Komentar

Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši

Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je pičila ravno vame. Pojasnila sem, da sem cepljena. Masko sem imela na obrazu. Gospodična pa je hotela videti še dokaz. Presneto, ponavadi imam vse pri sebi, a tokrat PCT lista nisem imela v nahrbtniku, na telefonu pa aplikacije sploh še nisem inštalirala. Mečkala sem sem ter tja. Ljudje so gledali vame, prodajalka je čakala, jaz pa sem naredila najbolj nedolžen obrazek na svetu, da sem se ja vsem prisotnim zasmilila, ko sem milo zaprosila: "A mi lahko danes skozi prste pogledate, izjemoma, prosim lepo?" Prodajalka se je še enkrat prijazno nasmehnila in mi z narejeno resnostjo zabičala, no, naj vam tokrat bo.

07.10.2021 21:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   PCT   protesti   Janša   SDS   Luka Mesec   Marjan Šarec   volitve   Tanja Fajon

Foto: Ponetek zaslona / Twitter

Edini perspektivni politik iz opozicije je, kdo bi si mislil, Luka Mesec. Dvakrat sem ga poslušala na Tarči in stvari, ki jih je povedal, so imele glavo in rep.

Vidite, lepa beseda prav zares vedno pravo mesto najde in razumni ljudje smo se sposobni čisto vse na tem svetu normalno zmeniti. Vsi človeški problemi izvirajo izključno iz komunikacijskih šumov, pa tudi iz dejstva, da številni ljudje žal ne premorejo razuma. S kreteni dialog ni mogoč. Če bi bila prodajalka, na katero sem naletela, sitna in neumna, bi me poslala iz trgovine, a ker je bila razumna, je ravnala človeško, mi verjela na besedo, in mi dovolila opraviti nakup.

 

Če bi jaz bila neartikulirani raper, bi na njeno vprašanje o PCT začela vreščati o človekovih pravicah, posledično pa bi zagotovo poklicali varnostnike, ki bi me pospremili iz trgovine. Če bi jaz bila lokalni povzpetnež, bi v trgovino vdrla brez maske in se drla naj jo tudi vsi drugi snamejo, nakar bi me verjetno strpali v marico in odpeljali. Nekam. Ja, nekam. Pravim zato, ker nisem prepričana, kam Zlatan Čordić in Zoran Stevanović sploh sodita. Niti nisem prepričana, da je slovenska policija sposobna kopici topoumnežev inštalirati v glave sodobne civilizacijske norme, če jih niti sama ne obvlada najbolje. Trenutni ukrepi ne veljajo samo v Sloveniji, ampak po vsem svetu. Lahko še tako bentite, PCT je trenutno pogoj za vsaj približno spodobno sobivanje na tem planetu. Tako pač je. 

 

Kot ne morete na avtocesto brez vinjete, sedaj v določene objekte ne smete brez PCT dokazila. Enako kot morate vedno imeti pri sebi osebni dokument, recimo, osebno izkaznico, ki dokazuje vašo identiteto, enako morate (v tem času) imeti pri sebi PCT dokaz. Večno ne bo tako, ampak ta hip je tako in lepo prosim, da se predpisanih ukrepov držimo, da stopimo skupaj, vzdržimo in čimprej pridemo v boljši svet. Brez omejitev. Vem, da je situacija lahko zoprna, ljudje pogosto kaj pozabimo, a kot sem že opisala, smo se razumni ljudje vedno sposobni dogovoriti vse. Če pa med razumne ljudi ne sodite, potem pa sledi, kar pač sledi. Zato smo priča čedalje bolj čudaškim protestom.

 

Ne udeležujem se jih več. Dogajanja več ne razumem. Dokler so bili na protestniški sceni samo še kolesarji, sem kdaj šla mimo. Zdaj me več ne mika. Odkar se pojavljajo vandalizem, prevračanje smetnjakov, zmerjanja, pljuvanja, grožnje, pretepanja, tuljenje siren, obmetavanja s solzivcem in celo streljanja z vodnim topom. To ni zame. To ni Ljubljana, ki jo poznam kot prijetno in umirjeno mesto.

 

Edino, kar protestnike druži, je sovražnost do premierja Janeza Janše in zdi, da bi se ga najraje znebili za vekomaj. Zato v zadnjem času toliko pozivov k predčasnim volitvam. Pa res mislite, da bodo te kaj spremenile? Poglejte, Janez je na slovenskem političnem prizorišču prisoten že 30 let. Že 30 let praktično ne mine dan, da ga tako ali drugače ne bi diskreditirali. Pogosto zelo krivično. A on je trden ko skala. On je vojak. Kalil se je v partiji, ko smo bili ostali še mlečnozobi. Janez je vzdržljiv kot povodni konj. Ti so pa tako močni, da naženejo strah v čekane požrešnih krokodilov. Menite, da ste vi sposobni tolikšne energije, vztrajnosti, potrpežljivosti kot Janša? Jaz ne. Govorim zase, been there, in hvala lepa - nikoli več!

