Komentar

Vse ribe Boža Dimnika ali avtobiografija legende med lobisti

Oni dan sem šla mimo knjigarne na Miklošičevi ulici in skozi izložbo zagledala knjigo slavnega lobista Boža Dimnika. Sam menda ne mara, da ga naslavljajo z besedo lobist, a v njegovem primeru je ne čutim kot nekaj slabega. Ker mi je pred kratkim še pojamral, da ima sedaj toliko dela s knjigo, sem si rekla, da jo moram prebrati. Kupila sem jo, čeprav bi ga lahko gnjavila, da mi jo podari. Ampak saj veste, da se iz spoštovanja do avtorja knjigo vedno kupi. 

09.11.2021 21:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Božo Dimnik   knjiga   avtobiografija   V znamenju ribe   ribič   Sokrat   Ivan Maček Matija   Mavricij   Diana Dimnik   Tanja Dimnik

Foto: arhiv avtorja

Dandanes je težko najti osebo, ki bi jo vzeli s sabo na ribolov, kajne gospod Dimnik?

"Vsem, ki danes, skoraj osemdeset let po tistih dogodkih pametujejo o njih, bi svetoval, naj gredo vase in razmislijo, kako bi se oni odzvali, če bi bili leta 1941 stari 25 let", v uvodu v avtobiografijo opisuje slavni Slovenec Božo Dimnik in pristavi, da še danes čuti osramočenost, ko se spomni, kako so se po Karlovškem mostu, pod katerim je lovil ribe, petelinili (italijanski) okupatorji. V vsakem Slovencu bi se moral vzbuditi odpor do okupatorja in večina mladih moških je ravno zato odšla v partizane. Čeprav sploh niso bili komunisti. Njegov stari oče je komuniste imenoval delomrzneži in v knjigi Dimnik brez dlake na jeziku opiše, kako je k njegovemu staremu ateju po meso v mesnico hodil tudi Ivan Maček - Matija, a mu ga stari oče ni hotel dati, zato je nekje tam zadaj ribe kradel.

 

Knjiga, ki jo toplo priporočam v branje, je polna vsem dobro znanih imen, domačih in tujih, gospodarstvenih in političnih. O nekaterih piše lepše, o drugih pa malo manj, kar daje občutek, da je knjiga iskrena, polna anekdot. Konec koncev, zakaj pa ne bi bila? Kaj pa Božo Dimnik lahko izgubi, če opiše čisto vse, kar se mu je v življenju zgodilo? Nič.

 

V knjigi si Dimnik želi, da bi se Slovenci poenotili in branje njegovih razgibanih zapisov nam pri tem prav zares lahko pomaga. Dimnik si želi, da bi knjiga poenotila ljudi v razmišljanju, da Slovenija takšna kot je sedaj, razdeljena, ne koristi nikomur. On je optimist. Če nam je uspelo nastati, nam lahko uspe tudi obstati. 

 

Knjiga je sicer polna njegovih gibkih dogodivščin s potovanj z vsega sveta in seveda ribarjenja. Kot piše, je do šestdesetega leta več časa preživel v vodi kot na suhem. Bistro in doživeto čtivo spremljajo tudi fotografije, na katerih pa so skoraj obvezno pokojne ribe - ali kakšna druga mrtva žival -, kar (me) fascinira precej manj kot samo branje. Dotične fotografije so v knjigi odveč, toda avtor je ribič od glave do pet, skoraj vsi njegovi prijatelji so (bili) ribiči, pa je to hotel tudi pokazati. 

 

V znamenju ribe je polna tudi njegovih dogodivščin z ženskami, saj Božo Dimnik, odkar vem zanj, slovi kot veliki šarmer. Piše o Majdi, ki nikoli ni bila z ničemer zadovoljna, pa tudi o partyjih v tujini, kjer ga je kakšna željna gospodična zvlekla v hotelsko sobo in je bilo krasno, dokler ni izvedel, da je gospodična pravzaprav gospa in da njen mož razbija zunaj …

 

V knjigi Dimnik brez nerodnosti opisuje odnos z ženama, spet odkrito in brez dlake na jeziku, kako je preko psihiatra Saše Guzelja spoznal svojo prvo ženo Drago, ki je bila miss Portoroža in je kasneje postala mati njegove hčerke Diane, čeprav njunemu zakonu sprva ni kazalo dobro. O prvi ženi Dragi piše vse najlepše, še posebej o materinskem delu, ki ga je opravila, ker je bil sam zaradi poslovnih potovanj pogosto odsoten.

 

Še posebej zabavno branje pa je tisto, kako ga je druga žena Tanja dobesedno zvlekla na Mavricij - kamor je že prej redno zahajal in to še vedno počne -, ga poročila (da, ona njega!), kmalu pa zbezljala z drugim. Na tem mestu se ne bom spuščala v podrobnosti, ker ne želim, da bi bil kdo užaljen, a branje je sočno in čustveno intimno. Iz opisanega se da med vrsticami razbrati, da Dimnik tiste ločitve morda še vedno ni dokončno prebolel. Sam je priznal, da se nikoli več ni poročil.

 

Življenje Boža Dimnika se bere kot sanjsko življenje vsakega tipa. On se je, kamorkoli se je obrnil - in še danes je tako -, znašel kot riba v vodi. Čeprav je sedaj že bolj stari maček v podobi vitalnega gospoda poznih let. Pred katerim pa je, v to sem globoko prepričana, še veliko dogodivščin. 

 

Ob zaključku knjige sam priznava, da je inteligenten človek tisti, ki deluje po misli Sokrata: "Vem, da nič ne vem." 

 

Čeprav se knjiga, za katero Dimnik na koncu bralce sprašuje, če mislimo, da jo je z veseljem začel pisati, na začetku bere optimistično, se zaključi s klavrnim spoznanjem, da slovensko politiko in družbo obvladujejo nekompetentni ljudje, ki so polni sami sebe in prepričani v lastni prav, inteligence pa ne premorejo.

 

Dandanes je težko najti osebo, ki bi jo vzeli s sabo na ribolov, kajne gospod Dimnik?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
22
07.06.2023 18:00
Zmaga na glasovanju je bila velik uspeh. Nagrada za pravilno odločitev - ob pravem času na pravem mestu in dobro delo slovenske ... Več.
Piše: Anže Logar
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.754
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.305
03/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.735
04/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.542
05/
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
Anže Logar
Ogledov: 1.163
06/
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 1.017
07/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.201
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 944
09/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.288
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.964