Komentar

Uredniški komentar: "Čudežnih" 130 novih postelj na intenzivni negi je Janševa ruska ruleta, ki si jo noben odgovoren politik ne bi smel privoščiti

Presenetljivo se zdi, da se vlada na maratonski seji, ki dokazuje, kako zelo razdeljeni so ministri in ministrice, ni odločila za odločnejše ukrepe v boju proti covidu. Morda so (optimistično) ocenili, da bo dodatnih 130 postelj za intenzivno nego, ki so jih čudežno, čez noč našli v slovenskih bolnišnicah, lahko rešilo zdravstveni sistem pred zlomom. Morda ga bo, ni pa nujno. Če je ocena napačna in če se ljudje še naprej ne bodo držali predpisanih ukrepov, potem je vlada naredila hudo napako, ki bo za vedno vklesana na nagrobnikih slovenskih pokopališč. A glede na dosedanje izkušnje in "poštenjakarsko" mentaliteto presenetljivo velikega števila sonarodnjakov mislim, da je vlada napačno ocenila razmere in da je sprejela napačno odločitev.

05.11.2021 22:59
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   vlada   lockdown   Brdo   Janez Poklukar   Zdravko Počivalšek   Janez Janša   zdravstvo

Foto: Vlada Republike Slovenije / twitter

Premierjeva odločitev, da ne podpre lockdowna, pomeni podobno tveganje kot ruska ruleta; morda se ne bo zgodilo nič, lahko pa da bomo slišali strahovit pok, ko se bo lomil slovenski zdravstveni sistem ...

Petkova konferenca za novinarje, ki jo je po seji na Brdu sklicala vlada, se je začela s 195 minutami zamude. Če pustimo ob strani simboliko odnosa oblasti do medijev, javnosti oziroma državljanov, potem sta v ozadju pravzprav velika zadrega in neodločenost vlade. Na tnalu sta bili namreč ponovno dve vrednoti, naj se sliši še tako patetično: delo oziroma denar na eni ter zdravje oziroma življenje na drugi strani. Nekoliko strožji ukrepi, ob katerih bi gospodarstvo še vedno delovalo nemoteno, ali pa popolno zaprtje države, lockdown? Kdor je pričakoval odločno potezo in 10 ali 14-dnevni lockdown, s katerim bi bržkone rešili slovenske bolnišnice pred zlomom v drugi polovici tega meseca, je bil presenečen ...

 

Da je vlada še kako razdeljena, dokazuje prav ta astronomska zamuda. Podpredsednik Počivalšek se je v zadnjih dneh precej jasno opredelil proti lockdownu, na drugi strani minister za zdravje Poklukar ne more ohraniti niti črke d od dostojanstva, če vlada ne bo nemudoma začela zmanjševati strahovitega pritiska na slovenske bolnišnice, v katerih so čez noč čudežno "našli" skoraj 130 novih postelj za intenzivno nego covid pacientov. Zagotovo je bil to tudi zadnji čudež slovenskega javnega (državnega) zdravstva v tej epidemiji. Ki je, če smo pravniško pikolovski, ta hip pravzaprav sploh ni. Če bi jo vlada razglasila, bi namreč to za seboj potegnilo precej finančnih posledic.

 

Toda vse to ne odgovori na ključno dilemo: zakaj bi dali ekonomiji ali denarju, kar je v bistvu končna transmisija dela, prednost pred človeškim življenjem? Ali smo po poldrugem letu življenja s covidom izgubili že toliko čuta za humanizem, da je treba največjo zdravstveno krizo v moderni zgodovini presojati skozi denar, dobiček, kapital? Morda je vprašanje napačno zastavljeno, morda obstaja tudi nekakšna vmesna rešitev, ki še vedno daje prednost človeškemu življenju, obenem pa ni povsem brez posluha za "delovanje gospodarstva"?

 

Kakšen lockdown si vlada sploh predstavlja? Kajti če bi spet takšen, kakršen je bil lani, potem je jasno dvoje: da bomo ponavljali stare napake in da kakšnega posebnega učinka od tega ne bo. Kar pomeni, da smo do februarja ali marca obsojeni na vse razsežnosti izgubljene bitke s covidom. O številu mrtvih nihče noče ugibati, vendar se ponovno obetajo štirimestne številke. S to razliko, da je letos zdravstveni sistem dejansko v zadnjih vzdihljajih in da brez konkretnega ukrepa ne bo zdržal niti do konca meseca - ob predpostavki, da je dejansko na voljo 300 intenzivnih postelj. To pa pomeni samo še več mrtvih. Ampak dejansko veliko več mrtvih!

