Komentar

Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja

Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da potek bolezni teče kolikor toliko znosno. Tako lahko te dni vsaj berem brez večjih težav. Še dobro, da človek ne zmore prebrati vseh knjig, ki mu pridejo naproti. Blaženo jih je gledati, kako se nalagajo ob postelji in čakajo, da jih vzamemo v roke. Ob branju se mi je znova pokazalo, da je bolje biti amoralen kot zmotno moralen. Vau, te dni sem prebral najboljši roman, napisan v naši Republiki v vseh časih, ker pa v knjigi obrobno paradiram, je ne mislim javno reflektirati. 

13.11.2021 19:00
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Leonid Šejka   Kosovel   Duchamp   Picasso   Danilo Kiš   Mihajlo Mihajlov   Mediala   Miro Glavurtić   Marija Čudina   Ana Čolak Antić

Fotomontaža: portal+

Eden najlepših prizorov, videnih na tleh Balkana, se je zgodil, ko je Marija med snemanjem zaspala, Šejka pa je na blazino poleg nje položil napis Pesnica dela!

Še dobro, da je okrog mene cela vrsta neprebranih knjig. Po logiki slučaja jih jemljem v roke. Na prvi od njih preberem na hrbtni strani: Vsaka predstavitev umetnosti XX. stoletja je zahvala umetnikom za njihove ustvarjalne podvige. Še posebej zato, ker je umetnost tistega časa nastajala v zelo težkih družbenih in političnih razmerah. Na drugi knjigi je napis: Tragično svetlikanje naših planetov v kozmičnem prostoru. Na tretji hrbtni strani: Zbirka Kristali 3, Leonid Šejka: Mesto - smetišče - grad / 2. del. Na naslovnici se napis ponovi z mutacijo / 1.del. Knjigo s tem naslovom sem pred leti nekje na potovanjih založil, pred kratkim pa sem jo ponovno dobil v dar. Tako je po spletu okoliščin postala vsebina današnjega komentarja.

 

Mesto - smetišče - grad!

 

Smetišče je pomembno zato, da vzpostavi mentalno-kreativno situacijo, ta pa nam omogoča: Proglašanje! Kot arhitekt je Leonid Šejka (1932–1970), v Beogradu rojeni sin ukrajinskega geodeta in matere Grkinje z dekliškim priimkom Zisiadis, večino svojega življenja uprizarjal zgornji pogled na mesto in na njegovo smetišče. Metodološko je klasificiral najdene predmete na mestnih smetiščih. Ne dolgo tega so predmeti še imeli funkcije, ki so jih na poti na smetišče izgubili. Obredno jih je opremljal in urejal, v gradu pa razstavljal. Predmetom je z umetniškim proglašanjem in gestikuliranjem preuredil smisel (reizem). Z ekstremom se je želel izogniti egocentričnosti, predvsem pa se je želel duhovno osredotočiti. In to prek ideje mesta in njegovega smetišča! Ta pozicija ni bila tako redka v prvi polovici XX. stoletja. Spomnite se na Kosovela - gnoj je zlato, na Duchampa in njegovo stojalo za sušenje steklenic, Picassa in njegovih bikovih rogov oziroma krmila kolesa, najdenega na smetišču. A pri Šejki je bilo vse to drugače.

 

 

Prvi del

 

Mladi arhitekt je začel zelo zgodaj s procesom razgradnje modernističnega mesta, zapeljevala ga je ideja - ekumenopolisa. Če lahko združiš predmete s smetišča v "veliko delo", lahko tudi religije združiš v "veličastno resnico". Procesi proglašanja in čiščenja (vice) so se v njem začeli odvijati že leta 1955. Šejka je predmete sistematično in analitično postavljal v različne vizualne pozicije: registriral jih je in klasificiral. Umeščal jih je v obsežno mrežo, postavljeno na monokromo ozadje. Odbrano predmetnost s smetišča je plastil z logiko urbanističnih presekov. S pomočjo arhitekture je gradil idejo prehajanja iz mesta na smetišča in iz njega vstop v trdnjavo. Prek pekla v vice in končno v raj. Na noben način se ni želel izključiti iz resničnosti, kot so to storili modernistični abstrakcionisti ali avantgardistični suprematisti. Šejkino delo lahko danes razložimo z besedno zvezo: refunkcionalizacija oblik. 

