Komentar

Vse ribe Boža Dimnika ali avtobiografija legende med lobisti

Oni dan sem šla mimo knjigarne na Miklošičevi ulici in skozi izložbo zagledala knjigo slavnega lobista Boža Dimnika. Sam menda ne mara, da ga naslavljajo z besedo lobist, a v njegovem primeru je ne čutim kot nekaj slabega. Ker mi je pred kratkim še pojamral, da ima sedaj toliko dela s knjigo, sem si rekla, da jo moram prebrati. Kupila sem jo, čeprav bi ga lahko gnjavila, da mi jo podari. Ampak saj veste, da se iz spoštovanja do avtorja knjigo vedno kupi. 

09.11.2021 21:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Božo Dimnik   knjiga   avtobiografija   V znamenju ribe   ribič   Sokrat   Ivan Maček Matija   Mavricij   Diana Dimnik   Tanja Dimnik

Foto: arhiv avtorja

Dandanes je težko najti osebo, ki bi jo vzeli s sabo na ribolov, kajne gospod Dimnik?

"Vsem, ki danes, skoraj osemdeset let po tistih dogodkih pametujejo o njih, bi svetoval, naj gredo vase in razmislijo, kako bi se oni odzvali, če bi bili leta 1941 stari 25 let", v uvodu v avtobiografijo opisuje slavni Slovenec Božo Dimnik in pristavi, da še danes čuti osramočenost, ko se spomni, kako so se po Karlovškem mostu, pod katerim je lovil ribe, petelinili (italijanski) okupatorji. V vsakem Slovencu bi se moral vzbuditi odpor do okupatorja in večina mladih moških je ravno zato odšla v partizane. Čeprav sploh niso bili komunisti. Njegov stari oče je komuniste imenoval delomrzneži in v knjigi Dimnik brez dlake na jeziku opiše, kako je k njegovemu staremu ateju po meso v mesnico hodil tudi Ivan Maček - Matija, a mu ga stari oče ni hotel dati, zato je nekje tam zadaj ribe kradel.

 

Knjiga, ki jo toplo priporočam v branje, je polna vsem dobro znanih imen, domačih in tujih, gospodarstvenih in političnih. O nekaterih piše lepše, o drugih pa malo manj, kar daje občutek, da je knjiga iskrena, polna anekdot. Konec koncev, zakaj pa ne bi bila? Kaj pa Božo Dimnik lahko izgubi, če opiše čisto vse, kar se mu je v življenju zgodilo? Nič.

 

V knjigi si Dimnik želi, da bi se Slovenci poenotili in branje njegovih razgibanih zapisov nam pri tem prav zares lahko pomaga. Dimnik si želi, da bi knjiga poenotila ljudi v razmišljanju, da Slovenija takšna kot je sedaj, razdeljena, ne koristi nikomur. On je optimist. Če nam je uspelo nastati, nam lahko uspe tudi obstati. 

 

Knjiga je sicer polna njegovih gibkih dogodivščin s potovanj z vsega sveta in seveda ribarjenja. Kot piše, je do šestdesetega leta več časa preživel v vodi kot na suhem. Bistro in doživeto čtivo spremljajo tudi fotografije, na katerih pa so skoraj obvezno pokojne ribe - ali kakšna druga mrtva žival -, kar (me) fascinira precej manj kot samo branje. Dotične fotografije so v knjigi odveč, toda avtor je ribič od glave do pet, skoraj vsi njegovi prijatelji so (bili) ribiči, pa je to hotel tudi pokazati. 

 

V znamenju ribe je polna tudi njegovih dogodivščin z ženskami, saj Božo Dimnik, odkar vem zanj, slovi kot veliki šarmer. Piše o Majdi, ki nikoli ni bila z ničemer zadovoljna, pa tudi o partyjih v tujini, kjer ga je kakšna željna gospodična zvlekla v hotelsko sobo in je bilo krasno, dokler ni izvedel, da je gospodična pravzaprav gospa in da njen mož razbija zunaj …

 

V knjigi Dimnik brez nerodnosti opisuje odnos z ženama, spet odkrito in brez dlake na jeziku, kako je preko psihiatra Saše Guzelja spoznal svojo prvo ženo Drago, ki je bila miss Portoroža in je kasneje postala mati njegove hčerke Diane, čeprav njunemu zakonu sprva ni kazalo dobro. O prvi ženi Dragi piše vse najlepše, še posebej o materinskem delu, ki ga je opravila, ker je bil sam zaradi poslovnih potovanj pogosto odsoten.

 

Še posebej zabavno branje pa je tisto, kako ga je druga žena Tanja dobesedno zvlekla na Mavricij - kamor je že prej redno zahajal in to še vedno počne -, ga poročila (da, ona njega!), kmalu pa zbezljala z drugim. Na tem mestu se ne bom spuščala v podrobnosti, ker ne želim, da bi bil kdo užaljen, a branje je sočno in čustveno intimno. Iz opisanega se da med vrsticami razbrati, da Dimnik tiste ločitve morda še vedno ni dokončno prebolel. Sam je priznal, da se nikoli več ni poročil.

 

Življenje Boža Dimnika se bere kot sanjsko življenje vsakega tipa. On se je, kamorkoli se je obrnil - in še danes je tako -, znašel kot riba v vodi. Čeprav je sedaj že bolj stari maček v podobi vitalnega gospoda poznih let. Pred katerim pa je, v to sem globoko prepričana, še veliko dogodivščin. 

 

Ob zaključku knjige sam priznava, da je inteligenten človek tisti, ki deluje po misli Sokrata: "Vem, da nič ne vem." 

 

Čeprav se knjiga, za katero Dimnik na koncu bralce sprašuje, če mislimo, da jo je z veseljem začel pisati, na začetku bere optimistično, se zaključi s klavrnim spoznanjem, da slovensko politiko in družbo obvladujejo nekompetentni ljudje, ki so polni sami sebe in prepričani v lastni prav, inteligence pa ne premorejo.

 

Dandanes je težko najti osebo, ki bi jo vzeli s sabo na ribolov, kajne gospod Dimnik?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.538
02/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.135
03/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.964
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.577
05/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.784
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.070
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 989
08/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 727
09/
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.676
10/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.420