Komentar

Ukrepi, ki jih je v petek sprejela vlada, so dejansko zadnji pred popolnim zaprtjem države!

Ta teden smo zdravniki jasno povedali, da smo na meji. Da smo na meji števila okuženih, zasedenosti bolniških postelj  in intenzivnih postelj s Covid-19. O tem smo jasno informirali vlado in vse ministre te vlade in vse prebivalce Slovenije. Po dolgi nočni seji vlade, ki je trajala več kot šest ur, smo sprejeli nabor ukrepov, ki so dejansko zadnji ukrepi pred popolnim zaprtjem države. Kajti če se epidemija ne bo umirila, bo potrebno sprejeti zelo stroge ukrepe, dejansko zaprtje družbe, čeravno mnogim to ne bo všeč.

08.11.2021 18:00
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   epidemija   Covid-19   ustavno sodišče   vlada   ukrepi   zaprtje   mediji   Delo   zdravniki   Italija   Brdo  

Foto: Vlada Republike Slovenije

Potrebujemo samo še napoved konca sveta in civilizacije in napoved datuma, kdaj se bo to zgodilo. 

Ko je šlo leto 1999 proti koncu, so se pojavile prerokbe o tem, da se bliža konec sveta in da bo 1.1.2000 dejansko končal našo civilizacijo. Če se prav spomnim, so ti preroki nato napovedali konec sveta za 2012, vnedar pa smo še vedno tukaj. V podporo temu so navajali nekakšna videnja posameznikov in koledar ameriških staroselcev, ki je baje napovedoval konec sveta. Vse to je dobilo svoje mesto v medijih. Zakaj vam to pišem? Razširila se je novica, da bodo čipe, ki smo jih baje dobili vase s cepivom proti Covid-19, aktivirali 28.10.2021. Mimogrede, profesor Jerala iz Kemijskega inštituta, je pred kratkim pregledal vsebino ampule cepiva in - ne boste verjeti - ugotovil je da, da v cepivu ni čipov. Kot vidite, se kljub napovedi 28.10.2021 ni zgodilo nič, čeravno bi morali biti aktivirani čipi. Je pa bila to bila dobra prvoaprilska šala, ki so jo kasneje anticepilci prevzeli kot resnično novico. Za vsem naj bi stal tudi Bill Gates, ki je javno priznal, da se je cepil proti Covid-19, in ob tem zagotovil, da se je cepil tudi zato, da bi bil pozitiven zgled vsem ostalim ...

 

Zato vam svetujem, da zaradi takih "preroških napovedi" ne izgubljate dragocenega časa pa tudi spanca ne, ki ga vaše telo zelo potrebuje v teh težkih časih. Najbolje, če vse te napovedi enostavno pozabite. Je pa seveda neverjetno, do kakšnih idej pridejo zagovorniki proti cepljenju. Bill Gates se je na obtožbe, da je v cepiva na skrito vstavil čipe, odzval za Bussines Insider z eno samo besedo "bizarno" in nadaljeval: "Naravnost nemogoče se je braniti, tako neumno je vse skupaj. Potem pa to še ponavljajo v nedogled, kar iz trte izvitim trditvam daje kredibilnost."  Za revijo Wired pa je izjavil: "Razširjenost vere v zarote je lahko tudi nevarna, saj bi lahko odvračala prestrašene ljudi, da bi se cepili proti nalezljivim boleznim." Gates je tudi poudaril, da so prav teorije zarote in lažne novice tiste, ki nas bodo zavirale pri povratku v normalo. Ta trenutek se po njegovem mnenju tega še ne zavedamo dovolj. Ne zavedamo se še, a deluje vse v smeri manjše precepljenosti, večje zasedenosti bolnišnic in večjega števila umrlih. Če bi se cepili, bi večina teh, ki so umrli, ostali živi.

