Razkrivamo

Tragedija na Soči: Za smrt desetletnega Jaše še nihče ni odgovarjal, kar je nov dokaz "vrhunskega" slovenskega pravosodja

Desetletni deček Jaša Šavli, ki je lani poleti utonil v Soči, kjer ga je odnesel nenadni plimni val narasle reke, do česar je prišlo zaradi dviga zapornice na Soških elektrarnah, še vedno ne počiva v miru. Ker državno tožilstvo ni našlo nobenega kaznivega dejanja na strani Soških elektrarn ali Mestne občine Nova Gorica, proti njima ni vložilo kazenskih ovadb, zato sta to zdaj storila oče in mati mrtvega dečka. Njuno pismo objavljamo danes, v prihodnjih dneh pa bomo poskusili dobiti še odzive Soških elektrarn in novogoriške občine. Lahko ste prepričani, da jim bomo poslali zelo konkretna vprašanja, prav tako Okrožnemu državnemu tožilstvu v Novi Gorici.

Ne glede na vse, kar se je zgodilo, pa je jasno nekaj: t.i. urejeno občinsko kopališče, kjer se je tragedija zgodila, so lokalne oblasti medtem le opremile z opozorilnimi tablami (v slovenskem, ne pa tudi v tujem jeziku!). To pa potrjuje ugotovitve, da se lokalne oblasti in Soške elektrarne še kako zavedajo, da pred Jašino utopitvijo na tem kraju zagotovo ni bilo dovolj dobro označeno, da je plavanje na tem delu reke lahko izjemno nevarno. A ne glede na vse je plavanje tam še vedno dovoljeno oziroma ni izrecno prepovedano ...

30.11.2021 21:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Jaša Šavli   reka   Soča   utopitev   smrt   Soške elektrarne   Mestna občina Nova Gorica   koncesija   Solkan

Fotomontaža: portal+

Zakaj Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici ne preiskuje odgovornih in ne prevzame pregona? Zakaj državi ni v interesu, da bi prišli do odgovorov, kako povečati varnost in kako spremeniti delovanje elektrarne, da do tovrstnih nesreč ne bi več prihajalo?

Spoštovani, kmalu bo minilo leto in pol odkar sva izgubila sina Jašo, ki se je konec julija 2020 utopil v Soči pri  Solkanu. Glede na to, kaj sva morala prestati po njegovi smrti, o čemer sva javnost takrat tudi obvestila, sva pričakovala vsaj to, da bodo odgovorni za smrt najinega sina odgovarjali in da bo pravosodje storilo vse, kar je mogoče storiti, da bo prišlo do odgovora, kaj se je tistega groznega dne zgodilo in kdo vse je kriv za Jaševo smrt.

 

Razočarana in žalostna ugotavljava, da nas je v prvi vrsti na cedilu pustilo državno tožilstvo. Nikakor ne moreva razumeti, kako se lahko zgodi, da se ob tako tragični smrti otroka ne zgane nihče, ki bi že sicer po uradni dolžnosti moral raziskati dogajanje in poiskati odgovorne za smrt. Ker se po letu in petih mesecih za preveritev odgovornosti Soških Elektrarn in Občine Nova Gorica ni naredilo nič konkretnega, sva v prejšnjem tednu podala kazenske ovadbe. 

 

Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici je z napačno zakonsko podlago podalo kazensko ovadbo zoper Jaševega dedka in mu po 314. členu Kazenskega zakonika očitalo povzročitev splošne nevarnosti, a ob tem ni preiskovalo morebitne splošne nevarnosti, povzročene s strani Soških Elektrarn Nova Gorica (SENGU) kot koncesionarja na reki Soči, ter Mestne Občine Nova Gorica kot lokalne skupnosti, ki bi morala v prvi vrsti poskrbeti za varstvo pred utopitvami vseh obiskovalcev reke Soče na njenem območju. Da je bila zakonska osnova, ki jo je podalo tožilstvo, napačna ter da gre odgovore iskati tudi drugje in ne samo v podani kazenski ovadbi zoper dedka, je potrdilo Višje sodišče v Kopru. Kljub pritrditvenemu sklepu Višjega sodišča tožilstvo ni hotelo ponovno prevzeti zadeve v obravnavo, s čimer sva starša avtomatično prevzela vlogo tožilca, če sva želela s preiskavo nadaljevati in priti do odgovorov, kdo je kriv za sinovo smrt.  

