Komentar

V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede

Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno sorazmerna s pomembnostjo zadeve. Bolj je tema bizarna, večji mora biti hrup, ki jo oznanja. In obratno, pomembnejša kot je tema, globlja mora biti tišina. Glasnost in akademska tišina sta lakmusov papir izumrtja zdrave pameti. Pogoj za javno srečo in mir postajata bizarnost, tiščanje glave v pesek ter smrtna tišina "javnih" servisov RTV Slovenija in STA. Tišina o najbolj pomembnih temah našega napredka.

17.10.2021 22:30
Piše: Vili Kovačič
Ključne besede:   Vili Kovačič   Zoran Janković   Vrhovno sodišče   Butale   Ljubo Bavcon

Glasnost in akademska tišina sta lakmusov papir izumrtja zdrave pameti.

Postavlja se vprašanje, kje smo. Pravna stroka je tiho, vlada očitno preblago ukrepa, slavna opozicija je izgubila kompas in stiska rep med noge. Zunaj parlamenta se zbirajo norci in novi somišljeniki - potencialni morilci. Postavlja se vprašanje, kdo se boji koga oziroma kdo ščiti koga. Primer, ki ga obravnavam pa je, kdo ščiti Jankovića v volilnem sporu iz 2018, ko so vsi pravniki in "demokrati" tiho. Ali pa je po sredi bojazen, da se, bognedaj, nikoli ne zgodi nezaslišano: da je imel prav navadni državljan K..

 

To bi bilo v dolini Šentflorjanski resnično pohujšanje. Preprosti razum posameznika bi premagal brezumnost kolektivističnega in preračunljivost strankarskega uma. Ivan Cankar se obrača v grobu in bogovi padajo na glavo. Pravkar je padel še en bog z malo začetnico. Ljubo Bavcon. Simbol železne, trde roke, zavite v žamet človekovih pravic. Današnja Slovenija ni samo dolina Šentflorjanska, je mnogo več kot to: je dolina smrti javnega razuma in  gorečega čaščenja kulta enega največjih hudodelcev v človeški zgodovini.

 

Potrebni sta Glasnost v grlu in Perestrojka v glavi. V to spada tudi ta poziv Upravnemu sodišču za resnično javnost sodnih obravnav v sodnih dvoranah tako novinarjev kot širše zainteresirane javnosti. Kar je sicer zgolj na videz nedolžna zahteva, v resnici pa je strup, ki lahko načne trdnost slovenskega samopostrežnega in skorumpiranega sodnega "novega razreda". Zadeva je silno enostavna, vendar se ob zahtevi, da se to uresniči, ne zgane skoraj nihče. Akademski pravniki se muzajo. Izvršna veja sodne oblasti, vključno z ministrom, pa se brani z molkom.

 

 

"Glasnost in akademska tišina sta lakmusov papir izumrtja zdrave pameti."

 

V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji so je preglasili s smrtno tišino javne besede. Pravni "modreci", akademiki se branijo z molkom in se na veliko oglašajo ob bizarnih temah in debatirajo ob sholastičnih vprašanjih. Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno sorazmerna s pomembnostjo zadeve. Bolj je tema bizarna, večji mora biti hrup, ki jo oznanja. In obratno, pomembnejša kot je tema, globlja mora biti tišina. Glasnost in akademska tišina sta lakmusov papir izumrtja zdrave pameti. Pogoj za javno srečo in mir postajata bizarnost, tiščanje glave v pesek ter smrtna tišina "javnih" servisov RTV Slovenija in STA. Tišina o najbolj pomembnih temah našega napredka. 

 

Vladavino prava smo očitno spet preložili na potomce, ker je nismo sposobni absorbirati – ponotranjiti danes. In prenekateri še kar vpijejo po Titu Tito, po Bavconu Bavcon, po Jankoviću ... Po ukradenih volitvah Dušan Vučko in smrtna tišina, kot da se ni zgodilo nič. Celo v nekoč redoljubni Nemčiji so danes ob volilnih goljufijah vsi tiho. Ker ni  pritožnika! A ni dolgo tega, ko so v sosednji Avstriji zaradi nezadostnega lepila na kuvertah razveljavili predsedniške volitve. 

 

Stanje ni rožnato, a kljub temu upanje umre zadnje. Veselimo se in živimo v realističnem upanju, ki pravi: bodimo realisti – zahtevajmo nemogoče. Zahtevajmo javne seje vseh: Vrhovnega, upravnega in vseh  drugih sodišč, tudi Ustavnega in Računskega in si jih približajmo, čeprav na daljavo. To bo mejni dogodek, kajti pameti je zmanjkalo – ostane nam samo še javnost. 

 

Seveda ne tista "javnost", ki nori po Ljubljani in ki kuri ognje zla in zloveščega brezumja, pač pa zdrav razmislek treznega razuma brez abstinenčne krize izgubljene oblasti. To bo naš veseli dan, dan ko smo se državljani ponovno oženili s pametjo. Tudi s pravniki, ki so danes plačani za to, da lažejo in / ali sramotno molčijo. Ko prihajajo v Slovenijo drugorazredni kvazi evropski demokrati, bi jim morali naliti čistega vina, streznitev je namreč potrebna tudi na njihovi strani.

 

Vili Kovačič je državljan K.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
12
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.213
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.440
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.808
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.551
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.477
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.171
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.374
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.116
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.212
10/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 437