Komentar

Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila

Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta čaka še eno pomembno multilateralno srečanje. Če je prvo potekalo pod okriljem OZN, bodo nad drugim roko držale Združene države oziroma amerški predsednik Joe Biden. Gre za t.i. vrh za demokracijo. Potekal bo virtualno od 8. do 10. decembra, udeležilo se ga naj bi nekaj nad sto držav. Šlo naj bi za pomemben prispevek k obnovi demokracije v svetu. Vabilo je dobila tudi Slovenija. Med državami v naši soseščini pa niso vabljene Madžarska, Bosna in Hercegovina in Srbija.

 

17.11.2021 21:22
Piše: Božo Cerar
Ključne besede:   Joe Biden   ZDA   Vrh za demokracijo   Kitajska   Rusija   avtoritarnost   demokracija   Slovenija   vabilo   Madžarska   človekove pravice   EU

Fotoilustracija: portal+

Vabilo je dobila tudi Slovenija. Med državami v naši soseščini pa niso vabljene Madžarska, Bosna in Hercegovina in Srbija.

Joe Biden je organizacijo vrha za krepitev demokracije doma in soočanje z avtoritarnostjo v svetu napovedal še kot predsedniški kandidat in to že za prvo leto svojega predsedovanja. V svojem prvem zunanjepolitičnem nagovoru kot predsednik februarja letos je idejo ponovil in poudaril, da bodo Združene države na čelu soočanja z avtoritarnostjo. Za razliko od predhodnika Trumpa naj bi podpora demokraciji v svetu predstavljala eno od poglavitnih točk Bidenove zunanjepolitične strategije. Joe Biden med ameriškimi predsedniki seveda ni prvi, ki bi se zavzemal za demokracijo. Ta konec koncev predstavlja osnovo mednarodnemu sistemu, temelječem na pravilih, ki so ga ZDA (z zaveznicami) vpeljale in branile od konca druge svetovne vojne dalje. V prvih mesecih mandata, ko je bil zaposlen z umikom iz Afganistana in z vrsto domačih težav, je že kazalo, da bo zavzemanje za demokracijo v svetu bolj v drugem planu in da bo gospod Biden pozabil na to svojo obljubo (kot tudi še na kakšno drugo). Sedaj pa vse kaže, da vrh vendarle bo. Američani so namreč izbranim državam že razposlali vabila.

 

Prizadevanjem ameriškega predsednika za ohranitev in krepitev demokracije v svetu velja pritegniti. Enako, da se morajo demokratične države oziroma vsi, ki jim je demokracija pri srcu, pri tem povezovati in sodelovati. V zadnjih letih je namreč v vzponu avtokracija, in to predvsem po zaslugi Kitajske in Rusije, ki spretno izkoriščata krize, ki trenutno pestijo svet in ki vzpodbujata sorodne režime. V avtokratskih državah že živi več ljudi kot v demokratičnih. Na drugi strani pa se je demokracija znašla v določeni krizi. V vrsti držav na praktično vseh kontinentih smo priča njenim težavam oziroma težavam v njenih osnovah, kot so svobodne volitve, svobodni in pluralni mediji, spoštovanje vladavine prava in človekovih pravic.

 

Samo letos je prišlo že do šestih državnih udarov.

 

Spomniti velja na demokratično nazadovanje v Braziliji, Mehiki, Indiji, Filipinih, Turčiji itd. Težave z demokracijo imajo tudi same Združene države. Že  nekaj časa niso več "bleščeče mesto na griču", kot smo pogosto slišali v preteklosti oziroma demokratični zgled drugim. Spomniti velja na sistemski rasizem, policijsko in siceršnje nasilje in vse volilne težave (spiski volivcev, štetje oddanih glasov itd.) in seveda kot na krono vsega - nasilni vdor s smrtnimi žrtvami v Kongres, ameriški parlament, 6. januarja letos. Generalni sekretar Nata Stoltenberg ga je označil za napad na osnovne vrednote Severno-atlantskega zavezništva.

 

ZDA bodo morale veliko postoriti doma, da se bodo lahko brez slabe vesti in kredibilno zavzemale za demokracijo drugod. Težave imajo tudi nekatere članice EU, nenazadnje tudi Slovenija. Seveda so pogledi naše pozicije in opozicije, kaj predstavlja demokratične odklone, običajno diametralno nasprotni. Vendar je dejstvo, da smo tudi pri nas priče krepitvi prepričanja, da se oblast odstavlja in postavlja na ulici in ne na volitvah. Da mora tudi naše poslance in parlament pred nasiljem – pljunki, kamenjem in vdorom varovati policija. Da se skuša z nedemokratičnimi prijemi vplivati na potek volitev ali izničiti njihove rezultate in iz povolilnih koalicij (na katere smo z ozirom na našo ureditev obsojeni) izločiti relativne zmagovalce. Da so grožnje političnim konkurentom, tudi zaradi neustreznega ukrepanja pravosodnih organov vse hujše in da že prehajajo v grožnje s smrtjo. In še bi lahko naštevali.

