Komentar

Pred vrati je razpad doslej samoumevnega dominantnega položaja Zahoda, čakata nas streznitev in prilagajanje novi realnosti

Energetska kriza pretresa celotno Evropo. Cena energentov na prostem trgu presega tudi najbolj črne napovedi. Bližajoča se zima in konfrontacija z Rusi, od katerih je Evropa zelo odvisna, kar se energentov tiče, nas bo morda pripeljala celo v položaj, ko se bomo morali znova zatekati s sekirami v gozdove. Če ne še letos, morda v prihodnje. Pred vrati je torej praktičen razpad do sedaj samoumevnega, v večji meri na monopolih vojaškega, političnega in predvsem ekonomsko zasnovanega položaja zahodne civilizacije. Nova realnost bipolarnega sveta nam bo kratila poceni resurse; doktrina Pax Americana kot zagotovilo neoviranega dostopa do tujih energentov z vojaškimi posredovanji postaja preteklost. Nezmožnost nadaljnjega ekonomskega podrejanja tujih držav bo v prihodnosti sprožila drastičen padec življenjskega standarda članic EU, obsega njihove ekonomije z vsemi spremljajočimi negativnimi posledicami. Dobra plat dekolonizacije leži v streznitvi; hočeš-nočeš bomo uvideli, kje in kaj smo, s kakšno močjo razpolagamo. Dojeli bomo učinke ter posledice majhnosti, se ji prilagodili. Uspešnost države bo tesno povezana z notranjo racionalizacijo, usmerjena v razumno upravljanje notranjih virov, kar bo po sili razmer krepilo legitimne politične sile v zoperstavljanju  (ekonomskim) potrebam globoke države. Demonstriralo se ne bo več zaradi neumnosti, temveč zaradi dostojnega življenja. Ne zoper oblast, ki si prizadeva zajeziti odtujene centre moči, temveč zoper odtujene centre moči, ki napadajo oblast zato, da bi zaščitili nezaslužene (ekonomske) privilegije.

28.10.2021 21:00
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   energenti   Rusija   EU   Evropa   Kitajska   zemeljski plin   Aleksej Navalni   Strasbourg

Foto: arhiv portal+

Vladimir Putin zatrjuje, da Rusija ne bo uporabila energetskih resursov (zemeljskega plina) za to, da bi "izsiljevala" Evropsko unijo, vendar je vprašanje, če skušnjava za ruskega carja vseeno ne bo prevelika ...

Nedolgo tega je na prestižnem intelektualnem forumu potekala razprava o podpori ruskemu oporečniku Alekseju Navalnemu z zahtevo, naj se ga nemudoma izpusti iz zapora. Kmalu zatem je tudi Evropsko sodišče za človekove pravice na robu lastnih statutarnih pooblastil razveljavilo sodbo ruskega sodišča in naročilo izpustitev na prostost. Ostal sem v prepričljivi manjšini s stališčem, da se naj Slovenija ne umešava v tuje zadeve, naj opusti dirigirano načelno borbo za človekove pravice, ki bi naj bila univerzalne in kot takšne branljive po celem svetu. Nekateri razpravljajoči so šli tako daleč, da so nadaljnjo razpravo z mano označili za odvečno, razočarani nad nerazumevanjem univerzalnosti načela borbe za človekove pravice. Na portalu+ sem že pred časom objavil prispevek s pojasnili, zakaj se je potrebno izogibati razpravam z močnejšimi, se zavedati realnosti položaja, ki nam narekuje izrazito zadržanost pri zoperstavljanju nadmočnim.

 

Menim, da sem sedaj bolje razumljen.

 

 

 II.

 

Energetska kriza pretresa celotno Evropo. Cena energentov na prostem trgu presega tudi najbolj črne prognoze. Z nekdanjih 190 dolarjev na enoto se je plin podražil na 1.170 $, kar ustavlja gospodarstvo v Evropski uniji. Bližajoča zima bo gotovo zajela omembe vredne restrikcije rabe energentov, v gospodarstvu in v zasebnih gospodinjstvih. Na Kitajskem že periodično izključujejo večje potrošnike energije, države napovedujejo subvencije za gospodarstva, o navadnih smrtnikih – gospodinjskih porabnikih ta hip ne razmišljajo. Kaj vse se bo dogajalo, ne more predvideti nihče, čeprav je ogrevalna sezona pred vrati. Opozarjal sem, da nas bo konfrontacija z Rusi pripeljala v položaj, da se bomo morali znova zatekati s sekirami v gozdove. Če ne še letos, morda v prihodnje.

