Komentar

Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja

Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da potek bolezni teče kolikor toliko znosno. Tako lahko te dni vsaj berem brez večjih težav. Še dobro, da človek ne zmore prebrati vseh knjig, ki mu pridejo naproti. Blaženo jih je gledati, kako se nalagajo ob postelji in čakajo, da jih vzamemo v roke. Ob branju se mi je znova pokazalo, da je bolje biti amoralen kot zmotno moralen. Vau, te dni sem prebral najboljši roman, napisan v naši Republiki v vseh časih, ker pa v knjigi obrobno paradiram, je ne mislim javno reflektirati. 

13.11.2021 19:00
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Leonid Šejka   Kosovel   Duchamp   Picasso   Danilo Kiš   Mihajlo Mihajlov   Mediala   Miro Glavurtić   Marija Čudina   Ana Čolak Antić

Fotomontaža: portal+

Eden najlepših prizorov, videnih na tleh Balkana, se je zgodil, ko je Marija med snemanjem zaspala, Šejka pa je na blazino poleg nje položil napis Pesnica dela!

Še dobro, da je okrog mene cela vrsta neprebranih knjig. Po logiki slučaja jih jemljem v roke. Na prvi od njih preberem na hrbtni strani: Vsaka predstavitev umetnosti XX. stoletja je zahvala umetnikom za njihove ustvarjalne podvige. Še posebej zato, ker je umetnost tistega časa nastajala v zelo težkih družbenih in političnih razmerah. Na drugi knjigi je napis: Tragično svetlikanje naših planetov v kozmičnem prostoru. Na tretji hrbtni strani: Zbirka Kristali 3, Leonid Šejka: Mesto - smetišče - grad / 2. del. Na naslovnici se napis ponovi z mutacijo / 1.del. Knjigo s tem naslovom sem pred leti nekje na potovanjih založil, pred kratkim pa sem jo ponovno dobil v dar. Tako je po spletu okoliščin postala vsebina današnjega komentarja.

 

Mesto - smetišče - grad!

 

Smetišče je pomembno zato, da vzpostavi mentalno-kreativno situacijo, ta pa nam omogoča: Proglašanje! Kot arhitekt je Leonid Šejka (1932–1970), v Beogradu rojeni sin ukrajinskega geodeta in matere Grkinje z dekliškim priimkom Zisiadis, večino svojega življenja uprizarjal zgornji pogled na mesto in na njegovo smetišče. Metodološko je klasificiral najdene predmete na mestnih smetiščih. Ne dolgo tega so predmeti še imeli funkcije, ki so jih na poti na smetišče izgubili. Obredno jih je opremljal in urejal, v gradu pa razstavljal. Predmetom je z umetniškim proglašanjem in gestikuliranjem preuredil smisel (reizem). Z ekstremom se je želel izogniti egocentričnosti, predvsem pa se je želel duhovno osredotočiti. In to prek ideje mesta in njegovega smetišča! Ta pozicija ni bila tako redka v prvi polovici XX. stoletja. Spomnite se na Kosovela - gnoj je zlato, na Duchampa in njegovo stojalo za sušenje steklenic, Picassa in njegovih bikovih rogov oziroma krmila kolesa, najdenega na smetišču. A pri Šejki je bilo vse to drugače.

 

 

Prvi del

 

Mladi arhitekt je začel zelo zgodaj s procesom razgradnje modernističnega mesta, zapeljevala ga je ideja - ekumenopolisa. Če lahko združiš predmete s smetišča v "veliko delo", lahko tudi religije združiš v "veličastno resnico". Procesi proglašanja in čiščenja (vice) so se v njem začeli odvijati že leta 1955. Šejka je predmete sistematično in analitično postavljal v različne vizualne pozicije: registriral jih je in klasificiral. Umeščal jih je v obsežno mrežo, postavljeno na monokromo ozadje. Odbrano predmetnost s smetišča je plastil z logiko urbanističnih presekov. S pomočjo arhitekture je gradil idejo prehajanja iz mesta na smetišča in iz njega vstop v trdnjavo. Prek pekla v vice in končno v raj. Na noben način se ni želel izključiti iz resničnosti, kot so to storili modernistični abstrakcionisti ali avantgardistični suprematisti. Šejkino delo lahko danes razložimo z besedno zvezo: refunkcionalizacija oblik. 

 

Njegova zadnja razstava, ki se je odvila le nekaj mesecev pred smrtjo, je trajala le tri ure. Vsakega od obiskovalcev je poprosil, naj prinese na dogodek predmet in ga sam umesti v razstavo. V treh urah je mesto dobilo sredi gradu (galerije) svoje vizualno skladišče. Razstavo - stanja stvari prek stanja ljudi!

 

Nenehno je sledil ideji integralne slike. Na podoben način kot je Šejkin prijatelj Danilo Kiš v literarturi opravil operacijo - začetek konca modernizma -, je Šejka z integralistično operacijo želel vzpostaviti pogoje za - veliko sintezo - v smeri renesansa / modernizem. Menil je, da je prišel čas zanjo. A v resnici se bo ta čas razprl šele s pojavom medmrežja, integralnih strojev oziroma aparatov XXI. stoletja. Neodvisno od Šejkinih neo-dadaističnih postopkov, fluxov in konceptualizma je v njegovih ključnih umetninah še vedno bil prisoten pigment. Šele monumentalni pixel nam bo razprl možnost za veliko integracijo. Mogoče celo za veliko sintezo!

 

 

Mihajlo Mihajlov (1934-2010): edini politični zapornik v SFRJ, ki mu je Titov režim preklical potni list.

