Komentar

Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.

Dragi bralci, preglejte svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova vzamete v roke. Tekom let lahko isto knjigo med ponovnim branjem dojamemo povsem drugače, kot smo jo občutili nekoč. Tiste knjige, na katerih se vam zgolj nabira prah, pa raje oddajte naprej, saj bodo morda našle nove lastnike, ki bi jih bili zelo veseli. Pa tudi lepo in okoljsko odgovorno je, da stvari krožijo, se ne mečejo stran in da prehajajo v nove generacije. Tako knjiga za vedno ostane živa.

08.10.2021 21:25
Piše: Stella Šibanc
Ključne besede:   knjige   antikvariat   literatura   korona   spletni antikvariat

Vse bralce nagovarjam, naj knjige nikoli ne mečejo stran. Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.

Moja pot v svet knjig se je začela pri šestih letih, ko sem se naučila brati, česar me ja naučil  dedek. Če ne štejemo otroških slikanic, ki sem jih brala skupaj z njim in s starši, je bila moja prva knjiga oziroma zbirka, ki sem jo prebrala, slavnih Pet prijateljev. Tekom let je ljubezen do knjig sicer ostala, izbira študijske poti ter s tem tudi življenje samo pa je krenilo v drugo smer. Nato sem se nekega dne povsem po naključju znašla pred praznim lokalom, kjer sem  zagledala letak, da na tem mestu odpirajo antikvariat - torej trgovino z rabljenimi knjigami - ter da iščejo nekoga za to delo. Pri sebi sem takoj vedela: moram poskusiti. Zaslužek je bil mizeren, a delo balzam za mojo dušo.  

 

Tako sem dobro leto delala za enega izmed bolj znanih lastnikov antikvariatov po Sloveniji, se naučila cenovno ovrednotiti knjige, odkrivala bisere pa tudi tegobe tega dela in se vsak dan bolj našla ter uživala v delu s knjigami. Nato je prišla korona. Stroški so ostajali, prodaje ni bilo. Antikvariat, kjer sem delala, je bilo potrebno zapreti. S tem pa se je moja zgodba šele začela, saj sem se odločila odpreti lastni antikvariat in se preseliti na splet. Tam sem se vedno dobro znašla, s knjigami prav tako in zato sem se odločila poskusiti združiti ta dva na videz tako različna svetova, klasičnega in modernega.

 

Tako sem izbrala ime Spletni Antikvariat.

 

Klasičen svet predstavlja mojo ljubezen do starih knjig v kombinaciji z modernim  konceptom digitalizirane spletne prodaje, ki se v svetu vedno bolj uveljavlja, kupcem pa omogoča udobno nakupovanje od doma preko računalnika, na kar ne more vplivati niti korona.  

 

V skladišču imamo trenutno približno 10.000 knjig. Mnogi nam knjige podarijo, predvsem pri selitvah, ko se jih želijo "znebiti" in potrebujejo brezplačen odvoz knjig. Knjige tudi odkupimo, predvsem otroške ter mladinske vsebine. Literaturo iščemo povsod, načeloma pa nas ljudje kar sami kontaktirajo, saj nas že poznajo in nam zaupajo.  

 

Največja lepota antikvariata je, da pozabljene knjige rešimo pred morebitnim odpadom in zanje poiščemo primernega kupca. Gre za koncept second hand, oziroma po slovensko "iz druge roke", koncept, ki je v razvitih državah že leta močno uveljavljen, na srečo pa tudi pri nas vedno bolj pridobiva na  veljavi in počasi izgublja na stigmi. Ta koncept temelji na odgovornem, varčnem, bolj zelenem nakupovanju in zavesti, da so tudi rabljene stvari lahko še vedno uporabne, za koga celo zelo zaželjene.

 

Antikvariat vidim kot nekakšen začasni dom vseh knjig, dokler ne najdejo svojega pravega lastnika. Na Facebooku nas najdete pod imenom Spletni Antikvariat (vir)) kjer imamo že preko 15.000 sledilcev, veliko bazo stalnih strank in kjer vsakodnevno objavljamo knjižne novosti ter seveda sprejemamo naročila za knjige.

 

 

***

 

Vsakdo, ki knjigo prime v roke, pusti v njej pečat občutkov, ki jih je doživljal med branjem, kakor je pisatelj, ki je knjigo zapisal, pustil v njej del svoje duše. S tem je vsaka stara knjiga unikaten preplet mnogoterih duš, čustev in energij različnih ljudi, kar ji z leti daje neizmerno veličino in vedno večjo moč; moč vseh bralcev, ki so to knjigo tekom let držali v rokah, jo brali in z njo čutili.  

