Komentar

Poteka totalna vojna za dominacijo nad interpretacijo zgodovine

Ali ste opazili, ko je na oblasti desna falanga, imajo ideologi okrog sebe razporejene korumpirane zgodovinarje, ki nam poklanjajo svoje vesele ideološko-religiozne hipoteze na pretekle dogodke, ko pa je na oblasti levi komisariat, ima okrog sebe razporejene filozofe z identičnim opisom del in nalog.

23.10.2021 22:56
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Leonardo   MIT   Boston   Max Weber   postgravitacijska umetnost   arhivi   UNESCO   Bulgakov

Foto: arhiv portal+

Arhivom moramo omogočiti življenje! Da jih ne bi slučajno uničili.

Pozdravljeni, prihajam iz bodočnosti, v katero boste vi šele vstopili. Uvodni stavek je samo navidez pretenciozen, v resnici pa izhaja iz izkušenj, ki sem jih pridobil v zadnjih šestih letih z nacional-ideološkimi patologijami. V tem obdobju smo postgravitacijski umetniki spremenili našo strategijo in taktiko. Zelo podobne pritiske sem doživljal pred skoraj štirimi desetletji s strani partijskih fanatikov. Ideološki pritiski zadnjih šest let so postali še bolj nevzdržni. A naše umetnosti niso mogli onemogočiti. Še bolj smo jo pospešili. V bodočnost. V leto 2045!

 

Od osebnega se obračam v skupni pogled; vse je pripravljeno za združevanje umetniškega z znanstvenim, mi sporočajo iz uredništva bostonske revije Leonardo (MIT). Umetnost XXI. stoletja je začela programirati aplikacije kot logično nadaljevanje estetskih in etičnih projekcij XX. stoletja (šola Bauhaus, Black Mountain College, Ljudska umetniška šola / Vitebsk, ZKM / Karlsruhe – šola za digitalno umetnost in Ars Electronica / Linz). Navkljub Covid praznotam so umetniške aplikacije izvrstni odgovori na estetske probleme in evolucijske naloge XXII. stoletja.

 

Stopimo za nekaj trenutkov stran od umetnosti, k zgodovini in zgodovinjenju. Ravno zgodovinarji in zgodovinarke so tisti, ki morajo temeljito in odgovorno opraviti svoje delo, da bi lahko tudi vsi ostali prešli iz preteklosti v bodočnost! Zgodovinarji in zgodovinarke so tisti, ki morajo opraviti dokončno revizijo dogodkovnosti XX. stoletja in nihče drug. Na tem mestu se strinjam z postmodernističnimi zgodovinarji, ki zavračajo "metanaracije", ki so po njihovem v resnici "meganaracije". Vse mega strukture pa so v svojem bistvu totalitarne. Je pa tudi res, da je postmodernistična zgodovina prehitro opravila operacijo "del ali celota". Vzporedno z zgodovinarji morajo tudi umetnostni zgodovinarji opraviti revizijo XX. stoletja s podobnimi izhodišči. 

 

Največja težava ni v razumevanju poklica zgodovinar ali zgodovinske metode, temveč v tem, da namesto poteka revizije zgodovine poteka totalna vojna za dominacijo nad interpretacijo zgodovine. Česa podobnega ni bilo še nikoli v zgodovinopisju. Spomini in njihovi pričevalci so največkrat mobilizacijski aparat (beri: topovska hrana), namenjen najslabšim ideološkim namenom. Kje je tukaj zavezanost k zgodovinski distanci? Zgodovina so predvsem dokumenti in arhivi. Seveda so pomebni tudi oralni viri, ki z metodo intervjuja dodajo še svoj pogled na določen dogodek. Ampak ta je namenjen le za strokovno uporabo. Vse ostalo je narcisističen medijski diletantizem.

 

Rad se ponavljam: Ali ste opazili, ko je na oblasti desna falanga, imajo ideologi okrog sebe razporejene korumpirane zgodovinarje, ki nam poklanjajo svoje vesele ideološko-religiozne hipoteze na pretekle dogodke, ko pa je na oblasti levi komisariat, ima okrog sebe razporejene filozofe z identičnim opisom del in nalog. 

 

Pred nami se je izoblikovalo enaindvajset let XXI. stoletja, sestavljenih iz vsote pomembnih odločitev preteklega stoletja. Prepolna so prepleta vzrokov in posledic. To ni vprašanje postmodernistične zgodovine, to kar gledamo, ni najnovejši barok, podoben historičnem baroku, ko je bil ves umetniški izraz podrejen katoliški protireformaciji (beri: katoliškem antikomunizmu).

 

V svetu umetnosti in znanosti se oblikujejo strateške aplikacije. To je bistevno! Vsaj zame. Česa se bomo spominjali in kaj bodo iz spomina nasilno izločili. Ne pozabimo na Bulgakova: Rokopisi ne gorijo!

