Komentar

Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši

Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je pičila ravno vame. Pojasnila sem, da sem cepljena. Masko sem imela na obrazu. Gospodična pa je hotela videti še dokaz. Presneto, ponavadi imam vse pri sebi, a tokrat PCT lista nisem imela v nahrbtniku, na telefonu pa aplikacije sploh še nisem inštalirala. Mečkala sem sem ter tja. Ljudje so gledali vame, prodajalka je čakala, jaz pa sem naredila najbolj nedolžen obrazek na svetu, da sem se ja vsem prisotnim zasmilila, ko sem milo zaprosila: "A mi lahko danes skozi prste pogledate, izjemoma, prosim lepo?" Prodajalka se je še enkrat prijazno nasmehnila in mi z narejeno resnostjo zabičala, no, naj vam tokrat bo.

07.10.2021 21:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   PCT   protesti   Janša   SDS   Luka Mesec   Marjan Šarec   volitve   Tanja Fajon

Foto: Ponetek zaslona / Twitter

Edini perspektivni politik iz opozicije je, kdo bi si mislil, Luka Mesec. Dvakrat sem ga poslušala na Tarči in stvari, ki jih je povedal, so imele glavo in rep.

Vidite, lepa beseda prav zares vedno pravo mesto najde in razumni ljudje smo se sposobni čisto vse na tem svetu normalno zmeniti. Vsi človeški problemi izvirajo izključno iz komunikacijskih šumov, pa tudi iz dejstva, da številni ljudje žal ne premorejo razuma. S kreteni dialog ni mogoč. Če bi bila prodajalka, na katero sem naletela, sitna in neumna, bi me poslala iz trgovine, a ker je bila razumna, je ravnala človeško, mi verjela na besedo, in mi dovolila opraviti nakup.

 

Če bi jaz bila neartikulirani raper, bi na njeno vprašanje o PCT začela vreščati o človekovih pravicah, posledično pa bi zagotovo poklicali varnostnike, ki bi me pospremili iz trgovine. Če bi jaz bila lokalni povzpetnež, bi v trgovino vdrla brez maske in se drla naj jo tudi vsi drugi snamejo, nakar bi me verjetno strpali v marico in odpeljali. Nekam. Ja, nekam. Pravim zato, ker nisem prepričana, kam Zlatan Čordić in Zoran Stevanović sploh sodita. Niti nisem prepričana, da je slovenska policija sposobna kopici topoumnežev inštalirati v glave sodobne civilizacijske norme, če jih niti sama ne obvlada najbolje. Trenutni ukrepi ne veljajo samo v Sloveniji, ampak po vsem svetu. Lahko še tako bentite, PCT je trenutno pogoj za vsaj približno spodobno sobivanje na tem planetu. Tako pač je. 

 

Kot ne morete na avtocesto brez vinjete, sedaj v določene objekte ne smete brez PCT dokazila. Enako kot morate vedno imeti pri sebi osebni dokument, recimo, osebno izkaznico, ki dokazuje vašo identiteto, enako morate (v tem času) imeti pri sebi PCT dokaz. Večno ne bo tako, ampak ta hip je tako in lepo prosim, da se predpisanih ukrepov držimo, da stopimo skupaj, vzdržimo in čimprej pridemo v boljši svet. Brez omejitev. Vem, da je situacija lahko zoprna, ljudje pogosto kaj pozabimo, a kot sem že opisala, smo se razumni ljudje vedno sposobni dogovoriti vse. Če pa med razumne ljudi ne sodite, potem pa sledi, kar pač sledi. Zato smo priča čedalje bolj čudaškim protestom.

 

Ne udeležujem se jih več. Dogajanja več ne razumem. Dokler so bili na protestniški sceni samo še kolesarji, sem kdaj šla mimo. Zdaj me več ne mika. Odkar se pojavljajo vandalizem, prevračanje smetnjakov, zmerjanja, pljuvanja, grožnje, pretepanja, tuljenje siren, obmetavanja s solzivcem in celo streljanja z vodnim topom. To ni zame. To ni Ljubljana, ki jo poznam kot prijetno in umirjeno mesto.