 

Potrebo po konfrontaciji z Rusijo so organi EU in razna pridružena telesa tipa OVSE povzdignili na raven histerije. Vse vrste birokratskih omejevanj, gospodarskih sankcij, grožnje s tožbami, svarilni nastopi komisarjev EU, nenehne vojaške vaje na ruski meji ... Evropa se je razdelila na majhno število razumnih držav, kot so Turčija, Bolgarija, Srbija, Madžarska, Avstrija, Nemčija ter na preostali, provokativni del na čelu z baltskimi državami, Poljsko, Ukrajino in še kom, podprtim s strani ZDA. Sledile so gospodarske sankcije, oteževanje gradnje Severnega toka 2, zahteve po prilagajanju zakonodaji EU – kratkomalo vse, kar je oteževalo ruski dostop na energetske trge EU. 

  

Kar zadeva politična umovanja tipa človekovih pravic in podobnega, jih je Rusija zlahka ignorirala kot neškodljive. Odločb tujih arbitrarnih in sodnih teles ni upoštevala. Gospodarske sankcije, po naravi minorne, je prestala s preusmeritvijo poslovanja drugam in selektivnim uvajanjem sankcij Evropi, kjer so ji je koristile. Grožnje s strani zveze NATO jd odvračala zavoljo enormnih vojaških kapacitet na zahodnem krilu.

 

Zgornje sovražnosti so torej po naravi brez strateškega pomena.

  

Nikakor pa niso brez strateškega pomena ekonomske grožnje omejevanja pristopa tržišču energentov. Konec koncev se lahko vse, kar je pomembnega, izrazi v denarju! Rusija je zmanjšala dotok ekvivalenta količin kapacitetam Severnega toka 2, s čimer je birokracijo EU postavila na realna tla; namesto grozeče je zavzela držo papirnatega tigra. Iščejo se načini pospeševanja izdajanja dovoljenj, opuščajo se političnega žuganja, motnje na področju človekovih pravic so padle v tretji plan, Alekseja Navalnega se več ne omenja, napevi o demokratičnosti so utihnili do reševanja gospodarskih težav, se ločili od ekonomskega bistva.

  

Kar zadeva Slovenijo, smo se morda izpostavili za odtenek preveč, nekoliko zanemarili različen pomen in razpored politične moči. Spregledali smo bližajoča se dogajanja na energetskih trgih, se znašli v položaju kupca dragih energentov, čemur so se prilagodile kompromisne države (Turčija, Bolgarija in vse tiste, koder poteka južni del ruskih plinovodov). Stroške dobave energentov delno blažijo  s tranzitnimi taksami, nekoliko ugodnejšo cenovno strukturo, čeprav se tudi v teh državah proizvodnja na energetsko potratnih segmentih omejuje.

 

Slovenija bo za razliko od njih energente plačevala po dosti višjih cenah, v posledici zapisanega izpostavljanja ter ob pomanjkanju poljubne pomoči tistih, s katerimi smo delili politične aktivnosti, ki pa so od nas večji, ekonomsko fleksibilnejši. Slednji bodo poskrbeli zase, brez tako visoko čislane solidarnosti in enotnosti med članicami EU. Ko bo prispevek že objavljen, bo potekalo srečanje v Strasbourgu, na katerem veljaki EU odločajo o plinski realnosti, v gradivu pa ni zaznati večjih namer po vzajemnosti. Nihče nikomur ne bo omogočil poceni plina, teža visokih režij bo padla na pleča držav. Stroški energentov se bodo po tekočih podatkih zvišali za okoli 12 %, sčasoma bržkone znatno več, kar bomo porabniki krili iz lastnih žepov. Gospodarstvo in posamezniki, ki dodatnega inputa ne bodo zmogli, bodo ustavljali proizvodne dejavnosti in zmrzovali po domovih. Vzpostavitev pogojev za delovanje Severnega toka 2, ki je edini zmožen zajeziti potrebe oziroma normalizirati cene, se bo zavleklo v drugi del grelne sezone, vmesni čas bomo kot država in posamezniki plačevali oderuške tekoče cene na mednarodnem trgu.

