Komentar

Čas za streznitev: Covid pandemija je spremenila svet, našo državo in tudi nas same tako globoko, da ni več poti nazaj

Časi za pisanje so neverjetni. Komaj oddam svoj prispevek, že takoj dobim material za drugega. Družbeno dogajanje je hitro in vsak dan te s čim preseneti, če si dober opazovalec družbe in svoje okolice. Samo malo odstraniš prah z okna in spet imaš skozi sled prahu pogled na nove dogodke časa. Vse poteka pod mogočno roko nevidnega režiserja, dramam sledijo komedije in komedijam drame. Tako se odvija naše življenje iz dneva v dan in nas gnete do zadnje ure. Zanimivo je, da poštenje ni več vrlina v zdravstvu. Prilika dela tatu, bi se lahko reklo zgodbi v uvodu mojega današnjega zapisa.

26.10.2021 20:00
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   svet   epidemija   Covid-19   zdravstvo   otroci   PCT   cepljenje   Dejan Židan   NIJZ   Tone Komat   Pediatrična klinika

Foto: GettyImages

Covid-19 ima še drug obraz. V času epidemije je po oceni revije Lancet po svetu izgubilo starše zaradi te bolezni že več kot milijon otrok.

Nikoli si nisem predstavljal, da bi zdravstveni delavci izkoriščali stisko ljudi in služili na njihov račun. Dopuščam tudi, da sem v svoji empatični drži kaj spregledal. Nekako je bilo v moji glavi pravilo, da je zdravstveni delavec od začetka šolanja dalje zavezan k poštenju in iskanju najboljših načinov zdravljenja bolnika. Tudi za ceno, da mora včasih povzdigniti glas in se komu zameriti. Tega je bilo v mojem življenju veliko, neštetokrat sem se moral boriti za pravice pacientov. Ko danes razmišljam o tem, je verjetno res, da je zelo tanka črta med zdravnikom, ki ne izkorišča svojih pacientov, in onim drugim, ki jim, recimo, prodaja potrdila ali kaj podobnega, kajti hitro bi se našlo v ambulanti kaj za "spraviti v denar".

 

Tokrat me je presenetila novica, ki še ni sodno ali kako drugače potrjena, da naj bi zdravnica prodajala potrdila o preboleli bolezni Covid-19 za nekaj stotakov. Presenetila me je tudi novica, da sta dva diplomorana zdravstvenika v enem od zdravstvenih domov prodajala lažna potrdila za cepljenje, kar po 400 evrov po posameznem primeru. Pred časom smo tudi na NIJZ dobili prijave o ponarejanju in jih predali kriminalistom.

 

Izgubiti dobro ime za nekaj stotakov, lepo prosim, ali je to mogoče?! Očitno je, ker imamo kar nekaj prijav glede tega in tako zdravstvena inšpekcija kot tudi policija resno delata na tem. Pri tem ne gre samo za preprodajo, gre za to, da so pohodili vse kodekse etike in da so naredili nekaj, kar si sam ne bi predstvaljal narediti niti v sanjah. Priznam tudi sam, ko so mi prvič povedali, da to obstaja in ko so nas obiskali kriminalisti, da bi pridobili dodatne podatke, sem rabil kar nekaj časa, da sem dojel, da se tudi v zdravstvu to dogaja. Kaj naj rečem, v tem krutem neoliberalizmu, v katerem velja samo profit in denar, se tudi medicini ni uspelo popolnoma izogniti tem protizakonitim ravnanjem. Če bomo takole nadaljevali v zdravstvu, se sprašujem, kdo bo še sploh verjel zdravniku in zdravstvenemu osebju. Zaupanje pa je ključno pri delu z bolniki. Poleg tega pa lažno cepljenje, ki baje tudi obstaja, lahko človeka, ko zboli, spravi v hude težave.

 

 

***

 

O PTC sem že veliko pisal, a moram tokrat ponovno poudariti, da je potrebno sistem PCT resno vzeti. Potem pa na televiziji prikažejo primer, kako oseba uporablja ponarejene QR kode. Preprosto popravi ime in priimek in gre skozi kontrolno točko. Seveda gre mimo kontrole, ker ta kontrola ne kontrolira kode z ustreznim orodjem, ki je zastonj na naši spletni strani, in si ga lahko vsak naloži na mobitel. Kaj pravzaprav pomeni tako početje? Če ima ponarejeno kodo nekdo, ki je okužen, bo prišel na prireditev in tam okužil veliko ljudi, ki so prišli tja v veri, da bodo tam samo ljudje, ki zadostujejo pogojem PCT. Torej smo s tem dobro domišljen sistem, ki deluje v vseh članicah EU, pri nas v hipu sesuli v duhu, da je potrebno vsak ukrep najprej kritizirati, potem kritizirati avtorja, nato pa ga na vse načine uničevati.

 

Spomnite se, kakšne zaplete smo imeli z informacijsko pooblaščeno, ko smo uvajali PCT v slovenski prostor, pa tudi mnenje Ustavnega sodišča, ki je zadržalo izvajanje PC v državni upravi, je naredilo veliko škode. Ob tem pa ljudje mislijo in upajo, da se bomo uspešno uprli virusu. Nikakor ne, saj mu odpiramo vrata na široko in posledica so številke, s katerimi se soočamo danes, ko imamo preko 2267 novodkritih okuženih.

