Razkrivamo

Vili Kovačič: "Zahtevamo javnost sojenja, javnost dohodkov in odpravo neznanja tistih, ki nam sodijo v imenu ljudstva!"

Pobuda štirih civilnodružbenih skupin je zaradi kroničnega nezaupanja in izjemno nizkega ugleda slovenskega sodstva  dobronamerna in bi lahko z minimalno truda čez noč izboljšala podobo tretje veje oblasti. Pobuda, za katero stojijo Vili Kovačič in društvo Davkoplačevalci se ne damo, Civilna iniciativa DEM, Pubuda za čisto pitno vodo ter Novi socialdemokrati Slovenije, je sestavljena iz treh predlogov: (1) da so sodne obravnave dejansko javne, (2) da se uveljavi t.i. evropski pravosodni izpit ter (3) da so podatki o premoženjske stanju sodnikov in tožilcev javni (podobno kot pri poslancih, ministrih in drugih nosilcih javnih funkcij).

07.11.2021 21:15
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Vili Kovačič   sodišče   sodniki   tožilci   Slovenija   EU   javnost sojenja   davkoplačevalci   obravnave

"Gre za tri zahteve: javnost sojenja, javnost dohodkov in odpravo neznanja tistih, ki nam sodijo v imenu ljudstva!"

(Vili Kovačič)

Po mnenju prvopodpisanega pobudnika, društva Davkoplačevalci se ne damo, ki ga vodi Vili Kovačič, bodo uvodoma našteti trije ukrepi bistveno pripomogli k (o)krepitvi vladavine prava v Sloveniji kot tudi ostalih članicah Evropske unije (EU). Gre za realno izvedljive ukrepe, ki ne zahtevajo posebnih investicij, na drugi strani pa utegne biti njihov učinek nezanemerljiv, saj povečujejo transparentnost in krepijo sprotni nadzor državljanov pri izvajanju načelu vladavine prava.

 

1. Javnost sodnih obravnav na vseh sodiščih, razen seveda v tistih primerih, ko je to izrecno omejeno z zakonom ali ustavo. Prisotnost javnosti v sodnih dvoranah naj se zagotovi tudi na digitalen način po avdio-vizuelni povezavi. Da so takšne povezave v poldrugem letu, ko živimo v senci epidemije Covid-19 postale nekaj vsekodnevnega, ni treba posebej poudarjati. Javnost sojenja se lahko zagotavlja tudi s pomočjo video povezave, s tem se načelo javnosti sojenja v bistvu samo še krepi. V Sloveniji bi bilo to po oceni številnih poznavalcev zelo dobrodošlo. Po izkušnjah je namreč načelo javnosti sojenja pri nas prepogosto kršeno oziroma se ga omejuje s takšnimi ali drugačnimi izgovori. Praksa je takšna, da je javnost na obravnavah zreducirana na foto termin ob začetku sojenja in prisotnost novinarjev ob razglasitvi sodb. Kar pa je daleč od prisotnosti zainteresirane javnosti, opozarjajo Kovačič in ostali. Javnost obravnav naj bo obvezna tudi za Računsko sodišče in Ustavno sodišče, vsekakor pa tudi za Vrhovno in Upravno sodišče kot tudi vsa delovna sodišča.

 

2. Obveznost evropskega pravosodnega izpita za tožilce in sodnike je nujna tako v Sloveniji kot v mnogih državah članicah. Po mnenju predlagateljev lahko za Slovenijo "verodostojno trdimo, da o evropskem pravu tožilci in sodniki mnogokrat nimajo pojma, čeprav odločajo o zadevah, ki so v pristojnosti pravnega reda EU". Ukrep naj se sprejme takoj, izvedba pa naj se zagotovi v dobi dveh let.

 

3. Javnost podatkov o premoženjskem stanju sodnikov in tožilcev je tretji ukrep, ki ga predlagajo Kovačič in ostali, saj menijo, da davkoplačevalci "ne vemo, zakaj plačujemo in koliko plačujemo sodni sistem in njegove izvajalce". Po tej logiki namreč ljudstvo, v katerem imenu sodijo sodišča (izrekajo sodbe), ni dolžno plačevati anonimnih izvajalcev slabih, protipravnih, mnogokrat tudi neustavnih odločitev sodnikov in tožilcev. V Sloveniji je pozitivna praksa javno dostopnih podatkov o osebnih dohodkih javnih funkcionarjev že uvedena na primeru policijskih uslužbencev oziroma delavcev v organih za notranje zadeve. Ni razumnega razloga, zakaj bi bili sodniki in tožilci še naprej izvzeti, pravi Vili Kovačič.

 

Predlagatelji pričakujejo, da jih bo javno podprl Varuh človekovih pravic, s čemer bi predlog zelo pridobil na teži in podpori v javnosti, kar je pogoj za to, da se preide od besed h konkretnim dejanjem. Vloga medijev, opozarja Kovačič, predvsem javnih servisev STA in RTV Slovenija, je tu nenadomestljiva. 

 

Tisti del pobude, ki se nanaša na Evropsko komisijo, utegne biti precej trši oreh. Predlagatelji namreč precej naivno pričakujejo, da bo Evropska komisija zagotovila del proračuna za izvedbo teh ukrepov, predvsem ko gre za izobraževanje sodnikov in tožilcev ter digitalni preskok v 21. stoletje. Kovačič pričakuje tudi podporo poslancev Evropskega parlamenta iz Slovenije ter številnih nevladnih organizacij, ne samo slovenskih.

