Komentar

Slovenski paradoksi: Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti!

Estonija je mrzla, imajo sicer morje, nimajo pa gora in višjih hribov. In so nas v dvajsetih letih prehiteli po plačah. Plačne kapice ne bo, ker znanje ne sme zaslužiti. Naj gre ven, pa naj davke plačuje tam. Pri nas bodo zaposleni plačevali visoke davke, ne bomo omogočali zniževanja stroškov visoko produktivnih zaposlenih. In bruto bruto bo poskrbel, da bodo kupci znanja nižali ceno zanj, ki bo zaradi tega - na žalost ali pa srečo za koga - šlo v tujino. Pa niso samo redne mesečne plače izziv, tudi nagrade, bonusi … Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti.

05.10.2021 21:20
Piše: Borut Hrobat
Ključne besede:   digitalni nomadi   znanje   univerza   Furs   Estonija

Slovenije (še) ni na davčnem zemljevidu, ki ga uporabljajo digitalni nomadi. Mogoče ob naslednji spremembi davčne zakonodaje, kajne gospodje ministra za finance in digitalizacijo in direktor Finančne uprave?

 

Po bitki smo vedno vsi generali, pa naj bo to pri nogometu, zdravju, cestah in sedaj najmodernejšem terminu "digitalizaciji". In biti general pomeni, da imaš vedno prav, pa tudi če nimaš. Skorajda nemogoče je priznati, da nečesa ne veš, da nekdo drug ve več, ima več izkušenj, je bolj specializiran in da bi ga bilo dobro za uporabo njegovega znanja najeti in pošteno plačati. Tako javni kot zasebni sektor sta pri tem približno enaka. Ko govorimo o zasebnem sektorju imam v mislih predvsem nekatera večja podjetja, ki niso usmerjena preveč na tuje trge in se obnašajo kot javni sektor.

 

Če nadaljujem o znanju in priznavanju njegovega pomena, se bom najprej dotaknil univerz, kjer situacija ni tako zelo slaba. Kar nekaj mojih  dobrih prijateljev poučuje na slovenskih univerzah in nekateri izmed njih so doktorate pridobili s študijem v tujini, nekaj jih je tudi dlje časa delalo na izobraževalnih ustanovah v Severni Ameriki in nekaterim je celo uspelo pridobiti habilitacijo na slovenskih univerzah. Nekaterim pa ne. Tokrat ne bom vpeljal novega termina, ki bi lahko bil "krožno ali večno profesorjevanje", a vseeno bi lahko univerze uporabile kot redne profesorje tudi koga iz Stanforda, ki pa mu tak uspeh, tj. pridobitev slovenske habilitacije, še ni uspel.

 

 

"Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti."

 

Znanje, ki ga je tako težko "prodati" slovenskim univerzam, dobro in z veseljem plačujejo svetovne korporacije, in kar naenkrat pristanemo na begu možganov. Pa tako udobno je živeti v Sloveniji, lepo zeleno je, ni prometnih zamaškov, en vikend v gore, drug na morje. A znanje nam še vedno uhaja, kljub naravnim lepotam.

 

Estonija je mrzla, imajo sicer morje, nimajo pa gora in višjih hribov. In so nas v dvajsetih letih prehiteli po plačah. Plačne kapice ne bo, ker znanje ne sme zaslužiti. Naj gre ven, pa naj davke plačuje tam. Pri nas bodo zaposleni plačevali visoke davke, ne bomo omogočali zniževanja stroškov visoko produktivnih zaposlenih. In bruto bruto bo poskrbel, da bodo kupci znanja nižali ceno zanj, ki bo zaradi tega - na žalost ali pa srečo za koga - šlo v tujino. Pa niso samo redne mesečne plače izziv, tudi nagrade, bonusi … Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti.

 

Moram se dotakniti tudi primerov, kjer slovenska podjetja cenijo znanje in izkušnje. "Želeli bi, da zamenjaš direktorja našega hčerinskega podjetja, s čigar delom in rezultati nismo zadovoljni, plačo ti ponujamo enako, kot jo ima on, ker vodja oddelka pač pade po naši lestvici na ta nivo."

 

Uravnilovka. Ne, hvala. In stari direktor na isti način še naprej dela za plačo, ki mu pripada po lestvici v dotičnem podjetju. Malo podjetij je, kjer ima najboljši strokovni kader višjo plačo od direktorja, vsaj v Sloveniji. V tujini je to nekaj običajnega. Ni lestvic, ni uravnilovke. Plača ni definirana s šolsko izobrazbo in leti, preživetih v podjetju. Plača se definira glede na dodano vrednost, ki jo posamezen zaposleni prinese podjetju. Pika.

 

In ZUJF je menda kriv, da v javni upravi ni več strokovnjakov, ki bi bili sposobni izpeljati projekte. Sploh, ko govorimo o najnovejši mantri – digitalizaciji. Najti odličnega IT arhitekta, kaj odličnega, dobrega, v javni upravi, posebno na področju digitalizacije, ni enostavno. Da o projektnem vodenju ne govorim. Manjka pa nam samo medicinskih sester. In če ga ne najdemo, ga najemimo. Ampak spet za najnižjo možno ceno, drugače ne gre skozi razpis. In zgodi se nam "dobavitelji nam narekujejo tempo, oni nam definirajo rešitve po njihovih razvojnih načrtih, ne ko potrebujemo". Pa včasih še kaj poenostavijo, posebno na digitalizaciji.

 

 

"Kam gre znanje, ki naj bi bilo plačano, pa ni bilo? Tja, kjer ga plačajo - ponavadi v tujino."