 

 

III.

 

Drugi faktor energetske rapsodije je v s strani razvitih delov EU vsiljena skrb za življenjsko okolje z zmanjševanjem izpusta toplogrednih plinov, redukcijo rabe "ekološko oporečnih" virov pridobivanja energije, uvedbo dajatev za onesnaževanje in vsiljevanjem izredno drage infrastrukture za izrabo "čistih" virov energije. Postavljanja miniaturnih vodnih elektrarn, vetrnih turbin, sončnih celic in tako dalje, omejevanje rabe fosilnih goriv, prehod na dražja, nefunkcionalna električna prevozna sredstva itd. že sedaj multiplicira stroške pridobivanja energije nič manj od prerekanja z Rusi. Izračuni izgub na državni in sektorskih ravneh niso dokončni, vendar bo plačevanje energetskih pripomočkov razvitejšim članicam EU zajetno. Če še drži podatek iz leta 2019, je Danska edina proizvajalka vetrnic,  profiti se stekajo v danski proračun. Nemčija je ogromna izvoznica "zdravo-energetskih pripomočkov", s čemer bogati nič manj kot na bančnih obrestih iz posojil manj razvitim članicam EU. 

 

Olajšave iz skladov EU, namenjene odjemalcem "zdravih tehnologij", predstavljajo kapljo v morje. Povprečno slovensko gospodinjsko bi za zagon sončnih celic moralo investirati okoli 27.000 evrov; naložba bi se obrestovala šele v več desetletjih. Nakup električnega osebnega vozila srednjega razreda stane okoli 35.000 evrov, kar je v povprečju skoraj enkrat več od "ogljičnega". Ob nezadostnem številu polnilnic, omejenem dosegu ter ob ostalih redukcijah elektrike, ki nas čakajo, bodo nastajali hudi sprotni problemi. Preusmeritev na sredstva javnega prevoza narekuje enormna infrastrukturna vlaganja z znatnim podaljšanjem za prevoz nujnega časa.

 

 

IV.

 

Pred vrati je torej praktičen razpad do sedaj samoumevnega, v večji meri na monopolih vojaškega, političnega in predvsem ekonomsko zasnovanega položaja zahodne civilizacije. Nova realnost bipolarnega sveta (v prvi vrsti ekonomskega, saj oba bloka funkcionirata na istih neoliberalnih postavkah) nam bo kratila poceni resurse; doktrina Pax Americana kot zagotovilo neoviranega dostopa do tujih energentov z vojaškimi posredovanji, postaja preteklost. Nezmožnost nadaljnjega ekonomskega podrejanja tujih držav (ne le Kitajske in Rusije, temveč tudi Irana, Indije, Južne Afrike s sateliti) bo v prihodnosti sprožila drastičen padec življenjskega standarda članic EU, obsega njihove ekonomije z vsemi spremljajočimi negativnimi posledicami. 

 

Dobra plat dekolonizacije leži v streznitvi; hočeš-nočeš bomo uvideli, kje in kaj smo, s kakšno močjo razpolagamo. Naučili se bomo postavljati skladno realnosti. Racionalnost opiranja na prej dominantne centre monopolne moči bo zamenjana z usmeritvijo vase. Dojeli bomo učinke ter posledice majhnosti, se ji prilagodili. Uspešnost države bo tesno povezana z notranjo racionalizacijo, usmerjena v razumno upravljanje notranjih virov, kar bo po sili razmer krepilo legitimne politične sile v zoperstavljanju  (ekonomskim) potrebam globoke države. Demonstriralo se ne bo več zaradi neumnosti, temveč zaradi dostojnega življenja. Ne zoper oblast, ki si prizadeva zajeziti odtujene centre moči, temveč zoper odtujene centre moči, ki napadajo oblast zato, da bi zaščitili nezaslužene (ekonomske) privilegije.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
20
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.030
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.106
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.804
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.500
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.184
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.194
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.136
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 734
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.052
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 474