Razkrivamo

Tragedija na Soči: Za smrt desetletnega Jaše še nihče ni odgovarjal, kar je nov dokaz "vrhunskega" slovenskega pravosodja

Desetletni deček Jaša Šavli, ki je lani poleti utonil v Soči, kjer ga je odnesel nenadni plimni val narasle reke, do česar je prišlo zaradi dviga zapornice na Soških elektrarnah, še vedno ne počiva v miru. Ker državno tožilstvo ni našlo nobenega kaznivega dejanja na strani Soških elektrarn ali Mestne občine Nova Gorica, proti njima ni vložilo kazenskih ovadb, zato sta to zdaj storila oče in mati mrtvega dečka. Njuno pismo objavljamo danes, v prihodnjih dneh pa bomo poskusili dobiti še odzive Soških elektrarn in novogoriške občine. Lahko ste prepričani, da jim bomo poslali zelo konkretna vprašanja, prav tako Okrožnemu državnemu tožilstvu v Novi Gorici.

Ne glede na vse, kar se je zgodilo, pa je jasno nekaj: t.i. urejeno občinsko kopališče, kjer se je tragedija zgodila, so lokalne oblasti medtem le opremile z opozorilnimi tablami (v slovenskem, ne pa tudi v tujem jeziku!). To pa potrjuje ugotovitve, da se lokalne oblasti in Soške elektrarne še kako zavedajo, da pred Jašino utopitvijo na tem kraju zagotovo ni bilo dovolj dobro označeno, da je plavanje na tem delu reke lahko izjemno nevarno. A ne glede na vse je plavanje tam še vedno dovoljeno oziroma ni izrecno prepovedano ...

30.11.2021 21:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Jaša Šavli   reka   Soča   utopitev   smrt   Soške elektrarne   Mestna občina Nova Gorica   koncesija   Solkan

Fotomontaža: portal+

Zakaj Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici ne preiskuje odgovornih in ne prevzame pregona? Zakaj državi ni v interesu, da bi prišli do odgovorov, kako povečati varnost in kako spremeniti delovanje elektrarne, da do tovrstnih nesreč ne bi več prihajalo?

Spoštovani, kmalu bo minilo leto in pol odkar sva izgubila sina Jašo, ki se je konec julija 2020 utopil v Soči pri  Solkanu. Glede na to, kaj sva morala prestati po njegovi smrti, o čemer sva javnost takrat tudi obvestila, sva pričakovala vsaj to, da bodo odgovorni za smrt najinega sina odgovarjali in da bo pravosodje storilo vse, kar je mogoče storiti, da bo prišlo do odgovora, kaj se je tistega groznega dne zgodilo in kdo vse je kriv za Jaševo smrt.

 

Razočarana in žalostna ugotavljava, da nas je v prvi vrsti na cedilu pustilo državno tožilstvo. Nikakor ne moreva razumeti, kako se lahko zgodi, da se ob tako tragični smrti otroka ne zgane nihče, ki bi že sicer po uradni dolžnosti moral raziskati dogajanje in poiskati odgovorne za smrt. Ker se po letu in petih mesecih za preveritev odgovornosti Soških Elektrarn in Občine Nova Gorica ni naredilo nič konkretnega, sva v prejšnjem tednu podala kazenske ovadbe. 

 

Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici je z napačno zakonsko podlago podalo kazensko ovadbo zoper Jaševega dedka in mu po 314. členu Kazenskega zakonika očitalo povzročitev splošne nevarnosti, a ob tem ni preiskovalo morebitne splošne nevarnosti, povzročene s strani Soških Elektrarn Nova Gorica (SENGU) kot koncesionarja na reki Soči, ter Mestne Občine Nova Gorica kot lokalne skupnosti, ki bi morala v prvi vrsti poskrbeti za varstvo pred utopitvami vseh obiskovalcev reke Soče na njenem območju. Da je bila zakonska osnova, ki jo je podalo tožilstvo, napačna ter da gre odgovore iskati tudi drugje in ne samo v podani kazenski ovadbi zoper dedka, je potrdilo Višje sodišče v Kopru. Kljub pritrditvenemu sklepu Višjega sodišča tožilstvo ni hotelo ponovno prevzeti zadeve v obravnavo, s čimer sva starša avtomatično prevzela vlogo tožilca, če sva želela s preiskavo nadaljevati in priti do odgovorov, kdo je kriv za sinovo smrt.  