 

 

+++

 

V Sloveniji je Ustavno sodišče na predlog policijskega sindikata sprejelo naslednji sklep: Izvrševanje 10.a člena Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 (Uradni list RS, št. 147/21, 149/21 in 152/21) se do končne odločitve Ustavnega sodišča zadrži. To preprosto pomeni, da se dobro načrtovanega ukrepa, da morajo javni uslužbenci, v kolikor hočejo delati imeti zagotovljene pogoja prebolevnosti in ustreznega cepljenja, ne da vpeljati v Sloveniji. No, v Avstriji pa od 8.11.2021 naprej ta ukrep velja za vso državo, ker v Avstriji vedo, kaj je nacionalni interes, pri nas pa pač ne vemo - ali bolje: nočemo vedeti. Tako je ustavno sodišče sicer začasno zadržalo sklep, dejansko pa je ustavilo realizacijo pogoja PC za nedoločen čas ne samo v javni upravi, ampak v celi Sloveniji. Bog ve, kdaj bo zopet našlo čas, da bo obravnavalo to pomembno materijo v kontekstu obvladovanja epidemije, saj kot nas večkrat obvesti predsednik Ustavnega sodišča, imajo na sodišču neizmerno veliko dela.

 

Ustavno sodišče je naredilo s svojim dejanjem še veliko več. V tem trenutku bi lahko prešli na pogoj PC, tako kot so to naredili v sosednji Avstriji, pa nam je ravno zaradi odločitev Ustavnega sodišča to preprečeno. Kako naj kot specialist javnega zdravja ukrepam?! Ljudje nam umirajo, ustavno sodišče pa preprečuje sprejemanje ustreznih ukrepov!

 

Zdravniki smo se našli v nemogočem položaju, ko nas pravni del družbe definitivno ovira pri sprejemanju ustreznih ukrepov in predpisovanju zdravila za populacijo. Potem nas pa del politike in prebivalstva krivita, da nismo uspešni. Odgovornosti za to preprosto ne moremo nositi, če nam drugi deli družbe ne omogočijo, da delamo strokovno in nam ne sledijo. 

 

Kako rešujejo te probleme v Italiji, članici EU in demokratični državi z dolgotrajno demokracijo? Tudi pri njih so se pojavile diskusije, kako ukrepati, ko zaposleni ni prebolel covida, se ni cepil in ni želel nositi obrazne maske. Sprva so Italijani take, ki niso imeli pogojev za delo, napotovali na plačan ali neplačan dopust za čas ogroženosti, če tega ni bilo mogoče, so tudi dajali odpoved delovnega razmerja. Sodišča so jim praviloma na prvi stopnji potrdila, da delajo pravilno in hkrati so že vzpostavila sodno prakso za odločanje na tem področju. Po zapisu na 24ur 30.10.2021 delodajalec tako lahko po mnenju več italijanskih sodišč zaposleno osebo, ki je zavrnila cepivo zoper Covid-19, ali če so cepiva, ki jih je zavrnila, bistvena zahteva za opravljanje poklica, suspendira delavca na podlagi presoje pristojnega zdravnika o njeni začasni nezmožnosti za delo. Sodišče je tako pojasnilo, da je ta ukrep pravilen saj mora delodajalec poskrbeti za zdravje in varnost zaposlenih ter gostov in obiskovalcev. To je seveda mogoče v Italiji, kjer imajo demokratično sodstvo, ki ščiti življenje.

 

Drugo sodišče je poudarilo, da je odpuščanje nujno. Delodajalec lahko zaposleno osebo suspendira, ker je njeno opravljanje dela lahko tudi morebitni vir škode in posledično odgovornosti zanjo. Delovno sodišče v Ivrei je denimo poudarilo, da svoboščine zaposlene osebe niso kršene, ker interes skupnosti prevlada nad interesom posameznika, če se delavca odpusti, ker nima urejenega cepilnega statusa.

 

Tole bi moralo prebrati tudi naše Ustavno sodišče. Delodajalec mora predhodno, preden delavcu izreče odpoved, samo še preveriti, ali lahko oseba, ki nima urejenega cepilnega statusa, dela na delovnem mestu, kjer to ni moteče. Torej tako delajo v cilju zaščite zdravja ljudi v demokratičnih državah. Kako delamo mi, pa ste že prebrali. In potem poslušam po radiu in zborovanjih, kako je Slovenija restriktivna država. Mar res?