 

 

Šejka je bil avtentičen postmodernističen integralist. Vsekakor ni bil postmodernistični vmesnik. Sredi socialistične stvarnosti se je zavzemal za umik k začetnim pozicijam - zavzemal se je za sintezo modernizma in renesančnih umetniških stališč. Za sintezo modernizma in duhovnih vrednot humanistične Evrope in religije. Bil je umetnik, ki je "proglašal" umetnost. Navkljub vsemu se je v finalu odločil za pričakovan obrat - za ponovno aktiviranje slike in slikarstva, podobno kot so (smo) to storili anahronisti in retrogardisti. Obrat se je zgodil po letu 1966, ko je bil mesec dni zaprt v beograjskem zaporu zaradi sodelovanja z uredništvom neodvisnega časopisa za kulturo - Pot. Eden od sodelavcev časopisa, Mihajlo Mihajlov iz Zadra je bil kmalu po Šejki obsojen in zaprt na sedem let zapora. Povod je bil esej o sovjetskih gulagih, in to v državi, ki se je na Zahodu predstavljala kot nasprotnica stalinizma. Samo trije stavki "velikega vodje" in omemba mladeničevega imena so bili potrebni, da se je ta znašel v kolesju eksekutorjev.

 

Kdo se še spomni imena Mihajlo Mihajlov?

 

 

Drugi del

 

Šejkino umetniško življenje lako beremo tudi kot zaporedje dogodkov umetniške skupine Mediala (1957). Ob tem naj omenim Šejkinega prijatelja in člana Mediale Mira Glavurtića, ki je še danes priznan strokovnjak za demonologijo v Vatikanu, s svojo znamenito knjigo Satan. Leonid Šejka je bil izvrsten poznavalec misli filozofa Nikolja Andrejeviča Berdjajeva (1874–1948) in njegovega dela Jaz in svet objektov. Ponavljal je za Berdjajevim: Potrebno je imeti čisto vest pred skrivnostjo eksistence! Strinjal se je z njim, da je umetnost težnja k pra-izvoru, etika pa znanje, ki biva v neposredni bližini religije. Kot duhovno bitje se je Šejka v obeh delih knjige Mesto - smetišče - grad, izpostavljal prek različnih identitet: Šejka Klasifikator, Reg Talbott - fotograf, Leon Van Kiss in Leon Leš. Vse naj bi se seštele prek magije ekstremov v enotnost nasprotij.

 

Njegov umetniški prispevek k evropski estetski misli je del postmodernistične zareze. V resnici pa se bo njegova umetniška in teoretična potenca realizirala šele v prihajajočih letih. Sploh po zastoju, ko bo potrebno ambiciozno premisliti zadnjih pet stoletji: Kaj se nam je zgodilo? Tudi v umetnosti. Sinteza je mogoča! Šejkina ambicija jo omogoča.

 

 

Leonid Šejka in Marija Čudina, poročna fotografija (1961).

 

 

Drugi del Šejkinega življenja je potekal od leta 1966 vse do leta 1970, ko je umrl star osemintrideset let. Globinsko je bil povezan z izvrstno zadarsko pesnico Marijo Čudino. Eden najlepših prizorov, videnih na tleh Balkana, se je zgodil, ko je Marija med snemanjem zaspala, Šejka pa je na blazino poleg nje položil napis Pesnica dela!, kar je kasneje ponovil, ne vemo sicer, če zavestno in referenčno, Mladen Stelinović s projektom Umetnik dela!. Šejka je zadnji del svojega življenja preživel z občutljivo umetnostno zgodovinarko Ano Čolak Antić. Skupaj z Glavurtićem je oznanjal, da je največja premetenost Satana v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja. V svojih spisih je pozival h povratku ontologije v umetnost. Res je, vsak Čas drugam usmeri svoje cilje in zahteva od umetnika, da jim sledi. Šejka se je svojih ciljev dobro zavedal. Reprogramiral je predmete, s tem pa stvarnost. Od sveta pa je zahteval, da opravi "veliko sintezo".

 

Svet mu jo dolguje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
13
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Pet minut pred Bergamom bi celo Butalci ugotovili, da je vrag odnesel šalo, Slovenci pa niso ...
20
10.11.2021 22:35
Da so za petek, 12. novembra, napovedani protesti sredi Ljubljane, me pravzaprav ne šokira več. V karikaturi države, katere del ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vse ribe Boža Dimnika ali avtobiografija legende med lobisti
16
09.11.2021 21:00
Oni dan sem šla mimo knjigarne na Miklošičevi ulici in skozi izložbo zagledala knjigo slavnega lobista Boža Dimnika. Sam menda ... Več.
Piše: Ana Jud
Ukrepi, ki jih je v petek sprejela vlada, so dejansko zadnji pred popolnim zaprtjem države!
20
08.11.2021 18:00
Ta teden smo zdravniki jasno povedali, da smo na meji. Da smo na meji števila okuženih, zasedenosti bolniških postelj in ... Več.
Piše: Milan Krek
Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in - neomejeno diktaturo!
12
06.11.2021 23:19
Istega leta, ko je na Kranjskem umrl pesnik Prešeren, so v Peterburgu odvzeli prostost socialistu, idealistu Fjodorju ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: "Čudežnih" 130 novih postelj na intenzivni negi je Janševa ruska ruleta, ki si jo noben odgovoren politik ne bi smel privoščiti
23
05.11.2021 22:59
Presenetljivo se zdi, da se vlada na maratonski seji, ki dokazuje, kako zelo razdeljeni so ministri in ministrice, ni odločila ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 1.920
02/
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
Ivan Simič
Ogledov: 1.699
03/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.511
04/
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
Miha Burger
Ogledov: 1.589
05/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.309
06/
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
Lucija Mulej
Ogledov: 1.027
07/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 787
08/
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
Lucija Mulej
Ogledov: 1.453
09/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 771
10/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 580