Komentar

V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede

Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno sorazmerna s pomembnostjo zadeve. Bolj je tema bizarna, večji mora biti hrup, ki jo oznanja. In obratno, pomembnejša kot je tema, globlja mora biti tišina. Glasnost in akademska tišina sta lakmusov papir izumrtja zdrave pameti. Pogoj za javno srečo in mir postajata bizarnost, tiščanje glave v pesek ter smrtna tišina "javnih" servisov RTV Slovenija in STA. Tišina o najbolj pomembnih temah našega napredka.

17.10.2021 22:30
Piše: Vili Kovačič
Ključne besede:   Vili Kovačič   Zoran Janković   Vrhovno sodišče   Butale   Ljubo Bavcon

Glasnost in akademska tišina sta lakmusov papir izumrtja zdrave pameti.

Postavlja se vprašanje, kje smo. Pravna stroka je tiho, vlada očitno preblago ukrepa, slavna opozicija je izgubila kompas in stiska rep med noge. Zunaj parlamenta se zbirajo norci in novi somišljeniki - potencialni morilci. Postavlja se vprašanje, kdo se boji koga oziroma kdo ščiti koga. Primer, ki ga obravnavam pa je, kdo ščiti Jankovića v volilnem sporu iz 2018, ko so vsi pravniki in "demokrati" tiho. Ali pa je po sredi bojazen, da se, bognedaj, nikoli ne zgodi nezaslišano: da je imel prav navadni državljan K..

 

To bi bilo v dolini Šentflorjanski resnično pohujšanje. Preprosti razum posameznika bi premagal brezumnost kolektivističnega in preračunljivost strankarskega uma. Ivan Cankar se obrača v grobu in bogovi padajo na glavo. Pravkar je padel še en bog z malo začetnico. Ljubo Bavcon. Simbol železne, trde roke, zavite v žamet človekovih pravic. Današnja Slovenija ni samo dolina Šentflorjanska, je mnogo več kot to: je dolina smrti javnega razuma in  gorečega čaščenja kulta enega največjih hudodelcev v človeški zgodovini.

 

Potrebni sta Glasnost v grlu in Perestrojka v glavi. V to spada tudi ta poziv Upravnemu sodišču za resnično javnost sodnih obravnav v sodnih dvoranah tako novinarjev kot širše zainteresirane javnosti. Kar je sicer zgolj na videz nedolžna zahteva, v resnici pa je strup, ki lahko načne trdnost slovenskega samopostrežnega in skorumpiranega sodnega "novega razreda". Zadeva je silno enostavna, vendar se ob zahtevi, da se to uresniči, ne zgane skoraj nihče. Akademski pravniki se muzajo. Izvršna veja sodne oblasti, vključno z ministrom, pa se brani z molkom.

 

 

"Glasnost in akademska tišina sta lakmusov papir izumrtja zdrave pameti."

 

V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji so je preglasili s smrtno tišino javne besede. Pravni "modreci", akademiki se branijo z molkom in se na veliko oglašajo ob bizarnih temah in debatirajo ob sholastičnih vprašanjih. Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno sorazmerna s pomembnostjo zadeve. Bolj je tema bizarna, večji mora biti hrup, ki jo oznanja. In obratno, pomembnejša kot je tema, globlja mora biti tišina. Glasnost in akademska tišina sta lakmusov papir izumrtja zdrave pameti. Pogoj za javno srečo in mir postajata bizarnost, tiščanje glave v pesek ter smrtna tišina "javnih" servisov RTV Slovenija in STA. Tišina o najbolj pomembnih temah našega napredka. 

 

Vladavino prava smo očitno spet preložili na potomce, ker je nismo sposobni absorbirati – ponotranjiti danes. In prenekateri še kar vpijejo po Titu Tito, po Bavconu Bavcon, po Jankoviću ... Po ukradenih volitvah Dušan Vučko in smrtna tišina, kot da se ni zgodilo nič. Celo v nekoč redoljubni Nemčiji so danes ob volilnih goljufijah vsi tiho. Ker ni  pritožnika! A ni dolgo tega, ko so v sosednji Avstriji zaradi nezadostnega lepila na kuvertah razveljavili predsedniške volitve. 

 

Stanje ni rožnato, a kljub temu upanje umre zadnje. Veselimo se in živimo v realističnem upanju, ki pravi: bodimo realisti – zahtevajmo nemogoče. Zahtevajmo javne seje vseh: Vrhovnega, upravnega in vseh  drugih sodišč, tudi Ustavnega in Računskega in si jih približajmo, čeprav na daljavo. To bo mejni dogodek, kajti pameti je zmanjkalo – ostane nam samo še javnost. 

 

Seveda ne tista "javnost", ki nori po Ljubljani in ki kuri ognje zla in zloveščega brezumja, pač pa zdrav razmislek treznega razuma brez abstinenčne krize izgubljene oblasti. To bo naš veseli dan, dan ko smo se državljani ponovno oženili s pametjo. Tudi s pravniki, ki so danes plačani za to, da lažejo in / ali sramotno molčijo. Ko prihajajo v Slovenijo drugorazredni kvazi evropski demokrati, bi jim morali naliti čistega vina, streznitev je namreč potrebna tudi na njihovi strani.

 

Vili Kovačič je državljan K.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
13
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja
8
13.11.2021 19:00
Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pet minut pred Bergamom bi celo Butalci ugotovili, da je vrag odnesel šalo, Slovenci pa niso ...
20
10.11.2021 22:35
Da so za petek, 12. novembra, napovedani protesti sredi Ljubljane, me pravzaprav ne šokira več. V karikaturi države, katere del ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vse ribe Boža Dimnika ali avtobiografija legende med lobisti
16
09.11.2021 21:00
Oni dan sem šla mimo knjigarne na Miklošičevi ulici in skozi izložbo zagledala knjigo slavnega lobista Boža Dimnika. Sam menda ... Več.
Piše: Ana Jud
Ukrepi, ki jih je v petek sprejela vlada, so dejansko zadnji pred popolnim zaprtjem države!
20
08.11.2021 18:00
Ta teden smo zdravniki jasno povedali, da smo na meji. Da smo na meji števila okuženih, zasedenosti bolniških postelj in ... Več.
Piše: Milan Krek
Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in - neomejeno diktaturo!
12
06.11.2021 23:19
Istega leta, ko je na Kranjskem umrl pesnik Prešeren, so v Peterburgu odvzeli prostost socialistu, idealistu Fjodorju ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 1.920
02/
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
Ivan Simič
Ogledov: 1.699
03/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.511
04/
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
Miha Burger
Ogledov: 1.589
05/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.309
06/
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
Lucija Mulej
Ogledov: 1.027
07/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 787
08/
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
Lucija Mulej
Ogledov: 1.453
09/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 771
10/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 580