Komentar

Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!

Vemo, da lažejo. Oni vedo, da lažejo. Oni vedo, da vemo, da lažejo. Mi vemo, da oni vedo, da mi vemo, da oni lažejo. Pa še zmeraj lažejo. Ta misel je nekako zamrznjena v času, ki ga živimo. Ruski disident in nobelovec jo je zapisal v obdobju, ko je bilo treba paziti, kaj je človek rekel. Danes je vseeno, kaj človek reče, saj je njegovo mnenje približno tako relevantno kot lanski sneg, dogaja pa se tudi to, da kakšnemu napačnemu kandidatu pripišejo besede, ki jih ni izrekel.

24.10.2021 12:50
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Andrej Vizjak   Bojan Petan   Dnevnik   mediji   država   Podvin   ustava   Saša Zagorc   Rok Svetlič   Aleksander Solženicin

V razmerah, ko se nam pred očmi dogaja demontaža države, bi moralo biti ustavno sodišče absolutni varuh ustavnosti in zakonitosti, takorekoč oaza normalnosti, ustavni sodniki pa nesporne pravne in moralne avtoritete.

Vstopamo v novo fazo razvoja družbenih odnosov in politike na Slovenskem. To, kar se (nam) dogaja zdaj, je vojna vseh proti vsem. Za dosego cilja so povsem odkrito dovoljena vsa sredstva; laži, izsiljevanja, ponaredki in celo grožnje. Mediji se aktivno vključujejo v politični konflikt med vlado in opozicijo. Razen redkih idealistov, ki še vedno verjamejo politikom, so mediji bolj ali manj odkrito vstopili v politično areno deloma zaradi neposrednih ekonomskih koristi njihovih lastnikov, deloma zaradi osebnih zamer, ki jih lastniki gojijo do oblastne oligarhije. Veliko velikih egov je namreč prizadetih in ko se politika enkrat začne odvijati na osebni ravni, je država le še kolateralna škoda. Zaradi tega absolutnega razkola na dva bloka, ki spominja na tistega pred osemdesetimi leti, v Sloveniji takorekoč ni več prostora za normalno, odprto in pluralno razpravo. Ni več prostora za liberalno usmerjene medije, kakršen je denimo portal+. Tisto, kar je bilo še včeraj normalno, je danes anomalija. Družbeni podsistemi so talci ene ali druge politične paradigme, ki najbolj hromi javno oziroma državno upravo. Celo pravniki so naposled odvrgli figov list in v spopadu za nadzor nad ustavnim sodiščem poteptali osnovna etična načela in moralne standarde.

 

Znašli smo se pred zidom. Tisto, kar je naš največji problem, ki konkretno načenja državo, je njena demontaža. Ko so "founding fathers" leta 1991 v Podvinu sestavljali ustavo, jih je prežemal romanticizem. Bržkone zaradi tega niso imeli v mislih izrednih razmer, kakršne so v republiki nastopile v zadnjih 18 mesecih. Sistem, kakršnega so zasnovali očetje ustave, ni previdel takšnih napetosti v družbi in politiki, kakršnim smo priča danes, niti takšnih ekstremnih konfliktov med vejami oblasti, ki se dogajajo zadnje čase.

 

Medtem ko smo se plebejci ukvarjali s provokacijami, povezanimi z 20. stoletjem (da niti ne naštevam konkretnih primerov), so nam počasi, a zanesljivo demontirali državo. Naklepno ali iz hude malomarnosti, saj je vseeno. Podobno kot v kriminalki Umor na Orient ekspresu bomo šele na koncu izvedeli, da so pri tem zločinu sodelovali pravzaprav vsi politični akterji. Iz različnih motivov, a z istimi cilji: moč, oblast in denar.

 

