Komentar

Ukrepi, ki jih je v petek sprejela vlada, so dejansko zadnji pred popolnim zaprtjem države!

Ta teden smo zdravniki jasno povedali, da smo na meji. Da smo na meji števila okuženih, zasedenosti bolniških postelj  in intenzivnih postelj s Covid-19. O tem smo jasno informirali vlado in vse ministre te vlade in vse prebivalce Slovenije. Po dolgi nočni seji vlade, ki je trajala več kot šest ur, smo sprejeli nabor ukrepov, ki so dejansko zadnji ukrepi pred popolnim zaprtjem države. Kajti če se epidemija ne bo umirila, bo potrebno sprejeti zelo stroge ukrepe, dejansko zaprtje družbe, čeravno mnogim to ne bo všeč.

08.11.2021 18:00
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   epidemija   Covid-19   ustavno sodišče   vlada   ukrepi   zaprtje   mediji   Delo   zdravniki   Italija   Brdo  

Foto: Vlada Republike Slovenije

Potrebujemo samo še napoved konca sveta in civilizacije in napoved datuma, kdaj se bo to zgodilo. 

Ko je šlo leto 1999 proti koncu, so se pojavile prerokbe o tem, da se bliža konec sveta in da bo 1.1.2000 dejansko končal našo civilizacijo. Če se prav spomnim, so ti preroki nato napovedali konec sveta za 2012, vnedar pa smo še vedno tukaj. V podporo temu so navajali nekakšna videnja posameznikov in koledar ameriških staroselcev, ki je baje napovedoval konec sveta. Vse to je dobilo svoje mesto v medijih. Zakaj vam to pišem? Razširila se je novica, da bodo čipe, ki smo jih baje dobili vase s cepivom proti Covid-19, aktivirali 28.10.2021. Mimogrede, profesor Jerala iz Kemijskega inštituta, je pred kratkim pregledal vsebino ampule cepiva in - ne boste verjeti - ugotovil je da, da v cepivu ni čipov. Kot vidite, se kljub napovedi 28.10.2021 ni zgodilo nič, čeravno bi morali biti aktivirani čipi. Je pa bila to bila dobra prvoaprilska šala, ki so jo kasneje anticepilci prevzeli kot resnično novico. Za vsem naj bi stal tudi Bill Gates, ki je javno priznal, da se je cepil proti Covid-19, in ob tem zagotovil, da se je cepil tudi zato, da bi bil pozitiven zgled vsem ostalim ...

 

Zato vam svetujem, da zaradi takih "preroških napovedi" ne izgubljate dragocenega časa pa tudi spanca ne, ki ga vaše telo zelo potrebuje v teh težkih časih. Najbolje, če vse te napovedi enostavno pozabite. Je pa seveda neverjetno, do kakšnih idej pridejo zagovorniki proti cepljenju. Bill Gates se je na obtožbe, da je v cepiva na skrito vstavil čipe, odzval za Bussines Insider z eno samo besedo "bizarno" in nadaljeval: "Naravnost nemogoče se je braniti, tako neumno je vse skupaj. Potem pa to še ponavljajo v nedogled, kar iz trte izvitim trditvam daje kredibilnost."  Za revijo Wired pa je izjavil: "Razširjenost vere v zarote je lahko tudi nevarna, saj bi lahko odvračala prestrašene ljudi, da bi se cepili proti nalezljivim boleznim." Gates je tudi poudaril, da so prav teorije zarote in lažne novice tiste, ki nas bodo zavirale pri povratku v normalo. Ta trenutek se po njegovem mnenju tega še ne zavedamo dovolj. Ne zavedamo se še, a deluje vse v smeri manjše precepljenosti, večje zasedenosti bolnišnic in večjega števila umrlih. Če bi se cepili, bi večina teh, ki so umrli, ostali živi.

