Komentar

Pet minut pred Bergamom bi celo Butalci ugotovili, da je vrag odnesel šalo, Slovenci pa niso ...

Da so za petek, 12. novembra, napovedani protesti sredi Ljubljane, me pravzaprav ne šokira več. V karikaturi države, katere del avtohotnega prebivalstva ima gene Butalcev, je možno vse: zbiranje kljub prepovedi zbiranja, nespoštovanje zaščitnih ukrepov kot znak kljubovanja oblasti in vztrajno zanikanje oziroma dvom v obstoj virusa SARS-Cov-2. Čakamo le še na trenutek, ko bo opozicija objavila Memorandum, v katerem bodo Covid-19 razglasili za politično bolezen. Bolni pa so v resnici Slovenci, okužila jih je izključevalna, histerična politika, ki ne prenese misli, da je lahko na oblasti kdo drug. Odkar so ustavno sodišče spremenili v bordel in dobra tretjina ljudstva živi v slepi veri, da je pandemija novega koronavirusa izmišljena, je škoda izgubljati upanje, da bo Slovence kdaj srečala pamet. Če jih slučajno kdaj bo, bo žal že prepozno ...

10.11.2021 22:35
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   epidemija   SARS-Cov-2   Covid-19   politika   Marjan Šarec   Janez Janša   Slovenija   SD   Tanja Fajon   Levica   Dejan Židan   Matjaž Han   Janez Kocijančič

Foto: policija.si

Zaradi obnašanja dela politične elite, ki lansko pomlad ni pristal na kompromis, že več kot eno leto plačujemo višjo ceno zaradi epidemije virusa SARS-Cov-2 od drugih, primerljivih držav.

Po tridesetih letih se je slovenska država znašla v nekakšni mišnici. Tokrat brez krivde tujcev ali zunanjega sovražnika. Družbene napetosti so zaradi epidemije virusa SARS-Cov-2 sprožile verižno reakcijo, v kateri na površje niso prišle le človeške vrline, pač pa predvsem in na žalost tisto najslabše, kar ljudje premorejo. In ker slovenska družba že tradicionalno ne premore močne liberalne sredine, ki bi stabilizirala politični prostor, so do izraza prišli radikalci z obeh skrajnih polov. Ob pasivnosti večine državljanov so daleč preveč pozornosti dobili ljudje, ki bi se v normalnih razmerah pojavili v kategoriji posebnežev, tokrat pa so s svojimi teorijami zarote in zanikanjem empirično dokazljivih dejstev prestrašili dovolj Slovencev, da smo se znašli med evropskimi državami z najnižjo precepljenostjo prebivalstva in z notoričnim neupoštevanjem ukrepov za zajezitev pandemije. Norčevanje iz "Balkancev" se je vsaj tokrat izkazalo kot samouresničujoča se prerokba, kajti ta trenutek so Slovenci glede na mentaliteto, ko gre za cepljenje in spoštovanje predpisanih ukrepov, največji Balkanci.

 

Ni težko poiskati razlogov za to. Po lanski "marčevskih idah" Marjana Šarca, ki je tik pred izbruhom epidemije kapituliral in oblast prepustil Janezu Janši, se politična polarizacija niti za trenutek ni umirila. Če virus primerjamo z vojno, nam postane bolj razumljivo, kaj se je dogajalo na tem prostoru skoraj natanko 80 let prej. Zakaj so Slovenci tudi takrat v "krizo vseh kriz", kar je svetovna vojna brez dvoma bila, stopili tako razklani, sovražno nastrojeni drug do drugega. Vojno je tokrat zamenjala pandemija, razmere so že poldrugo leto podobne vojnim, vzorec izpred osmih desetletij pa je šokantno - podoben. Oblast za vsako ceno, ne boj, mesarsko klanje, uporaba vseh sredstev za uničenje nasprotnika, ki je dejansko sovražnik ... V razmerah, ki nas pestijo od marca 2020, bi od tistih, ki so tako ali drugače odgovorni za upravljanje z državo - in tu ima svoj del odgovornosti tudi opozicija, brez skrbi - pričakovali, da ravnajo v korist ljudi in države. Marsikje v Evropi so v tem času padale vlade, sestavljale so se nove koalicije, nekje so imeli celo volitve, vendar se nikjer niso pogreznili v takšen labirint krize, v kakršnem smo zdaj pri nas.

