Komentar

Pet minut pred Bergamom bi celo Butalci ugotovili, da je vrag odnesel šalo, Slovenci pa niso ...

Da so za petek, 12. novembra, napovedani protesti sredi Ljubljane, me pravzaprav ne šokira več. V karikaturi države, katere del avtohotnega prebivalstva ima gene Butalcev, je možno vse: zbiranje kljub prepovedi zbiranja, nespoštovanje zaščitnih ukrepov kot znak kljubovanja oblasti in vztrajno zanikanje oziroma dvom v obstoj virusa SARS-Cov-2. Čakamo le še na trenutek, ko bo opozicija objavila Memorandum, v katerem bodo Covid-19 razglasili za politično bolezen. Bolni pa so v resnici Slovenci, okužila jih je izključevalna, histerična politika, ki ne prenese misli, da je lahko na oblasti kdo drug. Odkar so ustavno sodišče spremenili v bordel in dobra tretjina ljudstva živi v slepi veri, da je pandemija novega koronavirusa izmišljena, je škoda izgubljati upanje, da bo Slovence kdaj srečala pamet. Če jih slučajno kdaj bo, bo žal že prepozno ...

10.11.2021 22:35
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   epidemija   SARS-Cov-2   Covid-19   politika   Marjan Šarec   Janez Janša   Slovenija   SD   Tanja Fajon   Levica   Dejan Židan   Matjaž Han   Janez Kocijančič

Foto: policija.si

Zaradi obnašanja dela politične elite, ki lansko pomlad ni pristal na kompromis, že več kot eno leto plačujemo višjo ceno zaradi epidemije virusa SARS-Cov-2 od drugih, primerljivih držav.

Po tridesetih letih se je slovenska država znašla v nekakšni mišnici. Tokrat brez krivde tujcev ali zunanjega sovražnika. Družbene napetosti so zaradi epidemije virusa SARS-Cov-2 sprožile verižno reakcijo, v kateri na površje niso prišle le človeške vrline, pač pa predvsem in na žalost tisto najslabše, kar ljudje premorejo. In ker slovenska družba že tradicionalno ne premore močne liberalne sredine, ki bi stabilizirala politični prostor, so do izraza prišli radikalci z obeh skrajnih polov. Ob pasivnosti večine državljanov so daleč preveč pozornosti dobili ljudje, ki bi se v normalnih razmerah pojavili v kategoriji posebnežev, tokrat pa so s svojimi teorijami zarote in zanikanjem empirično dokazljivih dejstev prestrašili dovolj Slovencev, da smo se znašli med evropskimi državami z najnižjo precepljenostjo prebivalstva in z notoričnim neupoštevanjem ukrepov za zajezitev pandemije. Norčevanje iz "Balkancev" se je vsaj tokrat izkazalo kot samouresničujoča se prerokba, kajti ta trenutek so Slovenci glede na mentaliteto, ko gre za cepljenje in spoštovanje predpisanih ukrepov, največji Balkanci.

 

Ni težko poiskati razlogov za to. Po lanski "marčevskih idah" Marjana Šarca, ki je tik pred izbruhom epidemije kapituliral in oblast prepustil Janezu Janši, se politična polarizacija niti za trenutek ni umirila. Če virus primerjamo z vojno, nam postane bolj razumljivo, kaj se je dogajalo na tem prostoru skoraj natanko 80 let prej. Zakaj so Slovenci tudi takrat v "krizo vseh kriz", kar je svetovna vojna brez dvoma bila, stopili tako razklani, sovražno nastrojeni drug do drugega. Vojno je tokrat zamenjala pandemija, razmere so že poldrugo leto podobne vojnim, vzorec izpred osmih desetletij pa je šokantno - podoben. Oblast za vsako ceno, ne boj, mesarsko klanje, uporaba vseh sredstev za uničenje nasprotnika, ki je dejansko sovražnik ... V razmerah, ki nas pestijo od marca 2020, bi od tistih, ki so tako ali drugače odgovorni za upravljanje z državo - in tu ima svoj del odgovornosti tudi opozicija, brez skrbi - pričakovali, da ravnajo v korist ljudi in države. Marsikje v Evropi so v tem času padale vlade, sestavljale so se nove koalicije, nekje so imeli celo volitve, vendar se nikjer niso pogreznili v takšen labirint krize, v kakršnem smo zdaj pri nas.

