Komentar

Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.

Ko veliki udarijo po majhnosti, ko zavezniki snamejo ovčjo, si nadenejo volčjo kožo ... se spomnimo drugi drugih. Si skačemo v objem. Se ljubimo s strastjo mladih vznesencev. Po osvoboditvah gradimo, brzimo, preskakujemo zgodovino. Nakar obogatimo, se najemo, dobimo lažen občutek varnosti, zbesnimo od samovšečnosti. Zaupljivi do siren tujosti, ki prinašajo srebrne ogrlice in ognjeno vodo. Pa se pričnemo sovražiti, malo, več, veliko, neskončno. Še desetletja potem, ko več ni treba. Prekletstvo Balkana. Od vekomaj, za vselej. Vnuki naših vnukov bodo sovražili "tiste spodaj", neizprosno, boleče. Njihovi vnuki si bodo skočili v objem.

21.10.2021 20:51
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   JLA   armada   Balkan   Pohorski bataljon   Enver Hodža   Sveti Avguštin  

Foto: aukcije.hr

Naj mi odpustijo nestrinjajoči, naj me razumejo v dobri veri, prispevka naj ne sprejmejo kot zabadanja trna v oko

Kontinuiteta označevanja Jugoslovanske ljudske armade (JLA) z zaničljivimi očitki, predvsem dveh tipov - okupacijska armada in velikosrbska armada, ne pojenjuje. V omembe vrednem delu zasnovano v resničnem. Toda na resničnost podlage se prijemlje za človeško vrsto večna težnja po sovraštvu, odklonu, anatemizaciji, zavračanju, blatenju. Težnja, prisotna iz časov, ko so divja plemena odganjala soljudi, da se jim ne bi pretihotapili na ozemlje, zadostno le za njih, da jim ne bi odvzeli hrane za preživetje, ki jo je točno toliko, kolikor je tam ljudi in nič več. Opazujoč borce, kakršni so tudi sami, otroke, ki lačni jokajo kakor njihovi, opazujoč noseče premražene žene, enake njim samim - so morali vekomaj odganjati sprejemanje, ga preobračati v bes, sovraštvo, poboje, iztrebljanja.

 

Del tega pradavnega izročila vpliva na oblikovanje tekoče slovenske zavesti, ki obnavlja zaloge sovraštva. Do naroda in sile, ki nam ne grozi že desetletja, ki do nas ne goji namer, obrnjena povsem drugam, rešujoč lastne probleme, ki z nami nimajo ničesar, iščoč pomoč od sebi podobnih, a od nas različnih, s katerimi prav tako nimamo ničesar in tudi oni ne z nami. Sovraštvo je po moči, vztrajnosti enakovredno oponentnemu pandanu ljubezni Svetega Avguština: "Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna". Torej: "Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno."

 

In jih bomo slepo sovražili tudi v prihodnje.

 

  

II.

 

Naj mi odpustijo nestrinjajoči, naj me razumejo v dobri veri, prispevka naj ne sprejmejo kot zabadanja trna v oko. Sovražno silo doživljam tudi drugače, v neki zasebni čustveni optiki. Kolikor zla je prinesla Slovencem, je imela tudi drugačne plati. Da jo morda poskusimo dojeti vsaj malce drugače.

 

Moralo je biti leto 1965, tri in pol leta star otrok sem pripeljan k očetu – mlademu zdravniku, dodeljenemu oklepni enoti. Lep, sončen dan. Očeta zaznam po dolgem času, se izvijem iz maminega objema in planem vanj, se ga oklenem, ga ne izpustim. Drži me v naročju, lastnega otroškega boga. Soborci se smejejo, me trepljajo, si me podajajo. Naenkrat se znajdem, objet od očetovega tovariša, v kupoli transporterja ali morda tanka. Postavijo me med sebe. Vse naokoli utripajo lučke kot vesoljska ladja iz risank. Prvič in zadnjič čutim neštete očete, ki me jemljejo v srce in dušo. Dan je še vedno sončen, poslovilni očetovi objemi. Tu se zgodba prekine. 

 

Preskok skozi čas, v prijetne pogovore s pohorskim tastom, nečakom dveh stricev Pohorskega bataljona. Tast je v dolgem življenju preživel veliko, za več življenj. Do konca je pogledal v vse kotičke življenjskega polja. Daleč nad krajem in časom; živa vez med bogatimi in ogabnimi časi. Spomini ga zanašajo v Titograd, v kraj moje mladosti, očetovega odraščanja, poboja deda in stricev. Ki so nosili enako peterokrako, s katero med soborci koraka tudi mlad Slovenec. Tisti, ki sem ga pred šestimi leti spremil na pokopališče v Slovenskih Konjicah z občutki skrajne izgube. Opisoval je kanjone rek, v katerih so lačni lovili ribe, jih pekli skupaj s kruhom, kruh prepojili z vonjavami rib. Opisoval je pohode čez polje, potem desnega brega reke, po najkrajši poti do podnožij albanskih hribov in tankov Enverja Hodže. Oče, tedaj otrok, živeč kakšnih pet kilometrov stran od smeri njihovih pohodov, je gotovo oprezal za kolonami, po čistinah vmesnih polj pa je vsaj enkrat moral ošvrkniti s pogledom očeta bodoče snahe v pogumnem maršu proti smrti. Opazoval je vračanja sanitetov, ki so peljali mrtve mladeniče iz vseh krajev domovine. Tast je znal ločevati, prepletati dobro in slabo, poiskati napake, vendar ga nisem slišal reči karkoli slabega o JLA in domačinih. Te dve leti in pol je doživljal kot najbolj čisti del življenja. Okolje, v katerem je vojeval, ga ščitil, poznam v dušo: vem, da so ga jemali za lastnega sina, ga varovali s pogledi, ga prenašali skozi poglede kot kasneje mene v tistem oklopniku, ne sprašujoč se, iz kje se je pojavil. Bil je njihov, ne manj kot oni sami.