Da se politiki per definitionem posvečajo boju za oblast, je seveda razumljivo. Težje je zagovarjati sporne, celo nezakonite metode, s pomočjo katerih bi se radi dokopali do oblasti. Opozicija si želi zmage na volitvah, vladna koalicija bi rada ostala na oblasti. V ta spopad se aktivno vključujejo mainstream mediji oziroma njihovi tajkunski lastniki. Maščevanje, sla po oblasti in denarju so glavni motivi za prestop Rubikona politične korektnosti in zlorabo profesionalnih standardov. Ker očitno niso dovolj volitve vsake štiri leta (ali prej, saj je vseeno). Niso dovolj instrumenti parlamentarne demokracije (interpelacije, referendumi, ustavne obtožbe ipd.). Vključiti je potrebno še ulico in izvajati pritisk na zakonodajno in sodno oblast. Diskreditirati je potrebno vsakega kandidata, ki nima pravega pedigreja, ko gre za volitve ustavnega sodnika. Dovoljeno je ponarejati zvočne posnetke pogovorov, do katerih tako alo tako ne bi prišli na zakonit način; ne le nezakonito zvočno snemanje, pač pa tudi ponarejanje posnetka sta nova "poklicna standarda" naših političnih operativcev. Ko aktualnega okoljskega ministra najbolj senzacionalistična komercialna televizija v državi obtoži (beri: obsodi), da je predsedniku uprav Dnevnika, DZS in Term Čatež leta  2007 po telefonu svetoval, naj ne plača davka, se nihče ne spomni, da bi vsaj za kratek komentar vprašal tudi Bojana Petana. Kot da bi se Andrej Vizjak pogovarjal z marsovcem. Še absurdnejše pa je to, da Petana, ki ga ponaredek obremenjuje prav toliko kot Vizjaka, za mnenje niso vprašali niti na Dnevniku, kjer so pompozno objavili članek (vir) o tem, kako je razkritje o Vizjakovih nasvetih "šokiralo Slovenijo". Šokirali so v bistvu na Dnevniku, ko Petanu niso namenili niti vrstice. Če to ni anti-novinarstvo, potem res ne vem, kaj bi lahko bilo še večji poraz slovenske "sedme sile" ...

 

Vedno bolj se namreč kaže, da je slovenski žurnalizem v zadnjem desetletju, ko so šli mediji čez tretjo fazo privatizacije, postal tako obupno slab in celo bolj skorumpiran, pokvarjen kot slovenska politika. To je zagotovo precej šokantna ugotovitev, ki pa se iz dneva v dan potrjuje. V okolju, kjer velika večina medijev ni več zmožna opravljati svoje temeljne družbene funkcije (nadzor oblasti), je seveda toliko lažje demontirati državo in njene atribute. Mediji so eden glavnih krivcev, da smo Slovenci v zadnjih tridesetih letih intelektualno tako nazadovali, takorekoč zaspali in posledično nismo dojeli, kaj se (nam) dogaja. Namesto, da bi lajali na nepridiprave, ki so nam v različnih korupcijskih hobotnicah kradli denar, so mediji (po)skrbeli za poneumljanje ljudi in še posebej za njihovo uspavanje.

 

Zgodba o ponarejenem posnetku, na katerem Vizjak nagovarja Petana, naj utaji davke, ima nekaj paralel s škandalom, povezanim z volitvami ustavnega sodnika, kar naj bi se v državnem zboru zgodilo prihodnji teden. Profesor na ljubljanski pravni fakulteti Saša Zagorc je namreč na tviterju "namočil" edinega kandidata Roka Svetliča, češ da je lani poleti na zaprtem posvetu o noveliranju Zakona o tujcih na ministrstvu za notranje zadeve v prisotnosti ministra Hojsa izjavil, da mora država, če "ne želi ostati postmodernistično mehkužna, za zaščito svoje simbolne vloge gospodarja v skrajnem primeru tudi streljati na migrante ob nezakonitem prečkanju državne meje".

 

Profesor Zagorc je bil seveda zgrožen nad takšno izjavo, vendar se je oglasil šele po dobrem letu. Ostali udeleženci sestanka (Aleš Hojs, Boštjan Šefic, Samo Bardutsky, Matej Avbelj in Janez Čebulj) se prav tako doslej niso oglasili, čeprav je Zagorčev profesorski kolega in zaveznik Bardutzky potrdil Zagorčeve obtožbe (in to prav tako na tviterju). Rok Svetlič je Zagorčeve obtožbe ostro zanikal in povedal, da česa takšnega nikoli ni izrekel. Posredno mu je pritrdil nekdanji ustavni sodnik Janez Čebulj, češ da se ne spomni, da bi na tistem sestanku kdo izjavil kaj takšnega.

 

Skratka, imamo besedo proti besedi. Komu verjeti?

 

Zakaj se na Svetliča ni usul plaz že prej, recimo takoj po tistem, ko naj bi govoril o "streljanju migrantov na meji"? Morda zato ne, ker takrat še ni kandidiral za ustavnega sodnika? Morda zato ne, ker ni dokaza, da bi Svetlič res to izjavil? O Sašu Zagorcu, predavatelju na ljubljanski Pravni fakulteti, študenti nimajo najboljšega mnenja. Na razvpiti spletni strani profesorji.net  (vir), kjer študenti ocenjujejo profesorje, je Zagorc takorekoč obsojen na kritike, saj je prejel eno samo pohvalo, pa še ta je tipično moško šovinistična (profesor Zagorc je "car" in je nesramen samo do "zabitih avš") ... mimogrede pa naletimo še za zanimivo opazko, da Zagorčeva dolgočasna predavanja "rešuje" njegov kolega Samo Bardutzky. Če so to opazili že študenti na fakulteti, potem morda niti ni naključje, da je od šesterice pravnikov, ki so bili ob Svetliču in Zagorcu prisotni na sestanku, edino Bardutzky potrdil navedbe, ki jih je Saša Zagorc objavil na tviterju. Zanimivo, mar ne?

