Komentar

Čas za streznitev: Covid pandemija je spremenila svet, našo državo in tudi nas same tako globoko, da ni več poti nazaj

Časi za pisanje so neverjetni. Komaj oddam svoj prispevek, že takoj dobim material za drugega. Družbeno dogajanje je hitro in vsak dan te s čim preseneti, če si dober opazovalec družbe in svoje okolice. Samo malo odstraniš prah z okna in spet imaš skozi sled prahu pogled na nove dogodke časa. Vse poteka pod mogočno roko nevidnega režiserja, dramam sledijo komedije in komedijam drame. Tako se odvija naše življenje iz dneva v dan in nas gnete do zadnje ure. Zanimivo je, da poštenje ni več vrlina v zdravstvu. Prilika dela tatu, bi se lahko reklo zgodbi v uvodu mojega današnjega zapisa.

26.10.2021 20:00
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   svet   epidemija   Covid-19   zdravstvo   otroci   PCT   cepljenje   Dejan Židan   NIJZ   Tone Komat   Pediatrična klinika

Foto: GettyImages

Covid-19 ima še drug obraz. V času epidemije je po oceni revije Lancet po svetu izgubilo starše zaradi te bolezni že več kot milijon otrok.

Nikoli si nisem predstavljal, da bi zdravstveni delavci izkoriščali stisko ljudi in služili na njihov račun. Dopuščam tudi, da sem v svoji empatični drži kaj spregledal. Nekako je bilo v moji glavi pravilo, da je zdravstveni delavec od začetka šolanja dalje zavezan k poštenju in iskanju najboljših načinov zdravljenja bolnika. Tudi za ceno, da mora včasih povzdigniti glas in se komu zameriti. Tega je bilo v mojem življenju veliko, neštetokrat sem se moral boriti za pravice pacientov. Ko danes razmišljam o tem, je verjetno res, da je zelo tanka črta med zdravnikom, ki ne izkorišča svojih pacientov, in onim drugim, ki jim, recimo, prodaja potrdila ali kaj podobnega, kajti hitro bi se našlo v ambulanti kaj za "spraviti v denar".

 

Tokrat me je presenetila novica, ki še ni sodno ali kako drugače potrjena, da naj bi zdravnica prodajala potrdila o preboleli bolezni Covid-19 za nekaj stotakov. Presenetila me je tudi novica, da sta dva diplomorana zdravstvenika v enem od zdravstvenih domov prodajala lažna potrdila za cepljenje, kar po 400 evrov po posameznem primeru. Pred časom smo tudi na NIJZ dobili prijave o ponarejanju in jih predali kriminalistom.

 

Izgubiti dobro ime za nekaj stotakov, lepo prosim, ali je to mogoče?! Očitno je, ker imamo kar nekaj prijav glede tega in tako zdravstvena inšpekcija kot tudi policija resno delata na tem. Pri tem ne gre samo za preprodajo, gre za to, da so pohodili vse kodekse etike in da so naredili nekaj, kar si sam ne bi predstvaljal narediti niti v sanjah. Priznam tudi sam, ko so mi prvič povedali, da to obstaja in ko so nas obiskali kriminalisti, da bi pridobili dodatne podatke, sem rabil kar nekaj časa, da sem dojel, da se tudi v zdravstvu to dogaja. Kaj naj rečem, v tem krutem neoliberalizmu, v katerem velja samo profit in denar, se tudi medicini ni uspelo popolnoma izogniti tem protizakonitim ravnanjem. Če bomo takole nadaljevali v zdravstvu, se sprašujem, kdo bo še sploh verjel zdravniku in zdravstvenemu osebju. Zaupanje pa je ključno pri delu z bolniki. Poleg tega pa lažno cepljenje, ki baje tudi obstaja, lahko človeka, ko zboli, spravi v hude težave.

