Komentar

Čas za streznitev: Covid pandemija je spremenila svet, našo državo in tudi nas same tako globoko, da ni več poti nazaj

Časi za pisanje so neverjetni. Komaj oddam svoj prispevek, že takoj dobim material za drugega. Družbeno dogajanje je hitro in vsak dan te s čim preseneti, če si dober opazovalec družbe in svoje okolice. Samo malo odstraniš prah z okna in spet imaš skozi sled prahu pogled na nove dogodke časa. Vse poteka pod mogočno roko nevidnega režiserja, dramam sledijo komedije in komedijam drame. Tako se odvija naše življenje iz dneva v dan in nas gnete do zadnje ure. Zanimivo je, da poštenje ni več vrlina v zdravstvu. Prilika dela tatu, bi se lahko reklo zgodbi v uvodu mojega današnjega zapisa.

26.10.2021 20:00
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   svet   epidemija   Covid-19   zdravstvo   otroci   PCT   cepljenje   Dejan Židan   NIJZ   Tone Komat   Pediatrična klinika

Foto: GettyImages

Covid-19 ima še drug obraz. V času epidemije je po oceni revije Lancet po svetu izgubilo starše zaradi te bolezni že več kot milijon otrok.

Nikoli si nisem predstavljal, da bi zdravstveni delavci izkoriščali stisko ljudi in služili na njihov račun. Dopuščam tudi, da sem v svoji empatični drži kaj spregledal. Nekako je bilo v moji glavi pravilo, da je zdravstveni delavec od začetka šolanja dalje zavezan k poštenju in iskanju najboljših načinov zdravljenja bolnika. Tudi za ceno, da mora včasih povzdigniti glas in se komu zameriti. Tega je bilo v mojem življenju veliko, neštetokrat sem se moral boriti za pravice pacientov. Ko danes razmišljam o tem, je verjetno res, da je zelo tanka črta med zdravnikom, ki ne izkorišča svojih pacientov, in onim drugim, ki jim, recimo, prodaja potrdila ali kaj podobnega, kajti hitro bi se našlo v ambulanti kaj za "spraviti v denar".

 

Tokrat me je presenetila novica, ki še ni sodno ali kako drugače potrjena, da naj bi zdravnica prodajala potrdila o preboleli bolezni Covid-19 za nekaj stotakov. Presenetila me je tudi novica, da sta dva diplomorana zdravstvenika v enem od zdravstvenih domov prodajala lažna potrdila za cepljenje, kar po 400 evrov po posameznem primeru. Pred časom smo tudi na NIJZ dobili prijave o ponarejanju in jih predali kriminalistom.

 

Izgubiti dobro ime za nekaj stotakov, lepo prosim, ali je to mogoče?! Očitno je, ker imamo kar nekaj prijav glede tega in tako zdravstvena inšpekcija kot tudi policija resno delata na tem. Pri tem ne gre samo za preprodajo, gre za to, da so pohodili vse kodekse etike in da so naredili nekaj, kar si sam ne bi predstvaljal narediti niti v sanjah. Priznam tudi sam, ko so mi prvič povedali, da to obstaja in ko so nas obiskali kriminalisti, da bi pridobili dodatne podatke, sem rabil kar nekaj časa, da sem dojel, da se tudi v zdravstvu to dogaja. Kaj naj rečem, v tem krutem neoliberalizmu, v katerem velja samo profit in denar, se tudi medicini ni uspelo popolnoma izogniti tem protizakonitim ravnanjem. Če bomo takole nadaljevali v zdravstvu, se sprašujem, kdo bo še sploh verjel zdravniku in zdravstvenemu osebju. Zaupanje pa je ključno pri delu z bolniki. Poleg tega pa lažno cepljenje, ki baje tudi obstaja, lahko človeka, ko zboli, spravi v hude težave.

 

 

***

 

O PTC sem že veliko pisal, a moram tokrat ponovno poudariti, da je potrebno sistem PCT resno vzeti. Potem pa na televiziji prikažejo primer, kako oseba uporablja ponarejene QR kode. Preprosto popravi ime in priimek in gre skozi kontrolno točko. Seveda gre mimo kontrole, ker ta kontrola ne kontrolira kode z ustreznim orodjem, ki je zastonj na naši spletni strani, in si ga lahko vsak naloži na mobitel. Kaj pravzaprav pomeni tako početje? Če ima ponarejeno kodo nekdo, ki je okužen, bo prišel na prireditev in tam okužil veliko ljudi, ki so prišli tja v veri, da bodo tam samo ljudje, ki zadostujejo pogojem PCT. Torej smo s tem dobro domišljen sistem, ki deluje v vseh članicah EU, pri nas v hipu sesuli v duhu, da je potrebno vsak ukrep najprej kritizirati, potem kritizirati avtorja, nato pa ga na vse načine uničevati.

 

Spomnite se, kakšne zaplete smo imeli z informacijsko pooblaščeno, ko smo uvajali PCT v slovenski prostor, pa tudi mnenje Ustavnega sodišča, ki je zadržalo izvajanje PC v državni upravi, je naredilo veliko škode. Ob tem pa ljudje mislijo in upajo, da se bomo uspešno uprli virusu. Nikakor ne, saj mu odpiramo vrata na široko in posledica so številke, s katerimi se soočamo danes, ko imamo preko 2267 novodkritih okuženih.

