Komentar

Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna

Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo zakona, ki so ga sami sprejeli 11.11.1994, vas sprašuje anarhist? Ker so bili in so še vedno krizni časi? Na načelni ravni se vsi strinjamo, da Republika potrebuje NUK II, če ne še bolj - Digitalno nacionalno knjižnico (DNK). Prepričan sem, da Republika potrebuje obe knjižnici, NUK II in DNK v eni stavbi, v neposredni bližini Plečnikovega NUK-a. To je več kot racionalna zahteva v teh iracionalnih časih.

27.11.2021 21:30
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   NUK   Narodna in univerzitetna knjižnica   Plečnik   NUK II   Digitalna nacionalna knjižnica   DNK   Drama   SNG

Foto: NUK

V času helikopterskega kapitala in zaukazane digitalizacije Evrope ne zgraditi NUK II v skladu z logiko DNK je zločin proti Evropi, proti lastnemu ljudstvu in svetu!

Do današnjega dne sem imel napačno predstavo o tem, da tradicionalisti s svojim vedenjem podpirajo narodovo kulturo in njene nacionalne institucije. Živel sem v veliki zmoti. Ne podpirajo jih. Še vedno pa sem prepričan, da onemogočajo novemu, da se realizira v vsej svoji ljubezni do neponovljivega.

 

Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo zakona, ki so ga sami sprejeli 11.11.1994, vas sprašuje anarhist? Ker so bili in so še vedno krizni časi? Na načelni ravni se vsi strinjamo, da Republika potrebuje NUK II, če ne še bolj - Digitalno nacionalno knjižnico (DNK). Prepričan sem, da Republika potrebuje obe knjižnici, NUK II in DNK v eni stavbi, v neposredni bližini Plečnikovega NUK-a.

 

To je več kot racionalna zahteva v teh iracionalnih časih.

 

V zadnjih letih nisem videl nobenih smiselnih premikov v smeri gradnje NUK II, kaj šele v smeri DNK. Gradnja je nujna takoj, zdaj! Pa čeprav z ukazom; načrti so narejeni, lokacija je določena in urejena. Nihče pa ne stori nič, da se to dejansko zgodi. V resnici imamo takšno stanje že petinštirideset let.

 

Zdaj pa je tega dovolj!

 

Ali smo kot narod zgubili smisel našega obstoja? Kontradikcija - vsi smo za gradnjo, ta pa nikakor ne steče - postane vidna takrat, ko nastopi kriza smisla, ko odločevalci prenehajo zastopati javno dobro in začenjo slediti osebnim interesom. Recimo, ko pretkani mračnjaki, kupijo bojno opremo za "osvobodilne" misje v tujini, uporabljajo pa jo za nasilje nad svojimi podložniki. Zakaj? Da obranijo svoje kapitalsko-fevdalne interese. Le kam so izginili svobodni državljani? Kdo koga tukaj zastopa?

 

Ne pozabimo, da so NUK, NUK II in DNK kardinalni nevroni v mreži javnega interesa. Ne le v naši Republiki, pomembni so za ves planet. Poleg NUK II z množico knjižnih fundusov nujno potrebujemo tudi Digitalno nacionalno knjižnico (DNK). 

 

 

Rad se ponavljam, prvič

 

Leta 1976 se je prvič pojavila močna potreba po gradnji nove knjižnice, danes pa je to že jasno izražena nuja. Nov moment pa je potreba po digitalizaciji knjižnici. Digitalnost pomeni nov način generiranja človeške vednosti in njenega pospeševanja. Združene digitalne knjižnice bodo postale kognitivni aparat civilizacije. Že danes je jasno, da bosta univerzitetna in nacionalna knjižnica v celoti spremenili svoj vsebinski tloris. 

 

V času helikopterskega kapitala in zaukazane digitalizacije Evrope ne zgraditi NUK II v skladu z logiko DNK je zločin proti Evropi, proti lastnemu ljudstvu in svetu! Ne smemo dovoliti, da tisoče prestreljenih migrantov na mejah Evrope postane izgovor za to, da ima prednost morilsko orožje pred kulturnimi institucijami. Naj mi migranti te primerjave ne zamerijo. To, kar gledamo v Republiki, je delo militarizirane hunte, ki brani nakradeni kapital, ne pa visokomodernistična humanistična skupnost, kar naj bi bila Evropa. Ne morem verjeti, kakšna stratifikacija se je izoblikovala v zadnjih mesecih.

 

Knjiga tedna: berite Nikolaja Berđajeva, knjigo z naslovom O človekovem suženjstu in svobodi

 

Ne znate si predstavljati, kakšne fantastične knjige in rokopisni dokumenti so shranjeni v NUK-u. Sam sem jih videl s svojimi očmi, recimo Brumnove grafike za poezijo Kosovelovih Integralov. V različnih časih nas različni dokumenti na različne načine odrešujejo. Dejstvo je, da ob iracionalnem zadolževanju Republike za potrebe ogabne militarizacije razumništvo (desničarji) in inteligenca (levičarji) ne zmorejo prisiliti odločevalcev, da začnejo pojutrišnjem graditi NUK II in DNK. Kakorkoli: z odlokom, z ukazom, z zakonom. Saj to lahko storijo, če želijo.  

