Komentar

O socrealizmu in katarzi: Nekaj desetletij v zgodovini norosti človeštva ne pomeni nič

Vse življenje trdim, da je osnova tega sovraštva in zločina nevoščljivost. Tudi Kajn se je pokesal. Ah, da, trume ideologov se starajo pred kafkovskimi vrati in sanjajo o spomenikih, na katerih se bo svetilo njihovo ime. Na vratih pa sploh nobene ključavnice in tam v kotu le nek "vratar", ki jim šteje kocine na bradi. In oni tega ne štekajo. Farsa človeške nizkotnosti.

29.11.2021 20:30
Piše: Pavle Okorn
Ključne besede:   Pavle Okorn   socrealizem   Mitja Okorn   Marija Žagar   Boris Pahor   Urška Perenič   Vodovodni stolp   Kranj   Ljubljana   Zveza komunistov   Radio Študent   Evropa   Armenci   genocid   Kajn

Katarza. Edina možna odrešitev. Smo jo sposobni, ali si nekateri želijo ponovitve genocida?

"Rodil sem se v socrealizmu, pod rdečo farbo enoumja. Že kot mladenič izkusil totalno revolucijo in njene lovke ter onemogočanje. Bolje podiranje. V dvajsetih začel pot vedno znova rušenih idealov, vendar imel več adrenalina kot maloumna beda zapriseženih. Oženil prijetno žensko Ireno in rodil dva naslednika norosti. Ob godbi in fatalizmu mednožja vihral skozi adrenalin elektronike, glasbe ter erotike noči. Delal s plesno skupino ter se z njimi podil po Evropi. Učil kitaro in nato zaprisegel poslu in računalnikom. Ustvaril nekaj firm in butal ob idiotizem enakosti, socialističnega fatalizma in prav ideološke fanatične bojazni pred sposobnimi in ustvarjalnimi. Se skoraj potopil v večnost, a po nenavadni logiki spomina in razkroja duše ter obvladovanju lego igre priplaval do ponovne reinkarnacije in dokaza, da logika zaznavanje svobode, norosti in bolečine deluje. Ustvaril hčerko in spomin ter spoznal sedanjo sopotnico Slavi, ki mi je dala dvojčka Galo in Arta ter Paulino, ki skupaj z Mitjem, Galom, Ano Mario odnašajo v svet prihodnosti seme in idejo, ki jo je zapisal Forbes: da za vsakega sposobnega in uspešnega slejkoprej pridejo časi, ko povpraševanje preseže ponudbo. Hm, in to vero v turbulenco kljubovanja času prenašam naprej. Skupaj s family in kot zahvalo vedno učeči mami, res vzgojno strogemu očetu in Bogdanu ter prijateljem, ki dobro mislijo." 

 

Tole zgoraj se mi je zapisalo daljnega 1995, ko smo izpljunili "Tu pa tam" in mi je Mitja rekel, naj nekaj kratkega napišem o sebi. In sem nedavno dodal še vrstico ali dve. Ni mi jasno, kdo mi je v glavo v tisti daljni mladosti nalil dovolj praška, da sem lahko vedno znova pral možgane, ki so jih neutrudno, z vso navlako in umazanijo, "prali" dušebrižniki zločinske ideologije, ki še danes ni zapisana kot taka. Zločinska. Triger je prav gotovo bila glasba, profesorji v glasbeni šoli, mama s svojo ljubeznijo do klasične glasbe in Marija Žagar, ki nam je v glave vlivala svoje razumevanje literature. Že takrat se je dopisovala s Pahorjem in je na to temo izšla pred kratkim knjiga z naslovom Sončna ura (vir), v kateri je Urška Perenič zbrala in uredila pisemsko korespondenco Borisa Pahorja in Marije Žagar.

 

Lahko bi rekel, da smo "gor rastli" ob glasbi v klubu Vodovodni stolp, kjer ni bilo, česar ne bi moglo biti. Poznala nas je vesoljna Slovenija in še Ljubljančani so bili redni gosti. Mi smo jim pa v Ljubljani predavali o glasbi. Ne vem, a Kranj je takrat bil slovenska avantgarda. In seveda smo vsem hodili na živce. Vrtec Janina je pokal po šivih, izbrali so me za predsednika in takoj tudi odstavili "neki čudni klinci", ki nikdar niso bili člani, a so bili "člani" na poziv. Dušebrižnikov. Ker sem na sestanku, kjer so mi hoteli dopovedati, da če hočeš biti predsednik, moraš biti član Zveze komunistov. In nisem pristal, ker sem jasno izjavil, da s svojim poštenim, zagnanim delom lahko prispevam k blaginji družbe. Naivnež. Seveda so me hoteli le kot ovco "zaklati" in "ostriči". Nekaj let kasneje pa vzeli potni list. Brez razloga. In seveda pogojevali ovaduško prakso za vrnitev (in "streznitev").  

