Komentar

Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih

Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto delitev na arhaično levo in desno. Iščejo se t.i. novi obrazi, ustanavljajo novi sateliti obstoječih borcev levice in desnice, ki naj bi enim ali drugim omogočili vladanje, bolje rečeno plenjenje v naslednjem mandatu. Še bolj izrazita je praznost, ideološkost, porumenelost obstoječih elit in z njimi povezanih medijev. Nikogar ne zanimajo programi, predlogi, rešitve … Pomembno je samo, ali si za ali proti. Če vztrajaš pri neodvisnosti, strokovnosti, nisi zanimiv, si medijsko izločen.

25.11.2021 22:00
Piše: Bojan Dobovšek
Ključne besede:   Bojan Dobovšek   alternativa   volitve   Državni zbor   vlada   ideologija   korupcija

"Občutek je, da mnogim ustreza konstantno izredno stanje, kjer dialog o resničnih problemih ni mogoč."

 

Prav žalostno je opazovati, kako so trenutne stranke v Državnem zboru pripravljene žrtvovati javno dobro, ugled Slovenije za ohranitev položaja pri koritu oziroma za vrnitev na oblast (beri: ponovni priklop na tokove javnega denarja). Še bolj zanimivo je "izumljanje" novih obrazov in političnih satelitov, ki se jih ustvarja, potencira prek očitno prirejenih, navijaških anket javnega mnenja. Prav smešno je tudi, da t. i. neodvisne alternative, ki naj bi "povezovale Slovenijo", ustanavljajo kar člani vlade, ministri in državni sekretarji.

 

Bistvo je, da demokratična, neodvisna alternativa obstaja, kljub usmerjenem poročanju glavnih medijev, ki nas prepričujejo, da obstajata samo dve opciji. Ni pomembno, da vsi mislimo povsem enako, pomembno je, da se strinjamo, da lahko državo, mesta, vasi upravljamo boljše, brez korupcije, ki razjeda temelje države. V Sloveniji ni vse narobe, dejstvo pa je, da se da narediti veliko več z enakimi sredstvi, odgovornejšim upravljanjem. Vladajoči z leve in desne so zadnjih deset in več let izgubili kompas, občutek za javno dobro, za ljudi. Njihovo delovanje je postalo izumetničen boj za oblast, ki nima veze z realnimi problemi. Zašli so v labirint neracionalnega, osebnega in političnega obračunavanja, kadrujejo brez strokovnih referenc, dobesedno plenijo po državnem premoženju na škodo kakovosti življenja državljanov.

 

 

Edina prava ideologija je dobrobit ljudi

 

Več kot očitno je, da nas hočejo spet "posiliti" z nekim opredeljevanjem, ki zamegljuje realne probleme te družbe. Upamo, pričakujemo, da bodo na prihajajočih volitvah glavni mediji poskrbeli za vsaj minimalno enakopravnost vseh, ki se bodo za volitve kvalificirali v demokratičnih postopkih. Dobra država je učinkovita država, kjer (je) vlada ekipa, ki dela v dobro ljudi; ki skrbi, da ljudje dobijo zdravstveno pomoč, ko jo potrebujejo, da imajo mladi dostop do služb, stanovanj, da socialno pomoč dobijo resnično pomoči potrebni, da imamo v javnih financah red in preglednost, da smo enakopravni pred zakonom, da imamo sodobne ceste, železnice … Nenazadnje, da sta zagotovljena varnost, čisto okolje, da vlagamo v trajnostne projekte, ki bodo ohranili kakovostne pogoje življenja za naslednje rodove.

 

Zelo pomembna je odprava korupcije na vseh ravneh, v občinah, na ministrstvih, agencijah, uradih. Na leto zaradi korupcije izgubimo skoraj 4 milijarde evrov. To je toliko, kot je vlada v dveh letih porabila za ukrepe blaženja epidemije! Uradov, agencij in ministrstev je preveč. Potrebujemo operativno vlado, ekipo največ desetih ministrov, ki bodo skrbeli za kakovost življenja vseh ne glede na politično, versko ali drugo pripadnost.

 

 

"Občutek je, da mnogim ustreza konstantno izredno stanje, kjer dialog o resničnih problemih ni mogoč."

 

Končati moramo s politiko ustvarjanja konstantnega izrednega stanja! Položaj okoli epidemije je zapleten, veliko je bilo napak vlade, slabe komunikacije, političnega navijaštva medijev, zavajanja trenutne opozicije, tudi realnih neznank, ki jih stroka ni znala ustrezno predstaviti. Namesto streznitve, resnega razmisleka, trenutna politika potencira napake, delitve, ki ne dvigujejo zaupanja. Občutek je, da mnogim ustreza konstantno izredno stanje, kjer dialog o resničnih problemih ni mogoč.

 

Morali bi se pogovarjati o staranju družbe, nevzdržnih razmerah v domovih za ostarele, razpadajočem zdravstvu, čakalnih vrstah, korupciji, socialnem sistemu, kjer pomoč ne doseže pomoči potrebnih, stanovanjski problematiki mladih, o odlivu možganov, prehodu v zeleno gospodarstvo … Trenutna struktura v parlamentu pa zamegljuje probleme z ideologijo in osebnimi interesi. Temu moramo reči dovolj, gledati moramo naprej. Tudi tiha večina, ki že desetletje in več ne hodi na volitve, mora spoznati, da vsak glas šteje.

 

V teh zapletenih razmerah, ob novih izzivih še toliko bolj.

 

Prof. dr. Bojan Dobovšek je nekdanji poslanec Državnega zbora in predsednik stranke Dobra država.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
0
31.01.2023 23:59
Po novem imamo Strateški svet, ki ga vodi predsednik vlade. Imamo lastne strokovnjake, zato nam res ni treba kopirati tujih ... Več.
Piše: Milan Krek
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
6
31.01.2023 11:10
No pa smo poleg vseh dnevnih dogodivščin, političnih, modnih, protokolarnih, muzejskih peripetij v naši deželici dobili še pravo ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.550
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.741
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.701
04/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.840
05/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.558
06/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.164
07/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.070
08/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 718
09/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.850
10/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 461