 

 

+++

 

Nedvomno so se razmere na epidemiološkem področju v Sloveniji zaostrile. To je sedaj vsakomur jasno in ljudje so pričakovali ukrepe. Ne samo ukrepe, ampak bolj zaostrene ukrepe. Pa poglejmo kaj lahko ta Slovenija sprejme. Delovanje Zakona o nalezljivih boleznih nam je začasno ustavilo Ustavno sodišče, ustavilo tudi v primeru uvajanja PC sistema. Ukrepa PC, ko dejansko država ne dovoli prostega gibanja zgolj tistim, ki niso cepljeni, medtem ko dovoli gibanje prebolelim in cepljenim. Ta sistem imajo trenutno v Avstriji. Pri nas ga žal zaradi ukrepa Ustavnega sodišča ne moremo vpeljati. Pri nas imamo samo PCT pogoj, torej ljudje morajo biti prebolevniki, cepljeni ali pa testirani. Zaradi zakonskih okvirov in zaradi posegov Ustavnega sodišča v materijo Zakona o nalezljivih boleznih preprosto v Sloveniji ne moremo sprejemati ustreznih ukrepov za zaviranje razvoja epidemije. 

 

Tudi tokrat v nadaljevanju objavljam zapis s Facebook strani v celoti, da lahko vidimo vsi, kaj dela politika pri nas. Predstavljam vam zapis na spletni strani ene od slovenskih političnih strank

 

 

"SPRAŠUJETE NAS KAJ STORITI IN KAKO PREŽIVETI TO NOROST?

 

Preberite in delite, da dosežemo več ljudi, kot skorumpirani mediji!

 

Popolnoma enostavno!

 

NE UPOŠTEVAJTE NEUSTAVNIH IN NEZAKONITIH ODLOKOV VLADE!!! 

 

Zdaj je že vsem jasno! Odlok o ukrepih ni zakon! Zakon pa ni zato, ker ga Vlada Republike Slovenije ne bi mogla enostavno spraviti skozi Državni Zbor Republike Slovenije. V kolikor bi ga, bi tvegala referendum. Kot v primeru vode. Zato jim je bolj udobno vladati z neustavnimi in nezakonitimi odloki. Ker ne poznajo morale in sramu! Ustavno sodišče bo vse odloke, ki se nanašajo na ukrepe, razglasilo kot neustavne in nezakonite. Ker temeljijo na 39. členu ZNB, za katerega je Ustavno sodišče že odločilo, da je v nasprotju z Ustavo. Ampak bi ga moralo odpraviti ali razveljaviti, s čimer bi vladi odvzeli možnost za sprejem odlokov. Če bi ga odpravili, bi ta odločitev delovala celo za nazaj, tako pa bi država morala vračati vse globe. Zato ustavno sodišče tega ni in ne bo storilo. Vse odloke bo sicer označilo za neustavne, vendar bo le naložilo vladi, da odpravi pomanjklivosti. S tem omogočijo vladi, da ne stori nič in da še naprej vlada z neustavnimi in nezakonitimi odloki. Obenem je treba vedeti, da je na Ustavno sodišče podanih več kot 250 ustavnih presoj. Na njihovo pomoč torej ne gre računati, saj je zatajilo.

 

Kazenske ovadbe v zvezi z ukrepi so v tem momentu popolnoma neučinkovite. Tožilstva ne bodo iskala naklepa ali hujše malomarnosti v trenutni situaciji, saj se bodo vsi sklicevali na odloke, na dogajanje v svetu, stroka in politika pa si bodo odgovornost podajali kot vroč kostanj.

 

O kakršni koli pomoči EU in mednarodnih organizacij je brez veze govoriti.

 

S protesti smo veliko dosegli. Če ne drugega, smo občutili plamen svobode vsaj za tisti čas! Izvajali smo jih in še jih bomo! V različnih oblikah! Ko bo Resni.ca organizirala protest, boste vedeli. Treba pa se je zavedati, da je oblast tako krvoločna v svojih roparskih pohodih, da se ne bi ozirala niti na milijon protestnikov. Pripravljeni so sprožiti državljansko vojno!

