Razkrivamo

Vili Kovačič: "Zahtevamo javnost sojenja, javnost dohodkov in odpravo neznanja tistih, ki nam sodijo v imenu ljudstva!"

Pobuda štirih civilnodružbenih skupin je zaradi kroničnega nezaupanja in izjemno nizkega ugleda slovenskega sodstva  dobronamerna in bi lahko z minimalno truda čez noč izboljšala podobo tretje veje oblasti. Pobuda, za katero stojijo Vili Kovačič in društvo Davkoplačevalci se ne damo, Civilna iniciativa DEM, Pubuda za čisto pitno vodo ter Novi socialdemokrati Slovenije, je sestavljena iz treh predlogov: (1) da so sodne obravnave dejansko javne, (2) da se uveljavi t.i. evropski pravosodni izpit ter (3) da so podatki o premoženjske stanju sodnikov in tožilcev javni (podobno kot pri poslancih, ministrih in drugih nosilcih javnih funkcij).

07.11.2021 21:15
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Vili Kovačič   sodišče   sodniki   tožilci   Slovenija   EU   javnost sojenja   davkoplačevalci   obravnave

"Gre za tri zahteve: javnost sojenja, javnost dohodkov in odpravo neznanja tistih, ki nam sodijo v imenu ljudstva!"

(Vili Kovačič)

Po mnenju prvopodpisanega pobudnika, društva Davkoplačevalci se ne damo, ki ga vodi Vili Kovačič, bodo uvodoma našteti trije ukrepi bistveno pripomogli k (o)krepitvi vladavine prava v Sloveniji kot tudi ostalih članicah Evropske unije (EU). Gre za realno izvedljive ukrepe, ki ne zahtevajo posebnih investicij, na drugi strani pa utegne biti njihov učinek nezanemerljiv, saj povečujejo transparentnost in krepijo sprotni nadzor državljanov pri izvajanju načelu vladavine prava.

 

1. Javnost sodnih obravnav na vseh sodiščih, razen seveda v tistih primerih, ko je to izrecno omejeno z zakonom ali ustavo. Prisotnost javnosti v sodnih dvoranah naj se zagotovi tudi na digitalen način po avdio-vizuelni povezavi. Da so takšne povezave v poldrugem letu, ko živimo v senci epidemije Covid-19 postale nekaj vsekodnevnega, ni treba posebej poudarjati. Javnost sojenja se lahko zagotavlja tudi s pomočjo video povezave, s tem se načelo javnosti sojenja v bistvu samo še krepi. V Sloveniji bi bilo to po oceni številnih poznavalcev zelo dobrodošlo. Po izkušnjah je namreč načelo javnosti sojenja pri nas prepogosto kršeno oziroma se ga omejuje s takšnimi ali drugačnimi izgovori. Praksa je takšna, da je javnost na obravnavah zreducirana na foto termin ob začetku sojenja in prisotnost novinarjev ob razglasitvi sodb. Kar pa je daleč od prisotnosti zainteresirane javnosti, opozarjajo Kovačič in ostali. Javnost obravnav naj bo obvezna tudi za Računsko sodišče in Ustavno sodišče, vsekakor pa tudi za Vrhovno in Upravno sodišče kot tudi vsa delovna sodišča.

 

2. Obveznost evropskega pravosodnega izpita za tožilce in sodnike je nujna tako v Sloveniji kot v mnogih državah članicah. Po mnenju predlagateljev lahko za Slovenijo "verodostojno trdimo, da o evropskem pravu tožilci in sodniki mnogokrat nimajo pojma, čeprav odločajo o zadevah, ki so v pristojnosti pravnega reda EU". Ukrep naj se sprejme takoj, izvedba pa naj se zagotovi v dobi dveh let.