 

Njegova zadnja razstava, ki se je odvila le nekaj mesecev pred smrtjo, je trajala le tri ure. Vsakega od obiskovalcev je poprosil, naj prinese na dogodek predmet in ga sam umesti v razstavo. V treh urah je mesto dobilo sredi gradu (galerije) svoje vizualno skladišče. Razstavo - stanja stvari prek stanja ljudi!

 

Nenehno je sledil ideji integralne slike. Na podoben način kot je Šejkin prijatelj Danilo Kiš v literarturi opravil operacijo - začetek konca modernizma -, je Šejka z integralistično operacijo želel vzpostaviti pogoje za - veliko sintezo - v smeri renesansa / modernizem. Menil je, da je prišel čas zanjo. A v resnici se bo ta čas razprl šele s pojavom medmrežja, integralnih strojev oziroma aparatov XXI. stoletja. Neodvisno od Šejkinih neo-dadaističnih postopkov, fluxov in konceptualizma je v njegovih ključnih umetninah še vedno bil prisoten pigment. Šele monumentalni pixel nam bo razprl možnost za veliko integracijo. Mogoče celo za veliko sintezo!

 

 

Mihajlo Mihajlov (1934-2010): edini politični zapornik v SFRJ, ki mu je Titov režim preklical potni list.

 

 

Šejka je bil avtentičen postmodernističen integralist. Vsekakor ni bil postmodernistični vmesnik. Sredi socialistične stvarnosti se je zavzemal za umik k začetnim pozicijam - zavzemal se je za sintezo modernizma in renesančnih umetniških stališč. Za sintezo modernizma in duhovnih vrednot humanistične Evrope in religije. Bil je umetnik, ki je "proglašal" umetnost. Navkljub vsemu se je v finalu odločil za pričakovan obrat - za ponovno aktiviranje slike in slikarstva, podobno kot so (smo) to storili anahronisti in retrogardisti. Obrat se je zgodil po letu 1966, ko je bil mesec dni zaprt v beograjskem zaporu zaradi sodelovanja z uredništvom neodvisnega časopisa za kulturo - Pot. Eden od sodelavcev časopisa, Mihajlo Mihajlov iz Zadra je bil kmalu po Šejki obsojen in zaprt na sedem let zapora. Povod je bil esej o sovjetskih gulagih, in to v državi, ki se je na Zahodu predstavljala kot nasprotnica stalinizma. Samo trije stavki "velikega vodje" in omemba mladeničevega imena so bili potrebni, da se je ta znašel v kolesju eksekutorjev.

 

Kdo se še spomni imena Mihajlo Mihajlov?

 

 

Drugi del

 

Šejkino umetniško življenje lako beremo tudi kot zaporedje dogodkov umetniške skupine Mediala (1957). Ob tem naj omenim Šejkinega prijatelja in člana Mediale Mira Glavurtića, ki je še danes priznan strokovnjak za demonologijo v Vatikanu, s svojo znamenito knjigo Satan. Leonid Šejka je bil izvrsten poznavalec misli filozofa Nikolja Andrejeviča Berdjajeva (1874–1948) in njegovega dela Jaz in svet objektov. Ponavljal je za Berdjajevim: Potrebno je imeti čisto vest pred skrivnostjo eksistence! Strinjal se je z njim, da je umetnost težnja k pra-izvoru, etika pa znanje, ki biva v neposredni bližini religije. Kot duhovno bitje se je Šejka v obeh delih knjige Mesto - smetišče - grad, izpostavljal prek različnih identitet: Šejka Klasifikator, Reg Talbott - fotograf, Leon Van Kiss in Leon Leš. Vse naj bi se seštele prek magije ekstremov v enotnost nasprotij.

