Komentar

Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.

Ko veliki udarijo po majhnosti, ko zavezniki snamejo ovčjo, si nadenejo volčjo kožo ... se spomnimo drugi drugih. Si skačemo v objem. Se ljubimo s strastjo mladih vznesencev. Po osvoboditvah gradimo, brzimo, preskakujemo zgodovino. Nakar obogatimo, se najemo, dobimo lažen občutek varnosti, zbesnimo od samovšečnosti. Zaupljivi do siren tujosti, ki prinašajo srebrne ogrlice in ognjeno vodo. Pa se pričnemo sovražiti, malo, več, veliko, neskončno. Še desetletja potem, ko več ni treba. Prekletstvo Balkana. Od vekomaj, za vselej. Vnuki naših vnukov bodo sovražili "tiste spodaj", neizprosno, boleče. Njihovi vnuki si bodo skočili v objem.

21.10.2021 20:51
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   JLA   armada   Balkan   Pohorski bataljon   Enver Hodža   Sveti Avguštin  

Foto: aukcije.hr

Naj mi odpustijo nestrinjajoči, naj me razumejo v dobri veri, prispevka naj ne sprejmejo kot zabadanja trna v oko

Kontinuiteta označevanja Jugoslovanske ljudske armade (JLA) z zaničljivimi očitki, predvsem dveh tipov - okupacijska armada in velikosrbska armada, ne pojenjuje. V omembe vrednem delu zasnovano v resničnem. Toda na resničnost podlage se prijemlje za človeško vrsto večna težnja po sovraštvu, odklonu, anatemizaciji, zavračanju, blatenju. Težnja, prisotna iz časov, ko so divja plemena odganjala soljudi, da se jim ne bi pretihotapili na ozemlje, zadostno le za njih, da jim ne bi odvzeli hrane za preživetje, ki jo je točno toliko, kolikor je tam ljudi in nič več. Opazujoč borce, kakršni so tudi sami, otroke, ki lačni jokajo kakor njihovi, opazujoč noseče premražene žene, enake njim samim - so morali vekomaj odganjati sprejemanje, ga preobračati v bes, sovraštvo, poboje, iztrebljanja.

 

Del tega pradavnega izročila vpliva na oblikovanje tekoče slovenske zavesti, ki obnavlja zaloge sovraštva. Do naroda in sile, ki nam ne grozi že desetletja, ki do nas ne goji namer, obrnjena povsem drugam, rešujoč lastne probleme, ki z nami nimajo ničesar, iščoč pomoč od sebi podobnih, a od nas različnih, s katerimi prav tako nimamo ničesar in tudi oni ne z nami. Sovraštvo je po moči, vztrajnosti enakovredno oponentnemu pandanu ljubezni Svetega Avguština: "Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna". Torej: "Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno."

 

In jih bomo slepo sovražili tudi v prihodnje.

 

  

II.

 

Naj mi odpustijo nestrinjajoči, naj me razumejo v dobri veri, prispevka naj ne sprejmejo kot zabadanja trna v oko. Sovražno silo doživljam tudi drugače, v neki zasebni čustveni optiki. Kolikor zla je prinesla Slovencem, je imela tudi drugačne plati. Da jo morda poskusimo dojeti vsaj malce drugače.

 

Moralo je biti leto 1965, tri in pol leta star otrok sem pripeljan k očetu – mlademu zdravniku, dodeljenemu oklepni enoti. Lep, sončen dan. Očeta zaznam po dolgem času, se izvijem iz maminega objema in planem vanj, se ga oklenem, ga ne izpustim. Drži me v naročju, lastnega otroškega boga. Soborci se smejejo, me trepljajo, si me podajajo. Naenkrat se znajdem, objet od očetovega tovariša, v kupoli transporterja ali morda tanka. Postavijo me med sebe. Vse naokoli utripajo lučke kot vesoljska ladja iz risank. Prvič in zadnjič čutim neštete očete, ki me jemljejo v srce in dušo. Dan je še vedno sončen, poslovilni očetovi objemi. Tu se zgodba prekine. 

 

