Komentar

Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!

Vemo, da lažejo. Oni vedo, da lažejo. Oni vedo, da vemo, da lažejo. Mi vemo, da oni vedo, da mi vemo, da oni lažejo. Pa še zmeraj lažejo. Ta misel je nekako zamrznjena v času, ki ga živimo. Ruski disident in nobelovec jo je zapisal v obdobju, ko je bilo treba paziti, kaj je človek rekel. Danes je vseeno, kaj človek reče, saj je njegovo mnenje približno tako relevantno kot lanski sneg, dogaja pa se tudi to, da kakšnemu napačnemu kandidatu pripišejo besede, ki jih ni izrekel.

24.10.2021 12:50
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Andrej Vizjak   Bojan Petan   Dnevnik   mediji   država   Podvin   ustava   Saša Zagorc   Rok Svetlič   Aleksander Solženicin

V razmerah, ko se nam pred očmi dogaja demontaža države, bi moralo biti ustavno sodišče absolutni varuh ustavnosti in zakonitosti, takorekoč oaza normalnosti, ustavni sodniki pa nesporne pravne in moralne avtoritete.

Vstopamo v novo fazo razvoja družbenih odnosov in politike na Slovenskem. To, kar se (nam) dogaja zdaj, je vojna vseh proti vsem. Za dosego cilja so povsem odkrito dovoljena vsa sredstva; laži, izsiljevanja, ponaredki in celo grožnje. Mediji se aktivno vključujejo v politični konflikt med vlado in opozicijo. Razen redkih idealistov, ki še vedno verjamejo politikom, so mediji bolj ali manj odkrito vstopili v politično areno deloma zaradi neposrednih ekonomskih koristi njihovih lastnikov, deloma zaradi osebnih zamer, ki jih lastniki gojijo do oblastne oligarhije. Veliko velikih egov je namreč prizadetih in ko se politika enkrat začne odvijati na osebni ravni, je država le še kolateralna škoda. Zaradi tega absolutnega razkola na dva bloka, ki spominja na tistega pred osemdesetimi leti, v Sloveniji takorekoč ni več prostora za normalno, odprto in pluralno razpravo. Ni več prostora za liberalno usmerjene medije, kakršen je denimo portal+. Tisto, kar je bilo še včeraj normalno, je danes anomalija. Družbeni podsistemi so talci ene ali druge politične paradigme, ki najbolj hromi javno oziroma državno upravo. Celo pravniki so naposled odvrgli figov list in v spopadu za nadzor nad ustavnim sodiščem poteptali osnovna etična načela in moralne standarde.

 

Znašli smo se pred zidom. Tisto, kar je naš največji problem, ki konkretno načenja državo, je njena demontaža. Ko so "founding fathers" leta 1991 v Podvinu sestavljali ustavo, jih je prežemal romanticizem. Bržkone zaradi tega niso imeli v mislih izrednih razmer, kakršne so v republiki nastopile v zadnjih 18 mesecih. Sistem, kakršnega so zasnovali očetje ustave, ni previdel takšnih napetosti v družbi in politiki, kakršnim smo priča danes, niti takšnih ekstremnih konfliktov med vejami oblasti, ki se dogajajo zadnje čase.

 

Medtem ko smo se plebejci ukvarjali s provokacijami, povezanimi z 20. stoletjem (da niti ne naštevam konkretnih primerov), so nam počasi, a zanesljivo demontirali državo. Naklepno ali iz hude malomarnosti, saj je vseeno. Podobno kot v kriminalki Umor na Orient ekspresu bomo šele na koncu izvedeli, da so pri tem zločinu sodelovali pravzaprav vsi politični akterji. Iz različnih motivov, a z istimi cilji: moč, oblast in denar.

