Komentar

Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in - neomejeno diktaturo!

Istega leta, ko je na Kranjskem umrl pesnik Prešeren, so v Peterburgu odvzeli prostost socialistu, idealistu Fjodorju Mihajloviču Dostojevskemu zaradi njegovega sovražnega delovanja proti Carju. Obsojen je bil na smrt in poslan pred strelski vod. Carjev ukaz o pomilostitvi je prišel v zadnjem hipu. Danes vemo, da je bila eksekucija uprizorjena, ne da bi se kaznjenci tega zavedali. Simulacijo je zaukazal car Nikolaj I. osebno. Dostojevski je bil po tem morbidnem dogodku izgnan v Sibirijo, kjer je preživel kar nekaj zahtevnih let.

06.11.2021 23:19
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Fjodor Mihajlovič Dostojevski   Nikolaj I.   Eda Čufer   Napoleon   Hitler   Dušan Pirjevec Ahac   Daniel Harms   Stavrogin   Aljoša   Bratje Karamazovi   Lenin

"Čudež", ki oblikuje umetniški paradoks Dostojevskega, je v tem, da se bralec skoraj istočasno istoveti s popolnoma nasprotnimi filozofskimi in idejnimi koncepti.

Nasprotja Dostojevskega so tako intenzivna, da si jih ne želim na noben način sešteti v enostavne misli. "Enostavne oči ne obstajajo več", je pred desetletji zapisala Eda Čufer, odlična poznavalka literarne umetnosti Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega. Njegove romaneskne elipse se ne skladajo z mojim pogledom na umetnost, a mi kljub vsemu dajejo začasno legitimnost, da se lahko poglobim v njegove izjemne obsesije. 

 

V zadnjih petih letih sem v pravoslavno-krščanskem miljeju ženskega samostana Mali Jaroslavec skupaj z Miho Turšičem sodeloval pri konceptualiziranju dveh muzejev; muzeja zmage nad Napoleonom in zmage nad Hitlerjem. V obeh primerih sta bili nevralgični koordinati muzeja zmaga in odrešitev. Lahko si mislite, da imajo v samostanu obe zmagi, tako nad Napoleonom kot nad Hitlerjem, za "čudež", ne le za zgodovinsko dejstvo.

 

Čez nekaj dni bomo obhajali dvesto let od rojstva Fjodora Mihajloviča Dostojevskega. Ves svet se te dni spominja njegovega monumentalnega umetniškega napora. Tudi v našem kulturnem bazenu smo imeli njegove briljantne razlagalce. Prvi med njimi je Dušan Prijevec - Ahac. Moje današnje besedilo sprejmite kot poziv k ponovnemu branju Dostojevskega. Res pa je, da mi je od peterburških avtorjev od nekdaj bližji Daniel Harms, ker sem svetlobna leta stran od psihološko realističnega (mimetičnega) razumevanja umetnosti. Neverjetno dejstvo je, da mi je mati Ivanka relativno pozno, a v izjemno pomembnem razvojnem trenutku, podarila zbrana dela Dostojevskega. Še danes prevladujejo na knjižni polici njenega doma.

 

 

Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in še huje - neomejeno diktaturo! 

 

Istega leta, ko je na Kranjskem umrl pesnik Prešeren, so v Peterburgu odvzeli prostost socialistu, idealistu Fjodorju Mihajloviču Dostojevskemu zaradi njegovega sovražnega delovanja proti Carju. Obsojen je bil na smrt in poslan pred strelski vod. Carjev ukaz o pomilostitvi je prišel v zadnjem hipu. Danes vemo, da je bila eksekucija uprizorjena, ne da bi se kaznjenci tega zavedali. Simulacijo je zaukazal car Nikolaj I. osebno. Dostojevski je bil po tem morbidnem dogodku izgnan v Sibirijo, kjer je preživel kar nekaj zahtevnih let. 