 

Levica je histerična, ker ni na oblasti. Desnica je estatična, ker ponovno vlada in skrbi za "svoje". Na obeh straneh so se razbohotili skrajneži, ki bi bodisi odpravili vse omejitve, ker je virus bržkone izmišljen in služi kapitalskim interesom farmacevtskih multinacionalk (Big Pharma), bodisi bi povsem zaprli državo in po možnosti še vse tiste, ki so proti ukrepom ... Vmes je razmeroma velik prostor, vendar sameva prazen, saj je večina ljudi, tudi in predvsem tisti, ki bi bili lahko glas razuma, obupala. Nekateri so se umaknili v notranjo emigracijo, drugi smo šli v tujino.

 

Toda vedno je čas za kompromis, za premirje. Za dialog. Kajti ko so družbene napetosti že tako eskalirale, da mora policija uporabiti vodni top in solzilec, da vzpostavi red na ulicah, je jasno, da ima nasilje svoje ozadje, svoje botre, ki na ta način preizkušajo "trdnost" oblasti in preverjajo, do kam lahko gredo. Problem je, da gredo lahko vedno dlje, saj je družbena tolaranca nasilja, goljufij in drugih zlorab vsak dan večja. Zdi se, da polovica Slovencev ne bi imela posebnih moralnih zadržkov kupiti ponarejeno potrdilo o cepljenju ali kak drug dokument, s katerimi bi izigrali sistem. Če je nacionalna mentaliteta v tako kratkem času zrsnila tako nizko, se velja vprašati, kaj se je zgodilo, da je do tega prišlo, in kdo je poglavitni krivec za to. Če vsaj za hip pustimo ob strani medije in interese njihovih lastnikov, potem je zagotovo osrednji krivec za tako šokantno erozijo morale in etike politična elita.

 

Vse se je začelo - ali bolje zapletlo lanske spomladi, ko je nesposobni Šarec izdal interese levice in oblast potisnil v roke Janši. Odprlo se je novo poglavje v državljanski vojni na Slovenskem. Za trenutek je celo kazalo, da bo skozi grozeče temne oblake posijalo sonce, vendar je bil to le kratek preblisk, medtem ko je zgodovinska priložnost ušla. Najlažje je to silno polarizacijo, ki narašča vse od odstopa Šarčeve vlade, razložiti z ekonomskim ozadjem: levica je v neustavljivem pohlepu po denarju in oblasti vehementno zavrnila Janševo povabilo v vlado. Stranka Levica ga je povsem iskreno zavrnila, ker je dejansko nepredstavljivo, da bi sodelovala v desni vladi (pravzaprav je nepredstavljivo, da bi sodelovala v kakršni koli vladi). Med ostalimi strankami, ki so kasneje sestavile hojladri-hojladro koalicijo - in to z največjim luzerjem in človekom, ki je levico spravil z oblasti (!), je bilo nekoliko drugače. Jasno, Šarčeva stranka je zavrnila sodelovanje v Janševi vladi že iz načelnih razlogov. Precej manj odločnosti za "njet" pa je bilo sprva pri socialnih demokratih in Bratuškovi, kjer so bili vedno bolj dovzetni za "posel". Dejan Židan in Matjaž Han sta najprej zagovarjala stališče, da bi bil vstop v vlado koristen, ker imeli tako "Janšo pod kontrolo", vendar sta si kasneje premislila, manda zaradi strahu, da njihovo volilno telo takšne poteze ne bi odobravalo. Strankin skriti patriarh Janez Kocijančič je bil že preveč bolan, da bi se lahko aktiviral in vodstvo stranke prepričal, da se priložnost za takšno zgodovinsko potezo, rdeče-črno koalicijo, najbrž zlepa ne bo več ponudila.

