Komentar

Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij

Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj položaj se zaljubijo tako močno, kot sta se ljubila Romeo in Julija. Menijo, da jih nihče ne sme in ne more ločiti od njihovih podjetij, čeprav zaradi tega vsi skupaj umrejo. Žal se mnogi ne zavedajo, da se jim je ta zaljubljenost pred leti pojavila na identičen način kot zdaj, ko jim dopovedujejo, da ljubezni ni več. Drugi starši, druga ljubezen.

21.11.2021 22:11
Piše: Ivan Simič
Ključne besede:   FURS   državna podjetja   Romeo in Julija   tragedija   NZS   odstop

Nihče od nas ni rojen, da je večno na neki funkciji.

Ljubezen Romea in Julije je bila kratka in strastna, ljubezen nekaterih direktorjev pa je dolgotrajna in želijo si, da je še naprej strastna. Toda temu ni več tako. To jim tudi dopovedujejo novi starši. Res je, da ni dovolj, da le dobiš Julijo, temveč jo moraš dejansko ljubiti. Moraš vedeti, kaj potrebuje, moraš vedeti, kako jo voditi in usmerjati, moraš vedeti, kdaj popustiti in - seveda - kdaj se posloviti.

 

Velikokrat me kdo vpraša, zakaj je moja pisalna miza na Fursu zmeraj tako prazna. Moj odgovor je enostaven. Prvič, ker ima predale. Drugič, ker mogoče znam organizirati delo. In tretjič, ker moram biti vsako minuto pripravljen, da se poslovim od mize in od svoje Julije, seveda če bodo tako želeli starši. Tudi Julija sama lahko reče ali pokaže, da me ne želi več. Vem, da je takšno slovo boleče, da lahko poči srce, toda ohraniti je treba dostojanstvo, se zahvaliti za minule lepe in nepozabne trenutke ter oditi. Julija pa naj gre novo pot, z novim izbrancem.

 

 

***

 

Čeprav je ta primerjava nekoliko nenavadna, sem vsaj na nek drugačen način poskušal pojasniti tragedijo zamenjav dolgoletnih direktorjev v državnih podjetjih. Mnogi trdijo, da so zgradili ta podjetja, da so ta podjetja uspešna le zaradi njih. Mogoče to tudi deloma drži, toda vsako situacijo je treba analizirati iz več zornih kotov. Ali sem uspešen zato, ker sem res tako dober, ali pa zato, ker sem v državnem podjetju, ki ima mogoče monopolni položaj in zaradi tega ustvarja višje prihodke? Ne glede na vse pa bi moral biti edino merilo dobiček, to je tisto, kar se deli družbenikom. Ti pa so včasih kljub monopolu prenizki. Zato se upravičeno zastavlja vprašanje, ali je med stroški zaslediti tudi takšne, ki niso bili potrebni in so pomenili večletno kupovanje miru. 

 

Sam sem do zdaj, ko sem začutil, da ne gre več, že nekajkrat odstopil. Tako je bilo v mojem prvem mandatu, ko sem bil generalni direktor Dursa. Tako je bilo, ko sem 2010 odstopil kot predsednik Nogometne zveze Slovenije, pa leta 2012, ko sem odstopil kot član nadzornega sveta Nove KBM, nato kot član Fiskalnega sveta Republike Slovenije in istega leta še kot predsednik Fundacije Rdeča žoga. Zadnja dva odstopa sta bila povezana z uvedbo davčnega pregleda v enem od mojih podjetij, ko sem ocenil, da ni moralno, da sem še naprej na teh dveh pomembnih funkcijah. Nato sem decembra 2013 odstopil kot direktor srbske davčne uprave.

 

Zakaj sem to počel? Razloga sta dva. Prvič, ker po mojih merilih nisem več mogel opravljati teh funkcij, in drugič, ker me ne bo nihče menjal. Ponos nekaj velja. V vseh primerih pa sem se lahko, seveda brez odpravnin, ki so tako priljubljene pri mnogih, vrnil v svoje podjetje in že naslednji dan začel služiti za svojo plačo.

 

Kako bo v času trajanja moje sedanje funkcije generalnega direktorja Fursa, bo pokazal čas. Dejstvo je, da če bom ugotovil, da ni tako, kot mora biti, se bom poslovil in bom dal možnost drugemu. Še bolj pa bi bil vesel, če bi lahko v okviru Fursa našel nekoga, ki se bo pripravljen učiti ob meni in bi potem lahko prevzel to funkcijo.

 

Zaradi tega tudi ne razmišljam, da bi prodal delež v svojem podjetju, ki se ukvarja z davčnim svetovanjem, kar mi očitajo nekateri novinarji in nekateri davčni svetovalci. Sporočam jim, da gre za moje podjetje, v katerega sem vlagal 30 let, v katerem sem 30 let nabiral izkušnje in te izkušnje zdaj prenašam na sodelavce v Fursu. Želim jim prikazati, kako se počutijo davčni zavezanci, če pride do nezakonitih odločitev, ki jih je v zadnjih letih bilo preveč. Vse te tragedije so uničile mnogo davčnih zavezancev, njihovih poslov in posledično njihovih družin. Zato zahtevam zakonito odločanje, to pomeni spoštovanje veljavnih predpisov in odločitev sodišč. Novinarjem in davčnim svetovalcem, ki imajo težavo z mojim lastništvom v davčnem svetovalnem podjetju, pa sporočam, naj se raje ukvarjajo z nezakonitimi odločitvami Fursa v preteklosti.

 

Nihče od nas ni rojen, da je večno na neki funkciji, kajti na ta način se sposobnim, ki za nami čakajo v vrsti, onemogoča, da pokažejo svoje kvalitete, zato jim omogočimo, da jih pokažejo.

 

Ivan Simič je generalni direktor FURS. Prispevek je bil objavljen na njegovem davčnem blogu (vir) in je bil za objavo na portalu+ malenkostno editiran, spremenjen je tudi naslov.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
7
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.766
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.577
03/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.442
04/
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
Uredništvo
Ogledov: 1.327
05/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.449
06/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.374
07/
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
Andrej Capobianco
Ogledov: 816
08/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.054
09/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 910
10/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.837