 

Če pustimo ob strani aroganco nekega profesorja, ki zagotovo ni predmet javne razprave ali medijske obdelave, potem je v tej zgodbi o "ponarejeni obtožbi" na rovaš Pahorjevega kandidata za ustavnega sodnika vsekakor potrebno pogledati širši kontekst. Ljubljanska pravna fakulteta je v zadnjih letih izgubila precejšnji del monopola, ki ga je imela v pravni(ški) sferi, pojavila se je konkurenca. Resda so v trenutni sestavi Ustavnega sodišča trije precej izraziti predstavniki te fakultete, ki se za izvolitev lahko zahvalijo predvsem kolegu in prijatelju Miru Cerarju, vendar to očitno še ni dovolj. Špela Mežnar, Matej Accetto in Marijan Pavčnik so precej predvidljivi, ko gre za glasovanje oziroma ločena mnenja. Poleg tega je na Beethovnovi že nekaj časa čutiti prisotnost "rezultatskega odločanja", o čemer je pred dvema letoma govoril Andraž Teršek v intervjuju za portal+ (vir). Ob Klemnu Jakliču, ki kot sodnik že od prvega dne razbija monolitnost ustavnega sodišča, je očitno nastala zadrega ob možnosti, da bi bil za ustavnega sodnika izvoljen še nekdo, ki ni ukalupljen oziroma "pravilno usmerjen". Ob razmerju 7:2 je zavladala panika že ob misli, da bi se razmerje utegnilo spremeniti v 6:3.

 

Ne bodimo torej naivni. Ustavno sodišče je samostojno in neodvisno natanko toliko kot sodniki, ki tam sedijo. V razmerah, ko se nam pred očmi dogaja demontaža države, bi moralo biti ustavno sodišče absolutni varuh ustavnosti in zakonitosti, takorekoč oaza normalnosti, ustavni sodniki pa nesporne pravne in moralne avtoritete. Ne vem, zakaj mi gre ob tem stavku malce na smeh. Očitno ne verjamem več v laži, ki nam jih prodajajo. Ali če končam z mislijo Aleksandra Solženicina, s katero sem začel: "Vemo, da lažejo. Oni vedo, da lažejo. Oni vedo, da vemo, da lažejo. Mi vemo, da oni vedo, da mi vemo, da oni lažejo. Pa še zmeraj lažejo."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
24
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
16
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
Brez cenzure: Kako se lahko profesionalec v novinarskem delu spusti tako nizko, da obravnava ljudi na popolnoma nečloveški, neprimeren način?
7
21.08.2022 06:00
Čakal sem na tisto, kar se je končno zgodilo pred dnevi: novinarji iz Necenzurirano so začeli prestopati v službe vladnih ... Več.
Piše: Milan Krek
Levica želi indoktrinirati mlade v šoli s kolektivističnimi idejami in zmanjšati vpliv staršev in starih staršev
19
18.08.2022 21:00
V družbi že dolga leta poteka protidružinski trend, ki ga spodbuja levica, celoten prenos odgovornosti generacij z ene na drugo ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj mislim, da bi bila odpoved koncerta Anne Netrebko v Ljubljani velika neumnost
16
17.08.2022 22:10
Ukrajinska skupnost v Sloveniji nasprotuje koncertu ruske operne zvezdnice Anne Netrebko, ki naj bi prihodnji teden, 26. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Evropa na razpotju: Zgodovinski izzivi in napačne rešitve
14
16.08.2022 22:10
Vojna v Ukrajini je razgalila resnico o Rusiji. Kdor ni želel opaziti, da se Putinova država nagiba k imperializmu, se mora ... Več.
Piše: Mateusz Morawiecki
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.746
02/
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
Milan Krek
Ogledov: 1.230
03/
Sodnik za v Guinnessovo knjigo: Marko Ilešič niti po 18 letih nima dovolj Luksemburga in ponovno kandidira za sodnika!
Uredništvo
Ogledov: 1.378
04/
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
Andrej Drapal
Ogledov: 1.230
05/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.015
06/
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
Milan Krek
Ogledov: 1.984
07/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 866
08/
Nova vlada, stari problemi? Prioritete mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije, Zahodni Balkan in projekt COBISS.Net
Tomaž Seljak
Ogledov: 909
09/
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
Andraž Šest
Ogledov: 523
10/
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
Ivan Simič
Ogledov: 2.129