 

In se dejansko ne bo. Po Židanovem "odstrelu" se je tudi SD radikalizirala, nova predsednica Tanja Fajon pa je v strahu pred konkurenčno Levico tako spremenila svojo retoriko, da je niti prijatelji niso več spoznali. Ostale stranke, ki danes sestavljajo hojladri-hojladro koalicijo, niso "material", iz katerega bi bilo možno ustvarjati zgodbo o zgodovinskem kompromisu. Stranki, ki se imenujeta po svojem klovnovskem predsedniku in malomeščansko naduti predsednici, nista in nikoli ne bosta omembe vredna politična faktorja v državi.

 

 

***

 

V družbenem okolju, kjer politična elita niti v najtežjih, najbolj usodnih trenutkih ni zmožna stopiti skupaj, se hitro odprejo vrata v anarhijo, nasilje in vsesplošno zmedo, ko niso več jasna niti osnovna dejstva. Zaradi obnašanja dela politične elite, ki lansko pomlad ni pristal na kompromis, že več kot eno leto plačujemo višjo ceno zaradi epidemije virusa SARS-Cov-2 od drugih, primerljivih držav. Tisto, kar je najbolj tragično, pa je dejstvo, da nikoli ne bo nihče odgovarjal za smrtonosni epilog, ki lahko preseže celo številko 10.000. Za primerjavo, to bi pomenilo več kot 400.000 mrtvih Nemcev in okoli 7,5 milijona mrtvih Kitajcev.

 

Številke so v Sloveniji postale relativne, zato ne slišimo nobenega posebnega vznemirjenja okoli tega, da se nam bliža bergamski scenarij. Celo to, da je spopad z epidemijo odsev stopnje naše razvitosti, predvsem pa moralnega razvoja, je v tem bučanju ulice težko slišati. Kajti spopadanje z virusom v Sloveniji, kjer se del populcije ponaša z butalskimi geni, ni več epidemiološko vprašanje, ampak je izgovor in celo motiv za brutalni politični obračun z vladajočo strukturo. Vse to pa je rezultat nezmožnosti preseganja delitev v najtežjih razmerah. Zgodovina bo morala biti neprizanesljiva do ljudi, ki so spomladi 2021 zapravili zgodovinsko priložnost za kompromis.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
1
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
16
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
Brez cenzure: Kako se lahko profesionalec v novinarskem delu spusti tako nizko, da obravnava ljudi na popolnoma nečloveški, neprimeren način?
7
21.08.2022 06:00
Čakal sem na tisto, kar se je končno zgodilo pred dnevi: novinarji iz Necenzurirano so začeli prestopati v službe vladnih ... Več.
Piše: Milan Krek
Levica želi indoktrinirati mlade v šoli s kolektivističnimi idejami in zmanjšati vpliv staršev in starih staršev
19
18.08.2022 21:00
V družbi že dolga leta poteka protidružinski trend, ki ga spodbuja levica, celoten prenos odgovornosti generacij z ene na drugo ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj mislim, da bi bila odpoved koncerta Anne Netrebko v Ljubljani velika neumnost
16
17.08.2022 22:10
Ukrajinska skupnost v Sloveniji nasprotuje koncertu ruske operne zvezdnice Anne Netrebko, ki naj bi prihodnji teden, 26. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.770
02/
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
Milan Krek
Ogledov: 1.252
03/
Sodnik za v Guinnessovo knjigo: Marko Ilešič niti po 18 letih nima dovolj Luksemburga in ponovno kandidira za sodnika!
Uredništvo
Ogledov: 1.394
04/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.076
05/
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
Andrej Drapal
Ogledov: 1.243
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 885
07/
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
Milan Krek
Ogledov: 1.994
08/
Nova vlada, stari problemi? Prioritete mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije, Zahodni Balkan in projekt COBISS.Net
Tomaž Seljak
Ogledov: 923
09/
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
Andraž Šest
Ogledov: 536
10/
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
Ivan Simič
Ogledov: 2.140