 

V Sloveniji se nekateri nikakor ne morejo sprijazniti z bistvom demokracije in volitev, da se pač stranke na oblasti kdaj tudi zamenjajo.

 

 

***

 

O podrobnostih decembrskega vrha za enkrat ni znanega veliko. Ameriški organizatorji sicer menijo, da bi se srečanje moralo posvetiti predvsem trem vsebinskim sklopom:

 

* obrambi pred avtoritarnostjo,

 

* borbi zoper korupcijo in

 

* večjemu spoštovanju človekovih pravic.

 

 

Ti so za enkrat podani še precej abstraktno in jih bo potrebno dodelati oziroma konkretizirati. Pred vrhom ali med njegovim potekom se od udeleženk pričakuje, da bodo podale javne zaveze, kako bodo v prihodnje konkretno prispevale k izboljšanju demokracije. Te sicer ne bodo pravno zavezujoče, vendar bo od njihovega udejanjanja odvisna udeležba teh držav na naslednjem vrhu čez leto dni, ki pa ne bi več potekal preko spleta, ampak v živo. Vsekakor je pomembo, da se srečanje ne bi končalo le s še z eno razvodenelo skupno izjavo, ampak da gre za začetek globljega procesa in kolektivno akcijo za povrnitev zaupanja v demokratične institucije in njihovo učinkovitost.

 

Čeprav vabila niso dobile države, kot so Kitajska, Rusija, Iran, Venezuela in podobne, ne gre za vrh demokratičnih držav, ampak, kot rečeno, za vrh za demokracijo. Nanj so povabljene tako zrele kot manj zrele demokracije, kjer pa  obstajajo možnosti za izboljšanje stanja demokracije oziroma za njihove tovrstne prispevke v svetu. Če so na začetku omenjene države, kot sta Kitajska in Rusija, za demokracijo po mnenju organizatorjev vrha za demokracijo očitno odpisane, vsaj pod dosedanjim vodstvom oziroma režimom, pa to ne velja za države, kot so na primer Filipini, Brazilija ali Mehika. Slednje se namreč nahajajo na spisku 108 vabljenih držav, ki je pricurljal v javnost.

 

Spisek je zbudil kar nekaj pomislekov, pa tudi nezadovoljstva. Med državami na Bližnjem vzhodu oziroma vzhodnem Sredozemlju nista vabljeni na primer Turčija in Egipt, med azijskimi pa na primer Tajska in Vietnam. Rusija in Kitajska sta vrh seveda ostro obsodili. Po mnenju ruskega zunanjega ministra Lavrova gre pri celi stvari le za podrejanje drugih držav ZDA. Podobno je predstavnik Kitajske komunistične partije menil, da Američani s to pobudo le delijo svet na dva tabora oziroma da svoj model demokracije vsiljujejo drugim. Pri tem ni pozabil poudariti, da je edina prava demokracija njihova in jo imenoval kot - ljudsko.

 

Kitajsko je ujezilo tudi to, da se med povabljenimi nahaja tudi Tajvan. Tekma dveh družbenih sistemov vsekakor ne bi smela pomeniti, da med demokratičnimi in avtoritarnimi državami ni prav nobenega sodelovanja. V tem smislu je potrebno pozdraviti nedavno skupno izjavo ZDA in Kitajske v Glasgowu, da bosta sodelovali pri soočanju s podnebnimi spremembami.

 

Vabilo je dobila tudi Slovenija. Med državami v naši soseščini pa niso vabljene Madžarska, Bosna in Hercegovina in Srbija (zdi se, da bo slednja na koncu vabilo le prejela). V prihodnjih dneh se bo število vabljenih tako verjetno povečalo, ne toliko s predstavniki držav kot s predstavniki nevladnih organizacij in zasebnega sektorja. Prve se pogosto nahajajo v prvih obrambnih vrstah demokracije, kot na primer v Belorusiji, velika informacijsko-tehnološka podjetja pa preko družabnih omrežij vse bolj tako ali drugače vplivajo na demokratične procese v svetu. 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
6
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
9
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.809
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.832
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.272
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.668
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.197
06/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.071
07/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 688
08/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.065
09/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.036
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.896