 

Kaj je takšen konkreten ukrep, s katerim bi preprečili skorajšnji zlom zdravstvenega sistema, je v petek zvčer na vladni seji najbolj konkretno govoril minister za zdravje. Kajti brez lockdowna, ampak tistega resničnega, ki bi trajal najmanj deset dni, se bodo bolnišnice sesule in sistem bo enostavno kolabiral.

 

Če se za hip postavim v kožo ministra za zdravje, si lahko predstavljam, kako grozljiv občutek mora biti, da moraš svoje kolege ministre prepričevati v takšen radikalen, politično izjemno nepriljubljen in osovražen ukrep. Toda Poklukar ni politik in zato mu (na srečo) ni treba misliti na predvolilno kampanjo in volitve, za katere si izgubljeni predsednik želi, da bi bile 24. aprila prihodnje leto. Na prvi možni datum. Čim prej.

 

Poklukarju za razliko od politikov koalicije in opozicije ni treba misliti na všečnost pred javnostjo in priljubljenost. V tem pogledu je neprimerno manj obremenjen od ministrskih kolegov, ki so si prav zaradi političnih kalkulacij včeraj dolge ure razbijali glave z vprašanjem, kakšno strategijo uporabiti v doslej neuspešnem boju proti novemu koronavirusu, ki grozi, da bo v četrtem valu opustošil Slovenijo? V začaranem krogu, ki se ponavlja že več kot leto dni, so premlevali tisto o nekakšnem zaostrovanju obstoječih ukrepov. Da ja ne bi bilo treba poseči po lockdownu. Ki tako ali tako ne bi bil učinkovit, saj je znano, da se skoraj polovica Slovencev ne drži ukrepov, ker bodisi ne verjamejo v virus bodisi tako zelo sovražijo vlado, da so že zaradi tega proti vsemu, kar odloči ali uveljavlja ta vlada.

 

Seveda razumem ljudi. Dvajset mesecev se počutijo kot hrčki, ki poganjajo kolo, vrtijo ga in vrtijo, pa se nikamor ne premaknejo. Frustrirani so. Slovenci so poleg tega - roko na srce - še izjemno čudaški, ko gre za teorije zarot, precej pa šepa tudi splošna razgledanost, zato se nekaterim zdi, da epidemija pustoši le po Sloveniji in nekaterih okoliških državah, za katere so že slišali ali tam celo kdaj bili, medtem ko drugod po svetu živijo povsem normalno življenje ... Spet drugi, ki sicer vedo, da Slovenija ni izolirani otok v tej pandemiji, pa so prestrašeni in verjamejo, da gre pri vsem tem zgolj za to, da se jim omejijo ali celo odvzamejo tiste pravice, za katere se je nekoč zdelo, da so samoumevne. Za vsako izmed teh "skupin" lahko našel določeno stopnjo razumevanja ali celo empatije. Strah ohromi razum.

 

Toda nič ni tako srhljivo od samomorilske patologije, ki je zajela državo zaradi politične polarizacije. Da precejšen del ljudi naklepno in zavestno sabotira predpisane ukrepe izključno zato, ker za njimi stoji osovražena oblast, je nekaj, kar normalen človek težko razume. Toda s tem smrtonosnim fenomenom se zdaj soočamo in dokler ne bo prevladalo spoznanje, da epidemija nima zveze s politiko, ne bo bolje. S politiko ima zvezo edinole odločitev glede ukrepov za zajezitev epidemije. Lockdown je v končni konsekvenci vedno politična odločitev.

 

Na nek način je minister za zdravje vseeno postal politik, kajti odločitev o zvišanju plač medicinskim sestram je koncesija, ki si jo je izposloval na račun lockdowna. Takšna poteza se zdi najmanj moralno sporna, čeprav je v tem pogledu Poklukar neprimerljivo manj tvegal od svojega šefa. Premierjeva odločitev, da ne podpre lockdowna (s čemer se je postavil na stran Počivalška), je namreč vsaj tako tvegana politična igra kot ruska ruleta; lahko da ne bo nič, lahko pa bomo slišali strahovit pok, ko se bo lomil slovenski zdravstveni sistem ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
12
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.213
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.440
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.808
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.551
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.477
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.171
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.374
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.116
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.212
10/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 437