 

Kako nekatera podjetja razumejo zunanje znanje, poudarjam nekatera, je prav smešno. Ko se pripravljajo strategije ali projekti, načrti in rešitve, naj potencialni dobavitelji investirajo svoje znanje kot del "predprodajnega procesa". Ko nas boste naučili, ko bomo pridobili znanje, ki ga nimamo, ponavadi brezplačno, ker gre za investicijo v pridobitev posla, bomo posel dali nekomu drugemu, ker je bil cenejši (ni investiral v izdelavo rešitve), bolj prijateljski, z več zvezami. In dogaja se že danes, da nekatera podjetja sploh ne dobijo ponudb za povpraševanja, ker so prevečkrat peljala določene "partnerje2 žejne čez vodo. Kam gre znanje, ki naj bi bilo plačano, pa ni bilo? Tja, kjer ga plačajo - ponavadi v tujino.

 

Ko govorimo o pridobivanju znanja, je tudi to potrebno plačati. Izobraževanja, izkušnje na projektih, ne nazadnje razne certifikacije in pa študij o temi, tudi če ne na univerzah in drugih šolah, stane. Stane v času, stane v plačilu dostopov do virov. In znanje je potrebno zaradi tega tudi vnovčiti, povrniti vložek. In zato je potrebno znanje plačati.

 

Za zaključek še ena zanimiva tema: digitalni nomadi. Že pred, posebno pa med epidemijo se je povečalo število zaposlenih, ki delajo od doma. Oziroma ne delajo v prostorih podjetij. In kje je "dom"? Z dobro internetno povezavo je lahko to ob morju v pokrajini Algarve, na Kanarskih otokih, grških otokih, na Hvaru, v Kranjski gori ali Piranu?

 

Ti zadnji dve mesti v bistvu ne. Ker določene države omogočajo enostavne davčne olajšave vsaj kar se tiče plačila prispevkov in dohodnine za različno dolga obdobja, če digitalni nomad gostuje pri njih, kupuje hrano, plačuje bivanje in s tem seveda davek na dodano vrednost, medtem ko dohodnino in prispevke plačuje doma, v domovini. Slovenije (še) ni na davčnem zemljevidu, ki ga uporabljajo digitalni nomadi. Mogoče ob naslednji spremembi davčne zakonodaje, kajne gospodje ministra za finance in digitalizacijo in direktor Finančne uprave?

 

Pa ni samo v davkih, marsikateri digitalni nomad se ustali v novem okolju, prinese znanje in nenazadnje, začne plačevati redno davke. Z minimalnim vložkom na začetku, lahko "kupimo" znanje, lahko pridobimo davkoplačevalce, je pa tudi res, da bi plačna kapica pomagala pri odločitvah, da bi se kdo ustalil v Sloveniji ...

 

Borut Hrobat je podjetnik, ki že skoraj 30 let uporablja svoje znanje pri različnih strankah.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
12
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
Zeniteum: To čemur pravimo resničnost, je neskončnost brez teže, mere, časa in prostora
10
09.10.2021 20:00
Kdo je naš skupni nasprotnik? Ta sovražnik je narava. Dokler bomo nemočni, bo ona močna, dokler ne postanemo njena volja, bo ona ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.
9
08.10.2021 21:25
Dragi bralci, preglejte svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova ... Več.
Piše: Stella Šibanc
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
10
07.10.2021 21:00
Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je ... Več.
Piše: Ana Jud
Za medicinsko stroko ni koalicije in opozicije, naša skrb so ljudje, ki so žrtve trenutnega političnega ozračja v državi
19
06.10.2021 20:20
Slovenci se moramo čim bolj poenotiti. Naj nas politika združuje, naj ji stroka pomaga pri premagovanju bolezni Covid-19, saj ... Več.
Piše: Milan Krek
Zakaj se nekdo, ki vstopi v politiko, tako hitro prelevi iz mojega prijatelja v politično svinjo, ki "krade, laže, bolhe je"?
13
04.10.2021 22:00
Komu verjeti? Arogantni znanstveni skupnosti, zdravnikom z božjim sindromom ali lažnivim politikom? Novinarjem? Medijskim hišam? ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Nova zunanjepolitična doktrina Združenih držav Amerike: Manj militarizma, manj aktivizma
7
03.10.2021 22:30
Poteka proces oblikovanja najnovejše ameriške zunanjepolitične doktrine, nekateri jo imenujejo tudi Bidenova, čeprav njeni ... Več.
Piše: Božo Cerar
Nedeljska pridiga: Strah nas je ljudi, ki zgolj opravljajo svoje delo!
14
03.10.2021 10:07
Kakšne ukrepe sprejema oblast in kako komunicira z državljani ob boku s svojimi izbranimi predstavniki stroke, predstavlja ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Včasih povabi občinstvo, da skupaj spijo v njeni sobi, tako se jim lahko prikrade v sanje in jim pleše
2
02.10.2021 21:00
Ekin Bernay pravi, da jeotrok plesa, da nikoli ni bila čudežni otrok: Želim biti smiselna, ne pa virtuozna plesalka. Hočem biti ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Politika se mora umakniti ideologijam in vrniti k ljudem
19
01.10.2021 22:59
Izjemno težko razumljivo je, da trenutna politika še vedno govori političnih alternativah, katerih glavni cilj povolilnih ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
Uredniški komentar: Ko ulica postane del političnega boja, se začenja pot v nasilje in anarhijo!
13
30.09.2021 23:30
Slovenija je najbolj elegantno izšla iz jugoslovanskega plemenskega kotla in skoraj postala del normalnih, civiliziranih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.979
02/
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 2.109
03/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 1.915
04/
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
Miha Burger
Ogledov: 1.408
05/
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
Milan Krek
Ogledov: 1.432
06/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 1.374
07/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.256
08/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 858
09/
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
Ana Jud
Ogledov: 2.666
10/
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
Bine Kordež
Ogledov: 1.454