Komentar

Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!

Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko pomoč v tujini. Mnister Tonin je povedal, da nam bodo prišli na pomoč italijanski vojaški zdravniki in drug medicinski kader. Med domačimi incidenti, povezanimi z epidemijo, pa zagotovo izstopa dogodek, ko je pred eno od osnovnih šol oče v znak protesta zaradi obveznega samotestiranja šolarjev prižgal motorno žago in tako grozil učiteljem ...

23.11.2021 23:32
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   NIJZ   zdravniki   covid   motorka   šolarji   Avstrija   lockdown   ravnatelji   Zoran Stevanović   Marjan Šarec   Robert Carotta   Blaž Kovačič Mlinar   županja   Semič   osnovna šola   cepljenje   testiranje   PCR   Čeferin   Stopimo skupaj!

Foto: arhiv portal+

Odvzem materiala za testiranje očitno ni problem za otroke, ampak predstavlja problem za starše.

Ko sem tokrat ponovno takole sedel zamišljen na slovenski Obali in gledal v daljavo, kjer se stikata morje in nebo, ter iskal rdečo nit, ki bo povezala zanimivosti preteklega tedna, mi je na misel za začetek prišla tista najpomembnejša stvar na svetu. Saj veste, to je nogomet. Gospod Čeferin se je v oddaji Stopimo skupaj! pohvalil, kako je nogomet obvladal virus in da ni bilo težav z njim. Pa ga je naslednji teden demantiral slovenski nogomet. Olimpija ima v tem tednu toliko okuženih, da ne bo mogla igrati nogometne tekme z Muro, so nam sporočili po televizijskem Dnevniku. Podobno je bilo tudi lansko leto. Kar nekaj nogometnih tekem se v Sloveniji ni igralo pravočasno zaradi okužb tekmovalcev. Na NIJZ smo imeli polne roke dela, da smo klubskim trenerjem dopovedovali, zakaj ne smejo tekmovati z obolelimi nogometaši. Zato je realno dejstvo, da virus posega v šport in tudi v nogomet; zaradi virusa se odpovedujejo tekme kljub temu, da klubi sledijo navodilom nacionalnih in nadnacionalnih zvez in da njihov glavni vodja Čeferin daje na ekranih občutek, da covid nogometu ni naredil škode. Prav gotovo bi se dalo še veliko narediti na področju cepljenja športnikov, ki bi preprečilo okužbe in bolj varno izvedbo tekmovanj. Samo ideja za varnejšo prihodnost.

 

Sicer pa je bilo v zadnjem tednu največ razprav in pogajanj v šolstvu, kjer se je država na predlog stroke odločila, da bo uvedla obvezno samotestiranje na virus v šoli pod nadzorom učiteljev. Tako kot vedno do sedaj se je tudi tokrat vsulo veliko število pripomb, prejel sem veliko število pisem na to temo. Ponovno je bilo pošiljanje pisem organizirano, saj so se številna začela na isti način in imela tudi isto vsebino. Vse to se je dogajalo ob dejstvu, da imamo v tem trenutku postelje v bolnišnicah polne, kadra nam primanjkuje in ga pobiramo od vsepovsod, delati prihajajo celo ljudje, ki več desetletij niso delali v intenzivni terapiji. Tudi NIJZ je odstopil za določen čas 20 kolegov in kolegic za pomoč v covid oddelkih. Povpraševanje po intenzivnih posteljah je veliko večje, kot ga lahko zagotovimo in tudi tu ni dovolj kadra, ki bi dovolj dobro znal voditi intenzivno terapijo. Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko pomoč v tujini in obrambni minister Tonin je povedal, da nam bodo prišli na pomoč italijanski vojaški zdravniki in drug medicinski kader. 