 

Zakaj uspeva prevarantom? Zato, ker to toleriramo in ne kontroliramo PCT dosledno. Prizor iz nakupovalnega centra BTC: Dama poda QR kodo kontrolorju in ta pove, da ne bo prava. Očitno je bilo, da gospa ni moški, kajti pokazala je QR kodo za moškega. No, potem je pokazala še pet kod, da je končno pokazala tisto, ki je vsaj približno njena. Verjamem, da če bi kontrolor pregledal tudi osebne dokumente, potem tudi ta koda ne bi bila prava. In sedaj si zamislite, da ta gospa pride na pregled v bolnišnico, je hkrati tudi okužena in širi virus po bolnišnici. Vstopila bo s kodo, ki sicer ni njena, a je veljavna, in potem se bo gibala po bolnišnici in ... Potem se zgodi nov izbruh v bolnišnici, kjer praviloma ležijo ljudje, ki jim lahko covid predčasno konča življenje.

 

 

***

 

Stanje je še bolj zapleteno. "Napredna mama", ki ne dovoli cepljenja proti kovidu svojemu otroku, je za njegov rojstni dan kot darilo prinesla domov originalno potrdilo o cepljenju, ki ji ga je "zrihtala" prijateljica, ki je sina tudi vpisala v centralni register cepljenih eRCO. Sinu se ni bilo potrebno cepiti in je imel vstop v vse prostore, kjer je potrebno pokazati PCT; sedaj ima, četudi se ni cepil, vseeno status polno cepljennega in PCT. No, sedaj pa bi rad sin odšel na študij v tujino in boji se, da bi se v tujini okužil, zato bi se rad dejansko cepil, ker se zaveda, da ga bo resnično cepljenje ščitilo pred okužbo. Ker je bil že vnešen v informacijski sistem za spremljanje cepljenja kot polno cepljen, se ne more več cepiti, ker je uradno že cepljen. Če bi se izvedelo, da je bila zadaj goljufija, bi ga lahko celo prijavili.

 

In koliko je takih? Ni človeka niti sistema v Sloveniji, ki bi v tem trenutku odgovoril na to vprašanje. Bomo pa spet vsi plačali z dodatno okuženimi in hospitaliziranimi, kar je najprej hudo za tistega, ki zaradi takih mahinacij zboli. Vedeti je treba, da tako zboleli zasedajo postelje in povzročajo daljšanje čakalnih dob za številna resna obolenja. Socializirali bomo goljufije, saj to že znamo - naučili smo se, recimo, na dolgovih slovenskih bank. 

 

Posledice so za človeka, ki goljufa na ta način, lahko še veliko hujše. Če bo zbolel in ima status cepljenega, ne bo dobil regenerona, zdravila, ki zmanjša posledice okužbe in se ga daje v bolnišnicah samo tistim, ki niso cepljeni. Zato vsem, ki so goljufali pri pridobivanju statusa cepljen, toplo svetujem, da svoje dejanje takoj povejo zdravniku, še bolj pomembno pa je, da za goljufijo povejo tudi zdravnikom v bolnišnici. Tam se pač začne ura resnice. In tam padejo maske - razen medicinskih. Tam je konec goljufije, saj se posameznik bori za lastno življenje. Toda tudi tam je še nekaj takih, ki nočejo priznati, da virus obstaja in obtožujejo, da so jih zaprli v intenzivni oddelek, čeprav niso zboleli. To trdijo tudi preden jih intubirajo.

 

Indoktrinacija ljudi, da virusa ni, je nevarna, zelo nevarna za posameznike, ki padejo v to zanko in posledično tudi za skupnost, ker se okužbe hitreje širijo. Pa še vedno se zbere vsak teden preko 1000 ljudi, ki verjamejo, da virusa ni, na Kongresnem trgu v Ljubljani. In sem ponovno pri televiziji, ki to snema in verjetno v cilju "uravnoteženega poročanja" to tudi pokaže v t.i. prime time programu. Tone Komat je nekoč napisal knjigo Ladja norcev, ki se danes zdi kot prerokba. Kot da bi napovedal neposredno prihodnost, ki se odvija v tem trenutku pred našimi očmi.  

 

Pogled prebivalcev Slovenije na okužbo otrok z virusom SARS-CoV-2 je zelo popačen. Ljudje razmišljajo, da se otrokom ne more nič zgoditi, če se okužijo z virusom in da bodo z lahkoto preboleli bolezen covid-19. Tako razmišljajo celo posamezni zdravstveni delavci, četudi imajo odprt dostop do literature, tako kot jaz. Nekateri so celo veseli, če se otroci okužijo, saj se jim ne bo treba cepiti. Da temu ni tako, je ta teden opozoril strokovni direktor ljubljanske Pediatrične klinike dr. Marko Pokorn, ki v izjavi za javnost povedal, da imajo na kliniki trenutno tri otroke s covidom-19, ki potrebujejo hospitalizacijo. Ponovno pa se pojavljajo otroci z večorganskim sindromom po prebolelem covidu. Torej je padla še ena lažna dogma, da otroci z lahkoto preživijo covid. Tudi v ZDA opažajo v zadnjem času povečano število okužb med otroci za okoli 5 %. Seveda, otroci so bolj ranljivi, saj niso cepljeni. V bolnišnico mora okoli 2 % vseh otrok, ki so prepoznani kot covid-19 bolniki. Umre jih do 0,03 % od obolelih.

