Razkrivamo

Vili Kovačič: "Zahtevamo javnost sojenja, javnost dohodkov in odpravo neznanja tistih, ki nam sodijo v imenu ljudstva!"

Pobuda štirih civilnodružbenih skupin je zaradi kroničnega nezaupanja in izjemno nizkega ugleda slovenskega sodstva  dobronamerna in bi lahko z minimalno truda čez noč izboljšala podobo tretje veje oblasti. Pobuda, za katero stojijo Vili Kovačič in društvo Davkoplačevalci se ne damo, Civilna iniciativa DEM, Pubuda za čisto pitno vodo ter Novi socialdemokrati Slovenije, je sestavljena iz treh predlogov: (1) da so sodne obravnave dejansko javne, (2) da se uveljavi t.i. evropski pravosodni izpit ter (3) da so podatki o premoženjske stanju sodnikov in tožilcev javni (podobno kot pri poslancih, ministrih in drugih nosilcih javnih funkcij).

07.11.2021 21:15
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Vili Kovačič   sodišče   sodniki   tožilci   Slovenija   EU   javnost sojenja   davkoplačevalci   obravnave

"Gre za tri zahteve: javnost sojenja, javnost dohodkov in odpravo neznanja tistih, ki nam sodijo v imenu ljudstva!"

(Vili Kovačič)

Po mnenju prvopodpisanega pobudnika, društva Davkoplačevalci se ne damo, ki ga vodi Vili Kovačič, bodo uvodoma našteti trije ukrepi bistveno pripomogli k (o)krepitvi vladavine prava v Sloveniji kot tudi ostalih članicah Evropske unije (EU). Gre za realno izvedljive ukrepe, ki ne zahtevajo posebnih investicij, na drugi strani pa utegne biti njihov učinek nezanemerljiv, saj povečujejo transparentnost in krepijo sprotni nadzor državljanov pri izvajanju načelu vladavine prava.

 

1. Javnost sodnih obravnav na vseh sodiščih, razen seveda v tistih primerih, ko je to izrecno omejeno z zakonom ali ustavo. Prisotnost javnosti v sodnih dvoranah naj se zagotovi tudi na digitalen način po avdio-vizuelni povezavi. Da so takšne povezave v poldrugem letu, ko živimo v senci epidemije Covid-19 postale nekaj vsekodnevnega, ni treba posebej poudarjati. Javnost sojenja se lahko zagotavlja tudi s pomočjo video povezave, s tem se načelo javnosti sojenja v bistvu samo še krepi. V Sloveniji bi bilo to po oceni številnih poznavalcev zelo dobrodošlo. Po izkušnjah je namreč načelo javnosti sojenja pri nas prepogosto kršeno oziroma se ga omejuje s takšnimi ali drugačnimi izgovori. Praksa je takšna, da je javnost na obravnavah zreducirana na foto termin ob začetku sojenja in prisotnost novinarjev ob razglasitvi sodb. Kar pa je daleč od prisotnosti zainteresirane javnosti, opozarjajo Kovačič in ostali. Javnost obravnav naj bo obvezna tudi za Računsko sodišče in Ustavno sodišče, vsekakor pa tudi za Vrhovno in Upravno sodišče kot tudi vsa delovna sodišča.

 

2. Obveznost evropskega pravosodnega izpita za tožilce in sodnike je nujna tako v Sloveniji kot v mnogih državah članicah. Po mnenju predlagateljev lahko za Slovenijo "verodostojno trdimo, da o evropskem pravu tožilci in sodniki mnogokrat nimajo pojma, čeprav odločajo o zadevah, ki so v pristojnosti pravnega reda EU". Ukrep naj se sprejme takoj, izvedba pa naj se zagotovi v dobi dveh let.

