Komentar

Poteka totalna vojna za dominacijo nad interpretacijo zgodovine

Ali ste opazili, ko je na oblasti desna falanga, imajo ideologi okrog sebe razporejene korumpirane zgodovinarje, ki nam poklanjajo svoje vesele ideološko-religiozne hipoteze na pretekle dogodke, ko pa je na oblasti levi komisariat, ima okrog sebe razporejene filozofe z identičnim opisom del in nalog.

23.10.2021 22:56
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Leonardo   MIT   Boston   Max Weber   postgravitacijska umetnost   arhivi   UNESCO   Bulgakov

Foto: arhiv portal+

Arhivom moramo omogočiti življenje! Da jih ne bi slučajno uničili.

Pozdravljeni, prihajam iz bodočnosti, v katero boste vi šele vstopili. Uvodni stavek je samo navidez pretenciozen, v resnici pa izhaja iz izkušenj, ki sem jih pridobil v zadnjih šestih letih z nacional-ideološkimi patologijami. V tem obdobju smo postgravitacijski umetniki spremenili našo strategijo in taktiko. Zelo podobne pritiske sem doživljal pred skoraj štirimi desetletji s strani partijskih fanatikov. Ideološki pritiski zadnjih šest let so postali še bolj nevzdržni. A naše umetnosti niso mogli onemogočiti. Še bolj smo jo pospešili. V bodočnost. V leto 2045!

 

Od osebnega se obračam v skupni pogled; vse je pripravljeno za združevanje umetniškega z znanstvenim, mi sporočajo iz uredništva bostonske revije Leonardo (MIT). Umetnost XXI. stoletja je začela programirati aplikacije kot logično nadaljevanje estetskih in etičnih projekcij XX. stoletja (šola Bauhaus, Black Mountain College, Ljudska umetniška šola / Vitebsk, ZKM / Karlsruhe – šola za digitalno umetnost in Ars Electronica / Linz). Navkljub Covid praznotam so umetniške aplikacije izvrstni odgovori na estetske probleme in evolucijske naloge XXII. stoletja.

 

Stopimo za nekaj trenutkov stran od umetnosti, k zgodovini in zgodovinjenju. Ravno zgodovinarji in zgodovinarke so tisti, ki morajo temeljito in odgovorno opraviti svoje delo, da bi lahko tudi vsi ostali prešli iz preteklosti v bodočnost! Zgodovinarji in zgodovinarke so tisti, ki morajo opraviti dokončno revizijo dogodkovnosti XX. stoletja in nihče drug. Na tem mestu se strinjam z postmodernističnimi zgodovinarji, ki zavračajo "metanaracije", ki so po njihovem v resnici "meganaracije". Vse mega strukture pa so v svojem bistvu totalitarne. Je pa tudi res, da je postmodernistična zgodovina prehitro opravila operacijo "del ali celota". Vzporedno z zgodovinarji morajo tudi umetnostni zgodovinarji opraviti revizijo XX. stoletja s podobnimi izhodišči. 

 

Največja težava ni v razumevanju poklica zgodovinar ali zgodovinske metode, temveč v tem, da namesto poteka revizije zgodovine poteka totalna vojna za dominacijo nad interpretacijo zgodovine. Česa podobnega ni bilo še nikoli v zgodovinopisju. Spomini in njihovi pričevalci so največkrat mobilizacijski aparat (beri: topovska hrana), namenjen najslabšim ideološkim namenom. Kje je tukaj zavezanost k zgodovinski distanci? Zgodovina so predvsem dokumenti in arhivi. Seveda so pomebni tudi oralni viri, ki z metodo intervjuja dodajo še svoj pogled na določen dogodek. Ampak ta je namenjen le za strokovno uporabo. Vse ostalo je narcisističen medijski diletantizem.

 

Rad se ponavljam: Ali ste opazili, ko je na oblasti desna falanga, imajo ideologi okrog sebe razporejene korumpirane zgodovinarje, ki nam poklanjajo svoje vesele ideološko-religiozne hipoteze na pretekle dogodke, ko pa je na oblasti levi komisariat, ima okrog sebe razporejene filozofe z identičnim opisom del in nalog. 

 

Pred nami se je izoblikovalo enaindvajset let XXI. stoletja, sestavljenih iz vsote pomembnih odločitev preteklega stoletja. Prepolna so prepleta vzrokov in posledic. To ni vprašanje postmodernistične zgodovine, to kar gledamo, ni najnovejši barok, podoben historičnem baroku, ko je bil ves umetniški izraz podrejen katoliški protireformaciji (beri: katoliškem antikomunizmu).

 

V svetu umetnosti in znanosti se oblikujejo strateške aplikacije. To je bistevno! Vsaj zame. Česa se bomo spominjali in kaj bodo iz spomina nasilno izločili. Ne pozabimo na Bulgakova: Rokopisi ne gorijo!

