Komentar

Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih

Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto delitev na arhaično levo in desno. Iščejo se t.i. novi obrazi, ustanavljajo novi sateliti obstoječih borcev levice in desnice, ki naj bi enim ali drugim omogočili vladanje, bolje rečeno plenjenje v naslednjem mandatu. Še bolj izrazita je praznost, ideološkost, porumenelost obstoječih elit in z njimi povezanih medijev. Nikogar ne zanimajo programi, predlogi, rešitve … Pomembno je samo, ali si za ali proti. Če vztrajaš pri neodvisnosti, strokovnosti, nisi zanimiv, si medijsko izločen.

25.11.2021 22:00
Piše: Bojan Dobovšek
Ključne besede:   Bojan Dobovšek   alternativa   volitve   Državni zbor   vlada   ideologija   korupcija

"Občutek je, da mnogim ustreza konstantno izredno stanje, kjer dialog o resničnih problemih ni mogoč."

 

Prav žalostno je opazovati, kako so trenutne stranke v Državnem zboru pripravljene žrtvovati javno dobro, ugled Slovenije za ohranitev položaja pri koritu oziroma za vrnitev na oblast (beri: ponovni priklop na tokove javnega denarja). Še bolj zanimivo je "izumljanje" novih obrazov in političnih satelitov, ki se jih ustvarja, potencira prek očitno prirejenih, navijaških anket javnega mnenja. Prav smešno je tudi, da t. i. neodvisne alternative, ki naj bi "povezovale Slovenijo", ustanavljajo kar člani vlade, ministri in državni sekretarji.

 

Bistvo je, da demokratična, neodvisna alternativa obstaja, kljub usmerjenem poročanju glavnih medijev, ki nas prepričujejo, da obstajata samo dve opciji. Ni pomembno, da vsi mislimo povsem enako, pomembno je, da se strinjamo, da lahko državo, mesta, vasi upravljamo boljše, brez korupcije, ki razjeda temelje države. V Sloveniji ni vse narobe, dejstvo pa je, da se da narediti veliko več z enakimi sredstvi, odgovornejšim upravljanjem. Vladajoči z leve in desne so zadnjih deset in več let izgubili kompas, občutek za javno dobro, za ljudi. Njihovo delovanje je postalo izumetničen boj za oblast, ki nima veze z realnimi problemi. Zašli so v labirint neracionalnega, osebnega in političnega obračunavanja, kadrujejo brez strokovnih referenc, dobesedno plenijo po državnem premoženju na škodo kakovosti življenja državljanov.

 

 

Edina prava ideologija je dobrobit ljudi

 

Več kot očitno je, da nas hočejo spet "posiliti" z nekim opredeljevanjem, ki zamegljuje realne probleme te družbe. Upamo, pričakujemo, da bodo na prihajajočih volitvah glavni mediji poskrbeli za vsaj minimalno enakopravnost vseh, ki se bodo za volitve kvalificirali v demokratičnih postopkih. Dobra država je učinkovita država, kjer (je) vlada ekipa, ki dela v dobro ljudi; ki skrbi, da ljudje dobijo zdravstveno pomoč, ko jo potrebujejo, da imajo mladi dostop do služb, stanovanj, da socialno pomoč dobijo resnično pomoči potrebni, da imamo v javnih financah red in preglednost, da smo enakopravni pred zakonom, da imamo sodobne ceste, železnice … Nenazadnje, da sta zagotovljena varnost, čisto okolje, da vlagamo v trajnostne projekte, ki bodo ohranili kakovostne pogoje življenja za naslednje rodove.

 

Zelo pomembna je odprava korupcije na vseh ravneh, v občinah, na ministrstvih, agencijah, uradih. Na leto zaradi korupcije izgubimo skoraj 4 milijarde evrov. To je toliko, kot je vlada v dveh letih porabila za ukrepe blaženja epidemije! Uradov, agencij in ministrstev je preveč. Potrebujemo operativno vlado, ekipo največ desetih ministrov, ki bodo skrbeli za kakovost življenja vseh ne glede na politično, versko ali drugo pripadnost.

 

 

"Občutek je, da mnogim ustreza konstantno izredno stanje, kjer dialog o resničnih problemih ni mogoč."

 

Končati moramo s politiko ustvarjanja konstantnega izrednega stanja! Položaj okoli epidemije je zapleten, veliko je bilo napak vlade, slabe komunikacije, političnega navijaštva medijev, zavajanja trenutne opozicije, tudi realnih neznank, ki jih stroka ni znala ustrezno predstaviti. Namesto streznitve, resnega razmisleka, trenutna politika potencira napake, delitve, ki ne dvigujejo zaupanja. Občutek je, da mnogim ustreza konstantno izredno stanje, kjer dialog o resničnih problemih ni mogoč.

 

Morali bi se pogovarjati o staranju družbe, nevzdržnih razmerah v domovih za ostarele, razpadajočem zdravstvu, čakalnih vrstah, korupciji, socialnem sistemu, kjer pomoč ne doseže pomoči potrebnih, stanovanjski problematiki mladih, o odlivu možganov, prehodu v zeleno gospodarstvo … Trenutna struktura v parlamentu pa zamegljuje probleme z ideologijo in osebnimi interesi. Temu moramo reči dovolj, gledati moramo naprej. Tudi tiha večina, ki že desetletje in več ne hodi na volitve, mora spoznati, da vsak glas šteje.

 

V teh zapletenih razmerah, ob novih izzivih še toliko bolj.

 

Prof. dr. Bojan Dobovšek je nekdanji poslanec Državnega zbora in predsednik stranke Dobra država.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
10
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.209
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.434
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.805
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.549
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.470
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.166
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.371
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.112
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.208
10/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 384