 

Še več, kljub temu, da sva tožilstvo pozvala k ponovnemu prevzemu preiskave in da se uvede preiskava zoper Soške Elektrarne Nova Gorica ter Mestno Občino Nova Gorica, tožilstvo tega ni storilo in je brez obrazložitve sporočilo, da kazenskega pregona ne bo prevzelo in da zoper Soške Elektrarne Nova Gorica ter Mestno Občino Nova Gorica ni vodilo nikakršnega predkazenskega postopka. 

 

Delovanje okrožnega državnega tožilstva v Novi Gorici je že od samega začetka skrajno nenavadno, saj je v podani ovadbi zoper Bojana Šavlija očitalo kaznivo dejanje, ki s samim dogodkom utopitve ni imelo nobene zveze in mu očitalo povzročitev splošne nevarnosti. Obenem povzročitve splošne nevarnosti ni očitalo ne SENGU ne občini Nova Gorica. Iz njihovega dopisa izhaja, da zoper njih niso vodili nikakršnega predkazenskega postopka.

 

 

"Da odgovorni na Mestni občini Nova Gorica in odgovorni na Soških elektrarnah Nova Gorica res niso storili vsega za varnost, kar bi po zakonu morali, je postalo očitno potem, ko so bili po Jaševi utopitvi uvedeni različni ukrepi, o katerih so veliko poročali v medijih."

 

S tem se Višje sodišče v Kopru ni strinjalo in je nama kot pritožnikoma pritrdilo, da je potrebno kaznivo dejanje prekvalificirati v povzročitev smrti iz malomarnosti ter iskati odgovore tudi pri drugih vpletenih  v nesrečo. Tožilstvo pa kljub takšnemu sklepu Višjega sodišča ne prevzame zadeve v obravnavo, zaradi česar sva podala Generalnemu državnemu tožilcu seznanitev s postopanjem in poziv k nadzoru dela okrožnega državnega tožilstva v Novi Gorici oziroma višje državne tožilke Andreje Žvanut, ki je zadevo vodila. 

 

Ker se je tožilstvo odločilo, da postopka zoper vpletene ne bo preiskovalo, morava starša utopljenega sina celotno breme prevzeti nase in sama zoper odgovorne podati kazensko ovadbo. Da odgovorni na Mestni občini Nova Gorica in odgovorni na Soških elektrarnah Nova Gorica res niso storili vsega za varnost, kar bi po zakonu morali, je postalo očitno potem, ko so bili po Jaševi utopitvi uvedeni različni ukrepi, o katerih so veliko poročali v medijih. Postavljenih je bilo več količkov, ki prikazujejo nivo vode in opozarjajo, če ta postane previsoka; preko reke je bila na nevarnem delu postavljena jeklenica z opozorilno tablo, uvedeni so bili informatorji, ki obiskovalce obveščajo o nevarnosti utopitve,  postavljene so bile dodatne opozorilne table, poleg tega so se odgovorni sestajali na sestankih in iskali primerne rešitve.

 

Glede na to, da je na tem območju redno prihajalo do nesreč, o katerih je bila nedvomno obveščena tudi občina, in je bilo podanih več pobud za ureditev varnostnih ukrepov, takrat obstoječe opozorilne table očitno niso bile zadosten in primeren ukrep ter nikakor niso zagotavljale zadostne varnosti prebivalcev. Ukrep za zagotavljanje varnosti pred utopitvami mora tudi dejansko preprečevati oziroma v zadostni meri zmanjševati nevarnost za prebivalstvo. Mestna občina Nova Gorica je namreč pred utopitvijo postavila dve tabli, kar pa ne pomeni izpolnitve opisanih obveznosti občine. 