 

V takem stanju je nujno, da se zaostri samotestiranje otrok in da se to izvaja v šoli trikrat tedensko z vidika doslednosti in zmanjšanja okužb v šolah, sicer nam bo virus zaprl šole. To smo že več mesecev govorili, da bomo naredili, če se bodo razmere poslabšale - in te so se res hudo poslabšale! -, zato ta spremeba samotestiranja ni bila nič novega in nepričakovanega. Pa pojdimo najprej k pismom, ki sem jih res veliko prejel. Še več pisem je prišlo, ko je državni sekretar Orehovec jasno povedal, da obstajata samo dve možnosti. Ali se dijaki in učenci samotestirajo v šoli, ali pa se bodo morali šolati na daljavo. Popolnoma racionalna odločitev državnega sekretarja je povzročila nova negodovanja. 

 

Zanimivo je, da mi nihče v pismih ni omenjal tega, kar se dogaja v slovenskih bolnišnicah; kot da ta problem ne obstaja. Kot da ljudje, ki imajo otroke v šolah, ne spremljajo tudi problemov v bolnišnicah. Kot da sta to dva različna svetova, tako oddaljena drug od drugega, da se ne vidita in ne slišita. Ukrepe v šolah smo zaostrili, ker želimo zmanjšati število okuženih, zmanjšati prenos okužb iz šole in ukrepati, da bi se dosledno testiralo vsakega, ki vstopa v šolski prostor. Veliko pisem je navajalo, da otroci v prvi triadi ne zmorejo postopka samotestiraja. Prišlo je tudi žolčno pismo, ki ga v celoti navajam:

 

"Otrokom nalagate, da se samotestirajo, OTROKOM??? Pa kje vam je glava, kje?? Otrok si bo sam rinil palčko v nos, SAMMM??!!! Kdo bo odgovarjal, če se bo komu kaj naredilo?? Kdo? VI??? Spravili ste se na otroke, kateri v tem niso nič krivi in nič dolžni. Se vi zavedate tega? Nimate niti kančka empatije, da bi jih pustili pri miru? To so otroci za božjo voljo! Se ne boste bori za njih? Jih ne boste branili, ščitili?  Kaj bodo rekli čez 20 let? Kaj jim boste vi odgovorili? Jaz bom svojim otrokom odgovorila: Borila sem se zate, upirala sem se zate, te ščitila in branila. Jim boste lahko vi pogledali v oči in isto rekli?"

 

In še več pisem s podobno vsebino je prišlo na moj elektronski naslov. 

 

A glej ga zlomka, med tem je prišel videoposnetek otroka, ki je pokazal, kako enostavno si otroci lahko odvzamejo vzorec za testiranje, ki je negiral vse trditve staršev, da tako majhni otroci tega ne zmorejo.

 

Otrok je to delo opravil z odliko.

 

Torej niso problem otroci, ampak starši, ki dodatno obremenjujejo svoje otroke in tudi nas s svojimi mnenji in na hrbtih otrok gradijo svojo politiko do covida. Odvzem materiala za testiranje očitno ni problem za otroke, ampak predstavlja problem za starše; ti pa naj se zavedajo, da so ravno njihova stališča tista, ki obremenjujejo otroke in jih izločajo iz skupnosti. Če bo otrok ostal doma, ne bo ostal zaradi sebe, ampak zaradi (stališča) staršev.

 

Ob tem pa so se zgodili številni incidenti. Eden od takih je pismo županje občine Semič, ki je na Osnovno šolo Belokranjskega odreda v Semiču naslovila pismo, v katerem je pozivala k opuščanju preventivnih ukrepov zoper covid v šoli. Sama meni, da so ukrepi protiustavni, nezakoniti in ne spoštujejo temeljnih človekovih pravic, niti ne verjame, da je Sars-Cov-2 tako nevaren virus.

 

Pa smo spet tam, kjer se lomijo kopja na otrocih. Naloga županje je, da obvlada virus v svoji občini, ne pa da sesuva zaščitne ukrepe! To sva jo v posebnem pismu zaprosila tudi z ministrom za zdravje in pridružila sta se še poveljnik Civilne zaščite ter predsednica Rdečega križa Slovenije. Če pogledamo podatke o cepljenju v tej občini, ne bomo zadovoljni, ker je precepljenih z enim odmerkom le 52 % vseh prebivalcev, z vsemi odmerki 47,8 %. Daleč od ustrezne precepljenosti, ki bi ustrezno zaščitila prebivalce Semiča.

