Komentar

Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!

Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko pomoč v tujini. Mnister Tonin je povedal, da nam bodo prišli na pomoč italijanski vojaški zdravniki in drug medicinski kader. Med domačimi incidenti, povezanimi z epidemijo, pa zagotovo izstopa dogodek, ko je pred eno od osnovnih šol oče v znak protesta zaradi obveznega samotestiranja šolarjev prižgal motorno žago in tako grozil učiteljem ...

23.11.2021 23:32
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   NIJZ   zdravniki   covid   motorka   šolarji   Avstrija   lockdown   ravnatelji   Zoran Stevanović   Marjan Šarec   Robert Carotta   Blaž Kovačič Mlinar   županja   Semič   osnovna šola   cepljenje   testiranje   PCR   Čeferin   Stopimo skupaj!

Foto: arhiv portal+

Odvzem materiala za testiranje očitno ni problem za otroke, ampak predstavlja problem za starše.

Ko sem tokrat ponovno takole sedel zamišljen na slovenski Obali in gledal v daljavo, kjer se stikata morje in nebo, ter iskal rdečo nit, ki bo povezala zanimivosti preteklega tedna, mi je na misel za začetek prišla tista najpomembnejša stvar na svetu. Saj veste, to je nogomet. Gospod Čeferin se je v oddaji Stopimo skupaj! pohvalil, kako je nogomet obvladal virus in da ni bilo težav z njim. Pa ga je naslednji teden demantiral slovenski nogomet. Olimpija ima v tem tednu toliko okuženih, da ne bo mogla igrati nogometne tekme z Muro, so nam sporočili po televizijskem Dnevniku. Podobno je bilo tudi lansko leto. Kar nekaj nogometnih tekem se v Sloveniji ni igralo pravočasno zaradi okužb tekmovalcev. Na NIJZ smo imeli polne roke dela, da smo klubskim trenerjem dopovedovali, zakaj ne smejo tekmovati z obolelimi nogometaši. Zato je realno dejstvo, da virus posega v šport in tudi v nogomet; zaradi virusa se odpovedujejo tekme kljub temu, da klubi sledijo navodilom nacionalnih in nadnacionalnih zvez in da njihov glavni vodja Čeferin daje na ekranih občutek, da covid nogometu ni naredil škode. Prav gotovo bi se dalo še veliko narediti na področju cepljenja športnikov, ki bi preprečilo okužbe in bolj varno izvedbo tekmovanj. Samo ideja za varnejšo prihodnost.

 

Sicer pa je bilo v zadnjem tednu največ razprav in pogajanj v šolstvu, kjer se je država na predlog stroke odločila, da bo uvedla obvezno samotestiranje na virus v šoli pod nadzorom učiteljev. Tako kot vedno do sedaj se je tudi tokrat vsulo veliko število pripomb, prejel sem veliko število pisem na to temo. Ponovno je bilo pošiljanje pisem organizirano, saj so se številna začela na isti način in imela tudi isto vsebino. Vse to se je dogajalo ob dejstvu, da imamo v tem trenutku postelje v bolnišnicah polne, kadra nam primanjkuje in ga pobiramo od vsepovsod, delati prihajajo celo ljudje, ki več desetletij niso delali v intenzivni terapiji. Tudi NIJZ je odstopil za določen čas 20 kolegov in kolegic za pomoč v covid oddelkih. Povpraševanje po intenzivnih posteljah je veliko večje, kot ga lahko zagotovimo in tudi tu ni dovolj kadra, ki bi dovolj dobro znal voditi intenzivno terapijo. Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko pomoč v tujini in obrambni minister Tonin je povedal, da nam bodo prišli na pomoč italijanski vojaški zdravniki in drug medicinski kader. 

 

V takem stanju je nujno, da se zaostri samotestiranje otrok in da se to izvaja v šoli trikrat tedensko z vidika doslednosti in zmanjšanja okužb v šolah, sicer nam bo virus zaprl šole. To smo že več mesecev govorili, da bomo naredili, če se bodo razmere poslabšale - in te so se res hudo poslabšale! -, zato ta spremeba samotestiranja ni bila nič novega in nepričakovanega. Pa pojdimo najprej k pismom, ki sem jih res veliko prejel. Še več pisem je prišlo, ko je državni sekretar Orehovec jasno povedal, da obstajata samo dve možnosti. Ali se dijaki in učenci samotestirajo v šoli, ali pa se bodo morali šolati na daljavo. Popolnoma racionalna odločitev državnega sekretarja je povzročila nova negodovanja. 

