Komentar

"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."

Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se sprijazniti z odgovorom 'Tega vam ne bo odgovoril nihče.'. Sprijazniti se s tem, pomeni vrnitev v balkanizem. Sprijazniti se s tem je obrniti se stran od demokracije.

19.11.2021 20:58
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   elektrika   energetika   Robert Golob   državni zbor   preiskovalna komisija   Branko Kelemina   SDS   Karl Popper

"Institucije je potrebno oblikovati tako, da oblastnežem preprečijo povzročanje škode."

(Karl Popper)

Zadnja dva tedna je pri nas poleg dogajanja s pandemijo v ospredju vsake informativne oddaje skoraj v vseh medijih dogajanje v elektrogospodarstvu. Ob tem se spomnim nekaterih dogodkov izpred skoraj dvajsetih let, na katere je po mojem mnenju nujno opozoriti bralce. Vrnimo se torej v jesen 2001, ko je bila precej v ospredju novica o nastajanju parlamentarne preiskovalne komisije za nadzor nad dogajanjem v elektrogospodarstvu. Če se prav spomnim, je bil osnovni vzrok za nastanek te parlamentarne preiskovalne komisije pravzaprav to, da res nihče ni več vedel, kdo tam pije in kdo plača. Predsednik te komisije je postal Branko Kelemina, opozicijski poslanec SDS.

 

Ker sem vedel, da so bili moji poskusi organiziranja različnih oblik argumentacije Aktivnih državljanov okrog največjih javnih problemov, ki sem jih izvajal v svojem mandatnem obdobju v Državnem zboru (1997-2000) v funkciji svetovalca predsednika Državnega zbora, s strani poslancev SDS dokaj dobro sprejeti, sem Kelemini poslal pismo s ponudbo za sodelovanje v njegovi parlamentarni komisiji. Napisal se mu, da bi na osnovi določene moje metode argumentacije lahko dosegli jasnejši vpogled v zakulisje dogajanja v elektrogospodarstvu. Na začetku pisma pa sem zapisal:

 

"Spoštovani gospod Kelemina, v TV Dnevniku včeraj, 12.12.2001, se je v izseku iz dela Vaše parlamentarne preiskovalne komisije pojavil nek gospod, očitno odgovorna oseba (se opravičujem, ker si nisem zapomnil njegovega imena) in izjavil približno takole, citiram po spominu: 'Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli, ne od mene ne od kogarkoli drugega."

 

Za nadaljevanje mojega današnjega prispevka ni pomembno, kaj je še pisalo v tem pismu Branku Kelemini, kajti odgovora nanj nisem nikoli dobil. Je pa za nadaljevanje mojega prispevka pommebno povedati, da se pred dvajsetimi leti ni zgodilo nič takšnega, da bi državljani vedeli vsaj približno, kaj se dogaja v elektrogospodarstvu, še manj pa da bi izvedeli, kam gre dobiček od prodaje elektrike. In važno je zato, da povem, da smo po točno dvajsetih letih državljani popolnoma na istem.

 

Tiste jeseni 2001 pa se je zgodilo še nekaj na to temo. Poleg zgoraj omenjenega pisma poslancu Kelemini imam namreč shranjeno še svojo interno zabeležko o razgovoru med sodelavci naše Civilne iniciative za Slovenijo, iz istega obdobja. Govorili smo o mahinacijah v elektrogospodarstvu in kaj lahko storimo. Za namen današnjega prispevka bom navedel samo en detajl iz te zabeležke. Eden od sodelavcev je navrgel, da je Robert Golob pač eden od "falange pokvarjenih LDS-ovih mladcev" in kako da "prefinjeno" prevzema niti v svoje roke. Razlog, da sem sploh šel pisati zabeležko, očitno kakšen dan kasneje, pa je ta, da sem že na omenjenem pogovoru rekel, naj se nehamo pogovarjati oziroma argumentirati ad hominem, ampak samo ad rem. Potem sem si v tej zabeležki zapisal, kako ne bomo nič spremenili, če se bomo ukvarjali s tem, ali je Robert Golob res falot ali ne, ampak kako lahko prispevamo, da se zgodi, kot stoji v mottu moje knjige, ki sem jo napisal nekaj let prej (1995). Motto sem povzel po misli filozofa Karla Poppra: "Institucije je potrebno oblikovati tako, da oblastnežem preprečijo povzročanje škode."

 

Sistem elektrogospodarstva je stoprocentno v državni lasti. Zato bi morali ne glede na razpravljanje v teh dneh, kaj je in kaj ni korporativno upravljanje, na sistem elektrogospodarstva gledati podobno kot na institucijo - tako kot svetuje Popper. In enako na vsako javno podjetje; še posebej, če je stoprocentno v državni lasti. Samo nadzorni odbor je premalo. Ali imamo mehanizme, ki institucijam in javnim podjetjem "omogočajo preprečiti vodilnim, da delajo škodo"? In morda bi bilo zato koristno med osnovne mehanizme postaviti tudi vrednostno sodbo, ki bi se glasila enako, kot sem pred dvajsetimi leti zapisal na koncu pisma poslancu Kelemini:

 

" … Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje: 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se sprijazniti z odgovorom 'Tega vam ne bo odgovoril nihče.'. Sprijazniti se s tem, pomeni vrnitev v balkanizem. Sprijazniti se s tem je obrniti se stran od demokracije."

 

Pa se na koncu vprašajmo: Ali res kdo misli, da državljana skrbi, ali bodo imeli "naši" ali "vaši" upravljanje z elektriko pod komando in s tem bajne plače? Verjamem, da bi državljan raje videl na vrhu tega sistema, ki upravlja z elektriko, upravljavca, ki bo pripravljen to početi za normalno, pošteno plačilo, pripravljen vsak trenutek pojasniti vsak dovolj utemeljen sum o pravilnosti dogajanja v elektrogospodarstvu, in da bo "dobiček" od prodaje elektrike ostal vsakemu plačniku položnice za elektriko.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
6
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.759
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.571
03/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.431
04/
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
Uredništvo
Ogledov: 1.303
05/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.449
06/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.369
07/
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
Andrej Capobianco
Ogledov: 758
08/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.052
09/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 910
10/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.836