Komentar

Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna

Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo zakona, ki so ga sami sprejeli 11.11.1994, vas sprašuje anarhist? Ker so bili in so še vedno krizni časi? Na načelni ravni se vsi strinjamo, da Republika potrebuje NUK II, če ne še bolj - Digitalno nacionalno knjižnico (DNK). Prepričan sem, da Republika potrebuje obe knjižnici, NUK II in DNK v eni stavbi, v neposredni bližini Plečnikovega NUK-a. To je več kot racionalna zahteva v teh iracionalnih časih.

27.11.2021 21:30
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   NUK   Narodna in univerzitetna knjižnica   Plečnik   NUK II   Digitalna nacionalna knjižnica   DNK   Drama   SNG

Foto: NUK

V času helikopterskega kapitala in zaukazane digitalizacije Evrope ne zgraditi NUK II v skladu z logiko DNK je zločin proti Evropi, proti lastnemu ljudstvu in svetu!

Do današnjega dne sem imel napačno predstavo o tem, da tradicionalisti s svojim vedenjem podpirajo narodovo kulturo in njene nacionalne institucije. Živel sem v veliki zmoti. Ne podpirajo jih. Še vedno pa sem prepričan, da onemogočajo novemu, da se realizira v vsej svoji ljubezni do neponovljivega.

 

Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo zakona, ki so ga sami sprejeli 11.11.1994, vas sprašuje anarhist? Ker so bili in so še vedno krizni časi? Na načelni ravni se vsi strinjamo, da Republika potrebuje NUK II, če ne še bolj - Digitalno nacionalno knjižnico (DNK). Prepričan sem, da Republika potrebuje obe knjižnici, NUK II in DNK v eni stavbi, v neposredni bližini Plečnikovega NUK-a.

 

To je več kot racionalna zahteva v teh iracionalnih časih.

 

V zadnjih letih nisem videl nobenih smiselnih premikov v smeri gradnje NUK II, kaj šele v smeri DNK. Gradnja je nujna takoj, zdaj! Pa čeprav z ukazom; načrti so narejeni, lokacija je določena in urejena. Nihče pa ne stori nič, da se to dejansko zgodi. V resnici imamo takšno stanje že petinštirideset let.

 

Zdaj pa je tega dovolj!

 

Ali smo kot narod zgubili smisel našega obstoja? Kontradikcija - vsi smo za gradnjo, ta pa nikakor ne steče - postane vidna takrat, ko nastopi kriza smisla, ko odločevalci prenehajo zastopati javno dobro in začenjo slediti osebnim interesom. Recimo, ko pretkani mračnjaki, kupijo bojno opremo za "osvobodilne" misje v tujini, uporabljajo pa jo za nasilje nad svojimi podložniki. Zakaj? Da obranijo svoje kapitalsko-fevdalne interese. Le kam so izginili svobodni državljani? Kdo koga tukaj zastopa?

 

Ne pozabimo, da so NUK, NUK II in DNK kardinalni nevroni v mreži javnega interesa. Ne le v naši Republiki, pomembni so za ves planet. Poleg NUK II z množico knjižnih fundusov nujno potrebujemo tudi Digitalno nacionalno knjižnico (DNK). 

 

 

Rad se ponavljam, prvič

 

Leta 1976 se je prvič pojavila močna potreba po gradnji nove knjižnice, danes pa je to že jasno izražena nuja. Nov moment pa je potreba po digitalizaciji knjižnici. Digitalnost pomeni nov način generiranja človeške vednosti in njenega pospeševanja. Združene digitalne knjižnice bodo postale kognitivni aparat civilizacije. Že danes je jasno, da bosta univerzitetna in nacionalna knjižnica v celoti spremenili svoj vsebinski tloris. 

 

V času helikopterskega kapitala in zaukazane digitalizacije Evrope ne zgraditi NUK II v skladu z logiko DNK je zločin proti Evropi, proti lastnemu ljudstvu in svetu! Ne smemo dovoliti, da tisoče prestreljenih migrantov na mejah Evrope postane izgovor za to, da ima prednost morilsko orožje pred kulturnimi institucijami. Naj mi migranti te primerjave ne zamerijo. To, kar gledamo v Republiki, je delo militarizirane hunte, ki brani nakradeni kapital, ne pa visokomodernistična humanistična skupnost, kar naj bi bila Evropa. Ne morem verjeti, kakšna stratifikacija se je izoblikovala v zadnjih mesecih.