 

Levica je histerična, ker ni na oblasti. Desnica je estatična, ker ponovno vlada in skrbi za "svoje". Na obeh straneh so se razbohotili skrajneži, ki bi bodisi odpravili vse omejitve, ker je virus bržkone izmišljen in služi kapitalskim interesom farmacevtskih multinacionalk (Big Pharma), bodisi bi povsem zaprli državo in po možnosti še vse tiste, ki so proti ukrepom ... Vmes je razmeroma velik prostor, vendar sameva prazen, saj je večina ljudi, tudi in predvsem tisti, ki bi bili lahko glas razuma, obupala. Nekateri so se umaknili v notranjo emigracijo, drugi smo šli v tujino.

 

Toda vedno je čas za kompromis, za premirje. Za dialog. Kajti ko so družbene napetosti že tako eskalirale, da mora policija uporabiti vodni top in solzilec, da vzpostavi red na ulicah, je jasno, da ima nasilje svoje ozadje, svoje botre, ki na ta način preizkušajo "trdnost" oblasti in preverjajo, do kam lahko gredo. Problem je, da gredo lahko vedno dlje, saj je družbena tolaranca nasilja, goljufij in drugih zlorab vsak dan večja. Zdi se, da polovica Slovencev ne bi imela posebnih moralnih zadržkov kupiti ponarejeno potrdilo o cepljenju ali kak drug dokument, s katerimi bi izigrali sistem. Če je nacionalna mentaliteta v tako kratkem času zrsnila tako nizko, se velja vprašati, kaj se je zgodilo, da je do tega prišlo, in kdo je poglavitni krivec za to. Če vsaj za hip pustimo ob strani medije in interese njihovih lastnikov, potem je zagotovo osrednji krivec za tako šokantno erozijo morale in etike politična elita.

 

Vse se je začelo - ali bolje zapletlo lanske spomladi, ko je nesposobni Šarec izdal interese levice in oblast potisnil v roke Janši. Odprlo se je novo poglavje v državljanski vojni na Slovenskem. Za trenutek je celo kazalo, da bo skozi grozeče temne oblake posijalo sonce, vendar je bil to le kratek preblisk, medtem ko je zgodovinska priložnost ušla. Najlažje je to silno polarizacijo, ki narašča vse od odstopa Šarčeve vlade, razložiti z ekonomskim ozadjem: levica je v neustavljivem pohlepu po denarju in oblasti vehementno zavrnila Janševo povabilo v vlado. Stranka Levica ga je povsem iskreno zavrnila, ker je dejansko nepredstavljivo, da bi sodelovala v desni vladi (pravzaprav je nepredstavljivo, da bi sodelovala v kakršni koli vladi). Med ostalimi strankami, ki so kasneje sestavile hojladri-hojladro koalicijo - in to z največjim luzerjem in človekom, ki je levico spravil z oblasti (!), je bilo nekoliko drugače. Jasno, Šarčeva stranka je zavrnila sodelovanje v Janševi vladi že iz načelnih razlogov. Precej manj odločnosti za "njet" pa je bilo sprva pri socialnih demokratih in Bratuškovi, kjer so bili vedno bolj dovzetni za "posel". Dejan Židan in Matjaž Han sta najprej zagovarjala stališče, da bi bil vstop v vlado koristen, ker imeli tako "Janšo pod kontrolo", vendar sta si kasneje premislila, manda zaradi strahu, da njihovo volilno telo takšne poteze ne bi odobravalo. Strankin skriti patriarh Janez Kocijančič je bil že preveč bolan, da bi se lahko aktiviral in vodstvo stranke prepričal, da se priložnost za takšno zgodovinsko potezo, rdeče-črno koalicijo, najbrž zlepa ne bo več ponudila.