 

Militantov ne zanima logika razvoja materinega jezika, saj se ta tako ali tako sam od sebe razvija. Z božjo pomočjo. Že dolgo ni več tako, kot je bilo v XIX. stoletju. Po njihovem ima oborožena obramba prednost pred jezikom. Sploh pred divjimi hordami migrantov, ki naj bi uničevale naš jezik. Zato potrebujejo logistiko in resurse proti njim: orožje, prepreke in izvrstno izurjene suroveže, takoj zdaj. Ne moreš verjeti.

 

Zgradimo NUK II in DNK takoj zdaj z odlokom! Ne čez leto ali dve! 

 

Odločevalce preveva pretvarjanje, ne znajo skriti, da so sovražno nastrojeni do vseh svojih kritikov na vseh ravneh. Sprenevedajo se, da si želijo gradnje NUK II in DNK. Naj ob tem imenujem še Slovensko narodno gledališče (SNG). Ljube konzervativne duše, ali niste videle v medijih, kako je voda drla po stopnicah Drame, bilo je kot na kaskadah Soče? Kaj še hočete?

 

Zgraditi NUK II in DNK zdaj je racionalna zahteva. Novoveške knjižnice že danes močno vplivajo na spremembo sveta. Med nami je že zdavnaj prisotna digitalna sprememba! Rad bi vas še enkrat opozoril, da imajo univerzitetne knjižnice drugačne naloge od sorodnih organizacijskih struktur, kot so recimo splošne knjižnice. Še bolj so vpete v univerzitetno in digitalno okolje.

 

 

Rad se ponavljam, drugič

 

Digitalne knjižnice je potrebno načrtovati, ne pa le zbirati in ohranjati knjižnični fond. V tem trenutku je prisotno neravnovesje. Elektronski viri, podatkovne baze v različnih formatih naraščajo z neverjetno hitrostjo. Trenutni upravljalec Nacionalne in univerzitetne knjižnice ne naredi nič za pričetek gradnje. Izvaja le podpovprečno kvaliteten piar. Tega smo se nagledali. Vsi upravljalci tega sveta si krtačijo duše s piarjem.

 

 

Rad se ponavljam, tretjič

 

Nujno je ohranjati ravnovesje med analognim in digitalnim, kot je nujno potrebno obdobje preverjanja, raziskovanja med obojim. S podaljševanjem agonije ne-gradnje in s piar triki bomo samo poglabljali razkorak med zadnjo arhitekturno zasnovo in funkcionalnimi nujnostmi. Naj zaključim moje današnje besedilo z besedami dr. Ota Lutharja, direktorja ZRC SAZU: Podarimo si NUK II! 

 

Dodajam: Takoj z odlokom in nikakor ne brez DNK. 

 

Zahtevam samo tisto, kar si vsi želimo. Gradnja (duha) je osnova vsake nove stvarnosti. Odkritje duha se velikokrat zgodi ravno v knjižnici. Knjižnica je ena redkih nacionalnih institucij, ki nam omogoča preboj v univerzum.

 

Telo prodira v prostor jezika, je bilo nekje zapisano pred leti. Kako vidim to poved? Tako, da imam člansko izkaznico in z njo vstopam v čitalnico NUK-a. Da! To je edino članstvo, na katerega sem ponosen. Ravno elektronska pošta me je te dni opozorila, da se mi bo kmalu izteklo. Istočasno pa mi je sprožila današnji komentar. V ponedeljek ga grem podaljšati. NUK je upoštevanja vredna institucija.

 

V izteku tri vprašanja za Ministrstvi moči in sile:

 

Prvo vprašanje: Zakaj je v piar dokumentu, tristranski pogodbi, napisano, da se bo gradnja začela v naslednjem letu ali dveh? Zakaj spet ta relativizem?

 

Drugo vprašanje: Kolikšna vsota je rezervirana? Pred dvema letoma je bil predračun 54 miljonov evrov za gradnjo in vso digitalno ter ambientalno infrastrukturo. To se mi je takrat zdelo premalo!

 

Tretje vprašanje: Kakšna je digitalna konceptualizacija NUK II? In še podvprašanje: Kako jo finančno vrednotite?  

 

 

Rad se ponavljam, četrtič

 

Ne zgraditi v času helikopterskega kapitala in zaukazane digitalizacije Evrope NUK II v skladu z logiko /DNK je zločin proti Evropi, lastnemu ljudstvu in svetu!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
22
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 2.919
02/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.547
03/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.566
04/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.187
05/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.221
06/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.545
07/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.780
08/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 807
09/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.791
10/
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
Valerio Fabbri
Ogledov: 550