 

Več kot očitno je, da moramo poskrbeti sami zase, ker je pravna država zatajila! Ne upoštevajte vladnih odlokov, ker so neustavni in nezakoniti! Ne nosite mask, ne upoštevajte PCT pogoja! Poskusite to razložiti tudi otrokom. Težko jih je izpostavljati v njihovih razredih, pa vseeno. Velikokrat otroci bolj razumejo kot odrasli.

 

Neupoštevanje neustavih odlokov vlade pravno formalno ne more biti negativno ravnanje. Ne prekršek, ne kaznivo dejanje. Inšpektor ali policist vam sicer lahko napišeta globo, ampak bo ob podani zahtevi za sodno varstvo, zadeva padla v vodo. To so sladka opravila. To je elegantna in mirna oblika protesta.

 

Trgovinska veriga ali gostinski lokal lahko zahtevajo PCT pogoj ali nošenje maske. To lahko uvedejo v lastnih prostorih s hišnim redom! Enako kot vi lahko določite hišni red doma. Nosilec pooblastil - varnostnik, policist, inšpektor, lahko zahteva osebni dokument v primerih, ki jih določa zakon. Nihče drug! Trgovka, natakar… enostavno ne! Sami izbirate kje boste kupovali in trošili Vaš denar! Zapravljajte tam, kjer vas s tem ne obremenjujejo.

 

Bodite mirni, povsem nenasilni! Ne prepirajte se z ljudmi, ki od vas zahtevajo na vpogled PCT ali nošenje maske. Tudi njim je težko! Obrnite se in pojdite svoj denar dati tja, kjer tega ne zahtevajo. Slednji si zaslužijo, ker si upajo v tako zlobnih časih, ostati pokončni in na strani ljudi!

 

Več nas bo takih, ki ne upoštevamo nezakonitih in neustavnih odlokov, lažje nam bo. Več nas bo nasprotovalo nezakonitostim, več nas bo stalo v obrambi pravne države in domovine. Ko bo oblast pogruntala, da njihovi neustavni odloki nimajo več smisla, bodo spravljeni ob zid!

 

Trudili smo se razložiti čim bolj enostavno!

 

Samo pogumno ljudje! Neupoštevati nezakonito ni greh! Upirati se zločinu je junaštvo!

 

MOČ IN SVOBODA LJUDSTVU!!!

 

 

Zapis sem objavil v celoti, tako kot so mi ga poslali tisti, ki so ga našli na strani slovenske politične stranke. Torej cel teden je stroka skupaj z ministrom za zdravje in ostalimi ministri pripravljala predloge, da se omeji širjenje nalezljive bolezni. Potem pa politična stranka v Sloveniji objavi zgornji zapis, kjer priporoča, da se ne nosi mask, da se o tem seznani otroke in še vrsto drugih pojasnil, ki samo pospešujejo razvoj epidemije. Odloke, ki jih je sprejela vlada, ki varujejo zdravje ljudi in odloke, ki zmanjšujejo umrljivost, ta politična stranka sesuje v prah. Potem pa od nas, zdravstva, zahtevajo nemogoče napore in zdravljenje svojcev, čeravno nimamo več ne prostora ne osebja. Jasno smo povedali, da imamo omejene zmogljivosti. Zanima me, ali bo omenjeni predsednik stranke imel toliko korajže, da bo v trenutku, ko ne bomo mogli več hospitalizirati pacienta v dihalni stiski, ko ne bo več postelje, stopil na televizijo in povedal, kako naprej ter prevzel svoj del odgovornosti.  

  

Nek medij je poročal: "Študentje, med katerimi so tudi okuženi, morajo priti na faks, mnogi z javnim prevozom, tam jih napotijo v en prostor, kjer si snamejo maske in izvedejo test, potem gredo za deset minut ven, ko se vrnejo, pa pogledajo rezultat testa in ga zapišejo na evidenčni list. Najbolj smešno pri vsem skupaj pa je, da rezultata testa ne sme pogledati nihče drug kot oni sami, GDPR pač, takšna navodila smo dobili."