 

 

+++

 

V Sloveniji je Ustavno sodišče na predlog policijskega sindikata sprejelo naslednji sklep: Izvrševanje 10.a člena Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 (Uradni list RS, št. 147/21, 149/21 in 152/21) se do končne odločitve Ustavnega sodišča zadrži. To preprosto pomeni, da se dobro načrtovanega ukrepa, da morajo javni uslužbenci, v kolikor hočejo delati imeti zagotovljene pogoja prebolevnosti in ustreznega cepljenja, ne da vpeljati v Sloveniji. No, v Avstriji pa od 8.11.2021 naprej ta ukrep velja za vso državo, ker v Avstriji vedo, kaj je nacionalni interes, pri nas pa pač ne vemo - ali bolje: nočemo vedeti. Tako je ustavno sodišče sicer začasno zadržalo sklep, dejansko pa je ustavilo realizacijo pogoja PC za nedoločen čas ne samo v javni upravi, ampak v celi Sloveniji. Bog ve, kdaj bo zopet našlo čas, da bo obravnavalo to pomembno materijo v kontekstu obvladovanja epidemije, saj kot nas večkrat obvesti predsednik Ustavnega sodišča, imajo na sodišču neizmerno veliko dela.

 

Ustavno sodišče je naredilo s svojim dejanjem še veliko več. V tem trenutku bi lahko prešli na pogoj PC, tako kot so to naredili v sosednji Avstriji, pa nam je ravno zaradi odločitev Ustavnega sodišča to preprečeno. Kako naj kot specialist javnega zdravja ukrepam?! Ljudje nam umirajo, ustavno sodišče pa preprečuje sprejemanje ustreznih ukrepov!

 

Zdravniki smo se našli v nemogočem položaju, ko nas pravni del družbe definitivno ovira pri sprejemanju ustreznih ukrepov in predpisovanju zdravila za populacijo. Potem nas pa del politike in prebivalstva krivita, da nismo uspešni. Odgovornosti za to preprosto ne moremo nositi, če nam drugi deli družbe ne omogočijo, da delamo strokovno in nam ne sledijo. 

 

Kako rešujejo te probleme v Italiji, članici EU in demokratični državi z dolgotrajno demokracijo? Tudi pri njih so se pojavile diskusije, kako ukrepati, ko zaposleni ni prebolel covida, se ni cepil in ni želel nositi obrazne maske. Sprva so Italijani take, ki niso imeli pogojev za delo, napotovali na plačan ali neplačan dopust za čas ogroženosti, če tega ni bilo mogoče, so tudi dajali odpoved delovnega razmerja. Sodišča so jim praviloma na prvi stopnji potrdila, da delajo pravilno in hkrati so že vzpostavila sodno prakso za odločanje na tem področju. Po zapisu na 24ur 30.10.2021 delodajalec tako lahko po mnenju več italijanskih sodišč zaposleno osebo, ki je zavrnila cepivo zoper Covid-19, ali če so cepiva, ki jih je zavrnila, bistvena zahteva za opravljanje poklica, suspendira delavca na podlagi presoje pristojnega zdravnika o njeni začasni nezmožnosti za delo. Sodišče je tako pojasnilo, da je ta ukrep pravilen saj mora delodajalec poskrbeti za zdravje in varnost zaposlenih ter gostov in obiskovalcev. To je seveda mogoče v Italiji, kjer imajo demokratično sodstvo, ki ščiti življenje.

 

Drugo sodišče je poudarilo, da je odpuščanje nujno. Delodajalec lahko zaposleno osebo suspendira, ker je njeno opravljanje dela lahko tudi morebitni vir škode in posledično odgovornosti zanjo. Delovno sodišče v Ivrei je denimo poudarilo, da svoboščine zaposlene osebe niso kršene, ker interes skupnosti prevlada nad interesom posameznika, če se delavca odpusti, ker nima urejenega cepilnega statusa.

 

Tole bi moralo prebrati tudi naše Ustavno sodišče. Delodajalec mora predhodno, preden delavcu izreče odpoved, samo še preveriti, ali lahko oseba, ki nima urejenega cepilnega statusa, dela na delovnem mestu, kjer to ni moteče. Torej tako delajo v cilju zaščite zdravja ljudi v demokratičnih državah. Kako delamo mi, pa ste že prebrali. In potem poslušam po radiu in zborovanjih, kako je Slovenija restriktivna država. Mar res?

