Komentar

1. november in vsi sveti: Mrtvi počakajo, živi pa ne

Po smrti smo vsi najboljši, toda hvalo si vsakdo zasluži, ko je živ. Prav v vsakem človeku lahko najdemo nekaj dobrega, nekaj pozitivnega, iskrico človečnosti, za katero morda celo on sam misli, da je nima več. Predlagam, da ob Dnevu mrtvih ali na Dan reformacije sebi in svojim bližnjim naredimo Dan živih. Dan, ko se bomo spomnili svojcev, prijateljev, ki jih nismo videli ali slišali že dolgo. Martin Luther, ki je želel človeka postaviti neposredno pred božje obličje, mimo cerkve in njegovih služabnikov, bi bil zagotovo naklonjen taki pobudi.  

31.10.2021 22:59
Piše: Natalija Gorščak
Ključne besede:   Dan mrtvih   živi   1. november   Žal   sveče   Martin Luther   Dan reformacije

Foto: wikimedia

Po smrti smo vsi najboljši, toda hvalo si vsakdo zasluži, ko je živ.

Na grob strica Janeza in starih staršev sem se pred dnevi odpravila z mamo. Pokopališče je bilo polno, mama je srečevala svoje sošolce, znance ... Skratka, kogar ne srečaš sicer, je te dni na pokopališču. Vsi smo bili tam z namenom, da uredimo grob. Za lep grob porabimo vsaj 30 evrov, toliko namreč stane dostojen aranžma cvetja in sveče, brez katerih si predvsem starejši ljudje ne morejo zamisliti grobov. 

 

Živim v bližini Žal. V teh dneh začne od tam pošastno smrdeti po svečah, ki med 20. oktobrom in 10. novembrom gorijo v tolikšni meri, da bi njihova energija verjetno ogrevala kar nekaj prostora. Ekološkega premisleka ta družba ne zmore. Grob brez sveče v glavi povprečnega prebivalca te dežele pomeni neurejen grob, kar je res paradoks, saj cvetje, ki ga posadiš in na grobu raste vse leto, kaže mnogo boljšo sliko groba kot sveča. Za grob, ki je poln urejenega cvetja, namreč nekdo skrbi. Toda ali je ta skrb za grobove res tako pomembna?

 

Lani je veliko grobov, kamor svojci nismo mogli priti zaradi zaprtja države, ostalo neurejenih. Nič ni propadlo, nič ni bilo narobe s pokojniki. Takoj po koncu zaprtja bi jih bilo treba urediti, vendar so nekateri to storili šele zdaj. Nič hudega, morda so samo zlobni jeziki govorili o tem, kako nihče ne skrbi za grob, drugače pa hujših posledic ni bilo. Skratka, grob ostane, nikomur ni nič hudega, tudi če mine Dan mrtvih brez urejanja groba. Mrtvi počakajo, živi pa ne - in pri živih imamo v tej deželi težave.

 

Živi ljudje nam gredo na živce. Sosed je zagotovo preglasen, moti nas loputanje z vrati, glasno govorjenje, moti nas, ker nas grdo pogleda ali pa kakšen dan bolj čudno pozdravi. Starši so tečni, imajo neprestano neke pripombe, vedno bi nekaj naredili drugače - z njimi je sam križ. Otroci so zahtevni, ves čas nekaj hočejo, sprašujejo, silijo nas početi nemogoče stvari, jemljejo nam dragoceni čas. Prijatelji bi se kar nekaj videvali, vedno se najavijo ob nepravem času – le zakaj ne moremo načrtovati srečanj z njimi vnaprej, kaj si kar izmislijo, da bi se oglasili in pozvonijo?!

 

V službi so sami nesposobneži, nič ne razumejo, nič ne delajo, ni čudno, da nam vse skupaj propada. V trgovinah so vsi prepočasni in neprijazni, na cestah so sami mečkači ali pa izsiljujejo, politiki so sami nesposobneži, nihče nič več ne ve, saj ko preverimo na spletu, ugotovimo, kakšni bedaki so vsi ti ljudje okoli nas.

 

Torej – po naši deželi hodi kopica vsemogočnih velesposobnih ljudi, novopečenih genijev, ki prezirajo vse nas, povprečneže, ki priznavamo svoje napake, se namesto racionalno čustveno odzivamo, smo srčni, imamo vedno prijazno besedo na zalogi in – skrbimo za sočloveka. 

 

Skrb za sočloveka je v Sloveniji v letih razcveta postala postranska dejavnost, nekaj, kar je nepomembno. Otroke in prijatelje imamo za to, da se z njimi hvalimo. Če je otrok morda težaven, ni navdušen nad učenjem ali pa je celo zašel na stranpoti, je treba o njem molčati, kajti potem smo zavozili kot starši. Nikogar še nisem slišala, da bi rekel, moj otrok sicer ni najbolj uspešen, ampak je srečen, ker smo ljubeča družina ali kaj podobnega. Sama imam srečo in imam krog prijateljev, ki si stojimo ob strani – vemo, da je življenje polno vzponov in padcev in da eno brez drugega ne obstaja, toda velikokrat mi ljudje potožijo, da so prijatelji izginili, ko so padli ali pa se samo spotaknili.

