Komentar

Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega

Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika in družba prihodnjo pomlad pred in še posebej po parlamentarnih volitvah. Ne gre toliko za špekulacije o tem, ali se v zakulisju morda že dogajajo prvi premiki v tej smeri (nekaj indicev govori temu v prid), pač pa za izjemno resno dilemo, ki se tiče zrelosti slovenske demokracije, nezdravega volilnega sistema in z njim povezanimi frustracijami večnih vladnih koalicij.

24.11.2021 23:59
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   levica   desnica   volitve   premier   Janez Janša   Janez Drnovšek   velika koalicija   Cerar   Počivalšek   SMC   DeSUS   SDS   Tanja Fajon   Janez Kocijančič   Jože Pučnik   SDSS

Fotoilustracija: portal+

V bistvu je levica tako nesposobna, da ta hip nima niti kredibilnega obraza, ki bi bil potencialni premierski kandidat! Kar je po svoje šokantno.

Tako enostavno ne bo šlo več naprej, kajti do skrajnosti polarizirana politika je postala ovira za normalen razvoj države. Gordijski vozel proporcionalnega volilnega sistema, ki državo že tri desetletja posiljuje z nestabilnimi koalicijskimi vladami, bo v neki točki treba presekati, sicer nam grozijo še dolga leta nestabilnosti, uličnih nemirov, politične in siceršnje korupcije, kar bo v končni konsekvenci povsem paraliziralo državo. Med potencialnimi, a zgolj začasnimi rešitvami, ki bi lahko pomagale prebroditi prehodno obdobje do sprejema neke normalne, z ustavo in ustavnosodnimi odločbami skladne volilne zakonodaje, je tudi ideja t.i. velike koalicije. Torej povolilni dogovor med prvo in drugo najmočnejšo stranko, da skupaj formirata vlado, v kateri imata enako število ministrskih mest, in se zavežeta za projektno uresničevanje ključnih ciljev, ki bi državi prinesli večjo politično stabilnost, zaupanje v institucije, poudarek na vladavini prava, reformi pravosodja in zagotovo tudi odločnemu boju s sistemsko korupcijo.

 

Doslej smo imeli tri priložnosti za takšen zgodovinski kompromis, ki bi po mojem pozitivno vplival tudi na kolektivno nezavedno. Prvi bi lahko takšno koalicijo sklenil že Janez Drnovšek, pa se je temu (ne)spretno izogibal in je raje sestavljal mešane koalicijske vlade z manjšimi partnericami (izjemoma s Slovensko ljudsko stranko, vendar se kohabitacija z Marjanom Podobnikom kot podpredsednikom vlade ni obnesla). Naslednja priložnost je bila leta 2014, ko sta se poleti tajno pogajali SMC in SDS. Počivalšek je bil, uganili ste, zelo za, medtem ko je bilo "trdo jedro" zelo proti, omahljivi profesor pa se je na koncu odločil za koalicijo z levimi strankami. Tretja in doslej tudi zadnja prilika pa se je ponudila lani spomladi po klavrnem koncu Šarčeve vlade, ko je SD za trenutek kolebala pred idejo, da bi vstopila v koalicijsko vlado z Janšo. A se ni izšlo, Židana pa so kmalu zatem odnesli s predsedniškega mesta.

 

Zakaj se torej pri nas tako izogibamo kompromisni rešitvi, da bi prvo- in drugouvrščena stranka na volitvah sestavili veliko koalicijo? Iz zelo preprostega razloga: ker je v politiki še vedno premalo profesionalcev, ki bi razumeli bistvo politike: da je to umetnost možnega. In eden od izvirnih grehov zadnjega poglavja tragične polarizacije slovenskega političnega in posledično tudi širšega družbenega prostora se skriva prav v amaterski strategiji strank, ki so se pred zadnjimi volitvami zaklinjale, s kom vse ne bodo sklepale povolilnih sporazumov ali koalicij. Kar je dokaz, da politika izključevanja ni nekaj, nad čemer bi imela patent zgolj SDS ali desnica, kot se glasi priljubljena mantra levice in njenih satelitov v sferi civilne družbe. Kompleks "pravice do vladanja" oziroma upravičenosti (self-entitlement) do oblasti je kvečjemu zaščitni znak levice, iz česar izvira tudi večji del njenih frustracij, ker je lani spomladi izgubila oblast. Po lastni krivdi, jasno. Razumljivo je, da sta bili srda levičarskih pravičnikov in njihovih civilnodružbenih transmisij deležni zlasti stranki, ki sta veljali za "levi" ali "levo-liberalni", pa sta se kljub vsemu spajdašili z Janšo in se 13. marca 2020 vrnili v vladno palačo.

