Komentar

Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič

Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost in zadnje čase naša ožja skupnost, Slovenija, še posebej, je nedorečenost, kje, kdaj in kako lahko Aktivni državljan sodeluje, participira, da svoj glas. Temu lahko prištejemo tudi nedorečenost, kako lahko katerikoli državljan komunicira s Sistemom, z Odločevalci, z javno upravo, z vsemi, ki imajo oblast in so tudi izvoljeni od taistega državljana, da odločajo o skupnih, javnih zadevah. Ali res lahko komunicira samo enkrat na štiri leta na volitvah, ko ima iluzoren vtis, da lahko vpliva na odločanje? Ali so posledica te frustracije aktualni protesti na naših ulicah in celo metanje granitnih kock v parlament?!

19.10.2021 22:03
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   Aktivni državljan   Sistem   volitve   Janez Janša   Slovenija   Buda   Marko Noč

Foto: arhiv portal+

Če ne bomo našli načina, kako vzpodbuditi oziroma stimulirati poskuse izboljšanja Sistema, se bodo negativni pojavi, v katere se ta čas izliva vsa energija Aktivnih državljanov, samo še krepili.

Najprej si priznaj, ali je ali ni ta preklemana dvojnost v tebi. Da želiš narediti nekaj dobrega, prijetnega, užitka polnega zase, za svojo notranjost, samo za tvoje osmišljenje in – prosim, ne končaj z branjem, ne odmakni oči, poglej in preberi! – in da želiš istočasno narediti nekaj dobrega, pravičnega tudi za Celoto, za skupnost, za domovino, za človeštvo. Za osmišljenje biti vseh in vsega. In narediš, kar verjameš, da je prav za Celoto. Ti sam, ne da bi poslušal kogarkoli, saj je že Buda dejal: "Ne glejte na to, kje ste to brali ali slišali; tudi če sem jaz sam to rekel, mi ne verjemite, če je v nasprotju z vašo zdravo pametjo!"

 

Če si prepoznal to dvojnost v sebi, potem si Aktivni državljan.

 

Največje upanje za bolje in pravičneje je moč državljana, seveda predvsem tistega, ki čuti omenjeno dvojnost, da na kakršenkoli način da svoj glas za predlog, idejo, ukrep oziroma karkoli je vezano na javne probleme njegove skupnosti, ki ni v nasprotju z njegovo zdravo pametjo. A kje, kdaj, kako lahko da svoj glas?! Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost – naša ožja skupnost, Slovenija, očitno še malo bolj –, je ravno ta nedorečenost, kje, kdaj in kako lahko Aktivni državljan sodeluje, participira, da svoj glas. Temu mirno lahko prištejemo tudi nedorečenost, kako lahko katerikoli državljan komunicira s Sistemom, z Odločevalci, z javno upravo, z vsemi, ki komandirajo in so tudi izvoljeni od taistega državljana, da to počnejo, tj. da odločajo o skupnih, javnih zadevah. Ali res lahko komunicira samo enkrat na štiri leta na volitvah, ko ima iluzoren vtis, da lahko vpliva na odločanje, ali pa se ga po drugi strani sliši samo, če protestira na ulici in meče granitne kocke v parlament?

 

Nismo dorekli, kako komunicirati s Sistemom, s tem Behemotom, ki mu tudi Janez Janša ne more do živega, čeprav verjamem, da se trudi na svoj način. Na način, ki ga sicer ne razumem čisto dobro. A je Sistem močnejši tudi od njegove volje. Prepričan sem, da Sistem lahko izboljšajo predvsem Aktivni državljani. Če dobijo odgovor oziroma vidijo popravek na Sistemu, kje, kdaj in kako lahko sodelujejo. Če tega odgovora ni, potem se ne smemo čuditi, da se vsa energija predvsem tistih, ki čutijo to dvojnost, torej Aktivnih državljanov, ki jih skupnost zanima, ki pisarijo v pisma bralcev, ki komentirajo po spletnih forumih, kanalizira samo v to, kaj je narobe, kdo vse narobe dela, ali pa v "saj se itak nič ne da narediti" (da spet malo spomnim na naslov moje knjige izpred petindvajsetih let). Potem jim res ostaja samo še razgrajanje po ulicah. 

