Komentar

Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega

Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika in družba prihodnjo pomlad pred in še posebej po parlamentarnih volitvah. Ne gre toliko za špekulacije o tem, ali se v zakulisju morda že dogajajo prvi premiki v tej smeri (nekaj indicev govori temu v prid), pač pa za izjemno resno dilemo, ki se tiče zrelosti slovenske demokracije, nezdravega volilnega sistema in z njim povezanimi frustracijami večnih vladnih koalicij.

24.11.2021 23:59
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   levica   desnica   volitve   premier   Janez Janša   Janez Drnovšek   velika koalicija   Cerar   Počivalšek   SMC   DeSUS   SDS   Tanja Fajon   Janez Kocijančič   Jože Pučnik   SDSS

Fotoilustracija: portal+

V bistvu je levica tako nesposobna, da ta hip nima niti kredibilnega obraza, ki bi bil potencialni premierski kandidat! Kar je po svoje šokantno.

Tako enostavno ne bo šlo več naprej, kajti do skrajnosti polarizirana politika je postala ovira za normalen razvoj države. Gordijski vozel proporcionalnega volilnega sistema, ki državo že tri desetletja posiljuje z nestabilnimi koalicijskimi vladami, bo v neki točki treba presekati, sicer nam grozijo še dolga leta nestabilnosti, uličnih nemirov, politične in siceršnje korupcije, kar bo v končni konsekvenci povsem paraliziralo državo. Med potencialnimi, a zgolj začasnimi rešitvami, ki bi lahko pomagale prebroditi prehodno obdobje do sprejema neke normalne, z ustavo in ustavnosodnimi odločbami skladne volilne zakonodaje, je tudi ideja t.i. velike koalicije. Torej povolilni dogovor med prvo in drugo najmočnejšo stranko, da skupaj formirata vlado, v kateri imata enako število ministrskih mest, in se zavežeta za projektno uresničevanje ključnih ciljev, ki bi državi prinesli večjo politično stabilnost, zaupanje v institucije, poudarek na vladavini prava, reformi pravosodja in zagotovo tudi odločnemu boju s sistemsko korupcijo.

 

Doslej smo imeli tri priložnosti za takšen zgodovinski kompromis, ki bi po mojem pozitivno vplival tudi na kolektivno nezavedno. Prvi bi lahko takšno koalicijo sklenil že Janez Drnovšek, pa se je temu (ne)spretno izogibal in je raje sestavljal mešane koalicijske vlade z manjšimi partnericami (izjemoma s Slovensko ljudsko stranko, vendar se kohabitacija z Marjanom Podobnikom kot podpredsednikom vlade ni obnesla). Naslednja priložnost je bila leta 2014, ko sta se poleti tajno pogajali SMC in SDS. Počivalšek je bil, uganili ste, zelo za, medtem ko je bilo "trdo jedro" zelo proti, omahljivi profesor pa se je na koncu odločil za koalicijo z levimi strankami. Tretja in doslej tudi zadnja prilika pa se je ponudila lani spomladi po klavrnem koncu Šarčeve vlade, ko je SD za trenutek kolebala pred idejo, da bi vstopila v koalicijsko vlado z Janšo. A se ni izšlo, Židana pa so kmalu zatem odnesli s predsedniškega mesta.

 

Zakaj se torej pri nas tako izogibamo kompromisni rešitvi, da bi prvo- in drugouvrščena stranka na volitvah sestavili veliko koalicijo? Iz zelo preprostega razloga: ker je v politiki še vedno premalo profesionalcev, ki bi razumeli bistvo politike: da je to umetnost možnega. In eden od izvirnih grehov zadnjega poglavja tragične polarizacije slovenskega političnega in posledično tudi širšega družbenega prostora se skriva prav v amaterski strategiji strank, ki so se pred zadnjimi volitvami zaklinjale, s kom vse ne bodo sklepale povolilnih sporazumov ali koalicij. Kar je dokaz, da politika izključevanja ni nekaj, nad čemer bi imela patent zgolj SDS ali desnica, kot se glasi priljubljena mantra levice in njenih satelitov v sferi civilne družbe. Kompleks "pravice do vladanja" oziroma upravičenosti (self-entitlement) do oblasti je kvečjemu zaščitni znak levice, iz česar izvira tudi večji del njenih frustracij, ker je lani spomladi izgubila oblast. Po lastni krivdi, jasno. Razumljivo je, da sta bili srda levičarskih pravičnikov in njihovih civilnodružbenih transmisij deležni zlasti stranki, ki sta veljali za "levi" ali "levo-liberalni", pa sta se kljub vsemu spajdašili z Janšo in se 13. marca 2020 vrnili v vladno palačo.