 

Tisto, kar bi spin doktorji opredelili kot veščino politične kombinatorike - SMC in DeSUS sta namreč de facto ostala v vladi, le da sta zamenjala koalicijski partnerici -, so na levici prepoznali kot izdajo. Izdajalci je v trenutku postala edina politično korektna beseda, s katero so označevali ti dve stranki, njuna predsednika in poslance, ki so omogočili, da je JJ sploh sestavil vlado. Genealogija besede "izdajalci" ima med komunistično levico, ki v slovenski politiki sploh še ni izginila, posebno mesto; je nekaj takšnega kot rdeča cunja, s katero toreador pomaha divjemu biku, da ta dokončno izgubi pamet. Izdajalec je tradicionalna psovka levičarjev z geografskim poreklom. Uporabljajo jo že vse od leta 1941 in se ji niti po osemdesetih letih niso pripravljeni odreči. Zaradi tega so, kjer so in niti po vseh napakah aktualne vlade ljudstvu niso zmožni ponuditi (boljše) alternative. V bistvu je levica tako nesposobna, da ta hip nima niti kredibilnega obraza, ki bi bil potencialni premierski kandidat! Kar je po svoje šokantno. Si predstavljate, da bi po prihodnjih volitvah vlado ponovno vodil Marjan Š.? Šalo na stran. Kaj pa Tanja Fajon? No, ostanimo resni. Morda Luka Mesec? Dovolj bo ...

 

Hočem reči, da je nenehno kazanje s prstom na Janšo, janšiste oziroma desnico že tako ponarodelo, da se bo vsak hip izpelo. Obenem pa nam leva opozicija niti po letu in pol te "diktature" oziroma štiri mesece pred uradnim začetkom predvolilne kampanje ni sposobna pokazati obraza, s katerim namerava premagati Janšo, zmagati na volitvah in (ponovno) prevzeti oblast. Morda čakajo na 1. april? Sarkazem na stran, dejstvo je, da se še kako pozna praznina, ki je ostala za Janezom Kocijančičem, ki je za razliko od Milana Kučana vedno videl dlje od konice svojega nosu.

 

Če bi "strici iz ozadja", med katerimi je imel Kocka seveda posebno mesto, lahko vplivali na socialne demokrate, ki so edina stabilna in etablirana stranka na levici, potem bi se do začetka predvolilne kampanje zgodilo dvoje: Tanji Fajon bi se prijazno zahvalili za njene usluge in jo pospremili nazaj v Evropski parlament, kjer naj še najprej opravlja imenitno delo za to državo, zlasti pri projektu širitve Unije na Zahodni Balkan. Morda bi bila zrela celo za komisarko?! Z novim predsednikom ali predsednico bi SD lahko ponovno pokazala, da ni le Levica v kravatah, ampak resna socialdemokratska stranka, pripravljena za veliko koalicijo s "črnimi".

 

Do volitev se utegne razklanost v družbi, ki jo marljivo generira polarizirana politična elita, le še povečevati. Kar nikomur ne koristi. Ideja o koaliciji med SDS in SD sicer ni od včeraj, konec koncev je v začetku devetdesetih Jože Pučnik sanjal celo o poenotenju socialdemokracije na Slovenskem, kar bi pomenilo združitev tedanje Združene liste socialnih demokratov ter Socialdemokratske stranke Slovenije. Idealist, kakršen je ostal do konca, je Pučnik spregledal, da nad njegovo zamislijo niso vsi preveč navdušeni. Kar pa ne pomeni, da ne bi mogli sprejeti nekoliko modificirane ideje o povolilni koaliciji, s katero bi za štiri leta vsaj nekoliko umirili polarizacijo, predvsem pa bi se zaradi stabilne večine v parlamentu in odsotnosti malih, egoističnih izsiljevalskih strank, ki jih moramo prenašati zadnjih trideset let, lahko končno lotili vseh tistih sistemskih sprememb, o katerih smo doslej lahko razpravljali le na akademski ravni.

 

Tudi o volitvah predsednika republike in njegovem ustavnem položaju.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
15
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
16
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
Brez cenzure: Kako se lahko profesionalec v novinarskem delu spusti tako nizko, da obravnava ljudi na popolnoma nečloveški, neprimeren način?
7
21.08.2022 06:00
Čakal sem na tisto, kar se je končno zgodilo pred dnevi: novinarji iz Necenzurirano so začeli prestopati v službe vladnih ... Več.
Piše: Milan Krek
Levica želi indoktrinirati mlade v šoli s kolektivističnimi idejami in zmanjšati vpliv staršev in starih staršev
19
18.08.2022 21:00
V družbi že dolga leta poteka protidružinski trend, ki ga spodbuja levica, celoten prenos odgovornosti generacij z ene na drugo ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj mislim, da bi bila odpoved koncerta Anne Netrebko v Ljubljani velika neumnost
16
17.08.2022 22:10
Ukrajinska skupnost v Sloveniji nasprotuje koncertu ruske operne zvezdnice Anne Netrebko, ki naj bi prihodnji teden, 26. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Evropa na razpotju: Zgodovinski izzivi in napačne rešitve
14
16.08.2022 22:10
Vojna v Ukrajini je razgalila resnico o Rusiji. Kdor ni želel opaziti, da se Putinova država nagiba k imperializmu, se mora ... Več.
Piše: Mateusz Morawiecki
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.747
02/
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
Milan Krek
Ogledov: 1.232
03/
Sodnik za v Guinnessovo knjigo: Marko Ilešič niti po 18 letih nima dovolj Luksemburga in ponovno kandidira za sodnika!
Uredništvo
Ogledov: 1.378
04/
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
Andrej Drapal
Ogledov: 1.231
05/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.022
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 866
07/
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
Milan Krek
Ogledov: 1.985
08/
Nova vlada, stari problemi? Prioritete mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije, Zahodni Balkan in projekt COBISS.Net
Tomaž Seljak
Ogledov: 909
09/
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
Andraž Šest
Ogledov: 524
10/
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
Ivan Simič
Ogledov: 2.130