih načrtih, ne ko potrebujemo". Pa včasih še kaj poenostavijo, posebno na digitalizaciji.

 

 

"Kam gre znanje, ki naj bi bilo plačano, pa ni bilo? Tja, kjer ga plačajo - ponavadi v tujino."

 

Kako nekatera podjetja razumejo zunanje znanje, poudarjam nekatera, je prav smešno. Ko se pripravljajo strategije ali projekti, načrti in rešitve, naj potencialni dobavitelji investirajo svoje znanje kot del "predprodajnega procesa". Ko nas boste naučili, ko bomo pridobili znanje, ki ga nimamo, ponavadi brezplačno, ker gre za investicijo v pridobitev posla, bomo posel dali nekomu drugemu, ker je bil cenejši (ni investiral v izdelavo rešitve), bolj prijateljski, z več zvezami. In dogaja se že danes, da nekatera podjetja sploh ne dobijo ponudb za povpraševanja, ker so prevečkrat peljala določene "partnerje2 žejne čez vodo. Kam gre znanje, ki naj bi bilo plačano, pa ni bilo? Tja, kjer ga plačajo - ponavadi v tujino.

 

Ko govorimo o pridobivanju znanja, je tudi to potrebno plačati. Izobraževanja, izkušnje na projektih, ne nazadnje razne certifikacije in pa študij o temi, tudi če ne na univerzah in drugih šolah, stane. Stane v času, stane v plačilu dostopov do virov. In znanje je potrebno zaradi tega tudi vnovčiti, povrniti vložek. In zato je potrebno znanje plačati.

 

Za zaključek še ena zanimiva tema: digitalni nomadi. Že pred, posebno pa med epidemijo se je povečalo število zaposlenih, ki delajo od doma. Oziroma ne delajo v prostorih podjetij. In kje je "dom"? Z dobro internetno povezavo je lahko to ob morju v pokrajini Algarve, na Kanarskih otokih, grških otokih, na Hvaru, v Kranjski gori ali Piranu?

 

Ti zadnji dve mesti v bistvu ne. Ker določene države omogočajo enostavne davčne olajšave vsaj kar se tiče plačila prispevkov in dohodnine za različno dolga obdobja, če digitalni nomad gostuje pri njih, kupuje hrano, plačuje bivanje in s tem seveda davek na dodano vrednost, medtem ko dohodnino in prispevke plačuje doma, v domovini. Slovenije (še) ni na davčnem zemljevidu, ki ga uporabljajo digitalni nomadi. Mogoče ob naslednji spremembi davčne zakonodaje, kajne gospodje ministra za finance in digitalizacijo in direktor Finančne uprave?

 

Pa ni samo v davkih, marsikateri digitalni nomad se ustali v novem okolju, prinese znanje in nenazadnje, začne plačevati redno davke. Z minimalnim vložkom na začetku, lahko "kupimo" znanje, lahko pridobimo davkoplačevalce, je pa tudi res, da bi plačna kapica pomagala pri odločitvah, da bi se kdo ustalil v Sloveniji ...

 

Borut Hrobat je podjetnik, ki že skoraj 30 let uporablja svoje znanje pri različnih strankah.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
22
07.06.2023 18:00
Zmaga na glasovanju je bila velik uspeh. Nagrada za pravilno odločitev - ob pravem času na pravem mestu in dobro delo slovenske ... Več.
Piše: Anže Logar
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.752
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.304
03/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.734
04/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.541
05/
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
Anže Logar
Ogledov: 1.149
06/
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 1.016
07/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.197
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 941
09/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.287
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.963