 

Knjiga tedna: berite Nikolaja Berđajeva, knjigo z naslovom O človekovem suženjstu in svobodi

 

Ne znate si predstavljati, kakšne fantastične knjige in rokopisni dokumenti so shranjeni v NUK-u. Sam sem jih videl s svojimi očmi, recimo Brumnove grafike za poezijo Kosovelovih Integralov. V različnih časih nas različni dokumenti na različne načine odrešujejo. Dejstvo je, da ob iracionalnem zadolževanju Republike za potrebe ogabne militarizacije razumništvo (desničarji) in inteligenca (levičarji) ne zmorejo prisiliti odločevalcev, da začnejo pojutrišnjem graditi NUK II in DNK. Kakorkoli: z odlokom, z ukazom, z zakonom. Saj to lahko storijo, če želijo.  

 

Militantov ne zanima logika razvoja materinega jezika, saj se ta tako ali tako sam od sebe razvija. Z božjo pomočjo. Že dolgo ni več tako, kot je bilo v XIX. stoletju. Po njihovem ima oborožena obramba prednost pred jezikom. Sploh pred divjimi hordami migrantov, ki naj bi uničevale naš jezik. Zato potrebujejo logistiko in resurse proti njim: orožje, prepreke in izvrstno izurjene suroveže, takoj zdaj. Ne moreš verjeti.

 

Zgradimo NUK II in DNK takoj zdaj z odlokom! Ne čez leto ali dve! 

 

Odločevalce preveva pretvarjanje, ne znajo skriti, da so sovražno nastrojeni do vseh svojih kritikov na vseh ravneh. Sprenevedajo se, da si želijo gradnje NUK II in DNK. Naj ob tem imenujem še Slovensko narodno gledališče (SNG). Ljube konzervativne duše, ali niste videle v medijih, kako je voda drla po stopnicah Drame, bilo je kot na kaskadah Soče? Kaj še hočete?

 

Zgraditi NUK II in DNK zdaj je racionalna zahteva. Novoveške knjižnice že danes močno vplivajo na spremembo sveta. Med nami je že zdavnaj prisotna digitalna sprememba! Rad bi vas še enkrat opozoril, da imajo univerzitetne knjižnice drugačne naloge od sorodnih organizacijskih struktur, kot so recimo splošne knjižnice. Še bolj so vpete v univerzitetno in digitalno okolje.

 

 

Rad se ponavljam, drugič

 

Digitalne knjižnice je potrebno načrtovati, ne pa le zbirati in ohranjati knjižnični fond. V tem trenutku je prisotno neravnovesje. Elektronski viri, podatkovne baze v različnih formatih naraščajo z neverjetno hitrostjo. Trenutni upravljalec Nacionalne in univerzitetne knjižnice ne naredi nič za pričetek gradnje. Izvaja le podpovprečno kvaliteten piar. Tega smo se nagledali. Vsi upravljalci tega sveta si krtačijo duše s piarjem.

 

 

Rad se ponavljam, tretjič

 

Nujno je ohranjati ravnovesje med analognim in digitalnim, kot je nujno potrebno obdobje preverjanja, raziskovanja med obojim. S podaljševanjem agonije ne-gradnje in s piar triki bomo samo poglabljali razkorak med zadnjo arhitekturno zasnovo in funkcionalnimi nujnostmi. Naj zaključim moje današnje besedilo z besedami dr. Ota Lutharja, direktorja ZRC SAZU: Podarimo si NUK II! 

 

Dodajam: Takoj z odlokom in nikakor ne brez DNK. 

 

Zahtevam samo tisto, kar si vsi želimo. Gradnja (duha) je osnova vsake nove stvarnosti. Odkritje duha se velikokrat zgodi ravno v knjižnici. Knjižnica je ena redkih nacionalnih institucij, ki nam omogoča preboj v univerzum.

 

Telo prodira v prostor jezika, je bilo nekje zapisano pred leti. Kako vidim to poved? Tako, da imam člansko izkaznico in z njo vstopam v čitalnico NUK-a. Da! To je edino članstvo, na katerega sem ponosen. Ravno elektronska pošta me je te dni opozorila, da se mi bo kmalu izteklo. Istočasno pa mi je sprožila današnji komentar. V ponedeljek ga grem podaljšati. NUK je upoštevanja vredna institucija.

