Komentar

Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.

Ko veliki udarijo po majhnosti, ko zavezniki snamejo ovčjo, si nadenejo volčjo kožo ... se spomnimo drugi drugih. Si skačemo v objem. Se ljubimo s strastjo mladih vznesencev. Po osvoboditvah gradimo, brzimo, preskakujemo zgodovino. Nakar obogatimo, se najemo, dobimo lažen občutek varnosti, zbesnimo od samovšečnosti. Zaupljivi do siren tujosti, ki prinašajo srebrne ogrlice in ognjeno vodo. Pa se pričnemo sovražiti, malo, več, veliko, neskončno. Še desetletja potem, ko več ni treba. Prekletstvo Balkana. Od vekomaj, za vselej. Vnuki naših vnukov bodo sovražili "tiste spodaj", neizprosno, boleče. Njihovi vnuki si bodo skočili v objem.

21.10.2021 20:51
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   JLA   armada   Balkan   Pohorski bataljon   Enver Hodža   Sveti Avguštin  

Foto: aukcije.hr

Naj mi odpustijo nestrinjajoči, naj me razumejo v dobri veri, prispevka naj ne sprejmejo kot zabadanja trna v oko

Kontinuiteta označevanja Jugoslovanske ljudske armade (JLA) z zaničljivimi očitki, predvsem dveh tipov - okupacijska armada in velikosrbska armada, ne pojenjuje. V omembe vrednem delu zasnovano v resničnem. Toda na resničnost podlage se prijemlje za človeško vrsto večna težnja po sovraštvu, odklonu, anatemizaciji, zavračanju, blatenju. Težnja, prisotna iz časov, ko so divja plemena odganjala soljudi, da se jim ne bi pretihotapili na ozemlje, zadostno le za njih, da jim ne bi odvzeli hrane za preživetje, ki jo je točno toliko, kolikor je tam ljudi in nič več. Opazujoč borce, kakršni so tudi sami, otroke, ki lačni jokajo kakor njihovi, opazujoč noseče premražene žene, enake njim samim - so morali vekomaj odganjati sprejemanje, ga preobračati v bes, sovraštvo, poboje, iztrebljanja.

 

Del tega pradavnega izročila vpliva na oblikovanje tekoče slovenske zavesti, ki obnavlja zaloge sovraštva. Do naroda in sile, ki nam ne grozi že desetletja, ki do nas ne goji namer, obrnjena povsem drugam, rešujoč lastne probleme, ki z nami nimajo ničesar, iščoč pomoč od sebi podobnih, a od nas različnih, s katerimi prav tako nimamo ničesar in tudi oni ne z nami. Sovraštvo je po moči, vztrajnosti enakovredno oponentnemu pandanu ljubezni Svetega Avguština: "Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna". Torej: "Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno."

 

In jih bomo slepo sovražili tudi v prihodnje.

 

  

II.

 

Naj mi odpustijo nestrinjajoči, naj me razumejo v dobri veri, prispevka naj ne sprejmejo kot zabadanja trna v oko. Sovražno silo doživljam tudi drugače, v neki zasebni čustveni optiki. Kolikor zla je prinesla Slovencem, je imela tudi drugačne plati. Da jo morda poskusimo dojeti vsaj malce drugače.

 

Moralo je biti leto 1965, tri in pol leta star otrok sem pripeljan k očetu – mlademu zdravniku, dodeljenemu oklepni enoti. Lep, sončen dan. Očeta zaznam po dolgem času, se izvijem iz maminega objema in planem vanj, se ga oklenem, ga ne izpustim. Drži me v naročju, lastnega otroškega boga. Soborci se smejejo, me trepljajo, si me podajajo. Naenkrat se znajdem, objet od očetovega tovariša, v kupoli transporterja ali morda tanka. Postavijo me med sebe. Vse naokoli utripajo lučke kot vesoljska ladja iz risank. Prvič in zadnjič čutim neštete očete, ki me jemljejo v srce in dušo. Dan je še vedno sončen, poslovilni očetovi objemi. Tu se zgodba prekine. 

 

Preskok skozi čas, v prijetne pogovore s pohorskim tastom, nečakom dveh stricev Pohorskega bataljona. Tast je v dolgem življenju preživel veliko, za več življenj. Do konca je pogledal v vse kotičke življenjskega polja. Daleč nad krajem in časom; živa vez med bogatimi in ogabnimi časi. Spomini ga zanašajo v Titograd, v kraj moje mladosti, očetovega odraščanja, poboja deda in stricev. Ki so nosili enako peterokrako, s katero med soborci koraka tudi mlad Slovenec. Tisti, ki sem ga pred šestimi leti spremil na pokopališče v Slovenskih Konjicah z občutki skrajne izgube. Opisoval je kanjone rek, v katerih so lačni lovili ribe, jih pekli skupaj s kruhom, kruh prepojili z vonjavami rib. Opisoval je pohode čez polje, potem desnega brega reke, po najkrajši poti do podnožij albanskih hribov in tankov Enverja Hodže. Oče, tedaj otrok, živeč kakšnih pet kilometrov stran od smeri njihovih pohodov, je gotovo oprezal za kolonami, po čistinah vmesnih polj pa je vsaj enkrat moral ošvrkniti s pogledom očeta bodoče snahe v pogumnem maršu proti smrti. Opazoval je vračanja sanitetov, ki so peljali mrtve mladeniče iz vseh krajev domovine. Tast je znal ločevati, prepletati dobro in slabo, poiskati napake, vendar ga nisem slišal reči karkoli slabega o JLA in domačinih. Te dve leti in pol je doživljal kot najbolj čisti del življenja. Okolje, v katerem je vojeval, ga ščitil, poznam v dušo: vem, da so ga jemali za lastnega sina, ga varovali s pogledi, ga prenašali skozi poglede kot kasneje mene v tistem oklopniku, ne sprašujoč se, iz kje se je pojavil. Bil je njihov, ne manj kot oni sami.

