Komentar

Čas za streznitev: Covid pandemija je spremenila svet, našo državo in tudi nas same tako globoko, da ni več poti nazaj

Časi za pisanje so neverjetni. Komaj oddam svoj prispevek, že takoj dobim material za drugega. Družbeno dogajanje je hitro in vsak dan te s čim preseneti, če si dober opazovalec družbe in svoje okolice. Samo malo odstraniš prah z okna in spet imaš skozi sled prahu pogled na nove dogodke časa. Vse poteka pod mogočno roko nevidnega režiserja, dramam sledijo komedije in komedijam drame. Tako se odvija naše življenje iz dneva v dan in nas gnete do zadnje ure. Zanimivo je, da poštenje ni več vrlina v zdravstvu. Prilika dela tatu, bi se lahko reklo zgodbi v uvodu mojega današnjega zapisa.

26.10.2021 20:00
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   svet   epidemija   Covid-19   zdravstvo   otroci   PCT   cepljenje   Dejan Židan   NIJZ   Tone Komat   Pediatrična klinika

Foto: GettyImages

Covid-19 ima še drug obraz. V času epidemije je po oceni revije Lancet po svetu izgubilo starše zaradi te bolezni že več kot milijon otrok.

Nikoli si nisem predstavljal, da bi zdravstveni delavci izkoriščali stisko ljudi in služili na njihov račun. Dopuščam tudi, da sem v svoji empatični drži kaj spregledal. Nekako je bilo v moji glavi pravilo, da je zdravstveni delavec od začetka šolanja dalje zavezan k poštenju in iskanju najboljših načinov zdravljenja bolnika. Tudi za ceno, da mora včasih povzdigniti glas in se komu zameriti. Tega je bilo v mojem življenju veliko, neštetokrat sem se moral boriti za pravice pacientov. Ko danes razmišljam o tem, je verjetno res, da je zelo tanka črta med zdravnikom, ki ne izkorišča svojih pacientov, in onim drugim, ki jim, recimo, prodaja potrdila ali kaj podobnega, kajti hitro bi se našlo v ambulanti kaj za "spraviti v denar".

 

Tokrat me je presenetila novica, ki še ni sodno ali kako drugače potrjena, da naj bi zdravnica prodajala potrdila o preboleli bolezni Covid-19 za nekaj stotakov. Presenetila me je tudi novica, da sta dva diplomorana zdravstvenika v enem od zdravstvenih domov prodajala lažna potrdila za cepljenje, kar po 400 evrov po posameznem primeru. Pred časom smo tudi na NIJZ dobili prijave o ponarejanju in jih predali kriminalistom.

 

Izgubiti dobro ime za nekaj stotakov, lepo prosim, ali je to mogoče?! Očitno je, ker imamo kar nekaj prijav glede tega in tako zdravstvena inšpekcija kot tudi policija resno delata na tem. Pri tem ne gre samo za preprodajo, gre za to, da so pohodili vse kodekse etike in da so naredili nekaj, kar si sam ne bi predstvaljal narediti niti v sanjah. Priznam tudi sam, ko so mi prvič povedali, da to obstaja in ko so nas obiskali kriminalisti, da bi pridobili dodatne podatke, sem rabil kar nekaj časa, da sem dojel, da se tudi v zdravstvu to dogaja. Kaj naj rečem, v tem krutem neoliberalizmu, v katerem velja samo profit in denar, se tudi medicini ni uspelo popolnoma izogniti tem protizakonitim ravnanjem. Če bomo takole nadaljevali v zdravstvu, se sprašujem, kdo bo še sploh verjel zdravniku in zdravstvenemu osebju. Zaupanje pa je ključno pri delu z bolniki. Poleg tega pa lažno cepljenje, ki baje tudi obstaja, lahko človeka, ko zboli, spravi v hude težave.

