Komentar

V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo

Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v neredu, brezpravju, sprenevedanju, laži, manipuliranju "gospodovati" in deliti plen. Zato ne morem več biti tiho. Ker se je ta horda več ali manj plačancev spravila tudi na mojo družino. Ker smo ustvarili Zdravljico in ker je Mitja s sodelavci naredil dokumentarec o bolezni, proti kateri se skušamo boriti. Influencerji, večina brez elementarnih znanj, vleče za nos Slovence - in mnogi nasedejo. A bistvo je vidno vsakomur, ki ima vsaj malo širše gledanje. Da je treba ustvariti nered. Kaj nismo tega že doživeli večkrat?

15.10.2021 22:00
Piše: Pavle Okorn
Ključne besede:   Pavle Okorn   Mitja Okorn   Zdravljica   zavist   Slovenija   Jugoslavija   Kafka   Hollywood   Edgar Allan Poe

Nikoli nisem bil in nikoli ne bom odvetnik svojega sina.

Začel bom z zapisom, ki sem ga objavil ob predstavljenem videu Zdravljica za promocijo Slovenije v svetu: "Lahko trdim, da smo vsi, ki smo sodelovali pri izdelavi 'Zdravljice', neobremenjeni s katerokoli ideologijo in strankarsko pripadnostjo. Ampak nam je bila ena in edina želja ustvariti nekaj pozitivnega, toplega in lepega ob 'Zdravljici', ki nam jo je pesnik s to širino gledanja in umevanja tudi podaril. Ker imamo radi svojo domovino, njeno pot in delovanje v svetovni areni ter bisere, ki nam jih nudi. Ne pa podlo podtikanje intelektualne praznine, ki ne vidi do prvega hriba in takšno 'kulturno' ozračje ter 'dela' tudi ustvarja. Vsaka kritika je dobrodošla, ne pa zlo, utemeljeno na bedni zavisti, ker so mejniki predaleč. Ko berem in gledam takšne nebuloze, se sprašujem, kje so dela, ki so jih ti pametnjakoviči 'na ogled postavili'. Zavist je lahko zelo pozitivno čustvo, če spodbuja. Izgleda, da se tu, v teh logih bolj prijemlje zavist, katere izpeljanke so zlo, onemogočanje, fanatični lenino-stalinizem, ko se je rezalo in retuširalo, da so odpadli 'odpadniki' (30 let slovenskega filma). Sam sem vedno razumel kulturno ustvarjanje in umetnost nad primitivno pritlehnostjo. Vendar je nasilje 'binarcev' postalo 'tema dneva'. Vse je naše ali vaše. 'Vmes' za omejeno pamet ni prostora."

 

Naj na začetku zapišem, da nisem nikoli bil in nikoli ne bom odvetnik svojega sina. Vse, kar je Mitja v svojem življenju ustvaril (razen Tu pa tam, pa tudi ta film ne bi uspel priti na trg, če nas ne bi vse sodelujoče navdihoval in bodril prav Mitja in takrat tudi danes žal že pokojni Franci Slak), je ustvaril sam. Tu pa tam sem mu kot oče osvetlil kakšno drugačno možnost, mu nudil oporo v razmišljanju, ki naj presega tiste bližnje hribe, in je to bilo več kot dovolj, da je šel to pot in začel samostojno brusiti svoj talent.

 

A slovenski zavisti ni dovolj primitivno pljuvanje ter širjenje zla brez podlage po medijih. Zvesti psi bedne ideologije so se spravili tudi na družino. Brez sramu, podlage in intelektualnega naboja velika večina plačancev kvanta in opravlja, ne da bi kdorkoli od te falange pritlehnežev stopil do nas in seveda dobil vse podatke, ki bi mu jih z veseljem posredovali. Tako bi vsakomur lahko razložili, kako in zakaj. A bistvo je seveda med vrsticami. Zavist, ta večni ogenj, ki tli, peče, zažiga in uničuje zalet mnogim sinovom in hčeram Slovenije, da gredo v svet poiskat zadovoljstvo in ustvarjati. Iz katere koli vede. 

 

Podlaga tega zla je seveda ideološka zaslepljenost. Zla, ki se je razplamtelo in gorelo v vsej svoji bedi in več ali manj zločinski dejavnosti desetletja po vojni. Mnogi Slovenci so že takrat, v nekdanji Jugoslaviji, odhajali "čez hribe". Polni znanja, sposobnosti in energije, ki so jo ideološko podžigana klika in njeni "usefull idiots" z veseljem "izvažali". In glej ga zlomka, to se dogaja tudi včeraj in danes v Sloveniji! Kot da se ne bi ničesar naučili. Da je znanje vrednost, ki jo je težko pridobiti in da ni veliko sposobnih, ki presegajo povprečja. Ne, še tistim redkim malomožganski omejenci, ki so slučajno takrat pred vrati, ta na stežaj odprejo. V tujino, seveda. Da ne bi dvignili "norme".

