Komentar

KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!

Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah! (vir). Mnenje gospoda Kreka vsebuje nekatere neresnične trditve v zvezi z delom Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), zato v skladu s 26. in 27. členom Zakona o medijih prosimo, da zaradi zagotavljanja objektivne in celovite obveščenosti javnosti objavite naslednji popravek.

18.11.2021 19:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   KPK   DKOM   NIJZ   Milan Krek   korupcija   Zakon o javnem naročanju   klicni center   epidemija

Fotomontaža: portal+

"Že ves čas epidemije opozarjamo, da izredne razmere v državi ne smejo biti izgovor ali povod, da se blago ali storitve nabavljajo po postopkih, ki so skrajna izjema in ne zagotavljajo spoštovanja temeljnih načel javnega naročanja, če za to niso izpolnjeni vsi zakonski pogoji."

Tako Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) kot tudi Državna revizijska komisija (DKOM) sta ugotovili, da je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ravnal v nasprotju z Zakonom o javnem naročanju (ZJN-3), ker je javno naročilo profesionalnih klicnih centrov za iskanje kontaktov epidemiološkega poizvedovanja SARS-CoV-2 oddal po postopku s pogajanji brez predhodne objave, za katerega niso bili izpolnjeni pogoji iz točke č) prvega odstavka 46. člena Zakona o javnem naročanju.

 

Na Komisiji za preprečevanje korupcije smo dolžni javne naloge izvajati na podlagi in v mejah ustave, ratificiranih in objavljenih mednarodnih pogodb, zakonov in podzakonskih predpisov. Področje javnega naročanja je zaradi svoje narave in obsega, ker se v okviru le-tega odloča o porabi javnega (proračunskega) denarja, vedno predstavljalo ugodne pogoje za nastanek korupcije. V primerih, ko se nabava vrši v izrednih okoliščinah (npr. epidemija) ali po manj transparentnih postopkih, so korupcijska tveganja še mnogo večja, zaradi česar smo kot organ, ki je pristojen za krepitev integritete in transparentnosti ter preprečevanje korupcije, še v toliko večji meri dolžni ugotavljati nepravilnosti in nanje opozoriti. 

 

DKOM je v odločitvi tudi nazorno pojasnil, da se postopek s pogajanji brez predhodne objave zaradi razloga skrajne nujnosti lahko uporabi le za omogočanje izpolnjevanja takojšnjih potreb. Uporablja se samo toliko časa, dokler se ne najdejo stabilnejše rešitve, kot so okvirne pogodbe za blago in storitve, ki se oddajajo z rednimi postopki (vključno s pospešenimi postopki).

 

V konkretnem primeru znaša trajanje pogodbe za vzpostavitev profesionalnih klicnih centrov 6 mesecev, kar je mnogo dlje, kot je potreben čas, da naročnik izbere izvajalca storitve po odprtem, omejenem ali konkurenčnem postopku s pogajanji, pri katerih je v nujnem primeru rok za predložitev ponudb možno skrajšati na najmanj 10 dni od datuma, ko je bilo v objavo poslano obvestilo o javnem naročilu (četrti in peti odstavek 40. člena ZJN-3). Navedeno pomeni, da bi lahko NIJZ v skrajnem primeru vodil javno naročilo po postopku s pogajanji brez predhodne objave zgolj za krajše obdobje, vzporedno pa bi moral voditi odprti ali omejeni postopek ali drug konkurenčni postopek.

 

Čeprav je NIJZ v sklepu o izvedbi naročila in na portalu pojasnjeval skrajno nujnost izvedbe naročila, zaradi česar se je odločil izvajalca izbrati po postopku, ki ni garant gospodarne porabe javnih sredstev, transparentnosti in zagotavljanja konkurence med ponudniki, pa po drugi strani s svojimi ravnanji ni izkazoval nujnosti, saj je pogodbi za oba sklopa podpisal že 19. 8. 2021, izbrana ponudnika pa 24. 8. 2021 (sklop 1) in 26. 8. 2021 (sklop 2), kar tudi kaže na to, da bi NIJZ lahko upošteval roke za izvedbo postopkov, ki v ZJN-3 niso izjema.

 

Komisija za preprečevanje korupcije tako nikakor ne ovira dela NIJZ ter ne ravna nekorektno oziroma neetično, prav tako so napačne in žaljive navedbe, da ustvarja umetni konstrukt. Kršitev naročnika v zvezi z izbiro postopka je, kot zapisano, potrdil DKOM, ki kot neodvisen in samostojen državni organ odloča o zakonitosti oddaje javnih naročil. Že ves čas epidemije opozarjamo, da izredne razmere v državi ne smejo biti izgovor ali povod, da se blago ali storitve nabavljajo po postopkih, ki so v ZJN-3 predpisani kot skrajna izjema in ki ne zagotavljajo spoštovanja temeljnih načel javnega naročanja, če za to niso izpolnjeni vsi zakonski pogoji.

 

Maša Jesenšek, odnosi z javnostmi Komisije za preprečevanje korupcije

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
13
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja
8
13.11.2021 19:00
Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pet minut pred Bergamom bi celo Butalci ugotovili, da je vrag odnesel šalo, Slovenci pa niso ...
20
10.11.2021 22:35
Da so za petek, 12. novembra, napovedani protesti sredi Ljubljane, me pravzaprav ne šokira več. V karikaturi države, katere del ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vse ribe Boža Dimnika ali avtobiografija legende med lobisti
16
09.11.2021 21:00
Oni dan sem šla mimo knjigarne na Miklošičevi ulici in skozi izložbo zagledala knjigo slavnega lobista Boža Dimnika. Sam menda ... Več.
Piše: Ana Jud
Ukrepi, ki jih je v petek sprejela vlada, so dejansko zadnji pred popolnim zaprtjem države!
20
08.11.2021 18:00
Ta teden smo zdravniki jasno povedali, da smo na meji. Da smo na meji števila okuženih, zasedenosti bolniških postelj in ... Več.
Piše: Milan Krek
Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in - neomejeno diktaturo!
12
06.11.2021 23:19
Istega leta, ko je na Kranjskem umrl pesnik Prešeren, so v Peterburgu odvzeli prostost socialistu, idealistu Fjodorju ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: "Čudežnih" 130 novih postelj na intenzivni negi je Janševa ruska ruleta, ki si jo noben odgovoren politik ne bi smel privoščiti
23
05.11.2021 22:59
Presenetljivo se zdi, da se vlada na maratonski seji, ki dokazuje, kako zelo razdeljeni so ministri in ministrice, ni odločila ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 1.922
02/
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
Ivan Simič
Ogledov: 1.701
03/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.514
04/
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
Miha Burger
Ogledov: 1.590
05/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.311
06/
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
Lucija Mulej
Ogledov: 1.031
07/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 800
08/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 774
09/
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
Lucija Mulej
Ogledov: 1.453
10/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 598