 

 

***

 

O PTC sem že veliko pisal, a moram tokrat ponovno poudariti, da je potrebno sistem PCT resno vzeti. Potem pa na televiziji prikažejo primer, kako oseba uporablja ponarejene QR kode. Preprosto popravi ime in priimek in gre skozi kontrolno točko. Seveda gre mimo kontrole, ker ta kontrola ne kontrolira kode z ustreznim orodjem, ki je zastonj na naši spletni strani, in si ga lahko vsak naloži na mobitel. Kaj pravzaprav pomeni tako početje? Če ima ponarejeno kodo nekdo, ki je okužen, bo prišel na prireditev in tam okužil veliko ljudi, ki so prišli tja v veri, da bodo tam samo ljudje, ki zadostujejo pogojem PCT. Torej smo s tem dobro domišljen sistem, ki deluje v vseh članicah EU, pri nas v hipu sesuli v duhu, da je potrebno vsak ukrep najprej kritizirati, potem kritizirati avtorja, nato pa ga na vse načine uničevati.

 

Spomnite se, kakšne zaplete smo imeli z informacijsko pooblaščeno, ko smo uvajali PCT v slovenski prostor, pa tudi mnenje Ustavnega sodišča, ki je zadržalo izvajanje PC v državni upravi, je naredilo veliko škode. Ob tem pa ljudje mislijo in upajo, da se bomo uspešno uprli virusu. Nikakor ne, saj mu odpiramo vrata na široko in posledica so številke, s katerimi se soočamo danes, ko imamo preko 2267 novodkritih okuženih.

 

Zakaj uspeva prevarantom? Zato, ker to toleriramo in ne kontroliramo PCT dosledno. Prizor iz nakupovalnega centra BTC: Dama poda QR kodo kontrolorju in ta pove, da ne bo prava. Očitno je bilo, da gospa ni moški, kajti pokazala je QR kodo za moškega. No, potem je pokazala še pet kod, da je končno pokazala tisto, ki je vsaj približno njena. Verjamem, da če bi kontrolor pregledal tudi osebne dokumente, potem tudi ta koda ne bi bila prava. In sedaj si zamislite, da ta gospa pride na pregled v bolnišnico, je hkrati tudi okužena in širi virus po bolnišnici. Vstopila bo s kodo, ki sicer ni njena, a je veljavna, in potem se bo gibala po bolnišnici in ... Potem se zgodi nov izbruh v bolnišnici, kjer praviloma ležijo ljudje, ki jim lahko covid predčasno konča življenje.

 

 

***

 

Stanje je še bolj zapleteno. "Napredna mama", ki ne dovoli cepljenja proti kovidu svojemu otroku, je za njegov rojstni dan kot darilo prinesla domov originalno potrdilo o cepljenju, ki ji ga je "zrihtala" prijateljica, ki je sina tudi vpisala v centralni register cepljenih eRCO. Sinu se ni bilo potrebno cepiti in je imel vstop v vse prostore, kjer je potrebno pokazati PCT; sedaj ima, četudi se ni cepil, vseeno status polno cepljennega in PCT. No, sedaj pa bi rad sin odšel na študij v tujino in boji se, da bi se v tujini okužil, zato bi se rad dejansko cepil, ker se zaveda, da ga bo resnično cepljenje ščitilo pred okužbo. Ker je bil že vnešen v informacijski sistem za spremljanje cepljenja kot polno cepljen, se ne more več cepiti, ker je uradno že cepljen. Če bi se izvedelo, da je bila zadaj goljufija, bi ga lahko celo prijavili.

 

In koliko je takih? Ni človeka niti sistema v Sloveniji, ki bi v tem trenutku odgovoril na to vprašanje. Bomo pa spet vsi plačali z dodatno okuženimi in hospitaliziranimi, kar je najprej hudo za tistega, ki zaradi takih mahinacij zboli. Vedeti je treba, da tako zboleli zasedajo postelje in povzročajo daljšanje čakalnih dob za številna resna obolenja. Socializirali bomo goljufije, saj to že znamo - naučili smo se, recimo, na dolgovih slovenskih bank. 

 

Posledice so za človeka, ki goljufa na ta način, lahko še veliko hujše. Če bo zbolel in ima status cepljenega, ne bo dobil regenerona, zdravila, ki zmanjša posledice okužbe in se ga daje v bolnišnicah samo tistim, ki niso cepljeni. Zato vsem, ki so goljufali pri pridobivanju statusa cepljen, toplo svetujem, da svoje dejanje takoj povejo zdravniku, še bolj pomembno pa je, da za goljufijo povejo tudi zdravnikom v bolnišnici. Tam se pač začne ura resnice. In tam padejo maske - razen medicinskih. Tam je konec goljufije, saj se posameznik bori za lastno življenje. Toda tudi tam je še nekaj takih, ki nočejo priznati, da virus obstaja in obtožujejo, da so jih zaprli v intenzivni oddelek, čeprav niso zboleli. To trdijo tudi preden jih intubirajo.