 

Bralca komentarja prosim, da se za nekaj trenutkov poistoveti z najmračnejšo možno lego: si na smrt obsojen in ravnokar te bodo ustrelili. Pomisli, kakšna kompleksna psihodinamika se vliva vate v tistih stotinkah sekunde. Eden od nesrečnikov simulirane eksekucije je dobesedno zblaznel. S pretekom let je Dostojevski postal kategoričen nasprotnik revolucionarnega socializma. Postal je radikalen zagovornik krščanske ortodoksije.

 

Preskok: Od nekdaj mi je blizu roman Besi zaradi anatomskega seciranja anarhizma Bakuninovega tipa. Sam še danes pripadam Kropotkinovemu anarhističnemu mišljenju. Ko se Dostojevski dramatično sooča s svojim bralcem, se ta drseče istoveti z njegovimi protagonisti. Nekaj časa je poplnoma na strani ateizma, a že v naslednjem trenutku je v območju krščanskega pravoslavja, v območju Kristusove prisotnosti. "Čudež", ki oblikuje umetniški paradoks Dostojevskega, je v tem, da se bralec skoraj istočasno istoveti s popolnoma nasprotnimi filozofskimi in idejnimi koncepti. Vsi njegovi romani so v bistvu filozofske teksture prepojene z globinsko vero. Formalno pa je blizu Balzacovemu realizmu. Mimogrede: vedno me je od celotnega konglomerata idej Dostojevskega najbolj privlačila konceptualizacija Aljoše v Bratih Karamazovih. Sploh pa bi si želel prebrati roman z naslovom Aljoša, ki ga ni nikoli napisal. Verodostojnost njegovih protagonistov vidimo v njihovih držah, dvomih in metafizičnih prekrških. 

 

Če je kateri od romanov dejansko ideološko-filozofski, so to ravno Besi. V njem prepoznamo liberalne zlo/čince, opremljene z izjemno inteligenco. Za Dostojevskega razum ni dovolj, da ohrani etično držo. Lepota se za Dostojevskega ne nahaja v racionalni analizi. Njegov nagovor nas sili v ideološke patologije, protagoniste srečujemo na poligonu pretvarjanja. Besnijo.        

 

Stavrogin! S svojo karizmatičnostjo prekriva nekaj demonsko zapletenega. V tem primeru je beseda "demonsko" skladna z avtorjevim pogledom na svet, v katerem se "sveto" prepleta s strašljivim. Dostojevskega navdihujejo popačene resnice. Stavrogin in z njim Dostojevski živita v demonskem oznanilu. Tako mu ni težko poiskati besedišča za svoje romane: edino tisti, ki ogroža otroka, ne more biti odrešen, pravi. V svojih skrajnih stanjih je prepoznaval svoje blodnje in bese. Ideološki fanatiki in preračunljivci oblikujejo teroristično ideološke radikalizme. Vse svoje energije je usmeril proti ideologijam in ideologom! 

 

 

Menil je, da za ideologa ni druge možnosti, kot da vedno, ampak vedno, uporablja za svoje orodje nasilje - zločin. Ideolog vedno v izteku bivanja postane morilec, če ne drugega, pokonča samega sebe. Dostojevskemu se gabijo ideologi.

 

A je navkljub vsemu je bil zavezan le umetnosti. Zavezan je bil samemu sebi, iz samega sebe je bil prisiljen "ustvariti" umetniško delo. Bodite pozorni na besedo - ustvariti. Ta je bistevna! A popolnoma drugače kot pri modernističnih eksperimentatorjih, ki jih je Dostojevski v celoti zavračal; komično - podobno kot Lenin. Pravzaprav se je eksperimentatorjev bal, v njihovem idealizmu je prepoznaval demonsko fatalnost in istočasno zločinskost. Menil je, da za ideologa ni druge možnosti, kot da vedno, ampak vedno, uporablja za svoje orodje nasilje - zločin. Ideolog vedno v izteku bivanja postane morilec, če ne drugega, pokonča samega sebe. Dostojevskemu se gabijo ideologi. Ravno oni so osrednji akterji Besov. Dostojevski je navkljub lastnim besom zavračal kakršnokoli nasilje, še najbolj pa nasilje, ki se utemeljuje v ideoloških konstruktih.