 

Spominjanje in zaznavanje: Sam menim, da gre za logično nadaljevanje tistega, kar so na prehodu iz XIX. v XX. stoletje odpirale modernistične, industrijske rešitve druge generacije, še prej pa razsvetljenske projekcije. Ravno teh ne smemo prepustiti ideološki in religizoni razgradnji. Je pa tudi res, da svet po virusu ne more biti oblikovan le na gladkih modernističnih in postmodernističnih površinah / ruševinah. 

 

Še dobro, da postaja "modernizem" skupno izročilo za nastopajoča stoletja. Če pa se bo zgodilo, česar si ne želimo, da bodo religiozne avtoritete s pomočjo ideoloških odločevalcev poskušale razgradili tradicijo modernizma, potem ne želim več biti na tem svetu. Navkljub prehajanju iz enega v drugi čas obstaja v ideologijah kar nekaj stalnic: Špekulativne funkcije povečujejo diktaturo špekulacij! Tudi špekulacij z zgodovinsko znanostjo. Poleg tega je potrebno takoj demontirati vsiljen red, s katerim so vulgarno izrabili Covid krizo za svoje "demonske" namene. Beseda "demonsko" je uporabljena za potrebe ekspresije. Korupcija je ena od poslovalnic nacionalizma! Vsi vemo, da Covid virus ni sprožilec krize, ampak njen sestavni del.

 

 

Foto: Dunja Zupančič

 

 

Živimo v samoprevari, če menimo, da se bo proces razpada sam od sebe zaustavil. Arhivom moramo omogočiti življenje! Da jih ne bi slučajno uničili. Je pa res, da je globina edina prostorska zavezanost, ki se je bojimo. Zgodovinska resničnost je neskončna globina, je rekel Max Weber; strah pa je primarno čustvo in je konstitutivni element skupnosti. Naj živijo zgodovinska revizija, zgodovinska znanost in arhivi! Če pa ideologi slučajno mislijo, da jim bodo spremembe materialnih okoliščin (helikopterski kapital) omogočile kupiti zgodovinsko interpretacijo v njihovo korist, se zelo motijo. Umetnost in posledično kultura je tista, ki interpretira emotivno intelektualna stanja sveta. Vedno je bilo tako in vedno bo.

 

Vrnimo se nazaj v umetnost! Roj zgodovinskih procesov in umetniških odločitev: V svojem bistvu je "visoki modernizem" raziskovanje sveta pete industrijske generacije. Pred devetnajstim stoletjem se množice niso dnevno srečevale z umetnostjo, danes se z njo srečujejo, če ne drugače, z medijskimi predstavitvami, bodisi tiskanimi ali elektronsko posredovanimi informacijami. Množice so se prvič zavedle pomena umetnosti šele v XIX. stoletju in to prek plakatov, ki so napovedovali umetniške dogodke. Ravno plakati so s svojim eksperimentalnim oblikovanjem na ulici vzpostavili zavest o modernosti.

 

Niz mojih vprašanj svetu: Ali mora biti domovina res določena z mejo samo zato, da bi imela pod nadzorm kulturno zakonodajo? Ali ni tako, da trenutek spremembe nastopi, ko s pospešenim gibanjem razumemo pozicijo našega telesa v odnosu do časa? Ste opazili, kako postopoma izginjajo z ekranov mednarodne inštitucije, kot je recimo UNESCO. Kako je za čisto vse postala naš sogovornik nacionalna država s svojim virusnim nacionalizmom vred. Od nekdaj sem oboževal Združene narode, pa naj se sliši še tako naivno.

 

Vsi smo bitja, podvrežena zgodovinskim procesom. Toda kar nas dela presežne, je tudi to, da smo bitja, ki se ogledujemo in prepoznavamo v zgodovinskih časih. Problem postmodernistične zgodovine je v art/ikulaciji pomenov. Zgodovinarji in zgodovinarke bi morali biti prvi, ki bi zahtevali zaščito svojega poklica. In če je kaj, je ravno zgodovinska znanost ogrožena. Zgodovinarska navzkrižja (konflikt hipotez) niso nič manj pomembna od ubranosti (sprejetih zgodovinskih tez).

 

V letih 2018 in 2019 so v reviji Leonardo (MIT Press) posvetili postgravitacijski umetenosti generalne vsebine. Upam, da ne bo umetnostna zgodovina pozabila tega momenta. Od osebnega pogleda se obračam v skupnega; vse je pripravljeno za združevanje umetniškega z znanstvenim, mi sporoča uredništvo revije Leonardo iz Bostona. Vzročni mehanizmi kompleksnih dejavnosti so se že sprožili!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
11
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.210
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.437
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.806
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.549
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.472
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.168
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.372
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.113
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.211
10/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 422