 

Indoktrinacija ljudi, da virusa ni, je nevarna, zelo nevarna za posameznike, ki padejo v to zanko in posledično tudi za skupnost, ker se okužbe hitreje širijo. Pa še vedno se zbere vsak teden preko 1000 ljudi, ki verjamejo, da virusa ni, na Kongresnem trgu v Ljubljani. In sem ponovno pri televiziji, ki to snema in verjetno v cilju "uravnoteženega poročanja" to tudi pokaže v t.i. prime time programu. Tone Komat je nekoč napisal knjigo Ladja norcev, ki se danes zdi kot prerokba. Kot da bi napovedal neposredno prihodnost, ki se odvija v tem trenutku pred našimi očmi.  

 

Pogled prebivalcev Slovenije na okužbo otrok z virusom SARS-CoV-2 je zelo popačen. Ljudje razmišljajo, da se otrokom ne more nič zgoditi, če se okužijo z virusom in da bodo z lahkoto preboleli bolezen covid-19. Tako razmišljajo celo posamezni zdravstveni delavci, četudi imajo odprt dostop do literature, tako kot jaz. Nekateri so celo veseli, če se otroci okužijo, saj se jim ne bo treba cepiti. Da temu ni tako, je ta teden opozoril strokovni direktor ljubljanske Pediatrične klinike dr. Marko Pokorn, ki v izjavi za javnost povedal, da imajo na kliniki trenutno tri otroke s covidom-19, ki potrebujejo hospitalizacijo. Ponovno pa se pojavljajo otroci z večorganskim sindromom po prebolelem covidu. Torej je padla še ena lažna dogma, da otroci z lahkoto preživijo covid. Tudi v ZDA opažajo v zadnjem času povečano število okužb med otroci za okoli 5 %. Seveda, otroci so bolj ranljivi, saj niso cepljeni. V bolnišnico mora okoli 2 % vseh otrok, ki so prepoznani kot covid-19 bolniki. Umre jih do 0,03 % od obolelih.

 

 

***

 

Ima pa covid še drug obraz. V času epidemije je po oceni revije Lancet po svetu izgubilo starše zaradi te bolezni že okoli 1.134.000 otrok. Predčasna smrt staršev zaradi covida pomembno vpliva na kvaliteto odraščanja otrok. V Peruju je izgubilo starše med 1000 otroci kar 10 otrok, v Južni Afriki 5, Mehiki 3,5. Pogosteje (do 5-krat) so umirali očetje kot matere, ki so v nerazvitem svetu dostikrat vir dohodka za družino. Umiranje staršev in povečevanje števila sirot brez staršev je tiha, skrita plat te epidemije, ki se širi ob razvoju covida in bo trajna posledica. Število sirot brez vsaj enega starša zaradi covida je bilo do letošnje pomladi v Franciji 4.371, v Italiji 3.568, na Poljskem 4.097, v Braziliji 130.363 in v ZDA 113.708.  

 

V večerni oddaji Odkrito na 3. programu TV Slovenija je poslanec SD Dejan Židan skušal pokazati, koliko je opozicija pripomogla k reševanju covid težav, ali še več, kako je bila onemogočena, da bi pripomogla k reševanju covid krize. To je bil poizkus, kako bi prepričal ljudi, da so vseskozi kot stranka delali dobro. Zaman so vaši napori, poslanec Židan; kar ste storili v tej epidemiji, se je zapisalo v časopisih, se je posnelo na televiziji, je ostalo v naših spominih, se je izreklo na demonstracijah ob prisotnosti vaših članov, ki so se strinjali z napisi na transparentih, ki so pošiljali v smrt strokovnjake, ki smo delali na Covid-19. 