 

V izteku tri vprašanja za Ministrstvi moči in sile:

 

Prvo vprašanje: Zakaj je v piar dokumentu, tristranski pogodbi, napisano, da se bo gradnja začela v naslednjem letu ali dveh? Zakaj spet ta relativizem?

 

Drugo vprašanje: Kolikšna vsota je rezervirana? Pred dvema letoma je bil predračun 54 miljonov evrov za gradnjo in vso digitalno ter ambientalno infrastrukturo. To se mi je takrat zdelo premalo!

 

Tretje vprašanje: Kakšna je digitalna konceptualizacija NUK II? In še podvprašanje: Kako jo finančno vrednotite?  

 

 

Rad se ponavljam, četrtič

 

Ne zgraditi v času helikopterskega kapitala in zaukazane digitalizacije Evrope NUK II v skladu z logiko /DNK je zločin proti Evropi, lastnemu ljudstvu in svetu!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Dolgo zamolčevana ukrajinska zgodba o ekonomskem kolapsu, ki jo lahko Rusija izkoristi namesto vojaškega konflikta
24
23.01.2022 23:30
Zastavlja se vprašanje, ali bo Rusija napadla Ukrajino, si vzela svoje z nekaj zelo malega uporabe sile, kajti Ukrajina se ji ne ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Pandemija enoumja v znanosti in družbi
23
23.01.2022 11:00
Ni presenetljivo, da v svetu, v katerem povprečje ploska in razume le še športnike in kuharje, postane predstavnik herojskega ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Lajos Kassák, umetniški aktivist in človek XX. stoletja
0
23.01.2022 05:18
Lajos Kassak je sledil matrici: umetnost, tehnologija, komunizem vse do konca svojih dni. Idealna kombinacija za popoln poraz. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dediščina komunizma: Vzhodna Evropa in Slovenija plačujeta visoko ceno zaradi nezaupanja javnosti v cepljenje
15
22.01.2022 02:00
Pogled na evropski cepilni zemljevid skoraj s kirurško natančnostjo odslikava nekdanjo Železno zaveso, ki je Evropo delila na ... Več.
Piše: Milan Krek
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
14
20.01.2022 00:00
Iz glasbe kot univerzalne lepote sem z nerazumevanjem gledal na ta ideološki svet ozkosti. Kot so me razburjali tisti, ki so me ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
28
17.01.2022 01:02
Srbi, ki slovijo po konstantnem opevanju lastnega trpljenja, so tudi v Đokovićevem primeru iz muhe naredili slona in za nov kult ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne film ne drama, ampak vmesno stanje. Biti na nobeni strani. Biti na svoji zemlji.
10
16.01.2022 01:00
Pier Paolo Pasolini je po mojem mnenju eden ključnih velikanov italjanske umetnosti nasploh. Pesnik, dramatik, gigant filmske ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
21
14.01.2022 04:45
Nenehoma se sprašujem, zakaj mora ta narod zaradi popolne neumnosti umirati, ob tem, ko bi se lahko v letu 2021 v celoti ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne glejte v zrak! Na Zemlji bodo komedijanti sneli rokavice, maltretirali nepokorne državljane in razkazovali napihnjene mišice
13
09.01.2022 11:00
Tragikomedija Don't Look Up izpostavi ključni in sveto preprosti zgodovinski problem človeštva. Problem so skrajno neumni in ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Razstava: Jože Brumen, modernistični oblikovalec in umetniški erudit
4
08.01.2022 21:56
Takšne vrste razstave zahtevajo veliko več kot posameznikovo satisfakcijo; dolžne so kanonizirati in etično interpretirati ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kaj ko bi anticepilci odgovarjali za to, kar so storili? Kaj ko bi končno priznali svojo zmoto in se vsaj opravičili?
24
06.01.2022 19:00
Leto 2022 se je začelo natanko tam kjer se je končalo leto 2021. In naša nacionalna televizija je ostala natanko na istem tiru, ... Več.