 

Da, ideologija. Jaz jo vedno imenujem zločinska. Katere ves smisel je v primitivnem razumevanju machiavelizma. Deli in vladaj. V vseh ozirih besede deli. Tistim pravim je bil vedno omogočen del kolača, kakšni bomboni in piškotki, več pa tudi ne. A že to dovolj mnogim, da danes tiho gledajo, kako se ta bedna logika odraža v slovenskem zapravljanju časa in energije za delitev na naše in vaše. Za tiste vmes ni prostora. Ker take, višje matematike omejeni um ni sposoben doumeti. Zato danes slišimo primitivno naslavljanje trume "uporabnih idiotov" s klerofašizmom in vsemi bednimi izrazi tiste, ki so slučajno "pri roki", da se jih oblati za narodov blagor.   

 

Danes. Ko smo se odločili za demokratično evropsko skupnost. Ko sem bil tudi sam v tistih prvih dneh pripravljen sodelovati in graditi. Z delom, ustvarjalno energijo, ki mi jo nikoli ni primanjkovalo, in navdihom, da smo se takrat končno otresli bednega eksperimentiranja in ideološkega brezna. Zvesti psi, ki znajo samo lajati in širiti nasilje, danes po medijih žalijo večino Slovencev, ki bi radi tako kot jaz živeli v miru, ustvarjali, uživali družinsko življenje ter vzgajali svoje otroke. 

 

Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v neredu, brezpravju, sprenevedanju, laži, manipuliranju "gospodovati" in deliti plen. Zato ne morem več biti tiho. Ker se je ta horda več ali manj plačancev spravila tudi na mojo družino. Ker smo ustvarili Zdravljico in ker je Mitja s sodelavci naredil dokumentarec o bolezni, proti kateri se skušamo boriti. Influencerji, večina brez elementarnih znanj, vleče za nos Slovence - in mnogi nasedejo. A bistvo je vidno vsakomur, ki ima vsaj malo širše gledanje. Da je treba ustvariti nered. 

 

Kaj nismo tega že doživeli večkrat?

 

Vsak izmed njih ima možnost, da naredi dokumentarec, ki bo "drugačen". Vsak izmed njih lahko gre v Hollywood in posname film. Vsak ima možnost kjer koli po svetu ustvariti in živeti svoje sanje. Najlaže je biti ideološko zaslepljen kritik in primitivno pljuvati po narejenem. Redki so se spustili v izdelke iz drugih, bolj poglobljenih in utemeljenih zornih kotov.

 

V bistvu pa je slika jasna. Zavist. Mnogih nedonošenih hčera in sinov slovenske resničnosti, ki lajajo v luno, ker drugega niti ne znajo. Samozvana množica "umetnikov", za katere niso slišali niti za prvim hribom, kaj šele v svetovni areni. 

 

Zato si želim, da bi še v svojem življenju doživel trenutke, ko bodo Slovenci našli razum in svoje hčere in sinove začeli podpirati in jim dajati možnosti ter odpirati vrata. In zlezli iz Kafkovih soban ter zavrgli zlo preteklosti in ideologije, ki nas je razdvajala. Ki nas skuša še vedno deliti na naše in vaše. 

 

Kakšna bizarna sedanjost se mi slika. Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, Kitajci svet postavljajo pred dejstvo, da se ne bodo ustavili, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo, zavistjo in izpeljanim zlom. Namesto da bi bili uspešni neke vrste svetilniki, jih raje podimo ven in ustvarjamo kraljestvo teme.

 

Ideologi, ki te razmere podpirajo in ustvarjajo, so v ozadju. Zdi se, da nikoli ne bodo zbrali moči, da bi se odlepili od brezna, kamor padajo in s seboj vlečejo vse, ki niso sposobni dojeti, da je edina prava pot živeti, se učiti ter vedno znova preverjati svoja znanja ter razmišljanja. V bistvu so Prosperosi, kakršne je naslikal Edgar Allan Poe. Njihovi sledilci pa ves čas "pred vrati postave". Le da ura neutrudno bije in "the bells ring" (Eric Burdon and The Animals, The Black Plague).

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
11
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.210
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.437
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.806
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.549
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.472
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.168
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.372
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.113
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.211
10/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 422