Komentar

Zloraba medijev za diskvalifikacijo ljudi ima v Sloveniji dolgo brado, toda afera z ministrom Vizjakom je kot slabo pripravljena solata

Verjetno v državi ni nikogar, ki ne bi slišal posnetka o "glupih davkih". Nemudoma je postal viralen. Po drugi strani pa je bolj malo nas, ki smo hitro dojeli, da je posnetek nastal s pomočjo montaže. Za mano je več let dela na radiu in televiziji, zato nekaj malega vseeno vem o določenih postopkih in jih tudi takoj prepoznam. Glas Andreja Vizjaka je na drugi frekvenci kot glas Bojana Petana, šumi v ozadju so povsem različni in rezi med njunim "dialogom" izrazito ostri. Posnetek ni spontani pogovor, ampak falsifikat in zato ne dokazuje ničesar.

24.10.2021 22:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   mediji   POP TV   Andrej Vizjak   Bojan Petan   Aleš Hojs   prisluškovanje   posnetek   Dostojevski

Vsa čast posameznim novinarjem, ki premorejo vest in delajo, kot se spodobi. Malo jih je.

Posnetek domnevnega pogovora med Andrejem Vizjakom in Bojanom Petanom dokazuje samo to, da je montažer šlampast. Opravil je kilavo delo. Katastrofično neprofesionalno. Tak amaterski zmazek bi bila sposobna pripraviti tudi sama, čeprav že dolgo nisem ždela v montaži. Čudi pa me, da POP TV, ki sicer slovi po vestnem delu, očitno ponarejeni posnetek sploh pošlje v objavo. Ta televizijska hiša ima vrhunske tonske mojstre in njihovo vodstvo se resnično spozna na novinarstvo. Mar ni nihče poslušal prispevka, preden so ga objavili, ali pa so si že davno nehali umivati ušesa in pravi zvok ni uspel prodreti skozi kamione masla v njihovih glavah? Ali pa so preprosto menili, da so ljudje itak "glupi" in bodo skočili na prvo žogo?

 

Žal je to res. Ljudje so - ne zamerite mi, prosim - v veliki večini "glupi", ko gre za marsikaj. Ko gre za čustvene manipulacije, ki nam jih servirajo mediji, so pa še posebej "glupi". Lahko jim ponudiš največjo oslarijo, pa ji bodo verjeli. Bolj je nora, bolj se jim zdi realna. Volitve se bližajo in lahko ste prepričani, da bodo v prihodnjih mesecih po televiziji samo še oslarije. V časopisih in ostalih medijih pa tudi. Predlagam, v vaše dobro, da vse te reči ignorirate in raje vzamete v roke kakovostno knjigo. Zločin in kazen Fjodorja M. Dostojevskega je v sedanjem času izvrstno čtivo. Poučno. Tudi novinarji bi ga morali vsak večer, preden zaspijo, po malem brati. Za mantro in kesanje za lastne zločine.

 

Na tem mestu ne bom razpredala, kje naj bi posnetek nastal, kdo ga je prinesel novinarju POP TV in s kakšnimi interesi, ker me to sploh ne zanima. Še huje, na smrt me dolgočasi. Poleg tega o tem špekulirajo že vsi. Vsaj kolikor dnevno preletim dogajanje v državi. Vse mrgoli od intrig, in ker me sprevržena gniloba spravlja v malodušje, se ji izogibam. Kolikor se le da. Ne morem razumeti, kako lahko novinarji, ki zavestno uprizarjajo medijske umore, živijo sami s sabo, kako lahko zvečer mirno zaspijo, kako lahko nesejo žlico hrane v usta in uživajo v jedi, če pa vedo, da nekdo trpi zaradi njihovega krivičnega početja. Mar sploh premorejo vest ali so primarni psihopati, ki občutijo izključno sadistično ugodje, ko z lažmi in manipulacijami koga prizadenejo?