 

Zanimivo je, da mi nihče v pismih ni omenjal tega, kar se dogaja v slovenskih bolnišnicah; kot da ta problem ne obstaja. Kot da ljudje, ki imajo otroke v šolah, ne spremljajo tudi problemov v bolnišnicah. Kot da sta to dva različna svetova, tako oddaljena drug od drugega, da se ne vidita in ne slišita. Ukrepe v šolah smo zaostrili, ker želimo zmanjšati število okuženih, zmanjšati prenos okužb iz šole in ukrepati, da bi se dosledno testiralo vsakega, ki vstopa v šolski prostor. Veliko pisem je navajalo, da otroci v prvi triadi ne zmorejo postopka samotestiraja. Prišlo je tudi žolčno pismo, ki ga v celoti navajam:

 

"Otrokom nalagate, da se samotestirajo, OTROKOM??? Pa kje vam je glava, kje?? Otrok si bo sam rinil palčko v nos, SAMMM??!!! Kdo bo odgovarjal, če se bo komu kaj naredilo?? Kdo? VI??? Spravili ste se na otroke, kateri v tem niso nič krivi in nič dolžni. Se vi zavedate tega? Nimate niti kančka empatije, da bi jih pustili pri miru? To so otroci za božjo voljo! Se ne boste bori za njih? Jih ne boste branili, ščitili?  Kaj bodo rekli čez 20 let? Kaj jim boste vi odgovorili? Jaz bom svojim otrokom odgovorila: Borila sem se zate, upirala sem se zate, te ščitila in branila. Jim boste lahko vi pogledali v oči in isto rekli?"

 

In še več pisem s podobno vsebino je prišlo na moj elektronski naslov. 

 

A glej ga zlomka, med tem je prišel videoposnetek otroka, ki je pokazal, kako enostavno si otroci lahko odvzamejo vzorec za testiranje, ki je negiral vse trditve staršev, da tako majhni otroci tega ne zmorejo.

 

Otrok je to delo opravil z odliko.

 

Torej niso problem otroci, ampak starši, ki dodatno obremenjujejo svoje otroke in tudi nas s svojimi mnenji in na hrbtih otrok gradijo svojo politiko do covida. Odvzem materiala za testiranje očitno ni problem za otroke, ampak predstavlja problem za starše; ti pa naj se zavedajo, da so ravno njihova stališča tista, ki obremenjujejo otroke in jih izločajo iz skupnosti. Če bo otrok ostal doma, ne bo ostal zaradi sebe, ampak zaradi (stališča) staršev.

 

Ob tem pa so se zgodili številni incidenti. Eden od takih je pismo županje občine Semič, ki je na Osnovno šolo Belokranjskega odreda v Semiču naslovila pismo, v katerem je pozivala k opuščanju preventivnih ukrepov zoper covid v šoli. Sama meni, da so ukrepi protiustavni, nezakoniti in ne spoštujejo temeljnih človekovih pravic, niti ne verjame, da je Sars-Cov-2 tako nevaren virus.

 

Pa smo spet tam, kjer se lomijo kopja na otrocih. Naloga županje je, da obvlada virus v svoji občini, ne pa da sesuva zaščitne ukrepe! To sva jo v posebnem pismu zaprosila tudi z ministrom za zdravje in pridružila sta se še poveljnik Civilne zaščite ter predsednica Rdečega križa Slovenije. Če pogledamo podatke o cepljenju v tej občini, ne bomo zadovoljni, ker je precepljenih z enim odmerkom le 52 % vseh prebivalcev, z vsemi odmerki 47,8 %. Daleč od ustrezne precepljenosti, ki bi ustrezno zaščitila prebivalce Semiča.

 

Kje ste, gospa županja, da bi pomagali pri cepljenju?!

