Komentar

Stoletje Zenita: Imperializem je bil in je še vedno Bibilja Evrope in Evropejcev

Zenitistične umetniške ideje po duhu sovpadajo z evropskimi -izmi, toda šele v osemdesetih letih prejšnjega stoletja so dobile status civilizacijskega preloma. V avantgardistično-zenitističnih naporih prve Jugoslavije (SHS) prepozamo suvereno, enakovredno, estetsko Evropo. Nasprotno od ideološke Evrope v najslabšem pomenu: Evropa, ki je proizvedela dve svetovni vojni, Evropa, ki je proizvedla koncept genocida in izumila holokavst. Imperializem je bil in še vedno je Bibilja Evrope in Evropejcev. Zato mi, ki prihajamo iz sveta evropske umetnosti in znanosti, tulimo na ves glas in nenehno ponavljamo in ponavljamo: "Evropa je veličastje umetnosti in znanosti! Evropejeci smo zaradi kulture judaizma in krščanstva, helenizma in renesanse, predvsem pa zaradi razsvetljenstva to, kar smo!"

30.10.2021 21:22
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Zenit   Ljubomir Micić   Zagreb   Beograd   Jugoslavija   Evropa   SHS   Miroslav Krleža   Marko Ristić

Foto: arhiv portal+

Zenitisti ne poznajo domoljubja, ker nimajo domovine.

Današnji komentar je poln klicajev! Nedavno tega se je zgodil izjemno pomemben umetniško-zgodovinski dogodek. Navkljub jugoslovanskim ruševinam še vedno obstaja prostor skupnega zgodovinskega spomina. Izšel je veličasten, večjezični zbornik Sto let Zenita, ki zaokroža petdeset let temeljnih raziskav o vzniku umetniške revije Zenit. Založila ga je galerija Rima, v njenem imenu pa lastnik galerije Aleksandar Milojević. Istočasno se spominjamo petdesetletnice smrti Ljubomirja Micića, ustanovitelja in urednika Zenita. Umetnostno zgodovinska stroka je že pred desetletji prepoznala pomen in vpliv umetniške revije Zenit, ki je izhajala v prvi fazi v Zagrebu, v drugi pa v Beogradu. Vsega skupaj šest let, od 1. februarja leta 1921 do leta 1926. Micić je objavljal v Zenitu besedila v mnogih jezikih: v francoščini, angleščini, nemščini, ruščini, madžarščini, flamščini in italjanščini. Te dni zaokrožamo slavja ob stoti obletnici nastanka revije in njenega izhajanja. 

 

Pred dvema dnevoma sem tudi sam sodeloval na predstavitvi zbornika v galeriji Matice Srbske v Novem Sadu. Urednici tega kapitalnega dela sta dr. Irina Subotič, profesorica emeritus, in Bojana Jović. Knjiga zbornik je spomenik-opozorilo nerazumevanju umetnosti v svojem času. Še dobro, da obstajajo etični strokovnjaki, zavezani svojemu poklicu, kakršna je dr. Irina Subotič, ki so neodvisni od trenutnih dikcij in kontradikcij. Ljubomir Micić si je v letih svojega delovanja nabral resnično veliko zbirko sovražnikov. Eden od osrednjih je bil enciklopedist Miroslav Krleža, drugi med njimi Krležev podrepnik, nadrealist Marko Ristić, in tretji v vrsti, Rističev podrepnik Radomir Konstantinović. Našteti po zaporedju so imeli moč izključevanja posameznikov iz kulturnega življenja v povojni, drugi Jugoslaviji. Prva, ki ga je osvetljevala, je bila poleg Zorana Markuša in Vide Ognjenovič ravno dr. Irina Subotić.

 

V zborniku je uredila petintrideset študijskih besedil avtorjev mednarodne zasedbe: iz Bolgarije, Češke, Madžarske, ZDA, Rusije, Hrvaške in naše Republike. Novomeško pomlad, njene povezave in vrzeli je v odnosu do zenitistov v zborniku predstavil dr. Marijan Dovič, umetniško revijo Tank in avantgardistične napore Ferda Delaka v povezavi z Zenitom pa je analizirala dr. Kristina Pranjić

 

Zenitistične umetniške ideje so po duhu sočasne z evropskimi -izmi, toda šele v osemdesetih letih prejšnjega stoletja so dobile status civilizacijskega preloma. V avantgardistično-zenitističnih naporih prve Jugoslavije (SHS) prepozamo suvereno, enakovredno, estetsko Evropo. Nasprotno od ideološke Evrope v najslabšem pomenu: Evropa, ki je proizvedela dve svetovni vojni, Evropa, ki je proizvedla koncept genocida in izumila holokavst. Imperializem je bil in še vedno je Bibilja Evrope in Evropejcev. Zato mi, iz sveta evropske umetnosti in znanosti, tulimo na ves glas in nenehno ponavljamo in ponavljamo: Evropa je veličastje umetnosti in znanosti. Evropejeci smo zaradi kulture judaizma in krščanstva, helenizma in renesanse, predvsem pa razsvetljenstva to, kar smo! Ne pozabimo antifašizma in antinacizma! Nikoli ne smemo pozabiti mariborskih tisočih preminulih mladeničev na Carinski postaji pozimi med letoma 1941-1942!