 

Kje ste, gospa županja, da bi pomagali pri cepljenju?!

 

Čeprav se je pričakovalo v ponedeljek zjutraj veliko protestnikov pred slovenskimi šolami, temu ni bilo tako. Le sem ter tja je imela katera od šol težave s peščico staršev, ki so bili proti novemu sistemu testiranja. Redke otroke, ki niso imeli podpisanega dokumenta, s katerim starši dovoljujejo testiranje v šoli, so ravnatelji preprosto predali staršem nazaj in jih poslali domov. Na televiziji smo slišali posamezne starše, ki očitno še ne razumejo ali pa nočejo razumeti resnosti trenutka, v katerem smo, kako so grobo komunicirali z ravnatelji, ki so ostali mirni. 

 

Pred eno od šol se je zjutraj pripeljal oče, ki je ob prihodu prižgal motorno žago in tako grozil učiteljem. Seveda ga je ravnatelj najprej umiril potem pa prijavil policiji. Na spletu je povabilo k zastopanju učiteljev objavil tudi advokat Blaž Kovačič Mlinar, ki je vsem učiteljem obljubil pro bono pravno pomoč, če jih bodo starši kazensko ovadili. Priporočil je vsem učiteljem, da grožnje prijavijo policiji, opozoril je tudi starše, da so lažne ovadbe tudi kaznive.  

 

Zvečer smo lahko na televiziji poslušali, da se je velika večina staršev odločila za samotestiranje v šolah. Težave je delala le manjšina, zaradi katere so bili sklicani številni sestanki, zaradi katerih je bila ministrica ocenjena kot nesposobna, stroka diskreditirana in otroci po nepotrebnem travmatizirani s strani svojih lastnih staršev. 

 

In potem so prišli naslednji dnevi, ko se je šolski prostor popolnoma umiril, ministrica pa je povedala, da so samo v ponedeljek odkrili več kot 300 okuženih otrok, jih osamili in poslali domov v osamitev in izpeljali vse potrebne karantene. Vidite, teh tristo otrok je ključni dokaz, da je bil ukrep nujen. Zakaj jih nismo imeli toliko pozitivnih na PCR test, ko so starši svoje otroke samotestirali doma, si odgovorite sami. Iz odgovora bo tudi vam jasno, zakaj so se nekateri borili do zadnjega, da se njihovih otrok ne bi testiralo pod kontrolo (!).

 

Ob vsem tem se je enemu od slovenskih duhovnikov na Facebooku zapisalo tole:

 

"V Svetem pismu piše, da je Bog naš pastir, ki nas spremlja in varuje v življenju. Pridigar Janez Svetokriški je zapisal, da je najboljše zdravilo proti kugi molitev k Devici Mariji. Pa je kuga pobrala četrtino prebivalstva, korona (brez pridruženih bolezni) pa le nekaj stotink odstotka."

 

Seveda, gospod župnik, kuga je pobrala veliko več ljudi ravno zaradi tega, ker molitev verjetno ni bila dovolj za zaustavitev kuge, zdravil pa tedaj ljudje preprosto niso imeli. Presveta naivnost gospoda župnika mi je prišlo ob tem zapisu na misel. In tista misel, ki mi jo je nekoč izrekel znani moščanski župnik Pavle Uršič, da ti tudi Bog ne more pomagati, če sam tega nočeš.  

 

Prosim vse duhovnike različnih veroizpovedi, da ne uporabljajo takih nasvetov, ker so popolnoma zgrešeni tudi za boga, katerega koli že.

