Razkrivamo

Intelektualci predlagajo "zavezništvo za politično sredino", ki bi podrlo aktualne zidove izključevanja

Matej Avbelj, Peter Jambrek, Ernest Petrič, Janez Podobnik, Dimitrij Rupel, Ivan Štuhec, Žiga Turk, Marko Voljč in Tomaž Zalaznik so podpisniki pobude, ki je nastala v širšem krogu treh civilnodružbenih skupin (Katedrala svobode, Zbor za republiko in Act Tank). Posamezniki iz sveta kulture, znanosti in podjetništva so na pogovor o "slovenski politični sredini" povabili tiste sogovornike iz vrst političnih strank, ki se nahajajo med obema profiliranima slovenskima političnima stranema. Prišli so do ugotovitve, da bo treba čim prej presekati nastali pat položaj, blokado in skrajno polarizacijo med desnico in levico - in le zavezništvo med sredinskimi strankami lahko pripelje do premika v pozitivno smer: "Dobro bi bilo, da sredinske stranke, vladne in opozicijske, parlamentarne in neparlamentarne, oblikujejo zavezništvo, ki naj prinese v slovenski politični prostor tretjo možnost."

 

11.11.2021 22:38
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   intelektualci   pobuda   zvezništvo   sredina   levica   desnica   Slovenija   Matej Avbelj   Peter Jambrek   Ernest Petrič   Janez Podobnik   Dimitrij Rupel   Ivan Štuhec   Žiga Turk   Marko Voljč   Tomaž Zalaznik

"Dobro bi bilo, da sredinske stranke, vladne in opozicijske, parlamentarne in neparlamentarne, oblikujejo zavezništvo, ki naj prinese v slovenski politični prostor tretjo možnost."

Ideji "sredinskega političnega zavezništva" izhaja iz ugotovitve, da aktualna politična kultura v Sloveniji ni dobra. "Komunikacije med političnimi predstavniki, med njimi in mediji, med vladnimi in nevladnimi ustanovami so preveč enostranske in pristranske, tako da se že spreminjajo v vsestranski kulturni boj, ki ovira normalno delovanje države." Podpisniki pobude opozarjajo na pogoste očitke, da so Slovenci med seboj usodno sprti, drug do drugega sovražni, razklani in razdeljeni.

 

"Slovenija  je v prelomnem obdobju, ko vsi upamo, da se tranzicija končuje, in da postaja Slovenija po dolgih desetletjih normalna evropska družba in država. Še posebej težavno je stanje zaradi dolgotrajne zdravstvene krize. Sicer običajna protestna združevanja se marsikje in marsikdaj spreminjajo iz dobronamernih mirnih zborovanj v nestrpne, nasilne in za demokracijo neproduktivne poulične konfrontacije. Slovenija ne sme obtičati v sovražnih sporih in spopadih za oblast. To velja še posebej za čas političnih tekmovanj, ki so pred nami v super volilnem letu 2022. Bližnje parlamentarne, občinske in predsedniške volitve bodo zahtevni izziv, s katerim se sooča slovenska demokratična kultura.  Umetno ustvarjene delitve bi v tem zgoščenem političnem času ovirale delovanje inštitucij države in oteževale življenje njenih ljudi."

 

Hkrati podpisniki, med katerimi so izpostavljeni Matej Avbelj, Peter Jambrek, Ernest Petrič, Janez Podobnik, Dimitrij Rupel, Ivan Štuhec, Žiga Turk, Marko Voljč in Tomaž Zalaznik, priznavajo, da so nasprotja med političnimi poli normalna. Vendar pa je v zadnjem letu, torej po izbruhu epidemije virusa SARS-Cov-2, polarizacija slovenskega političnega prostora "pretirana, neproduktivna in škodljiva". To pomeni, da vedno bolj nestrpni spori "vlečejo vso družbo v težko obvladljivi vrtinec, katerega talka postaja vsa slovenska družba". Avtorji menijo, da prav to preprečuje učinkovit spopad z epidemijo in onemogoča normalno politično življenje.

 

V nadaljevanju so zapisali:

 

* Aktualne zidove izključevanja je treba podreti. Spomimo se, kako se nam je  prav to posrečilo ob osamosvajanju in ustanavljanju samostojne slovenske države. Vemo, da je možno sprostiti politična razpoloženja – kot se je to že zgodilo na pobudo slovenskih intelektualcev v zgoščenem zgodovinskem času slovenske pomladi.

 

* Za demokratične države je značilno politično tekmovanje, ki je nujno tudi v Sloveniji. Zato se zavzemamo za sproščanje, sodelovanje in povezovanje na politični sredini in iščemo poti, da bi zaživela slovenska moderna politična  kultura, ki je sicer značilna za zahodno civilizacijo. Slovenija potrebuje sredinsko, umirjeno, a jasno in povezovalno politično govorico, ki naj bo temelj za nove oblike sodelovanja v slovenskem političnem prostoru.

