Komentar

Uredniški komentar: "Čudežnih" 130 novih postelj na intenzivni negi je Janševa ruska ruleta, ki si jo noben odgovoren politik ne bi smel privoščiti

Presenetljivo se zdi, da se vlada na maratonski seji, ki dokazuje, kako zelo razdeljeni so ministri in ministrice, ni odločila za odločnejše ukrepe v boju proti covidu. Morda so (optimistično) ocenili, da bo dodatnih 130 postelj za intenzivno nego, ki so jih čudežno, čez noč našli v slovenskih bolnišnicah, lahko rešilo zdravstveni sistem pred zlomom. Morda ga bo, ni pa nujno. Če je ocena napačna in če se ljudje še naprej ne bodo držali predpisanih ukrepov, potem je vlada naredila hudo napako, ki bo za vedno vklesana na nagrobnikih slovenskih pokopališč. A glede na dosedanje izkušnje in "poštenjakarsko" mentaliteto presenetljivo velikega števila sonarodnjakov mislim, da je vlada napačno ocenila razmere in da je sprejela napačno odločitev.

05.11.2021 22:59
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   vlada   lockdown   Brdo   Janez Poklukar   Zdravko Počivalšek   Janez Janša   zdravstvo

Foto: Vlada Republike Slovenije / twitter

Premierjeva odločitev, da ne podpre lockdowna, pomeni podobno tveganje kot ruska ruleta; morda se ne bo zgodilo nič, lahko pa da bomo slišali strahovit pok, ko se bo lomil slovenski zdravstveni sistem ...

Petkova konferenca za novinarje, ki jo je po seji na Brdu sklicala vlada, se je začela s 195 minutami zamude. Če pustimo ob strani simboliko odnosa oblasti do medijev, javnosti oziroma državljanov, potem sta v ozadju pravzprav velika zadrega in neodločenost vlade. Na tnalu sta bili namreč ponovno dve vrednoti, naj se sliši še tako patetično: delo oziroma denar na eni ter zdravje oziroma življenje na drugi strani. Nekoliko strožji ukrepi, ob katerih bi gospodarstvo še vedno delovalo nemoteno, ali pa popolno zaprtje države, lockdown? Kdor je pričakoval odločno potezo in 10 ali 14-dnevni lockdown, s katerim bi bržkone rešili slovenske bolnišnice pred zlomom v drugi polovici tega meseca, je bil presenečen ...

 

Da je vlada še kako razdeljena, dokazuje prav ta astronomska zamuda. Podpredsednik Počivalšek se je v zadnjih dneh precej jasno opredelil proti lockdownu, na drugi strani minister za zdravje Poklukar ne more ohraniti niti črke d od dostojanstva, če vlada ne bo nemudoma začela zmanjševati strahovitega pritiska na slovenske bolnišnice, v katerih so čez noč čudežno "našli" skoraj 130 novih postelj za intenzivno nego covid pacientov. Zagotovo je bil to tudi zadnji čudež slovenskega javnega (državnega) zdravstva v tej epidemiji. Ki je, če smo pravniško pikolovski, ta hip pravzaprav sploh ni. Če bi jo vlada razglasila, bi namreč to za seboj potegnilo precej finančnih posledic.

 

Toda vse to ne odgovori na ključno dilemo: zakaj bi dali ekonomiji ali denarju, kar je v bistvu končna transmisija dela, prednost pred človeškim življenjem? Ali smo po poldrugem letu življenja s covidom izgubili že toliko čuta za humanizem, da je treba največjo zdravstveno krizo v moderni zgodovini presojati skozi denar, dobiček, kapital? Morda je vprašanje napačno zastavljeno, morda obstaja tudi nekakšna vmesna rešitev, ki še vedno daje prednost človeškemu življenju, obenem pa ni povsem brez posluha za "delovanje gospodarstva"?

 

Kakšen lockdown si vlada sploh predstavlja? Kajti če bi spet takšen, kakršen je bil lani, potem je jasno dvoje: da bomo ponavljali stare napake in da kakšnega posebnega učinka od tega ne bo. Kar pomeni, da smo do februarja ali marca obsojeni na vse razsežnosti izgubljene bitke s covidom. O številu mrtvih nihče noče ugibati, vendar se ponovno obetajo štirimestne številke. S to razliko, da je letos zdravstveni sistem dejansko v zadnjih vzdihljajih in da brez konkretnega ukrepa ne bo zdržal niti do konca meseca - ob predpostavki, da je dejansko na voljo 300 intenzivnih postelj. To pa pomeni samo še več mrtvih. Ampak dejansko veliko več mrtvih!

