Komentar

Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila

Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta čaka še eno pomembno multilateralno srečanje. Če je prvo potekalo pod okriljem OZN, bodo nad drugim roko držale Združene države oziroma amerški predsednik Joe Biden. Gre za t.i. vrh za demokracijo. Potekal bo virtualno od 8. do 10. decembra, udeležilo se ga naj bi nekaj nad sto držav. Šlo naj bi za pomemben prispevek k obnovi demokracije v svetu. Vabilo je dobila tudi Slovenija. Med državami v naši soseščini pa niso vabljene Madžarska, Bosna in Hercegovina in Srbija.

 

17.11.2021 21:22
Piše: Božo Cerar
Ključne besede:   Joe Biden   ZDA   Vrh za demokracijo   Kitajska   Rusija   avtoritarnost   demokracija   Slovenija   vabilo   Madžarska   človekove pravice   EU

Fotoilustracija: portal+

Vabilo je dobila tudi Slovenija. Med državami v naši soseščini pa niso vabljene Madžarska, Bosna in Hercegovina in Srbija.

Joe Biden je organizacijo vrha za krepitev demokracije doma in soočanje z avtoritarnostjo v svetu napovedal še kot predsedniški kandidat in to že za prvo leto svojega predsedovanja. V svojem prvem zunanjepolitičnem nagovoru kot predsednik februarja letos je idejo ponovil in poudaril, da bodo Združene države na čelu soočanja z avtoritarnostjo. Za razliko od predhodnika Trumpa naj bi podpora demokraciji v svetu predstavljala eno od poglavitnih točk Bidenove zunanjepolitične strategije. Joe Biden med ameriškimi predsedniki seveda ni prvi, ki bi se zavzemal za demokracijo. Ta konec koncev predstavlja osnovo mednarodnemu sistemu, temelječem na pravilih, ki so ga ZDA (z zaveznicami) vpeljale in branile od konca druge svetovne vojne dalje. V prvih mesecih mandata, ko je bil zaposlen z umikom iz Afganistana in z vrsto domačih težav, je že kazalo, da bo zavzemanje za demokracijo v svetu bolj v drugem planu in da bo gospod Biden pozabil na to svojo obljubo (kot tudi še na kakšno drugo). Sedaj pa vse kaže, da vrh vendarle bo. Američani so namreč izbranim državam že razposlali vabila.

 

Prizadevanjem ameriškega predsednika za ohranitev in krepitev demokracije v svetu velja pritegniti. Enako, da se morajo demokratične države oziroma vsi, ki jim je demokracija pri srcu, pri tem povezovati in sodelovati. V zadnjih letih je namreč v vzponu avtokracija, in to predvsem po zaslugi Kitajske in Rusije, ki spretno izkoriščata krize, ki trenutno pestijo svet in ki vzpodbujata sorodne režime. V avtokratskih državah že živi več ljudi kot v demokratičnih. Na drugi strani pa se je demokracija znašla v določeni krizi. V vrsti držav na praktično vseh kontinentih smo priča njenim težavam oziroma težavam v njenih osnovah, kot so svobodne volitve, svobodni in pluralni mediji, spoštovanje vladavine prava in človekovih pravic.

 

Samo letos je prišlo že do šestih državnih udarov.

 

Spomniti velja na demokratično nazadovanje v Braziliji, Mehiki, Indiji, Filipinih, Turčiji itd. Težave z demokracijo imajo tudi same Združene države. Že  nekaj časa niso več "bleščeče mesto na griču", kot smo pogosto slišali v preteklosti oziroma demokratični zgled drugim. Spomniti velja na sistemski rasizem, policijsko in siceršnje nasilje in vse volilne težave (spiski volivcev, štetje oddanih glasov itd.) in seveda kot na krono vsega - nasilni vdor s smrtnimi žrtvami v Kongres, ameriški parlament, 6. januarja letos. Generalni sekretar Nata Stoltenberg ga je označil za napad na osnovne vrednote Severno-atlantskega zavezništva.

 

ZDA bodo morale veliko postoriti doma, da se bodo lahko brez slabe vesti in kredibilno zavzemale za demokracijo drugod. Težave imajo tudi nekatere članice EU, nenazadnje tudi Slovenija. Seveda so pogledi naše pozicije in opozicije, kaj predstavlja demokratične odklone, običajno diametralno nasprotni. Vendar je dejstvo, da smo tudi pri nas priče krepitvi prepričanja, da se oblast odstavlja in postavlja na ulici in ne na volitvah. Da mora tudi naše poslance in parlament pred nasiljem – pljunki, kamenjem in vdorom varovati policija. Da se skuša z nedemokratičnimi prijemi vplivati na potek volitev ali izničiti njihove rezultate in iz povolilnih koalicij (na katere smo z ozirom na našo ureditev obsojeni) izločiti relativne zmagovalce. Da so grožnje političnim konkurentom, tudi zaradi neustreznega ukrepanja pravosodnih organov vse hujše in da že prehajajo v grožnje s smrtjo. In še bi lahko naštevali.

