Komentar

Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič

Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost in zadnje čase naša ožja skupnost, Slovenija, še posebej, je nedorečenost, kje, kdaj in kako lahko Aktivni državljan sodeluje, participira, da svoj glas. Temu lahko prištejemo tudi nedorečenost, kako lahko katerikoli državljan komunicira s Sistemom, z Odločevalci, z javno upravo, z vsemi, ki imajo oblast in so tudi izvoljeni od taistega državljana, da odločajo o skupnih, javnih zadevah. Ali res lahko komunicira samo enkrat na štiri leta na volitvah, ko ima iluzoren vtis, da lahko vpliva na odločanje? Ali so posledica te frustracije aktualni protesti na naših ulicah in celo metanje granitnih kock v parlament?!

19.10.2021 22:03
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   Aktivni državljan   Sistem   volitve   Janez Janša   Slovenija   Buda   Marko Noč

Foto: arhiv portal+

Če ne bomo našli načina, kako vzpodbuditi oziroma stimulirati poskuse izboljšanja Sistema, se bodo negativni pojavi, v katere se ta čas izliva vsa energija Aktivnih državljanov, samo še krepili.

Najprej si priznaj, ali je ali ni ta preklemana dvojnost v tebi. Da želiš narediti nekaj dobrega, prijetnega, užitka polnega zase, za svojo notranjost, samo za tvoje osmišljenje in – prosim, ne končaj z branjem, ne odmakni oči, poglej in preberi! – in da želiš istočasno narediti nekaj dobrega, pravičnega tudi za Celoto, za skupnost, za domovino, za človeštvo. Za osmišljenje biti vseh in vsega. In narediš, kar verjameš, da je prav za Celoto. Ti sam, ne da bi poslušal kogarkoli, saj je že Buda dejal: "Ne glejte na to, kje ste to brali ali slišali; tudi če sem jaz sam to rekel, mi ne verjemite, če je v nasprotju z vašo zdravo pametjo!"

 

Če si prepoznal to dvojnost v sebi, potem si Aktivni državljan.

 

Največje upanje za bolje in pravičneje je moč državljana, seveda predvsem tistega, ki čuti omenjeno dvojnost, da na kakršenkoli način da svoj glas za predlog, idejo, ukrep oziroma karkoli je vezano na javne probleme njegove skupnosti, ki ni v nasprotju z njegovo zdravo pametjo. A kje, kdaj, kako lahko da svoj glas?! Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost – naša ožja skupnost, Slovenija, očitno še malo bolj –, je ravno ta nedorečenost, kje, kdaj in kako lahko Aktivni državljan sodeluje, participira, da svoj glas. Temu mirno lahko prištejemo tudi nedorečenost, kako lahko katerikoli državljan komunicira s Sistemom, z Odločevalci, z javno upravo, z vsemi, ki komandirajo in so tudi izvoljeni od taistega državljana, da to počnejo, tj. da odločajo o skupnih, javnih zadevah. Ali res lahko komunicira samo enkrat na štiri leta na volitvah, ko ima iluzoren vtis, da lahko vpliva na odločanje, ali pa se ga po drugi strani sliši samo, če protestira na ulici in meče granitne kocke v parlament?

 

Nismo dorekli, kako komunicirati s Sistemom, s tem Behemotom, ki mu tudi Janez Janša ne more do živega, čeprav verjamem, da se trudi na svoj način. Na način, ki ga sicer ne razumem čisto dobro. A je Sistem močnejši tudi od njegove volje. Prepričan sem, da Sistem lahko izboljšajo predvsem Aktivni državljani. Če dobijo odgovor oziroma vidijo popravek na Sistemu, kje, kdaj in kako lahko sodelujejo. Če tega odgovora ni, potem se ne smemo čuditi, da se vsa energija predvsem tistih, ki čutijo to dvojnost, torej Aktivnih državljanov, ki jih skupnost zanima, ki pisarijo v pisma bralcev, ki komentirajo po spletnih forumih, kanalizira samo v to, kaj je narobe, kdo vse narobe dela, ali pa v "saj se itak nič ne da narediti" (da spet malo spomnim na naslov moje knjige izpred petindvajsetih let). Potem jim res ostaja samo še razgrajanje po ulicah. 

 

Premalo je bilo narejenega na poskusih, kje, kdaj in kako državljan lahko sodeluje. Sam sem sicer poskušal veliko  delati na tem in zadnjih trideset let skoraj nisem počel drugega. Ja, težko je. Sistem ima svoje življenje, svoje zakonitosti, težko dovoli, da ga poskuša kdo izboljšati. Tudi Janez Janša ima težave. A če ne bomo našli načina, kako vzpodbuditi oziroma stimulirati te poskuse, se bodo negativni pojavi, v katere se ta čas izliva vsa energija Aktivnih državljanov, samo še krepili. Konkretna vzpodbuda oziroma stimulacija bi bila na prvem mestu že postavitev oziroma formalizacija kakšne od različnih oblik in metod možnosti pojavljanja predlogov in zahtev za bolj prav in dobro. Tudi preverjanje realizacije rezultante teh predlogov in zahtev (kot omenjam v svojem prejšnjem prispevku na portalu+ na primeru, ko navajam strinjanje s predlogi zdravnika Marka Noča). Da ne bo potrebe za vsak dober predlog oditi na splošni vseljudski referendum. Ki naj ostane le za tiste največje in najpomembnejše primere. 

 

Morda je to z Aktivnim državljanstvom preveč idealistično. Morda res, a je vsaj en poskus. In kje še kdo poskuša popraviti to komunikacijo s Sistemom, ki je glavni vzrok vsej zagatnosti? Prosim, mi lahko kdo odgovori, kje in kako še kdo poskuša?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
11
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.213
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.440
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.808
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.551
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.477
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.171
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.374
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.116
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.212
10/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 437