 

Da se politiki per definitionem posvečajo boju za oblast, je seveda razumljivo. Težje je zagovarjati sporne, celo nezakonite metode, s pomočjo katerih bi se radi dokopali do oblasti. Opozicija si želi zmage na volitvah, vladna koalicija bi rada ostala na oblasti. V ta spopad se aktivno vključujejo mainstream mediji oziroma njihovi tajkunski lastniki. Maščevanje, sla po oblasti in denarju so glavni motivi za prestop Rubikona politične korektnosti in zlorabo profesionalnih standardov. Ker očitno niso dovolj volitve vsake štiri leta (ali prej, saj je vseeno). Niso dovolj instrumenti parlamentarne demokracije (interpelacije, referendumi, ustavne obtožbe ipd.). Vključiti je potrebno še ulico in izvajati pritisk na zakonodajno in sodno oblast. Diskreditirati je potrebno vsakega kandidata, ki nima pravega pedigreja, ko gre za volitve ustavnega sodnika. Dovoljeno je ponarejati zvočne posnetke pogovorov, do katerih tako alo tako ne bi prišli na zakonit način; ne le nezakonito zvočno snemanje, pač pa tudi ponarejanje posnetka sta nova "poklicna standarda" naših političnih operativcev. Ko aktualnega okoljskega ministra najbolj senzacionalistična komercialna televizija v državi obtoži (beri: obsodi), da je predsedniku uprav Dnevnika, DZS in Term Čatež leta  2007 po telefonu svetoval, naj ne plača davka, se nihče ne spomni, da bi vsaj za kratek komentar vprašal tudi Bojana Petana. Kot da bi se Andrej Vizjak pogovarjal z marsovcem. Še absurdnejše pa je to, da Petana, ki ga ponaredek obremenjuje prav toliko kot Vizjaka, za mnenje niso vprašali niti na Dnevniku, kjer so pompozno objavili članek (vir) o tem, kako je razkritje o Vizjakovih nasvetih "šokiralo Slovenijo". Šokirali so v bistvu na Dnevniku, ko Petanu niso namenili niti vrstice. Če to ni anti-novinarstvo, potem res ne vem, kaj bi lahko bilo še večji poraz slovenske "sedme sile" ...

 

Vedno bolj se namreč kaže, da je slovenski žurnalizem v zadnjem desetletju, ko so šli mediji čez tretjo fazo privatizacije, postal tako obupno slab in celo bolj skorumpiran, pokvarjen kot slovenska politika. To je zagotovo precej šokantna ugotovitev, ki pa se iz dneva v dan potrjuje. V okolju, kjer velika večina medijev ni več zmožna opravljati svoje temeljne družbene funkcije (nadzor oblasti), je seveda toliko lažje demontirati državo in njene atribute. Mediji so eden glavnih krivcev, da smo Slovenci v zadnjih tridesetih letih intelektualno tako nazadovali, takorekoč zaspali in posledično nismo dojeli, kaj se (nam) dogaja. Namesto, da bi lajali na nepridiprave, ki so nam v različnih korupcijskih hobotnicah kradli denar, so mediji (po)skrbeli za poneumljanje ljudi in še posebej za njihovo uspavanje.

 

Zgodba o ponarejenem posnetku, na katerem Vizjak nagovarja Petana, naj utaji davke, ima nekaj paralel s škandalom, povezanim z volitvami ustavnega sodnika, kar naj bi se v državnem zboru zgodilo prihodnji teden. Profesor na ljubljanski pravni fakulteti Saša Zagorc je namreč na tviterju "namočil" edinega kandidata Roka Svetliča, češ da je lani poleti na zaprtem posvetu o noveliranju Zakona o tujcih na ministrstvu za notranje zadeve v prisotnosti ministra Hojsa izjavil, da mora država, če "ne želi ostati postmodernistično mehkužna, za zaščito svoje simbolne vloge gospodarja v skrajnem primeru tudi streljati na migrante ob nezakonitem prečkanju državne meje".

 

Profesor Zagorc je bil seveda zgrožen nad takšno izjavo, vendar se je oglasil šele po dobrem letu. Ostali udeleženci sestanka (Aleš Hojs, Boštjan Šefic, Samo Bardutsky, Matej Avbelj in Janez Čebulj) se prav tako doslej niso oglasili, čeprav je Zagorčev profesorski kolega in zaveznik Bardutzky potrdil Zagorčeve obtožbe (in to prav tako na tviterju). Rok Svetlič je Zagorčeve obtožbe ostro zanikal in povedal, da česa takšnega nikoli ni izrekel. Posredno mu je pritrdil nekdanji ustavni sodnik Janez Čebulj, češ da se ne spomni, da bi na tistem sestanku kdo izjavil kaj takšnega.

 

Skratka, imamo besedo proti besedi. Komu verjeti?

