Komentar

Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.

De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. Umetnike da! Za razliko od futuristov, ki so s tem, ko so glorificirali vodjo mislili, da opevajo prihajajoči svet. De Chirico je zaničeval okorne mimetike in podrepnike političnih režimov. Naposled pa je modernizmu očital preobremenjenost z geometrijo. Čeprav je ravno njegovo "delo" vsebovalo veliko geometrije: simetrije in pseudo-perspektive. V vizualni umetnosti je geometrija tisto, kar je slovnica v jeziku. Kdo je že to rekel?

16.10.2021 22:00
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Giorgio de Chirico   Italija   Edvard Kardelj   Andy Warhol   James Turell   Andre Breton   Anton Trstenjak   Dejan Knez   slikarstvo   matafizika

De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. 

Čeprav sem iz generacije, ki se nikoli nikomur ne opravičuje, se bom danes opravičil sebi, ker bom v besedilu poenostavljal umetniške razloge. V ostrem podalpskem zraku je bilo tistega dne vse iracionalno. Natančno zavest imam o tem, kdo je bil tisti, ki je povabil izjemnega italijanskega umetnika Giorgia de Chirica (1888–1978) na protokolarno večerjo na Brdo pri Kranju, in predvsem zakaj ga je povabil. Tisti dan je bil zagotovo eden pretresljivejših v naši novejši zgodovini. Zakaj je bil pretresljiv, ne mislim razlagati. Upam, da mi ne bo potrebno nikoli, nikomur. De Chirica je s pomočjo kulturne diplomacije osebno povabil Edvard Kardelj!

 

Kakšni časi so bili to za razliko od današnjih, ko iz ust skrivenčenih političnih obrazov bruhajo socstalinistični stavki, kot je "Kdor ne dela, naj ne je!", izrečeni v domu narodove kulture. S tem, ko izgine diplomatska uglajenost, dobimo v resničnosti zelo nevarna razmerja. S tem ne misilim le na vojno, ki se nam z vso hitrostjo približuje, ampak na kultiviranost. Svet okrog nas razpada, medtem pa kometiram "delo" umetnika in ga branim pred človekom-gnusom. Pa ne moreš verjeti!

 

Za vzorčen primer umetniškega "dela" bom vzel ravno Giorgia de Chirica, metafizičnega slikarja, ki je na izjemen način oblikoval duhovno zapletenost bivanja. Njegovo "delo" je bilo pred prvo svetovno vojno odmaknjeno od takrat prevladujočega futurističnega gona, ko se je umetnost še večinsko manifestirala s sliko. Bodimo natančni: z oljem na platnu. Giorgio de Chirico se ni želel približati strojni projekciji ne prve, ne druge futuristične generacije, čeravno so bili nekateri futurisiti njegovi prijatelji. Nikakor ni mogel pristati na njihovo nenačelno koalicijo s fašistično Kapitalijo, ki je do nezavesti razcefrala demokratično stvarnost Apeninskega polotoka

 

Rad se ponavljam: so umetniki in umetnice, ki so s svojim "delom" potopljeni v času, s tem zastopajo ravno duh časa (npr. Andy Warhol). So umetniki in umetnice, ki gredo s svojim "delom" skozi čas in kot takšni zastopajo kozmično neskončnost oziroma univerzum (npr. James Turell). So pa tudi posebni umetniki in umetnice, prepolni osebne mitologije in travmatičnosti, ki slikajo, recimo, erotično-ljubezenske prizore (npr. Balthus). Vsi trije umetniški modeli so presežni po duhu, a po obliki popolnoma različni, čeprav vse tri povezuje oblikoslovnost.

 

Giorgio de Chirico je ozaveščal svoje umetniško "delo" z nietzschejansko filozofijo! Z njeno pomočjo je gradil novo umetniško skladje. Generalno obstaja v umetnosti obsesivna nuja po novem. Potrebno se je, čeprav s silo, znebiti preteklega. Ni večjega estetskega sprožilca kot je novo. To ponavadi nastopi po velikih dogodkovnih zarezah, kot so vojne ali bolezni, ko človeštvo skupinsko doživlja strah (renesansa - kuga). V takšnih obdobjih nastopi umetnost, ki je največkrat oblikovana iz dionizično-metafizičnih izhodišč. Ta pa je drugačna, pri njej imamo kot gledalci občutek, da nam je znana, čeprav je v resnici nismo še nikoli videli. Istočasno pa nam je popolnoma nerazumljiva. Tudi zato si ne moremo dovoliti, da bi bili do takšne umetnosti intelektualno ravnodušni. 

 

Umetnost nam ne sporoča, da bo vojna ali apokalipsa, ampak nam signalizira metafizično stanje. Andre Breton, ki je kritično in odgovorno spremljal "delo" Giorgia de Chirica, bi rekel, da umetnost navigira našo zavest. Naj ponovim: De Chiricovo "delo" je bilo zavestno usmerjeno v metafizični jezik, ki nam je bil znan, ampak nam nikoli ni bil na takšen način izražen. Bil je najbližji pesniškem jeziku in pesniški atmosferi (Baudelaire). Gledalec se je z De Chiricovimi motivi, s skulpturalnimi figurami in ambienti prelival v vzporedno stvarnost in se postopoma potopil v njegov svet. 