 

Mali LošinjTovar in Kovčanje, vezisti s trdim pehotnim drilom. Začetek junija 1983, vroč, redna plutja čez mejo. Italijanske bojne ladje, oborožene, druga za drugo, cevi usmerjene proti Reki. Releji gorijo, vezisti ne spimo. Po več izmen, nočna preverjanja linij in baz, spanje nekaj ur med izmenami. Na puljskem letališču piloti v vojaških letalih, pripravljeni na vzlet samomora, pod nos Avianu in stotinam tamkajšnjih zadnjih besed tehnologije. Zamračeni podkopi rezervnih relejskih položajev, menjavanja šifer. Tiščanje pušk k bradi, da te ohladi ledeno jeklo. Pogledi v navidezno črto morja, ki jo vsak dan razjedajo italijanska plovila. Dolgih 6 dni. Vseh narodov in barv; domačini, ki nosijo pisna opažanja s civilnih opazovalnic. Reka ni bila napadena. Srečni oboji, prepleteni v objem z očmi.

 

  

III.

 

Bežno, odsotno listam zemljevida Francije in Španije. Obe se začneta na črnem Atlantiku severa, preko nešteto različnih pokrajin se spuščajoč k jugu, kjer so ogromni pasovi morja. Baski, Korzičani, Katalonci ... z željo po lastnih državah, vendar nikoli dovolj močno. Vedo, česar mi ne bomo nikoli vedeli: da je veliko veliko, a majhno majhno. Da veliko upravlja z majhnim, da majhno nima obrambe. Izčrpani z večnimi vojnami, delitvami med sabo, obrnjeni od zunanjih k notranjim sovragom, občutljivi na odtenke svobode, nesposobni trpeti nadvlade, večni nezadovoljneži, oboroženi s kratko zažigalno vrvico v glavi, rojeni za majhnost.

 

Ko veliki udarijo po majhnosti, ko "zavezniki" snamejo ovčjo, si nadenejo volčjo kožo ... se spomnimo drugi drugih. Si skačemo v objem. Se ljubimo s strastjo mladih vznesencev. Po osvoboditvah gradimo, brzimo, preskakujemo zgodovino. Nakar obogatimo, se najemo, dobimo lažen občutek varnosti, zbesnimo od samovšečnosti. Zaupljivi do siren tujosti, ki prinašajo srebrne ogrlice in ognjeno vodo. Pa se pričnemo sovražiti, malo, več, veliko, neskončno. Še desetletja potem, ko več ni treba. Prekletstvo Balkana. Od vekomaj, za vselej. Vnuki naših vnukov bodo sovražili "tiste spodaj", neizprosno, boleče. Njihovi vnuki si bodo skočili v objem.

 

 

IV.

 

Verjamem, da se bodo ponovno na ves glas pele pesmi iz strnjenih kolon, ne o Titu, okupatorjih, svobodi, temveč o nekom in nečem drugem. Pa vendar bodo lačni otroci, kot nekoč pokojni oče, strmeli za kolonami, ki bodo marširale k mejam, od koder vdirajo tujci, kakor je nekoč marširal pokojni tast. Ponovno bo bodoči tast pravil vznesene zgodbe bodočemu zetu, kakor je tast pojasnjeval meni. 

 

Ponovno in začasno bodo sprejemali k ognju, k hrani prišleke lačnih oči, otroke umazanih, potolčenih nog, utrujene nosečnice. Peli bodo ob ognjih, skupaj, iste pesmi. Vendar ne za dolgo.

 

Do naslednje vojne.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
13
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja
8
13.11.2021 19:00
Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pet minut pred Bergamom bi celo Butalci ugotovili, da je vrag odnesel šalo, Slovenci pa niso ...
20
10.11.2021 22:35
Da so za petek, 12. novembra, napovedani protesti sredi Ljubljane, me pravzaprav ne šokira več. V karikaturi države, katere del ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vse ribe Boža Dimnika ali avtobiografija legende med lobisti
16
09.11.2021 21:00
Oni dan sem šla mimo knjigarne na Miklošičevi ulici in skozi izložbo zagledala knjigo slavnega lobista Boža Dimnika. Sam menda ... Več.
Piše: Ana Jud
Ukrepi, ki jih je v petek sprejela vlada, so dejansko zadnji pred popolnim zaprtjem države!
20
08.11.2021 18:00
Ta teden smo zdravniki jasno povedali, da smo na meji. Da smo na meji števila okuženih, zasedenosti bolniških postelj in ... Več.
Piše: Milan Krek
Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in - neomejeno diktaturo!
12
06.11.2021 23:19
Istega leta, ko je na Kranjskem umrl pesnik Prešeren, so v Peterburgu odvzeli prostost socialistu, idealistu Fjodorju ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 1.917
02/
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
Ivan Simič
Ogledov: 1.698
03/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.509
04/
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
Miha Burger
Ogledov: 1.588
05/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.306
06/
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
Lucija Mulej
Ogledov: 1.027
07/
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
Lucija Mulej
Ogledov: 1.452
08/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 768
09/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 767
10/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 558