 

Tisto, kar bi spin doktorji opredelili kot veščino politične kombinatorike - SMC in DeSUS sta namreč de facto ostala v vladi, le da sta zamenjala koalicijski partnerici -, so na levici prepoznali kot izdajo. Izdajalci je v trenutku postala edina politično korektna beseda, s katero so označevali ti dve stranki, njuna predsednika in poslance, ki so omogočili, da je JJ sploh sestavil vlado. Genealogija besede "izdajalci" ima med komunistično levico, ki v slovenski politiki sploh še ni izginila, posebno mesto; je nekaj takšnega kot rdeča cunja, s katero toreador pomaha divjemu biku, da ta dokončno izgubi pamet. Izdajalec je tradicionalna psovka levičarjev z geografskim poreklom. Uporabljajo jo že vse od leta 1941 in se ji niti po osemdesetih letih niso pripravljeni odreči. Zaradi tega so, kjer so in niti po vseh napakah aktualne vlade ljudstvu niso zmožni ponuditi (boljše) alternative. V bistvu je levica tako nesposobna, da ta hip nima niti kredibilnega obraza, ki bi bil potencialni premierski kandidat! Kar je po svoje šokantno. Si predstavljate, da bi po prihodnjih volitvah vlado ponovno vodil Marjan Š.? Šalo na stran. Kaj pa Tanja Fajon? No, ostanimo resni. Morda Luka Mesec? Dovolj bo ...

 

Hočem reči, da je nenehno kazanje s prstom na Janšo, janšiste oziroma desnico že tako ponarodelo, da se bo vsak hip izpelo. Obenem pa nam leva opozicija niti po letu in pol te "diktature" oziroma štiri mesece pred uradnim začetkom predvolilne kampanje ni sposobna pokazati obraza, s katerim namerava premagati Janšo, zmagati na volitvah in (ponovno) prevzeti oblast. Morda čakajo na 1. april? Sarkazem na stran, dejstvo je, da se še kako pozna praznina, ki je ostala za Janezom Kocijančičem, ki je za razliko od Milana Kučana vedno videl dlje od konice svojega nosu.

 

Če bi "strici iz ozadja", med katerimi je imel Kocka seveda posebno mesto, lahko vplivali na socialne demokrate, ki so edina stabilna in etablirana stranka na levici, potem bi se do začetka predvolilne kampanje zgodilo dvoje: Tanji Fajon bi se prijazno zahvalili za njene usluge in jo pospremili nazaj v Evropski parlament, kjer naj še najprej opravlja imenitno delo za to državo, zlasti pri projektu širitve Unije na Zahodni Balkan. Morda bi bila zrela celo za komisarko?! Z novim predsednikom ali predsednico bi SD lahko ponovno pokazala, da ni le Levica v kravatah, ampak resna socialdemokratska stranka, pripravljena za veliko koalicijo s "črnimi".

 

Do volitev se utegne razklanost v družbi, ki jo marljivo generira polarizirana politična elita, le še povečevati. Kar nikomur ne koristi. Ideja o koaliciji med SDS in SD sicer ni od včeraj, konec koncev je v začetku devetdesetih Jože Pučnik sanjal celo o poenotenju socialdemokracije na Slovenskem, kar bi pomenilo združitev tedanje Združene liste socialnih demokratov ter Socialdemokratske stranke Slovenije. Idealist, kakršen je ostal do konca, je Pučnik spregledal, da nad njegovo zamislijo niso vsi preveč navdušeni. Kar pa ne pomeni, da ne bi mogli sprejeti nekoliko modificirane ideje o povolilni koaliciji, s katero bi za štiri leta vsaj nekoliko umirili polarizacijo, predvsem pa bi se zaradi stabilne večine v parlamentu in odsotnosti malih, egoističnih izsiljevalskih strank, ki jih moramo prenašati zadnjih trideset let, lahko končno lotili vseh tistih sistemskih sprememb, o katerih smo doslej lahko razpravljali le na akademski ravni.

 

Tudi o volitvah predsednika republike in njegovem ustavnem položaju.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
15
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
13
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja
8
13.11.2021 19:00
Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pet minut pred Bergamom bi celo Butalci ugotovili, da je vrag odnesel šalo, Slovenci pa niso ...
20
10.11.2021 22:35
Da so za petek, 12. novembra, napovedani protesti sredi Ljubljane, me pravzaprav ne šokira več. V karikaturi države, katere del ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vse ribe Boža Dimnika ali avtobiografija legende med lobisti
16
09.11.2021 21:00
Oni dan sem šla mimo knjigarne na Miklošičevi ulici in skozi izložbo zagledala knjigo slavnega lobista Boža Dimnika. Sam menda ... Več.
Piše: Ana Jud
Ukrepi, ki jih je v petek sprejela vlada, so dejansko zadnji pred popolnim zaprtjem države!
20
08.11.2021 18:00
Ta teden smo zdravniki jasno povedali, da smo na meji. Da smo na meji števila okuženih, zasedenosti bolniških postelj in ... Več.
Piše: Milan Krek
Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in - neomejeno diktaturo!
12
06.11.2021 23:19
Istega leta, ko je na Kranjskem umrl pesnik Prešeren, so v Peterburgu odvzeli prostost socialistu, idealistu Fjodorju ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: "Čudežnih" 130 novih postelj na intenzivni negi je Janševa ruska ruleta, ki si jo noben odgovoren politik ne bi smel privoščiti
23
05.11.2021 22:59
Presenetljivo se zdi, da se vlada na maratonski seji, ki dokazuje, kako zelo razdeljeni so ministri in ministrice, ni odločila ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 1.917
02/
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
Ivan Simič
Ogledov: 1.698
03/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.509
04/
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
Miha Burger
Ogledov: 1.588
05/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.306
06/
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
Lucija Mulej
Ogledov: 1.027
07/
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
Lucija Mulej
Ogledov: 1.452
08/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 768
09/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 767
10/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 558