Komentar

Pet minut pred Bergamom bi celo Butalci ugotovili, da je vrag odnesel šalo, Slovenci pa niso ...

Da so za petek, 12. novembra, napovedani protesti sredi Ljubljane, me pravzaprav ne šokira več. V karikaturi države, katere del avtohotnega prebivalstva ima gene Butalcev, je možno vse: zbiranje kljub prepovedi zbiranja, nespoštovanje zaščitnih ukrepov kot znak kljubovanja oblasti in vztrajno zanikanje oziroma dvom v obstoj virusa SARS-Cov-2. Čakamo le še na trenutek, ko bo opozicija objavila Memorandum, v katerem bodo Covid-19 razglasili za politično bolezen. Bolni pa so v resnici Slovenci, okužila jih je izključevalna, histerična politika, ki ne prenese misli, da je lahko na oblasti kdo drug. Odkar so ustavno sodišče spremenili v bordel in dobra tretjina ljudstva živi v slepi veri, da je pandemija novega koronavirusa izmišljena, je škoda izgubljati upanje, da bo Slovence kdaj srečala pamet. Če jih slučajno kdaj bo, bo žal že prepozno ...

10.11.2021 22:35
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   epidemija   SARS-Cov-2   Covid-19   politika   Marjan Šarec   Janez Janša   Slovenija   SD   Tanja Fajon   Levica   Dejan Židan   Matjaž Han   Janez Kocijančič

Foto: policija.si

Zaradi obnašanja dela politične elite, ki lansko pomlad ni pristal na kompromis, že več kot eno leto plačujemo višjo ceno zaradi epidemije virusa SARS-Cov-2 od drugih, primerljivih držav.

Po tridesetih letih se je slovenska država znašla v nekakšni mišnici. Tokrat brez krivde tujcev ali zunanjega sovražnika. Družbene napetosti so zaradi epidemije virusa SARS-Cov-2 sprožile verižno reakcijo, v kateri na površje niso prišle le človeške vrline, pač pa predvsem in na žalost tisto najslabše, kar ljudje premorejo. In ker slovenska družba že tradicionalno ne premore močne liberalne sredine, ki bi stabilizirala politični prostor, so do izraza prišli radikalci z obeh skrajnih polov. Ob pasivnosti večine državljanov so daleč preveč pozornosti dobili ljudje, ki bi se v normalnih razmerah pojavili v kategoriji posebnežev, tokrat pa so s svojimi teorijami zarote in zanikanjem empirično dokazljivih dejstev prestrašili dovolj Slovencev, da smo se znašli med evropskimi državami z najnižjo precepljenostjo prebivalstva in z notoričnim neupoštevanjem ukrepov za zajezitev pandemije. Norčevanje iz "Balkancev" se je vsaj tokrat izkazalo kot samouresničujoča se prerokba, kajti ta trenutek so Slovenci glede na mentaliteto, ko gre za cepljenje in spoštovanje predpisanih ukrepov, največji Balkanci.

 

Ni težko poiskati razlogov za to. Po lanski "marčevskih idah" Marjana Šarca, ki je tik pred izbruhom epidemije kapituliral in oblast prepustil Janezu Janši, se politična polarizacija niti za trenutek ni umirila. Če virus primerjamo z vojno, nam postane bolj razumljivo, kaj se je dogajalo na tem prostoru skoraj natanko 80 let prej. Zakaj so Slovenci tudi takrat v "krizo vseh kriz", kar je svetovna vojna brez dvoma bila, stopili tako razklani, sovražno nastrojeni drug do drugega. Vojno je tokrat zamenjala pandemija, razmere so že poldrugo leto podobne vojnim, vzorec izpred osmih desetletij pa je šokantno - podoben. Oblast za vsako ceno, ne boj, mesarsko klanje, uporaba vseh sredstev za uničenje nasprotnika, ki je dejansko sovražnik ... V razmerah, ki nas pestijo od marca 2020, bi od tistih, ki so tako ali drugače odgovorni za upravljanje z državo - in tu ima svoj del odgovornosti tudi opozicija, brez skrbi - pričakovali, da ravnajo v korist ljudi in države. Marsikje v Evropi so v tem času padale vlade, sestavljale so se nove koalicije, nekje so imeli celo volitve, vendar se nikjer niso pogreznili v takšen labirint krize, v kakršnem smo zdaj pri nas.

 

Levica je histerična, ker ni na oblasti. Desnica je estatična, ker ponovno vlada in skrbi za "svoje". Na obeh straneh so se razbohotili skrajneži, ki bi bodisi odpravili vse omejitve, ker je virus bržkone izmišljen in služi kapitalskim interesom farmacevtskih multinacionalk (Big Pharma), bodisi bi povsem zaprli državo in po možnosti še vse tiste, ki so proti ukrepom ... Vmes je razmeroma velik prostor, vendar sameva prazen, saj je večina ljudi, tudi in predvsem tisti, ki bi bili lahko glas razuma, obupala. Nekateri so se umaknili v notranjo emigracijo, drugi smo šli v tujino.