 

 

***

 

Evropa in z njo tudi Slovenija se znova srečujeta z novim epidemičnim valom, ki se tokrat razvija tudi v državah, kjer imajo visoko precepljenost. Delta različica je res visoko kužna in vse kaže na to, da tudi cepljeni niso popolnoma zaščiteni, tudi oni zbolevajo, a redkeje kot necepljeni, in prihajajo v bolnišnice. Boniteta cepljenih je v tem, da jih zaščiti pred okužbo, tisti, ki pa zbolijo in so cepljeni, pa veliko lažje prebolevajo obolenje; manj cepljenih torej leži v bolnišnicah in na intenzivnih oddelkih. To je zelo pomembno za vzdržnost zdravstvenega sistema in za manjše trpljenje obolelih.

 

Sosednja Avstrija je šla še korak naprej, naredila je tisto, kar pri nas kar nekaj časa in še vedno visi v zraku, pa le nismo sprejeli polnega zaprtja družbe. Avstrija se je odločila za popolno zaporo družbe za deset dni. V Avstriji lahko ljudje od ponedeljka domove zapuščajo le izjemoma, na primer za nakup nujnih potrebščin, odhod na delo in v šolo ter za rekreacijo. Odprte so le trgovine z nujnim blagom, zaprti pa gostinski obrati in hoteli ter tudi kulturne ustanove. A kot poznamo virus, bodo prav gotovo to zaprtje družbe podaljšali. Ukrep je potrdil tudi ustrezni odbor avstrijskega parlamenta, razmere se očitno zaoostrujejo v Avstriji, pa ne samo tam. Na Slovaškem in na Češkem od ponedeljka dalje velja zaprtje javnega življenja za necepljene. 

 

Na Nizozemskem, kjer imajo 69 % precepljenega prebivalstva, sprejemajo nove ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Demonstracije so silovite, policija uporablja vsa razpoložljiva sredstva, da bi umirila množice, med njimi tudi solzivec in vodni top, v Rotterdamu je v samoobrambi celo streljala. V Belgiji so nova pravila o nošenju mask in dosledno se spoštuje PCT, načrtuje se tudi obvezno cepljenje posameznih delovnih skupin, kot so npr. zdravstveni delavci.

 

 

***

 

Zima prinaša bolj zapleteno sobivanje s covidom, ki je prisoten tako rekoč povsod in ni več samo bolezen, ampak tudi pomemben družbeni fenomen, ki kroji ekonomske razmere in tudi poglablja družbena nesoglasja v posamezni državi, kontinentih in v svetu. Covid je postal veliko več kot bolezen. Zdi se, da bi ga kot bolezen še najlažje rešili, vendar zdaj, ko je vstopil tudi v medsebojna in družbena razmerja, postaja življenje pri nas in v Evropi zaradi njega vse bolj zapleteno.

 

Govorice, ki so se razširile takoj ob uveljavitvi QR, da se QR koda v Sloveniji zlorablja in da se ponarejajo tudi izvidi cepljenja, so nas presenetile. Stopili smo v stik z policijo, ki je očitno dobro delala. Našla je dva zdravnika, ki sta ponarejala uradne listine, s katerimi je bilo mogoče priti do QR kode. Vem, ni prav, da se to dogaja, a sem kljub temu zadovoljen, da se te ljudi odkrije in tudi ustrezno obravnava. Kaj pomeni ponarejeno potrdilo o cepljenju, o tem sem že govoril in povedal, kako nevarno je to za človeka, ki tako hudo zboli, da mora v bolnišnico, kjer mu ne smejo dati zdravila, ki bi ga lahko rešilo, če ne pove zdravnikom, da je goljufal.  

