Komentar

Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna

Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo zakona, ki so ga sami sprejeli 11.11.1994, vas sprašuje anarhist? Ker so bili in so še vedno krizni časi? Na načelni ravni se vsi strinjamo, da Republika potrebuje NUK II, če ne še bolj - Digitalno nacionalno knjižnico (DNK). Prepričan sem, da Republika potrebuje obe knjižnici, NUK II in DNK v eni stavbi, v neposredni bližini Plečnikovega NUK-a. To je več kot racionalna zahteva v teh iracionalnih časih.

27.11.2021 21:30
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   NUK   Narodna in univerzitetna knjižnica   Plečnik   NUK II   Digitalna nacionalna knjižnica   DNK   Drama   SNG

Foto: NUK

V času helikopterskega kapitala in zaukazane digitalizacije Evrope ne zgraditi NUK II v skladu z logiko DNK je zločin proti Evropi, proti lastnemu ljudstvu in svetu!

Do današnjega dne sem imel napačno predstavo o tem, da tradicionalisti s svojim vedenjem podpirajo narodovo kulturo in njene nacionalne institucije. Živel sem v veliki zmoti. Ne podpirajo jih. Še vedno pa sem prepričan, da onemogočajo novemu, da se realizira v vsej svoji ljubezni do neponovljivega.

 

Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo zakona, ki so ga sami sprejeli 11.11.1994, vas sprašuje anarhist? Ker so bili in so še vedno krizni časi? Na načelni ravni se vsi strinjamo, da Republika potrebuje NUK II, če ne še bolj - Digitalno nacionalno knjižnico (DNK). Prepričan sem, da Republika potrebuje obe knjižnici, NUK II in DNK v eni stavbi, v neposredni bližini Plečnikovega NUK-a.

 

To je več kot racionalna zahteva v teh iracionalnih časih.

 

V zadnjih letih nisem videl nobenih smiselnih premikov v smeri gradnje NUK II, kaj šele v smeri DNK. Gradnja je nujna takoj, zdaj! Pa čeprav z ukazom; načrti so narejeni, lokacija je določena in urejena. Nihče pa ne stori nič, da se to dejansko zgodi. V resnici imamo takšno stanje že petinštirideset let.

 

Zdaj pa je tega dovolj!

 

Ali smo kot narod zgubili smisel našega obstoja? Kontradikcija - vsi smo za gradnjo, ta pa nikakor ne steče - postane vidna takrat, ko nastopi kriza smisla, ko odločevalci prenehajo zastopati javno dobro in začenjo slediti osebnim interesom. Recimo, ko pretkani mračnjaki, kupijo bojno opremo za "osvobodilne" misje v tujini, uporabljajo pa jo za nasilje nad svojimi podložniki. Zakaj? Da obranijo svoje kapitalsko-fevdalne interese. Le kam so izginili svobodni državljani? Kdo koga tukaj zastopa?

 

Ne pozabimo, da so NUK, NUK II in DNK kardinalni nevroni v mreži javnega interesa. Ne le v naši Republiki, pomembni so za ves planet. Poleg NUK II z množico knjižnih fundusov nujno potrebujemo tudi Digitalno nacionalno knjižnico (DNK). 

 

 

Rad se ponavljam, prvič

 

Leta 1976 se je prvič pojavila močna potreba po gradnji nove knjižnice, danes pa je to že jasno izražena nuja. Nov moment pa je potreba po digitalizaciji knjižnici. Digitalnost pomeni nov način generiranja človeške vednosti in njenega pospeševanja. Združene digitalne knjižnice bodo postale kognitivni aparat civilizacije. Že danes je jasno, da bosta univerzitetna in nacionalna knjižnica v celoti spremenili svoj vsebinski tloris. 

 

V času helikopterskega kapitala in zaukazane digitalizacije Evrope ne zgraditi NUK II v skladu z logiko DNK je zločin proti Evropi, proti lastnemu ljudstvu in svetu! Ne smemo dovoliti, da tisoče prestreljenih migrantov na mejah Evrope postane izgovor za to, da ima prednost morilsko orožje pred kulturnimi institucijami. Naj mi migranti te primerjave ne zamerijo. To, kar gledamo v Republiki, je delo militarizirane hunte, ki brani nakradeni kapital, ne pa visokomodernistična humanistična skupnost, kar naj bi bila Evropa. Ne morem verjeti, kakšna stratifikacija se je izoblikovala v zadnjih mesecih.

 

Knjiga tedna: berite Nikolaja Berđajeva, knjigo z naslovom O človekovem suženjstu in svobodi

 

Ne znate si predstavljati, kakšne fantastične knjige in rokopisni dokumenti so shranjeni v NUK-u. Sam sem jih videl s svojimi očmi, recimo Brumnove grafike za poezijo Kosovelovih Integralov. V različnih časih nas različni dokumenti na različne načine odrešujejo. Dejstvo je, da ob iracionalnem zadolževanju Republike za potrebe ogabne militarizacije razumništvo (desničarji) in inteligenca (levičarji) ne zmorejo prisiliti odločevalcev, da začnejo pojutrišnjem graditi NUK II in DNK. Kakorkoli: z odlokom, z ukazom, z zakonom. Saj to lahko storijo, če želijo.  