 

Edino, kar protestnike druži, je sovražnost do premierja Janeza Janše in zdi, da bi se ga najraje znebili za vekomaj. Zato v zadnjem času toliko pozivov k predčasnim volitvam. Pa res mislite, da bodo te kaj spremenile? Poglejte, Janez je na slovenskem političnem prizorišču prisoten že 30 let. Že 30 let praktično ne mine dan, da ga tako ali drugače ne bi diskreditirali. Pogosto zelo krivično. A on je trden ko skala. On je vojak. Kalil se je v partiji, ko smo bili ostali še mlečnozobi. Janez je vzdržljiv kot povodni konj. Ti so pa tako močni, da naženejo strah v čekane požrešnih krokodilov. Menite, da ste vi sposobni tolikšne energije, vztrajnosti, potrpežljivosti kot Janša? Jaz ne. Govorim zase, been there, in hvala lepa - nikoli več!

 

Deli protestnikov in trenutna opozicija so se celo povezali in zahtevajo predčasne volitve. V redu. A kaj boste storili, ko bo tudi na predčasnih volitvah slavila SDS? Ali sanjate, da bo SDS poražena? Pozabite. Še enkrat: volivci SDS so vojaki in dokler stranko vodi Janša, je SDS homogena skupnost praktično identična partiji. Točno to jim zagotavlja uspeh. Trda roka. Disciplina. Dodaten uspeh jim zagotavlja katastrofična opozicija, slovenska levica, ki je zdrsnila v tako brezupen položaj, da mi je že pred leti - ko sem ropotala, da je fanatična levica nevarna svetu, in da je treba pisati o tem -, eminentni urednik odvrnil, da se na "mrtvega volka še zajec poščije". Mrtev volk je v Sloveniji levica. Pred desetimi leti sicer še ni bila, danes pa je in ni videti, da bi si opomogla. 

 

Četudi bo do predčasnih volitev res prišlo, sem skoraj prepričana, da bo na njih slavila SDS. Potem pa pride na vrsto sestavljanje koalicije. Pozabite, kaj vam ponujajo v KUL. Ker je volk mrtev, bodo zajci nemudoma smuknili v koalicijo z Janšo. Tako to je. Namen opravičuje sredstva, bi dejal Machiavelli in v tem primeru je namen čim udobnejši prostor pri koritu. Sprevrženo in pogoltno, a tko gnilo človeško.

 

Edini perspektivni politik iz opozicije je, kdo bi si mislil, Luka Mesec. Dvakrat sem ga poslušala na Tarči in stvari, ki jih je povedal, so imele glavo in rep. Ni prepirljiv, zna se obnašati, in opustil je nekatera ekstremistična stališča, ki jih je kot mulc z nahrbtnikom pred leti objavljal v Mladini. Pohvalno. Iz njega še nekaj bo. Če ga ne bosta potolkla lastna kamerada Marjan Šarec in Alenka Bratušek. Slednja mi nikoli ni bila simpatična, Šarec pa je razočaral.

 

Ups, pozabila sem na Tanjo Fajon. Prijazna dama, a bleda kot duhec. Nevidna. Temu primeren je tudi njen vpliv. SD pod njeno taktirko nima nobene prihodnosti. Pravzaprav, če dama nekoč ne bi tesno prijateljevala s sedanjim predsednikom države Borutom Pahorjem, najbrž nikoli ne bi končala v politiki. Morda bi bila tiskovna predstavnica kakšne svete krave. To je njen domet. Morda se motim, a menim, da se ne.

 

Pahor je pa uganka. Vem za kar nekaj ljudi, ki se soočajo s hudimi krivicami v življenju in so želeli priti do predsednika na pogovor. A jim je to možnost odrekel, Stevanovića je pa sprejel in tisti, ki smo uspeli malo poškiliti zraven, smo opazili naduto obnašanje razbijaškega posebneža in Pahorja, ki je poskušal spravljivo modrovati. Žal brez uspela. Saj sem rekla, s kreteni dialog ni mogoč.

 

Kako lahko od trivialne politike resnično pričakujete spremembe na bolje? Razmislite. Ne slepite se. Da ne bodo razočaranja prevelika. Zaenkrat je še solidno, a država, Evropa in ves svet, so pred hudimi preizkušnjami. Vprašanje, kako jih bomo preživeli, če je v ozračju čedalje več negativizma in celo odkritega nasilja. Ne želim si sveta, v katerem vladajo razgrajači. Želim svet, v katerem bi se lahko brezskrbno postarali in uživali ob pogledu na naše odraščajoče otroke ter se čudili napredku, ki bi naš planet peljal v svetlo prihodnost. To bi bilo veselje. Ko sem zapisala ta stavek, mi je skozi misli švignila črna puščica, ah, Ana, fantaziraš. Človek je (samo)destruktivno bitje, ki je navajeno uničevati. Samodestruktivnost pa je nalezljiva.