 

* Gre pa za politično sredino, ki se širi tako na obe strani sredinske ločnice. Šele celovita sredina je lahko pristno ljudska, svobodomiselna, spoštljiva do izročil prejšnjih generacij, pa tudi odprta za vedno sodobne vrednote socialne države v urbanih in podeželskih okoljih. Tako jedro slovenske politične sredine sega iz središča v vse slovenske dežele in pri tem z enakim spoštovanjem nagovarja naša mesta in vasi.

 

* Sedanja pobuda je vključevalna. Gradi na povezovanju in sodelovanju. Predpostavlja širino, politično kulturo civilnosti, strpnosti in osebnega poštenja. Spodbuja vsakršne ustvarjalnosti, podjetniške pobude, spoštovanje med mladimi in starejšimi generacijami, tudi pozitivni odnos do slovenstva ter institucij slovenske države. Zato je sredina  prostor civilne družbe ter kulturnega in akademskega snovanja.

 

* Zavezništvo za politično sredino ne sme ovirati ali celo omejevati identitete in avtonomije obstoječih, sedaj delujočih, celo pravkar ustanavljanih  političnih strank in gibanj. Sredinsko zavezništvo mora prav nasprotno od vsega začetka javno ustvariti in zagotoviti skupno tretjo pot, ki bo podlaga za strpno in spoštljivo politiko. Gre tudi za uveljavitev pristno evropskih vrednot, torej za krepitev evropskega slovenstva.

 

* Dobro bi bilo, da sredinske stranke, vladne in opozicijske, parlamentarne in neparlamentarne, oblikujejo zavezništvo, ki naj prinese v slovenski politični prostor tretjo možnost, tisto, ki bo tudi najbližja vrednostnemu središču današnje slovenske demokratične države. In ki bo napredovala po poti moderne države, temelječe na spoštovanju človekovega dostojanstva, ustvarjalnosti svobodnih ljudi ter na demokraciji pravne in socialne države.

 

* Pot do tako razumljene, normalno delujoče države  vodi preko dialoga in sodelovanja med različnimi idejami ter interesi. Ključ do uspeha je v rokah in glavah  ljudi, ki verjamejo v dialog in v sodelovanje, in ki nasprotujejo izločevanju. 

 

* K skupnim prizadevanjem so povabljene zlasti stranke, ki se nahajajo med obema aktualno profiliranima poljema slovenske demokracije. Vendar konstruktivni pogovor, h kateremu vabimo, ne nasprotuje, ampak povezuje v iskanju odgovorov na vprašanje, kakšne Slovenije si želimo.

 

 

Vprašanje, ki se zastavlja na koncu in ne povsem neodvisno od ugotovitev intelektualcev, ki predlagajo takšno "sredinsko zavezništvo", je pravzaprav preprosto:

 