 

V Sloveniji se nekateri nikakor ne morejo sprijazniti z bistvom demokracije in volitev, da se pač stranke na oblasti kdaj tudi zamenjajo.

 

 

***

 

O podrobnostih decembrskega vrha za enkrat ni znanega veliko. Ameriški organizatorji sicer menijo, da bi se srečanje moralo posvetiti predvsem trem vsebinskim sklopom:

 

* obrambi pred avtoritarnostjo,

 

* borbi zoper korupcijo in

 

* večjemu spoštovanju človekovih pravic.

 

 

Ti so za enkrat podani še precej abstraktno in jih bo potrebno dodelati oziroma konkretizirati. Pred vrhom ali med njegovim potekom se od udeleženk pričakuje, da bodo podale javne zaveze, kako bodo v prihodnje konkretno prispevale k izboljšanju demokracije. Te sicer ne bodo pravno zavezujoče, vendar bo od njihovega udejanjanja odvisna udeležba teh držav na naslednjem vrhu čez leto dni, ki pa ne bi več potekal preko spleta, ampak v živo. Vsekakor je pomembo, da se srečanje ne bi končalo le s še z eno razvodenelo skupno izjavo, ampak da gre za začetek globljega procesa in kolektivno akcijo za povrnitev zaupanja v demokratične institucije in njihovo učinkovitost.

 

Čeprav vabila niso dobile države, kot so Kitajska, Rusija, Iran, Venezuela in podobne, ne gre za vrh demokratičnih držav, ampak, kot rečeno, za vrh za demokracijo. Nanj so povabljene tako zrele kot manj zrele demokracije, kjer pa  obstajajo možnosti za izboljšanje stanja demokracije oziroma za njihove tovrstne prispevke v svetu. Če so na začetku omenjene države, kot sta Kitajska in Rusija, za demokracijo po mnenju organizatorjev vrha za demokracijo očitno odpisane, vsaj pod dosedanjim vodstvom oziroma režimom, pa to ne velja za države, kot so na primer Filipini, Brazilija ali Mehika. Slednje se namreč nahajajo na spisku 108 vabljenih držav, ki je pricurljal v javnost.

 

Spisek je zbudil kar nekaj pomislekov, pa tudi nezadovoljstva. Med državami na Bližnjem vzhodu oziroma vzhodnem Sredozemlju nista vabljeni na primer Turčija in Egipt, med azijskimi pa na primer Tajska in Vietnam. Rusija in Kitajska sta vrh seveda ostro obsodili. Po mnenju ruskega zunanjega ministra Lavrova gre pri celi stvari le za podrejanje drugih držav ZDA. Podobno je predstavnik Kitajske komunistične partije menil, da Američani s to pobudo le delijo svet na dva tabora oziroma da svoj model demokracije vsiljujejo drugim. Pri tem ni pozabil poudariti, da je edina prava demokracija njihova in jo imenoval kot - ljudsko.

 

Kitajsko je ujezilo tudi to, da se med povabljenimi nahaja tudi Tajvan. Tekma dveh družbenih sistemov vsekakor ne bi smela pomeniti, da med demokratičnimi in avtoritarnimi državami ni prav nobenega sodelovanja. V tem smislu je potrebno pozdraviti nedavno skupno izjavo ZDA in Kitajske v Glasgowu, da bosta sodelovali pri soočanju s podnebnimi spremembami.

 

Vabilo je dobila tudi Slovenija. Med državami v naši soseščini pa niso vabljene Madžarska, Bosna in Hercegovina in Srbija (zdi se, da bo slednja na koncu vabilo le prejela). V prihodnjih dneh se bo število vabljenih tako verjetno povečalo, ne toliko s predstavniki držav kot s predstavniki nevladnih organizacij in zasebnega sektorja. Prve se pogosto nahajajo v prvih obrambnih vrstah demokracije, kot na primer v Belorusiji, velika informacijsko-tehnološka podjetja pa preko družabnih omrežij vse bolj tako ali drugače vplivajo na demokratične procese v svetu. 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
20
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.031
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.106
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.804
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.501
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.191
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.194
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.136
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 735
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.053
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 474