Komentar

Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši

Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je pičila ravno vame. Pojasnila sem, da sem cepljena. Masko sem imela na obrazu. Gospodična pa je hotela videti še dokaz. Presneto, ponavadi imam vse pri sebi, a tokrat PCT lista nisem imela v nahrbtniku, na telefonu pa aplikacije sploh še nisem inštalirala. Mečkala sem sem ter tja. Ljudje so gledali vame, prodajalka je čakala, jaz pa sem naredila najbolj nedolžen obrazek na svetu, da sem se ja vsem prisotnim zasmilila, ko sem milo zaprosila: "A mi lahko danes skozi prste pogledate, izjemoma, prosim lepo?" Prodajalka se je še enkrat prijazno nasmehnila in mi z narejeno resnostjo zabičala, no, naj vam tokrat bo.

07.10.2021 21:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   PCT   protesti   Janša   SDS   Luka Mesec   Marjan Šarec   volitve   Tanja Fajon

Foto: Ponetek zaslona / Twitter

Edini perspektivni politik iz opozicije je, kdo bi si mislil, Luka Mesec. Dvakrat sem ga poslušala na Tarči in stvari, ki jih je povedal, so imele glavo in rep.

Vidite, lepa beseda prav zares vedno pravo mesto najde in razumni ljudje smo se sposobni čisto vse na tem svetu normalno zmeniti. Vsi človeški problemi izvirajo izključno iz komunikacijskih šumov, pa tudi iz dejstva, da številni ljudje žal ne premorejo razuma. S kreteni dialog ni mogoč. Če bi bila prodajalka, na katero sem naletela, sitna in neumna, bi me poslala iz trgovine, a ker je bila razumna, je ravnala človeško, mi verjela na besedo, in mi dovolila opraviti nakup.

 

Če bi jaz bila neartikulirani raper, bi na njeno vprašanje o PCT začela vreščati o človekovih pravicah, posledično pa bi zagotovo poklicali varnostnike, ki bi me pospremili iz trgovine. Če bi jaz bila lokalni povzpetnež, bi v trgovino vdrla brez maske in se drla naj jo tudi vsi drugi snamejo, nakar bi me verjetno strpali v marico in odpeljali. Nekam. Ja, nekam. Pravim zato, ker nisem prepričana, kam Zlatan Čordić in Zoran Stevanović sploh sodita. Niti nisem prepričana, da je slovenska policija sposobna kopici topoumnežev inštalirati v glave sodobne civilizacijske norme, če jih niti sama ne obvlada najbolje. Trenutni ukrepi ne veljajo samo v Sloveniji, ampak po vsem svetu. Lahko še tako bentite, PCT je trenutno pogoj za vsaj približno spodobno sobivanje na tem planetu. Tako pač je. 

 

Kot ne morete na avtocesto brez vinjete, sedaj v določene objekte ne smete brez PCT dokazila. Enako kot morate vedno imeti pri sebi osebni dokument, recimo, osebno izkaznico, ki dokazuje vašo identiteto, enako morate (v tem času) imeti pri sebi PCT dokaz. Večno ne bo tako, ampak ta hip je tako in lepo prosim, da se predpisanih ukrepov držimo, da stopimo skupaj, vzdržimo in čimprej pridemo v boljši svet. Brez omejitev. Vem, da je situacija lahko zoprna, ljudje pogosto kaj pozabimo, a kot sem že opisala, smo se razumni ljudje vedno sposobni dogovoriti vse. Če pa med razumne ljudi ne sodite, potem pa sledi, kar pač sledi. Zato smo priča čedalje bolj čudaškim protestom.

 

Ne udeležujem se jih več. Dogajanja več ne razumem. Dokler so bili na protestniški sceni samo še kolesarji, sem kdaj šla mimo. Zdaj me več ne mika. Odkar se pojavljajo vandalizem, prevračanje smetnjakov, zmerjanja, pljuvanja, grožnje, pretepanja, tuljenje siren, obmetavanja s solzivcem in celo streljanja z vodnim topom. To ni zame. To ni Ljubljana, ki jo poznam kot prijetno in umirjeno mesto.

 

Edino, kar protestnike druži, je sovražnost do premierja Janeza Janše in zdi, da bi se ga najraje znebili za vekomaj. Zato v zadnjem času toliko pozivov k predčasnim volitvam. Pa res mislite, da bodo te kaj spremenile? Poglejte, Janez je na slovenskem političnem prizorišču prisoten že 30 let. Že 30 let praktično ne mine dan, da ga tako ali drugače ne bi diskreditirali. Pogosto zelo krivično. A on je trden ko skala. On je vojak. Kalil se je v partiji, ko smo bili ostali še mlečnozobi. Janez je vzdržljiv kot povodni konj. Ti so pa tako močni, da naženejo strah v čekane požrešnih krokodilov. Menite, da ste vi sposobni tolikšne energije, vztrajnosti, potrpežljivosti kot Janša? Jaz ne. Govorim zase, been there, in hvala lepa - nikoli več!

