Komentar

Volitve, ki prihajajo, bodo glede politične komunikacije najslabše, kar jih je videla Slovenija.

Kopica nesposobnih in interesno motiviranih političnih elit in posameznikov na levi in desni se prepira, kdo bo preko politično nastavljenih kadrov nadzoroval večji del odločanja v interesu kapitala. Kdo bo nadzoroval večji delež tajnih služb, kdo bo kontroliral svoje nasprotnike ter nabiral materiale in dokaze, na podlagi katerih se po potrebi sprožajo afere, namenjene diskreditaciji političnih strank in posameznikov v interesu medsebojnega spopada za prevlado moči.

03.11.2021 21:00
Piše: Aleksandra Pivec
Ključne besede:   Aleksandr Pivec   politika   mediji   diskreditacija   Covid-19   DeSUS

Kolesarjenje ni preveč ustvarjalno, vodni topovi še manj. To je odraz nemoči obeh, morda celo nesposobnost obeh.

Na zahodu nič novega, bi rekli za pretekle tedne dogajanja na slovenskem političnem odru. Nadaljevanje nočne more politične inkompetence, ohranjanja dolgo časa trajajoče situacije po principu "narod si bo pisal sodbo sam", pretepanje oslovih senc ter obsodba pohujšanja v dolini šentflorjanski. Pečatu zdaj že tradicionalne in prepoznavne taktike politično narekovanega in medijsko izvedenega konstrukta dodajamo še politično diskreditacijo in medijski umor kandidata za ustavnega sodnika. 

 

Svet s svetlobno hitrostjo drvi po poti prilagajanja spremenjeni globalni realnosti, strategiji usmerjanja v zelene vire energije, oblikovanju "meta svetov", ki bodo prevzeli trilijonske vrednosti potrošniške trgovine, oblikovanju novih trgovinskih in logističnih zavezništev ter oblik poslovanja, zagonu infrastrukture novih generacij, reformi bančnega sektorja, vlaganjih in reformah zdravstvenih sistemov in infrastruktur. Pri nas pa smo še vedno udobno mirni v fazi "business as usual"

 

Slovenska vladajoča in razdeljena politika se še vedno ukvarja izključno z medsebojno vojno moči, namesto da bi tem globalno nastajajočim tokovom sledila s svojo jasno vizijo. Konstruktivna politika, sposobna kreativnega in kritičnega razmišljanja in kreiranja jasnih in učinkovitih rešitev, bi lahko krize reševala, preden jo čutimo vsi oziroma začnejo trpeti državljani. Takšna politika bi pokazala mnogo višjo čustveno inteligenco vladajočih elit, kot jo izraža z neprestanim medsebojnim merjenjem moči med dvema ideološkima poloma, s čimer preko medijske vojne ustvarja tudi psihično napetost in razdvojenost med državljani. Vendar pa zato potrebuje nekaj, kar je v Sloveniji prepovedano. Pohvalo in priznanje ter seveda tudi kritiko, ki pa mora biti konstruktivna. 

 

Kopica nesposobnih in interesno motiviranih političnih elit in posameznikov na levi in desni se prepira, kdo bo preko politično nastavljenih kadrov nadzoroval večji del odločanja v interesu kapitala. Kdo bo nadzoroval večji delež tajnih služb, kdo bo kontroliral svoje nasprotnike ter nabiral materiale in dokaze, na podlagi katerih se po potrebi sprožajo afere, namenjene diskreditaciji političnih strank in posameznikov v interesu medsebojnega spopada za prevlado moči.

 

Upam, da smo po skoraj dveh letih investirali dovolj sredstev za prostorske zdravstvene kapacitete za obvladovanje potreb zdravljenja Covida. A kaj ko smo zdaj ostali brez dovolj kadra v zdravstvu, pri čemer nihče ne ve, kam sta izginili dve generaciji zdravnikov in medicinskega osebja, ki sta šolanje končali v času Covid-19. Še vedno se niso dogovorili, kdo naj obvladuje večje državne sisteme.

 

Teme kot digitalizacije državne uprave, debirokratizacija, razbremenitev plač, zakon o dolgotrajni oskrbi ter domovi za ostarele, strategija gospodarjenja z državnim premoženjem za zagotavljanje vzdržnega pokojninskega sistema in sistem stabilnega zdravstvenega varstva so izginile iz vladnih in opozicijskih strank. Zelo verjetno se bodo pojavile na reklamnih plakatih takoj, ko se bo začelo obdobje predvolilne kampanje. Svet se pa vztrajno vrti naprej.

 

Na plano praktično dnevno prihajajo zapisi režiranih konstruktov destabilizacije posameznih političnih strank in njenih posameznikov z jasnimi strategijami in cilji različnih interesnih skupin. Kdo je rušil DeSUS in zakaj, šokantni zapisi o kandidatu za ustavnega sodnika, kakšno diskreditacijo je naša politična elita sestavila proti njegovi kandidaturi kljub njegovim strokovnim referencam in evidentnemu 20-letnemu raziskovalnemu delu. Kako skrbno so sestavljali rušenje mene z mesta predsednice DeSUS, ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter podpredsednice vlade, da bi me "umaknili" iz političnega prostora in destabilizirali stranko. Zaskrbljujoče je dejstvo, kako so nekateri mediji sodelovali pri uresničitvi tega pomembnega cilja – in kako cilj opravičuje sredstva. Svet se pa še vedno vrti naprej … 