 

Diskreditacija stroke v družbi se nadaljuje. Medij, ki mu je baje veliko do tega da bi se rešili virusa, je javno v oddaji Studio City naslovil vse tri strokovnjake, ki so po dolgi nočni seji stopili pred kamere ob polnoči na Brdu in sporočili ljudem, kako naj se obnašajo naprej (minister Janez Poklukar, infektologinja Mateja Logar in specialist javnega zdravja Milan Krek) z "Janezovimi upognjenci". Nacionalna televizija jih je v omenjeni oddaji degradirala v Janezove upognjence. Nacionalna televizija ni kdorkoli in takšno obnašanje bi morala obravnavati tudi Ilinka Todorovski, varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev na RTV Slovenija, ki je v odgovoru zapisala, da z omenjeno programsko vsebino ni bila seznanjena:

 

"Varuh lahko ukrepa tako, da o vsebini pridobi uredniški odziv, opravi obravnavo ter o zadevi, po presoji skladnosti te vsebine s standardi, merili in načeli, napiše mnenje in priporočilo. Uredništvo Informativnega programa TV Slovenija sem na podlagi vašega vprašanja prosila za odziv in utemeljitev."

 

Na nacionalni televiziji torej lahko žalijo vsakogar, imajo očitno tako dobro podporo nekoga, da to lahko delajo.

 

 

***

 

Grožnje zdravnikom se ne ustavijo. Tudi koordinator intenzivnih postelj v Sloveniji Robert Carotta se je potožil, da dnevno dobiva grožnje in da bi rad povedal, da ne ve, kaj je ljudem, da grozijo zdravnikom; kaj je ljudem, ki bodo morda že jutri, ko bodo potrebovali pomoč, prišli v zdravstveno ustanovo, v obravnavo k temu istemu zdravniku, ki so ga pred nekaj dnevi žalili po spletnih straneh!?

 

Enkrat sem že namenil dolg prispevek, v katerem sem skušal dopovedati gospodu Marjanu Šarcu, poslancu in predsedniku stranke LMŠ, da živi v demokratični družbi, kjer veljajo pravna pravila, ki preprečujejo nepotrebne spore in da je njegovo nenehno ponavljanje, kako bo, ko bo prišel na oblast, zamenjal vse vodilne kadre, nekaj nedopustnega za demokratični sistem, v katerem živimo. Naj navedem njegovo postavljanje v reviji Ona:

 

"Že zdaj nas sprašujejo, ali bomo menjali posameznike na vodstvenih položajih. Seveda bomo. Na vseh ravneh. Naredili bomo vse, kar bomo lahko, da bomo spet ustvarili normalno državo. Ena od napak leve sredine je tudi ta, da nenehno govorimo 'joj, ne smemo biti isti'. Z molitvijo na mitraljez ne gre. Šarec je kriv, ampak puška je še kako ravna!"

 

Gospod Šarec, ponovno vas opozarjam, da greste krepko čez demokratične meje. Vaše grožnje s puško so, milo rečeno, nemogoče s strani demokratičnega politika, za katerega se imate in se kot tak tudi predstavljate javnosti. In kar je normalno za vas, morda ni normalno za koga drugega, zato tudi termin "normalno" malo bolj previdno uporabljajte. Kdor vas bo hotel voliti, bo moral krepko premisliti, kajti kar nam obljubljate, nikakor ni demokratični diskurz, ampak vse drugo, česar si ne želimo v Sloveniji. Spet vas opozarjam, da se umirite in ne grozite, koga boste vse zamenjali, saj veste, da edino, kar velja, je to, da bomo po slovenski tradiciji zamenjali vas, če ne prej pa po štirih letih mandata. Aja, pa preden grozite, bi bilo dobro, da ste vsaj izvoljeni, kajti drugače vaših groženj ne boste mogli uresničiti, kar bi bilo meni kot zdravniku in človeku, ki je proti nasilju, milo rečeno, zelo pri srcu.

 

Gospod Marjan Šarec, ne grozite samo vi, grozijo tudi druge politične stranke in prav je, da to zapišem, da ne gre v pozabo. Stranka Resni.ca si poseganje v človekove pravice predstavlja malenkost drugače kot vi, a človek vseeno ne more verjeti, da se kaj takega dogaja v Sloveniji.