 

V Besih ima bralec občutek, da ima Stavrogin skrivno znanje, s katerim zaznava "sveto" oziroma čisto. A to so le hipna, mimobežna stanja. Neodvisno od tega, kako se Stavrogin odloča in opravičuje samemu sebi, svojih odločitev ne zna razložiti. Umanjka mu samorefleksija. Vsekakor je to še eno iz množice njegovih protislovij. Navkljub vsemu je bil v svojih romanih razumevajoč do radikalnih, a inteligentnih izobčencev (Zločin in kazen).

 

V svojih teksturah je zajel velik razpon mislecev svojega časa, pred bralca je izlival njihove vročične vizije. Križal jih je s svojimi značajskimi strastmi. Zaradi njih se je samega sebe bal. V enem trenutku je bil pobožnjakar, v naslednjem pa nepredvidljivo eksploziven, epileptičen mož. Bil je nasproten, sovražen samemu sebi. Menil je, da je bil Kristus slab demagog in da so mu bila usta po nepotrebnem polna ljubezni v svetu zlobnega Boga. Do konca svojega življenja je sledil tej misli svojega učitelja. In zdaj kontradikcija; v starosti je bil zagovornik pravoslavnega nacionalizma - spreobrnjeni Dostojevski! Vse skupaj zveni kot halucinantna fikcija, ki pa je umetniško neverjetno prepričljiva.

 

Smo v finalu komentarja: Besi so filozofsko in psihološko motivirana literarna operacija, usmerjena proti ideološkemu radikalizmu. Dostojevski je videl ravno v Centralni Evropi vir ekstremizmov, ki uničujejo ruskega mladega človeka s pomočjo ideoloških zapeljevanj. V svojem drugem delu življenja je vse podrejal pravoslavni teologiji. Prek nje je poiskal obsesivne, a skladne pripovedi za svoje romane. V njih pa je vključeval množico zapletov. Tako je vse postalo še bolj umetniško prepričljivo.

 

Vse se je začelo z mišjo, pravi! V imenu "svetlih idealov" bo prišlo do masovnega poboja ideoloških nasprotnikov. Z vsem svojim bitjem se je potopil v pravoslavno molitev, petje in vzklikal - Aksios (Dostojen). Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in še huje - neomejeno diktaturo! Velikan duha, ki je izzival svoje bese v kazinojih Evrope. Tuje, meni je vse to tuje, a zmagovalno in odrešujoče. Aksios!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
13
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja
8
13.11.2021 19:00
Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pet minut pred Bergamom bi celo Butalci ugotovili, da je vrag odnesel šalo, Slovenci pa niso ...
20
10.11.2021 22:35
Da so za petek, 12. novembra, napovedani protesti sredi Ljubljane, me pravzaprav ne šokira več. V karikaturi države, katere del ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vse ribe Boža Dimnika ali avtobiografija legende med lobisti
16
09.11.2021 21:00
Oni dan sem šla mimo knjigarne na Miklošičevi ulici in skozi izložbo zagledala knjigo slavnega lobista Boža Dimnika. Sam menda ... Več.
Piše: Ana Jud
Ukrepi, ki jih je v petek sprejela vlada, so dejansko zadnji pred popolnim zaprtjem države!
20
08.11.2021 18:00
Ta teden smo zdravniki jasno povedali, da smo na meji. Da smo na meji števila okuženih, zasedenosti bolniških postelj in ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: "Čudežnih" 130 novih postelj na intenzivni negi je Janševa ruska ruleta, ki si jo noben odgovoren politik ne bi smel privoščiti
23
05.11.2021 22:59
Presenetljivo se zdi, da se vlada na maratonski seji, ki dokazuje, kako zelo razdeljeni so ministri in ministrice, ni odločila ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 1.917
02/
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
Ivan Simič
Ogledov: 1.698
03/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.509
04/
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
Miha Burger
Ogledov: 1.588
05/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.306
06/
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
Lucija Mulej
Ogledov: 1.027
07/
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
Lucija Mulej
Ogledov: 1.452
08/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 768
09/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 767
10/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 558