Preskok skozi čas, v prijetne pogovore s pohorskim tastom, nečakom dveh stricev Pohorskega bataljona. Tast je v dolgem življenju preživel veliko, za več življenj. Do konca je pogledal v vse kotičke življenjskega polja. Daleč nad krajem in časom; živa vez med bogatimi in ogabnimi časi. Spomini ga zanašajo v Titograd, v kraj moje mladosti, očetovega odraščanja, poboja deda in stricev. Ki so nosili enako peterokrako, s katero med soborci koraka tudi mlad Slovenec. Tisti, ki sem ga pred šestimi leti spremil na pokopališče v Slovenskih Konjicah z občutki skrajne izgube. Opisoval je kanjone rek, v katerih so lačni lovili ribe, jih pekli skupaj s kruhom, kruh prepojili z vonjavami rib. Opisoval je pohode čez polje, potem desnega brega reke, po najkrajši poti do podnožij albanskih hribov in tankov Enverja Hodže. Oče, tedaj otrok, živeč kakšnih pet kilometrov stran od smeri njihovih pohodov, je gotovo oprezal za kolonami, po čistinah vmesnih polj pa je vsaj enkrat moral ošvrkniti s pogledom očeta bodoče snahe v pogumnem maršu proti smrti. Opazoval je vračanja sanitetov, ki so peljali mrtve mladeniče iz vseh krajev domovine. Tast je znal ločevati, prepletati dobro in slabo, poiskati napake, vendar ga nisem slišal reči karkoli slabega o JLA in domačinih. Te dve leti in pol je doživljal kot najbolj čisti del življenja. Okolje, v katerem je vojeval, ga ščitil, poznam v dušo: vem, da so ga jemali za lastnega sina, ga varovali s pogledi, ga prenašali skozi poglede kot kasneje mene v tistem oklopniku, ne sprašujoč se, iz kje se je pojavil. Bil je njihov, ne manj kot oni sami.

 

Mali LošinjTovar in Kovčanje, vezisti s trdim pehotnim drilom. Začetek junija 1983, vroč, redna plutja čez mejo. Italijanske bojne ladje, oborožene, druga za drugo, cevi usmerjene proti Reki. Releji gorijo, vezisti ne spimo. Po več izmen, nočna preverjanja linij in baz, spanje nekaj ur med izmenami. Na puljskem letališču piloti v vojaških letalih, pripravljeni na vzlet samomora, pod nos Avianu in stotinam tamkajšnjih zadnjih besed tehnologije. Zamračeni podkopi rezervnih relejskih položajev, menjavanja šifer. Tiščanje pušk k bradi, da te ohladi ledeno jeklo. Pogledi v navidezno črto morja, ki jo vsak dan razjedajo italijanska plovila. Dolgih 6 dni. Vseh narodov in barv; domačini, ki nosijo pisna opažanja s civilnih opazovalnic. Reka ni bila napadena. Srečni oboji, prepleteni v objem z očmi.

 

  

III.

 

Bežno, odsotno listam zemljevida Francije in Španije. Obe se začneta na črnem Atlantiku severa, preko nešteto različnih pokrajin se spuščajoč k jugu, kjer so ogromni pasovi morja. Baski, Korzičani, Katalonci ... z željo po lastnih državah, vendar nikoli dovolj močno. Vedo, česar mi ne bomo nikoli vedeli: da je veliko veliko, a majhno majhno. Da veliko upravlja z majhnim, da majhno nima obrambe. Izčrpani z večnimi vojnami, delitvami med sabo, obrnjeni od zunanjih k notranjim sovragom, občutljivi na odtenke svobode, nesposobni trpeti nadvlade, večni nezadovoljneži, oboroženi s kratko zažigalno vrvico v glavi, rojeni za majhnost.

 

Ko veliki udarijo po majhnosti, ko "zavezniki" snamejo ovčjo, si nadenejo volčjo kožo ... se spomnimo drugi drugih. Si skačemo v objem. Se ljubimo s strastjo mladih vznesencev. Po osvoboditvah gradimo, brzimo, preskakujemo zgodovino. Nakar obogatimo, se najemo, dobimo lažen občutek varnosti, zbesnimo od samovšečnosti. Zaupljivi do siren tujosti, ki prinašajo srebrne ogrlice in ognjeno vodo. Pa se pričnemo sovražiti, malo, več, veliko, neskončno. Še desetletja potem, ko več ni treba. Prekletstvo Balkana. Od vekomaj, za vselej. Vnuki naših vnukov bodo sovražili "tiste spodaj", neizprosno, boleče. Njihovi vnuki si bodo skočili v objem.

 

 

IV.

 

Verjamem, da se bodo ponovno na ves glas pele pesmi iz strnjenih kolon, ne o Titu, okupatorjih, svobodi, temveč o nekom in nečem drugem. Pa vendar bodo lačni otroci, kot nekoč pokojni oče, strmeli za kolonami, ki bodo marširale k mejam, od koder vdirajo tujci, kakor je nekoč marširal pokojni tast. Ponovno bo bodoči tast pravil vznesene zgodbe bodočemu zetu, kakor je tast pojasnjeval meni. 

 

Ponovno in začasno bodo sprejemali k ognju, k hrani prišleke lačnih oči, otroke umazanih, potolčenih nog, utrujene nosečnice. Peli bodo ob ognjih, skupaj, iste pesmi. Vendar ne za dolgo.

 

Do naslednje vojne.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
11
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.210
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.437
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.806
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.549
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.472
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.168
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.372
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.113
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.211
10/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 422