 

Njegov umetniški prispevek k evropski estetski misli je del postmodernistične zareze. V resnici pa se bo njegova umetniška in teoretična potenca realizirala šele v prihajajočih letih. Sploh po zastoju, ko bo potrebno ambiciozno premisliti zadnjih pet stoletji: Kaj se nam je zgodilo? Tudi v umetnosti. Sinteza je mogoča! Šejkina ambicija jo omogoča.

 

 

Leonid Šejka in Marija Čudina, poročna fotografija (1961).

 

 

Drugi del Šejkinega življenja je potekal od leta 1966 vse do leta 1970, ko je umrl star osemintrideset let. Globinsko je bil povezan z izvrstno zadarsko pesnico Marijo Čudino. Eden najlepših prizorov, videnih na tleh Balkana, se je zgodil, ko je Marija med snemanjem zaspala, Šejka pa je na blazino poleg nje položil napis Pesnica dela!, kar je kasneje ponovil, ne vemo sicer, če zavestno in referenčno, Mladen Stelinović s projektom Umetnik dela!. Šejka je zadnji del svojega življenja preživel z občutljivo umetnostno zgodovinarko Ano Čolak Antić. Skupaj z Glavurtićem je oznanjal, da je največja premetenost Satana v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja. V svojih spisih je pozival h povratku ontologije v umetnost. Res je, vsak Čas drugam usmeri svoje cilje in zahteva od umetnika, da jim sledi. Šejka se je svojih ciljev dobro zavedal. Reprogramiral je predmete, s tem pa stvarnost. Od sveta pa je zahteval, da opravi "veliko sintezo".

 

Svet mu jo dolguje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
16
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
Brez cenzure: Kako se lahko profesionalec v novinarskem delu spusti tako nizko, da obravnava ljudi na popolnoma nečloveški, neprimeren način?
7
21.08.2022 06:00
Čakal sem na tisto, kar se je končno zgodilo pred dnevi: novinarji iz Necenzurirano so začeli prestopati v službe vladnih ... Več.
Piše: Milan Krek
Levica želi indoktrinirati mlade v šoli s kolektivističnimi idejami in zmanjšati vpliv staršev in starih staršev
19
18.08.2022 21:00
V družbi že dolga leta poteka protidružinski trend, ki ga spodbuja levica, celoten prenos odgovornosti generacij z ene na drugo ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj mislim, da bi bila odpoved koncerta Anne Netrebko v Ljubljani velika neumnost
16
17.08.2022 22:10
Ukrajinska skupnost v Sloveniji nasprotuje koncertu ruske operne zvezdnice Anne Netrebko, ki naj bi prihodnji teden, 26. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Evropa na razpotju: Zgodovinski izzivi in napačne rešitve
14
16.08.2022 22:10
Vojna v Ukrajini je razgalila resnico o Rusiji. Kdor ni želel opaziti, da se Putinova država nagiba k imperializmu, se mora ... Več.
Piše: Mateusz Morawiecki
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.747
02/
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
Milan Krek
Ogledov: 1.232
03/
Sodnik za v Guinnessovo knjigo: Marko Ilešič niti po 18 letih nima dovolj Luksemburga in ponovno kandidira za sodnika!
Uredništvo
Ogledov: 1.378
04/
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
Andrej Drapal
Ogledov: 1.231
05/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.022
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 866
07/
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
Milan Krek
Ogledov: 1.985
08/
Nova vlada, stari problemi? Prioritete mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije, Zahodni Balkan in projekt COBISS.Net
Tomaž Seljak
Ogledov: 909
09/
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
Andraž Šest
Ogledov: 524
10/
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
Ivan Simič
Ogledov: 2.130