Komentar

Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in - neomejeno diktaturo!

Istega leta, ko je na Kranjskem umrl pesnik Prešeren, so v Peterburgu odvzeli prostost socialistu, idealistu Fjodorju Mihajloviču Dostojevskemu zaradi njegovega sovražnega delovanja proti Carju. Obsojen je bil na smrt in poslan pred strelski vod. Carjev ukaz o pomilostitvi je prišel v zadnjem hipu. Danes vemo, da je bila eksekucija uprizorjena, ne da bi se kaznjenci tega zavedali. Simulacijo je zaukazal car Nikolaj I. osebno. Dostojevski je bil po tem morbidnem dogodku izgnan v Sibirijo, kjer je preživel kar nekaj zahtevnih let.

06.11.2021 23:19
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Fjodor Mihajlovič Dostojevski   Nikolaj I.   Eda Čufer   Napoleon   Hitler   Dušan Pirjevec Ahac   Daniel Harms   Stavrogin   Aljoša   Bratje Karamazovi   Lenin

"Čudež", ki oblikuje umetniški paradoks Dostojevskega, je v tem, da se bralec skoraj istočasno istoveti s popolnoma nasprotnimi filozofskimi in idejnimi koncepti.

Nasprotja Dostojevskega so tako intenzivna, da si jih ne želim na noben način sešteti v enostavne misli. "Enostavne oči ne obstajajo več", je pred desetletji zapisala Eda Čufer, odlična poznavalka literarne umetnosti Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega. Njegove romaneskne elipse se ne skladajo z mojim pogledom na umetnost, a mi kljub vsemu dajejo začasno legitimnost, da se lahko poglobim v njegove izjemne obsesije. 

 

V zadnjih petih letih sem v pravoslavno-krščanskem miljeju ženskega samostana Mali Jaroslavec skupaj z Miho Turšičem sodeloval pri konceptualiziranju dveh muzejev; muzeja zmage nad Napoleonom in zmage nad Hitlerjem. V obeh primerih sta bili nevralgični koordinati muzeja zmaga in odrešitev. Lahko si mislite, da imajo v samostanu obe zmagi, tako nad Napoleonom kot nad Hitlerjem, za "čudež", ne le za zgodovinsko dejstvo.

 

Čez nekaj dni bomo obhajali dvesto let od rojstva Fjodora Mihajloviča Dostojevskega. Ves svet se te dni spominja njegovega monumentalnega umetniškega napora. Tudi v našem kulturnem bazenu smo imeli njegove briljantne razlagalce. Prvi med njimi je Dušan Prijevec - Ahac. Moje današnje besedilo sprejmite kot poziv k ponovnemu branju Dostojevskega. Res pa je, da mi je od peterburških avtorjev od nekdaj bližji Daniel Harms, ker sem svetlobna leta stran od psihološko realističnega (mimetičnega) razumevanja umetnosti. Neverjetno dejstvo je, da mi je mati Ivanka relativno pozno, a v izjemno pomembnem razvojnem trenutku, podarila zbrana dela Dostojevskega. Še danes prevladujejo na knjižni polici njenega doma.

 

 

Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in še huje - neomejeno diktaturo! 

 

Istega leta, ko je na Kranjskem umrl pesnik Prešeren, so v Peterburgu odvzeli prostost socialistu, idealistu Fjodorju Mihajloviču Dostojevskemu zaradi njegovega sovražnega delovanja proti Carju. Obsojen je bil na smrt in poslan pred strelski vod. Carjev ukaz o pomilostitvi je prišel v zadnjem hipu. Danes vemo, da je bila eksekucija uprizorjena, ne da bi se kaznjenci tega zavedali. Simulacijo je zaukazal car Nikolaj I. osebno. Dostojevski je bil po tem morbidnem dogodku izgnan v Sibirijo, kjer je preživel kar nekaj zahtevnih let. 

 

Bralca komentarja prosim, da se za nekaj trenutkov poistoveti z najmračnejšo možno lego: si na smrt obsojen in ravnokar te bodo ustrelili. Pomisli, kakšna kompleksna psihodinamika se vliva vate v tistih stotinkah sekunde. Eden od nesrečnikov simulirane eksekucije je dobesedno zblaznel. S pretekom let je Dostojevski postal kategoričen nasprotnik revolucionarnega socializma. Postal je radikalen zagovornik krščanske ortodoksije.

 

Preskok: Od nekdaj mi je blizu roman Besi zaradi anatomskega seciranja anarhizma Bakuninovega tipa. Sam še danes pripadam Kropotkinovemu anarhističnemu mišljenju. Ko se Dostojevski dramatično sooča s svojim bralcem, se ta drseče istoveti z njegovimi protagonisti. Nekaj časa je poplnoma na strani ateizma, a že v naslednjem trenutku je v območju krščanskega pravoslavja, v območju Kristusove prisotnosti. "Čudež", ki oblikuje umetniški paradoks Dostojevskega, je v tem, da se bralec skoraj istočasno istoveti s popolnoma nasprotnimi filozofskimi in idejnimi koncepti. Vsi njegovi romani so v bistvu filozofske teksture prepojene z globinsko vero. Formalno pa je blizu Balzacovemu realizmu. Mimogrede: vedno me je od celotnega konglomerata idej Dostojevskega najbolj privlačila konceptualizacija Aljoše v Bratih Karamazovih. Sploh pa bi si želel prebrati roman z naslovom Aljoša, ki ga ni nikoli napisal. Verodostojnost njegovih protagonistov vidimo v njihovih držah, dvomih in metafizičnih prekrških. 