 

Pa smo se zopet srečali z zakonodajo na področju varovanja osebnih podatkov, ki nikakor ni naklonjena obvladovanju epidemije in se vedno srečujemo z njo, kadar hočemo izvesti resne proti epidemiološke ukrepe. Ta zakonodaja je v posameznih primerih popolnoma nelogična in na momente smešna z resnimi zdravstvenimi posledicami za posameznika in družbo. Nikjer ne vidim pobud za spremembo tovrstne zakonodaje.

 

 

+++

 

Za nami je teden velikih naporov v stroki, politiki in družbi kot celoti, da bi povečali cepljenje in osvestili prebivalce in prebivalke Slovenije, da se je potrebno obnašati drugače, če hočemo premagati epidemijo. No v "podporo" nam vsem je časopis Delo objavil naslednjo vsebino: 

 

"Kljub strašljivim podatkom o številu umrlih in hospitaliziranih, pozivih vodstev bolnišnic, da je zdravstvo na robu vzdržnosti, in v zraku viseči grožnji z vnovičnim zaprtjem države, je med ljudmi čedalje manj volje za spoštovanje ukrepov in omejitev. Valiconova raziskava je potrdila, kar lahko opazimo vsi; vse manj pogosto si peremo in razkužujemo roke, pri uporabi zaščitnih mask nismo več dosledni, še najtežje se odpovemo socialnim interakcijam. Od nasprotnikov cepiv in ljudi, ki so se kljub nasprotovanju pogoju PCT odločili za cepljenje, ni mogoče pričakovati, da bodo spoštovali kakršnekoli ukrepe, ki jih je vlada sprejela ali jih še bo, lahko pa pričakujemo več jeze, nestrpnosti in konfliktov."

 

Na koncu pa je še dodatna misel Tatjane Vrtačnik:

 

"Mislim, da smo izčrpali svoj energijski potencial tako za sledenje informacijam in upoštevanje ukrepov, kot za to, da ravnamo odgovorno, sploh ker ne vidimo smisla in je nezaupanje med ljudmi veliko."

 

 

Skratka, članek, ki je popolnoma demotivira, ki se zaključi z brezupom v stilu pesnika Srečka Kosovela "vse je ekstaza, ekstaza smrti". Res hvala časopisnemu podjetju Delo, da je ob sprejemu ukrepov tako intenzivno te iste ukrepe sesulo in dodatno demoraliziralo vse ljudi v trenutku, ko bi potrebovali veliko pozitivne podpore. Hvala njihovi podpori nacionalnim ukrepom. Potem pa se čudimo, kako ljudje ne upoštevajo ukrepov, ko tole prebereš, jih pač ne boš več upošteval. Upam samo, da veliko ljudi le ne bere časopisa Delo in da bo škoda manjša, kot se bojim, da bo. Da se vrnem na začetek, potrebujemo samo še napoved konca sveta in civilizacije in napoved datuma, kdaj se bo to zgodilo.

 

Ta teden smo zdravniki jasno povedali, da smo na meji. Da smo na meji števila okuženih, zasedenosti bolniških postelj  in intenzivnih postelj s Covid-19. O tem smo jasno informirali vlado in vse ministre te vlade in vse prebivalce Slovenije. Po dolgi nočni seji vlade, ki je trajala več kot 6 ur, smo sprejeli nabor ukrepov, ki so dejansko zadnji ukrepi pred popolnim zaprtjem države. Kajti če se epidemija ne bo umirila, bo potrebno sprejeti zelo stroge ukrepe, dejansko zaprtje družbe, čeravno mnogim to ne bo všeč.

 

Ampak tako je in kruti podatki nas bodo prisilili v reševanje, ki bo za mnoge boleče, ampak ko prideš do točke, kjer ni več mogoče izbirati, je izbor pač tak, kot je v danem trenutku. Ne glede na naše želje. A do tega nam ni treba priti, če bomo takoj začeli izvajati dosledno ukrepe, ki jih je vlada sprejela na nočni seji. V tem trenutku imamo na izbiro samo dve poti, tretje pač ni, če hočemo obvladati epidemijo. Eno smo sprejeli na nočni seji 5. novembra na Brdu, drugo bomo pa morali prav kmalu, če se epidemija ne bo umirila.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
11
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.213
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.440
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.808
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.551
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.477
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.171
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.374
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.116
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.212
10/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 437