 

 

***

 

O PTC sem že veliko pisal, a moram tokrat ponovno poudariti, da je potrebno sistem PCT resno vzeti. Potem pa na televiziji prikažejo primer, kako oseba uporablja ponarejene QR kode. Preprosto popravi ime in priimek in gre skozi kontrolno točko. Seveda gre mimo kontrole, ker ta kontrola ne kontrolira kode z ustreznim orodjem, ki je zastonj na naši spletni strani, in si ga lahko vsak naloži na mobitel. Kaj pravzaprav pomeni tako početje? Če ima ponarejeno kodo nekdo, ki je okužen, bo prišel na prireditev in tam okužil veliko ljudi, ki so prišli tja v veri, da bodo tam samo ljudje, ki zadostujejo pogojem PCT. Torej smo s tem dobro domišljen sistem, ki deluje v vseh članicah EU, pri nas v hipu sesuli v duhu, da je potrebno vsak ukrep najprej kritizirati, potem kritizirati avtorja, nato pa ga na vse načine uničevati.

 

Spomnite se, kakšne zaplete smo imeli z informacijsko pooblaščeno, ko smo uvajali PCT v slovenski prostor, pa tudi mnenje Ustavnega sodišča, ki je zadržalo izvajanje PC v državni upravi, je naredilo veliko škode. Ob tem pa ljudje mislijo in upajo, da se bomo uspešno uprli virusu. Nikakor ne, saj mu odpiramo vrata na široko in posledica so številke, s katerimi se soočamo danes, ko imamo preko 2267 novodkritih okuženih.

 

Zakaj uspeva prevarantom? Zato, ker to toleriramo in ne kontroliramo PCT dosledno. Prizor iz nakupovalnega centra BTC: Dama poda QR kodo kontrolorju in ta pove, da ne bo prava. Očitno je bilo, da gospa ni moški, kajti pokazala je QR kodo za moškega. No, potem je pokazala še pet kod, da je končno pokazala tisto, ki je vsaj približno njena. Verjamem, da če bi kontrolor pregledal tudi osebne dokumente, potem tudi ta koda ne bi bila prava. In sedaj si zamislite, da ta gospa pride na pregled v bolnišnico, je hkrati tudi okužena in širi virus po bolnišnici. Vstopila bo s kodo, ki sicer ni njena, a je veljavna, in potem se bo gibala po bolnišnici in ... Potem se zgodi nov izbruh v bolnišnici, kjer praviloma ležijo ljudje, ki jim lahko covid predčasno konča življenje.

 

 

***

 

Stanje je še bolj zapleteno. "Napredna mama", ki ne dovoli cepljenja proti kovidu svojemu otroku, je za njegov rojstni dan kot darilo prinesla domov originalno potrdilo o cepljenju, ki ji ga je "zrihtala" prijateljica, ki je sina tudi vpisala v centralni register cepljenih eRCO. Sinu se ni bilo potrebno cepiti in je imel vstop v vse prostore, kjer je potrebno pokazati PCT; sedaj ima, četudi se ni cepil, vseeno status polno cepljennega in PCT. No, sedaj pa bi rad sin odšel na študij v tujino in boji se, da bi se v tujini okužil, zato bi se rad dejansko cepil, ker se zaveda, da ga bo resnično cepljenje ščitilo pred okužbo. Ker je bil že vnešen v informacijski sistem za spremljanje cepljenja kot polno cepljen, se ne more več cepiti, ker je uradno že cepljen. Če bi se izvedelo, da je bila zadaj goljufija, bi ga lahko celo prijavili.

 

In koliko je takih? Ni človeka niti sistema v Sloveniji, ki bi v tem trenutku odgovoril na to vprašanje. Bomo pa spet vsi plačali z dodatno okuženimi in hospitaliziranimi, kar je najprej hudo za tistega, ki zaradi takih mahinacij zboli. Vedeti je treba, da tako zboleli zasedajo postelje in povzročajo daljšanje čakalnih dob za številna resna obolenja. Socializirali bomo goljufije, saj to že znamo - naučili smo se, recimo, na dolgovih slovenskih bank. 

