Komentar

Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam

Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine prava in boja proti korupciji, spominjajo na partijsko delegacijo z Radia Erevan. Evropski poslanci so iz Bruslja prišli na periferijo preverjat, kaj se dogaja, da domorodci že več kot eno leto svoje domače probleme rešujejo javno in da v svoje notranjepolitične konflikte zdaj vlečejo tudi tuje politike, medije in novinarje ter bruseljske komisarje. Zmagovalec najnovejšega nadaljevanja tega resničnostnega šova je slovenski premier Janez Janša, ki pridno stopa po poti Donalda Trumpa ...

15.10.2021 00:30
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Evropski parlament   Slovenija   mediji   Janez Janša   UKOM   Evropa

Foto: Twitter

Delegacija Evropskega parlamenta, ki je prišla v Slovenijo preverjat, kaj se dogaja na periferiji Evrope, je politična misija.

Ker nisem neposredno niti posredno vpleten v medijske in politične spopade, ki že poldrugo leto pretresajo ljudsko republiko na južni strani Alp, si lahko privoščim politično in tudi siceršnjo nevtralnost pri komentiranju najnovejšega poglavja telenovele o "stanju medijske svobode" v Sloveniji. Serija ima občasno tudi elemente tragikomedije, saj nas kot državo in narod postavlja v neprijeten položaj. Po spletu okoliščin smo se namreč znašli v soju odrskih luči, ki smo si jih prižgali sami, v predstavo pa so se zdaj vključili tudi nekateri gostujoči (stranski) igralci. Vendar ta predstava še zdaleč ni na nivoju shakespearjanske drame, čeprav slovenski premier že dolgo daje vse od sebe, da bi doživel tragično usodo vladarja, ki si je s svojimi dejanji zapravil prestol.

 

Predstava, ki se že nekaj časa odvija pred nami, je pravzaprav resničnostni show, v katerem nas levi del odra prepričuje, da so desni igralci diktatorji, fašisti in po novem tudi antisemiti, medtem ko se desni del odra patološko posmehuje ne le levim igralcem, ki jih označuje za statiste, pač pa tudi nekaterim znanim gledališkim kritikom, za katere trdi, da so plačanci. V komediji zmešnjav je vedno težje slišati kak smiseln in razumljiv stavek, zato občinstvo počasi zapušča avditorij, ostajajo le še najbolj zvesti gledalci.

 

Bistveno vprašanje, ki ga slišimo vsakič, ko se dvigne odrska zavesa, vedno ostaja neodgovorjeno: Ali je v Sloveniji res ogrožena medijska svoboda, ali je v nevarnosti vladavina prava in kako učinkovit je boj proti korupciji?

 

Dolgo vprašanje, pravzaprav tri vprašanja, na katera lahko za razliko od evropskih poslancev, slovenske vlade ter vseh dežurnih apologetov levice in desnice odgovorimo v nekaj stavkih. V Sloveniji je medijska svoboda približno takšna kot v večini evropskih držav, pri nas novinarjev ali urednikov ne streljajo na ulici, niti jih po uredništvih ne pobijajo islamski skrajneži. To seveda niti slučajno ni zasluga Janeza Janše, pač pa dejstva, da je Slovenija še vedno precejšnja periferija, transportno izolirana dežela, nezanimiva za multi-kulti talilne eksperimente ipd.

 

Medijska svoboda je natanko takšna in tolikšnja, kot si jo mediji vzamemo. Oziroma jo omogočamo lastniki. Medijska svoboda je povezana s kvaliteto medijev, ki je pri nas - dajmo si to enkrat že priznat! - vedno bolj na psu. Če je za slabo kvaliteto, zanič žurnalizem izgovor "omejevanje medijske svobode", potem pristanemo na Kolumbovem jajcu oziroma pri dilemi, kaj je bilo prej: slabo novinarstvo ali domnevni politični pritiski na medije? Zgrešeno bi bilo domnevati, da mediji zato slabo opravljajo svoje delo, ker so pod pritiskom, političnim ali ekonomskim, saj je vseeno. V resnici je nekvalitetno novinarstvo mnogo širši problem, ki izvira tudi iz neustrezne sistemske ureditve, prenizkih plač, pomanjkljivih profesionalnih standardov in šibke kadrovske zasedbe. Naštejte mi prosim pet slovenskih urednikov, ob katerih začutite veliko mero spoštovanja. No, morda vsaj dva?!

 

Čemu torej jeremijade določenega dela medijev, čemur se je seveda z velikim veseljem in užitkom pridružil tudi tisti del politike, ki trenutno ni na oblasti, pa bi tam rad bil, ker verjame, da je to tega upravičen? Self-entitlement torej. Nič novega, še manj specifično slovenskega. Le da je konkurenca pri nas mizerna, tako zelo intelektualno podhranjena, da v letu in pol, ko gledamo slona Janeza v trgovini z medijskim porcelanom, še nismo slišali vsebinske alternative, kaj šele ambicioznega programa, ki bi človeka navdušil in prepričal, da je slovenska levica končno splezala iz gramozne jame samoupravnega socializma in je sposobna voditi državo v 21. stoletju brez Dražgoš, Venezuele in Ulice Josipa Broza.

