Komentar

Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila

Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta čaka še eno pomembno multilateralno srečanje. Če je prvo potekalo pod okriljem OZN, bodo nad drugim roko držale Združene države oziroma amerški predsednik Joe Biden. Gre za t.i. vrh za demokracijo. Potekal bo virtualno od 8. do 10. decembra, udeležilo se ga naj bi nekaj nad sto držav. Šlo naj bi za pomemben prispevek k obnovi demokracije v svetu. Vabilo je dobila tudi Slovenija. Med državami v naši soseščini pa niso vabljene Madžarska, Bosna in Hercegovina in Srbija.

 

17.11.2021 21:22
Piše: Božo Cerar
Ključne besede:   Joe Biden   ZDA   Vrh za demokracijo   Kitajska   Rusija   avtoritarnost   demokracija   Slovenija   vabilo   Madžarska   človekove pravice   EU

Fotoilustracija: portal+

Vabilo je dobila tudi Slovenija. Med državami v naši soseščini pa niso vabljene Madžarska, Bosna in Hercegovina in Srbija.

Joe Biden je organizacijo vrha za krepitev demokracije doma in soočanje z avtoritarnostjo v svetu napovedal še kot predsedniški kandidat in to že za prvo leto svojega predsedovanja. V svojem prvem zunanjepolitičnem nagovoru kot predsednik februarja letos je idejo ponovil in poudaril, da bodo Združene države na čelu soočanja z avtoritarnostjo. Za razliko od predhodnika Trumpa naj bi podpora demokraciji v svetu predstavljala eno od poglavitnih točk Bidenove zunanjepolitične strategije. Joe Biden med ameriškimi predsedniki seveda ni prvi, ki bi se zavzemal za demokracijo. Ta konec koncev predstavlja osnovo mednarodnemu sistemu, temelječem na pravilih, ki so ga ZDA (z zaveznicami) vpeljale in branile od konca druge svetovne vojne dalje. V prvih mesecih mandata, ko je bil zaposlen z umikom iz Afganistana in z vrsto domačih težav, je že kazalo, da bo zavzemanje za demokracijo v svetu bolj v drugem planu in da bo gospod Biden pozabil na to svojo obljubo (kot tudi še na kakšno drugo). Sedaj pa vse kaže, da vrh vendarle bo. Američani so namreč izbranim državam že razposlali vabila.

 

Prizadevanjem ameriškega predsednika za ohranitev in krepitev demokracije v svetu velja pritegniti. Enako, da se morajo demokratične države oziroma vsi, ki jim je demokracija pri srcu, pri tem povezovati in sodelovati. V zadnjih letih je namreč v vzponu avtokracija, in to predvsem po zaslugi Kitajske in Rusije, ki spretno izkoriščata krize, ki trenutno pestijo svet in ki vzpodbujata sorodne režime. V avtokratskih državah že živi več ljudi kot v demokratičnih. Na drugi strani pa se je demokracija znašla v določeni krizi. V vrsti držav na praktično vseh kontinentih smo priča njenim težavam oziroma težavam v njenih osnovah, kot so svobodne volitve, svobodni in pluralni mediji, spoštovanje vladavine prava in človekovih pravic.

 

Samo letos je prišlo že do šestih državnih udarov.

 

Spomniti velja na demokratično nazadovanje v Braziliji, Mehiki, Indiji, Filipinih, Turčiji itd. Težave z demokracijo imajo tudi same Združene države. Že  nekaj časa niso več "bleščeče mesto na griču", kot smo pogosto slišali v preteklosti oziroma demokratični zgled drugim. Spomniti velja na sistemski rasizem, policijsko in siceršnje nasilje in vse volilne težave (spiski volivcev, štetje oddanih glasov itd.) in seveda kot na krono vsega - nasilni vdor s smrtnimi žrtvami v Kongres, ameriški parlament, 6. januarja letos. Generalni sekretar Nata Stoltenberg ga je označil za napad na osnovne vrednote Severno-atlantskega zavezništva.

 

ZDA bodo morale veliko postoriti doma, da se bodo lahko brez slabe vesti in kredibilno zavzemale za demokracijo drugod. Težave imajo tudi nekatere članice EU, nenazadnje tudi Slovenija. Seveda so pogledi naše pozicije in opozicije, kaj predstavlja demokratične odklone, običajno diametralno nasprotni. Vendar je dejstvo, da smo tudi pri nas priče krepitvi prepričanja, da se oblast odstavlja in postavlja na ulici in ne na volitvah. Da mora tudi naše poslance in parlament pred nasiljem – pljunki, kamenjem in vdorom varovati policija. Da se skuša z nedemokratičnimi prijemi vplivati na potek volitev ali izničiti njihove rezultate in iz povolilnih koalicij (na katere smo z ozirom na našo ureditev obsojeni) izločiti relativne zmagovalce. Da so grožnje političnim konkurentom, tudi zaradi neustreznega ukrepanja pravosodnih organov vse hujše in da že prehajajo v grožnje s smrtjo. In še bi lahko naštevali.

