Komentar

Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.

Ko veliki udarijo po majhnosti, ko zavezniki snamejo ovčjo, si nadenejo volčjo kožo ... se spomnimo drugi drugih. Si skačemo v objem. Se ljubimo s strastjo mladih vznesencev. Po osvoboditvah gradimo, brzimo, preskakujemo zgodovino. Nakar obogatimo, se najemo, dobimo lažen občutek varnosti, zbesnimo od samovšečnosti. Zaupljivi do siren tujosti, ki prinašajo srebrne ogrlice in ognjeno vodo. Pa se pričnemo sovražiti, malo, več, veliko, neskončno. Še desetletja potem, ko več ni treba. Prekletstvo Balkana. Od vekomaj, za vselej. Vnuki naših vnukov bodo sovražili "tiste spodaj", neizprosno, boleče. Njihovi vnuki si bodo skočili v objem.

21.10.2021 20:51
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   JLA   armada   Balkan   Pohorski bataljon   Enver Hodža   Sveti Avguštin  

Foto: aukcije.hr

Naj mi odpustijo nestrinjajoči, naj me razumejo v dobri veri, prispevka naj ne sprejmejo kot zabadanja trna v oko

Kontinuiteta označevanja Jugoslovanske ljudske armade (JLA) z zaničljivimi očitki, predvsem dveh tipov - okupacijska armada in velikosrbska armada, ne pojenjuje. V omembe vrednem delu zasnovano v resničnem. Toda na resničnost podlage se prijemlje za človeško vrsto večna težnja po sovraštvu, odklonu, anatemizaciji, zavračanju, blatenju. Težnja, prisotna iz časov, ko so divja plemena odganjala soljudi, da se jim ne bi pretihotapili na ozemlje, zadostno le za njih, da jim ne bi odvzeli hrane za preživetje, ki jo je točno toliko, kolikor je tam ljudi in nič več. Opazujoč borce, kakršni so tudi sami, otroke, ki lačni jokajo kakor njihovi, opazujoč noseče premražene žene, enake njim samim - so morali vekomaj odganjati sprejemanje, ga preobračati v bes, sovraštvo, poboje, iztrebljanja.

 

Del tega pradavnega izročila vpliva na oblikovanje tekoče slovenske zavesti, ki obnavlja zaloge sovraštva. Do naroda in sile, ki nam ne grozi že desetletja, ki do nas ne goji namer, obrnjena povsem drugam, rešujoč lastne probleme, ki z nami nimajo ničesar, iščoč pomoč od sebi podobnih, a od nas različnih, s katerimi prav tako nimamo ničesar in tudi oni ne z nami. Sovraštvo je po moči, vztrajnosti enakovredno oponentnemu pandanu ljubezni Svetega Avguština: "Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna". Torej: "Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno."

 

In jih bomo slepo sovražili tudi v prihodnje.

 

  

II.

 

Naj mi odpustijo nestrinjajoči, naj me razumejo v dobri veri, prispevka naj ne sprejmejo kot zabadanja trna v oko. Sovražno silo doživljam tudi drugače, v neki zasebni čustveni optiki. Kolikor zla je prinesla Slovencem, je imela tudi drugačne plati. Da jo morda poskusimo dojeti vsaj malce drugače.

 

Moralo je biti leto 1965, tri in pol leta star otrok sem pripeljan k očetu – mlademu zdravniku, dodeljenemu oklepni enoti. Lep, sončen dan. Očeta zaznam po dolgem času, se izvijem iz maminega objema in planem vanj, se ga oklenem, ga ne izpustim. Drži me v naročju, lastnega otroškega boga. Soborci se smejejo, me trepljajo, si me podajajo. Naenkrat se znajdem, objet od očetovega tovariša, v kupoli transporterja ali morda tanka. Postavijo me med sebe. Vse naokoli utripajo lučke kot vesoljska ladja iz risank. Prvič in zadnjič čutim neštete očete, ki me jemljejo v srce in dušo. Dan je še vedno sončen, poslovilni očetovi objemi. Tu se zgodba prekine. 

 

Preskok skozi čas, v prijetne pogovore s pohorskim tastom, nečakom dveh stricev Pohorskega bataljona. Tast je v dolgem življenju preživel veliko, za več življenj. Do konca je pogledal v vse kotičke življenjskega polja. Daleč nad krajem in časom; živa vez med bogatimi in ogabnimi časi. Spomini ga zanašajo v Titograd, v kraj moje mladosti, očetovega odraščanja, poboja deda in stricev. Ki so nosili enako peterokrako, s katero med soborci koraka tudi mlad Slovenec. Tisti, ki sem ga pred šestimi leti spremil na pokopališče v Slovenskih Konjicah z občutki skrajne izgube. Opisoval je kanjone rek, v katerih so lačni lovili ribe, jih pekli skupaj s kruhom, kruh prepojili z vonjavami rib. Opisoval je pohode čez polje, potem desnega brega reke, po najkrajši poti do podnožij albanskih hribov in tankov Enverja Hodže. Oče, tedaj otrok, živeč kakšnih pet kilometrov stran od smeri njihovih pohodov, je gotovo oprezal za kolonami, po čistinah vmesnih polj pa je vsaj enkrat moral ošvrkniti s pogledom očeta bodoče snahe v pogumnem maršu proti smrti. Opazoval je vračanja sanitetov, ki so peljali mrtve mladeniče iz vseh krajev domovine. Tast je znal ločevati, prepletati dobro in slabo, poiskati napake, vendar ga nisem slišal reči karkoli slabega o JLA in domačinih. Te dve leti in pol je doživljal kot najbolj čisti del življenja. Okolje, v katerem je vojeval, ga ščitil, poznam v dušo: vem, da so ga jemali za lastnega sina, ga varovali s pogledi, ga prenašali skozi poglede kot kasneje mene v tistem oklopniku, ne sprašujoč se, iz kje se je pojavil. Bil je njihov, ne manj kot oni sami.