 

Namesto tega poslušamo eno in isto ploščo, na katero zdaj poplesuje tudi nekaj najbolj zagretih evropskih poslank in poslancev, oblačasno pa začivka še kak premier iz "stare Evrope", ki se seveda ne bi bil nikoli oglasil, če bi šlo za kakšno drugo, ne vzhodnoevropsko članico. Koliko je bilo razburjenja med evropskimi politiki pred leti, ko so v Španiji brutalno zadušili katalonski referendum? Španija pač ni bila za železno zaveso. Quod licet Iovi, non licet bovi. Evropa dveh hitrosti ima zgolj ekonomsko ozadje, če niste vedeli. Ker ko gre za spoštovanje temeljnih človekovih pravic in svoboščin, imamo opravka z zelo očitno diskriminacijo in dvojnimi merili.

 

Zaradi vsega tega me bolj kot razprava o medijskih pritiskih ali domnevnemu koncu demokracije zanima, na kakšen način bomo razrešili politično in družbeno krizo. Bo šlo po mirni poti, z volitvami? Se bomo izognili novi državljanski vojni? Naj ostanem v emigraciji ali se vrnem? Kako in kdaj bomo uzakonili volilni sistem, ki bo skladen z ustavo in ne bo več omogočal sklepanja gnilih koalicij, zaradi katerih sta izsiljevanje in korupcija sistemski problem? Kdaj bomo upokojili osamosvojitelje in k odločanju pripustili mlajše generacije? Kdaj bo boj proti korupciji postal ključni del politične agende vseh strank, ne pa le retorična floskula, za katero se kažejo obrisi nezakonitega financiranja strank in kupovanja medijskega miru? Kdaj bodo ljudje sprevideli, da ne gre za levico in desnico, za Janšo ali Kučana, pač pa za temeljno vprašanje poštenja in etike, dveh kategorij, ki so ju (v) slovenski politiki že davno umorili?

 

Zato me ne vznemirjajo teorije o kratenju medijske svobode v Sloveniji ali celo koncu demokracije. Gre namreč za razpravo, ki je namenjena dodatni polarizaciji družbe. Bolj bi me presenetilo, če bi se lotili tistega, kar resnično hromi to državo, torej sistemske korupcije. O tej pošasti, ki počasi, a zanesljivo izčrpava državo in državljane, slišimo le toliko, kolikor je interesa za to.

 

Polemike na tviterju glede domnevnega konca demokracije v Sloveniji in zaskrbljenost nekaterih evropskih levičarjev je smiselno postaviti v politični, zgodovinski in kulturni kontekst. Kot že rečeno, v Evropski uniji vedno znova prihaja do temeljnega konflikta med t.i. starimi in novimi članicami. EU je sestavljena iz dveh svetov, katera je še pred dobrimi tridesetimi leti ločevala železna zavesa, ki se je - kot je leta 1946 slikovito dejal britanski premier Winston Churchill - spustila od Ščečina na Baltiku do Trsta na Jadranu. Kljub (zmotnemu) prepričanju Slovencev, da je bil jugoslovanski socializem (titoizem) nekaj povsem drugega od sistema, ki so ga imeli vzhodnoevropski sateliti Sovjetske zveze, nas na zahodu vedno in povsod uvrščajo v t.i. vzhodni blok. Še vedno. Kdaj se bo Evropska unija znebila tega latentnega šovinizma, ko gre za "vzhodnjake", je nemogoče napovedati. Morda nikoli, saj so predsodki globoko zakoreninjeni.

 

Delegacija Evropskega parlamenta, ki je prišla v Slovenijo preverjat, kaj se dogaja na periferiji Evrope, je politična misija. V njej so predstavniki vseh večjih političnih grupacij, ki sedijo v EP, kar ne spremeni dejstva, da bo na koncu večina odločila, kakšna bo vsebina oziroma kakšni bodo sklepi. Glede na pretekle izkušnje je moč z veliko gotovostjo napovedati, da kakšnega pretresljivega zaključka ne bo, saj imajo v Evropskem parlamentu večino Janševi zavezniki.

 

Ker se s sistemsko korupcijo v Sloveniji v resnici noče in ne upa ukvarjati noben politik ali premier, ker vladavina prava pri nas - vsaj sodeč po nekaj zadnjih odmevnih razsodbah vrhovnega in ustavnega sodišča - še zdaleč ni okrnjena, bo manevrski prostor odposlancev EP, ki so prišli v Slovenijo, na koncu zožen na vprašanje medijske svobode oziroma domnevnega zatiranja medijev. Tu pa je odgovor zelo jasen in očiten: Maršal Twitto si zaenkrat ni uspel podrediti nikogar, niti enega resnega medija. "Vojna" s Slovensko tiskovno agencijo (STA) je bolj kot kaj drugega posledica izjemno domišljene zakonske ureditve STA, kajti njenega direktorja lastniki takorekoč ne morejo zamenjati. Če Bojan Veselinovič pred kratkim ne bi sam odstopil in šel v službo k Martinu Odlazku, bi pozicijska vojna med vladnim Uradom za komuniciranje (UKOM) in STA trajala vse dokler agenciji ne bi zmanjkalo streliva (beri: denarja za plače).

 

S čem torej Janša zatira svobodo medijev, ogroža demokracijo in na ulice privablja na tisoče protestnikov? Z diplomatsko uglajenostjo, šarmantnostjo, prijaznostjo in spoštljivim komuniciranjem? S tem, ko zelo osebno in čustveno obračunava z vsemi (novinarji, politiki, javnimi osebnostmi itd.), ki se ne strinjajo z njim? S svojim cinizmom, ki ne pritiče predsedniku vlade? S čivkanjem, ki čedalje bolj kaže na to, da izgublja občutek za spodobnost?

 

Donald Trump je lahko ponosen.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.189
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.153
03/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.703
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.552
05/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.224
06/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.161
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 784
08/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.832
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 499
10/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.085