Komentar

Pet minut pred Bergamom bi celo Butalci ugotovili, da je vrag odnesel šalo, Slovenci pa niso ...

Da so za petek, 12. novembra, napovedani protesti sredi Ljubljane, me pravzaprav ne šokira več. V karikaturi države, katere del avtohotnega prebivalstva ima gene Butalcev, je možno vse: zbiranje kljub prepovedi zbiranja, nespoštovanje zaščitnih ukrepov kot znak kljubovanja oblasti in vztrajno zanikanje oziroma dvom v obstoj virusa SARS-Cov-2. Čakamo le še na trenutek, ko bo opozicija objavila Memorandum, v katerem bodo Covid-19 razglasili za politično bolezen. Bolni pa so v resnici Slovenci, okužila jih je izključevalna, histerična politika, ki ne prenese misli, da je lahko na oblasti kdo drug. Odkar so ustavno sodišče spremenili v bordel in dobra tretjina ljudstva živi v slepi veri, da je pandemija novega koronavirusa izmišljena, je škoda izgubljati upanje, da bo Slovence kdaj srečala pamet. Če jih slučajno kdaj bo, bo žal že prepozno ...

10.11.2021 22:35
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   epidemija   SARS-Cov-2   Covid-19   politika   Marjan Šarec   Janez Janša   Slovenija   SD   Tanja Fajon   Levica   Dejan Židan   Matjaž Han   Janez Kocijančič

Foto: policija.si

Zaradi obnašanja dela politične elite, ki lansko pomlad ni pristal na kompromis, že več kot eno leto plačujemo višjo ceno zaradi epidemije virusa SARS-Cov-2 od drugih, primerljivih držav.

Po tridesetih letih se je slovenska država znašla v nekakšni mišnici. Tokrat brez krivde tujcev ali zunanjega sovražnika. Družbene napetosti so zaradi epidemije virusa SARS-Cov-2 sprožile verižno reakcijo, v kateri na površje niso prišle le človeške vrline, pač pa predvsem in na žalost tisto najslabše, kar ljudje premorejo. In ker slovenska družba že tradicionalno ne premore močne liberalne sredine, ki bi stabilizirala politični prostor, so do izraza prišli radikalci z obeh skrajnih polov. Ob pasivnosti večine državljanov so daleč preveč pozornosti dobili ljudje, ki bi se v normalnih razmerah pojavili v kategoriji posebnežev, tokrat pa so s svojimi teorijami zarote in zanikanjem empirično dokazljivih dejstev prestrašili dovolj Slovencev, da smo se znašli med evropskimi državami z najnižjo precepljenostjo prebivalstva in z notoričnim neupoštevanjem ukrepov za zajezitev pandemije. Norčevanje iz "Balkancev" se je vsaj tokrat izkazalo kot samouresničujoča se prerokba, kajti ta trenutek so Slovenci glede na mentaliteto, ko gre za cepljenje in spoštovanje predpisanih ukrepov, največji Balkanci.

 

Ni težko poiskati razlogov za to. Po lanski "marčevskih idah" Marjana Šarca, ki je tik pred izbruhom epidemije kapituliral in oblast prepustil Janezu Janši, se politična polarizacija niti za trenutek ni umirila. Če virus primerjamo z vojno, nam postane bolj razumljivo, kaj se je dogajalo na tem prostoru skoraj natanko 80 let prej. Zakaj so Slovenci tudi takrat v "krizo vseh kriz", kar je svetovna vojna brez dvoma bila, stopili tako razklani, sovražno nastrojeni drug do drugega. Vojno je tokrat zamenjala pandemija, razmere so že poldrugo leto podobne vojnim, vzorec izpred osmih desetletij pa je šokantno - podoben. Oblast za vsako ceno, ne boj, mesarsko klanje, uporaba vseh sredstev za uničenje nasprotnika, ki je dejansko sovražnik ... V razmerah, ki nas pestijo od marca 2020, bi od tistih, ki so tako ali drugače odgovorni za upravljanje z državo - in tu ima svoj del odgovornosti tudi opozicija, brez skrbi - pričakovali, da ravnajo v korist ljudi in države. Marsikje v Evropi so v tem času padale vlade, sestavljale so se nove koalicije, nekje so imeli celo volitve, vendar se nikjer niso pogreznili v takšen labirint krize, v kakršnem smo zdaj pri nas.

 

Levica je histerična, ker ni na oblasti. Desnica je estatična, ker ponovno vlada in skrbi za "svoje". Na obeh straneh so se razbohotili skrajneži, ki bi bodisi odpravili vse omejitve, ker je virus bržkone izmišljen in služi kapitalskim interesom farmacevtskih multinacionalk (Big Pharma), bodisi bi povsem zaprli državo in po možnosti še vse tiste, ki so proti ukrepom ... Vmes je razmeroma velik prostor, vendar sameva prazen, saj je večina ljudi, tudi in predvsem tisti, ki bi bili lahko glas razuma, obupala. Nekateri so se umaknili v notranjo emigracijo, drugi smo šli v tujino.