 

Zakaj se na Svetliča ni usul plaz že prej, recimo takoj po tistem, ko naj bi govoril o "streljanju migrantov na meji"? Morda zato ne, ker takrat še ni kandidiral za ustavnega sodnika? Morda zato ne, ker ni dokaza, da bi Svetlič res to izjavil? O Sašu Zagorcu, predavatelju na ljubljanski Pravni fakulteti, študenti nimajo najboljšega mnenja. Na razvpiti spletni strani profesorji.net  (vir), kjer študenti ocenjujejo profesorje, je Zagorc takorekoč obsojen na kritike, saj je prejel eno samo pohvalo, pa še ta je tipično moško šovinistična (profesor Zagorc je "car" in je nesramen samo do "zabitih avš") ... mimogrede pa naletimo še za zanimivo opazko, da Zagorčeva dolgočasna predavanja "rešuje" njegov kolega Samo Bardutzky. Če so to opazili že študenti na fakulteti, potem morda niti ni naključje, da je od šesterice pravnikov, ki so bili ob Svetliču in Zagorcu prisotni na sestanku, edino Bardutzky potrdil navedbe, ki jih je Saša Zagorc objavil na tviterju. Zanimivo, mar ne?

 

Če pustimo ob strani aroganco nekega profesorja, ki zagotovo ni predmet javne razprave ali medijske obdelave, potem je v tej zgodbi o "ponarejeni obtožbi" na rovaš Pahorjevega kandidata za ustavnega sodnika vsekakor potrebno pogledati širši kontekst. Ljubljanska pravna fakulteta je v zadnjih letih izgubila precejšnji del monopola, ki ga je imela v pravni(ški) sferi, pojavila se je konkurenca. Resda so v trenutni sestavi Ustavnega sodišča trije precej izraziti predstavniki te fakultete, ki se za izvolitev lahko zahvalijo predvsem kolegu in prijatelju Miru Cerarju, vendar to očitno še ni dovolj. Špela Mežnar, Matej Accetto in Marijan Pavčnik so precej predvidljivi, ko gre za glasovanje oziroma ločena mnenja. Poleg tega je na Beethovnovi že nekaj časa čutiti prisotnost "rezultatskega odločanja", o čemer je pred dvema letoma govoril Andraž Teršek v intervjuju za portal+ (vir). Ob Klemnu Jakliču, ki kot sodnik že od prvega dne razbija monolitnost ustavnega sodišča, je očitno nastala zadrega ob možnosti, da bi bil za ustavnega sodnika izvoljen še nekdo, ki ni ukalupljen oziroma "pravilno usmerjen". Ob razmerju 7:2 je zavladala panika že ob misli, da bi se razmerje utegnilo spremeniti v 6:3.

 

Ne bodimo torej naivni. Ustavno sodišče je samostojno in neodvisno natanko toliko kot sodniki, ki tam sedijo. V razmerah, ko se nam pred očmi dogaja demontaža države, bi moralo biti ustavno sodišče absolutni varuh ustavnosti in zakonitosti, takorekoč oaza normalnosti, ustavni sodniki pa nesporne pravne in moralne avtoritete. Ne vem, zakaj mi gre ob tem stavku malce na smeh. Očitno ne verjamem več v laži, ki nam jih prodajajo. Ali če končam z mislijo Aleksandra Solženicina, s katero sem začel: "Vemo, da lažejo. Oni vedo, da lažejo. Oni vedo, da vemo, da lažejo. Mi vemo, da oni vedo, da mi vemo, da oni lažejo. Pa še zmeraj lažejo."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
24
Kako bi si John F. Kennedy prizadeval za mir v Ukrajini
21
09.06.2023 10:35
Šestdeset let po Kennedyjevem uvodnem govoru na washingtonski Ameriški univerzi se je treba še vedno naučiti ključnih lekcij o ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
22
07.06.2023 18:00
Zmaga na glasovanju je bila velik uspeh. Nagrada za pravilno odločitev - ob pravem času na pravem mestu in dobro delo slovenske ... Več.
Piše: Anže Logar
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.380
02/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.609
03/
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
Anže Logar
Ogledov: 1.517
04/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.851
05/
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 1.082
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.263
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 974
08/
Kako bi si John F. Kennedy prizadeval za mir v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 624
09/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.790
10/
Pakistan's Latest Economic Update and Outlook Point Weak Prospects
Valerio Fabbri
Ogledov: 359