Komentar

Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in - neomejeno diktaturo!

Istega leta, ko je na Kranjskem umrl pesnik Prešeren, so v Peterburgu odvzeli prostost socialistu, idealistu Fjodorju Mihajloviču Dostojevskemu zaradi njegovega sovražnega delovanja proti Carju. Obsojen je bil na smrt in poslan pred strelski vod. Carjev ukaz o pomilostitvi je prišel v zadnjem hipu. Danes vemo, da je bila eksekucija uprizorjena, ne da bi se kaznjenci tega zavedali. Simulacijo je zaukazal car Nikolaj I. osebno. Dostojevski je bil po tem morbidnem dogodku izgnan v Sibirijo, kjer je preživel kar nekaj zahtevnih let.

06.11.2021 23:19
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Fjodor Mihajlovič Dostojevski   Nikolaj I.   Eda Čufer   Napoleon   Hitler   Dušan Pirjevec Ahac   Daniel Harms   Stavrogin   Aljoša   Bratje Karamazovi   Lenin

"Čudež", ki oblikuje umetniški paradoks Dostojevskega, je v tem, da se bralec skoraj istočasno istoveti s popolnoma nasprotnimi filozofskimi in idejnimi koncepti.

Nasprotja Dostojevskega so tako intenzivna, da si jih ne želim na noben način sešteti v enostavne misli. "Enostavne oči ne obstajajo več", je pred desetletji zapisala Eda Čufer, odlična poznavalka literarne umetnosti Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega. Njegove romaneskne elipse se ne skladajo z mojim pogledom na umetnost, a mi kljub vsemu dajejo začasno legitimnost, da se lahko poglobim v njegove izjemne obsesije. 

 

V zadnjih petih letih sem v pravoslavno-krščanskem miljeju ženskega samostana Mali Jaroslavec skupaj z Miho Turšičem sodeloval pri konceptualiziranju dveh muzejev; muzeja zmage nad Napoleonom in zmage nad Hitlerjem. V obeh primerih sta bili nevralgični koordinati muzeja zmaga in odrešitev. Lahko si mislite, da imajo v samostanu obe zmagi, tako nad Napoleonom kot nad Hitlerjem, za "čudež", ne le za zgodovinsko dejstvo.

 

Čez nekaj dni bomo obhajali dvesto let od rojstva Fjodora Mihajloviča Dostojevskega. Ves svet se te dni spominja njegovega monumentalnega umetniškega napora. Tudi v našem kulturnem bazenu smo imeli njegove briljantne razlagalce. Prvi med njimi je Dušan Prijevec - Ahac. Moje današnje besedilo sprejmite kot poziv k ponovnemu branju Dostojevskega. Res pa je, da mi je od peterburških avtorjev od nekdaj bližji Daniel Harms, ker sem svetlobna leta stran od psihološko realističnega (mimetičnega) razumevanja umetnosti. Neverjetno dejstvo je, da mi je mati Ivanka relativno pozno, a v izjemno pomembnem razvojnem trenutku, podarila zbrana dela Dostojevskega. Še danes prevladujejo na knjižni polici njenega doma.

 

 

Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in še huje - neomejeno diktaturo! 

 

Istega leta, ko je na Kranjskem umrl pesnik Prešeren, so v Peterburgu odvzeli prostost socialistu, idealistu Fjodorju Mihajloviču Dostojevskemu zaradi njegovega sovražnega delovanja proti Carju. Obsojen je bil na smrt in poslan pred strelski vod. Carjev ukaz o pomilostitvi je prišel v zadnjem hipu. Danes vemo, da je bila eksekucija uprizorjena, ne da bi se kaznjenci tega zavedali. Simulacijo je zaukazal car Nikolaj I. osebno. Dostojevski je bil po tem morbidnem dogodku izgnan v Sibirijo, kjer je preživel kar nekaj zahtevnih let. 

 

Bralca komentarja prosim, da se za nekaj trenutkov poistoveti z najmračnejšo možno lego: si na smrt obsojen in ravnokar te bodo ustrelili. Pomisli, kakšna kompleksna psihodinamika se vliva vate v tistih stotinkah sekunde. Eden od nesrečnikov simulirane eksekucije je dobesedno zblaznel. S pretekom let je Dostojevski postal kategoričen nasprotnik revolucionarnega socializma. Postal je radikalen zagovornik krščanske ortodoksije.

 

Preskok: Od nekdaj mi je blizu roman Besi zaradi anatomskega seciranja anarhizma Bakuninovega tipa. Sam še danes pripadam Kropotkinovemu anarhističnemu mišljenju. Ko se Dostojevski dramatično sooča s svojim bralcem, se ta drseče istoveti z njegovimi protagonisti. Nekaj časa je poplnoma na strani ateizma, a že v naslednjem trenutku je v območju krščanskega pravoslavja, v območju Kristusove prisotnosti. "Čudež", ki oblikuje umetniški paradoks Dostojevskega, je v tem, da se bralec skoraj istočasno istoveti s popolnoma nasprotnimi filozofskimi in idejnimi koncepti. Vsi njegovi romani so v bistvu filozofske teksture prepojene z globinsko vero. Formalno pa je blizu Balzacovemu realizmu. Mimogrede: vedno me je od celotnega konglomerata idej Dostojevskega najbolj privlačila konceptualizacija Aljoše v Bratih Karamazovih. Sploh pa bi si želel prebrati roman z naslovom Aljoša, ki ga ni nikoli napisal. Verodostojnost njegovih protagonistov vidimo v njihovih držah, dvomih in metafizičnih prekrških. 