Katere stranke v Sloveniji so sredinske?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
24
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
16
14.05.2022 21:10
V drugem delu prispevka bomo predstavili tezo o dolgoročni umiritvi Rusije, ki se zdi ta hip morda marsikomu nezaslišana, vendar ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
15
13.05.2022 20:06
Ruska federacija je po razpadu Sovjetske zveze še naprej imperij, ki si podreja številne manjše narode, ki bi sami po sebi raje ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Slovenija, moja socialna država: Stopnja dohodkovne neenakosti pri nas je še vedno med najnižjimi na svetu
4
06.05.2022 23:00
Ali je Slovenija socialna država, kot piše v ustavi? Seveda na to vprašanje ne moremo oblikovati enoznačnega odgovora. Verjetno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Illegal Pakistani migrants fomenting extremism and security challenges in Europe
12
04.05.2022 21:16
The unchecked illegal migration from Pakistan to Europe during the past few decades has turned into a security and law order ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O imperializmu in rašizmu: Ruska agresija na "manjvredno" Ukrajno ima predvsem kulturni kontekst
27
03.05.2022 21:11
Rusija je napadla Ukrajino iz razlogov, ki niso odvisni od Putina, Zelenskega, zveze NATO ali česa podobnega. V ozadju je precej ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Tudi po zadnjih volitvah razmerje med levico in desnico ostaja pri 60 : 40 v korist levice
30
28.04.2022 23:00
Tudi zadnje parlamentarne volitve so potrdile, da je slovensko volilno telo nekoliko bolj nagnjeno v levo. Seštevek glasov ... Več.
Piše: Uredništvo
Zgodovinska zmaga, zgodovinski poraz in zgodovinska priložnost za rdeče-črno koalicijo
33
25.04.2022 06:55
Nedeljske volitve so presenetile trikrat: s prepričljivo prednostjo zmagovalne stranke pred konkurenco, z visoko volilno ... Več.
Piše: Uredništvo
Časi so prekleto resni: Slovenska industrija pred energetsko, oskrbovalno in politično krizo
15
11.04.2022 23:45
Na nedavnem vrhu gospodarstva na Brdu pri Kranju, ki se je odvijal 23. marca, je bilo slišati veliko pozitivnega in lepega o ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Vojna v Ukrajini in žrtve min: Pobuda slovenski vladi in vsem slovenskim političnim strankam
5
07.04.2022 19:00
Generalni sekretar OZN Antonio Guterres je pred dnevi opozoril, da bodo potrebna desetletja, da se v Ukrajini odstranijo vse ... Več.
Piše: Božo Cerar
"Čas je, da naredimo vse, da bodo vojni zločini ruske vojske zadnja manifestacija tega zla na zemlji."
24
04.04.2022 18:15
Ponedeljkovi prizori iz Buče, ki so šokirali svet, dokazujejo, da so bili strahovi pred Putinovi vojnimi zločini upravičeni. In ... Več.
Piše: Uredništvo
Putinovi prsti v balkanskem kotlu: Ali se v Bosni in Hercegovini kuha nova vojna?
22
01.04.2022 19:00
Ugibanja, ali bo v Bosni in Hercegovini ponovno izbruhnilo nasilje, se bodo po nedeljskih predsedniških volitvah v Srbiji, kjer ... Več.
Piše: Uredništvo
Diskriminacija na nacionalki: RTV Slovenija v predvolilnih soočenjih še vedno ločuje parlamentarne in neparlamentarne stranke
24
31.03.2022 19:00
Volitve so pred vrati, sezona predvolilnih soočenj je na vrhuncu, na javni RTV Slovenija pa imajo ponovno težave s tolmačenjem ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dosje ruski oligarhi v Sloveniji (1): Slovenska industrija jekla in sprenevedanje družine Zubitski
15
30.03.2022 11:00
Zgodba o Slovenski industriji jekla (SIJ), za katero stoji ruska družina Zubitski, si brez dvoma zasluži pozornost medijev in ... Več.
Piše: Uredništvo
Bitka za resnico: Tri največje ruske medijske laži v informacijski vojni z Ukrajino
18
24.03.2022 00:30
Putinova resnica o vojni v Ukrajini je na ruskih tleh povsem dominantna, saj zelo malo Rusov razume tuje jezike, še manj pa jih ... Več.
Piše: Uredništvo
Brez panike, slovenski pokojninski sistem ne bo bankrotiral!
8
21.03.2022 21:36
V medijih pa tudi v strokovni literaturi skoraj dnevno prebiramo prispevke o skorajšnjem razpadu našega pokojninskega sistema. ... Več.
Piše: Bine Kordež
Balkanski sod smodnika: "Dodik je pripravljen razglasiti neodvisnost Republike Srbske in po modelu Donecka in Luganska poklicati Rusijo na pomoč."
14
17.03.2022 23:30
Rusija bo obtičala v Ukrajini in zato išče rešitev, da se izvleče na način, da sproži nov konflikt v Bosni in Hercegovini. Tako ... Več.
Piše: Uredništvo
Putin se pripravlja na obleganje Kijeva, obenem pa išče svoje naslednje žrtve kot tudi zaveznike
28
13.03.2022 23:59
Slabše ko gre ruski armadi v Ukrajni, večje so frustracije Kremlja in hujša je propagandna vojna Putinovega režima. Takšen je ... Več.
Piše: Uredništvo
China-Pakistan Nuclear Pact: Pakistan already has about 165 nuclear warheads
12
11.03.2022 20:00
The China-Pakistan nuclear cooperation started in 1986 with the construction of nuclear power plants in Pakistan constructed ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Sodba v imenu ljudstva: Umik izjave
0
08.03.2022 12:00
Skladno s sodbo Višjega sodišča v Ljubljani v zadevi Igor Funa zoper NSM, neodvisni spletni medij, d.o.o., ki se nanaša na sodbo ... Več.
Piše: Uredništvo
Epoha Angele Merkel: Prizorišče je treba zapustiti, ko si na vrhu
11
04.03.2022 22:00
Ves čas je bila zadržana, previdna in nikoli ni prehitevala svoje sence. Zraven tega je bila moralna avtoriteta v času težkih ... Več.
Piše: Milan Jazbec
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.209
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.434
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.806
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.549
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.472
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.167
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.371
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.112
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.209
10/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 403