Komentar

1. november in vsi sveti: Mrtvi počakajo, živi pa ne

Po smrti smo vsi najboljši, toda hvalo si vsakdo zasluži, ko je živ. Prav v vsakem človeku lahko najdemo nekaj dobrega, nekaj pozitivnega, iskrico človečnosti, za katero morda celo on sam misli, da je nima več. Predlagam, da ob Dnevu mrtvih ali na Dan reformacije sebi in svojim bližnjim naredimo Dan živih. Dan, ko se bomo spomnili svojcev, prijateljev, ki jih nismo videli ali slišali že dolgo. Martin Luther, ki je želel človeka postaviti neposredno pred božje obličje, mimo cerkve in njegovih služabnikov, bi bil zagotovo naklonjen taki pobudi.  

31.10.2021 22:59
Piše: Natalija Gorščak
Ključne besede:   Dan mrtvih   živi   1. november   Žal   sveče   Martin Luther   Dan reformacije

Foto: wikimedia

Po smrti smo vsi najboljši, toda hvalo si vsakdo zasluži, ko je živ.

Na grob strica Janeza in starih staršev sem se pred dnevi odpravila z mamo. Pokopališče je bilo polno, mama je srečevala svoje sošolce, znance ... Skratka, kogar ne srečaš sicer, je te dni na pokopališču. Vsi smo bili tam z namenom, da uredimo grob. Za lep grob porabimo vsaj 30 evrov, toliko namreč stane dostojen aranžma cvetja in sveče, brez katerih si predvsem starejši ljudje ne morejo zamisliti grobov. 

 

Živim v bližini Žal. V teh dneh začne od tam pošastno smrdeti po svečah, ki med 20. oktobrom in 10. novembrom gorijo v tolikšni meri, da bi njihova energija verjetno ogrevala kar nekaj prostora. Ekološkega premisleka ta družba ne zmore. Grob brez sveče v glavi povprečnega prebivalca te dežele pomeni neurejen grob, kar je res paradoks, saj cvetje, ki ga posadiš in na grobu raste vse leto, kaže mnogo boljšo sliko groba kot sveča. Za grob, ki je poln urejenega cvetja, namreč nekdo skrbi. Toda ali je ta skrb za grobove res tako pomembna?

 

Lani je veliko grobov, kamor svojci nismo mogli priti zaradi zaprtja države, ostalo neurejenih. Nič ni propadlo, nič ni bilo narobe s pokojniki. Takoj po koncu zaprtja bi jih bilo treba urediti, vendar so nekateri to storili šele zdaj. Nič hudega, morda so samo zlobni jeziki govorili o tem, kako nihče ne skrbi za grob, drugače pa hujših posledic ni bilo. Skratka, grob ostane, nikomur ni nič hudega, tudi če mine Dan mrtvih brez urejanja groba. Mrtvi počakajo, živi pa ne - in pri živih imamo v tej deželi težave.

 

Živi ljudje nam gredo na živce. Sosed je zagotovo preglasen, moti nas loputanje z vrati, glasno govorjenje, moti nas, ker nas grdo pogleda ali pa kakšen dan bolj čudno pozdravi. Starši so tečni, imajo neprestano neke pripombe, vedno bi nekaj naredili drugače - z njimi je sam križ. Otroci so zahtevni, ves čas nekaj hočejo, sprašujejo, silijo nas početi nemogoče stvari, jemljejo nam dragoceni čas. Prijatelji bi se kar nekaj videvali, vedno se najavijo ob nepravem času – le zakaj ne moremo načrtovati srečanj z njimi vnaprej, kaj si kar izmislijo, da bi se oglasili in pozvonijo?!

 

V službi so sami nesposobneži, nič ne razumejo, nič ne delajo, ni čudno, da nam vse skupaj propada. V trgovinah so vsi prepočasni in neprijazni, na cestah so sami mečkači ali pa izsiljujejo, politiki so sami nesposobneži, nihče nič več ne ve, saj ko preverimo na spletu, ugotovimo, kakšni bedaki so vsi ti ljudje okoli nas.