 

Čeprav se je pričakovalo v ponedeljek zjutraj veliko protestnikov pred slovenskimi šolami, temu ni bilo tako. Le sem ter tja je imela katera od šol težave s peščico staršev, ki so bili proti novemu sistemu testiranja. Redke otroke, ki niso imeli podpisanega dokumenta, s katerim starši dovoljujejo testiranje v šoli, so ravnatelji preprosto predali staršem nazaj in jih poslali domov. Na televiziji smo slišali posamezne starše, ki očitno še ne razumejo ali pa nočejo razumeti resnosti trenutka, v katerem smo, kako so grobo komunicirali z ravnatelji, ki so ostali mirni. 

 

Pred eno od šol se je zjutraj pripeljal oče, ki je ob prihodu prižgal motorno žago in tako grozil učiteljem. Seveda ga je ravnatelj najprej umiril potem pa prijavil policiji. Na spletu je povabilo k zastopanju učiteljev objavil tudi advokat Blaž Kovačič Mlinar, ki je vsem učiteljem obljubil pro bono pravno pomoč, če jih bodo starši kazensko ovadili. Priporočil je vsem učiteljem, da grožnje prijavijo policiji, opozoril je tudi starše, da so lažne ovadbe tudi kaznive.  

 

Zvečer smo lahko na televiziji poslušali, da se je velika večina staršev odločila za samotestiranje v šolah. Težave je delala le manjšina, zaradi katere so bili sklicani številni sestanki, zaradi katerih je bila ministrica ocenjena kot nesposobna, stroka diskreditirana in otroci po nepotrebnem travmatizirani s strani svojih lastnih staršev. 

 

In potem so prišli naslednji dnevi, ko se je šolski prostor popolnoma umiril, ministrica pa je povedala, da so samo v ponedeljek odkrili več kot 300 okuženih otrok, jih osamili in poslali domov v osamitev in izpeljali vse potrebne karantene. Vidite, teh tristo otrok je ključni dokaz, da je bil ukrep nujen. Zakaj jih nismo imeli toliko pozitivnih na PCR test, ko so starši svoje otroke samotestirali doma, si odgovorite sami. Iz odgovora bo tudi vam jasno, zakaj so se nekateri borili do zadnjega, da se njihovih otrok ne bi testiralo pod kontrolo (!).

 

Ob vsem tem se je enemu od slovenskih duhovnikov na Facebooku zapisalo tole:

 

"V Svetem pismu piše, da je Bog naš pastir, ki nas spremlja in varuje v življenju. Pridigar Janez Svetokriški je zapisal, da je najboljše zdravilo proti kugi molitev k Devici Mariji. Pa je kuga pobrala četrtino prebivalstva, korona (brez pridruženih bolezni) pa le nekaj stotink odstotka."

 

Seveda, gospod župnik, kuga je pobrala veliko več ljudi ravno zaradi tega, ker molitev verjetno ni bila dovolj za zaustavitev kuge, zdravil pa tedaj ljudje preprosto niso imeli. Presveta naivnost gospoda župnika mi je prišlo ob tem zapisu na misel. In tista misel, ki mi jo je nekoč izrekel znani moščanski župnik Pavle Uršič, da ti tudi Bog ne more pomagati, če sam tega nočeš.  

 

Prosim vse duhovnike različnih veroizpovedi, da ne uporabljajo takih nasvetov, ker so popolnoma zgrešeni tudi za boga, katerega koli že.

 

 

***

 

Evropa in z njo tudi Slovenija se znova srečujeta z novim epidemičnim valom, ki se tokrat razvija tudi v državah, kjer imajo visoko precepljenost. Delta različica je res visoko kužna in vse kaže na to, da tudi cepljeni niso popolnoma zaščiteni, tudi oni zbolevajo, a redkeje kot necepljeni, in prihajajo v bolnišnice. Boniteta cepljenih je v tem, da jih zaščiti pred okužbo, tisti, ki pa zbolijo in so cepljeni, pa veliko lažje prebolevajo obolenje; manj cepljenih torej leži v bolnišnicah in na intenzivnih oddelkih. To je zelo pomembno za vzdržnost zdravstvenega sistema in za manjše trpljenje obolelih.

