Komentar

Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila

Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta čaka še eno pomembno multilateralno srečanje. Če je prvo potekalo pod okriljem OZN, bodo nad drugim roko držale Združene države oziroma amerški predsednik Joe Biden. Gre za t.i. vrh za demokracijo. Potekal bo virtualno od 8. do 10. decembra, udeležilo se ga naj bi nekaj nad sto držav. Šlo naj bi za pomemben prispevek k obnovi demokracije v svetu. Vabilo je dobila tudi Slovenija. Med državami v naši soseščini pa niso vabljene Madžarska, Bosna in Hercegovina in Srbija.

 

17.11.2021 21:22
Piše: Božo Cerar
Ključne besede:   Joe Biden   ZDA   Vrh za demokracijo   Kitajska   Rusija   avtoritarnost   demokracija   Slovenija   vabilo   Madžarska   človekove pravice   EU

Fotoilustracija: portal+

Vabilo je dobila tudi Slovenija. Med državami v naši soseščini pa niso vabljene Madžarska, Bosna in Hercegovina in Srbija.

Joe Biden je organizacijo vrha za krepitev demokracije doma in soočanje z avtoritarnostjo v svetu napovedal še kot predsedniški kandidat in to že za prvo leto svojega predsedovanja. V svojem prvem zunanjepolitičnem nagovoru kot predsednik februarja letos je idejo ponovil in poudaril, da bodo Združene države na čelu soočanja z avtoritarnostjo. Za razliko od predhodnika Trumpa naj bi podpora demokraciji v svetu predstavljala eno od poglavitnih točk Bidenove zunanjepolitične strategije. Joe Biden med ameriškimi predsedniki seveda ni prvi, ki bi se zavzemal za demokracijo. Ta konec koncev predstavlja osnovo mednarodnemu sistemu, temelječem na pravilih, ki so ga ZDA (z zaveznicami) vpeljale in branile od konca druge svetovne vojne dalje. V prvih mesecih mandata, ko je bil zaposlen z umikom iz Afganistana in z vrsto domačih težav, je že kazalo, da bo zavzemanje za demokracijo v svetu bolj v drugem planu in da bo gospod Biden pozabil na to svojo obljubo (kot tudi še na kakšno drugo). Sedaj pa vse kaže, da vrh vendarle bo. Američani so namreč izbranim državam že razposlali vabila.

 

Prizadevanjem ameriškega predsednika za ohranitev in krepitev demokracije v svetu velja pritegniti. Enako, da se morajo demokratične države oziroma vsi, ki jim je demokracija pri srcu, pri tem povezovati in sodelovati. V zadnjih letih je namreč v vzponu avtokracija, in to predvsem po zaslugi Kitajske in Rusije, ki spretno izkoriščata krize, ki trenutno pestijo svet in ki vzpodbujata sorodne režime. V avtokratskih državah že živi več ljudi kot v demokratičnih. Na drugi strani pa se je demokracija znašla v določeni krizi. V vrsti držav na praktično vseh kontinentih smo priča njenim težavam oziroma težavam v njenih osnovah, kot so svobodne volitve, svobodni in pluralni mediji, spoštovanje vladavine prava in človekovih pravic.

 

Samo letos je prišlo že do šestih državnih udarov.

 

Spomniti velja na demokratično nazadovanje v Braziliji, Mehiki, Indiji, Filipinih, Turčiji itd. Težave z demokracijo imajo tudi same Združene države. Že  nekaj časa niso več "bleščeče mesto na griču", kot smo pogosto slišali v preteklosti oziroma demokratični zgled drugim. Spomniti velja na sistemski rasizem, policijsko in siceršnje nasilje in vse volilne težave (spiski volivcev, štetje oddanih glasov itd.) in seveda kot na krono vsega - nasilni vdor s smrtnimi žrtvami v Kongres, ameriški parlament, 6. januarja letos. Generalni sekretar Nata Stoltenberg ga je označil za napad na osnovne vrednote Severno-atlantskega zavezništva.

 

ZDA bodo morale veliko postoriti doma, da se bodo lahko brez slabe vesti in kredibilno zavzemale za demokracijo drugod. Težave imajo tudi nekatere članice EU, nenazadnje tudi Slovenija. Seveda so pogledi naše pozicije in opozicije, kaj predstavlja demokratične odklone, običajno diametralno nasprotni. Vendar je dejstvo, da smo tudi pri nas priče krepitvi prepričanja, da se oblast odstavlja in postavlja na ulici in ne na volitvah. Da mora tudi naše poslance in parlament pred nasiljem – pljunki, kamenjem in vdorom varovati policija. Da se skuša z nedemokratičnimi prijemi vplivati na potek volitev ali izničiti njihove rezultate in iz povolilnih koalicij (na katere smo z ozirom na našo ureditev obsojeni) izločiti relativne zmagovalce. Da so grožnje političnim konkurentom, tudi zaradi neustreznega ukrepanja pravosodnih organov vse hujše in da že prehajajo v grožnje s smrtjo. In še bi lahko naštevali.

 

V Sloveniji se nekateri nikakor ne morejo sprijazniti z bistvom demokracije in volitev, da se pač stranke na oblasti kdaj tudi zamenjajo.

 

 

***

 

O podrobnostih decembrskega vrha za enkrat ni znanega veliko. Ameriški organizatorji sicer menijo, da bi se srečanje moralo posvetiti predvsem trem vsebinskim sklopom:

 

* obrambi pred avtoritarnostjo,

 

* borbi zoper korupcijo in

 

* večjemu spoštovanju človekovih pravic.