 

Strokovnjaki priznavajo, da je novinarstvo eden najbolj psihopatskih poklicev - poleg odvetnikov, menedžerjev in politikov -, in da samo v Sloveniji živi skoraj 20.000 bolj ali manj funkcionalnih psihopatov. Ko naslednjič vklopite poročila ali odprete vaš najljubši časopis, se spomnite, kaj sem ravnokar povedala.

 

Pred leti sem se veliko ukvarjala z medijskimi konstrukti, linči, umori, ki jih posamezniki ali interesne skupine uprizarjajo nasprotnikom s pomočjo medijev. Na to temo sem napisala tudi dve knjigi in te dni, ko sem malo spremljala afero z Andrejem Vizjakom, mi je šlo iskreno na smeh. Nekateri avtorji se neskončno širokoustijo z vedenjem o zlonamernem novinarskem početju. Kot da so odkrili toplo vodo. Kot da za vse skupaj slišijo prvič. Kot da ne bi bilo že vse davno obelodanjeno. No, pa saj ni pomembno. Naj imajo tudi piz** svojih 15 minut slave. Jaz je ne potrebujem, niti je ne želim. Od nje ni nobene koristi.

 

Oseba, ki v aktualnem dogajanju izpade najmanj kredibilno, pa je minister Aleš Hojs. Takšen, kot je, bi sodil v burlesko, ne pa v vlado. Mar mu res nihče ne more razložiti, da bi bilo včasih dobro držati jezik za zobmi? On si ne more kaj, da se ne bi pohvalil, da je za posnetek vedel že pred časom. Ne verjamem. Če bi to bilo res, bi za posnetek vedel tudi Vizjak, ne pa da je ob izbruhu škandala gledal kot prestrašena veverica. Če pa je Hojs res vedel za posnetek in Vizjaka s tem ni seznanil, potem je pa voluhar. Podlo, zelo podlo. Če bi Hojs za posnetek vedel, bi ga moral tudi naznaniti pristojnim organom, ki bi hitro ugotovili, da je fake, in škandala sploh ne bi bilo, ne pa da se sedaj z govoricami ukvarja vsa država, resne reči, ki pomembno vplivajo na naša življenja, pa se lepo odvijajo v senci, vstran od medijskih žarometov in mikrofonov. 

 

Slovenija je dežela korupcije. Tukaj se sporni dogovori in posli pod mizo resnično dogajajo, in to kar naprej. A ta čas, ko se vse vrti okoli ene sfabricirane zgodbe, se v ozadju dogaja sto resničnih. Za katere ne bomo izvedeli nikoli, ali pa bomo za katero od njih slišali, ko bo že davno prepozno.

 

Vizjak mi ni posebej pri srcu, Bojana Petana pa v mislih komot vtaknem tja, kamor odnašam mačje kakce. Niso mi ljubi levičarji, niso mi všeč desničarji, liberalci so nesrečno razpadli kot slabo pečen biskvit, zlata sredina pa je apatična večina.

 

Dovolj sem videla, da lahko zatrdim, kako se umazanih diskreditacijskih taktik poslužujejo prav vsi mediji in dovolj dolgo sem na svetu, da lahko grenko pripomnim, kako temu ni videti konca. Vsa čast posameznim novinarjem, ki premorejo vest in delajo, kot se spodobi. Malo jih je. Ostali so samo marionete v rokah lastnikom poslušnih urednikov ter lobistov in drugih botrov iz gospodarstva, ki se radi tako ali drugače udinjajo frakcijam zakonodajne veje oblasti. Ravno oni bogatijo od visokih davkov in se izčrpanemu narodu posmehujejo, da je "glup".

 

Že celih trideset let.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.404
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.624
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.563
04/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.786
05/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.770
06/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.271
07/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.559
08/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.039
09/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.351
10/
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
Krištof Zevnik
Ogledov: 2.412