 

In pri tem so nas na vseh področjih prehiteli Slovaki, Čehi in Poljaki, ki smo jim bili Slovenci svetilnik še v časih pristopa v EU kot "najperspektivnejša država in zgled v tranziciji". Mogoče imajo te države pač sposobnejše politično elito – tako vsaj kažejo njihovi rezultati. Težko rečem, da so zato krivi ljudje, ki delajo za minimalne plače, obremenjene s takšno bruto postavko, da bi vsak prejemnik lahko k zobozdravniku prišel na vrsto v 1 tednu – po belo, ne črno zalivko. In kjer predstojnik oddelka ne bi pacientu rekel, da zlomljenega prsta ne bo zdravil, ker "pacient ne igra violine in ga ne potrebuje". In politiki obsojajo zasebnike v zdravstvu kot del problema, pri čemer pa ne povedo (verjetno iz nesposobnosti, ne iz hudobije), da v kolikor ne bi bilo zasebnih zobozdravnikov, bi ljudje, kljub "v zlatu plačanih bruto prispevkov pri plači" hodili brezzobi. Tako pa ljudje sami rešujejo zdravstveno blagajno na način, da poleg že plačanih prispevkov sami plačujejo zobozdravnike in druge zasebnike, da pridejo do osnovne zdravstvene zaščite, zdravja in dostojanstva, ker vodstvo zdravstvenih blagajn ni sposobno zagotoviti vsem enakega in z ustavo zaščitenega pravočasnega in potrebnega dostopa do zdravstvenih uslug. Ne v obsegu, ne v času. In samoplačništvo je tako postalo del sistemske ureditve javnega zdravstva, drugače si tega ne znam več razlagati.

 

Ko smo že pri omenjeni violini – vedno bolj sem prepričana, da odgovor na izhod iz te situacije niso politiki (posebej ne obstoječi). Rešitev je ponovni zagon ustvarjalnosti in komunikacije. Volitve, ki prihajajo, bodo iz naslova nivoja politične komunikacije najslabše, kar jih je videla Slovenija. Vsaj videno po obstoječi politični kulturi in odnosih, medijski nastrojenosti enih proti drugim ter vseh proti vsem. Del tega trenda je tudi padec politične kulture in komunikacije v svetu (Amerika, Evropa) – in naša politika to zna zelo dobro razumeti, kopirati in se temu prilagoditi, žal pa pri sledenju in posnemanju razvojnih vprašanj ter ustvarjanja uspešnejše prihodnosti tega ni sposobna.

 

Pri tem pa ne smemo pozabiti, da so skozi celotno zgodovino nivo komunikacije uspešno dvigovali kultura, umetnost in ustvarjalnost. Pisatelji, pesniki, glasbeniki, slikarji, kiparji, gledališčniki, plesalci, amaterski in profesionalni, sodobni in tradicionalni, so skozi zgodovino postavljali družbene komunikacijske norme, ki so človeštvo dvigali iz preprostega živalskega sveta in medsebojnega boja na nivo civilizacije in medsebojnega sodelovanja in sinergije.

 

Kultura in znanost si svoje pravo mesto (kot tudi spoštovanje ter proračun za prihodnost) izborita v takšnih časih, kot jih preživljamo sedaj. Kolesarjenje ni preveč ustvarjalno, vodni topovi še manj. To je odraz nemoči obeh, morda celo nesposobnost obeh.

 

Covid kriza, eksistenčna in psihološka kriza ter predvsem politična kriza in pomanjkanje znanja, sposobnosti in volje za zagon ustvarjalnosti, ustvarjanja delovnih mest z višjo dodano vrednostjo, nadgradnja šolskega sistema, vlaganje v znanost in kulturo, skrb za starejše in mlade družine ter oblikovanje konkurenčnih prednosti Slovenije za prihodnost ter medsebojno sinergijo predstavljajo probleme, na katere lahko odgovori (tudi) kultura. Ne samo tista, ki je financirana z državnimi sredstvi, ampak še posebej tista, ki čuti, da lahko z ustvarjalnostjo doseže majhne ali velike premike v družbi in v konceptu. Mogoče je ta ustvarjalni potencial skrit v tihi večini, ki jo večkrat izpostavljam in na njen odziv in glas najbolj računamo. Glas tiste tihe večine ljudi, ki jih je morda strah, mogoče se jim zdi vse skupaj brezupno, mogoče so preveč samokritični. Upam, da končno pridejo iz tihe večine v glasno manjšino, ki bo naredila razliko v času umiranja dosedanje slovenske družbene pogodbe in izpetega političnega sistema oziroma (ne)kulture in jo popeljala v smeri novega družbenega dogovora, s katerim bomo končno stopili na pot boljše prihodnosti za ljudi in državo.

  

Kultura - in ustvarjalnost nasploh - je ključna za izgradnjo slovenske družbe po covidu. Kultura je pomembno zdravilo pri lajšanju psiholoških težav, občutkov praznine, ki jo povzroči takšna kriza. Bo pomemben gradnik družbe in njenih sprememb, če želimo družbo spraviti nazaj na nivo, ki mu rečemo zdrava, ustvarjalna, delovna, humanitarna, empatična, realna, vključujoča in optimistična, pogumna ter odločna družba.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
19
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
12
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.214
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.442
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.808
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.554
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.480
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.177
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.378
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.116
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.212
10/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 463