 

Vse bralce nagovarjam, naj knjige nikoli ne mečejo stran. Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugo osebo knjiga, ki jo morda išče že dolga leta. In naša naloga je, da zgradimo most med enim in drugim ter skušamo najti pozabljene knjige, da bi prišle v prave roke in bile znova prebrane. 

 

Vam, bralcem članka, svetujem, da pregledate svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova vzamete v roke. Tekom let lahko isto knjigo med ponovnim branjem dojamemo povsem drugače, kot smo jo občutili nekoč. Tiste knjige, na katerih se vam zgolj nabira prah, pa raje oddajte naprej, saj bodo morda našle nove lastnike, ki bi jih bili zelo veseli. Pa tudi lepo in okoljsko odgovorno je, da stvari krožijo, se ne mečejo stran in da prehajajo v nove generacije. Tako knjiga za vedno ostane živa.

 

Obenem pozivam vse, naj vas strah pred samostojno podjetniško potjo v tem času, ko se večina stvari vrti okoli korone, ne ohromi. Najdite nekaj, kar vas resnično veseli, saj zagotovo pridejo na vsaki podjetniški poti tudi slabši čas in takrat vas "drži gor" ravno  ljubezen do dela. Če je vaša poslovna ideja dobra in če ste z vsem srcem predani svojemu delu, na dolgi rok uspeh ne izostane!

 

Stella Šibanc je podjetnica, ki je sredi koronakrize ustanovila uspešni knjižni antikvariat.
KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
12
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
Zeniteum: To čemur pravimo resničnost, je neskončnost brez teže, mere, časa in prostora
10
09.10.2021 20:00
Kdo je naš skupni nasprotnik? Ta sovražnik je narava. Dokler bomo nemočni, bo ona močna, dokler ne postanemo njena volja, bo ona ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
10
07.10.2021 21:00
Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je ... Več.
Piše: Ana Jud
Za medicinsko stroko ni koalicije in opozicije, naša skrb so ljudje, ki so žrtve trenutnega političnega ozračja v državi
19
06.10.2021 20:20
Slovenci se moramo čim bolj poenotiti. Naj nas politika združuje, naj ji stroka pomaga pri premagovanju bolezni Covid-19, saj ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenski paradoksi: Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti!
9
05.10.2021 21:20
Estonija je mrzla, imajo sicer morje, nimajo pa gora in višjih hribov. In so nas v dvajsetih letih prehiteli po plačah. Plačne ... Več.
Piše: Borut Hrobat
Zakaj se nekdo, ki vstopi v politiko, tako hitro prelevi iz mojega prijatelja v politično svinjo, ki "krade, laže, bolhe je"?
13
04.10.2021 22:00
Komu verjeti? Arogantni znanstveni skupnosti, zdravnikom z božjim sindromom ali lažnivim politikom? Novinarjem? Medijskim hišam? ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Nova zunanjepolitična doktrina Združenih držav Amerike: Manj militarizma, manj aktivizma
7
03.10.2021 22:30
Poteka proces oblikovanja najnovejše ameriške zunanjepolitične doktrine, nekateri jo imenujejo tudi Bidenova, čeprav njeni ... Več.
Piše: Božo Cerar
Nedeljska pridiga: Strah nas je ljudi, ki zgolj opravljajo svoje delo!
14
03.10.2021 10:07
Kakšne ukrepe sprejema oblast in kako komunicira z državljani ob boku s svojimi izbranimi predstavniki stroke, predstavlja ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Včasih povabi občinstvo, da skupaj spijo v njeni sobi, tako se jim lahko prikrade v sanje in jim pleše
2
02.10.2021 21:00
Ekin Bernay pravi, da jeotrok plesa, da nikoli ni bila čudežni otrok: Želim biti smiselna, ne pa virtuozna plesalka. Hočem biti ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Politika se mora umakniti ideologijam in vrniti k ljudem
19
01.10.2021 22:59
Izjemno težko razumljivo je, da trenutna politika še vedno govori političnih alternativah, katerih glavni cilj povolilnih ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
Uredniški komentar: Ko ulica postane del političnega boja, se začenja pot v nasilje in anarhijo!
13
30.09.2021 23:30
Slovenija je najbolj elegantno izšla iz jugoslovanskega plemenskega kotla in skoraj postala del normalnih, civiliziranih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.979
02/
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 2.109
03/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 1.915
04/
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
Miha Burger
Ogledov: 1.408
05/
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
Milan Krek
Ogledov: 1.432
06/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 1.374
07/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.256
08/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 858
09/
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
Ana Jud
Ogledov: 2.666
10/
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
Bine Kordež
Ogledov: 1.454