 

 

+++

 

Nedvomno so se razmere na epidemiološkem področju v Sloveniji zaostrile. To je sedaj vsakomur jasno in ljudje so pričakovali ukrepe. Ne samo ukrepe, ampak bolj zaostrene ukrepe. Pa poglejmo kaj lahko ta Slovenija sprejme. Delovanje Zakona o nalezljivih boleznih nam je začasno ustavilo Ustavno sodišče, ustavilo tudi v primeru uvajanja PC sistema. Ukrepa PC, ko dejansko država ne dovoli prostega gibanja zgolj tistim, ki niso cepljeni, medtem ko dovoli gibanje prebolelim in cepljenim. Ta sistem imajo trenutno v Avstriji. Pri nas ga žal zaradi ukrepa Ustavnega sodišča ne moremo vpeljati. Pri nas imamo samo PCT pogoj, torej ljudje morajo biti prebolevniki, cepljeni ali pa testirani. Zaradi zakonskih okvirov in zaradi posegov Ustavnega sodišča v materijo Zakona o nalezljivih boleznih preprosto v Sloveniji ne moremo sprejemati ustreznih ukrepov za zaviranje razvoja epidemije. 

 

Tudi tokrat v nadaljevanju objavljam zapis s Facebook strani v celoti, da lahko vidimo vsi, kaj dela politika pri nas. Predstavljam vam zapis na spletni strani ene od slovenskih političnih strank

 

 

"SPRAŠUJETE NAS KAJ STORITI IN KAKO PREŽIVETI TO NOROST?

 

Preberite in delite, da dosežemo več ljudi, kot skorumpirani mediji!

 

Popolnoma enostavno!

 

NE UPOŠTEVAJTE NEUSTAVNIH IN NEZAKONITIH ODLOKOV VLADE!!! 

 

Zdaj je že vsem jasno! Odlok o ukrepih ni zakon! Zakon pa ni zato, ker ga Vlada Republike Slovenije ne bi mogla enostavno spraviti skozi Državni Zbor Republike Slovenije. V kolikor bi ga, bi tvegala referendum. Kot v primeru vode. Zato jim je bolj udobno vladati z neustavnimi in nezakonitimi odloki. Ker ne poznajo morale in sramu! Ustavno sodišče bo vse odloke, ki se nanašajo na ukrepe, razglasilo kot neustavne in nezakonite. Ker temeljijo na 39. členu ZNB, za katerega je Ustavno sodišče že odločilo, da je v nasprotju z Ustavo. Ampak bi ga moralo odpraviti ali razveljaviti, s čimer bi vladi odvzeli možnost za sprejem odlokov. Če bi ga odpravili, bi ta odločitev delovala celo za nazaj, tako pa bi država morala vračati vse globe. Zato ustavno sodišče tega ni in ne bo storilo. Vse odloke bo sicer označilo za neustavne, vendar bo le naložilo vladi, da odpravi pomanjklivosti. S tem omogočijo vladi, da ne stori nič in da še naprej vlada z neustavnimi in nezakonitimi odloki. Obenem je treba vedeti, da je na Ustavno sodišče podanih več kot 250 ustavnih presoj. Na njihovo pomoč torej ne gre računati, saj je zatajilo.

 

Kazenske ovadbe v zvezi z ukrepi so v tem momentu popolnoma neučinkovite. Tožilstva ne bodo iskala naklepa ali hujše malomarnosti v trenutni situaciji, saj se bodo vsi sklicevali na odloke, na dogajanje v svetu, stroka in politika pa si bodo odgovornost podajali kot vroč kostanj.

 

O kakršni koli pomoči EU in mednarodnih organizacij je brez veze govoriti.

 

S protesti smo veliko dosegli. Če ne drugega, smo občutili plamen svobode vsaj za tisti čas! Izvajali smo jih in še jih bomo! V različnih oblikah! Ko bo Resni.ca organizirala protest, boste vedeli. Treba pa se je zavedati, da je oblast tako krvoločna v svojih roparskih pohodih, da se ne bi ozirala niti na milijon protestnikov. Pripravljeni so sprožiti državljansko vojno!

