Komentar

"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."

Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se sprijazniti z odgovorom 'Tega vam ne bo odgovoril nihče.'. Sprijazniti se s tem, pomeni vrnitev v balkanizem. Sprijazniti se s tem je obrniti se stran od demokracije.

19.11.2021 20:58
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   elektrika   energetika   Robert Golob   državni zbor   preiskovalna komisija   Branko Kelemina   SDS   Karl Popper

"Institucije je potrebno oblikovati tako, da oblastnežem preprečijo povzročanje škode."

(Karl Popper)

Zadnja dva tedna je pri nas poleg dogajanja s pandemijo v ospredju vsake informativne oddaje skoraj v vseh medijih dogajanje v elektrogospodarstvu. Ob tem se spomnim nekaterih dogodkov izpred skoraj dvajsetih let, na katere je po mojem mnenju nujno opozoriti bralce. Vrnimo se torej v jesen 2001, ko je bila precej v ospredju novica o nastajanju parlamentarne preiskovalne komisije za nadzor nad dogajanjem v elektrogospodarstvu. Če se prav spomnim, je bil osnovni vzrok za nastanek te parlamentarne preiskovalne komisije pravzaprav to, da res nihče ni več vedel, kdo tam pije in kdo plača. Predsednik te komisije je postal Branko Kelemina, opozicijski poslanec SDS.

 

Ker sem vedel, da so bili moji poskusi organiziranja različnih oblik argumentacije Aktivnih državljanov okrog največjih javnih problemov, ki sem jih izvajal v svojem mandatnem obdobju v Državnem zboru (1997-2000) v funkciji svetovalca predsednika Državnega zbora, s strani poslancev SDS dokaj dobro sprejeti, sem Kelemini poslal pismo s ponudbo za sodelovanje v njegovi parlamentarni komisiji. Napisal se mu, da bi na osnovi določene moje metode argumentacije lahko dosegli jasnejši vpogled v zakulisje dogajanja v elektrogospodarstvu. Na začetku pisma pa sem zapisal:

 

"Spoštovani gospod Kelemina, v TV Dnevniku včeraj, 12.12.2001, se je v izseku iz dela Vaše parlamentarne preiskovalne komisije pojavil nek gospod, očitno odgovorna oseba (se opravičujem, ker si nisem zapomnil njegovega imena) in izjavil približno takole, citiram po spominu: 'Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli, ne od mene ne od kogarkoli drugega."

 

Za nadaljevanje mojega današnjega prispevka ni pomembno, kaj je še pisalo v tem pismu Branku Kelemini, kajti odgovora nanj nisem nikoli dobil. Je pa za nadaljevanje mojega prispevka pommebno povedati, da se pred dvajsetimi leti ni zgodilo nič takšnega, da bi državljani vedeli vsaj približno, kaj se dogaja v elektrogospodarstvu, še manj pa da bi izvedeli, kam gre dobiček od prodaje elektrike. In važno je zato, da povem, da smo po točno dvajsetih letih državljani popolnoma na istem.

 

Tiste jeseni 2001 pa se je zgodilo še nekaj na to temo. Poleg zgoraj omenjenega pisma poslancu Kelemini imam namreč shranjeno še svojo interno zabeležko o razgovoru med sodelavci naše Civilne iniciative za Slovenijo, iz istega obdobja. Govorili smo o mahinacijah v elektrogospodarstvu in kaj lahko storimo. Za namen današnjega prispevka bom navedel samo en detajl iz te zabeležke. Eden od sodelavcev je navrgel, da je Robert Golob pač eden od "falange pokvarjenih LDS-ovih mladcev" in kako da "prefinjeno" prevzema niti v svoje roke. Razlog, da sem sploh šel pisati zabeležko, očitno kakšen dan kasneje, pa je ta, da sem že na omenjenem pogovoru rekel, naj se nehamo pogovarjati oziroma argumentirati ad hominem, ampak samo ad rem. Potem sem si v tej zabeležki zapisal, kako ne bomo nič spremenili, če se bomo ukvarjali s tem, ali je Robert Golob res falot ali ne, ampak kako lahko prispevamo, da se zgodi, kot stoji v mottu moje knjige, ki sem jo napisal nekaj let prej (1995). Motto sem povzel po misli filozofa Karla Poppra: "Institucije je potrebno oblikovati tako, da oblastnežem preprečijo povzročanje škode."

 

Sistem elektrogospodarstva je stoprocentno v državni lasti. Zato bi morali ne glede na razpravljanje v teh dneh, kaj je in kaj ni korporativno upravljanje, na sistem elektrogospodarstva gledati podobno kot na institucijo - tako kot svetuje Popper. In enako na vsako javno podjetje; še posebej, če je stoprocentno v državni lasti. Samo nadzorni odbor je premalo. Ali imamo mehanizme, ki institucijam in javnim podjetjem "omogočajo preprečiti vodilnim, da delajo škodo"? In morda bi bilo zato koristno med osnovne mehanizme postaviti tudi vrednostno sodbo, ki bi se glasila enako, kot sem pred dvajsetimi leti zapisal na koncu pisma poslancu Kelemini:

 

" … Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje: 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se sprijazniti z odgovorom 'Tega vam ne bo odgovoril nihče.'. Sprijazniti se s tem, pomeni vrnitev v balkanizem. Sprijazniti se s tem je obrniti se stran od demokracije."

 

Pa se na koncu vprašajmo: Ali res kdo misli, da državljana skrbi, ali bodo imeli "naši" ali "vaši" upravljanje z elektriko pod komando in s tem bajne plače? Verjamem, da bi državljan raje videl na vrhu tega sistema, ki upravlja z elektriko, upravljavca, ki bo pripravljen to početi za normalno, pošteno plačilo, pripravljen vsak trenutek pojasniti vsak dovolj utemeljen sum o pravilnosti dogajanja v elektrogospodarstvu, in da bo "dobiček" od prodaje elektrike ostal vsakemu plačniku položnice za elektriko.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.534
02/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.132
03/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.963
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.575
05/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.779
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.068
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 988
08/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 718
09/
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.675
10/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.418