 

3. Javnost podatkov o premoženjskem stanju sodnikov in tožilcev je tretji ukrep, ki ga predlagajo Kovačič in ostali, saj menijo, da davkoplačevalci "ne vemo, zakaj plačujemo in koliko plačujemo sodni sistem in njegove izvajalce". Po tej logiki namreč ljudstvo, v katerem imenu sodijo sodišča (izrekajo sodbe), ni dolžno plačevati anonimnih izvajalcev slabih, protipravnih, mnogokrat tudi neustavnih odločitev sodnikov in tožilcev. V Sloveniji je pozitivna praksa javno dostopnih podatkov o osebnih dohodkih javnih funkcionarjev že uvedena na primeru policijskih uslužbencev oziroma delavcev v organih za notranje zadeve. Ni razumnega razloga, zakaj bi bili sodniki in tožilci še naprej izvzeti, pravi Vili Kovačič.

 

Predlagatelji pričakujejo, da jih bo javno podprl Varuh človekovih pravic, s čemer bi predlog zelo pridobil na teži in podpori v javnosti, kar je pogoj za to, da se preide od besed h konkretnim dejanjem. Vloga medijev, opozarja Kovačič, predvsem javnih servisev STA in RTV Slovenija, je tu nenadomestljiva. 

 

Tisti del pobude, ki se nanaša na Evropsko komisijo, utegne biti precej trši oreh. Predlagatelji namreč precej naivno pričakujejo, da bo Evropska komisija zagotovila del proračuna za izvedbo teh ukrepov, predvsem ko gre za izobraževanje sodnikov in tožilcev ter digitalni preskok v 21. stoletje. Kovačič pričakuje tudi podporo poslancev Evropskega parlamenta iz Slovenije ter številnih nevladnih organizacij, ne samo slovenskih.

 

Pobuda bi ob predpostavki, da so najširši javnosti predstavijo vse mainstream mediji, zagotovo doživela velik odmev. Ne gre za revolucijo, pač pa utrjevanje načela vladavine prava in krepitev demokracije. Javnost je v obeh primerih ključna. Ali kot pravi Vili Kovačič: "Gre za tri zahteve: javnost sojenja, javnost dohodkov in odpravo neznanja tistih, ki nam sodijo v imenu ljudstva!"