 

Če je kateri od romanov dejansko ideološko-filozofski, so to ravno Besi. V njem prepoznamo liberalne zlo/čince, opremljene z izjemno inteligenco. Za Dostojevskega razum ni dovolj, da ohrani etično držo. Lepota se za Dostojevskega ne nahaja v racionalni analizi. Njegov nagovor nas sili v ideološke patologije, protagoniste srečujemo na poligonu pretvarjanja. Besnijo.        

 

Stavrogin! S svojo karizmatičnostjo prekriva nekaj demonsko zapletenega. V tem primeru je beseda "demonsko" skladna z avtorjevim pogledom na svet, v katerem se "sveto" prepleta s strašljivim. Dostojevskega navdihujejo popačene resnice. Stavrogin in z njim Dostojevski živita v demonskem oznanilu. Tako mu ni težko poiskati besedišča za svoje romane: edino tisti, ki ogroža otroka, ne more biti odrešen, pravi. V svojih skrajnih stanjih je prepoznaval svoje blodnje in bese. Ideološki fanatiki in preračunljivci oblikujejo teroristično ideološke radikalizme. Vse svoje energije je usmeril proti ideologijam in ideologom! 

 

 

Menil je, da za ideologa ni druge možnosti, kot da vedno, ampak vedno, uporablja za svoje orodje nasilje - zločin. Ideolog vedno v izteku bivanja postane morilec, če ne drugega, pokonča samega sebe. Dostojevskemu se gabijo ideologi.

 

A je navkljub vsemu je bil zavezan le umetnosti. Zavezan je bil samemu sebi, iz samega sebe je bil prisiljen "ustvariti" umetniško delo. Bodite pozorni na besedo - ustvariti. Ta je bistevna! A popolnoma drugače kot pri modernističnih eksperimentatorjih, ki jih je Dostojevski v celoti zavračal; komično - podobno kot Lenin. Pravzaprav se je eksperimentatorjev bal, v njihovem idealizmu je prepoznaval demonsko fatalnost in istočasno zločinskost. Menil je, da za ideologa ni druge možnosti, kot da vedno, ampak vedno, uporablja za svoje orodje nasilje - zločin. Ideolog vedno v izteku bivanja postane morilec, če ne drugega, pokonča samega sebe. Dostojevskemu se gabijo ideologi. Ravno oni so osrednji akterji Besov. Dostojevski je navkljub lastnim besom zavračal kakršnokoli nasilje, še najbolj pa nasilje, ki se utemeljuje v ideoloških konstruktih.

 

V Besih ima bralec občutek, da ima Stavrogin skrivno znanje, s katerim zaznava "sveto" oziroma čisto. A to so le hipna, mimobežna stanja. Neodvisno od tega, kako se Stavrogin odloča in opravičuje samemu sebi, svojih odločitev ne zna razložiti. Umanjka mu samorefleksija. Vsekakor je to še eno iz množice njegovih protislovij. Navkljub vsemu je bil v svojih romanih razumevajoč do radikalnih, a inteligentnih izobčencev (Zločin in kazen).

 

V svojih teksturah je zajel velik razpon mislecev svojega časa, pred bralca je izlival njihove vročične vizije. Križal jih je s svojimi značajskimi strastmi. Zaradi njih se je samega sebe bal. V enem trenutku je bil pobožnjakar, v naslednjem pa nepredvidljivo eksploziven, epileptičen mož. Bil je nasproten, sovražen samemu sebi. Menil je, da je bil Kristus slab demagog in da so mu bila usta po nepotrebnem polna ljubezni v svetu zlobnega Boga. Do konca svojega življenja je sledil tej misli svojega učitelja. In zdaj kontradikcija; v starosti je bil zagovornik pravoslavnega nacionalizma - spreobrnjeni Dostojevski! Vse skupaj zveni kot halucinantna fikcija, ki pa je umetniško neverjetno prepričljiva.

 

Smo v finalu komentarja: Besi so filozofsko in psihološko motivirana literarna operacija, usmerjena proti ideološkemu radikalizmu. Dostojevski je videl ravno v Centralni Evropi vir ekstremizmov, ki uničujejo ruskega mladega človeka s pomočjo ideoloških zapeljevanj. V svojem drugem delu življenja je vse podrejal pravoslavni teologiji. Prek nje je poiskal obsesivne, a skladne pripovedi za svoje romane. V njih pa je vključeval množico zapletov. Tako je vse postalo še bolj umetniško prepričljivo.

 

Vse se je začelo z mišjo, pravi! V imenu "svetlih idealov" bo prišlo do masovnega poboja ideoloških nasprotnikov. Z vsem svojim bitjem se je potopil v pravoslavno molitev, petje in vzklikal - Aksios (Dostojen). Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in še huje - neomejeno diktaturo! Velikan duha, ki je izzival svoje bese v kazinojih Evrope. Tuje, meni je vse to tuje, a zmagovalno in odrešujoče. Aksios!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
11
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.213
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.440
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.808
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.551
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.477
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.171
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.374
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.116
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.212
10/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 437