 

Premalo je bilo narejenega na poskusih, kje, kdaj in kako državljan lahko sodeluje. Sam sem sicer poskušal veliko  delati na tem in zadnjih trideset let skoraj nisem počel drugega. Ja, težko je. Sistem ima svoje življenje, svoje zakonitosti, težko dovoli, da ga poskuša kdo izboljšati. Tudi Janez Janša ima težave. A če ne bomo našli načina, kako vzpodbuditi oziroma stimulirati te poskuse, se bodo negativni pojavi, v katere se ta čas izliva vsa energija Aktivnih državljanov, samo še krepili. Konkretna vzpodbuda oziroma stimulacija bi bila na prvem mestu že postavitev oziroma formalizacija kakšne od različnih oblik in metod možnosti pojavljanja predlogov in zahtev za bolj prav in dobro. Tudi preverjanje realizacije rezultante teh predlogov in zahtev (kot omenjam v svojem prejšnjem prispevku na portalu+ na primeru, ko navajam strinjanje s predlogi zdravnika Marka Noča). Da ne bo potrebe za vsak dober predlog oditi na splošni vseljudski referendum. Ki naj ostane le za tiste največje in najpomembnejše primere. 

 

Morda je to z Aktivnim državljanstvom preveč idealistično. Morda res, a je vsaj en poskus. In kje še kdo poskuša popraviti to komunikacijo s Sistemom, ki je glavni vzrok vsej zagatnosti? Prosim, mi lahko kdo odgovori, kje in kako še kdo poskuša?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
16
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
Brez cenzure: Kako se lahko profesionalec v novinarskem delu spusti tako nizko, da obravnava ljudi na popolnoma nečloveški, neprimeren način?
7
21.08.2022 06:00
Čakal sem na tisto, kar se je končno zgodilo pred dnevi: novinarji iz Necenzurirano so začeli prestopati v službe vladnih ... Več.
Piše: Milan Krek
Levica želi indoktrinirati mlade v šoli s kolektivističnimi idejami in zmanjšati vpliv staršev in starih staršev
19
18.08.2022 21:00
V družbi že dolga leta poteka protidružinski trend, ki ga spodbuja levica, celoten prenos odgovornosti generacij z ene na drugo ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj mislim, da bi bila odpoved koncerta Anne Netrebko v Ljubljani velika neumnost
16
17.08.2022 22:10
Ukrajinska skupnost v Sloveniji nasprotuje koncertu ruske operne zvezdnice Anne Netrebko, ki naj bi prihodnji teden, 26. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Evropa na razpotju: Zgodovinski izzivi in napačne rešitve
14
16.08.2022 22:10
Vojna v Ukrajini je razgalila resnico o Rusiji. Kdor ni želel opaziti, da se Putinova država nagiba k imperializmu, se mora ... Več.
Piše: Mateusz Morawiecki
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.747
02/
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
Milan Krek
Ogledov: 1.232
03/
Sodnik za v Guinnessovo knjigo: Marko Ilešič niti po 18 letih nima dovolj Luksemburga in ponovno kandidira za sodnika!
Uredništvo
Ogledov: 1.378
04/
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
Andrej Drapal
Ogledov: 1.231
05/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.022
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 866
07/
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
Milan Krek
Ogledov: 1.985
08/
Nova vlada, stari problemi? Prioritete mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije, Zahodni Balkan in projekt COBISS.Net
Tomaž Seljak
Ogledov: 909
09/
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
Andraž Šest
Ogledov: 524
10/
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
Ivan Simič
Ogledov: 2.130