Komentar

V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo

Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v neredu, brezpravju, sprenevedanju, laži, manipuliranju "gospodovati" in deliti plen. Zato ne morem več biti tiho. Ker se je ta horda več ali manj plačancev spravila tudi na mojo družino. Ker smo ustvarili Zdravljico in ker je Mitja s sodelavci naredil dokumentarec o bolezni, proti kateri se skušamo boriti. Influencerji, večina brez elementarnih znanj, vleče za nos Slovence - in mnogi nasedejo. A bistvo je vidno vsakomur, ki ima vsaj malo širše gledanje. Da je treba ustvariti nered. Kaj nismo tega že doživeli večkrat?

15.10.2021 22:00
Piše: Pavle Okorn
Ključne besede:   Pavle Okorn   Mitja Okorn   Zdravljica   zavist   Slovenija   Jugoslavija   Kafka   Hollywood   Edgar Allan Poe

Nikoli nisem bil in nikoli ne bom odvetnik svojega sina.

Začel bom z zapisom, ki sem ga objavil ob predstavljenem videu Zdravljica za promocijo Slovenije v svetu: "Lahko trdim, da smo vsi, ki smo sodelovali pri izdelavi 'Zdravljice', neobremenjeni s katerokoli ideologijo in strankarsko pripadnostjo. Ampak nam je bila ena in edina želja ustvariti nekaj pozitivnega, toplega in lepega ob 'Zdravljici', ki nam jo je pesnik s to širino gledanja in umevanja tudi podaril. Ker imamo radi svojo domovino, njeno pot in delovanje v svetovni areni ter bisere, ki nam jih nudi. Ne pa podlo podtikanje intelektualne praznine, ki ne vidi do prvega hriba in takšno 'kulturno' ozračje ter 'dela' tudi ustvarja. Vsaka kritika je dobrodošla, ne pa zlo, utemeljeno na bedni zavisti, ker so mejniki predaleč. Ko berem in gledam takšne nebuloze, se sprašujem, kje so dela, ki so jih ti pametnjakoviči 'na ogled postavili'. Zavist je lahko zelo pozitivno čustvo, če spodbuja. Izgleda, da se tu, v teh logih bolj prijemlje zavist, katere izpeljanke so zlo, onemogočanje, fanatični lenino-stalinizem, ko se je rezalo in retuširalo, da so odpadli 'odpadniki' (30 let slovenskega filma). Sam sem vedno razumel kulturno ustvarjanje in umetnost nad primitivno pritlehnostjo. Vendar je nasilje 'binarcev' postalo 'tema dneva'. Vse je naše ali vaše. 'Vmes' za omejeno pamet ni prostora."

 

Naj na začetku zapišem, da nisem nikoli bil in nikoli ne bom odvetnik svojega sina. Vse, kar je Mitja v svojem življenju ustvaril (razen Tu pa tam, pa tudi ta film ne bi uspel priti na trg, če nas ne bi vse sodelujoče navdihoval in bodril prav Mitja in takrat tudi danes žal že pokojni Franci Slak), je ustvaril sam. Tu pa tam sem mu kot oče osvetlil kakšno drugačno možnost, mu nudil oporo v razmišljanju, ki naj presega tiste bližnje hribe, in je to bilo več kot dovolj, da je šel to pot in začel samostojno brusiti svoj talent.

 

A slovenski zavisti ni dovolj primitivno pljuvanje ter širjenje zla brez podlage po medijih. Zvesti psi bedne ideologije so se spravili tudi na družino. Brez sramu, podlage in intelektualnega naboja velika večina plačancev kvanta in opravlja, ne da bi kdorkoli od te falange pritlehnežev stopil do nas in seveda dobil vse podatke, ki bi mu jih z veseljem posredovali. Tako bi vsakomur lahko razložili, kako in zakaj. A bistvo je seveda med vrsticami. Zavist, ta večni ogenj, ki tli, peče, zažiga in uničuje zalet mnogim sinovom in hčeram Slovenije, da gredo v svet poiskat zadovoljstvo in ustvarjati. Iz katere koli vede. 

 

Podlaga tega zla je seveda ideološka zaslepljenost. Zla, ki se je razplamtelo in gorelo v vsej svoji bedi in več ali manj zločinski dejavnosti desetletja po vojni. Mnogi Slovenci so že takrat, v nekdanji Jugoslaviji, odhajali "čez hribe". Polni znanja, sposobnosti in energije, ki so jo ideološko podžigana klika in njeni "usefull idiots" z veseljem "izvažali". In glej ga zlomka, to se dogaja tudi včeraj in danes v Sloveniji! Kot da se ne bi ničesar naučili. Da je znanje vrednost, ki jo je težko pridobiti in da ni veliko sposobnih, ki presegajo povprečja. Ne, še tistim redkim malomožganski omejenci, ki so slučajno takrat pred vrati, ta na stežaj odprejo. V tujino, seveda. Da ne bi dvignili "norme".