 

Več kot očitno je, da moramo poskrbeti sami zase, ker je pravna država zatajila! Ne upoštevajte vladnih odlokov, ker so neustavni in nezakoniti! Ne nosite mask, ne upoštevajte PCT pogoja! Poskusite to razložiti tudi otrokom. Težko jih je izpostavljati v njihovih razredih, pa vseeno. Velikokrat otroci bolj razumejo kot odrasli.

 

Neupoštevanje neustavih odlokov vlade pravno formalno ne more biti negativno ravnanje. Ne prekršek, ne kaznivo dejanje. Inšpektor ali policist vam sicer lahko napišeta globo, ampak bo ob podani zahtevi za sodno varstvo, zadeva padla v vodo. To so sladka opravila. To je elegantna in mirna oblika protesta.

 

Trgovinska veriga ali gostinski lokal lahko zahtevajo PCT pogoj ali nošenje maske. To lahko uvedejo v lastnih prostorih s hišnim redom! Enako kot vi lahko določite hišni red doma. Nosilec pooblastil - varnostnik, policist, inšpektor, lahko zahteva osebni dokument v primerih, ki jih določa zakon. Nihče drug! Trgovka, natakar… enostavno ne! Sami izbirate kje boste kupovali in trošili Vaš denar! Zapravljajte tam, kjer vas s tem ne obremenjujejo.

 

Bodite mirni, povsem nenasilni! Ne prepirajte se z ljudmi, ki od vas zahtevajo na vpogled PCT ali nošenje maske. Tudi njim je težko! Obrnite se in pojdite svoj denar dati tja, kjer tega ne zahtevajo. Slednji si zaslužijo, ker si upajo v tako zlobnih časih, ostati pokončni in na strani ljudi!

 

Več nas bo takih, ki ne upoštevamo nezakonitih in neustavnih odlokov, lažje nam bo. Več nas bo nasprotovalo nezakonitostim, več nas bo stalo v obrambi pravne države in domovine. Ko bo oblast pogruntala, da njihovi neustavni odloki nimajo več smisla, bodo spravljeni ob zid!

 

Trudili smo se razložiti čim bolj enostavno!

 

Samo pogumno ljudje! Neupoštevati nezakonito ni greh! Upirati se zločinu je junaštvo!

 

MOČ IN SVOBODA LJUDSTVU!!!

 

 

Zapis sem objavil v celoti, tako kot so mi ga poslali tisti, ki so ga našli na strani slovenske politične stranke. Torej cel teden je stroka skupaj z ministrom za zdravje in ostalimi ministri pripravljala predloge, da se omeji širjenje nalezljive bolezni. Potem pa politična stranka v Sloveniji objavi zgornji zapis, kjer priporoča, da se ne nosi mask, da se o tem seznani otroke in še vrsto drugih pojasnil, ki samo pospešujejo razvoj epidemije. Odloke, ki jih je sprejela vlada, ki varujejo zdravje ljudi in odloke, ki zmanjšujejo umrljivost, ta politična stranka sesuje v prah. Potem pa od nas, zdravstva, zahtevajo nemogoče napore in zdravljenje svojcev, čeravno nimamo več ne prostora ne osebja. Jasno smo povedali, da imamo omejene zmogljivosti. Zanima me, ali bo omenjeni predsednik stranke imel toliko korajže, da bo v trenutku, ko ne bomo mogli več hospitalizirati pacienta v dihalni stiski, ko ne bo več postelje, stopil na televizijo in povedal, kako naprej ter prevzel svoj del odgovornosti.  

  

Nek medij je poročal: "Študentje, med katerimi so tudi okuženi, morajo priti na faks, mnogi z javnim prevozom, tam jih napotijo v en prostor, kjer si snamejo maske in izvedejo test, potem gredo za deset minut ven, ko se vrnejo, pa pogledajo rezultat testa in ga zapišejo na evidenčni list. Najbolj smešno pri vsem skupaj pa je, da rezultata testa ne sme pogledati nihče drug kot oni sami, GDPR pač, takšna navodila smo dobili."

 

Pa smo se zopet srečali z zakonodajo na področju varovanja osebnih podatkov, ki nikakor ni naklonjena obvladovanju epidemije in se vedno srečujemo z njo, kadar hočemo izvesti resne proti epidemiološke ukrepe. Ta zakonodaja je v posameznih primerih popolnoma nelogična in na momente smešna z resnimi zdravstvenimi posledicami za posameznika in družbo. Nikjer ne vidim pobud za spremembo tovrstne zakonodaje.