 

Od pacientov, ki niti PCT pogojev ne izpolnjujo, smiselnega in koristnega prispevka h gradnji prihodnosti ne moremo pričakovati. Zato še vedno podpiram obvezno cepljenje. Sorry, Aleš Hojs ima vsaj enkrat za spremembo prav. Vse protestnike in ostale jadikovalce, ki se v mikrofon derejo v glavnem traparije, bi morali lepo aretirati, v arestu nemudoma cepiti, in jih spustiti nazaj na prostost. Pa naj se potem derejo kolikor se hočejo. Država bi svoje opravila in trušč bi se hitro polegel, verjemite. Vi, ki si drznete ogrožati vse nas, bodite raje tiho. Bedni ste. Škoda, ker so represivni organi v tej državi take mevže, da jih okoli prsta ovije že vsak norec.

 

Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
12
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
Zeniteum: To čemur pravimo resničnost, je neskončnost brez teže, mere, časa in prostora
10
09.10.2021 20:00
Kdo je naš skupni nasprotnik? Ta sovražnik je narava. Dokler bomo nemočni, bo ona močna, dokler ne postanemo njena volja, bo ona ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.
9
08.10.2021 21:25
Dragi bralci, preglejte svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova ... Več.
Piše: Stella Šibanc
Za medicinsko stroko ni koalicije in opozicije, naša skrb so ljudje, ki so žrtve trenutnega političnega ozračja v državi
19
06.10.2021 20:20
Slovenci se moramo čim bolj poenotiti. Naj nas politika združuje, naj ji stroka pomaga pri premagovanju bolezni Covid-19, saj ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenski paradoksi: Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti!
9
05.10.2021 21:20
Estonija je mrzla, imajo sicer morje, nimajo pa gora in višjih hribov. In so nas v dvajsetih letih prehiteli po plačah. Plačne ... Več.
Piše: Borut Hrobat
Zakaj se nekdo, ki vstopi v politiko, tako hitro prelevi iz mojega prijatelja v politično svinjo, ki "krade, laže, bolhe je"?
13
04.10.2021 22:00
Komu verjeti? Arogantni znanstveni skupnosti, zdravnikom z božjim sindromom ali lažnivim politikom? Novinarjem? Medijskim hišam? ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Nova zunanjepolitična doktrina Združenih držav Amerike: Manj militarizma, manj aktivizma
7
03.10.2021 22:30
Poteka proces oblikovanja najnovejše ameriške zunanjepolitične doktrine, nekateri jo imenujejo tudi Bidenova, čeprav njeni ... Več.
Piše: Božo Cerar
Nedeljska pridiga: Strah nas je ljudi, ki zgolj opravljajo svoje delo!
14
03.10.2021 10:07
Kakšne ukrepe sprejema oblast in kako komunicira z državljani ob boku s svojimi izbranimi predstavniki stroke, predstavlja ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Včasih povabi občinstvo, da skupaj spijo v njeni sobi, tako se jim lahko prikrade v sanje in jim pleše
2
02.10.2021 21:00
Ekin Bernay pravi, da jeotrok plesa, da nikoli ni bila čudežni otrok: Želim biti smiselna, ne pa virtuozna plesalka. Hočem biti ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Politika se mora umakniti ideologijam in vrniti k ljudem
19
01.10.2021 22:59
Izjemno težko razumljivo je, da trenutna politika še vedno govori političnih alternativah, katerih glavni cilj povolilnih ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
Uredniški komentar: Ko ulica postane del političnega boja, se začenja pot v nasilje in anarhijo!
13
30.09.2021 23:30
Slovenija je najbolj elegantno izšla iz jugoslovanskega plemenskega kotla in skoraj postala del normalnih, civiliziranih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.979
02/
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 2.110
03/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 1.917
04/
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
Miha Burger
Ogledov: 1.410
05/
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
Milan Krek
Ogledov: 1.432
06/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 1.382
07/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.256
08/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 860
09/
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
Ana Jud
Ogledov: 2.667
10/
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
Bine Kordež
Ogledov: 1.455