 

Zakaj uspeva prevarantom? Zato, ker to toleriramo in ne kontroliramo PCT dosledno. Prizor iz nakupovalnega centra BTC: Dama poda QR kodo kontrolorju in ta pove, da ne bo prava. Očitno je bilo, da gospa ni moški, kajti pokazala je QR kodo za moškega. No, potem je pokazala še pet kod, da je končno pokazala tisto, ki je vsaj približno njena. Verjamem, da če bi kontrolor pregledal tudi osebne dokumente, potem tudi ta koda ne bi bila prava. In sedaj si zamislite, da ta gospa pride na pregled v bolnišnico, je hkrati tudi okužena in širi virus po bolnišnici. Vstopila bo s kodo, ki sicer ni njena, a je veljavna, in potem se bo gibala po bolnišnici in ... Potem se zgodi nov izbruh v bolnišnici, kjer praviloma ležijo ljudje, ki jim lahko covid predčasno konča življenje.

 

 

***

 

Stanje je še bolj zapleteno. "Napredna mama", ki ne dovoli cepljenja proti kovidu svojemu otroku, je za njegov rojstni dan kot darilo prinesla domov originalno potrdilo o cepljenju, ki ji ga je "zrihtala" prijateljica, ki je sina tudi vpisala v centralni register cepljenih eRCO. Sinu se ni bilo potrebno cepiti in je imel vstop v vse prostore, kjer je potrebno pokazati PCT; sedaj ima, četudi se ni cepil, vseeno status polno cepljennega in PCT. No, sedaj pa bi rad sin odšel na študij v tujino in boji se, da bi se v tujini okužil, zato bi se rad dejansko cepil, ker se zaveda, da ga bo resnično cepljenje ščitilo pred okužbo. Ker je bil že vnešen v informacijski sistem za spremljanje cepljenja kot polno cepljen, se ne more več cepiti, ker je uradno že cepljen. Če bi se izvedelo, da je bila zadaj goljufija, bi ga lahko celo prijavili.

 

In koliko je takih? Ni človeka niti sistema v Sloveniji, ki bi v tem trenutku odgovoril na to vprašanje. Bomo pa spet vsi plačali z dodatno okuženimi in hospitaliziranimi, kar je najprej hudo za tistega, ki zaradi takih mahinacij zboli. Vedeti je treba, da tako zboleli zasedajo postelje in povzročajo daljšanje čakalnih dob za številna resna obolenja. Socializirali bomo goljufije, saj to že znamo - naučili smo se, recimo, na dolgovih slovenskih bank. 

 

Posledice so za človeka, ki goljufa na ta način, lahko še veliko hujše. Če bo zbolel in ima status cepljenega, ne bo dobil regenerona, zdravila, ki zmanjša posledice okužbe in se ga daje v bolnišnicah samo tistim, ki niso cepljeni. Zato vsem, ki so goljufali pri pridobivanju statusa cepljen, toplo svetujem, da svoje dejanje takoj povejo zdravniku, še bolj pomembno pa je, da za goljufijo povejo tudi zdravnikom v bolnišnici. Tam se pač začne ura resnice. In tam padejo maske - razen medicinskih. Tam je konec goljufije, saj se posameznik bori za lastno življenje. Toda tudi tam je še nekaj takih, ki nočejo priznati, da virus obstaja in obtožujejo, da so jih zaprli v intenzivni oddelek, čeprav niso zboleli. To trdijo tudi preden jih intubirajo.

 

Indoktrinacija ljudi, da virusa ni, je nevarna, zelo nevarna za posameznike, ki padejo v to zanko in posledično tudi za skupnost, ker se okužbe hitreje širijo. Pa še vedno se zbere vsak teden preko 1000 ljudi, ki verjamejo, da virusa ni, na Kongresnem trgu v Ljubljani. In sem ponovno pri televiziji, ki to snema in verjetno v cilju "uravnoteženega poročanja" to tudi pokaže v t.i. prime time programu. Tone Komat je nekoč napisal knjigo Ladja norcev, ki se danes zdi kot prerokba. Kot da bi napovedal neposredno prihodnost, ki se odvija v tem trenutku pred našimi očmi.  

 

Pogled prebivalcev Slovenije na okužbo otrok z virusom SARS-CoV-2 je zelo popačen. Ljudje razmišljajo, da se otrokom ne more nič zgoditi, če se okužijo z virusom in da bodo z lahkoto preboleli bolezen covid-19. Tako razmišljajo celo posamezni zdravstveni delavci, četudi imajo odprt dostop do literature, tako kot jaz. Nekateri so celo veseli, če se otroci okužijo, saj se jim ne bo treba cepiti. Da temu ni tako, je ta teden opozoril strokovni direktor ljubljanske Pediatrične klinike dr. Marko Pokorn, ki v izjavi za javnost povedal, da imajo na kliniki trenutno tri otroke s covidom-19, ki potrebujejo hospitalizacijo. Ponovno pa se pojavljajo otroci z večorganskim sindromom po prebolelem covidu. Torej je padla še ena lažna dogma, da otroci z lahkoto preživijo covid. Tudi v ZDA opažajo v zadnjem času povečano število okužb med otroci za okoli 5 %. Seveda, otroci so bolj ranljivi, saj niso cepljeni. V bolnišnico mora okoli 2 % vseh otrok, ki so prepoznani kot covid-19 bolniki. Umre jih do 0,03 % od obolelih.