 

Mali LošinjTovar in Kovčanje, vezisti s trdim pehotnim drilom. Začetek junija 1983, vroč, redna plutja čez mejo. Italijanske bojne ladje, oborožene, druga za drugo, cevi usmerjene proti Reki. Releji gorijo, vezisti ne spimo. Po več izmen, nočna preverjanja linij in baz, spanje nekaj ur med izmenami. Na puljskem letališču piloti v vojaških letalih, pripravljeni na vzlet samomora, pod nos Avianu in stotinam tamkajšnjih zadnjih besed tehnologije. Zamračeni podkopi rezervnih relejskih položajev, menjavanja šifer. Tiščanje pušk k bradi, da te ohladi ledeno jeklo. Pogledi v navidezno črto morja, ki jo vsak dan razjedajo italijanska plovila. Dolgih 6 dni. Vseh narodov in barv; domačini, ki nosijo pisna opažanja s civilnih opazovalnic. Reka ni bila napadena. Srečni oboji, prepleteni v objem z očmi.

 

  

III.

 

Bežno, odsotno listam zemljevida Francije in Španije. Obe se začneta na črnem Atlantiku severa, preko nešteto različnih pokrajin se spuščajoč k jugu, kjer so ogromni pasovi morja. Baski, Korzičani, Katalonci ... z željo po lastnih državah, vendar nikoli dovolj močno. Vedo, česar mi ne bomo nikoli vedeli: da je veliko veliko, a majhno majhno. Da veliko upravlja z majhnim, da majhno nima obrambe. Izčrpani z večnimi vojnami, delitvami med sabo, obrnjeni od zunanjih k notranjim sovragom, občutljivi na odtenke svobode, nesposobni trpeti nadvlade, večni nezadovoljneži, oboroženi s kratko zažigalno vrvico v glavi, rojeni za majhnost.

 

Ko veliki udarijo po majhnosti, ko "zavezniki" snamejo ovčjo, si nadenejo volčjo kožo ... se spomnimo drugi drugih. Si skačemo v objem. Se ljubimo s strastjo mladih vznesencev. Po osvoboditvah gradimo, brzimo, preskakujemo zgodovino. Nakar obogatimo, se najemo, dobimo lažen občutek varnosti, zbesnimo od samovšečnosti. Zaupljivi do siren tujosti, ki prinašajo srebrne ogrlice in ognjeno vodo. Pa se pričnemo sovražiti, malo, več, veliko, neskončno. Še desetletja potem, ko več ni treba. Prekletstvo Balkana. Od vekomaj, za vselej. Vnuki naših vnukov bodo sovražili "tiste spodaj", neizprosno, boleče. Njihovi vnuki si bodo skočili v objem.

 

 

IV.

 

Verjamem, da se bodo ponovno na ves glas pele pesmi iz strnjenih kolon, ne o Titu, okupatorjih, svobodi, temveč o nekom in nečem drugem. Pa vendar bodo lačni otroci, kot nekoč pokojni oče, strmeli za kolonami, ki bodo marširale k mejam, od koder vdirajo tujci, kakor je nekoč marširal pokojni tast. Ponovno bo bodoči tast pravil vznesene zgodbe bodočemu zetu, kakor je tast pojasnjeval meni. 

 

Ponovno in začasno bodo sprejemali k ognju, k hrani prišleke lačnih oči, otroke umazanih, potolčenih nog, utrujene nosečnice. Peli bodo ob ognjih, skupaj, iste pesmi. Vendar ne za dolgo.

 

Do naslednje vojne.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
29
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
PR-okracija*
15
14.04.2023 20:36
Po afriški diplomatski ofenzivi, PR-ovskem debaklu, v katerem je predsednica Državnega zbora na obisku v državi, ki ne priznava ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ljubljani za konec tedna prevladuje kokain, v Mariboru pa ekstazi
14
13.04.2023 19:00
Čistost cestnega kokaina se v zadnjih letih povečuje, kar pomeni, da je na črnem trgu veliko kokaina in da je tudi povpraševanje ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.079
02/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.783
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.455
04/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.217
05/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 913
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 857
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 914
08/
Hočete ekstremiste? Sova vam jih prikriva ali morda celo ščiti, Portal Plus jih razkriva!
Kizo
Ogledov: 33.850
09/
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
Tomi Dimitrovski
Ogledov: 688
10/
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.249