 

Še več, kljub temu, da sva tožilstvo pozvala k ponovnemu prevzemu preiskave in da se uvede preiskava zoper Soške Elektrarne Nova Gorica ter Mestno Občino Nova Gorica, tožilstvo tega ni storilo in je brez obrazložitve sporočilo, da kazenskega pregona ne bo prevzelo in da zoper Soške Elektrarne Nova Gorica ter Mestno Občino Nova Gorica ni vodilo nikakršnega predkazenskega postopka. 

 

Delovanje okrožnega državnega tožilstva v Novi Gorici je že od samega začetka skrajno nenavadno, saj je v podani ovadbi zoper Bojana Šavlija očitalo kaznivo dejanje, ki s samim dogodkom utopitve ni imelo nobene zveze in mu očitalo povzročitev splošne nevarnosti. Obenem povzročitve splošne nevarnosti ni očitalo ne SENGU ne občini Nova Gorica. Iz njihovega dopisa izhaja, da zoper njih niso vodili nikakršnega predkazenskega postopka.

 

 

"Da odgovorni na Mestni občini Nova Gorica in odgovorni na Soških elektrarnah Nova Gorica res niso storili vsega za varnost, kar bi po zakonu morali, je postalo očitno potem, ko so bili po Jaševi utopitvi uvedeni različni ukrepi, o katerih so veliko poročali v medijih."

 

S tem se Višje sodišče v Kopru ni strinjalo in je nama kot pritožnikoma pritrdilo, da je potrebno kaznivo dejanje prekvalificirati v povzročitev smrti iz malomarnosti ter iskati odgovore tudi pri drugih vpletenih  v nesrečo. Tožilstvo pa kljub takšnemu sklepu Višjega sodišča ne prevzame zadeve v obravnavo, zaradi česar sva podala Generalnemu državnemu tožilcu seznanitev s postopanjem in poziv k nadzoru dela okrožnega državnega tožilstva v Novi Gorici oziroma višje državne tožilke Andreje Žvanut, ki je zadevo vodila. 

 

Ker se je tožilstvo odločilo, da postopka zoper vpletene ne bo preiskovalo, morava starša utopljenega sina celotno breme prevzeti nase in sama zoper odgovorne podati kazensko ovadbo. Da odgovorni na Mestni občini Nova Gorica in odgovorni na Soških elektrarnah Nova Gorica res niso storili vsega za varnost, kar bi po zakonu morali, je postalo očitno potem, ko so bili po Jaševi utopitvi uvedeni različni ukrepi, o katerih so veliko poročali v medijih. Postavljenih je bilo več količkov, ki prikazujejo nivo vode in opozarjajo, če ta postane previsoka; preko reke je bila na nevarnem delu postavljena jeklenica z opozorilno tablo, uvedeni so bili informatorji, ki obiskovalce obveščajo o nevarnosti utopitve,  postavljene so bile dodatne opozorilne table, poleg tega so se odgovorni sestajali na sestankih in iskali primerne rešitve.

 

Glede na to, da je na tem območju redno prihajalo do nesreč, o katerih je bila nedvomno obveščena tudi občina, in je bilo podanih več pobud za ureditev varnostnih ukrepov, takrat obstoječe opozorilne table očitno niso bile zadosten in primeren ukrep ter nikakor niso zagotavljale zadostne varnosti prebivalcev. Ukrep za zagotavljanje varnosti pred utopitvami mora tudi dejansko preprečevati oziroma v zadostni meri zmanjševati nevarnost za prebivalstvo. Mestna občina Nova Gorica je namreč pred utopitvijo postavila dve tabli, kar pa ne pomeni izpolnitve opisanih obveznosti občine. 

 

Natančneje, občina bi morala upoštevati Zakon o varstvu pred utopitvami (ZVU) in bi morala "spodbujati izvajanje ukrepov in dejavnosti za preprečevanje in zmanjševanje možnosti utopitev", pa  tudi bi morala upoštevati določilo, da "prepove ali omeji športne dejavnosti ali dejavnosti v prostem času na delu vode, kjer obstaja posebna povečana nevarnost utopitve".

