Komentar

Uredniški komentar: "Čudežnih" 130 novih postelj na intenzivni negi je Janševa ruska ruleta, ki si jo noben odgovoren politik ne bi smel privoščiti

Presenetljivo se zdi, da se vlada na maratonski seji, ki dokazuje, kako zelo razdeljeni so ministri in ministrice, ni odločila za odločnejše ukrepe v boju proti covidu. Morda so (optimistično) ocenili, da bo dodatnih 130 postelj za intenzivno nego, ki so jih čudežno, čez noč našli v slovenskih bolnišnicah, lahko rešilo zdravstveni sistem pred zlomom. Morda ga bo, ni pa nujno. Če je ocena napačna in če se ljudje še naprej ne bodo držali predpisanih ukrepov, potem je vlada naredila hudo napako, ki bo za vedno vklesana na nagrobnikih slovenskih pokopališč. A glede na dosedanje izkušnje in "poštenjakarsko" mentaliteto presenetljivo velikega števila sonarodnjakov mislim, da je vlada napačno ocenila razmere in da je sprejela napačno odločitev.

05.11.2021 22:59
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   vlada   lockdown   Brdo   Janez Poklukar   Zdravko Počivalšek   Janez Janša   zdravstvo

Foto: Vlada Republike Slovenije / twitter

Premierjeva odločitev, da ne podpre lockdowna, pomeni podobno tveganje kot ruska ruleta; morda se ne bo zgodilo nič, lahko pa da bomo slišali strahovit pok, ko se bo lomil slovenski zdravstveni sistem ...

Petkova konferenca za novinarje, ki jo je po seji na Brdu sklicala vlada, se je začela s 195 minutami zamude. Če pustimo ob strani simboliko odnosa oblasti do medijev, javnosti oziroma državljanov, potem sta v ozadju pravzprav velika zadrega in neodločenost vlade. Na tnalu sta bili namreč ponovno dve vrednoti, naj se sliši še tako patetično: delo oziroma denar na eni ter zdravje oziroma življenje na drugi strani. Nekoliko strožji ukrepi, ob katerih bi gospodarstvo še vedno delovalo nemoteno, ali pa popolno zaprtje države, lockdown? Kdor je pričakoval odločno potezo in 10 ali 14-dnevni lockdown, s katerim bi bržkone rešili slovenske bolnišnice pred zlomom v drugi polovici tega meseca, je bil presenečen ...

 

Da je vlada še kako razdeljena, dokazuje prav ta astronomska zamuda. Podpredsednik Počivalšek se je v zadnjih dneh precej jasno opredelil proti lockdownu, na drugi strani minister za zdravje Poklukar ne more ohraniti niti črke d od dostojanstva, če vlada ne bo nemudoma začela zmanjševati strahovitega pritiska na slovenske bolnišnice, v katerih so čez noč čudežno "našli" skoraj 130 novih postelj za intenzivno nego covid pacientov. Zagotovo je bil to tudi zadnji čudež slovenskega javnega (državnega) zdravstva v tej epidemiji. Ki je, če smo pravniško pikolovski, ta hip pravzaprav sploh ni. Če bi jo vlada razglasila, bi namreč to za seboj potegnilo precej finančnih posledic.

 

Toda vse to ne odgovori na ključno dilemo: zakaj bi dali ekonomiji ali denarju, kar je v bistvu končna transmisija dela, prednost pred človeškim življenjem? Ali smo po poldrugem letu življenja s covidom izgubili že toliko čuta za humanizem, da je treba največjo zdravstveno krizo v moderni zgodovini presojati skozi denar, dobiček, kapital? Morda je vprašanje napačno zastavljeno, morda obstaja tudi nekakšna vmesna rešitev, ki še vedno daje prednost človeškemu življenju, obenem pa ni povsem brez posluha za "delovanje gospodarstva"?

 

Kakšen lockdown si vlada sploh predstavlja? Kajti če bi spet takšen, kakršen je bil lani, potem je jasno dvoje: da bomo ponavljali stare napake in da kakšnega posebnega učinka od tega ne bo. Kar pomeni, da smo do februarja ali marca obsojeni na vse razsežnosti izgubljene bitke s covidom. O številu mrtvih nihče noče ugibati, vendar se ponovno obetajo štirimestne številke. S to razliko, da je letos zdravstveni sistem dejansko v zadnjih vzdihljajih in da brez konkretnega ukrepa ne bo zdržal niti do konca meseca - ob predpostavki, da je dejansko na voljo 300 intenzivnih postelj. To pa pomeni samo še več mrtvih. Ampak dejansko veliko več mrtvih!

 

Kaj je takšen konkreten ukrep, s katerim bi preprečili skorajšnji zlom zdravstvenega sistema, je v petek zvčer na vladni seji najbolj konkretno govoril minister za zdravje. Kajti brez lockdowna, ampak tistega resničnega, ki bi trajal najmanj deset dni, se bodo bolnišnice sesule in sistem bo enostavno kolabiral.

