Komentar

Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam

Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine prava in boja proti korupciji, spominjajo na partijsko delegacijo z Radia Erevan. Evropski poslanci so iz Bruslja prišli na periferijo preverjat, kaj se dogaja, da domorodci že več kot eno leto svoje domače probleme rešujejo javno in da v svoje notranjepolitične konflikte zdaj vlečejo tudi tuje politike, medije in novinarje ter bruseljske komisarje. Zmagovalec najnovejšega nadaljevanja tega resničnostnega šova je slovenski premier Janez Janša, ki pridno stopa po poti Donalda Trumpa ...

15.10.2021 00:30
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Evropski parlament   Slovenija   mediji   Janez Janša   UKOM   Evropa

Foto: Twitter

Delegacija Evropskega parlamenta, ki je prišla v Slovenijo preverjat, kaj se dogaja na periferiji Evrope, je politična misija.

Ker nisem neposredno niti posredno vpleten v medijske in politične spopade, ki že poldrugo leto pretresajo ljudsko republiko na južni strani Alp, si lahko privoščim politično in tudi siceršnjo nevtralnost pri komentiranju najnovejšega poglavja telenovele o "stanju medijske svobode" v Sloveniji. Serija ima občasno tudi elemente tragikomedije, saj nas kot državo in narod postavlja v neprijeten položaj. Po spletu okoliščin smo se namreč znašli v soju odrskih luči, ki smo si jih prižgali sami, v predstavo pa so se zdaj vključili tudi nekateri gostujoči (stranski) igralci. Vendar ta predstava še zdaleč ni na nivoju shakespearjanske drame, čeprav slovenski premier že dolgo daje vse od sebe, da bi doživel tragično usodo vladarja, ki si je s svojimi dejanji zapravil prestol.

 

Predstava, ki se že nekaj časa odvija pred nami, je pravzaprav resničnostni show, v katerem nas levi del odra prepričuje, da so desni igralci diktatorji, fašisti in po novem tudi antisemiti, medtem ko se desni del odra patološko posmehuje ne le levim igralcem, ki jih označuje za statiste, pač pa tudi nekaterim znanim gledališkim kritikom, za katere trdi, da so plačanci. V komediji zmešnjav je vedno težje slišati kak smiseln in razumljiv stavek, zato občinstvo počasi zapušča avditorij, ostajajo le še najbolj zvesti gledalci.

 

Bistveno vprašanje, ki ga slišimo vsakič, ko se dvigne odrska zavesa, vedno ostaja neodgovorjeno: Ali je v Sloveniji res ogrožena medijska svoboda, ali je v nevarnosti vladavina prava in kako učinkovit je boj proti korupciji?

 

Dolgo vprašanje, pravzaprav tri vprašanja, na katera lahko za razliko od evropskih poslancev, slovenske vlade ter vseh dežurnih apologetov levice in desnice odgovorimo v nekaj stavkih. V Sloveniji je medijska svoboda približno takšna kot v večini evropskih držav, pri nas novinarjev ali urednikov ne streljajo na ulici, niti jih po uredništvih ne pobijajo islamski skrajneži. To seveda niti slučajno ni zasluga Janeza Janše, pač pa dejstva, da je Slovenija še vedno precejšnja periferija, transportno izolirana dežela, nezanimiva za multi-kulti talilne eksperimente ipd.

 

Medijska svoboda je natanko takšna in tolikšnja, kot si jo mediji vzamemo. Oziroma jo omogočamo lastniki. Medijska svoboda je povezana s kvaliteto medijev, ki je pri nas - dajmo si to enkrat že priznat! - vedno bolj na psu. Če je za slabo kvaliteto, zanič žurnalizem izgovor "omejevanje medijske svobode", potem pristanemo na Kolumbovem jajcu oziroma pri dilemi, kaj je bilo prej: slabo novinarstvo ali domnevni politični pritiski na medije? Zgrešeno bi bilo domnevati, da mediji zato slabo opravljajo svoje delo, ker so pod pritiskom, političnim ali ekonomskim, saj je vseeno. V resnici je nekvalitetno novinarstvo mnogo širši problem, ki izvira tudi iz neustrezne sistemske ureditve, prenizkih plač, pomanjkljivih profesionalnih standardov in šibke kadrovske zasedbe. Naštejte mi prosim pet slovenskih urednikov, ob katerih začutite veliko mero spoštovanja. No, morda vsaj dva?!

 

Čemu torej jeremijade določenega dela medijev, čemur se je seveda z velikim veseljem in užitkom pridružil tudi tisti del politike, ki trenutno ni na oblasti, pa bi tam rad bil, ker verjame, da je to tega upravičen? Self-entitlement torej. Nič novega, še manj specifično slovenskega. Le da je konkurenca pri nas mizerna, tako zelo intelektualno podhranjena, da v letu in pol, ko gledamo slona Janeza v trgovini z medijskim porcelanom, še nismo slišali vsebinske alternative, kaj šele ambicioznega programa, ki bi človeka navdušil in prepričal, da je slovenska levica končno splezala iz gramozne jame samoupravnega socializma in je sposobna voditi državo v 21. stoletju brez Dražgoš, Venezuele in Ulice Josipa Broza.