 

 

Ti so za enkrat podani še precej abstraktno in jih bo potrebno dodelati oziroma konkretizirati. Pred vrhom ali med njegovim potekom se od udeleženk pričakuje, da bodo podale javne zaveze, kako bodo v prihodnje konkretno prispevale k izboljšanju demokracije. Te sicer ne bodo pravno zavezujoče, vendar bo od njihovega udejanjanja odvisna udeležba teh držav na naslednjem vrhu čez leto dni, ki pa ne bi več potekal preko spleta, ampak v živo. Vsekakor je pomembo, da se srečanje ne bi končalo le s še z eno razvodenelo skupno izjavo, ampak da gre za začetek globljega procesa in kolektivno akcijo za povrnitev zaupanja v demokratične institucije in njihovo učinkovitost.

 

Čeprav vabila niso dobile države, kot so Kitajska, Rusija, Iran, Venezuela in podobne, ne gre za vrh demokratičnih držav, ampak, kot rečeno, za vrh za demokracijo. Nanj so povabljene tako zrele kot manj zrele demokracije, kjer pa  obstajajo možnosti za izboljšanje stanja demokracije oziroma za njihove tovrstne prispevke v svetu. Če so na začetku omenjene države, kot sta Kitajska in Rusija, za demokracijo po mnenju organizatorjev vrha za demokracijo očitno odpisane, vsaj pod dosedanjim vodstvom oziroma režimom, pa to ne velja za države, kot so na primer Filipini, Brazilija ali Mehika. Slednje se namreč nahajajo na spisku 108 vabljenih držav, ki je pricurljal v javnost.

 

Spisek je zbudil kar nekaj pomislekov, pa tudi nezadovoljstva. Med državami na Bližnjem vzhodu oziroma vzhodnem Sredozemlju nista vabljeni na primer Turčija in Egipt, med azijskimi pa na primer Tajska in Vietnam. Rusija in Kitajska sta vrh seveda ostro obsodili. Po mnenju ruskega zunanjega ministra Lavrova gre pri celi stvari le za podrejanje drugih držav ZDA. Podobno je predstavnik Kitajske komunistične partije menil, da Američani s to pobudo le delijo svet na dva tabora oziroma da svoj model demokracije vsiljujejo drugim. Pri tem ni pozabil poudariti, da je edina prava demokracija njihova in jo imenoval kot - ljudsko.

 

Kitajsko je ujezilo tudi to, da se med povabljenimi nahaja tudi Tajvan. Tekma dveh družbenih sistemov vsekakor ne bi smela pomeniti, da med demokratičnimi in avtoritarnimi državami ni prav nobenega sodelovanja. V tem smislu je potrebno pozdraviti nedavno skupno izjavo ZDA in Kitajske v Glasgowu, da bosta sodelovali pri soočanju s podnebnimi spremembami.

 

Vabilo je dobila tudi Slovenija. Med državami v naši soseščini pa niso vabljene Madžarska, Bosna in Hercegovina in Srbija (zdi se, da bo slednja na koncu vabilo le prejela). V prihodnjih dneh se bo število vabljenih tako verjetno povečalo, ne toliko s predstavniki držav kot s predstavniki nevladnih organizacij in zasebnega sektorja. Prve se pogosto nahajajo v prvih obrambnih vrstah demokracije, kot na primer v Belorusiji, velika informacijsko-tehnološka podjetja pa preko družabnih omrežij vse bolj tako ali drugače vplivajo na demokratične procese v svetu. 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
13
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja
8
13.11.2021 19:00
Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pet minut pred Bergamom bi celo Butalci ugotovili, da je vrag odnesel šalo, Slovenci pa niso ...
20
10.11.2021 22:35
Da so za petek, 12. novembra, napovedani protesti sredi Ljubljane, me pravzaprav ne šokira več. V karikaturi države, katere del ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vse ribe Boža Dimnika ali avtobiografija legende med lobisti
16
09.11.2021 21:00
Oni dan sem šla mimo knjigarne na Miklošičevi ulici in skozi izložbo zagledala knjigo slavnega lobista Boža Dimnika. Sam menda ... Več.
Piše: Ana Jud
Ukrepi, ki jih je v petek sprejela vlada, so dejansko zadnji pred popolnim zaprtjem države!
20
08.11.2021 18:00
Ta teden smo zdravniki jasno povedali, da smo na meji. Da smo na meji števila okuženih, zasedenosti bolniških postelj in ... Več.
Piše: Milan Krek
Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in - neomejeno diktaturo!
12
06.11.2021 23:19
Istega leta, ko je na Kranjskem umrl pesnik Prešeren, so v Peterburgu odvzeli prostost socialistu, idealistu Fjodorju ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: "Čudežnih" 130 novih postelj na intenzivni negi je Janševa ruska ruleta, ki si jo noben odgovoren politik ne bi smel privoščiti
23
05.11.2021 22:59
Presenetljivo se zdi, da se vlada na maratonski seji, ki dokazuje, kako zelo razdeljeni so ministri in ministrice, ni odločila ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 1.917
02/
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
Ivan Simič
Ogledov: 1.698
03/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.509
04/
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
Miha Burger
Ogledov: 1.588
05/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.306
06/
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
Lucija Mulej
Ogledov: 1.027
07/
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
Lucija Mulej
Ogledov: 1.452
08/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 768
09/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 767
10/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 558