 

Sosednja Avstrija je šla še korak naprej, naredila je tisto, kar pri nas kar nekaj časa in še vedno visi v zraku, pa le nismo sprejeli polnega zaprtja družbe. Avstrija se je odločila za popolno zaporo družbe za deset dni. V Avstriji lahko ljudje od ponedeljka domove zapuščajo le izjemoma, na primer za nakup nujnih potrebščin, odhod na delo in v šolo ter za rekreacijo. Odprte so le trgovine z nujnim blagom, zaprti pa gostinski obrati in hoteli ter tudi kulturne ustanove. A kot poznamo virus, bodo prav gotovo to zaprtje družbe podaljšali. Ukrep je potrdil tudi ustrezni odbor avstrijskega parlamenta, razmere se očitno zaoostrujejo v Avstriji, pa ne samo tam. Na Slovaškem in na Češkem od ponedeljka dalje velja zaprtje javnega življenja za necepljene. 

 

Na Nizozemskem, kjer imajo 69 % precepljenega prebivalstva, sprejemajo nove ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Demonstracije so silovite, policija uporablja vsa razpoložljiva sredstva, da bi umirila množice, med njimi tudi solzivec in vodni top, v Rotterdamu je v samoobrambi celo streljala. V Belgiji so nova pravila o nošenju mask in dosledno se spoštuje PCT, načrtuje se tudi obvezno cepljenje posameznih delovnih skupin, kot so npr. zdravstveni delavci.

 

 

***

 

Zima prinaša bolj zapleteno sobivanje s covidom, ki je prisoten tako rekoč povsod in ni več samo bolezen, ampak tudi pomemben družbeni fenomen, ki kroji ekonomske razmere in tudi poglablja družbena nesoglasja v posamezni državi, kontinentih in v svetu. Covid je postal veliko več kot bolezen. Zdi se, da bi ga kot bolezen še najlažje rešili, vendar zdaj, ko je vstopil tudi v medsebojna in družbena razmerja, postaja življenje pri nas in v Evropi zaradi njega vse bolj zapleteno.

 

Govorice, ki so se razširile takoj ob uveljavitvi QR, da se QR koda v Sloveniji zlorablja in da se ponarejajo tudi izvidi cepljenja, so nas presenetile. Stopili smo v stik z policijo, ki je očitno dobro delala. Našla je dva zdravnika, ki sta ponarejala uradne listine, s katerimi je bilo mogoče priti do QR kode. Vem, ni prav, da se to dogaja, a sem kljub temu zadovoljen, da se te ljudi odkrije in tudi ustrezno obravnava. Kaj pomeni ponarejeno potrdilo o cepljenju, o tem sem že govoril in povedal, kako nevarno je to za človeka, ki tako hudo zboli, da mora v bolnišnico, kjer mu ne smejo dati zdravila, ki bi ga lahko rešilo, če ne pove zdravnikom, da je goljufal.  

 

Diskreditacija stroke v družbi se nadaljuje. Medij, ki mu je baje veliko do tega da bi se rešili virusa, je javno v oddaji Studio City naslovil vse tri strokovnjake, ki so po dolgi nočni seji stopili pred kamere ob polnoči na Brdu in sporočili ljudem, kako naj se obnašajo naprej (minister Janez Poklukar, infektologinja Mateja Logar in specialist javnega zdravja Milan Krek) z "Janezovimi upognjenci". Nacionalna televizija jih je v omenjeni oddaji degradirala v Janezove upognjence. Nacionalna televizija ni kdorkoli in takšno obnašanje bi morala obravnavati tudi Ilinka Todorovski, varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev na RTV Slovenija, ki je v odgovoru zapisala, da z omenjeno programsko vsebino ni bila seznanjena:

 

"Varuh lahko ukrepa tako, da o vsebini pridobi uredniški odziv, opravi obravnavo ter o zadevi, po presoji skladnosti te vsebine s standardi, merili in načeli, napiše mnenje in priporočilo. Uredništvo Informativnega programa TV Slovenija sem na podlagi vašega vprašanja prosila za odziv in utemeljitev."

 

Na nacionalni televiziji torej lahko žalijo vsakogar, imajo očitno tako dobro podporo nekoga, da to lahko delajo.