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
16
14.05.2022 21:10
V drugem delu prispevka bomo predstavili tezo o dolgoročni umiritvi Rusije, ki se zdi ta hip morda marsikomu nezaslišana, vendar ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
15
13.05.2022 20:06
Ruska federacija je po razpadu Sovjetske zveze še naprej imperij, ki si podreja številne manjše narode, ki bi sami po sebi raje ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Slovenija, moja socialna država: Stopnja dohodkovne neenakosti pri nas je še vedno med najnižjimi na svetu
4
06.05.2022 23:00
Ali je Slovenija socialna država, kot piše v ustavi? Seveda na to vprašanje ne moremo oblikovati enoznačnega odgovora. Verjetno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Illegal Pakistani migrants fomenting extremism and security challenges in Europe
12
04.05.2022 21:16
The unchecked illegal migration from Pakistan to Europe during the past few decades has turned into a security and law order ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O imperializmu in rašizmu: Ruska agresija na "manjvredno" Ukrajno ima predvsem kulturni kontekst
27
03.05.2022 21:11
Rusija je napadla Ukrajino iz razlogov, ki niso odvisni od Putina, Zelenskega, zveze NATO ali česa podobnega. V ozadju je precej ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Tudi po zadnjih volitvah razmerje med levico in desnico ostaja pri 60 : 40 v korist levice
30
28.04.2022 23:00
Tudi zadnje parlamentarne volitve so potrdile, da je slovensko volilno telo nekoliko bolj nagnjeno v levo. Seštevek glasov ... Več.
Piše: Uredništvo
Zgodovinska zmaga, zgodovinski poraz in zgodovinska priložnost za rdeče-črno koalicijo
33
25.04.2022 06:55
Nedeljske volitve so presenetile trikrat: s prepričljivo prednostjo zmagovalne stranke pred konkurenco, z visoko volilno ... Več.
Piše: Uredništvo
Časi so prekleto resni: Slovenska industrija pred energetsko, oskrbovalno in politično krizo
15
11.04.2022 23:45
Na nedavnem vrhu gospodarstva na Brdu pri Kranju, ki se je odvijal 23. marca, je bilo slišati veliko pozitivnega in lepega o ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Vojna v Ukrajini in žrtve min: Pobuda slovenski vladi in vsem slovenskim političnim strankam
5
07.04.2022 19:00
Generalni sekretar OZN Antonio Guterres je pred dnevi opozoril, da bodo potrebna desetletja, da se v Ukrajini odstranijo vse ... Več.
Piše: Božo Cerar
"Čas je, da naredimo vse, da bodo vojni zločini ruske vojske zadnja manifestacija tega zla na zemlji."
24
04.04.2022 18:15
Ponedeljkovi prizori iz Buče, ki so šokirali svet, dokazujejo, da so bili strahovi pred Putinovi vojnimi zločini upravičeni. In ... Več.
Piše: Uredništvo
Putinovi prsti v balkanskem kotlu: Ali se v Bosni in Hercegovini kuha nova vojna?
22
01.04.2022 19:00
Ugibanja, ali bo v Bosni in Hercegovini ponovno izbruhnilo nasilje, se bodo po nedeljskih predsedniških volitvah v Srbiji, kjer ... Več.
Piše: Uredništvo
Diskriminacija na nacionalki: RTV Slovenija v predvolilnih soočenjih še vedno ločuje parlamentarne in neparlamentarne stranke
24
31.03.2022 19:00
Volitve so pred vrati, sezona predvolilnih soočenj je na vrhuncu, na javni RTV Slovenija pa imajo ponovno težave s tolmačenjem ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dosje ruski oligarhi v Sloveniji (1): Slovenska industrija jekla in sprenevedanje družine Zubitski
15
30.03.2022 11:00
Zgodba o Slovenski industriji jekla (SIJ), za katero stoji ruska družina Zubitski, si brez dvoma zasluži pozornost medijev in ... Več.
Piše: Uredništvo
Bitka za resnico: Tri največje ruske medijske laži v informacijski vojni z Ukrajino
18
24.03.2022 00:30
Putinova resnica o vojni v Ukrajini je na ruskih tleh povsem dominantna, saj zelo malo Rusov razume tuje jezike, še manj pa jih ... Več.
Piše: Uredništvo
Brez panike, slovenski pokojninski sistem ne bo bankrotiral!
8
21.03.2022 21:36
V medijih pa tudi v strokovni literaturi skoraj dnevno prebiramo prispevke o skorajšnjem razpadu našega pokojninskega sistema. ... Več.
Piše: Bine Kordež
Balkanski sod smodnika: "Dodik je pripravljen razglasiti neodvisnost Republike Srbske in po modelu Donecka in Luganska poklicati Rusijo na pomoč."
14
17.03.2022 23:30
Rusija bo obtičala v Ukrajini in zato išče rešitev, da se izvleče na način, da sproži nov konflikt v Bosni in Hercegovini. Tako ... Več.
Piše: Uredništvo
Putin se pripravlja na obleganje Kijeva, obenem pa išče svoje naslednje žrtve kot tudi zaveznike
28
13.03.2022 23:59
Slabše ko gre ruski armadi v Ukrajni, večje so frustracije Kremlja in hujša je propagandna vojna Putinovega režima. Takšen je ... Več.
Piše: Uredništvo
China-Pakistan Nuclear Pact: Pakistan already has about 165 nuclear warheads
12
11.03.2022 20:00
The China-Pakistan nuclear cooperation started in 1986 with the construction of nuclear power plants in Pakistan constructed ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Sodba v imenu ljudstva: Umik izjave
0
08.03.2022 12:00
Skladno s sodbo Višjega sodišča v Ljubljani v zadevi Igor Funa zoper NSM, neodvisni spletni medij, d.o.o., ki se nanaša na sodbo ... Več.
Piše: Uredništvo
Epoha Angele Merkel: Prizorišče je treba zapustiti, ko si na vrhu
11
04.03.2022 22:00
Ves čas je bila zadržana, previdna in nikoli ni prehitevala svoje sence. Zraven tega je bila moralna avtoriteta v času težkih ... Več.
Piše: Milan Jazbec
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.209
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.434
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.806
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.549
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.472
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.167
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.371
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.112
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.209
10/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 403