Komentar

Zloraba medijev za diskvalifikacijo ljudi ima v Sloveniji dolgo brado, toda afera z ministrom Vizjakom je kot slabo pripravljena solata

Verjetno v državi ni nikogar, ki ne bi slišal posnetka o "glupih davkih". Nemudoma je postal viralen. Po drugi strani pa je bolj malo nas, ki smo hitro dojeli, da je posnetek nastal s pomočjo montaže. Za mano je več let dela na radiu in televiziji, zato nekaj malega vseeno vem o določenih postopkih in jih tudi takoj prepoznam. Glas Andreja Vizjaka je na drugi frekvenci kot glas Bojana Petana, šumi v ozadju so povsem različni in rezi med njunim "dialogom" izrazito ostri. Posnetek ni spontani pogovor, ampak falsifikat in zato ne dokazuje ničesar.

24.10.2021 22:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   mediji   POP TV   Andrej Vizjak   Bojan Petan   Aleš Hojs   prisluškovanje   posnetek   Dostojevski

Vsa čast posameznim novinarjem, ki premorejo vest in delajo, kot se spodobi. Malo jih je.

Posnetek domnevnega pogovora med Andrejem Vizjakom in Bojanom Petanom dokazuje samo to, da je montažer šlampast. Opravil je kilavo delo. Katastrofično neprofesionalno. Tak amaterski zmazek bi bila sposobna pripraviti tudi sama, čeprav že dolgo nisem ždela v montaži. Čudi pa me, da POP TV, ki sicer slovi po vestnem delu, očitno ponarejeni posnetek sploh pošlje v objavo. Ta televizijska hiša ima vrhunske tonske mojstre in njihovo vodstvo se resnično spozna na novinarstvo. Mar ni nihče poslušal prispevka, preden so ga objavili, ali pa so si že davno nehali umivati ušesa in pravi zvok ni uspel prodreti skozi kamione masla v njihovih glavah? Ali pa so preprosto menili, da so ljudje itak "glupi" in bodo skočili na prvo žogo?

 

Žal je to res. Ljudje so - ne zamerite mi, prosim - v veliki večini "glupi", ko gre za marsikaj. Ko gre za čustvene manipulacije, ki nam jih servirajo mediji, so pa še posebej "glupi". Lahko jim ponudiš največjo oslarijo, pa ji bodo verjeli. Bolj je nora, bolj se jim zdi realna. Volitve se bližajo in lahko ste prepričani, da bodo v prihodnjih mesecih po televiziji samo še oslarije. V časopisih in ostalih medijih pa tudi. Predlagam, v vaše dobro, da vse te reči ignorirate in raje vzamete v roke kakovostno knjigo. Zločin in kazen Fjodorja M. Dostojevskega je v sedanjem času izvrstno čtivo. Poučno. Tudi novinarji bi ga morali vsak večer, preden zaspijo, po malem brati. Za mantro in kesanje za lastne zločine.

 

Na tem mestu ne bom razpredala, kje naj bi posnetek nastal, kdo ga je prinesel novinarju POP TV in s kakšnimi interesi, ker me to sploh ne zanima. Še huje, na smrt me dolgočasi. Poleg tega o tem špekulirajo že vsi. Vsaj kolikor dnevno preletim dogajanje v državi. Vse mrgoli od intrig, in ker me sprevržena gniloba spravlja v malodušje, se ji izogibam. Kolikor se le da. Ne morem razumeti, kako lahko novinarji, ki zavestno uprizarjajo medijske umore, živijo sami s sabo, kako lahko zvečer mirno zaspijo, kako lahko nesejo žlico hrane v usta in uživajo v jedi, če pa vedo, da nekdo trpi zaradi njihovega krivičnega početja. Mar sploh premorejo vest ali so primarni psihopati, ki občutijo izključno sadistično ugodje, ko z lažmi in manipulacijami koga prizadenejo?

 

Strokovnjaki priznavajo, da je novinarstvo eden najbolj psihopatskih poklicev - poleg odvetnikov, menedžerjev in politikov -, in da samo v Sloveniji živi skoraj 20.000 bolj ali manj funkcionalnih psihopatov. Ko naslednjič vklopite poročila ali odprete vaš najljubši časopis, se spomnite, kaj sem ravnokar povedala.