 

Posledice so za človeka, ki goljufa na ta način, lahko še veliko hujše. Če bo zbolel in ima status cepljenega, ne bo dobil regenerona, zdravila, ki zmanjša posledice okužbe in se ga daje v bolnišnicah samo tistim, ki niso cepljeni. Zato vsem, ki so goljufali pri pridobivanju statusa cepljen, toplo svetujem, da svoje dejanje takoj povejo zdravniku, še bolj pomembno pa je, da za goljufijo povejo tudi zdravnikom v bolnišnici. Tam se pač začne ura resnice. In tam padejo maske - razen medicinskih. Tam je konec goljufije, saj se posameznik bori za lastno življenje. Toda tudi tam je še nekaj takih, ki nočejo priznati, da virus obstaja in obtožujejo, da so jih zaprli v intenzivni oddelek, čeprav niso zboleli. To trdijo tudi preden jih intubirajo.

 

Indoktrinacija ljudi, da virusa ni, je nevarna, zelo nevarna za posameznike, ki padejo v to zanko in posledično tudi za skupnost, ker se okužbe hitreje širijo. Pa še vedno se zbere vsak teden preko 1000 ljudi, ki verjamejo, da virusa ni, na Kongresnem trgu v Ljubljani. In sem ponovno pri televiziji, ki to snema in verjetno v cilju "uravnoteženega poročanja" to tudi pokaže v t.i. prime time programu. Tone Komat je nekoč napisal knjigo Ladja norcev, ki se danes zdi kot prerokba. Kot da bi napovedal neposredno prihodnost, ki se odvija v tem trenutku pred našimi očmi.  

 

Pogled prebivalcev Slovenije na okužbo otrok z virusom SARS-CoV-2 je zelo popačen. Ljudje razmišljajo, da se otrokom ne more nič zgoditi, če se okužijo z virusom in da bodo z lahkoto preboleli bolezen covid-19. Tako razmišljajo celo posamezni zdravstveni delavci, četudi imajo odprt dostop do literature, tako kot jaz. Nekateri so celo veseli, če se otroci okužijo, saj se jim ne bo treba cepiti. Da temu ni tako, je ta teden opozoril strokovni direktor ljubljanske Pediatrične klinike dr. Marko Pokorn, ki v izjavi za javnost povedal, da imajo na kliniki trenutno tri otroke s covidom-19, ki potrebujejo hospitalizacijo. Ponovno pa se pojavljajo otroci z večorganskim sindromom po prebolelem covidu. Torej je padla še ena lažna dogma, da otroci z lahkoto preživijo covid. Tudi v ZDA opažajo v zadnjem času povečano število okužb med otroci za okoli 5 %. Seveda, otroci so bolj ranljivi, saj niso cepljeni. V bolnišnico mora okoli 2 % vseh otrok, ki so prepoznani kot covid-19 bolniki. Umre jih do 0,03 % od obolelih.

 

 

***

 

Ima pa covid še drug obraz. V času epidemije je po oceni revije Lancet po svetu izgubilo starše zaradi te bolezni že okoli 1.134.000 otrok. Predčasna smrt staršev zaradi covida pomembno vpliva na kvaliteto odraščanja otrok. V Peruju je izgubilo starše med 1000 otroci kar 10 otrok, v Južni Afriki 5, Mehiki 3,5. Pogosteje (do 5-krat) so umirali očetje kot matere, ki so v nerazvitem svetu dostikrat vir dohodka za družino. Umiranje staršev in povečevanje števila sirot brez staršev je tiha, skrita plat te epidemije, ki se širi ob razvoju covida in bo trajna posledica. Število sirot brez vsaj enega starša zaradi covida je bilo do letošnje pomladi v Franciji 4.371, v Italiji 3.568, na Poljskem 4.097, v Braziliji 130.363 in v ZDA 113.708.  