 

Deli protestnikov in trenutna opozicija so se celo povezali in zahtevajo predčasne volitve. V redu. A kaj boste storili, ko bo tudi na predčasnih volitvah slavila SDS? Ali sanjate, da bo SDS poražena? Pozabite. Še enkrat: volivci SDS so vojaki in dokler stranko vodi Janša, je SDS homogena skupnost praktično identična partiji. Točno to jim zagotavlja uspeh. Trda roka. Disciplina. Dodaten uspeh jim zagotavlja katastrofična opozicija, slovenska levica, ki je zdrsnila v tako brezupen položaj, da mi je že pred leti - ko sem ropotala, da je fanatična levica nevarna svetu, in da je treba pisati o tem -, eminentni urednik odvrnil, da se na "mrtvega volka še zajec poščije". Mrtev volk je v Sloveniji levica. Pred desetimi leti sicer še ni bila, danes pa je in ni videti, da bi si opomogla. 

 

Četudi bo do predčasnih volitev res prišlo, sem skoraj prepričana, da bo na njih slavila SDS. Potem pa pride na vrsto sestavljanje koalicije. Pozabite, kaj vam ponujajo v KUL. Ker je volk mrtev, bodo zajci nemudoma smuknili v koalicijo z Janšo. Tako to je. Namen opravičuje sredstva, bi dejal Machiavelli in v tem primeru je namen čim udobnejši prostor pri koritu. Sprevrženo in pogoltno, a tko gnilo človeško.

 

Edini perspektivni politik iz opozicije je, kdo bi si mislil, Luka Mesec. Dvakrat sem ga poslušala na Tarči in stvari, ki jih je povedal, so imele glavo in rep. Ni prepirljiv, zna se obnašati, in opustil je nekatera ekstremistična stališča, ki jih je kot mulc z nahrbtnikom pred leti objavljal v Mladini. Pohvalno. Iz njega še nekaj bo. Če ga ne bosta potolkla lastna kamerada Marjan Šarec in Alenka Bratušek. Slednja mi nikoli ni bila simpatična, Šarec pa je razočaral.

 

Ups, pozabila sem na Tanjo Fajon. Prijazna dama, a bleda kot duhec. Nevidna. Temu primeren je tudi njen vpliv. SD pod njeno taktirko nima nobene prihodnosti. Pravzaprav, če dama nekoč ne bi tesno prijateljevala s sedanjim predsednikom države Borutom Pahorjem, najbrž nikoli ne bi končala v politiki. Morda bi bila tiskovna predstavnica kakšne svete krave. To je njen domet. Morda se motim, a menim, da se ne.

 

Pahor je pa uganka. Vem za kar nekaj ljudi, ki se soočajo s hudimi krivicami v življenju in so želeli priti do predsednika na pogovor. A jim je to možnost odrekel, Stevanovića je pa sprejel in tisti, ki smo uspeli malo poškiliti zraven, smo opazili naduto obnašanje razbijaškega posebneža in Pahorja, ki je poskušal spravljivo modrovati. Žal brez uspela. Saj sem rekla, s kreteni dialog ni mogoč.

 

Kako lahko od trivialne politike resnično pričakujete spremembe na bolje? Razmislite. Ne slepite se. Da ne bodo razočaranja prevelika. Zaenkrat je še solidno, a država, Evropa in ves svet, so pred hudimi preizkušnjami. Vprašanje, kako jih bomo preživeli, če je v ozračju čedalje več negativizma in celo odkritega nasilja. Ne želim si sveta, v katerem vladajo razgrajači. Želim svet, v katerem bi se lahko brezskrbno postarali in uživali ob pogledu na naše odraščajoče otroke ter se čudili napredku, ki bi naš planet peljal v svetlo prihodnost. To bi bilo veselje. Ko sem zapisala ta stavek, mi je skozi misli švignila črna puščica, ah, Ana, fantaziraš. Človek je (samo)destruktivno bitje, ki je navajeno uničevati. Samodestruktivnost pa je nalezljiva.

 

Od pacientov, ki niti PCT pogojev ne izpolnjujo, smiselnega in koristnega prispevka h gradnji prihodnosti ne moremo pričakovati. Zato še vedno podpiram obvezno cepljenje. Sorry, Aleš Hojs ima vsaj enkrat za spremembo prav. Vse protestnike in ostale jadikovalce, ki se v mikrofon derejo v glavnem traparije, bi morali lepo aretirati, v arestu nemudoma cepiti, in jih spustiti nazaj na prostost. Pa naj se potem derejo kolikor se hočejo. Država bi svoje opravila in trušč bi se hitro polegel, verjemite. Vi, ki si drznete ogrožati vse nas, bodite raje tiho. Bedni ste. Škoda, ker so represivni organi v tej državi take mevže, da jih okoli prsta ovije že vsak norec.

 

Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
31
01.02.2023 20:00
Odločno obsojam rusko agresijo na Ukrajino in podpiram vsakršno pomoč Ukrajini, da ohrani polno državno suverenost. Ob vse ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
15
31.01.2023 23:59
Po novem imamo Strateški svet, ki ga vodi predsednik vlade. Imamo lastne strokovnjake, zato nam res ni treba kopirati tujih ... Več.
Piše: Milan Krek
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
8
31.01.2023 11:10
No pa smo poleg vseh dnevnih dogodivščin, političnih, modnih, protokolarnih, muzejskih peripetij v naši deželici dobili še pravo ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.838
02/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.780
03/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.638
04/
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
Milan Krek
Ogledov: 1.052
05/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.140
06/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.229
07/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.188
08/
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
Marjan Podobnik
Ogledov: 947
09/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.623
10/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 573