 

 

***

 

Grožnje zdravnikom se ne ustavijo. Tudi koordinator intenzivnih postelj v Sloveniji Robert Carotta se je potožil, da dnevno dobiva grožnje in da bi rad povedal, da ne ve, kaj je ljudem, da grozijo zdravnikom; kaj je ljudem, ki bodo morda že jutri, ko bodo potrebovali pomoč, prišli v zdravstveno ustanovo, v obravnavo k temu istemu zdravniku, ki so ga pred nekaj dnevi žalili po spletnih straneh!?

 

Enkrat sem že namenil dolg prispevek, v katerem sem skušal dopovedati gospodu Marjanu Šarcu, poslancu in predsedniku stranke LMŠ, da živi v demokratični družbi, kjer veljajo pravna pravila, ki preprečujejo nepotrebne spore in da je njegovo nenehno ponavljanje, kako bo, ko bo prišel na oblast, zamenjal vse vodilne kadre, nekaj nedopustnega za demokratični sistem, v katerem živimo. Naj navedem njegovo postavljanje v reviji Ona:

 

"Že zdaj nas sprašujejo, ali bomo menjali posameznike na vodstvenih položajih. Seveda bomo. Na vseh ravneh. Naredili bomo vse, kar bomo lahko, da bomo spet ustvarili normalno državo. Ena od napak leve sredine je tudi ta, da nenehno govorimo 'joj, ne smemo biti isti'. Z molitvijo na mitraljez ne gre. Šarec je kriv, ampak puška je še kako ravna!"

 

Gospod Šarec, ponovno vas opozarjam, da greste krepko čez demokratične meje. Vaše grožnje s puško so, milo rečeno, nemogoče s strani demokratičnega politika, za katerega se imate in se kot tak tudi predstavljate javnosti. In kar je normalno za vas, morda ni normalno za koga drugega, zato tudi termin "normalno" malo bolj previdno uporabljajte. Kdor vas bo hotel voliti, bo moral krepko premisliti, kajti kar nam obljubljate, nikakor ni demokratični diskurz, ampak vse drugo, česar si ne želimo v Sloveniji. Spet vas opozarjam, da se umirite in ne grozite, koga boste vse zamenjali, saj veste, da edino, kar velja, je to, da bomo po slovenski tradiciji zamenjali vas, če ne prej pa po štirih letih mandata. Aja, pa preden grozite, bi bilo dobro, da ste vsaj izvoljeni, kajti drugače vaših groženj ne boste mogli uresničiti, kar bi bilo meni kot zdravniku in človeku, ki je proti nasilju, milo rečeno, zelo pri srcu.

 

Gospod Marjan Šarec, ne grozite samo vi, grozijo tudi druge politične stranke in prav je, da to zapišem, da ne gre v pozabo. Stranka Resni.ca si poseganje v človekove pravice predstavlja malenkost drugače kot vi, a človek vseeno ne more verjeti, da se kaj takega dogaja v Sloveniji.

 

"Ko pridemo na vlado, bomo ustvarili tajno službo za lov na kovid podgane!!! Nobena podgana nam ne bo ušla in se skrila! Po drugi svetovni vojni so enote Mosad lovile naciste po celem svetu!!! In tako bo tudi sedaj! Moč in svoboda ljudstvu", je zapisal uporabnik Telegrama v skupini stranke Resni.ca, ki si je očitno že ustvaril predstavo o načinu delovanja stranke Zorana Stevanovića po volitvah. Moram pa povedati, da me je gospod Stevanović zaprosil, če bi si lahko ogledal covid oddelek. Delam na tem, da mu ustrežemo, a ta oddelek je zaradi različnih razlogov nekaj posebnega; morda nam le uspe, da soočimo predsednika stranke Resni.ca s krutimi dejstvi, s katerimi se vsak dan srečujemo zdravstveni delavci, še posebej tisti v prvih bojnih vrstah spopada z virusom. 