 

 

***

 

Ima pa covid še drug obraz. V času epidemije je po oceni revije Lancet po svetu izgubilo starše zaradi te bolezni že okoli 1.134.000 otrok. Predčasna smrt staršev zaradi covida pomembno vpliva na kvaliteto odraščanja otrok. V Peruju je izgubilo starše med 1000 otroci kar 10 otrok, v Južni Afriki 5, Mehiki 3,5. Pogosteje (do 5-krat) so umirali očetje kot matere, ki so v nerazvitem svetu dostikrat vir dohodka za družino. Umiranje staršev in povečevanje števila sirot brez staršev je tiha, skrita plat te epidemije, ki se širi ob razvoju covida in bo trajna posledica. Število sirot brez vsaj enega starša zaradi covida je bilo do letošnje pomladi v Franciji 4.371, v Italiji 3.568, na Poljskem 4.097, v Braziliji 130.363 in v ZDA 113.708.  

 

V večerni oddaji Odkrito na 3. programu TV Slovenija je poslanec SD Dejan Židan skušal pokazati, koliko je opozicija pripomogla k reševanju covid težav, ali še več, kako je bila onemogočena, da bi pripomogla k reševanju covid krize. To je bil poizkus, kako bi prepričal ljudi, da so vseskozi kot stranka delali dobro. Zaman so vaši napori, poslanec Židan; kar ste storili v tej epidemiji, se je zapisalo v časopisih, se je posnelo na televiziji, je ostalo v naših spominih, se je izreklo na demonstracijah ob prisotnosti vaših članov, ki so se strinjali z napisi na transparentih, ki so pošiljali v smrt strokovnjake, ki smo delali na Covid-19. 

 

Sedaj lahko razlagate, kaj bi vse vi naredili, ampak naj vam povem, če bi nehali že davno nasprotovati vsemu, kar je predlagala strokovna skupina in vlada in ne nasprotovali vsemu, kar je koalicija hotela spraviti čez parlament, bi bilo danes veliko bolje, pa tudi zaradi vaših nespametnih potez, ki ste jih vlekli politično in se niste uspeli strezniti in pomagati pri reševanju lastnega naroda, je situacija danes takšna, kot je. Vaše načelno nasprotovanje vsemu in povsod za vsako ceno, samo da pade vlada, ima svoje rezultate in ne pripisujte jih stroki ali koaliciji. Pripišite jih kar sami sebi in z njimi pojdite na volitve. Ravno vaš pristop - in seveda ne samo vaš, saj ste v koaliciji štirje - je razdelil Slovenijo, da imamo sedaj polovico ljudstva proti ukrepom, polovico pa za ukrepe. In sedaj se čudite, da stvari ne grejo dobro, ah, bežite no, le kdo vam bo verjel ...

 

Dejan, ne pišem vam kot politik, k sreči se uspešno izogibam vsa ta leta politiki, ampak kot zdravnik, ki veliko raje nastavlja ogledala obstoječi politiki; pišem vam kot zdravnik, ki je bil in je še vedno oviran pri izvajanju ukrepov ravno zaradi politizacije covida, ki ste ga izredno spolitizirali in nam stroki s tem omejili delovanje. Streznil vas ni niti poziv predsednika Boruta Pahorja in stroke na Brdu, kar ni bil PR dogodek, kot ga hočete prikazati. Ta dogodek je predlagala stroka in ne politika, želeli smo poenotiti vas, politike, pa žal neuspešno, ker je prepad med vami preširok, da bi se zbližali na področju kovida in nam prenehali ovirati delo.

 

 

***

 

Za konec naj zapišem, da je covid bolezen in kot taka ogroža vse ljudi, ne izbira po starosti niti po narodnosti in bogastvu. Vsakemu se lahko zgodi in prav vsakemu moramo tudi pomagati, da je zmagovalec v boju z njo. Pomagati moramo enotno, pri aktivnostih moramo biti usklajeni, le tako bomo zmagovalci. Zato še enkrat, združimo moči. Le skupaj jo bomo uspešno premagali in na novo zaživeli v novem svetu. Starega sveta ni več, pa če si še tako želite, da bi se vrnil. Covid pandemija je spremenila svet, našo državo in tudi nas same tako globoko, da ni več poti nazaj. Zato vložimo vse napore v gradnjo poti v lepšo prihodnost in ne v objokovanje preteklosti, ki je za vedno odšla in se ne bo nikoli več vrnila.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.497
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.077
03/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.229
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.635
05/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.157
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.012
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 884
08/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 550
09/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.895
10/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.287