 

Toda vedno je čas za kompromis, za premirje. Za dialog. Kajti ko so družbene napetosti že tako eskalirale, da mora policija uporabiti vodni top in solzilec, da vzpostavi red na ulicah, je jasno, da ima nasilje svoje ozadje, svoje botre, ki na ta način preizkušajo "trdnost" oblasti in preverjajo, do kam lahko gredo. Problem je, da gredo lahko vedno dlje, saj je družbena tolaranca nasilja, goljufij in drugih zlorab vsak dan večja. Zdi se, da polovica Slovencev ne bi imela posebnih moralnih zadržkov kupiti ponarejeno potrdilo o cepljenju ali kak drug dokument, s katerimi bi izigrali sistem. Če je nacionalna mentaliteta v tako kratkem času zrsnila tako nizko, se velja vprašati, kaj se je zgodilo, da je do tega prišlo, in kdo je poglavitni krivec za to. Če vsaj za hip pustimo ob strani medije in interese njihovih lastnikov, potem je zagotovo osrednji krivec za tako šokantno erozijo morale in etike politična elita.

 

Vse se je začelo - ali bolje zapletlo lanske spomladi, ko je nesposobni Šarec izdal interese levice in oblast potisnil v roke Janši. Odprlo se je novo poglavje v državljanski vojni na Slovenskem. Za trenutek je celo kazalo, da bo skozi grozeče temne oblake posijalo sonce, vendar je bil to le kratek preblisk, medtem ko je zgodovinska priložnost ušla. Najlažje je to silno polarizacijo, ki narašča vse od odstopa Šarčeve vlade, razložiti z ekonomskim ozadjem: levica je v neustavljivem pohlepu po denarju in oblasti vehementno zavrnila Janševo povabilo v vlado. Stranka Levica ga je povsem iskreno zavrnila, ker je dejansko nepredstavljivo, da bi sodelovala v desni vladi (pravzaprav je nepredstavljivo, da bi sodelovala v kakršni koli vladi). Med ostalimi strankami, ki so kasneje sestavile hojladri-hojladro koalicijo - in to z največjim luzerjem in človekom, ki je levico spravil z oblasti (!), je bilo nekoliko drugače. Jasno, Šarčeva stranka je zavrnila sodelovanje v Janševi vladi že iz načelnih razlogov. Precej manj odločnosti za "njet" pa je bilo sprva pri socialnih demokratih in Bratuškovi, kjer so bili vedno bolj dovzetni za "posel". Dejan Židan in Matjaž Han sta najprej zagovarjala stališče, da bi bil vstop v vlado koristen, ker imeli tako "Janšo pod kontrolo", vendar sta si kasneje premislila, manda zaradi strahu, da njihovo volilno telo takšne poteze ne bi odobravalo. Strankin skriti patriarh Janez Kocijančič je bil že preveč bolan, da bi se lahko aktiviral in vodstvo stranke prepričal, da se priložnost za takšno zgodovinsko potezo, rdeče-črno koalicijo, najbrž zlepa ne bo več ponudila.

 

In se dejansko ne bo. Po Židanovem "odstrelu" se je tudi SD radikalizirala, nova predsednica Tanja Fajon pa je v strahu pred konkurenčno Levico tako spremenila svojo retoriko, da je niti prijatelji niso več spoznali. Ostale stranke, ki danes sestavljajo hojladri-hojladro koalicijo, niso "material", iz katerega bi bilo možno ustvarjati zgodbo o zgodovinskem kompromisu. Stranki, ki se imenujeta po svojem klovnovskem predsedniku in malomeščansko naduti predsednici, nista in nikoli ne bosta omembe vredna politična faktorja v državi.

 

 

***

 

V družbenem okolju, kjer politična elita niti v najtežjih, najbolj usodnih trenutkih ni zmožna stopiti skupaj, se hitro odprejo vrata v anarhijo, nasilje in vsesplošno zmedo, ko niso več jasna niti osnovna dejstva. Zaradi obnašanja dela politične elite, ki lansko pomlad ni pristal na kompromis, že več kot eno leto plačujemo višjo ceno zaradi epidemije virusa SARS-Cov-2 od drugih, primerljivih držav. Tisto, kar je najbolj tragično, pa je dejstvo, da nikoli ne bo nihče odgovarjal za smrtonosni epilog, ki lahko preseže celo številko 10.000. Za primerjavo, to bi pomenilo več kot 400.000 mrtvih Nemcev in okoli 7,5 milijona mrtvih Kitajcev.

 

Številke so v Sloveniji postale relativne, zato ne slišimo nobenega posebnega vznemirjenja okoli tega, da se nam bliža bergamski scenarij. Celo to, da je spopad z epidemijo odsev stopnje naše razvitosti, predvsem pa moralnega razvoja, je v tem bučanju ulice težko slišati. Kajti spopadanje z virusom v Sloveniji, kjer se del populcije ponaša z butalskimi geni, ni več epidemiološko vprašanje, ampak je izgovor in celo motiv za brutalni politični obračun z vladajočo strukturo. Vse to pa je rezultat nezmožnosti preseganja delitev v najtežjih razmerah. Zgodovina bo morala biti neprizanesljiva do ljudi, ki so spomladi 2021 zapravili zgodovinsko priložnost za kompromis.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.404
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.624
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.563
04/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.786
05/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.770
06/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.271
07/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.559
08/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.039
09/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.351
10/
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
Krištof Zevnik
Ogledov: 2.412