 

Če je kateri od romanov dejansko ideološko-filozofski, so to ravno Besi. V njem prepoznamo liberalne zlo/čince, opremljene z izjemno inteligenco. Za Dostojevskega razum ni dovolj, da ohrani etično držo. Lepota se za Dostojevskega ne nahaja v racionalni analizi. Njegov nagovor nas sili v ideološke patologije, protagoniste srečujemo na poligonu pretvarjanja. Besnijo.        

 

Stavrogin! S svojo karizmatičnostjo prekriva nekaj demonsko zapletenega. V tem primeru je beseda "demonsko" skladna z avtorjevim pogledom na svet, v katerem se "sveto" prepleta s strašljivim. Dostojevskega navdihujejo popačene resnice. Stavrogin in z njim Dostojevski živita v demonskem oznanilu. Tako mu ni težko poiskati besedišča za svoje romane: edino tisti, ki ogroža otroka, ne more biti odrešen, pravi. V svojih skrajnih stanjih je prepoznaval svoje blodnje in bese. Ideološki fanatiki in preračunljivci oblikujejo teroristično ideološke radikalizme. Vse svoje energije je usmeril proti ideologijam in ideologom! 

 

 

Menil je, da za ideologa ni druge možnosti, kot da vedno, ampak vedno, uporablja za svoje orodje nasilje - zločin. Ideolog vedno v izteku bivanja postane morilec, če ne drugega, pokonča samega sebe. Dostojevskemu se gabijo ideologi.

 

A je navkljub vsemu je bil zavezan le umetnosti. Zavezan je bil samemu sebi, iz samega sebe je bil prisiljen "ustvariti" umetniško delo. Bodite pozorni na besedo - ustvariti. Ta je bistevna! A popolnoma drugače kot pri modernističnih eksperimentatorjih, ki jih je Dostojevski v celoti zavračal; komično - podobno kot Lenin. Pravzaprav se je eksperimentatorjev bal, v njihovem idealizmu je prepoznaval demonsko fatalnost in istočasno zločinskost. Menil je, da za ideologa ni druge možnosti, kot da vedno, ampak vedno, uporablja za svoje orodje nasilje - zločin. Ideolog vedno v izteku bivanja postane morilec, če ne drugega, pokonča samega sebe. Dostojevskemu se gabijo ideologi. Ravno oni so osrednji akterji Besov. Dostojevski je navkljub lastnim besom zavračal kakršnokoli nasilje, še najbolj pa nasilje, ki se utemeljuje v ideoloških konstruktih.

 

V Besih ima bralec občutek, da ima Stavrogin skrivno znanje, s katerim zaznava "sveto" oziroma čisto. A to so le hipna, mimobežna stanja. Neodvisno od tega, kako se Stavrogin odloča in opravičuje samemu sebi, svojih odločitev ne zna razložiti. Umanjka mu samorefleksija. Vsekakor je to še eno iz množice njegovih protislovij. Navkljub vsemu je bil v svojih romanih razumevajoč do radikalnih, a inteligentnih izobčencev (Zločin in kazen).

 

V svojih teksturah je zajel velik razpon mislecev svojega časa, pred bralca je izlival njihove vročične vizije. Križal jih je s svojimi značajskimi strastmi. Zaradi njih se je samega sebe bal. V enem trenutku je bil pobožnjakar, v naslednjem pa nepredvidljivo eksploziven, epileptičen mož. Bil je nasproten, sovražen samemu sebi. Menil je, da je bil Kristus slab demagog in da so mu bila usta po nepotrebnem polna ljubezni v svetu zlobnega Boga. Do konca svojega življenja je sledil tej misli svojega učitelja. In zdaj kontradikcija; v starosti je bil zagovornik pravoslavnega nacionalizma - spreobrnjeni Dostojevski! Vse skupaj zveni kot halucinantna fikcija, ki pa je umetniško neverjetno prepričljiva.

 

Smo v finalu komentarja: Besi so filozofsko in psihološko motivirana literarna operacija, usmerjena proti ideološkemu radikalizmu. Dostojevski je videl ravno v Centralni Evropi vir ekstremizmov, ki uničujejo ruskega mladega človeka s pomočjo ideoloških zapeljevanj. V svojem drugem delu življenja je vse podrejal pravoslavni teologiji. Prek nje je poiskal obsesivne, a skladne pripovedi za svoje romane. V njih pa je vključeval množico zapletov. Tako je vse postalo še bolj umetniško prepričljivo.

 

Vse se je začelo z mišjo, pravi! V imenu "svetlih idealov" bo prišlo do masovnega poboja ideoloških nasprotnikov. Z vsem svojim bitjem se je potopil v pravoslavno molitev, petje in vzklikal - Aksios (Dostojen). Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in še huje - neomejeno diktaturo! Velikan duha, ki je izzival svoje bese v kazinojih Evrope. Tuje, meni je vse to tuje, a zmagovalno in odrešujoče. Aksios!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.404
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.626
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.564
04/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.786
05/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.771
06/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.278
07/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.559
08/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.040
09/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.352
10/
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
Krištof Zevnik
Ogledov: 2.412