 

Toda vedno je čas za kompromis, za premirje. Za dialog. Kajti ko so družbene napetosti že tako eskalirale, da mora policija uporabiti vodni top in solzilec, da vzpostavi red na ulicah, je jasno, da ima nasilje svoje ozadje, svoje botre, ki na ta način preizkušajo "trdnost" oblasti in preverjajo, do kam lahko gredo. Problem je, da gredo lahko vedno dlje, saj je družbena tolaranca nasilja, goljufij in drugih zlorab vsak dan večja. Zdi se, da polovica Slovencev ne bi imela posebnih moralnih zadržkov kupiti ponarejeno potrdilo o cepljenju ali kak drug dokument, s katerimi bi izigrali sistem. Če je nacionalna mentaliteta v tako kratkem času zrsnila tako nizko, se velja vprašati, kaj se je zgodilo, da je do tega prišlo, in kdo je poglavitni krivec za to. Če vsaj za hip pustimo ob strani medije in interese njihovih lastnikov, potem je zagotovo osrednji krivec za tako šokantno erozijo morale in etike politična elita.

 

Vse se je začelo - ali bolje zapletlo lanske spomladi, ko je nesposobni Šarec izdal interese levice in oblast potisnil v roke Janši. Odprlo se je novo poglavje v državljanski vojni na Slovenskem. Za trenutek je celo kazalo, da bo skozi grozeče temne oblake posijalo sonce, vendar je bil to le kratek preblisk, medtem ko je zgodovinska priložnost ušla. Najlažje je to silno polarizacijo, ki narašča vse od odstopa Šarčeve vlade, razložiti z ekonomskim ozadjem: levica je v neustavljivem pohlepu po denarju in oblasti vehementno zavrnila Janševo povabilo v vlado. Stranka Levica ga je povsem iskreno zavrnila, ker je dejansko nepredstavljivo, da bi sodelovala v desni vladi (pravzaprav je nepredstavljivo, da bi sodelovala v kakršni koli vladi). Med ostalimi strankami, ki so kasneje sestavile hojladri-hojladro koalicijo - in to z največjim luzerjem in človekom, ki je levico spravil z oblasti (!), je bilo nekoliko drugače. Jasno, Šarčeva stranka je zavrnila sodelovanje v Janševi vladi že iz načelnih razlogov. Precej manj odločnosti za "njet" pa je bilo sprva pri socialnih demokratih in Bratuškovi, kjer so bili vedno bolj dovzetni za "posel". Dejan Židan in Matjaž Han sta najprej zagovarjala stališče, da bi bil vstop v vlado koristen, ker imeli tako "Janšo pod kontrolo", vendar sta si kasneje premislila, manda zaradi strahu, da njihovo volilno telo takšne poteze ne bi odobravalo. Strankin skriti patriarh Janez Kocijančič je bil že preveč bolan, da bi se lahko aktiviral in vodstvo stranke prepričal, da se priložnost za takšno zgodovinsko potezo, rdeče-črno koalicijo, najbrž zlepa ne bo več ponudila.

 

In se dejansko ne bo. Po Židanovem "odstrelu" se je tudi SD radikalizirala, nova predsednica Tanja Fajon pa je v strahu pred konkurenčno Levico tako spremenila svojo retoriko, da je niti prijatelji niso več spoznali. Ostale stranke, ki danes sestavljajo hojladri-hojladro koalicijo, niso "material", iz katerega bi bilo možno ustvarjati zgodbo o zgodovinskem kompromisu. Stranki, ki se imenujeta po svojem klovnovskem predsedniku in malomeščansko naduti predsednici, nista in nikoli ne bosta omembe vredna politična faktorja v državi.

 

 

***

 

V družbenem okolju, kjer politična elita niti v najtežjih, najbolj usodnih trenutkih ni zmožna stopiti skupaj, se hitro odprejo vrata v anarhijo, nasilje in vsesplošno zmedo, ko niso več jasna niti osnovna dejstva. Zaradi obnašanja dela politične elite, ki lansko pomlad ni pristal na kompromis, že več kot eno leto plačujemo višjo ceno zaradi epidemije virusa SARS-Cov-2 od drugih, primerljivih držav. Tisto, kar je najbolj tragično, pa je dejstvo, da nikoli ne bo nihče odgovarjal za smrtonosni epilog, ki lahko preseže celo številko 10.000. Za primerjavo, to bi pomenilo več kot 400.000 mrtvih Nemcev in okoli 7,5 milijona mrtvih Kitajcev.

 

Številke so v Sloveniji postale relativne, zato ne slišimo nobenega posebnega vznemirjenja okoli tega, da se nam bliža bergamski scenarij. Celo to, da je spopad z epidemijo odsev stopnje naše razvitosti, predvsem pa moralnega razvoja, je v tem bučanju ulice težko slišati. Kajti spopadanje z virusom v Sloveniji, kjer se del populcije ponaša z butalskimi geni, ni več epidemiološko vprašanje, ampak je izgovor in celo motiv za brutalni politični obračun z vladajočo strukturo. Vse to pa je rezultat nezmožnosti preseganja delitev v najtežjih razmerah. Zgodovina bo morala biti neprizanesljiva do ljudi, ki so spomladi 2021 zapravili zgodovinsko priložnost za kompromis.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
10
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.209
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.434
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.806
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.549
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.472
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.167
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.371
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.112
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.209
10/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 403