 

Deli protestnikov in trenutna opozicija so se celo povezali in zahtevajo predčasne volitve. V redu. A kaj boste storili, ko bo tudi na predčasnih volitvah slavila SDS? Ali sanjate, da bo SDS poražena? Pozabite. Še enkrat: volivci SDS so vojaki in dokler stranko vodi Janša, je SDS homogena skupnost praktično identična partiji. Točno to jim zagotavlja uspeh. Trda roka. Disciplina. Dodaten uspeh jim zagotavlja katastrofična opozicija, slovenska levica, ki je zdrsnila v tako brezupen položaj, da mi je že pred leti - ko sem ropotala, da je fanatična levica nevarna svetu, in da je treba pisati o tem -, eminentni urednik odvrnil, da se na "mrtvega volka še zajec poščije". Mrtev volk je v Sloveniji levica. Pred desetimi leti sicer še ni bila, danes pa je in ni videti, da bi si opomogla. 

 

Četudi bo do predčasnih volitev res prišlo, sem skoraj prepričana, da bo na njih slavila SDS. Potem pa pride na vrsto sestavljanje koalicije. Pozabite, kaj vam ponujajo v KUL. Ker je volk mrtev, bodo zajci nemudoma smuknili v koalicijo z Janšo. Tako to je. Namen opravičuje sredstva, bi dejal Machiavelli in v tem primeru je namen čim udobnejši prostor pri koritu. Sprevrženo in pogoltno, a tko gnilo človeško.

 

Edini perspektivni politik iz opozicije je, kdo bi si mislil, Luka Mesec. Dvakrat sem ga poslušala na Tarči in stvari, ki jih je povedal, so imele glavo in rep. Ni prepirljiv, zna se obnašati, in opustil je nekatera ekstremistična stališča, ki jih je kot mulc z nahrbtnikom pred leti objavljal v Mladini. Pohvalno. Iz njega še nekaj bo. Če ga ne bosta potolkla lastna kamerada Marjan Šarec in Alenka Bratušek. Slednja mi nikoli ni bila simpatična, Šarec pa je razočaral.

 

Ups, pozabila sem na Tanjo Fajon. Prijazna dama, a bleda kot duhec. Nevidna. Temu primeren je tudi njen vpliv. SD pod njeno taktirko nima nobene prihodnosti. Pravzaprav, če dama nekoč ne bi tesno prijateljevala s sedanjim predsednikom države Borutom Pahorjem, najbrž nikoli ne bi končala v politiki. Morda bi bila tiskovna predstavnica kakšne svete krave. To je njen domet. Morda se motim, a menim, da se ne.

 

Pahor je pa uganka. Vem za kar nekaj ljudi, ki se soočajo s hudimi krivicami v življenju in so želeli priti do predsednika na pogovor. A jim je to možnost odrekel, Stevanovića je pa sprejel in tisti, ki smo uspeli malo poškiliti zraven, smo opazili naduto obnašanje razbijaškega posebneža in Pahorja, ki je poskušal spravljivo modrovati. Žal brez uspela. Saj sem rekla, s kreteni dialog ni mogoč.

 

Kako lahko od trivialne politike resnično pričakujete spremembe na bolje? Razmislite. Ne slepite se. Da ne bodo razočaranja prevelika. Zaenkrat je še solidno, a država, Evropa in ves svet, so pred hudimi preizkušnjami. Vprašanje, kako jih bomo preživeli, če je v ozračju čedalje več negativizma in celo odkritega nasilja. Ne želim si sveta, v katerem vladajo razgrajači. Želim svet, v katerem bi se lahko brezskrbno postarali in uživali ob pogledu na naše odraščajoče otroke ter se čudili napredku, ki bi naš planet peljal v svetlo prihodnost. To bi bilo veselje. Ko sem zapisala ta stavek, mi je skozi misli švignila črna puščica, ah, Ana, fantaziraš. Človek je (samo)destruktivno bitje, ki je navajeno uničevati. Samodestruktivnost pa je nalezljiva.

 

Od pacientov, ki niti PCT pogojev ne izpolnjujo, smiselnega in koristnega prispevka h gradnji prihodnosti ne moremo pričakovati. Zato še vedno podpiram obvezno cepljenje. Sorry, Aleš Hojs ima vsaj enkrat za spremembo prav. Vse protestnike in ostale jadikovalce, ki se v mikrofon derejo v glavnem traparije, bi morali lepo aretirati, v arestu nemudoma cepiti, in jih spustiti nazaj na prostost. Pa naj se potem derejo kolikor se hočejo. Država bi svoje opravila in trušč bi se hitro polegel, verjemite. Vi, ki si drznete ogrožati vse nas, bodite raje tiho. Bedni ste. Škoda, ker so represivni organi v tej državi take mevže, da jih okoli prsta ovije že vsak norec.

 

Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Evropa na razpotju: Zgodovinski izzivi in napačne rešitve
12
16.08.2022 22:10
Vojna v Ukrajini je razgalila resnico o Rusiji. Kdor ni želel opaziti, da se Putinova država nagiba k imperializmu, se mora ... Več.
Piše: Mateusz Morawiecki
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
22
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 3.288
02/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.675
03/
Konec let debelih krav: Ali se je globalno načrtovani finančni cunami že začel?
Frederick William Engdahl
Ogledov: 1.155
04/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.246
05/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.273
06/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.876
07/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.619
08/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 881
09/
Evropa na razpotju: Zgodovinski izzivi in napačne rešitve
Mateusz Morawiecki
Ogledov: 535
10/
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
Valerio Fabbri
Ogledov: 608