 

 

***

 

Ima pa covid še drug obraz. V času epidemije je po oceni revije Lancet po svetu izgubilo starše zaradi te bolezni že okoli 1.134.000 otrok. Predčasna smrt staršev zaradi covida pomembno vpliva na kvaliteto odraščanja otrok. V Peruju je izgubilo starše med 1000 otroci kar 10 otrok, v Južni Afriki 5, Mehiki 3,5. Pogosteje (do 5-krat) so umirali očetje kot matere, ki so v nerazvitem svetu dostikrat vir dohodka za družino. Umiranje staršev in povečevanje števila sirot brez staršev je tiha, skrita plat te epidemije, ki se širi ob razvoju covida in bo trajna posledica. Število sirot brez vsaj enega starša zaradi covida je bilo do letošnje pomladi v Franciji 4.371, v Italiji 3.568, na Poljskem 4.097, v Braziliji 130.363 in v ZDA 113.708.  

 

V večerni oddaji Odkrito na 3. programu TV Slovenija je poslanec SD Dejan Židan skušal pokazati, koliko je opozicija pripomogla k reševanju covid težav, ali še več, kako je bila onemogočena, da bi pripomogla k reševanju covid krize. To je bil poizkus, kako bi prepričal ljudi, da so vseskozi kot stranka delali dobro. Zaman so vaši napori, poslanec Židan; kar ste storili v tej epidemiji, se je zapisalo v časopisih, se je posnelo na televiziji, je ostalo v naših spominih, se je izreklo na demonstracijah ob prisotnosti vaših članov, ki so se strinjali z napisi na transparentih, ki so pošiljali v smrt strokovnjake, ki smo delali na Covid-19. 

 

Sedaj lahko razlagate, kaj bi vse vi naredili, ampak naj vam povem, če bi nehali že davno nasprotovati vsemu, kar je predlagala strokovna skupina in vlada in ne nasprotovali vsemu, kar je koalicija hotela spraviti čez parlament, bi bilo danes veliko bolje, pa tudi zaradi vaših nespametnih potez, ki ste jih vlekli politično in se niste uspeli strezniti in pomagati pri reševanju lastnega naroda, je situacija danes takšna, kot je. Vaše načelno nasprotovanje vsemu in povsod za vsako ceno, samo da pade vlada, ima svoje rezultate in ne pripisujte jih stroki ali koaliciji. Pripišite jih kar sami sebi in z njimi pojdite na volitve. Ravno vaš pristop - in seveda ne samo vaš, saj ste v koaliciji štirje - je razdelil Slovenijo, da imamo sedaj polovico ljudstva proti ukrepom, polovico pa za ukrepe. In sedaj se čudite, da stvari ne grejo dobro, ah, bežite no, le kdo vam bo verjel ...

 

Dejan, ne pišem vam kot politik, k sreči se uspešno izogibam vsa ta leta politiki, ampak kot zdravnik, ki veliko raje nastavlja ogledala obstoječi politiki; pišem vam kot zdravnik, ki je bil in je še vedno oviran pri izvajanju ukrepov ravno zaradi politizacije covida, ki ste ga izredno spolitizirali in nam stroki s tem omejili delovanje. Streznil vas ni niti poziv predsednika Boruta Pahorja in stroke na Brdu, kar ni bil PR dogodek, kot ga hočete prikazati. Ta dogodek je predlagala stroka in ne politika, želeli smo poenotiti vas, politike, pa žal neuspešno, ker je prepad med vami preširok, da bi se zbližali na področju kovida in nam prenehali ovirati delo.

 

 

***

 

Za konec naj zapišem, da je covid bolezen in kot taka ogroža vse ljudi, ne izbira po starosti niti po narodnosti in bogastvu. Vsakemu se lahko zgodi in prav vsakemu moramo tudi pomagati, da je zmagovalec v boju z njo. Pomagati moramo enotno, pri aktivnostih moramo biti usklajeni, le tako bomo zmagovalci. Zato še enkrat, združimo moči. Le skupaj jo bomo uspešno premagali in na novo zaživeli v novem svetu. Starega sveta ni več, pa če si še tako želite, da bi se vrnil. Covid pandemija je spremenila svet, našo državo in tudi nas same tako globoko, da ni več poti nazaj. Zato vložimo vse napore v gradnjo poti v lepšo prihodnost in ne v objokovanje preteklosti, ki je za vedno odšla in se ne bo nikoli več vrnila.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.468
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.670
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.624
04/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.808
05/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.799
06/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.458
07/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.097
08/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 671
09/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.579
10/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.369