 

 

+++

 

Za nami je teden velikih naporov v stroki, politiki in družbi kot celoti, da bi povečali cepljenje in osvestili prebivalce in prebivalke Slovenije, da se je potrebno obnašati drugače, če hočemo premagati epidemijo. No v "podporo" nam vsem je časopis Delo objavil naslednjo vsebino: 

 

"Kljub strašljivim podatkom o številu umrlih in hospitaliziranih, pozivih vodstev bolnišnic, da je zdravstvo na robu vzdržnosti, in v zraku viseči grožnji z vnovičnim zaprtjem države, je med ljudmi čedalje manj volje za spoštovanje ukrepov in omejitev. Valiconova raziskava je potrdila, kar lahko opazimo vsi; vse manj pogosto si peremo in razkužujemo roke, pri uporabi zaščitnih mask nismo več dosledni, še najtežje se odpovemo socialnim interakcijam. Od nasprotnikov cepiv in ljudi, ki so se kljub nasprotovanju pogoju PCT odločili za cepljenje, ni mogoče pričakovati, da bodo spoštovali kakršnekoli ukrepe, ki jih je vlada sprejela ali jih še bo, lahko pa pričakujemo več jeze, nestrpnosti in konfliktov."

 

Na koncu pa je še dodatna misel Tatjane Vrtačnik:

 

"Mislim, da smo izčrpali svoj energijski potencial tako za sledenje informacijam in upoštevanje ukrepov, kot za to, da ravnamo odgovorno, sploh ker ne vidimo smisla in je nezaupanje med ljudmi veliko."

 

 

Skratka, članek, ki je popolnoma demotivira, ki se zaključi z brezupom v stilu pesnika Srečka Kosovela "vse je ekstaza, ekstaza smrti". Res hvala časopisnemu podjetju Delo, da je ob sprejemu ukrepov tako intenzivno te iste ukrepe sesulo in dodatno demoraliziralo vse ljudi v trenutku, ko bi potrebovali veliko pozitivne podpore. Hvala njihovi podpori nacionalnim ukrepom. Potem pa se čudimo, kako ljudje ne upoštevajo ukrepov, ko tole prebereš, jih pač ne boš več upošteval. Upam samo, da veliko ljudi le ne bere časopisa Delo in da bo škoda manjša, kot se bojim, da bo. Da se vrnem na začetek, potrebujemo samo še napoved konca sveta in civilizacije in napoved datuma, kdaj se bo to zgodilo.

 

Ta teden smo zdravniki jasno povedali, da smo na meji. Da smo na meji števila okuženih, zasedenosti bolniških postelj  in intenzivnih postelj s Covid-19. O tem smo jasno informirali vlado in vse ministre te vlade in vse prebivalce Slovenije. Po dolgi nočni seji vlade, ki je trajala več kot 6 ur, smo sprejeli nabor ukrepov, ki so dejansko zadnji ukrepi pred popolnim zaprtjem države. Kajti če se epidemija ne bo umirila, bo potrebno sprejeti zelo stroge ukrepe, dejansko zaprtje družbe, čeravno mnogim to ne bo všeč.

 

Ampak tako je in kruti podatki nas bodo prisilili v reševanje, ki bo za mnoge boleče, ampak ko prideš do točke, kjer ni več mogoče izbirati, je izbor pač tak, kot je v danem trenutku. Ne glede na naše želje. A do tega nam ni treba priti, če bomo takoj začeli izvajati dosledno ukrepe, ki jih je vlada sprejela na nočni seji. V tem trenutku imamo na izbiro samo dve poti, tretje pač ni, če hočemo obvladati epidemijo. Eno smo sprejeli na nočni seji 5. novembra na Brdu, drugo bomo pa morali prav kmalu, če se epidemija ne bo umirila.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.404
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.626
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.564
04/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.786
05/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.771
06/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.278
07/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.559
08/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.040
09/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.352
10/
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
Krištof Zevnik
Ogledov: 2.412