 

In se dejansko ne bo. Po Židanovem "odstrelu" se je tudi SD radikalizirala, nova predsednica Tanja Fajon pa je v strahu pred konkurenčno Levico tako spremenila svojo retoriko, da je niti prijatelji niso več spoznali. Ostale stranke, ki danes sestavljajo hojladri-hojladro koalicijo, niso "material", iz katerega bi bilo možno ustvarjati zgodbo o zgodovinskem kompromisu. Stranki, ki se imenujeta po svojem klovnovskem predsedniku in malomeščansko naduti predsednici, nista in nikoli ne bosta omembe vredna politična faktorja v državi.

 

 

***

 

V družbenem okolju, kjer politična elita niti v najtežjih, najbolj usodnih trenutkih ni zmožna stopiti skupaj, se hitro odprejo vrata v anarhijo, nasilje in vsesplošno zmedo, ko niso več jasna niti osnovna dejstva. Zaradi obnašanja dela politične elite, ki lansko pomlad ni pristal na kompromis, že več kot eno leto plačujemo višjo ceno zaradi epidemije virusa SARS-Cov-2 od drugih, primerljivih držav. Tisto, kar je najbolj tragično, pa je dejstvo, da nikoli ne bo nihče odgovarjal za smrtonosni epilog, ki lahko preseže celo številko 10.000. Za primerjavo, to bi pomenilo več kot 400.000 mrtvih Nemcev in okoli 7,5 milijona mrtvih Kitajcev.

 

Številke so v Sloveniji postale relativne, zato ne slišimo nobenega posebnega vznemirjenja okoli tega, da se nam bliža bergamski scenarij. Celo to, da je spopad z epidemijo odsev stopnje naše razvitosti, predvsem pa moralnega razvoja, je v tem bučanju ulice težko slišati. Kajti spopadanje z virusom v Sloveniji, kjer se del populcije ponaša z butalskimi geni, ni več epidemiološko vprašanje, ampak je izgovor in celo motiv za brutalni politični obračun z vladajočo strukturo. Vse to pa je rezultat nezmožnosti preseganja delitev v najtežjih razmerah. Zgodovina bo morala biti neprizanesljiva do ljudi, ki so spomladi 2021 zapravili zgodovinsko priložnost za kompromis.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
13
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja
8
13.11.2021 19:00
Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Vse ribe Boža Dimnika ali avtobiografija legende med lobisti
16
09.11.2021 21:00
Oni dan sem šla mimo knjigarne na Miklošičevi ulici in skozi izložbo zagledala knjigo slavnega lobista Boža Dimnika. Sam menda ... Več.
Piše: Ana Jud
Ukrepi, ki jih je v petek sprejela vlada, so dejansko zadnji pred popolnim zaprtjem države!
20
08.11.2021 18:00
Ta teden smo zdravniki jasno povedali, da smo na meji. Da smo na meji števila okuženih, zasedenosti bolniških postelj in ... Več.
Piše: Milan Krek
Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in - neomejeno diktaturo!
12
06.11.2021 23:19
Istega leta, ko je na Kranjskem umrl pesnik Prešeren, so v Peterburgu odvzeli prostost socialistu, idealistu Fjodorju ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: "Čudežnih" 130 novih postelj na intenzivni negi je Janševa ruska ruleta, ki si jo noben odgovoren politik ne bi smel privoščiti
23
05.11.2021 22:59
Presenetljivo se zdi, da se vlada na maratonski seji, ki dokazuje, kako zelo razdeljeni so ministri in ministrice, ni odločila ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 1.915
02/
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
Ivan Simič
Ogledov: 1.697
03/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.508
04/
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
Miha Burger
Ogledov: 1.588
05/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.305
06/
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
Lucija Mulej
Ogledov: 1.027
07/
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
Lucija Mulej
Ogledov: 1.452
08/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 765
09/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 749
10/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 539