Komentar

"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."

Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se sprijazniti z odgovorom 'Tega vam ne bo odgovoril nihče.'. Sprijazniti se s tem, pomeni vrnitev v balkanizem. Sprijazniti se s tem je obrniti se stran od demokracije.

19.11.2021 20:58
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   elektrika   energetika   Robert Golob   državni zbor   preiskovalna komisija   Branko Kelemina   SDS   Karl Popper

"Institucije je potrebno oblikovati tako, da oblastnežem preprečijo povzročanje škode."

(Karl Popper)

Zadnja dva tedna je pri nas poleg dogajanja s pandemijo v ospredju vsake informativne oddaje skoraj v vseh medijih dogajanje v elektrogospodarstvu. Ob tem se spomnim nekaterih dogodkov izpred skoraj dvajsetih let, na katere je po mojem mnenju nujno opozoriti bralce. Vrnimo se torej v jesen 2001, ko je bila precej v ospredju novica o nastajanju parlamentarne preiskovalne komisije za nadzor nad dogajanjem v elektrogospodarstvu. Če se prav spomnim, je bil osnovni vzrok za nastanek te parlamentarne preiskovalne komisije pravzaprav to, da res nihče ni več vedel, kdo tam pije in kdo plača. Predsednik te komisije je postal Branko Kelemina, opozicijski poslanec SDS.

 

Ker sem vedel, da so bili moji poskusi organiziranja različnih oblik argumentacije Aktivnih državljanov okrog največjih javnih problemov, ki sem jih izvajal v svojem mandatnem obdobju v Državnem zboru (1997-2000) v funkciji svetovalca predsednika Državnega zbora, s strani poslancev SDS dokaj dobro sprejeti, sem Kelemini poslal pismo s ponudbo za sodelovanje v njegovi parlamentarni komisiji. Napisal se mu, da bi na osnovi določene moje metode argumentacije lahko dosegli jasnejši vpogled v zakulisje dogajanja v elektrogospodarstvu. Na začetku pisma pa sem zapisal:

 

"Spoštovani gospod Kelemina, v TV Dnevniku včeraj, 12.12.2001, se je v izseku iz dela Vaše parlamentarne preiskovalne komisije pojavil nek gospod, očitno odgovorna oseba (se opravičujem, ker si nisem zapomnil njegovega imena) in izjavil približno takole, citiram po spominu: 'Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli, ne od mene ne od kogarkoli drugega."

 

Za nadaljevanje mojega današnjega prispevka ni pomembno, kaj je še pisalo v tem pismu Branku Kelemini, kajti odgovora nanj nisem nikoli dobil. Je pa za nadaljevanje mojega prispevka pommebno povedati, da se pred dvajsetimi leti ni zgodilo nič takšnega, da bi državljani vedeli vsaj približno, kaj se dogaja v elektrogospodarstvu, še manj pa da bi izvedeli, kam gre dobiček od prodaje elektrike. In važno je zato, da povem, da smo po točno dvajsetih letih državljani popolnoma na istem.

 

Tiste jeseni 2001 pa se je zgodilo še nekaj na to temo. Poleg zgoraj omenjenega pisma poslancu Kelemini imam namreč shranjeno še svojo interno zabeležko o razgovoru med sodelavci naše Civilne iniciative za Slovenijo, iz istega obdobja. Govorili smo o mahinacijah v elektrogospodarstvu in kaj lahko storimo. Za namen današnjega prispevka bom navedel samo en detajl iz te zabeležke. Eden od sodelavcev je navrgel, da je Robert Golob pač eden od "falange pokvarjenih LDS-ovih mladcev" in kako da "prefinjeno" prevzema niti v svoje roke. Razlog, da sem sploh šel pisati zabeležko, očitno kakšen dan kasneje, pa je ta, da sem že na omenjenem pogovoru rekel, naj se nehamo pogovarjati oziroma argumentirati ad hominem, ampak samo ad rem. Potem sem si v tej zabeležki zapisal, kako ne bomo nič spremenili, če se bomo ukvarjali s tem, ali je Robert Golob res falot ali ne, ampak kako lahko prispevamo, da se zgodi, kot stoji v mottu moje knjige, ki sem jo napisal nekaj let prej (1995). Motto sem povzel po misli filozofa Karla Poppra: "Institucije je potrebno oblikovati tako, da oblastnežem preprečijo povzročanje škode."

