Komentar

Pred vrati je razpad doslej samoumevnega dominantnega položaja Zahoda, čakata nas streznitev in prilagajanje novi realnosti

Energetska kriza pretresa celotno Evropo. Cena energentov na prostem trgu presega tudi najbolj črne napovedi. Bližajoča se zima in konfrontacija z Rusi, od katerih je Evropa zelo odvisna, kar se energentov tiče, nas bo morda pripeljala celo v položaj, ko se bomo morali znova zatekati s sekirami v gozdove. Če ne še letos, morda v prihodnje. Pred vrati je torej praktičen razpad do sedaj samoumevnega, v večji meri na monopolih vojaškega, političnega in predvsem ekonomsko zasnovanega položaja zahodne civilizacije. Nova realnost bipolarnega sveta nam bo kratila poceni resurse; doktrina Pax Americana kot zagotovilo neoviranega dostopa do tujih energentov z vojaškimi posredovanji postaja preteklost. Nezmožnost nadaljnjega ekonomskega podrejanja tujih držav bo v prihodnosti sprožila drastičen padec življenjskega standarda članic EU, obsega njihove ekonomije z vsemi spremljajočimi negativnimi posledicami. Dobra plat dekolonizacije leži v streznitvi; hočeš-nočeš bomo uvideli, kje in kaj smo, s kakšno močjo razpolagamo. Dojeli bomo učinke ter posledice majhnosti, se ji prilagodili. Uspešnost države bo tesno povezana z notranjo racionalizacijo, usmerjena v razumno upravljanje notranjih virov, kar bo po sili razmer krepilo legitimne politične sile v zoperstavljanju  (ekonomskim) potrebam globoke države. Demonstriralo se ne bo več zaradi neumnosti, temveč zaradi dostojnega življenja. Ne zoper oblast, ki si prizadeva zajeziti odtujene centre moči, temveč zoper odtujene centre moči, ki napadajo oblast zato, da bi zaščitili nezaslužene (ekonomske) privilegije.

28.10.2021 21:00
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   energenti   Rusija   EU   Evropa   Kitajska   zemeljski plin   Aleksej Navalni   Strasbourg

Foto: arhiv portal+

Vladimir Putin zatrjuje, da Rusija ne bo uporabila energetskih resursov (zemeljskega plina) za to, da bi "izsiljevala" Evropsko unijo, vendar je vprašanje, če skušnjava za ruskega carja vseeno ne bo prevelika ...

Nedolgo tega je na prestižnem intelektualnem forumu potekala razprava o podpori ruskemu oporečniku Alekseju Navalnemu z zahtevo, naj se ga nemudoma izpusti iz zapora. Kmalu zatem je tudi Evropsko sodišče za človekove pravice na robu lastnih statutarnih pooblastil razveljavilo sodbo ruskega sodišča in naročilo izpustitev na prostost. Ostal sem v prepričljivi manjšini s stališčem, da se naj Slovenija ne umešava v tuje zadeve, naj opusti dirigirano načelno borbo za človekove pravice, ki bi naj bila univerzalne in kot takšne branljive po celem svetu. Nekateri razpravljajoči so šli tako daleč, da so nadaljnjo razpravo z mano označili za odvečno, razočarani nad nerazumevanjem univerzalnosti načela borbe za človekove pravice. Na portalu+ sem že pred časom objavil prispevek s pojasnili, zakaj se je potrebno izogibati razpravam z močnejšimi, se zavedati realnosti položaja, ki nam narekuje izrazito zadržanost pri zoperstavljanju nadmočnim.

 

Menim, da sem sedaj bolje razumljen.

 

 

 II.

 

Energetska kriza pretresa celotno Evropo. Cena energentov na prostem trgu presega tudi najbolj črne prognoze. Z nekdanjih 190 dolarjev na enoto se je plin podražil na 1.170 $, kar ustavlja gospodarstvo v Evropski uniji. Bližajoča zima bo gotovo zajela omembe vredne restrikcije rabe energentov, v gospodarstvu in v zasebnih gospodinjstvih. Na Kitajskem že periodično izključujejo večje potrošnike energije, države napovedujejo subvencije za gospodarstva, o navadnih smrtnikih – gospodinjskih porabnikih ta hip ne razmišljajo. Kaj vse se bo dogajalo, ne more predvideti nihče, čeprav je ogrevalna sezona pred vrati. Opozarjal sem, da nas bo konfrontacija z Rusi pripeljala v položaj, da se bomo morali znova zatekati s sekirami v gozdove. Če ne še letos, morda v prihodnje.