 

Zakon je jasen.

 

Odgovornost gre iskati tudi v Soških elektrarnah Nova Gorica, saj bi morale skladno s koncesijsko pogodbo zagotavljati ukrepe za varnost prebivalcev med obratovanjem. Iz Priloge h koncesijski  pogodbi za gospodarsko izkoriščanje vode Soče, Idrijce in Bače za proizvodnjo električne energije izhaja tudi:

 

" … da je koncesionar na območju koncesije dolžan izvajati vse potrebne ukrepe za varnost prebivalcev in njihovega premoženja."

 

Poleg tega tudi Obligacijski zakon določa, da bi se morali vzdržati ravnanja, ki bi lahko drugemu povzročil škodo. Ali ni to povzročanje splošne nevarnosti, ker se spreminja pretok v zelo kratkem času, tako da se kopalci ne morejo zavedati smrtne nevarnosti, ki jim preti? Potrjeno je bilo, da je bil pretok posledica delovanja elektrarne, ki je načrtovano in vodeno ter ni posledica kakšne višje sile. Z njihove strani bi morali smrtno nevarnost preprečiti z omejitvijo sprememb pretoka v času, ko so na reki kopalci.

 

28. julija 2020 je v času okoli pol ure prišlo do povečanja pretoka s 30 m³/s na 110 m³/s. Gladina vode se v takih primerih preverjeno v zgolj 32 minutah dvigne za kar 97 cm. Stanje se je pri Jaševi utopitvi zaradi delovanja hidroelektrarne torej spremenilo tako hitro, da je najin sin reko najprej uspel preplavati, ko pa se je odločil odplavati nazaj na drugi breg, kjer so bili nastanjeni, je bil tok reke spremenjen v tolikšni meri, da je bil Jaša, čeprav je bil dober plavalec, popolnoma nemočen in ga je tok tako hitro odnesel, da ga niso mogli dohiteti niti njegov spremljevalec, kot tudi nobeden od dveh bližnjih plavalcev, ki sta opazila, da je v težavah. Tovrstno dvigovanje in spuščanje vode se dogaja tudi večkrat dnevno. Opisano delovanje hidroelektrarne nedvomno pomeni nastanek smrtne nevarnosti. 

 

Zakaj Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici ne preiskuje odgovornih in ne prevzame pregona, lahko samo ugibava. Sprašujeva se, zakaj državi ni v interesu, da bi prišli do odgovorov, kako povečati varnost in kako spremeniti delovanje elektrarne, da do tovrstnih nesreč ne bi več prihajalo. Občutek imava, da se ščiti kapital in ne človeških življenj. 

 

Ali sodstvo res deluje v imenu ljudstva?

 