 

V večerni oddaji Odkrito na 3. programu TV Slovenija je poslanec SD Dejan Židan skušal pokazati, koliko je opozicija pripomogla k reševanju covid težav, ali še več, kako je bila onemogočena, da bi pripomogla k reševanju covid krize. To je bil poizkus, kako bi prepričal ljudi, da so vseskozi kot stranka delali dobro. Zaman so vaši napori, poslanec Židan; kar ste storili v tej epidemiji, se je zapisalo v časopisih, se je posnelo na televiziji, je ostalo v naših spominih, se je izreklo na demonstracijah ob prisotnosti vaših članov, ki so se strinjali z napisi na transparentih, ki so pošiljali v smrt strokovnjake, ki smo delali na Covid-19. 

 

Sedaj lahko razlagate, kaj bi vse vi naredili, ampak naj vam povem, če bi nehali že davno nasprotovati vsemu, kar je predlagala strokovna skupina in vlada in ne nasprotovali vsemu, kar je koalicija hotela spraviti čez parlament, bi bilo danes veliko bolje, pa tudi zaradi vaših nespametnih potez, ki ste jih vlekli politično in se niste uspeli strezniti in pomagati pri reševanju lastnega naroda, je situacija danes takšna, kot je. Vaše načelno nasprotovanje vsemu in povsod za vsako ceno, samo da pade vlada, ima svoje rezultate in ne pripisujte jih stroki ali koaliciji. Pripišite jih kar sami sebi in z njimi pojdite na volitve. Ravno vaš pristop - in seveda ne samo vaš, saj ste v koaliciji štirje - je razdelil Slovenijo, da imamo sedaj polovico ljudstva proti ukrepom, polovico pa za ukrepe. In sedaj se čudite, da stvari ne grejo dobro, ah, bežite no, le kdo vam bo verjel ...

 

Dejan, ne pišem vam kot politik, k sreči se uspešno izogibam vsa ta leta politiki, ampak kot zdravnik, ki veliko raje nastavlja ogledala obstoječi politiki; pišem vam kot zdravnik, ki je bil in je še vedno oviran pri izvajanju ukrepov ravno zaradi politizacije covida, ki ste ga izredno spolitizirali in nam stroki s tem omejili delovanje. Streznil vas ni niti poziv predsednika Boruta Pahorja in stroke na Brdu, kar ni bil PR dogodek, kot ga hočete prikazati. Ta dogodek je predlagala stroka in ne politika, želeli smo poenotiti vas, politike, pa žal neuspešno, ker je prepad med vami preširok, da bi se zbližali na področju kovida in nam prenehali ovirati delo.

 

 

***

 

Za konec naj zapišem, da je covid bolezen in kot taka ogroža vse ljudi, ne izbira po starosti niti po narodnosti in bogastvu. Vsakemu se lahko zgodi in prav vsakemu moramo tudi pomagati, da je zmagovalec v boju z njo. Pomagati moramo enotno, pri aktivnostih moramo biti usklajeni, le tako bomo zmagovalci. Zato še enkrat, združimo moči. Le skupaj jo bomo uspešno premagali in na novo zaživeli v novem svetu. Starega sveta ni več, pa če si še tako želite, da bi se vrnil. Covid pandemija je spremenila svet, našo državo in tudi nas same tako globoko, da ni več poti nazaj. Zato vložimo vse napore v gradnjo poti v lepšo prihodnost in ne v objokovanje preteklosti, ki je za vedno odšla in se ne bo nikoli več vrnila.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
34
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
12
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.659
02/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.941
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.723
04/
Premier Golob očita Milanu Kučanu streljanje kozlov, sam pa klati neumnosti o Zahodnem Balkanu
Uredništvo
Ogledov: 2.148
05/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.745
06/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.514
07/
Morda bo spet kriva prejšnja vlada, če je bila lanska gospodarska rast v Sloveniji kar 10-odstotna*
Bine Kordež
Ogledov: 544
08/
Družba blaginje: Ali je finančna pomoč države za otroke ustrezno razporejena?
Bine Kordež
Ogledov: 646
09/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.560
10/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 2.140