 

Da, ideologija. Jaz jo vedno imenujem zločinska. Katere ves smisel je v primitivnem razumevanju machiavelizma. Deli in vladaj. V vseh ozirih besede deli. Tistim pravim je bil vedno omogočen del kolača, kakšni bomboni in piškotki, več pa tudi ne. A že to dovolj mnogim, da danes tiho gledajo, kako se ta bedna logika odraža v slovenskem zapravljanju časa in energije za delitev na naše in vaše. Za tiste vmes ni prostora. Ker take, višje matematike omejeni um ni sposoben doumeti. Zato danes slišimo primitivno naslavljanje trume "uporabnih idiotov" s klerofašizmom in vsemi bednimi izrazi tiste, ki so slučajno "pri roki", da se jih oblati za narodov blagor.   

 

Danes. Ko smo se odločili za demokratično evropsko skupnost. Ko sem bil tudi sam v tistih prvih dneh pripravljen sodelovati in graditi. Z delom, ustvarjalno energijo, ki mi jo nikoli ni primanjkovalo, in navdihom, da smo se takrat končno otresli bednega eksperimentiranja in ideološkega brezna. Zvesti psi, ki znajo samo lajati in širiti nasilje, danes po medijih žalijo večino Slovencev, ki bi radi tako kot jaz živeli v miru, ustvarjali, uživali družinsko življenje ter vzgajali svoje otroke. 

 

Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v neredu, brezpravju, sprenevedanju, laži, manipuliranju "gospodovati" in deliti plen. Zato ne morem več biti tiho. Ker se je ta horda več ali manj plačancev spravila tudi na mojo družino. Ker smo ustvarili Zdravljico in ker je Mitja s sodelavci naredil dokumentarec o bolezni, proti kateri se skušamo boriti. Influencerji, večina brez elementarnih znanj, vleče za nos Slovence - in mnogi nasedejo. A bistvo je vidno vsakomur, ki ima vsaj malo širše gledanje. Da je treba ustvariti nered. 

 

Kaj nismo tega že doživeli večkrat?

 

Vsak izmed njih ima možnost, da naredi dokumentarec, ki bo "drugačen". Vsak izmed njih lahko gre v Hollywood in posname film. Vsak ima možnost kjer koli po svetu ustvariti in živeti svoje sanje. Najlaže je biti ideološko zaslepljen kritik in primitivno pljuvati po narejenem. Redki so se spustili v izdelke iz drugih, bolj poglobljenih in utemeljenih zornih kotov.

 

V bistvu pa je slika jasna. Zavist. Mnogih nedonošenih hčera in sinov slovenske resničnosti, ki lajajo v luno, ker drugega niti ne znajo. Samozvana množica "umetnikov", za katere niso slišali niti za prvim hribom, kaj šele v svetovni areni. 

 

Zato si želim, da bi še v svojem življenju doživel trenutke, ko bodo Slovenci našli razum in svoje hčere in sinove začeli podpirati in jim dajati možnosti ter odpirati vrata. In zlezli iz Kafkovih soban ter zavrgli zlo preteklosti in ideologije, ki nas je razdvajala. Ki nas skuša še vedno deliti na naše in vaše. 

 

Kakšna bizarna sedanjost se mi slika. Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, Kitajci svet postavljajo pred dejstvo, da se ne bodo ustavili, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo, zavistjo in izpeljanim zlom. Namesto da bi bili uspešni neke vrste svetilniki, jih raje podimo ven in ustvarjamo kraljestvo teme.

 

Ideologi, ki te razmere podpirajo in ustvarjajo, so v ozadju. Zdi se, da nikoli ne bodo zbrali moči, da bi se odlepili od brezna, kamor padajo in s seboj vlečejo vse, ki niso sposobni dojeti, da je edina prava pot živeti, se učiti ter vedno znova preverjati svoja znanja ter razmišljanja. V bistvu so Prosperosi, kakršne je naslikal Edgar Allan Poe. Njihovi sledilci pa ves čas "pred vrati postave". Le da ura neutrudno bije in "the bells ring" (Eric Burdon and The Animals, The Black Plague).

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
0
31.01.2023 23:59
Po novem imamo Strateški svet, ki ga vodi predsednik vlade. Imamo lastne strokovnjake, zato nam res ni treba kopirati tujih ... Več.
Piše: Milan Krek
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
6
31.01.2023 11:10
No pa smo poleg vseh dnevnih dogodivščin, političnih, modnih, protokolarnih, muzejskih peripetij v naši deželici dobili še pravo ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.551
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.742
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.702
04/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.841
05/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.558
06/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.165
07/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.071
08/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 721
09/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.853
10/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 464