Ana in Andraž Kordeš

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Konec let debelih krav: Ali se je globalno načrtovani finančni cunami že začel?
0
15.08.2022 22:55
Frederick William Engdahl je konec julija na spletnem mediju Global Research objavil zelo provokativno analizo dogajanja na ... Več.
Piše: Frederick William Engdahl
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
16
12.08.2022 23:59
Novomeškega škofa Andreja Sajeta, ki je obenem tudi predsednik Slovenske škofovske konference, papež Frančišek prek svojega ... Več.
Piše: Uredništvo
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
7
11.08.2022 21:00
Chinas human rights record reaches new depths with the determination of what type of commercial activities can be pursued by the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
6
09.08.2022 22:30
Ruska pravoslavna cerkev je eden ključnih stebrov ideologije putinizma, ki vlada Rusiji zadnjih dvajset let. Vladimir Putin se ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
8
08.08.2022 22:22
Kaj za Slovenijo pomeni dvigovanje obrestnih mer v Združenih državah in Evropi kot odgovor na visoko inflacijo? Na osnovi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
10
07.08.2022 19:00
Ruska propagandna mašinerija ne napada le zahodnoevropskih in srednjeevropskih držav, ampak intenzivno deluje tudi v južni ... Več.
Piše: George X. Protopapas
Po Putinu Putin? Čeprav se zdi ruski predsednik zdrav, ugibanja o tem, kdo bo naslednji ruski car, ne prenehajo
8
31.07.2022 21:45
Ugibanja o zdravju Vladimirja Putina so v zadnjem času resda nekoliko potihnila in v zahodnih obveščevalnih krogih (CIA, MI6) so ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Čas je, da se preselite v Rusijo. Pa pohitite, zima prihaja ...
14
30.07.2022 21:57
Propagandna vojna, ki je del vojaških spopadov v Ukrajini, je dosegla nov vrhunec s kratkim ruskim promocijskim videom, ki ... Več.
Piše: Uredništvo
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
30
28.07.2022 23:59
V analizi vojne v Ukrajini, ki jo je pripravil Marko Golob in se nam zdi pomemben prispevek k širši osvetlitvi vojne v Evropi, ... Več.
Piše: Marko Golob
Closing down of Confucius institutions as major China’s communist propaganda activities in the Western countries
12
27.07.2022 23:56
Confucius Institutes (CI), Chinas overseas image management programme, are facing closures in different parts of the world. The ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Višji davki na premoženje: Naivno bi bilo dvigniti davke bogatim in jim pobirati milijone
8
26.07.2022 21:45
Da pri nas zberemo relativno malo davkov od premoženja, precej bolj pa so z davki obremenjene plače, je splošno sprejeto ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ruska vojna v Ukrajini načenja trdnost Evropske unije, nemška politika že previdno signalizira Moskvi
14
25.07.2022 21:00
Evropa je ujeta med vojno, v kateri se ne more odkrito boriti, in naraščajočo inflacijo, ki je ne more ukrotiti. V nekaterih ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ruske revanšistične fantazije: Ko Rusi s pomočjo tovariša Hitlerja porazijo Angleže in Američane, car Nikolaj II. pa zavzame Istanbul
34
21.07.2022 23:00
Visoka podpora, ki jo uživa režim Vladimirja Putina med rusko javnostjo, je rezultat dolgoletne indoktrinacije in pranja ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Po letih debelih krav primanjkljaj raste, previdni Slovenci pa so v zadnjem letu kupili že za več kot 200 milijonov evrov zlata
8
19.07.2022 20:00
V razmerah visoke rasti cen, negotovosti zaradi vojne v Ukrajini in tudi nakazovanih sprememb v geostrateških politikah so drugi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Pismo o Ukrajini: Hočemo enotno EU, hočemo zmago Ukrajine in poraz Putinovega režima!
17
18.07.2022 22:00
Državljan Jure Gubanc je slovenskemu premierju in vladni ekipi napisal pismo, v katerem pojasnjuje, zakaj je moralno in ... Več.
Piše: Jure Gubanc
Ne glede na članstvo v zvezi NATO je Slovenija dolžna sama skrbeti za svojo varnost
24
14.07.2022 18:00
Ljudje, ki nočejo hraniti svoje vojske, bodo kmalu prisiljeni hraniti vojsko nekoga drugega, je nekoč dejal Napoleon. Misel je ... Več.
Piše: Janko Šteh
Zakaj Peter Grum ne more biti v. d. generalnega direktorja Fursa in zakaj bi bilo bolje, če bi bil tiho
12
13.07.2022 13:49
Finančni inšpektor je povedal, da v svoji sedemnajstletni karieri še nikoli ni doživel, da bi kdo nanj vršil takšen pritisk, da ... Več.
Piše: Ivan Simič
Kako končati vojno v Ukrajini: Kaj je že pred štirimi meseci predlagal Henry Kissinger
16
09.07.2022 21:00
6. marca, komaj dva tedna po začetku ruske vojne z Ukrajno, je Henry Kissinger v Washington Postu objavil prispevek z naslovom ... Več.
Piše: Henry Kissinger
Privatizacija znanosti: Slovenija za preboj potrebuje ogromno novih podjetj z visoko dodano vrednostjo
17
08.07.2022 09:00
V Sloveniji na področju znanosti in visokošolskega izobraževanja po letu 1974 vladata izrazita negativna selekcija in nepotizem, ... Več.
Piše: Uredništvo
New World Order: China recalibrating its strategy in Central and Eastern Europe
12
05.07.2022 19:00
China considers Central and Eastern Europe as part of a Chinese sphere of influence on the European continent. From Beijings ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 2.912
02/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.544
03/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.566
04/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.186
05/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.220
06/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.545
07/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.777
08/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 806
09/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.791
10/
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
Valerio Fabbri
Ogledov: 548