 

Namesto tega poslušamo eno in isto ploščo, na katero zdaj poplesuje tudi nekaj najbolj zagretih evropskih poslank in poslancev, oblačasno pa začivka še kak premier iz "stare Evrope", ki se seveda ne bi bil nikoli oglasil, če bi šlo za kakšno drugo, ne vzhodnoevropsko članico. Koliko je bilo razburjenja med evropskimi politiki pred leti, ko so v Španiji brutalno zadušili katalonski referendum? Španija pač ni bila za železno zaveso. Quod licet Iovi, non licet bovi. Evropa dveh hitrosti ima zgolj ekonomsko ozadje, če niste vedeli. Ker ko gre za spoštovanje temeljnih človekovih pravic in svoboščin, imamo opravka z zelo očitno diskriminacijo in dvojnimi merili.

 

Zaradi vsega tega me bolj kot razprava o medijskih pritiskih ali domnevnemu koncu demokracije zanima, na kakšen način bomo razrešili politično in družbeno krizo. Bo šlo po mirni poti, z volitvami? Se bomo izognili novi državljanski vojni? Naj ostanem v emigraciji ali se vrnem? Kako in kdaj bomo uzakonili volilni sistem, ki bo skladen z ustavo in ne bo več omogočal sklepanja gnilih koalicij, zaradi katerih sta izsiljevanje in korupcija sistemski problem? Kdaj bomo upokojili osamosvojitelje in k odločanju pripustili mlajše generacije? Kdaj bo boj proti korupciji postal ključni del politične agende vseh strank, ne pa le retorična floskula, za katero se kažejo obrisi nezakonitega financiranja strank in kupovanja medijskega miru? Kdaj bodo ljudje sprevideli, da ne gre za levico in desnico, za Janšo ali Kučana, pač pa za temeljno vprašanje poštenja in etike, dveh kategorij, ki so ju (v) slovenski politiki že davno umorili?

 

Zato me ne vznemirjajo teorije o kratenju medijske svobode v Sloveniji ali celo koncu demokracije. Gre namreč za razpravo, ki je namenjena dodatni polarizaciji družbe. Bolj bi me presenetilo, če bi se lotili tistega, kar resnično hromi to državo, torej sistemske korupcije. O tej pošasti, ki počasi, a zanesljivo izčrpava državo in državljane, slišimo le toliko, kolikor je interesa za to.

 

Polemike na tviterju glede domnevnega konca demokracije v Sloveniji in zaskrbljenost nekaterih evropskih levičarjev je smiselno postaviti v politični, zgodovinski in kulturni kontekst. Kot že rečeno, v Evropski uniji vedno znova prihaja do temeljnega konflikta med t.i. starimi in novimi članicami. EU je sestavljena iz dveh svetov, katera je še pred dobrimi tridesetimi leti ločevala železna zavesa, ki se je - kot je leta 1946 slikovito dejal britanski premier Winston Churchill - spustila od Ščečina na Baltiku do Trsta na Jadranu. Kljub (zmotnemu) prepričanju Slovencev, da je bil jugoslovanski socializem (titoizem) nekaj povsem drugega od sistema, ki so ga imeli vzhodnoevropski sateliti Sovjetske zveze, nas na zahodu vedno in povsod uvrščajo v t.i. vzhodni blok. Še vedno. Kdaj se bo Evropska unija znebila tega latentnega šovinizma, ko gre za "vzhodnjake", je nemogoče napovedati. Morda nikoli, saj so predsodki globoko zakoreninjeni.

 

Delegacija Evropskega parlamenta, ki je prišla v Slovenijo preverjat, kaj se dogaja na periferiji Evrope, je politična misija. V njej so predstavniki vseh večjih političnih grupacij, ki sedijo v EP, kar ne spremeni dejstva, da bo na koncu večina odločila, kakšna bo vsebina oziroma kakšni bodo sklepi. Glede na pretekle izkušnje je moč z veliko gotovostjo napovedati, da kakšnega pretresljivega zaključka ne bo, saj imajo v Evropskem parlamentu večino Janševi zavezniki.

 

Ker se s sistemsko korupcijo v Sloveniji v resnici noče in ne upa ukvarjati noben politik ali premier, ker vladavina prava pri nas - vsaj sodeč po nekaj zadnjih odmevnih razsodbah vrhovnega in ustavnega sodišča - še zdaleč ni okrnjena, bo manevrski prostor odposlancev EP, ki so prišli v Slovenijo, na koncu zožen na vprašanje medijske svobode oziroma domnevnega zatiranja medijev. Tu pa je odgovor zelo jasen in očiten: Maršal Twitto si zaenkrat ni uspel podrediti nikogar, niti enega resnega medija. "Vojna" s Slovensko tiskovno agencijo (STA) je bolj kot kaj drugega posledica izjemno domišljene zakonske ureditve STA, kajti njenega direktorja lastniki takorekoč ne morejo zamenjati. Če Bojan Veselinovič pred kratkim ne bi sam odstopil in šel v službo k Martinu Odlazku, bi pozicijska vojna med vladnim Uradom za komuniciranje (UKOM) in STA trajala vse dokler agenciji ne bi zmanjkalo streliva (beri: denarja za plače).

 

S čem torej Janša zatira svobodo medijev, ogroža demokracijo in na ulice privablja na tisoče protestnikov? Z diplomatsko uglajenostjo, šarmantnostjo, prijaznostjo in spoštljivim komuniciranjem? S tem, ko zelo osebno in čustveno obračunava z vsemi (novinarji, politiki, javnimi osebnostmi itd.), ki se ne strinjajo z njim? S svojim cinizmom, ki ne pritiče predsedniku vlade? S čivkanjem, ki čedalje bolj kaže na to, da izgublja občutek za spodobnost?

 

Donald Trump je lahko ponosen.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
12
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.213
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.440
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.808
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.551
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.478
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.174
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.376
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.116
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.212
10/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 452