 

Sistem elektrogospodarstva je stoprocentno v državni lasti. Zato bi morali ne glede na razpravljanje v teh dneh, kaj je in kaj ni korporativno upravljanje, na sistem elektrogospodarstva gledati podobno kot na institucijo - tako kot svetuje Popper. In enako na vsako javno podjetje; še posebej, če je stoprocentno v državni lasti. Samo nadzorni odbor je premalo. Ali imamo mehanizme, ki institucijam in javnim podjetjem "omogočajo preprečiti vodilnim, da delajo škodo"? In morda bi bilo zato koristno med osnovne mehanizme postaviti tudi vrednostno sodbo, ki bi se glasila enako, kot sem pred dvajsetimi leti zapisal na koncu pisma poslancu Kelemini:

 

" … Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje: 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se sprijazniti z odgovorom 'Tega vam ne bo odgovoril nihče.'. Sprijazniti se s tem, pomeni vrnitev v balkanizem. Sprijazniti se s tem je obrniti se stran od demokracije."

 

Pa se na koncu vprašajmo: Ali res kdo misli, da državljana skrbi, ali bodo imeli "naši" ali "vaši" upravljanje z elektriko pod komando in s tem bajne plače? Verjamem, da bi državljan raje videl na vrhu tega sistema, ki upravlja z elektriko, upravljavca, ki bo pripravljen to početi za normalno, pošteno plačilo, pripravljen vsak trenutek pojasniti vsak dovolj utemeljen sum o pravilnosti dogajanja v elektrogospodarstvu, in da bo "dobiček" od prodaje elektrike ostal vsakemu plačniku položnice za elektriko.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
13
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja
8
13.11.2021 19:00
Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pet minut pred Bergamom bi celo Butalci ugotovili, da je vrag odnesel šalo, Slovenci pa niso ...
20
10.11.2021 22:35
Da so za petek, 12. novembra, napovedani protesti sredi Ljubljane, me pravzaprav ne šokira več. V karikaturi države, katere del ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vse ribe Boža Dimnika ali avtobiografija legende med lobisti
16
09.11.2021 21:00
Oni dan sem šla mimo knjigarne na Miklošičevi ulici in skozi izložbo zagledala knjigo slavnega lobista Boža Dimnika. Sam menda ... Več.
Piše: Ana Jud
Ukrepi, ki jih je v petek sprejela vlada, so dejansko zadnji pred popolnim zaprtjem države!
20
08.11.2021 18:00
Ta teden smo zdravniki jasno povedali, da smo na meji. Da smo na meji števila okuženih, zasedenosti bolniških postelj in ... Več.
Piše: Milan Krek
Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in - neomejeno diktaturo!
12
06.11.2021 23:19
Istega leta, ko je na Kranjskem umrl pesnik Prešeren, so v Peterburgu odvzeli prostost socialistu, idealistu Fjodorju ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: "Čudežnih" 130 novih postelj na intenzivni negi je Janševa ruska ruleta, ki si jo noben odgovoren politik ne bi smel privoščiti
23
05.11.2021 22:59
Presenetljivo se zdi, da se vlada na maratonski seji, ki dokazuje, kako zelo razdeljeni so ministri in ministrice, ni odločila ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 1.914
02/
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
Ivan Simič
Ogledov: 1.696
03/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.505
04/
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
Miha Burger
Ogledov: 1.586
05/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.300
06/
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
Lucija Mulej
Ogledov: 1.027
07/
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
Lucija Mulej
Ogledov: 1.452
08/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 762
09/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 735
10/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 520