 

Mali LošinjTovar in Kovčanje, vezisti s trdim pehotnim drilom. Začetek junija 1983, vroč, redna plutja čez mejo. Italijanske bojne ladje, oborožene, druga za drugo, cevi usmerjene proti Reki. Releji gorijo, vezisti ne spimo. Po več izmen, nočna preverjanja linij in baz, spanje nekaj ur med izmenami. Na puljskem letališču piloti v vojaških letalih, pripravljeni na vzlet samomora, pod nos Avianu in stotinam tamkajšnjih zadnjih besed tehnologije. Zamračeni podkopi rezervnih relejskih položajev, menjavanja šifer. Tiščanje pušk k bradi, da te ohladi ledeno jeklo. Pogledi v navidezno črto morja, ki jo vsak dan razjedajo italijanska plovila. Dolgih 6 dni. Vseh narodov in barv; domačini, ki nosijo pisna opažanja s civilnih opazovalnic. Reka ni bila napadena. Srečni oboji, prepleteni v objem z očmi.

 

  

III.

 

Bežno, odsotno listam zemljevida Francije in Španije. Obe se začneta na črnem Atlantiku severa, preko nešteto različnih pokrajin se spuščajoč k jugu, kjer so ogromni pasovi morja. Baski, Korzičani, Katalonci ... z željo po lastnih državah, vendar nikoli dovolj močno. Vedo, česar mi ne bomo nikoli vedeli: da je veliko veliko, a majhno majhno. Da veliko upravlja z majhnim, da majhno nima obrambe. Izčrpani z večnimi vojnami, delitvami med sabo, obrnjeni od zunanjih k notranjim sovragom, občutljivi na odtenke svobode, nesposobni trpeti nadvlade, večni nezadovoljneži, oboroženi s kratko zažigalno vrvico v glavi, rojeni za majhnost.

 

Ko veliki udarijo po majhnosti, ko "zavezniki" snamejo ovčjo, si nadenejo volčjo kožo ... se spomnimo drugi drugih. Si skačemo v objem. Se ljubimo s strastjo mladih vznesencev. Po osvoboditvah gradimo, brzimo, preskakujemo zgodovino. Nakar obogatimo, se najemo, dobimo lažen občutek varnosti, zbesnimo od samovšečnosti. Zaupljivi do siren tujosti, ki prinašajo srebrne ogrlice in ognjeno vodo. Pa se pričnemo sovražiti, malo, več, veliko, neskončno. Še desetletja potem, ko več ni treba. Prekletstvo Balkana. Od vekomaj, za vselej. Vnuki naših vnukov bodo sovražili "tiste spodaj", neizprosno, boleče. Njihovi vnuki si bodo skočili v objem.

 

 

IV.

 

Verjamem, da se bodo ponovno na ves glas pele pesmi iz strnjenih kolon, ne o Titu, okupatorjih, svobodi, temveč o nekom in nečem drugem. Pa vendar bodo lačni otroci, kot nekoč pokojni oče, strmeli za kolonami, ki bodo marširale k mejam, od koder vdirajo tujci, kakor je nekoč marširal pokojni tast. Ponovno bo bodoči tast pravil vznesene zgodbe bodočemu zetu, kakor je tast pojasnjeval meni. 

 

Ponovno in začasno bodo sprejemali k ognju, k hrani prišleke lačnih oči, otroke umazanih, potolčenih nog, utrujene nosečnice. Peli bodo ob ognjih, skupaj, iste pesmi. Vendar ne za dolgo.

 

Do naslednje vojne.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
1
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
16
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
Brez cenzure: Kako se lahko profesionalec v novinarskem delu spusti tako nizko, da obravnava ljudi na popolnoma nečloveški, neprimeren način?
7
21.08.2022 06:00
Čakal sem na tisto, kar se je končno zgodilo pred dnevi: novinarji iz Necenzurirano so začeli prestopati v službe vladnih ... Več.
Piše: Milan Krek
Levica želi indoktrinirati mlade v šoli s kolektivističnimi idejami in zmanjšati vpliv staršev in starih staršev
19
18.08.2022 21:00
V družbi že dolga leta poteka protidružinski trend, ki ga spodbuja levica, celoten prenos odgovornosti generacij z ene na drugo ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj mislim, da bi bila odpoved koncerta Anne Netrebko v Ljubljani velika neumnost
16
17.08.2022 22:10
Ukrajinska skupnost v Sloveniji nasprotuje koncertu ruske operne zvezdnice Anne Netrebko, ki naj bi prihodnji teden, 26. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.770
02/
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
Milan Krek
Ogledov: 1.252
03/
Sodnik za v Guinnessovo knjigo: Marko Ilešič niti po 18 letih nima dovolj Luksemburga in ponovno kandidira za sodnika!
Uredništvo
Ogledov: 1.394
04/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.077
05/
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
Andrej Drapal
Ogledov: 1.243
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 885
07/
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
Milan Krek
Ogledov: 1.994
08/
Nova vlada, stari problemi? Prioritete mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije, Zahodni Balkan in projekt COBISS.Net
Tomaž Seljak
Ogledov: 923
09/
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
Andraž Šest
Ogledov: 536
10/
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
Ivan Simič
Ogledov: 2.140