Piše: Milan Krek
Predlogi k novi ustavi: Slovenija ni Švica, bi pa lahko to postala vsaj na ravni ustave
9
05.01.2022 22:45
Ob osamosvojitvi Slovenije so nam politiki obljubljali, da bomo zaživeli v novi in samostojni državi po švicarskem vzoru. Če bi ... Več.
Piše: Janez Černač
Bolgarske depresije: Ni vse čisto zlato, kar prihaja iz Evropske unije ali Amerike
12
03.01.2022 20:00
Če drži, da je Slovenija do sedaj profitirala s članstvom v EU, je vendarle potrebna zvrhana mera pazljivosti in zadržkov ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
"Človeštvo ima le tri velike sovražnike: vročino, lakoto in vojno. Od teh je daleč najstrašnejša vročina."
8
02.01.2022 20:02
Pandemija se je končala, vendar so njene posledice vidne povsod. Ambrose Bierce je leta 1906 zapisal, da je epidemija bolezen, ... Več.
Piše: Luis Rubio
Evropska kulturna prestolnica 2022: Opera je čutna senzacija ideologije, njen transcendentalni ideal
7
01.01.2022 22:53
Ne more biti resne operne produkcije brez razvite države. Opera nastane vzporedno z nastankom pojma moderna država. Opera je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Gotova negotovost: V letu 2022 najverjetneje še ne bo "vrnitve v normalnost"
9
01.01.2022 00:00
Omikron je vse postavil na glavo. Če smo bili pred njim že nekoliko optimistični, da bomo zaživeli vsaj del predvirusnega ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Slovenija potrebuje slehernika. Brez izključevanj. Potrebuje velikane. Ne le izjemne, ampak zares velike ljudi.
19
30.12.2021 21:22
Osamosvojili smo se z inovacijo. Slovenci zgodovinsko nismo nikomur nič dolžni. Ne sosedom, ne Evropi in ne svetu. Vse, kar smo ... Več.
Piše: Janez Janša
Demokracija in mi: Dobro je, da v katerem koli odnosu postaviš Kontrolorja svojemu egu
18
29.12.2021 21:00
Aktivni državljan je osrednje geslo razmišljanj Mihe Burgerja na našem portalu v zadnjih šestih letih. Aktivni državljan je zato ... Več.
Piše: Miha Burger
Izkoriščeni, razžaljeni, ponižani, zasmehovani in nazadnje še pozabljeni
18
27.12.2021 20:00
Te dni mi je na portalu+ najbolj v oči padel zapis kolegice Simone Rebolj, ki je opisala realno stanje življenjskega standarda v ... Več.
Piše: Ana Jud
V kakšni državi živim, ko mi premier ne more poslati pisma z dobrim namenom, lahko pa mi pišejo ljudje, ki mi grozijo in me žalijo?
18
26.12.2021 22:00
Veliko manj bi lahko bilo mrtvih to jesen, če bi me poslušali, pa so me raje obtoževali v medijih. Veliko manj bi bilo ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Zapomnite si ta imena: Poslanke in poslanci, ki so glasovali za status quo glede prirejenih javnih razpisov in korupcije v zdravstvu!
Uredništvo
Ogledov: 2.297
02/
Pandemija enoumja v znanosti in družbi
Simona Rebolj
Ogledov: 2.449
03/
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
Ana Jud
Ogledov: 2.321
04/
Ruska invazija na Ukrajino je morda le še vprašanje dni, razen če bo Putin v zadnjem hipu presenetil z mirovnim predlogom
Božo Cerar
Ogledov: 1.659
05/
Dediščina komunizma: Vzhodna Evropa in Slovenija plačujeta visoko ceno zaradi nezaupanja javnosti v cepljenje
Milan Krek
Ogledov: 1.512
06/
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
Pavle Okorn
Ogledov: 1.353
07/
Dolgo zamolčevana ukrajinska zgodba o ekonomskem kolapsu, ki jo lahko Rusija izkoristi namesto vojaškega konflikta
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.117
08/
China’s Belt and Road Initiative: A win-win or a debt trap? The Case of African States
Valerio Fabbri
Ogledov: 987
09/
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
Milan Krek
Ogledov: 2.033
10/
Kazahstan na prepihu med Rusijo in lokalnimi dinamikami
Valerio Fabbri
Ogledov: 356