 

Potrebo po konfrontaciji z Rusijo so organi EU in razna pridružena telesa tipa OVSE povzdignili na raven histerije. Vse vrste birokratskih omejevanj, gospodarskih sankcij, grožnje s tožbami, svarilni nastopi komisarjev EU, nenehne vojaške vaje na ruski meji ... Evropa se je razdelila na majhno število razumnih držav, kot so Turčija, Bolgarija, Srbija, Madžarska, Avstrija, Nemčija ter na preostali, provokativni del na čelu z baltskimi državami, Poljsko, Ukrajino in še kom, podprtim s strani ZDA. Sledile so gospodarske sankcije, oteževanje gradnje Severnega toka 2, zahteve po prilagajanju zakonodaji EU – kratkomalo vse, kar je oteževalo ruski dostop na energetske trge EU. 

  

Kar zadeva politična umovanja tipa človekovih pravic in podobnega, jih je Rusija zlahka ignorirala kot neškodljive. Odločb tujih arbitrarnih in sodnih teles ni upoštevala. Gospodarske sankcije, po naravi minorne, je prestala s preusmeritvijo poslovanja drugam in selektivnim uvajanjem sankcij Evropi, kjer so ji je koristile. Grožnje s strani zveze NATO jd odvračala zavoljo enormnih vojaških kapacitet na zahodnem krilu.

 

Zgornje sovražnosti so torej po naravi brez strateškega pomena.

  

Nikakor pa niso brez strateškega pomena ekonomske grožnje omejevanja pristopa tržišču energentov. Konec koncev se lahko vse, kar je pomembnega, izrazi v denarju! Rusija je zmanjšala dotok ekvivalenta količin kapacitetam Severnega toka 2, s čimer je birokracijo EU postavila na realna tla; namesto grozeče je zavzela držo papirnatega tigra. Iščejo se načini pospeševanja izdajanja dovoljenj, opuščajo se političnega žuganja, motnje na področju človekovih pravic so padle v tretji plan, Alekseja Navalnega se več ne omenja, napevi o demokratičnosti so utihnili do reševanja gospodarskih težav, se ločili od ekonomskega bistva.

  

Kar zadeva Slovenijo, smo se morda izpostavili za odtenek preveč, nekoliko zanemarili različen pomen in razpored politične moči. Spregledali smo bližajoča se dogajanja na energetskih trgih, se znašli v položaju kupca dragih energentov, čemur so se prilagodile kompromisne države (Turčija, Bolgarija in vse tiste, koder poteka južni del ruskih plinovodov). Stroške dobave energentov delno blažijo  s tranzitnimi taksami, nekoliko ugodnejšo cenovno strukturo, čeprav se tudi v teh državah proizvodnja na energetsko potratnih segmentih omejuje.

 

Slovenija bo za razliko od njih energente plačevala po dosti višjih cenah, v posledici zapisanega izpostavljanja ter ob pomanjkanju poljubne pomoči tistih, s katerimi smo delili politične aktivnosti, ki pa so od nas večji, ekonomsko fleksibilnejši. Slednji bodo poskrbeli zase, brez tako visoko čislane solidarnosti in enotnosti med članicami EU. Ko bo prispevek že objavljen, bo potekalo srečanje v Strasbourgu, na katerem veljaki EU odločajo o plinski realnosti, v gradivu pa ni zaznati večjih namer po vzajemnosti. Nihče nikomur ne bo omogočil poceni plina, teža visokih režij bo padla na pleča držav. Stroški energentov se bodo po tekočih podatkih zvišali za okoli 12 %, sčasoma bržkone znatno več, kar bomo porabniki krili iz lastnih žepov. Gospodarstvo in posamezniki, ki dodatnega inputa ne bodo zmogli, bodo ustavljali proizvodne dejavnosti in zmrzovali po domovih. Vzpostavitev pogojev za delovanje Severnega toka 2, ki je edini zmožen zajeziti potrebe oziroma normalizirati cene, se bo zavleklo v drugi del grelne sezone, vmesni čas bomo kot država in posamezniki plačevali oderuške tekoče cene na mednarodnem trgu.