 

3. Javnost podatkov o premoženjskem stanju sodnikov in tožilcev je tretji ukrep, ki ga predlagajo Kovačič in ostali, saj menijo, da davkoplačevalci "ne vemo, zakaj plačujemo in koliko plačujemo sodni sistem in njegove izvajalce". Po tej logiki namreč ljudstvo, v katerem imenu sodijo sodišča (izrekajo sodbe), ni dolžno plačevati anonimnih izvajalcev slabih, protipravnih, mnogokrat tudi neustavnih odločitev sodnikov in tožilcev. V Sloveniji je pozitivna praksa javno dostopnih podatkov o osebnih dohodkih javnih funkcionarjev že uvedena na primeru policijskih uslužbencev oziroma delavcev v organih za notranje zadeve. Ni razumnega razloga, zakaj bi bili sodniki in tožilci še naprej izvzeti, pravi Vili Kovačič.

 

Predlagatelji pričakujejo, da jih bo javno podprl Varuh človekovih pravic, s čemer bi predlog zelo pridobil na teži in podpori v javnosti, kar je pogoj za to, da se preide od besed h konkretnim dejanjem. Vloga medijev, opozarja Kovačič, predvsem javnih servisev STA in RTV Slovenija, je tu nenadomestljiva. 

 

Tisti del pobude, ki se nanaša na Evropsko komisijo, utegne biti precej trši oreh. Predlagatelji namreč precej naivno pričakujejo, da bo Evropska komisija zagotovila del proračuna za izvedbo teh ukrepov, predvsem ko gre za izobraževanje sodnikov in tožilcev ter digitalni preskok v 21. stoletje. Kovačič pričakuje tudi podporo poslancev Evropskega parlamenta iz Slovenije ter številnih nevladnih organizacij, ne samo slovenskih.

 

Pobuda bi ob predpostavki, da so najširši javnosti predstavijo vse mainstream mediji, zagotovo doživela velik odmev. Ne gre za revolucijo, pač pa utrjevanje načela vladavine prava in krepitev demokracije. Javnost je v obeh primerih ključna. Ali kot pravi Vili Kovačič: "Gre za tri zahteve: javnost sojenja, javnost dohodkov in odpravo neznanja tistih, ki nam sodijo v imenu ljudstva!"