 

"Ko pridemo na vlado, bomo ustvarili tajno službo za lov na kovid podgane!!! Nobena podgana nam ne bo ušla in se skrila! Po drugi svetovni vojni so enote Mosad lovile naciste po celem svetu!!! In tako bo tudi sedaj! Moč in svoboda ljudstvu", je zapisal uporabnik Telegrama v skupini stranke Resni.ca, ki si je očitno že ustvaril predstavo o načinu delovanja stranke Zorana Stevanovića po volitvah. Moram pa povedati, da me je gospod Stevanović zaprosil, če bi si lahko ogledal covid oddelek. Delam na tem, da mu ustrežemo, a ta oddelek je zaradi različnih razlogov nekaj posebnega; morda nam le uspe, da soočimo predsednika stranke Resni.ca s krutimi dejstvi, s katerimi se vsak dan srečujemo zdravstveni delavci, še posebej tisti v prvih bojnih vrstah spopada z virusom. 

 

V enem od svojih komentarjev na portalu+ sem že pisal o iniciativi zdravnikov proti cepljenju otrok in mladostnikov. Dočakali smo peticijo proti takemu obnašanju zdravnikov, ki jo je podpisala velika večina slovenskih zdravnikov, ki se z omenjenimi kolegi in kolegicami ne strinja. Jasen in odločen NE so dali kolegom, med katerimi ni epidemiologov, specialistov javnega zdravja, infektologov ali pediatrov, kar samo po sebi veliko pove o njihovem strokovnem dometu. Hkrati pa je na Zdravniško zbornico prispela tudi prijava zoper zdravnike, ki so podpisali peticijo proti cepljenju mladostnikov in otrok. Nedvomno se začenja resna diskusija na to temo tudi v zdravniških vrstah, kjer zdravniki večinsko podpirajo cepljenje mladostnikov in otrok ter odklanjajo pobudo zdravniške manjšine. 

 

V decembru 2021 dobimo tudi cepivo za otroke. Tudi otroci se bodo lahko cepili. V javnosti se ob tem odpira mnogo vprašanj, prisotnih je že veliko različnih mnenj. Medtem, ko bodo druge države cepile otroke in jih precepile ter zaščitile proti virusu, se bojim, da bomo pri nas ponovno izkoristili ta trenutek za nesmiselne medsebojne boje, v pregretem predvolilnem ozračju tudi to temo zlorabili v politične namene ter se ob tem delali nedožne, češ saj smo hoteli samo pomagati.

 

 

***

 

Teden je bil zelo naporen predvsem zaradi nas samih, ker ne znamo na kulturen način reševati nastalih problemov in se velikokrat raje poslužujemo groženj, pa četudi z motorko. Če je kdo mislil, da bo po volitvah drugače, se je zmotil, kar dokazujejo očitne grožnje političnih strank posameznikom v tej družbi, grožnje po zamenjavi vseh na vodilnih mestih. Bog nam pomagaj, ker nam tudi tako huda kriza, kot je covid kriza, ne more pomagati, da bi končali te nesmiselne boje, ki nikomur ne koristijo, izgubljamo pa veliko dragocene moči in časa, ki bi ga lahko posvetili razvoju skupnosti in države. 

 

Pa še tale zanimiv stavek, ki si ga je vredno zapomniti, preden vas - kot vedno - vabim na cepljenje. Nemški minister za zdravje je na tiskovni konferenci povedal tole: "Najverjetneje bo do konca zime, kot se včasih cinično reče, tako rekoč vsakdo v Nemčiji cepljen, prebolevnik ali mrtev."

 

Čisto za konec pa, saj veste, moj topel nasvet: Cepite se, dokler je še čas! Ne odlašajte, ko ste v covid bolnišnici, je prepozno, zelo prepozno za to, četudi si nenadoma zelo zaželite cepljenja.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
7
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.769
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.582
03/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.446
04/
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
Uredništvo
Ogledov: 1.336
05/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.452
06/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.397
07/
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
Andrej Capobianco
Ogledov: 864
08/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.056
09/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 912
10/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.839