 

Radio Študent mi je tudi dal nekaj prakse in "videnje", ko sem kmalu spoznal, da je tam valilnica pravovernih kadrov. Mastnak, Milharčič, Štrajn …. Da ne omenjam vseh, ki so šli tam skozi in danes solijo pamet temu nesrečnemu narodu, ki je v primežu te bedne ideologije, ki se je nikakor ne more otresti. Resnično je težko priznati, da si se v "rovih" izgubil. In tako polni sovraštva ter nasilnih pisunskih veščin ti samooklicani "mozgi" danes temu narodu predavajo o demokraciji. Polni neslutenega sovraštva. Ker je ta ideološka podlaga resnično nasilna in izključujoča. Zanje drugačnost ne obstaja. Niti dialog. Vso ikonografijo so domala preplonkali iz verskih zapisov, ustvarili "hudiča" (tudi on je bil "angel") in pozabili na bistveno. Da druga stran že 2000 let prepleta in soustvarja zgodovino in so ji na ustnicah "odpuščanje, milost in ljubezen". Tega jim v svojo ideološko praznino ni uspelo prenesti. Zato danes gledamo propad, zadnje ostanke in seveda zločinske oblike, ki živijo in zastrašujejo po zakotnih koncih te zemlje. Kot opomin. Ker niso dovolj samo knjige, filmi, slike in kosti, ki nesrečne čakajo, da se jih usmili jutrišnji dan.

 

Vse to gledam in razmišljam. Mogoče je bil resnično največji smisel takrat, ko smo odšli iz "raja". A smola. Se spet nazaj po malo vračamo. Ker je vsepovsod polno zapisov, kako nam je bilo lepo. Skupaj z vsemi Butalci v Evropi. Vseeno je Evropa nekako našla sinonim za te -izme. Zločinski. Tu pri nas se obmetavamo s kostmi vsa ta tri desetletja. Ker še nečesa niso ti naši modreci dojeli: Kaj pomeni in kaj je katarza. Kako blagodejno deluje in kako mogočna je lahko v svoji širini. Bi rekel, da so lahko zmožni katarze le veliki ljudje. Močni v svoji duhovnosti in imajo visok socialni IQ. In mislim, da je to odgovor. Biti zrel in razumeti dejanja, ki osvobajajo. Tega pa ta ideološka podstat ni sposobna ustvariti.  

 

Mislim, da si katarze sploh ne želijo. Tako kot Turki, ki so zagrešili - ob pomoči nemških svetovalcev - nagnusen genocid nad Armenci. Pred leti smo delali neki umetniški happening V Bejrutu. Tam živi ogromna armenska skupnost. Žalostno.

 

Kot petnajstletnik sem videl Auschwitz, malo kasneje Treblinko, Dachau. Danes se vozim po Sloveniji in nekako ne morem dojeti, da se vozim po kosteh tega izbranega naroda. Ko mu je ideološka slepota odvzela smisel življenja in ga pognala v teror do lastnega naroda brez primere. In tu je tista bistvena razlika med genocidom nad Armenci in genocidom, ki so jih bili sposobni komunistični zločinci nad lastnim narodom. In to kamorkoli v zgodovino se ozreš. 

 

Katarza. Edina možna odrešitev. Smo jo sposobni, ali si nekateri želijo ponovitve genocida? Nekaj desetletij v zgodovini norosti človeštva ne pomeni nič. Saj imamo še vedno nedokončano zgodbo na Balkanu. In genocid. Zakaj nikakor nočemo sprejeti tega močnega poživila (kako je to uspelo Nemcem?) in dokazati vsem, da smo res lahko zreli za svojo Slovenijo? In da prepustimo njim igro zla, v njihovih glavah, da z nami ni šale.

 

Vse življenje trdim, da je osnova tega sovraštva in zločina nevoščljivost. Tudi Kajn se je pokesal. Ah, da, trume ideologov se starajo pred kafkovskimi vrati in sanjajo o spomenikih, na katerih se bo svetilo njihovo ime. Na vratih pa sploh nobene ključavnice in tam v kotu le nek "vratar", ki jim šteje kocine na bradi. In oni tega ne štekajo. Farsa človeške nizkotnosti.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.045
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.690
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.999
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.739
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.392
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.150
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.093
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 578
09/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.328
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 445