 

Spominjanje in zaznavanje: Sam menim, da gre za logično nadaljevanje tistega, kar so na prehodu iz XIX. v XX. stoletje odpirale modernistične, industrijske rešitve druge generacije, še prej pa razsvetljenske projekcije. Ravno teh ne smemo prepustiti ideološki in religizoni razgradnji. Je pa tudi res, da svet po virusu ne more biti oblikovan le na gladkih modernističnih in postmodernističnih površinah / ruševinah. 

 

Še dobro, da postaja "modernizem" skupno izročilo za nastopajoča stoletja. Če pa se bo zgodilo, česar si ne želimo, da bodo religiozne avtoritete s pomočjo ideoloških odločevalcev poskušale razgradili tradicijo modernizma, potem ne želim več biti na tem svetu. Navkljub prehajanju iz enega v drugi čas obstaja v ideologijah kar nekaj stalnic: Špekulativne funkcije povečujejo diktaturo špekulacij! Tudi špekulacij z zgodovinsko znanostjo. Poleg tega je potrebno takoj demontirati vsiljen red, s katerim so vulgarno izrabili Covid krizo za svoje "demonske" namene. Beseda "demonsko" je uporabljena za potrebe ekspresije. Korupcija je ena od poslovalnic nacionalizma! Vsi vemo, da Covid virus ni sprožilec krize, ampak njen sestavni del.

 

 

Foto: Dunja Zupančič

 

 

Živimo v samoprevari, če menimo, da se bo proces razpada sam od sebe zaustavil. Arhivom moramo omogočiti življenje! Da jih ne bi slučajno uničili. Je pa res, da je globina edina prostorska zavezanost, ki se je bojimo. Zgodovinska resničnost je neskončna globina, je rekel Max Weber; strah pa je primarno čustvo in je konstitutivni element skupnosti. Naj živijo zgodovinska revizija, zgodovinska znanost in arhivi! Če pa ideologi slučajno mislijo, da jim bodo spremembe materialnih okoliščin (helikopterski kapital) omogočile kupiti zgodovinsko interpretacijo v njihovo korist, se zelo motijo. Umetnost in posledično kultura je tista, ki interpretira emotivno intelektualna stanja sveta. Vedno je bilo tako in vedno bo.

 

Vrnimo se nazaj v umetnost! Roj zgodovinskih procesov in umetniških odločitev: V svojem bistvu je "visoki modernizem" raziskovanje sveta pete industrijske generacije. Pred devetnajstim stoletjem se množice niso dnevno srečevale z umetnostjo, danes se z njo srečujejo, če ne drugače, z medijskimi predstavitvami, bodisi tiskanimi ali elektronsko posredovanimi informacijami. Množice so se prvič zavedle pomena umetnosti šele v XIX. stoletju in to prek plakatov, ki so napovedovali umetniške dogodke. Ravno plakati so s svojim eksperimentalnim oblikovanjem na ulici vzpostavili zavest o modernosti.

 

Niz mojih vprašanj svetu: Ali mora biti domovina res določena z mejo samo zato, da bi imela pod nadzorm kulturno zakonodajo? Ali ni tako, da trenutek spremembe nastopi, ko s pospešenim gibanjem razumemo pozicijo našega telesa v odnosu do časa? Ste opazili, kako postopoma izginjajo z ekranov mednarodne inštitucije, kot je recimo UNESCO. Kako je za čisto vse postala naš sogovornik nacionalna država s svojim virusnim nacionalizmom vred. Od nekdaj sem oboževal Združene narode, pa naj se sliši še tako naivno.

 

Vsi smo bitja, podvrežena zgodovinskim procesom. Toda kar nas dela presežne, je tudi to, da smo bitja, ki se ogledujemo in prepoznavamo v zgodovinskih časih. Problem postmodernistične zgodovine je v art/ikulaciji pomenov. Zgodovinarji in zgodovinarke bi morali biti prvi, ki bi zahtevali zaščito svojega poklica. In če je kaj, je ravno zgodovinska znanost ogrožena. Zgodovinarska navzkrižja (konflikt hipotez) niso nič manj pomembna od ubranosti (sprejetih zgodovinskih tez).

 

V letih 2018 in 2019 so v reviji Leonardo (MIT Press) posvetili postgravitacijski umetenosti generalne vsebine. Upam, da ne bo umetnostna zgodovina pozabila tega momenta. Od osebnega pogleda se obračam v skupnega; vse je pripravljeno za združevanje umetniškega z znanstvenim, mi sporoča uredništvo revije Leonardo iz Bostona. Vzročni mehanizmi kompleksnih dejavnosti so se že sprožili!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Rusija je država, ki podpira terorizem
11
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.118
02/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 1.954
03/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.900
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.503
05/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.703
06/
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.644
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 949
08/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.367
09/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 661
10/
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
Bine Kordež
Ogledov: 860