Komentar

Primer Petan & Vizjak ali kdo je komu gnetel sodniška jajca

Objava pogovora med Bojanom Petanom in Andrejem Vizjakom o prevzemu pomembnih turističnih subjektov odpira številna vprašanja. Omejil se bom na Vizjakovo izjavo, da bodo kakšnemu sodniku "strli jajca", če bo povzročal težave pri managerskih prevzemih. Ali so komu v sodstvu res strli jajca ali ne, sicer ne vem. Vem pa veliko o objektivni vlogi Bojana Petana pri gnetenju mojih testisov ...

 

04.11.2021 20:00
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   Zvjezdan Radonjić   Bojan Petan   Andrej Vizjak   Dnevnik   Vrhovno sodišče   mediji   Marjan Pogačnik   Nina Betteto   Milko Novič   Janko Jamnik

Fotomontaža: portal+

Že sedem polnih let se ve, kdo je ubil Janka Jamnika, pa celotna politika, državno tožilstvo, policija in sodstvo obračajo glavo. Ali morda obstaja kakšen zvočni zapis o pogovorih na to temo? Do objave katerega, se bojim, bomo trpeli vso to mafijo nad našimi glavami.

Ne vem sicer, kakšno nalogo dajalno (subjektivno) vlogo je imel Bojan Petan kot direktor Dnevnika pri hujskanju svojih medijskih psov name, vendar je dejstvo, da me časnik Dnevnik blati od poteka zadeve obdolženega Milka Noviča – nadomestnega morilca Janka Jamnika, za katerega policija in državno tožilstvo vesta, kdo je naročnik umorov, imata ga na dosegu roke (razen če kazen zapora namesto v Sloveniji "prestaja" v Iranu ali Libanonu), toda morda je kakšen ideološki sostorilec iz območij Dnevnika in Petana strl jajca policistom, ali je ženska rodila na državnem tožilstvu. V vseh primerih je bil Bojan Petan tisti, ki je s posredovanjem podrejenih mu novinarskih steklih psov več let gnetel moja jajca in jih bo tudi v bodoče.

 

 

II.

 

Na medmrežju lahko izsledite samohvale tega obskurnega političnega podrepja, kloake slovenske morale, plačanega likvidatorja vsega poštenega, nasprotujočega Petanovim podjetniškim posegom. Kdor zmore brati omenjeno mentalno drisko naj prebere (spodaj) izseke samohvaljenja:

 

"Časnik Dnevnik je razvil tudi tematske oglasne priloge, ki izhajajo kot del časnika, prepoznavnost in branost pa sta si utrdili tudi rubriki Zaposlitve & kariera ter Gazele."

 

"Bogata zgodovina časopisnega založništva, dolgoletna tradicija izdajateljske dejavnosti, kakovost novinarskega dela, njen položaj na trgu tiskanih medijev ter sedanja vloga in pomen za razvoj slovenske družbe časopisno hišo Dnevnik danes umeščajo med vodilne medijske hiše v državi."

 

"S snovanjem kakovostnih tiskanih in elektronskih edicij ter projektov želimo spodbujati razvoj in napredek družbe, v kateri delujemo. Zbiramo, interpretiramo, ustvarjamo in posredujemo relevantne novice, informacije, analize, stališča ter zabavne vsebine, ki prinašajo dodano vrednost splošni javnosti, poslovni skupnosti in oglaševalcem. Zavezani smo visokim standardom zagotavljanja kakovostnih vsebin in spoštovanju novinarske etike."

 

 

III.

 

Zgodovina lastniških, uredniških in novinarskih povezav se bere kot triler:

 

1.1.2009 ... Ali Žerdin postane odgovorni urednik časnika Dnevnik.

 

10.2.2010 ... Suzana Rankov prevzame funkcijo začasne odgovorne urednice časnika Dnevnik.

 

29.10.2011 ... Bojan Petan prevzame funkcijo začasnega predsednika uprave.

 

6.9.2012 ... Bojan Petan postane predsednik uprave družbe Dnevnik, d.d.

 

22.11.2012 ... Primož Cirman prejme nagrado Consortium Veritatis.

 

31.1.2014 ... Slovenec leta 2013 so Terme Čatež.

 

1.11.2015 ... Miran Lesjak postane novi odgovorni urednik časopisa Dnevnik.

 

 

Vendar se v nobeni samohvali časopis ne opredeli do lastninske strukture, v kateri je na vidnem mestu DZS, ravno tako pod nadzorom Bojana Petana. Slednji je torej od leta 2011 dalje neposredni upravitelj časopisa, pa ni nenavadno, da je isti za pravno osebo leta 2013 izbral Terme Čatež, v kateri je Bojan Petan vzpostavil lastništvo. Na položajih nagrajencev, odgovornih urednikov in vidnih novinarjev se vrstijo osebe, globoko prepletene z zaščito tajkunskih struktur in zatiranjem vsega neodvisnega, njim škodljivega, vključujoč sodniška jajca.