 

Pred leti sem se veliko ukvarjala z medijskimi konstrukti, linči, umori, ki jih posamezniki ali interesne skupine uprizarjajo nasprotnikom s pomočjo medijev. Na to temo sem napisala tudi dve knjigi in te dni, ko sem malo spremljala afero z Andrejem Vizjakom, mi je šlo iskreno na smeh. Nekateri avtorji se neskončno širokoustijo z vedenjem o zlonamernem novinarskem početju. Kot da so odkrili toplo vodo. Kot da za vse skupaj slišijo prvič. Kot da ne bi bilo že vse davno obelodanjeno. No, pa saj ni pomembno. Naj imajo tudi piz** svojih 15 minut slave. Jaz je ne potrebujem, niti je ne želim. Od nje ni nobene koristi.

 

Oseba, ki v aktualnem dogajanju izpade najmanj kredibilno, pa je minister Aleš Hojs. Takšen, kot je, bi sodil v burlesko, ne pa v vlado. Mar mu res nihče ne more razložiti, da bi bilo včasih dobro držati jezik za zobmi? On si ne more kaj, da se ne bi pohvalil, da je za posnetek vedel že pred časom. Ne verjamem. Če bi to bilo res, bi za posnetek vedel tudi Vizjak, ne pa da je ob izbruhu škandala gledal kot prestrašena veverica. Če pa je Hojs res vedel za posnetek in Vizjaka s tem ni seznanil, potem je pa voluhar. Podlo, zelo podlo. Če bi Hojs za posnetek vedel, bi ga moral tudi naznaniti pristojnim organom, ki bi hitro ugotovili, da je fake, in škandala sploh ne bi bilo, ne pa da se sedaj z govoricami ukvarja vsa država, resne reči, ki pomembno vplivajo na naša življenja, pa se lepo odvijajo v senci, vstran od medijskih žarometov in mikrofonov. 

 

Slovenija je dežela korupcije. Tukaj se sporni dogovori in posli pod mizo resnično dogajajo, in to kar naprej. A ta čas, ko se vse vrti okoli ene sfabricirane zgodbe, se v ozadju dogaja sto resničnih. Za katere ne bomo izvedeli nikoli, ali pa bomo za katero od njih slišali, ko bo že davno prepozno.

 

Vizjak mi ni posebej pri srcu, Bojana Petana pa v mislih komot vtaknem tja, kamor odnašam mačje kakce. Niso mi ljubi levičarji, niso mi všeč desničarji, liberalci so nesrečno razpadli kot slabo pečen biskvit, zlata sredina pa je apatična večina.

 

Dovolj sem videla, da lahko zatrdim, kako se umazanih diskreditacijskih taktik poslužujejo prav vsi mediji in dovolj dolgo sem na svetu, da lahko grenko pripomnim, kako temu ni videti konca. Vsa čast posameznim novinarjem, ki premorejo vest in delajo, kot se spodobi. Malo jih je. Ostali so samo marionete v rokah lastnikom poslušnih urednikov ter lobistov in drugih botrov iz gospodarstva, ki se radi tako ali drugače udinjajo frakcijam zakonodajne veje oblasti. Ravno oni bogatijo od visokih davkov in se izčrpanemu narodu posmehujejo, da je "glup".

 

Že celih trideset let.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
1
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
16
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
Brez cenzure: Kako se lahko profesionalec v novinarskem delu spusti tako nizko, da obravnava ljudi na popolnoma nečloveški, neprimeren način?
7
21.08.2022 06:00
Čakal sem na tisto, kar se je končno zgodilo pred dnevi: novinarji iz Necenzurirano so začeli prestopati v službe vladnih ... Več.
Piše: Milan Krek
Levica želi indoktrinirati mlade v šoli s kolektivističnimi idejami in zmanjšati vpliv staršev in starih staršev
19
18.08.2022 21:00
V družbi že dolga leta poteka protidružinski trend, ki ga spodbuja levica, celoten prenos odgovornosti generacij z ene na drugo ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj mislim, da bi bila odpoved koncerta Anne Netrebko v Ljubljani velika neumnost
16
17.08.2022 22:10
Ukrajinska skupnost v Sloveniji nasprotuje koncertu ruske operne zvezdnice Anne Netrebko, ki naj bi prihodnji teden, 26. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.770
02/
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
Milan Krek
Ogledov: 1.252
03/
Sodnik za v Guinnessovo knjigo: Marko Ilešič niti po 18 letih nima dovolj Luksemburga in ponovno kandidira za sodnika!
Uredništvo
Ogledov: 1.394
04/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.076
05/
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
Andrej Drapal
Ogledov: 1.243
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 885
07/
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
Milan Krek
Ogledov: 1.994
08/
Nova vlada, stari problemi? Prioritete mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije, Zahodni Balkan in projekt COBISS.Net
Tomaž Seljak
Ogledov: 923
09/
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
Andraž Šest
Ogledov: 536
10/
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
Ivan Simič
Ogledov: 2.140