 

Kaj je takšen konkreten ukrep, s katerim bi preprečili skorajšnji zlom zdravstvenega sistema, je v petek zvčer na vladni seji najbolj konkretno govoril minister za zdravje. Kajti brez lockdowna, ampak tistega resničnega, ki bi trajal najmanj deset dni, se bodo bolnišnice sesule in sistem bo enostavno kolabiral.

 

Če se za hip postavim v kožo ministra za zdravje, si lahko predstavljam, kako grozljiv občutek mora biti, da moraš svoje kolege ministre prepričevati v takšen radikalen, politično izjemno nepriljubljen in osovražen ukrep. Toda Poklukar ni politik in zato mu (na srečo) ni treba misliti na predvolilno kampanjo in volitve, za katere si izgubljeni predsednik želi, da bi bile 24. aprila prihodnje leto. Na prvi možni datum. Čim prej.

 

Poklukarju za razliko od politikov koalicije in opozicije ni treba misliti na všečnost pred javnostjo in priljubljenost. V tem pogledu je neprimerno manj obremenjen od ministrskih kolegov, ki so si prav zaradi političnih kalkulacij včeraj dolge ure razbijali glave z vprašanjem, kakšno strategijo uporabiti v doslej neuspešnem boju proti novemu koronavirusu, ki grozi, da bo v četrtem valu opustošil Slovenijo? V začaranem krogu, ki se ponavlja že več kot leto dni, so premlevali tisto o nekakšnem zaostrovanju obstoječih ukrepov. Da ja ne bi bilo treba poseči po lockdownu. Ki tako ali tako ne bi bil učinkovit, saj je znano, da se skoraj polovica Slovencev ne drži ukrepov, ker bodisi ne verjamejo v virus bodisi tako zelo sovražijo vlado, da so že zaradi tega proti vsemu, kar odloči ali uveljavlja ta vlada.

 

Seveda razumem ljudi. Dvajset mesecev se počutijo kot hrčki, ki poganjajo kolo, vrtijo ga in vrtijo, pa se nikamor ne premaknejo. Frustrirani so. Slovenci so poleg tega - roko na srce - še izjemno čudaški, ko gre za teorije zarot, precej pa šepa tudi splošna razgledanost, zato se nekaterim zdi, da epidemija pustoši le po Sloveniji in nekaterih okoliških državah, za katere so že slišali ali tam celo kdaj bili, medtem ko drugod po svetu živijo povsem normalno življenje ... Spet drugi, ki sicer vedo, da Slovenija ni izolirani otok v tej pandemiji, pa so prestrašeni in verjamejo, da gre pri vsem tem zgolj za to, da se jim omejijo ali celo odvzamejo tiste pravice, za katere se je nekoč zdelo, da so samoumevne. Za vsako izmed teh "skupin" lahko našel določeno stopnjo razumevanja ali celo empatije. Strah ohromi razum.

 

Toda nič ni tako srhljivo od samomorilske patologije, ki je zajela državo zaradi politične polarizacije. Da precejšen del ljudi naklepno in zavestno sabotira predpisane ukrepe izključno zato, ker za njimi stoji osovražena oblast, je nekaj, kar normalen človek težko razume. Toda s tem smrtonosnim fenomenom se zdaj soočamo in dokler ne bo prevladalo spoznanje, da epidemija nima zveze s politiko, ne bo bolje. S politiko ima zvezo edinole odločitev glede ukrepov za zajezitev epidemije. Lockdown je v končni konsekvenci vedno politična odločitev.

 

Na nek način je minister za zdravje vseeno postal politik, kajti odločitev o zvišanju plač medicinskim sestram je koncesija, ki si jo je izposloval na račun lockdowna. Takšna poteza se zdi najmanj moralno sporna, čeprav je v tem pogledu Poklukar neprimerljivo manj tvegal od svojega šefa. Premierjeva odločitev, da ne podpre lockdowna (s čemer se je postavil na stran Počivalška), je namreč vsaj tako tvegana politična igra kot ruska ruleta; lahko da ne bo nič, lahko pa bomo slišali strahovit pok, ko se bo lomil slovenski zdravstveni sistem ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
6
31.01.2023 11:10
No pa smo poleg vseh dnevnih dogodivščin, političnih, modnih, protokolarnih, muzejskih peripetij v naši deželici dobili še pravo ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.547
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.738
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.694
04/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.839
05/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.550
06/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.161
07/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.050
08/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 629
09/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.844
10/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 454