 

Torej – po naši deželi hodi kopica vsemogočnih velesposobnih ljudi, novopečenih genijev, ki prezirajo vse nas, povprečneže, ki priznavamo svoje napake, se namesto racionalno čustveno odzivamo, smo srčni, imamo vedno prijazno besedo na zalogi in – skrbimo za sočloveka. 

 

Skrb za sočloveka je v Sloveniji v letih razcveta postala postranska dejavnost, nekaj, kar je nepomembno. Otroke in prijatelje imamo za to, da se z njimi hvalimo. Če je otrok morda težaven, ni navdušen nad učenjem ali pa je celo zašel na stranpoti, je treba o njem molčati, kajti potem smo zavozili kot starši. Nikogar še nisem slišala, da bi rekel, moj otrok sicer ni najbolj uspešen, ampak je srečen, ker smo ljubeča družina ali kaj podobnega. Sama imam srečo in imam krog prijateljev, ki si stojimo ob strani – vemo, da je življenje polno vzponov in padcev in da eno brez drugega ne obstaja, toda velikokrat mi ljudje potožijo, da so prijatelji izginili, ko so padli ali pa se samo spotaknili.

 

Za starše praviloma skrbimo zaradi okolice, na žalost je pozabljenih in zapuščenih starejših ljudi preveč; osamljeni so in prepuščeni samim sebi. Ponavadi je tako s kakšno teto ali stricem iz družine, kjer je več otrok. Ostala ali ostal je sam, družina ga več ali manj pozabi in praviloma živi ali skrbi za družinsko kmetijo. Dokler je živ, ga obiskujejo ali zanj skrbijo le redki, največkrat pa je pozabljen od vseh osamljen in tako v osami tudi umre. Toda po smrti se oglasi družina – vsi so vzorno skrbeli zanj, vsi se zavzemajo za to, da bi dobili kakšen košček premoženja več. Le kje so bili vsi grebatorji, dokler je bila pokojnica oziroma pokojnik še živ?!

 

Po smrti smo vsi najboljši, toda hvalo si vsakdo zasluži, ko je živ. Prav v vsakem človeku lahko najdemo nekaj dobrega, nekaj pozitivnega, iskrico človečnosti, za katero morda celo on sam misli, da je nima več. Predlagam, da ob Dnevu mrtvih ali na Dan reformacije sebi in svojim bližnjim naredimo Dan živih. Dan, ko se bomo spomnili svojcev, prijateljev, ki jih nismo videli ali slišali že dolgo. Martin Luther, ki je želel človeka postaviti neposredno pred božje obličje, mimo cerkve in njegovih služabnikov, bi bil zagotovo naklonjen taki pobudi.

 

Dan živih imamo lahko potem vsaj enkrat na mesec, če si ga bomo naredili enkrat na teden, bomo kmalu ugotovili, da terapevtsko vpliva na nas; stiki z ljudmi so namreč nekaj, kar nas napolni, kar nam daje moč in nas povezuje ne nekem višjem nivoju. Zdaj bom zvenela bogokletno: tudi zdravi nas bližina sočloveka, pomirja. Radost, ki jo prinaša druženje, je zagotovo najboljša psihološka terapija!

 

V zadnjih letih je iz moje okolice in družine odšlo veliko ljudi. Edino, kar je ostalo za njimi, so spomini na naša druženja, na obroke, ki smo jih skupaj pojedli, na neumnosti, ki smo jih skupaj počeli. Ni mi treba na grobove, da se jih spomnim, v mojem srcu zanje gori sveča, ki je toplejša in bolj žareča kot katerakoli, ki jo prižgemo na pokopališču. Ob druženju z živimi obujam spomine nanje in jih tako še najbolj intenzivno ohranjam med nami. Za mnoge niti ne vem, kje imajo grob, pa so še vedno z mano – zato, ker sem imela z njimi velikokrat Dan živih. Naredite si ga čim večkrat, mrtvih se spominjajte skozi zgodbe, ki jih boste pripovedovali živim. Živite!

 

Natalija Gorščak je bivša direktorica TV Slovenija.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
11
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.210
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.437
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.806
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.549
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.472
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.168
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.372
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.113
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.211
10/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 422