 

Sedaj lahko razlagate, kaj bi vse vi naredili, ampak naj vam povem, če bi nehali že davno nasprotovati vsemu, kar je predlagala strokovna skupina in vlada in ne nasprotovali vsemu, kar je koalicija hotela spraviti čez parlament, bi bilo danes veliko bolje, pa tudi zaradi vaših nespametnih potez, ki ste jih vlekli politično in se niste uspeli strezniti in pomagati pri reševanju lastnega naroda, je situacija danes takšna, kot je. Vaše načelno nasprotovanje vsemu in povsod za vsako ceno, samo da pade vlada, ima svoje rezultate in ne pripisujte jih stroki ali koaliciji. Pripišite jih kar sami sebi in z njimi pojdite na volitve. Ravno vaš pristop - in seveda ne samo vaš, saj ste v koaliciji štirje - je razdelil Slovenijo, da imamo sedaj polovico ljudstva proti ukrepom, polovico pa za ukrepe. In sedaj se čudite, da stvari ne grejo dobro, ah, bežite no, le kdo vam bo verjel ...

 

Dejan, ne pišem vam kot politik, k sreči se uspešno izogibam vsa ta leta politiki, ampak kot zdravnik, ki veliko raje nastavlja ogledala obstoječi politiki; pišem vam kot zdravnik, ki je bil in je še vedno oviran pri izvajanju ukrepov ravno zaradi politizacije covida, ki ste ga izredno spolitizirali in nam stroki s tem omejili delovanje. Streznil vas ni niti poziv predsednika Boruta Pahorja in stroke na Brdu, kar ni bil PR dogodek, kot ga hočete prikazati. Ta dogodek je predlagala stroka in ne politika, želeli smo poenotiti vas, politike, pa žal neuspešno, ker je prepad med vami preširok, da bi se zbližali na področju kovida in nam prenehali ovirati delo.

 

 

***

 

Za konec naj zapišem, da je covid bolezen in kot taka ogroža vse ljudi, ne izbira po starosti niti po narodnosti in bogastvu. Vsakemu se lahko zgodi in prav vsakemu moramo tudi pomagati, da je zmagovalec v boju z njo. Pomagati moramo enotno, pri aktivnostih moramo biti usklajeni, le tako bomo zmagovalci. Zato še enkrat, združimo moči. Le skupaj jo bomo uspešno premagali in na novo zaživeli v novem svetu. Starega sveta ni več, pa če si še tako želite, da bi se vrnil. Covid pandemija je spremenila svet, našo državo in tudi nas same tako globoko, da ni več poti nazaj. Zato vložimo vse napore v gradnjo poti v lepšo prihodnost in ne v objokovanje preteklosti, ki je za vedno odšla in se ne bo nikoli več vrnila.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
13
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja
8
13.11.2021 19:00
Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pet minut pred Bergamom bi celo Butalci ugotovili, da je vrag odnesel šalo, Slovenci pa niso ...
20
10.11.2021 22:35
Da so za petek, 12. novembra, napovedani protesti sredi Ljubljane, me pravzaprav ne šokira več. V karikaturi države, katere del ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vse ribe Boža Dimnika ali avtobiografija legende med lobisti
16
09.11.2021 21:00
Oni dan sem šla mimo knjigarne na Miklošičevi ulici in skozi izložbo zagledala knjigo slavnega lobista Boža Dimnika. Sam menda ... Več.
Piše: Ana Jud
Ukrepi, ki jih je v petek sprejela vlada, so dejansko zadnji pred popolnim zaprtjem države!
20
08.11.2021 18:00
Ta teden smo zdravniki jasno povedali, da smo na meji. Da smo na meji števila okuženih, zasedenosti bolniških postelj in ... Več.
Piše: Milan Krek
Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in - neomejeno diktaturo!
12
06.11.2021 23:19
Istega leta, ko je na Kranjskem umrl pesnik Prešeren, so v Peterburgu odvzeli prostost socialistu, idealistu Fjodorju ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 1.917
02/
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
Ivan Simič
Ogledov: 1.698
03/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.509
04/
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
Miha Burger
Ogledov: 1.588
05/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.306
06/
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
Lucija Mulej
Ogledov: 1.027
07/
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
Lucija Mulej
Ogledov: 1.452
08/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 768
09/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 767
10/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 558