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Intelektualci predlagajo "zavezništvo za politično sredino", ki bi podrlo aktualne zidove izključevanja
24
11.11.2021 22:38
Matej Avbelj, Peter Jambrek, Ernest Petrič, Janez Podobnik, Dimitrij Rupel, Ivan Štuhec, Žiga Turk, Marko Voljč in Tomaž ... Več.
Piše: Uredništvo
Hrvaški Bleiburg: Disgenetični učinki komunističnega terorja na genski zapis populacije žrtev
16
29.10.2021 21:00
Komunistični genocidi so neposredno vplivali na upad kulturne in gospodarske rasti narodov vzhodne Evrope, ker je bilo veliko ... Več.
Piše: Tom Sunić
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
5
18.10.2021 22:20
Kot kaže, zakon, ki naj bi končno uredil delovanje Demografskega sklada, niti pod mandatom sedanje vlade ne bo sprejet. Apetiti ... Več.
Piše: Bine Kordež
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
5
10.10.2021 20:00
Še pred uvodom v predstavitev proračunov za prihodnji dve leti (2022-2023) je večji del opozicije odkorakal iz parlamenta in ... Več.
Piše: Bine Kordež
Po Trumpovi "America First" je zdaj toplo vodo v Kliničnem centru odkril Jože Golobič s sloganom "Patient First"
15
27.09.2021 23:00
Kaj je na Jožetu Golobiču tako posebnega, da se je kljub zatrjevanju, da ga položaj generalnega direktorja Kliničnega centra s ... Več.
Piše: Uredništvo
Kako je Ljudska republika Kitajska potiho, prek slamnate firme kupila italijanskega proizvajalca dronov Alpi Aviation
8
26.09.2021 23:00
Italijansko podjetje Alpi Aviation iz Furlanije-Julijske krajine, ki proizvaja drone, lahka in ultralahka letala, je kljub ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Vonj imperijev (3): "Vojna je lepa, ker v čudovito simfonijo združuje streljanje pušk, grmenje topov in vmesna premirja, dišave parfumov in smrad razpadajočih trupel."
6
24.09.2021 22:30
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
5
19.09.2021 22:00
Spoštovani predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, v imenu številnih volivcev v Mestni občini Ljubljana se obračam na ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Vonj imperijev (2): Iracionalnost planskega gospodarstva, ki je poletna oblačila ponujal pozimi in zimska poleti, parfume pa proizvajal v popolnem nasprotju s potrebami potrošnikov
3
18.09.2021 12:34
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Vonj imperijev (1): Ena sama kapljica parfuma lahko v sebi skriva vso zgodovino 20. stoletja
2
12.09.2021 11:00
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je rezultat občutno višjih plač v javnem sektorju in državnih subvencij
8
08.09.2021 21:00
Pred dnevi so bili objavljeni podatki o rasti bruto domačega produkta Slovenije v drugem kvartalu letošnjega leta; s ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zaradi 6450 milijard evrov, ki smo jih v Evroobmočju dali na trg zaradi pandemije, nam zaenkrat še ne grozi inflacija
2
31.08.2021 21:01
Odločitev Evropske centralne banke o obsežnih odkupih državnih vrednostnih papirjev (quantitative easing ali denarno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sodni dan na ljubljanski urgenci! "Rekorder" je na sprejem čakal celih 80 ur! Osemdeset ur, ljudje!
14
25.08.2021 21:30
Razmere na ljubljanski urgenci so kritične. Na pregled zdravnika pacienti, ki pridejo na Internistično prvo pomoč (IPP), zdaj ... Več.
Piše: Uredništvo
Najdaljša ameriška vojna: CIA je že od leta 1979 v vojni z Afganistanom, talibani in Al Kajda so njeni otroci
16
24.08.2021 21:21
Mineva četrt stoletja, odkar se je iz težko dostopnega goratega predela Afganistana oglasil nek mudžahedinski poveljnik in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
80-letnica operacije Barbarossa: Zakaj Hitler ni premagal Sovjetske zveze
10
19.08.2021 22:47
Po hitri, siloviti in nadvse uspešni nacistični invaziji na zahodno Evropo, uspehih v Skandinaviji ter na Balkanu je bil Hitler ... Več.
Piše: Shane Quinn
Umik iz Afganistana, pokopališča imperijev: Tujci pridejo in grejo, talibani pa ostajajo
10
17.08.2021 21:28
O vseh posledicah umika ameriških oziroma tujih sil iz Afganistana je 13. maja letos naš sodelavec Božo Cerar, ki je bil v svoji ... Več.
Piše: Božo Cerar
Olimpijada v številkah: Slovenija glede na število prebivalcev in velikost države 23. na svetu
7
12.08.2021 23:07
Na poletni olimpijadi v Tokiu so bili najbolj uspešni Američani s preko 100 medaljami. V povprečju so jih vsak dan osvojili 5, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Skupščina državnega zdravstva: država v državi, kjer dobavitelji v zdravstvu sami sebi določajo cene
13
09.08.2021 20:45
Zavod za zdravstveno zavarovanja (ZZZS) že 30 let upravlja z denarjem, ki ga vsi državljani zbiramo z obveznimi mesečnimi ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Kako so v TEŠ "pokurili" 280 milijonov evrov ali celotna zgodba o izgubi in insolventnosti Termoelektrarne Šoštanj
14
05.08.2021 22:46
Pisati o Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) oziroma o njenem bloku 6 je pravzaprav preprosto. Lahko se izpostavi zgrešenost te ... Več.
Piše: Bine Kordež
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
6
28.07.2021 21:30
V Sloveniji živi 12 odstotkov ljudi pod statistično opredeljenim pragom revščine. Ta je v letu 2019 znašal 1.477 evrov na ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 1.915
02/
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
Ivan Simič
Ogledov: 1.697
03/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.508
04/
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
Miha Burger
Ogledov: 1.588
05/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.305
06/
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
Lucija Mulej
Ogledov: 1.027
07/
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
Lucija Mulej
Ogledov: 1.452
08/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 765
09/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 749
10/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 539