 

 

III.

 

Drugi faktor energetske rapsodije je v s strani razvitih delov EU vsiljena skrb za življenjsko okolje z zmanjševanjem izpusta toplogrednih plinov, redukcijo rabe "ekološko oporečnih" virov pridobivanja energije, uvedbo dajatev za onesnaževanje in vsiljevanjem izredno drage infrastrukture za izrabo "čistih" virov energije. Postavljanja miniaturnih vodnih elektrarn, vetrnih turbin, sončnih celic in tako dalje, omejevanje rabe fosilnih goriv, prehod na dražja, nefunkcionalna električna prevozna sredstva itd. že sedaj multiplicira stroške pridobivanja energije nič manj od prerekanja z Rusi. Izračuni izgub na državni in sektorskih ravneh niso dokončni, vendar bo plačevanje energetskih pripomočkov razvitejšim članicam EU zajetno. Če še drži podatek iz leta 2019, je Danska edina proizvajalka vetrnic,  profiti se stekajo v danski proračun. Nemčija je ogromna izvoznica "zdravo-energetskih pripomočkov", s čemer bogati nič manj kot na bančnih obrestih iz posojil manj razvitim članicam EU. 

 

Olajšave iz skladov EU, namenjene odjemalcem "zdravih tehnologij", predstavljajo kapljo v morje. Povprečno slovensko gospodinjsko bi za zagon sončnih celic moralo investirati okoli 27.000 evrov; naložba bi se obrestovala šele v več desetletjih. Nakup električnega osebnega vozila srednjega razreda stane okoli 35.000 evrov, kar je v povprečju skoraj enkrat več od "ogljičnega". Ob nezadostnem številu polnilnic, omejenem dosegu ter ob ostalih redukcijah elektrike, ki nas čakajo, bodo nastajali hudi sprotni problemi. Preusmeritev na sredstva javnega prevoza narekuje enormna infrastrukturna vlaganja z znatnim podaljšanjem za prevoz nujnega časa.

 

 

IV.

 

Pred vrati je torej praktičen razpad do sedaj samoumevnega, v večji meri na monopolih vojaškega, političnega in predvsem ekonomsko zasnovanega položaja zahodne civilizacije. Nova realnost bipolarnega sveta (v prvi vrsti ekonomskega, saj oba bloka funkcionirata na istih neoliberalnih postavkah) nam bo kratila poceni resurse; doktrina Pax Americana kot zagotovilo neoviranega dostopa do tujih energentov z vojaškimi posredovanji, postaja preteklost. Nezmožnost nadaljnjega ekonomskega podrejanja tujih držav (ne le Kitajske in Rusije, temveč tudi Irana, Indije, Južne Afrike s sateliti) bo v prihodnosti sprožila drastičen padec življenjskega standarda članic EU, obsega njihove ekonomije z vsemi spremljajočimi negativnimi posledicami. 

 

Dobra plat dekolonizacije leži v streznitvi; hočeš-nočeš bomo uvideli, kje in kaj smo, s kakšno močjo razpolagamo. Naučili se bomo postavljati skladno realnosti. Racionalnost opiranja na prej dominantne centre monopolne moči bo zamenjana z usmeritvijo vase. Dojeli bomo učinke ter posledice majhnosti, se ji prilagodili. Uspešnost države bo tesno povezana z notranjo racionalizacijo, usmerjena v razumno upravljanje notranjih virov, kar bo po sili razmer krepilo legitimne politične sile v zoperstavljanju  (ekonomskim) potrebam globoke države. Demonstriralo se ne bo več zaradi neumnosti, temveč zaradi dostojnega življenja. Ne zoper oblast, ki si prizadeva zajeziti odtujene centre moči, temveč zoper odtujene centre moči, ki napadajo oblast zato, da bi zaščitili nezaslužene (ekonomske) privilegije.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
6
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
9
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.805
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.828
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.270
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.668
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.195
06/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.069
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.064
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 684
09/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.034
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.895