 

V enem od svojih komentarjev na portalu+ sem že pisal o iniciativi zdravnikov proti cepljenju otrok in mladostnikov. Dočakali smo peticijo proti takemu obnašanju zdravnikov, ki jo je podpisala velika večina slovenskih zdravnikov, ki se z omenjenimi kolegi in kolegicami ne strinja. Jasen in odločen NE so dali kolegom, med katerimi ni epidemiologov, specialistov javnega zdravja, infektologov ali pediatrov, kar samo po sebi veliko pove o njihovem strokovnem dometu. Hkrati pa je na Zdravniško zbornico prispela tudi prijava zoper zdravnike, ki so podpisali peticijo proti cepljenju mladostnikov in otrok. Nedvomno se začenja resna diskusija na to temo tudi v zdravniških vrstah, kjer zdravniki večinsko podpirajo cepljenje mladostnikov in otrok ter odklanjajo pobudo zdravniške manjšine. 

 

V decembru 2021 dobimo tudi cepivo za otroke. Tudi otroci se bodo lahko cepili. V javnosti se ob tem odpira mnogo vprašanj, prisotnih je že veliko različnih mnenj. Medtem, ko bodo druge države cepile otroke in jih precepile ter zaščitile proti virusu, se bojim, da bomo pri nas ponovno izkoristili ta trenutek za nesmiselne medsebojne boje, v pregretem predvolilnem ozračju tudi to temo zlorabili v politične namene ter se ob tem delali nedožne, češ saj smo hoteli samo pomagati.

 

 

***

 

Teden je bil zelo naporen predvsem zaradi nas samih, ker ne znamo na kulturen način reševati nastalih problemov in se velikokrat raje poslužujemo groženj, pa četudi z motorko. Če je kdo mislil, da bo po volitvah drugače, se je zmotil, kar dokazujejo očitne grožnje političnih strank posameznikom v tej družbi, grožnje po zamenjavi vseh na vodilnih mestih. Bog nam pomagaj, ker nam tudi tako huda kriza, kot je covid kriza, ne more pomagati, da bi končali te nesmiselne boje, ki nikomur ne koristijo, izgubljamo pa veliko dragocene moči in časa, ki bi ga lahko posvetili razvoju skupnosti in države. 

 

Pa še tale zanimiv stavek, ki si ga je vredno zapomniti, preden vas - kot vedno - vabim na cepljenje. Nemški minister za zdravje je na tiskovni konferenci povedal tole: "Najverjetneje bo do konca zime, kot se včasih cinično reče, tako rekoč vsakdo v Nemčiji cepljen, prebolevnik ali mrtev."

 

Čisto za konec pa, saj veste, moj topel nasvet: Cepite se, dokler je še čas! Ne odlašajte, ko ste v covid bolnišnici, je prepozno, zelo prepozno za to, četudi si nenadoma zelo zaželite cepljenja.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
1
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
16
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
Brez cenzure: Kako se lahko profesionalec v novinarskem delu spusti tako nizko, da obravnava ljudi na popolnoma nečloveški, neprimeren način?
7
21.08.2022 06:00
Čakal sem na tisto, kar se je končno zgodilo pred dnevi: novinarji iz Necenzurirano so začeli prestopati v službe vladnih ... Več.
Piše: Milan Krek
Levica želi indoktrinirati mlade v šoli s kolektivističnimi idejami in zmanjšati vpliv staršev in starih staršev
19
18.08.2022 21:00
V družbi že dolga leta poteka protidružinski trend, ki ga spodbuja levica, celoten prenos odgovornosti generacij z ene na drugo ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj mislim, da bi bila odpoved koncerta Anne Netrebko v Ljubljani velika neumnost
16
17.08.2022 22:10
Ukrajinska skupnost v Sloveniji nasprotuje koncertu ruske operne zvezdnice Anne Netrebko, ki naj bi prihodnji teden, 26. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.772
02/
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
Milan Krek
Ogledov: 1.252
03/
Sodnik za v Guinnessovo knjigo: Marko Ilešič niti po 18 letih nima dovolj Luksemburga in ponovno kandidira za sodnika!
Uredništvo
Ogledov: 1.395
04/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.078
05/
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
Andrej Drapal
Ogledov: 1.244
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 887
07/
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
Milan Krek
Ogledov: 1.994
08/
Nova vlada, stari problemi? Prioritete mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije, Zahodni Balkan in projekt COBISS.Net
Tomaž Seljak
Ogledov: 923
09/
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
Andraž Šest
Ogledov: 536
10/
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
Ivan Simič
Ogledov: 2.140