 

Militantov ne zanima logika razvoja materinega jezika, saj se ta tako ali tako sam od sebe razvija. Z božjo pomočjo. Že dolgo ni več tako, kot je bilo v XIX. stoletju. Po njihovem ima oborožena obramba prednost pred jezikom. Sploh pred divjimi hordami migrantov, ki naj bi uničevale naš jezik. Zato potrebujejo logistiko in resurse proti njim: orožje, prepreke in izvrstno izurjene suroveže, takoj zdaj. Ne moreš verjeti.

 

Zgradimo NUK II in DNK takoj zdaj z odlokom! Ne čez leto ali dve! 

 

Odločevalce preveva pretvarjanje, ne znajo skriti, da so sovražno nastrojeni do vseh svojih kritikov na vseh ravneh. Sprenevedajo se, da si želijo gradnje NUK II in DNK. Naj ob tem imenujem še Slovensko narodno gledališče (SNG). Ljube konzervativne duše, ali niste videle v medijih, kako je voda drla po stopnicah Drame, bilo je kot na kaskadah Soče? Kaj še hočete?

 

Zgraditi NUK II in DNK zdaj je racionalna zahteva. Novoveške knjižnice že danes močno vplivajo na spremembo sveta. Med nami je že zdavnaj prisotna digitalna sprememba! Rad bi vas še enkrat opozoril, da imajo univerzitetne knjižnice drugačne naloge od sorodnih organizacijskih struktur, kot so recimo splošne knjižnice. Še bolj so vpete v univerzitetno in digitalno okolje.

 

 

Rad se ponavljam, drugič

 

Digitalne knjižnice je potrebno načrtovati, ne pa le zbirati in ohranjati knjižnični fond. V tem trenutku je prisotno neravnovesje. Elektronski viri, podatkovne baze v različnih formatih naraščajo z neverjetno hitrostjo. Trenutni upravljalec Nacionalne in univerzitetne knjižnice ne naredi nič za pričetek gradnje. Izvaja le podpovprečno kvaliteten piar. Tega smo se nagledali. Vsi upravljalci tega sveta si krtačijo duše s piarjem.

 

 

Rad se ponavljam, tretjič

 

Nujno je ohranjati ravnovesje med analognim in digitalnim, kot je nujno potrebno obdobje preverjanja, raziskovanja med obojim. S podaljševanjem agonije ne-gradnje in s piar triki bomo samo poglabljali razkorak med zadnjo arhitekturno zasnovo in funkcionalnimi nujnostmi. Naj zaključim moje današnje besedilo z besedami dr. Ota Lutharja, direktorja ZRC SAZU: Podarimo si NUK II! 

 

Dodajam: Takoj z odlokom in nikakor ne brez DNK. 

 

Zahtevam samo tisto, kar si vsi želimo. Gradnja (duha) je osnova vsake nove stvarnosti. Odkritje duha se velikokrat zgodi ravno v knjižnici. Knjižnica je ena redkih nacionalnih institucij, ki nam omogoča preboj v univerzum.

 

Telo prodira v prostor jezika, je bilo nekje zapisano pred leti. Kako vidim to poved? Tako, da imam člansko izkaznico in z njo vstopam v čitalnico NUK-a. Da! To je edino članstvo, na katerega sem ponosen. Ravno elektronska pošta me je te dni opozorila, da se mi bo kmalu izteklo. Istočasno pa mi je sprožila današnji komentar. V ponedeljek ga grem podaljšati. NUK je upoštevanja vredna institucija.

 

V izteku tri vprašanja za Ministrstvi moči in sile:

 

Prvo vprašanje: Zakaj je v piar dokumentu, tristranski pogodbi, napisano, da se bo gradnja začela v naslednjem letu ali dveh? Zakaj spet ta relativizem?

 

Drugo vprašanje: Kolikšna vsota je rezervirana? Pred dvema letoma je bil predračun 54 miljonov evrov za gradnjo in vso digitalno ter ambientalno infrastrukturo. To se mi je takrat zdelo premalo!

 

Tretje vprašanje: Kakšna je digitalna konceptualizacija NUK II? In še podvprašanje: Kako jo finančno vrednotite?  

 

 

Rad se ponavljam, četrtič

 

Ne zgraditi v času helikopterskega kapitala in zaukazane digitalizacije Evrope NUK II v skladu z logiko /DNK je zločin proti Evropi, lastnemu ljudstvu in svetu!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
31
01.02.2023 20:00
Odločno obsojam rusko agresijo na Ukrajino in podpiram vsakršno pomoč Ukrajini, da ohrani polno državno suverenost. Ob vse ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
15
31.01.2023 23:59
Po novem imamo Strateški svet, ki ga vodi predsednik vlade. Imamo lastne strokovnjake, zato nam res ni treba kopirati tujih ... Več.
Piše: Milan Krek
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
8
31.01.2023 11:10
No pa smo poleg vseh dnevnih dogodivščin, političnih, modnih, protokolarnih, muzejskih peripetij v naši deželici dobili še pravo ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.839
02/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.780
03/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.640
04/
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
Milan Krek
Ogledov: 1.056
05/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.142
06/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.229
07/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.188
08/
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
Marjan Podobnik
Ogledov: 952
09/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.623
10/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 576