Komentar

Zloraba medijev za diskvalifikacijo ljudi ima v Sloveniji dolgo brado, toda afera z ministrom Vizjakom je kot slabo pripravljena solata

Verjetno v državi ni nikogar, ki ne bi slišal posnetka o "glupih davkih". Nemudoma je postal viralen. Po drugi strani pa je bolj malo nas, ki smo hitro dojeli, da je posnetek nastal s pomočjo montaže. Za mano je več let dela na radiu in televiziji, zato nekaj malega vseeno vem o določenih postopkih in jih tudi takoj prepoznam. Glas Andreja Vizjaka je na drugi frekvenci kot glas Bojana Petana, šumi v ozadju so povsem različni in rezi med njunim "dialogom" izrazito ostri. Posnetek ni spontani pogovor, ampak falsifikat in zato ne dokazuje ničesar.

24.10.2021 22:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   mediji   POP TV   Andrej Vizjak   Bojan Petan   Aleš Hojs   prisluškovanje   posnetek   Dostojevski

Vsa čast posameznim novinarjem, ki premorejo vest in delajo, kot se spodobi. Malo jih je.

Posnetek domnevnega pogovora med Andrejem Vizjakom in Bojanom Petanom dokazuje samo to, da je montažer šlampast. Opravil je kilavo delo. Katastrofično neprofesionalno. Tak amaterski zmazek bi bila sposobna pripraviti tudi sama, čeprav že dolgo nisem ždela v montaži. Čudi pa me, da POP TV, ki sicer slovi po vestnem delu, očitno ponarejeni posnetek sploh pošlje v objavo. Ta televizijska hiša ima vrhunske tonske mojstre in njihovo vodstvo se resnično spozna na novinarstvo. Mar ni nihče poslušal prispevka, preden so ga objavili, ali pa so si že davno nehali umivati ušesa in pravi zvok ni uspel prodreti skozi kamione masla v njihovih glavah? Ali pa so preprosto menili, da so ljudje itak "glupi" in bodo skočili na prvo žogo?

 

Žal je to res. Ljudje so - ne zamerite mi, prosim - v veliki večini "glupi", ko gre za marsikaj. Ko gre za čustvene manipulacije, ki nam jih servirajo mediji, so pa še posebej "glupi". Lahko jim ponudiš največjo oslarijo, pa ji bodo verjeli. Bolj je nora, bolj se jim zdi realna. Volitve se bližajo in lahko ste prepričani, da bodo v prihodnjih mesecih po televiziji samo še oslarije. V časopisih in ostalih medijih pa tudi. Predlagam, v vaše dobro, da vse te reči ignorirate in raje vzamete v roke kakovostno knjigo. Zločin in kazen Fjodorja M. Dostojevskega je v sedanjem času izvrstno čtivo. Poučno. Tudi novinarji bi ga morali vsak večer, preden zaspijo, po malem brati. Za mantro in kesanje za lastne zločine.

 

Na tem mestu ne bom razpredala, kje naj bi posnetek nastal, kdo ga je prinesel novinarju POP TV in s kakšnimi interesi, ker me to sploh ne zanima. Še huje, na smrt me dolgočasi. Poleg tega o tem špekulirajo že vsi. Vsaj kolikor dnevno preletim dogajanje v državi. Vse mrgoli od intrig, in ker me sprevržena gniloba spravlja v malodušje, se ji izogibam. Kolikor se le da. Ne morem razumeti, kako lahko novinarji, ki zavestno uprizarjajo medijske umore, živijo sami s sabo, kako lahko zvečer mirno zaspijo, kako lahko nesejo žlico hrane v usta in uživajo v jedi, če pa vedo, da nekdo trpi zaradi njihovega krivičnega početja. Mar sploh premorejo vest ali so primarni psihopati, ki občutijo izključno sadistično ugodje, ko z lažmi in manipulacijami koga prizadenejo?

 

Strokovnjaki priznavajo, da je novinarstvo eden najbolj psihopatskih poklicev - poleg odvetnikov, menedžerjev in politikov -, in da samo v Sloveniji živi skoraj 20.000 bolj ali manj funkcionalnih psihopatov. Ko naslednjič vklopite poročila ali odprete vaš najljubši časopis, se spomnite, kaj sem ravnokar povedala.

 

Pred leti sem se veliko ukvarjala z medijskimi konstrukti, linči, umori, ki jih posamezniki ali interesne skupine uprizarjajo nasprotnikom s pomočjo medijev. Na to temo sem napisala tudi dve knjigi in te dni, ko sem malo spremljala afero z Andrejem Vizjakom, mi je šlo iskreno na smeh. Nekateri avtorji se neskončno širokoustijo z vedenjem o zlonamernem novinarskem početju. Kot da so odkrili toplo vodo. Kot da za vse skupaj slišijo prvič. Kot da ne bi bilo že vse davno obelodanjeno. No, pa saj ni pomembno. Naj imajo tudi piz** svojih 15 minut slave. Jaz je ne potrebujem, niti je ne želim. Od nje ni nobene koristi.

 

Oseba, ki v aktualnem dogajanju izpade najmanj kredibilno, pa je minister Aleš Hojs. Takšen, kot je, bi sodil v burlesko, ne pa v vlado. Mar mu res nihče ne more razložiti, da bi bilo včasih dobro držati jezik za zobmi? On si ne more kaj, da se ne bi pohvalil, da je za posnetek vedel že pred časom. Ne verjamem. Če bi to bilo res, bi za posnetek vedel tudi Vizjak, ne pa da je ob izbruhu škandala gledal kot prestrašena veverica. Če pa je Hojs res vedel za posnetek in Vizjaka s tem ni seznanil, potem je pa voluhar. Podlo, zelo podlo. Če bi Hojs za posnetek vedel, bi ga moral tudi naznaniti pristojnim organom, ki bi hitro ugotovili, da je fake, in škandala sploh ne bi bilo, ne pa da se sedaj z govoricami ukvarja vsa država, resne reči, ki pomembno vplivajo na naša življenja, pa se lepo odvijajo v senci, vstran od medijskih žarometov in mikrofonov. 

 

Slovenija je dežela korupcije. Tukaj se sporni dogovori in posli pod mizo resnično dogajajo, in to kar naprej. A ta čas, ko se vse vrti okoli ene sfabricirane zgodbe, se v ozadju dogaja sto resničnih. Za katere ne bomo izvedeli nikoli, ali pa bomo za katero od njih slišali, ko bo že davno prepozno.

 

Vizjak mi ni posebej pri srcu, Bojana Petana pa v mislih komot vtaknem tja, kamor odnašam mačje kakce. Niso mi ljubi levičarji, niso mi všeč desničarji, liberalci so nesrečno razpadli kot slabo pečen biskvit, zlata sredina pa je apatična večina.

 

Dovolj sem videla, da lahko zatrdim, kako se umazanih diskreditacijskih taktik poslužujejo prav vsi mediji in dovolj dolgo sem na svetu, da lahko grenko pripomnim, kako temu ni videti konca. Vsa čast posameznim novinarjem, ki premorejo vest in delajo, kot se spodobi. Malo jih je. Ostali so samo marionete v rokah lastnikom poslušnih urednikov ter lobistov in drugih botrov iz gospodarstva, ki se radi tako ali drugače udinjajo frakcijam zakonodajne veje oblasti. Ravno oni bogatijo od visokih davkov in se izčrpanemu narodu posmehujejo, da je "glup".

 

Že celih trideset let.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.497
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.077
03/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.229
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.635
05/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.157
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.012
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 884
08/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 550
09/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.895
10/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.287