 

Kaj "dela" umetnik? Sredi stvarnosti - namenoma bom uporablil zame nefunkcionalen termin - ustvarja metafizično ravnovesje. Tako slogovna enota postane veliko večja od posamičnega življenja. De Chirico ni bil nikoli zadovoljen s preprostim variranjem lastnega "dela". Oblikoval je nove ambiente in jih polnil z umetniškim inventarjem. Zelo redko z motivom človeka, če pa že, z zelo oddaljenim nekje globoko na horizontu ali v absurdistični drži. Največkrat pa s substitutom za človeka.

 

De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. Umetnike da! Za razliko od futuristov, ki so s tem, ko so glorificirali vodjo mislili, da opevajo prihajajoči svet. De Chirico je zaničeval okorne mimetike in podrepnike političnih režimov. Naposled pa je modernizmu očital preobremenjenost z geometrijo. Čeprav je ravno njegovo "delo" vsebovalo veliko geometrije: simetrije in pseudo-perspektive. V vizualni umetnosti je geometrija tisto, kar je slovnica v jeziku. Kdo je že to rekel?

 

De Chirico nas je s svojim "delom" opozarjal, da je umetnost navkljub vsemu globoko pozvezana s tesnobo. Sam tesnobi nisem nikoli dovolil vstopa v svojo umetnost. Tesnoba se sproži v trenutku, ko se zavemo neskončnosti univerzuma. Katere nacionalnosti je vesolje? Ali je vesolje racionalno?

 

Z vstopom v svet metafizičnega umetniškega "dela" na posreden način vstopamo v nadrelistično umetnost. Metafizično slikarstvo je na nek način predhodnica nadrealistične umetnosti. Najbrž niste opazili, da se v svojem reflektiranju umetnosti nisem skoraj nikoli dotaknil nadrelizma. Nimam smiselnega odgovora na vprašanje, zakaj je tako? Mogoče zato, ker so nadrealisti v dvajsetih letih prejšnjega stoletja brutalno zavrnili "delo" genialnega Antonina Artauda.

 

Vrnimo se v temo komentarja, kaj je De Chirico "delal", ko je delal. Zdi se mi, kot, da bi želel poiskati helenistični ideal in mir v industrijski pokrajini. Dejstvo je, da je De Chirico rojen v Grčiji. Njegov rod po očetovi strani pa je izhajal iz Dubrovnika. Preskok iz pripovedi v ostro digresijo: Tako kot so avantgardistični umetniki postali neke vrste matematiki, so razvojni umetniki postali programerji!

 

Konec digresije. Nazaj v pripoved:

 

Giorgio de Chirico se je ves čas bal, da ne bi preveč okrasil in s tem dekorativno otežil svojih slikarskih prizorov. Oboževal je namreč gledališče, zato se je intenzivno ukvarjal s tem, kako bi vizualno premislil svoje predstave. V umetniške motive ne vstopamo samo s pogledom, ampak tudi z mišljenjem. Tako pri "delanju" umetnine, kot pri gledanju, in ko smo že znotraj umetnine, nas njeni motivi poženejo v vse vektorske smeri.

 

Kaj torej "dela" umetnik? Sproža oblike, sproža vektorje. Njegova oblika je tista, ki postane nosilka obdobja, postane noslika psihologije metafizike, kot bi rekel izvrstni eksperimentalni psiholog in teolog dr. Anton Trstenjak. Zavezuje nas k umetnosti univerzuma, ne pa k okorni propagandi države ali cerkve. Univerzalni um nam omogoči odmik od pripovedne linearnosti. De Chirico je naredil zavesten odmik od pozitivistične gradnje umetnine. Odmik od nacionalnih kulturnih vzorcev, čeprav se v Italiji marsikje zaveš, da si se znašel sredi De Ciricove pokrajine. 

 

Nahajmo se na višku današnjega komentarja, v katerem se sprašujem, kaj umetnik sploh "dela". V besedi formacija (evklidska in neevklidska geometrija) je prisotna osrednja os, okrog katere se oblikuje vse bistveno. Kaj torej umetnik "dela", ko "dela". Tisto, kar je najtežje. Nič, bi rekel Dejan Knez.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
4
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
15
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
9
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zgrešeno pismo za mir: Kot je Hitler iz naše hotel napraviti nemško deželo, hoče Putin iz ukrajinske napraviti rusko
29
19.02.2023 18:00
Ali smo Slovenci leta 1941 ravnali narobe, ko smo se uprli nemškemu in drugim agresorjem ter v uporu vztrajali štiri leta? Kajti ... Več.
Piše: Božo Cerar
Likvidaciji Muzeja slovenske osamosvojitve ob rob: Udba in akcija Sever
31
17.02.2023 20:00
Igor Bavčar je ob izidu knjige Igorja Omerze Udba in akcija Severjunija 2020 napisal obširno spremno besedo, v kateri je akcijo ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Škandal Prešernove nagrade: "Le čevlje sodi naj kopitar"
15
15.02.2023 20:00
Paradoks je tudi v tem, da se je to zgodilo prav na predvečer Prešernovega dne in v tako skrajnem nasprotju z izjemno vsebino ... Več.
Piše: Andrej Jemec
V tretje gre rado? O slovenski kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta
13
14.02.2023 20:00
Še nekaj mesecev je ostalo do glasovanja o slovenski kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta OZN za leti 2024-2025. Za ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 2.380
02/
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.739
03/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.726
04/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.683
05/
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.301
06/
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
Miha Burger
Ogledov: 1.066
07/
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 4.088
08/
Umik Rusije iz dogovora Novi Start: Med zadrževanjem in politično strategijo
Valerio Fabbri
Ogledov: 769
09/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 330
10/
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.861