 

Pobuda bi ob predpostavki, da so najširši javnosti predstavijo vse mainstream mediji, zagotovo doživela velik odmev. Ne gre za revolucijo, pač pa utrjevanje načela vladavine prava in krepitev demokracije. Javnost je v obeh primerih ključna. Ali kot pravi Vili Kovačič: "Gre za tri zahteve: javnost sojenja, javnost dohodkov in odpravo neznanja tistih, ki nam sodijo v imenu ljudstva!"

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
4
05.12.2022 22:00
Is Tik Tok on its way out from United States? Perhaps yes, should Republican Congressmen find adequate information that the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
20
04.12.2022 23:15
Neverjetno naključje, toda prav v dneh, ko se je v Ljubljani mudil Andrew Small, papežev posebni odposlanec za preiskovanje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
17
04.12.2022 00:30
Skupina Wagner ni edina ruska paravojaška skupina, je pa največja in najbolj razvpita. Ustanovljena je bila, da bi vojaško ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Rent-a-Pilot: China Hiring Retired Military Personnel from Western Countries
11
20.11.2022 22:49
Pressure is increasing for investigation from the United Kingdom, Australia and New Zealand against reported recruitment of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ramzan Kadirov, najljubši Putinov zasebni morilec na daljinsko upravljanje
9
16.11.2022 22:45
Ramzan Ahmatovič Kadirov je formalno predsednik Republike Čečenije, ki je formalno del Rusije. Rad ima medijsko pozornost in ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Predsednica je rojena: Ponovna zmaga ideologije s potencialno lučko na koncu tunela
38
14.11.2022 00:48
Dobili smo prvo predsednico države. Nataša Pirc Musar, ki jo je BBC sinoči označil kot Trumpovo odvetnico (ker je pred leti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Zmagala bo Nataša Pirc Musar, Anže Logar ga je strateško polomil, ker ni pravočasno izstopil iz svoje stranke SDS
40
09.11.2022 19:00
Le nekaj dni pred odločilnim krogom predsedniških volitev je tehtnica na strani Nataša Pirc Musar, ki za razliko od ... Več.
Piše: Uredništvo
Rowan Atkinson: Proti sovražnemu govoru se moramo boriti s še več svobode govora!
21
30.10.2022 21:15
Do netolerance nimam tolerance! Proti sovražnemu govoru se ne bori s cenzuro ali represijo, ampak s še več svobode govora, je v ... Več.
Piše: Uredništvo
Bilo je nekoč v Muri: Kratka zgodba o dolgem in prav nič političnem umiranju neke tovarne
12
29.10.2022 22:59
Od propada Mure je minilo že kar nekaj let, vendar zgodbe o tej tovarni še živijo. Pogosto slišimo, da je znamenita pomurska ... Več.
Piše: Bine Kordež
Postmoderna banalnost zla: Putinovi ubijalci z daljinskim upravljalnikom
14
28.10.2022 20:00
Mednarodni kolektiv raziskovalnih novinarjev Bellingcat je razkril, da globoko v drobovju Glavnega računalniškega centra ruskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Russia, China's new gas station: Xi wants to buy oil from Putin at a cheaper rate
6
21.10.2022 21:00
China has been stockpiling cheap oil to build up its strategic reserves. It has found Russia as an ideal source from where it ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Genialna logika Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport: 3 x nezakonito = zakonito!
6
18.10.2022 20:30
V medijih smo doslej že prebirali, kako se Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) spreneveda, ko dobi vprašanja, ... Več.
Piše: Uredništvo
Xi faces challenge of shrinking Chinese population as he goes for the third term
11
16.10.2022 21:00
President Xi Jinping faces the real threat of a shrinking Chinese population as he gears up to accept a third term of power and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Posledice vojne v Ukrajini so že dosegle rusko družbo in nikakor niso nedolžne
10
15.10.2022 21:20
Tisti ruski mediji, ki so še uspeli ohraniti nekaj neodvisnosti, poročajo o različnih posledicah vojne v Ukrajini za rusko ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Hiperprodukcija elite: Države, ki ustvarjajo visoko izobražene, a zafrustrirane in razočarane mlade ljudi, same silijo v težave!
8
07.10.2022 23:00
Problem prekomerne proizvodnje elite in ohranjanje razmeroma visokega števila vpisnih mest na suficitarnih študijskih programih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Kje so realne poti za zmanjševanje neenakosti pri nas?
11
05.10.2022 19:55
Dohodkovna in premoženjska neenakost prebivalstva je vsekakor ena izmed najbolj izpostavljenih slabih strani sodobnega sveta. ... Več.
Piše: Bine Kordež
G7 Plans for New Global Infrastructure Initiative to Challenge China’s Belt and Road Initiative
8
03.10.2022 20:30
China has tried to project itself as a helping hand for developing countries in matters of infrastructure and economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Skoraj izgubljena vojna: Ali Putin lahko konča vojno v Ukrajini in ohrani oblast v Rusiji?
16
01.10.2022 23:59
Putin se je z napadom na Ukrajino pošteno zaplezal in v tej vojni skoraj ne more več zmagati. Vsaj s konvencionalnim orožjem ne. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.806
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.829
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.271
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.668
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.195
06/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.070
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.065
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 686
09/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.036
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.895