 

Naj ta del observacije zaključim z dejstvom, da se mi je junija 2018, preden mi je zunanji sodelavec časopisa Marjan Pogačnik izrekel suspenz, poštena novinarka te superlativne medijske hiše na robu solz upravičevala, ker me je blatila po naročilu odgovornega urednika (zapisanega Lesjaka), da sem nenavadno pošten človek in si tega ne zaslužim, moram pa razumeti njen položaj

  

Seveda sem ga razumel.

 

 

IV.

 

Ta bogato zgodovinski, tematsko prepoznaven in bran, novinarsko kakovosten razvijalec slovenske družbe, vodilni medij v državi etc. je več let usodno prepleten, vpet v sodni sistem, s katerim si menjavata kadre. Iste osebe krožijo med strukturami Vrhovnega sodišča, vladnimi vodilnimi strukturami in "neodvisno" časopisno hišo, ki je za leto 2013 kot Slovenca leta razglasila družbo – predmet zdaj že zgodovinskega barantanja med ministrom in lastnikom časopisa.

 

Tako med tremi zapisanimi strukturami kroži tudi oseba v bližnji povezavi z osebo, ki mi je odredila suspenz, čigar otroci divjajo nekaznovano po šolskih inštitucijah, učiteljem se grozi z  visokih sodnih položajev, otroci so pa divjaki po obrazcu lastnih staršev, ki se v trgovskih centrih derejo v slušalko "Kje si, krava neumna?" vpričo okoli 50 ljudi. Slednji je moj suspenz utemljil v neprimernem izražanju do sodnih struktur in posameznih sodnih biričev, ob amneziji do lastne enormne primitivnosti, izražene večkrat v šolski ustanovi in trgovini. Prič imam seveda dovolj za dokazovanje tako imenovanega dejstva resnice, pa zasebnih tožb ne pričakujem. Vsa ta sodniška struktura bo podvila rep, v javnosti se ne bodo izpostavljali iz skrbi do sodniškega ugleda. Ugleda pajacev in lakajev v službi globoke države, ki jih postavlja na položaje in jim ščiti hrbte, da jim ne more nihče nič. Tako kot me Marjan Pogačnik ni nikdar zasebno tožil, ko sem ga javno označeval za udbo-mafijaša, prodano dušo, nestrokovneža in še s čem vedoč, da imam za vsako trditev dovolj močnih dokazov, s katerimi se javnost (izven nadzora Dnevnika) ne sme seznaniti. 

 

Naj zgodbo o sodelovanju zaključim z dejstvom, da je udarna Pečanova fekalična pest Dnevnika (po podatkih, ki jih imam neposredno iz Pogačnikovega urada in varnostnikov) med mojim medijskim linčanjem vsakodnevno obiskovala predsednika (kot tudi piarovsko službo Vrhovnega sodišča), od koder je zajemal podatke za mojo likvidacijo. Marjana Pogačnika javno pozivam, naj me zasebno toži, da mu bom pred javnostjo v obraz postregel s podatki, kdo vse je zaznal prihode Dnevnikovega drekača v njegov kabinet.

 

Posebna zgodba je tedanja ministrica za pravosodje, ki je moja likvidacija ni kaj dosti zanimala, sedaj se pa zgraža nad izjavami o stiskanju sodniških jajc. Ko so jih stiskali meni, v korist teh istih Petanvih krogov v medijih, sodstvu in njenem delovnem okolju, je hodila na seje Sodnega sveta, na obravnavanje predloga slovite Nine Betteto, da se naj sodnikom prepove dajanje izjav, razen tistim, ki jih bo za to pooblastila Bettetova osebno ali kdo iz njenega omrežja!

 

Izjave bi bile seveda nemudoma publicirane v Dnevniku, od koder bi prihajali osladni komentarji o delovanju tega pošastnega mehanizma v službi Petana in podobnih obdelovalcev zlagane medijske podobe. Če je specialistka za vprašanja vodovoda in ostalih komunalij, preseljena na položaj ministrice za vse, post festum tako zgrožena nad Vizjakom, bi bilo zanimivo izvedeti, ali je zgrožena nad aktivnim sodelovanjem v snovanju predpisa, ki bi sodnikom branil pravico do govora?! Oboje je enako bedno. Tako kot Vizjak nima kaj početi v politiki in bi ob posedovanju minimuma morale moral odstopiti, bi tudi Katičeva ne smela opravljati ničesar, kar je v povezavi z državo!

 

 

V.

 

Posledice delovanja države, kot je delovala ves čas od osamosvojitve dalje, so nekaj, o čemer pišem v javnosti več let, da me od tipkanja že bolijo roke. Šele ob mojem osebnem linču sem dojel resnost zadeve. Obramba tajkunskih okopov je pripravljena vključiti trupla in molk države. Že sedem polnih let se ve, kdo je ubil Janka Jamnika, pa celotna politika, državno tožilstvo, policija in sodstvo obračajo glavo. Ali morda obstaja kakšen zvočni zapis o pogovorih na to temo? Do objave katerega, se bojim, bomo trpeli vso to mafijo nad našimi glavami.

 

Stališče avtorja ne odraža nujno mnenja uredništva.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.403
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.624
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.562
04/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.785
05/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.769
06/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.268
07/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.558
08/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.038
09/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.351
10/
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
Krištof Zevnik
Ogledov: 2.409