 

 

+++

 

Čas je pokazal, da je Zenitističen svet estetskih koordinat evropsko formativen. Prepoln estetskih formul. Na samem začetku je poleg ekspresionizma zastopal tudi dadaizem. Istočasno pa se je deklariral, podobno kot Srečko Kosovel, za antievropsko umetnost samo zato, da je lahko bil globinsko proevropski. Do skrajnosti kritičen! Kritična zavest je naš poklic! Zenitizem je proizvajal umetniška stališča, ne pa umetniških del. Vzpostavil se je kot proto-konceptualističen stilni izraz, ki ne slavi svojih izdelkov, temveč pozicionira evropski duhovni koordinatni sistem. Teoretično redefinira umetnost. To ni več glorija z roko proizvedenega, enkratnega, neponovljivega objekta, temveč deklaracija, revija, manifest; medijsko metastanje - kot umetnina! Za svojo uveljavitev je med drugim uporabljal provokacije in intervencije kot legalno orodje umetniških praks. Ljubomir Micić je bil ta, ki je izzival in provociral tradicionaliste: Poblazneli od nedolžnosti postajamo barbari! Vzpostavil je cel niz programskih prelomov v svetu estetskega. Umetnost postane tisto, kar ne bi nikoli pred tem moglo imeti statusa umetniškega dela. 

 

Potrebno je ponovno opozoriti na kompleksno metamorfozo Micićevega internacionalizma, zaradi katerega je moral emigrirati iz prve Jugoslavije. Vse do radikalnega preobrata k - nacionalnemu! Zaradi katerega je moral v drugi Jugoslaviji prestopiti v notranjo emigracijo. Micića je izgnal iz Zagreba hrvaški nacionalizem, iz Beograda srbski nacionalizem, iz Pariza pa Bretonov narcizem. Ne pozabimo nacije in nacionalizmi so ravo tako evropske konceptualizacije.

 

Smrdljivi zadah čistega uma ne more nikoli vstopiti v cono zauma! je nekdo zapisal o avantgardistčnem paradoksu! Micić je z Antievropo, z barbarogenijem evropeiziral umetnost. Njegova bodočnost je že za nami!

 

Digresija: V knjigi Slobodan Mijušković, avtor mnogih študij o Kazimirju Maleviču, opozori, da sta bila Ljubomir Micić in njegov brat Branko V. Poljanski med prvimi, ki sta prepoznala prelomnost ruske avntgardne umetnosti v svetovnem merilu. Pomembno je, pravi, da vedno, ko hočemo razumeti sebe, Evropi dodamo Rusijo, ker Evropa je tudi Rusija. Konec digresije.

 

Ljubomir Micić je prepoln kontradikcij. Ravno kontradikcija je njegova impresivna konstrukcija. Mimo pretencioznosti, eksaltiranosti, naivnosti in kontradikcij Micić prehaja v cono anti-pozicije. Na drugi strani pa smo lahko gledali v tistem času Evropo v krleževski agoniji. Micić je bil s svojim internacionalizmom tudi anti-krležijanec. Načelno je nastopal proti Krleževi poziciji: Tak bu, kako bu, kak je na veke vezda bilo! Micić je vse življenje težil k metropolitanski umetnosti. Mesto (polis) je tisto, kar vertikalizira duha. Micić je slavil paradoks. Zato ni večjega pardoksa od tega, da bo postal čez sto let osrednje izhodišče Kulturne perstolnice Evrope prav Novi Sad 2022! Če to ni zmagoslavje paradoksa, kaj potem sploh je? 

 

Anti/evropa, anti/kultura, anti/civilizacija je osnova preloma (kubizem, futurizem) modernističnega in avantgardističnega začetka iz leta 1909. Ko prepoznate v umetnini pozicijo s predpono -anti, vedite, da ste v območju modernizma! Tako nam je pred točno štirimi desetletji v Plečnikovi hiši izgovoril dr. Peter Krečič, in nadaljeval: Vse se je moralo razvrednotiti, da se je vzpostavila mlada Evropa. Micić je prevrednotil negativni kontekst besede Balkan v njeno estetsko prednost, kar je že smo po sebi temeljna -anti pozicija. Kot takšna je začetek jugoslovanske modernizacije. S to pozicijo se ni mogel strinjati levi vektor, tj. Krleža, Ristić in Konstadinović. Micić je bil levi, levi vektor. Evropa je morala ponovno postati prostor supervizje.

 

Micićev sodelavec Dragan Aleksić pravi: Vsak dada umetnik mora biti tudi antidada umetnik, če ne, sploh ne more biti dada, kaj šele umetnik! Umetnost se proizvaja v življenju, za življenje in nikakor ne izven življenja. Zenitisti ne poznajo domoljubja, ker nimajo domovine.

 

Preusmeritev paradoksa. Šolski primer:

 

Zenit je zažarel v šestih letih delovanja. Prekrival se je z odraščanjem Srečka Kosovela, ki je v svoji zreli Kons fazi povzel zenitistične in/formacije. Kosovel je bil izvrsten učenec Zenita. Tudi sam je zastopal – anti Evropo, ampak istočasno je bil tudi – anti Zenitist! Micićeva Antievropa je bila v svoji sredici popolnoma drugačna od tiste Evrope, ki je sama sebe uničevala v vojnah. Micićeva Antievropa je v svojem bistvu matematična Evropa, polna novega geometrizma, supremacije in konstrukcije. Predvsem pa evolucijskega formalizma.

 

Nenehna dilema: Mi in Evropa, ali mi Evropa! Za Micića ni dileme, čim bolj bomo proti stari Evropi, tem bolj bomo mlada Evropa. Tukaj sta si bila s Kosovelom skladna. Med tem pa so borze postala pljuča sodobne Evrope. Saj poznate tisto iz EuroNews: No comment. Brez komenatarja.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
20
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.032
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.106
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.804
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.501
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.196
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.194
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.136
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 736
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.053
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 474