 

Če se za hip postavim v kožo ministra za zdravje, si lahko predstavljam, kako grozljiv občutek mora biti, da moraš svoje kolege ministre prepričevati v takšen radikalen, politično izjemno nepriljubljen in osovražen ukrep. Toda Poklukar ni politik in zato mu (na srečo) ni treba misliti na predvolilno kampanjo in volitve, za katere si izgubljeni predsednik želi, da bi bile 24. aprila prihodnje leto. Na prvi možni datum. Čim prej.

 

Poklukarju za razliko od politikov koalicije in opozicije ni treba misliti na všečnost pred javnostjo in priljubljenost. V tem pogledu je neprimerno manj obremenjen od ministrskih kolegov, ki so si prav zaradi političnih kalkulacij včeraj dolge ure razbijali glave z vprašanjem, kakšno strategijo uporabiti v doslej neuspešnem boju proti novemu koronavirusu, ki grozi, da bo v četrtem valu opustošil Slovenijo? V začaranem krogu, ki se ponavlja že več kot leto dni, so premlevali tisto o nekakšnem zaostrovanju obstoječih ukrepov. Da ja ne bi bilo treba poseči po lockdownu. Ki tako ali tako ne bi bil učinkovit, saj je znano, da se skoraj polovica Slovencev ne drži ukrepov, ker bodisi ne verjamejo v virus bodisi tako zelo sovražijo vlado, da so že zaradi tega proti vsemu, kar odloči ali uveljavlja ta vlada.

 

Seveda razumem ljudi. Dvajset mesecev se počutijo kot hrčki, ki poganjajo kolo, vrtijo ga in vrtijo, pa se nikamor ne premaknejo. Frustrirani so. Slovenci so poleg tega - roko na srce - še izjemno čudaški, ko gre za teorije zarot, precej pa šepa tudi splošna razgledanost, zato se nekaterim zdi, da epidemija pustoši le po Sloveniji in nekaterih okoliških državah, za katere so že slišali ali tam celo kdaj bili, medtem ko drugod po svetu živijo povsem normalno življenje ... Spet drugi, ki sicer vedo, da Slovenija ni izolirani otok v tej pandemiji, pa so prestrašeni in verjamejo, da gre pri vsem tem zgolj za to, da se jim omejijo ali celo odvzamejo tiste pravice, za katere se je nekoč zdelo, da so samoumevne. Za vsako izmed teh "skupin" lahko našel določeno stopnjo razumevanja ali celo empatije. Strah ohromi razum.

 

Toda nič ni tako srhljivo od samomorilske patologije, ki je zajela državo zaradi politične polarizacije. Da precejšen del ljudi naklepno in zavestno sabotira predpisane ukrepe izključno zato, ker za njimi stoji osovražena oblast, je nekaj, kar normalen človek težko razume. Toda s tem smrtonosnim fenomenom se zdaj soočamo in dokler ne bo prevladalo spoznanje, da epidemija nima zveze s politiko, ne bo bolje. S politiko ima zvezo edinole odločitev glede ukrepov za zajezitev epidemije. Lockdown je v končni konsekvenci vedno politična odločitev.

 

Na nek način je minister za zdravje vseeno postal politik, kajti odločitev o zvišanju plač medicinskim sestram je koncesija, ki si jo je izposloval na račun lockdowna. Takšna poteza se zdi najmanj moralno sporna, čeprav je v tem pogledu Poklukar neprimerljivo manj tvegal od svojega šefa. Premierjeva odločitev, da ne podpre lockdowna (s čemer se je postavil na stran Počivalška), je namreč vsaj tako tvegana politična igra kot ruska ruleta; lahko da ne bo nič, lahko pa bomo slišali strahovit pok, ko se bo lomil slovenski zdravstveni sistem ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
13
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja
8
13.11.2021 19:00
Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pet minut pred Bergamom bi celo Butalci ugotovili, da je vrag odnesel šalo, Slovenci pa niso ...
20
10.11.2021 22:35
Da so za petek, 12. novembra, napovedani protesti sredi Ljubljane, me pravzaprav ne šokira več. V karikaturi države, katere del ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vse ribe Boža Dimnika ali avtobiografija legende med lobisti
16
09.11.2021 21:00
Oni dan sem šla mimo knjigarne na Miklošičevi ulici in skozi izložbo zagledala knjigo slavnega lobista Boža Dimnika. Sam menda ... Več.
Piše: Ana Jud
Ukrepi, ki jih je v petek sprejela vlada, so dejansko zadnji pred popolnim zaprtjem države!
20
08.11.2021 18:00
Ta teden smo zdravniki jasno povedali, da smo na meji. Da smo na meji števila okuženih, zasedenosti bolniških postelj in ... Več.
Piše: Milan Krek
Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in - neomejeno diktaturo!
12
06.11.2021 23:19
Istega leta, ko je na Kranjskem umrl pesnik Prešeren, so v Peterburgu odvzeli prostost socialistu, idealistu Fjodorju ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 1.920
02/
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
Ivan Simič
Ogledov: 1.699
03/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.511
04/
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
Miha Burger
Ogledov: 1.589
05/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.309
06/
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
Lucija Mulej
Ogledov: 1.027
07/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 787
08/
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
Lucija Mulej
Ogledov: 1.453
09/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 771
10/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 580