 

V Sloveniji se nekateri nikakor ne morejo sprijazniti z bistvom demokracije in volitev, da se pač stranke na oblasti kdaj tudi zamenjajo.

 

 

***

 

O podrobnostih decembrskega vrha za enkrat ni znanega veliko. Ameriški organizatorji sicer menijo, da bi se srečanje moralo posvetiti predvsem trem vsebinskim sklopom:

 

* obrambi pred avtoritarnostjo,

 

* borbi zoper korupcijo in

 

* večjemu spoštovanju človekovih pravic.

 

 

Ti so za enkrat podani še precej abstraktno in jih bo potrebno dodelati oziroma konkretizirati. Pred vrhom ali med njegovim potekom se od udeleženk pričakuje, da bodo podale javne zaveze, kako bodo v prihodnje konkretno prispevale k izboljšanju demokracije. Te sicer ne bodo pravno zavezujoče, vendar bo od njihovega udejanjanja odvisna udeležba teh držav na naslednjem vrhu čez leto dni, ki pa ne bi več potekal preko spleta, ampak v živo. Vsekakor je pomembo, da se srečanje ne bi končalo le s še z eno razvodenelo skupno izjavo, ampak da gre za začetek globljega procesa in kolektivno akcijo za povrnitev zaupanja v demokratične institucije in njihovo učinkovitost.

 

Čeprav vabila niso dobile države, kot so Kitajska, Rusija, Iran, Venezuela in podobne, ne gre za vrh demokratičnih držav, ampak, kot rečeno, za vrh za demokracijo. Nanj so povabljene tako zrele kot manj zrele demokracije, kjer pa  obstajajo možnosti za izboljšanje stanja demokracije oziroma za njihove tovrstne prispevke v svetu. Če so na začetku omenjene države, kot sta Kitajska in Rusija, za demokracijo po mnenju organizatorjev vrha za demokracijo očitno odpisane, vsaj pod dosedanjim vodstvom oziroma režimom, pa to ne velja za države, kot so na primer Filipini, Brazilija ali Mehika. Slednje se namreč nahajajo na spisku 108 vabljenih držav, ki je pricurljal v javnost.

 

Spisek je zbudil kar nekaj pomislekov, pa tudi nezadovoljstva. Med državami na Bližnjem vzhodu oziroma vzhodnem Sredozemlju nista vabljeni na primer Turčija in Egipt, med azijskimi pa na primer Tajska in Vietnam. Rusija in Kitajska sta vrh seveda ostro obsodili. Po mnenju ruskega zunanjega ministra Lavrova gre pri celi stvari le za podrejanje drugih držav ZDA. Podobno je predstavnik Kitajske komunistične partije menil, da Američani s to pobudo le delijo svet na dva tabora oziroma da svoj model demokracije vsiljujejo drugim. Pri tem ni pozabil poudariti, da je edina prava demokracija njihova in jo imenoval kot - ljudsko.

 

Kitajsko je ujezilo tudi to, da se med povabljenimi nahaja tudi Tajvan. Tekma dveh družbenih sistemov vsekakor ne bi smela pomeniti, da med demokratičnimi in avtoritarnimi državami ni prav nobenega sodelovanja. V tem smislu je potrebno pozdraviti nedavno skupno izjavo ZDA in Kitajske v Glasgowu, da bosta sodelovali pri soočanju s podnebnimi spremembami.

 

Vabilo je dobila tudi Slovenija. Med državami v naši soseščini pa niso vabljene Madžarska, Bosna in Hercegovina in Srbija (zdi se, da bo slednja na koncu vabilo le prejela). V prihodnjih dneh se bo število vabljenih tako verjetno povečalo, ne toliko s predstavniki držav kot s predstavniki nevladnih organizacij in zasebnega sektorja. Prve se pogosto nahajajo v prvih obrambnih vrstah demokracije, kot na primer v Belorusiji, velika informacijsko-tehnološka podjetja pa preko družabnih omrežij vse bolj tako ali drugače vplivajo na demokratične procese v svetu. 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
6
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.766
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.577
03/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.442
04/
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
Uredništvo
Ogledov: 1.327
05/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.449
06/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.374
07/
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
Andrej Capobianco
Ogledov: 816
08/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.054
09/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 910
10/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.837