 

Za starše praviloma skrbimo zaradi okolice, na žalost je pozabljenih in zapuščenih starejših ljudi preveč; osamljeni so in prepuščeni samim sebi. Ponavadi je tako s kakšno teto ali stricem iz družine, kjer je več otrok. Ostala ali ostal je sam, družina ga več ali manj pozabi in praviloma živi ali skrbi za družinsko kmetijo. Dokler je živ, ga obiskujejo ali zanj skrbijo le redki, največkrat pa je pozabljen od vseh osamljen in tako v osami tudi umre. Toda po smrti se oglasi družina – vsi so vzorno skrbeli zanj, vsi se zavzemajo za to, da bi dobili kakšen košček premoženja več. Le kje so bili vsi grebatorji, dokler je bila pokojnica oziroma pokojnik še živ?!

 

Po smrti smo vsi najboljši, toda hvalo si vsakdo zasluži, ko je živ. Prav v vsakem človeku lahko najdemo nekaj dobrega, nekaj pozitivnega, iskrico človečnosti, za katero morda celo on sam misli, da je nima več. Predlagam, da ob Dnevu mrtvih ali na Dan reformacije sebi in svojim bližnjim naredimo Dan živih. Dan, ko se bomo spomnili svojcev, prijateljev, ki jih nismo videli ali slišali že dolgo. Martin Luther, ki je želel človeka postaviti neposredno pred božje obličje, mimo cerkve in njegovih služabnikov, bi bil zagotovo naklonjen taki pobudi.

 

Dan živih imamo lahko potem vsaj enkrat na mesec, če si ga bomo naredili enkrat na teden, bomo kmalu ugotovili, da terapevtsko vpliva na nas; stiki z ljudmi so namreč nekaj, kar nas napolni, kar nam daje moč in nas povezuje ne nekem višjem nivoju. Zdaj bom zvenela bogokletno: tudi zdravi nas bližina sočloveka, pomirja. Radost, ki jo prinaša druženje, je zagotovo najboljša psihološka terapija!

 

V zadnjih letih je iz moje okolice in družine odšlo veliko ljudi. Edino, kar je ostalo za njimi, so spomini na naša druženja, na obroke, ki smo jih skupaj pojedli, na neumnosti, ki smo jih skupaj počeli. Ni mi treba na grobove, da se jih spomnim, v mojem srcu zanje gori sveča, ki je toplejša in bolj žareča kot katerakoli, ki jo prižgemo na pokopališču. Ob druženju z živimi obujam spomine nanje in jih tako še najbolj intenzivno ohranjam med nami. Za mnoge niti ne vem, kje imajo grob, pa so še vedno z mano – zato, ker sem imela z njimi velikokrat Dan živih. Naredite si ga čim večkrat, mrtvih se spominjajte skozi zgodbe, ki jih boste pripovedovali živim. Živite!

 

Natalija Gorščak je bivša direktorica TV Slovenija.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
13
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja
8
13.11.2021 19:00
Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pet minut pred Bergamom bi celo Butalci ugotovili, da je vrag odnesel šalo, Slovenci pa niso ...
20
10.11.2021 22:35
Da so za petek, 12. novembra, napovedani protesti sredi Ljubljane, me pravzaprav ne šokira več. V karikaturi države, katere del ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vse ribe Boža Dimnika ali avtobiografija legende med lobisti
16
09.11.2021 21:00
Oni dan sem šla mimo knjigarne na Miklošičevi ulici in skozi izložbo zagledala knjigo slavnega lobista Boža Dimnika. Sam menda ... Več.
Piše: Ana Jud
Ukrepi, ki jih je v petek sprejela vlada, so dejansko zadnji pred popolnim zaprtjem države!
20
08.11.2021 18:00
Ta teden smo zdravniki jasno povedali, da smo na meji. Da smo na meji števila okuženih, zasedenosti bolniških postelj in ... Več.
Piše: Milan Krek
Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in - neomejeno diktaturo!
12
06.11.2021 23:19
Istega leta, ko je na Kranjskem umrl pesnik Prešeren, so v Peterburgu odvzeli prostost socialistu, idealistu Fjodorju ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 1.917
02/
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
Ivan Simič
Ogledov: 1.698
03/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.509
04/
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
Miha Burger
Ogledov: 1.588
05/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.306
06/
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
Lucija Mulej
Ogledov: 1.027
07/
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
Lucija Mulej
Ogledov: 1.452
08/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 768
09/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 767
10/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 558