 

Natančneje, občina bi morala upoštevati Zakon o varstvu pred utopitvami (ZVU) in bi morala "spodbujati izvajanje ukrepov in dejavnosti za preprečevanje in zmanjševanje možnosti utopitev", pa  tudi bi morala upoštevati določilo, da "prepove ali omeji športne dejavnosti ali dejavnosti v prostem času na delu vode, kjer obstaja posebna povečana nevarnost utopitve".

 

Zakon je jasen.

 

Odgovornost gre iskati tudi v Soških elektrarnah Nova Gorica, saj bi morale skladno s koncesijsko pogodbo zagotavljati ukrepe za varnost prebivalcev med obratovanjem. Iz Priloge h koncesijski  pogodbi za gospodarsko izkoriščanje vode Soče, Idrijce in Bače za proizvodnjo električne energije izhaja tudi:

 

" … da je koncesionar na območju koncesije dolžan izvajati vse potrebne ukrepe za varnost prebivalcev in njihovega premoženja."

 

Poleg tega tudi Obligacijski zakon določa, da bi se morali vzdržati ravnanja, ki bi lahko drugemu povzročil škodo. Ali ni to povzročanje splošne nevarnosti, ker se spreminja pretok v zelo kratkem času, tako da se kopalci ne morejo zavedati smrtne nevarnosti, ki jim preti? Potrjeno je bilo, da je bil pretok posledica delovanja elektrarne, ki je načrtovano in vodeno ter ni posledica kakšne višje sile. Z njihove strani bi morali smrtno nevarnost preprečiti z omejitvijo sprememb pretoka v času, ko so na reki kopalci.

 

28. julija 2020 je v času okoli pol ure prišlo do povečanja pretoka s 30 m³/s na 110 m³/s. Gladina vode se v takih primerih preverjeno v zgolj 32 minutah dvigne za kar 97 cm. Stanje se je pri Jaševi utopitvi zaradi delovanja hidroelektrarne torej spremenilo tako hitro, da je najin sin reko najprej uspel preplavati, ko pa se je odločil odplavati nazaj na drugi breg, kjer so bili nastanjeni, je bil tok reke spremenjen v tolikšni meri, da je bil Jaša, čeprav je bil dober plavalec, popolnoma nemočen in ga je tok tako hitro odnesel, da ga niso mogli dohiteti niti njegov spremljevalec, kot tudi nobeden od dveh bližnjih plavalcev, ki sta opazila, da je v težavah. Tovrstno dvigovanje in spuščanje vode se dogaja tudi večkrat dnevno. Opisano delovanje hidroelektrarne nedvomno pomeni nastanek smrtne nevarnosti. 

 

Zakaj Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici ne preiskuje odgovornih in ne prevzame pregona, lahko samo ugibava. Sprašujeva se, zakaj državi ni v interesu, da bi prišli do odgovorov, kako povečati varnost in kako spremeniti delovanje elektrarne, da do tovrstnih nesreč ne bi več prihajalo. Občutek imava, da se ščiti kapital in ne človeških življenj. 

 

Ali sodstvo res deluje v imenu ljudstva?

 

Ana in Andraž Kordeš

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Kazahstan na prepihu med Rusijo in lokalnimi dinamikami
9
25.01.2022 23:28
Ko se je 2. januarja na trgu v Žanaozenu, mestu s približno sto petdeset tisoč prebivalci v regiji Mangistau, zbralo na desetine ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ruska invazija na Ukrajino je morda le še vprašanje dni, razen če bo Putin v zadnjem hipu presenetil z mirovnim predlogom
28
21.01.2022 02:57
Rusija kopiči svoje čete na svoji meji z Ukrajino, pa tudi v Belorusiji na njeni ukrajinski meji. Gre za številčne sile, ki bi ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zapomnite si ta imena: Poslanke in poslanci, ki so glasovali za status quo glede prirejenih javnih razpisov in korupcije v zdravstvu!
12
19.01.2022 03:28
Kljub precejšnji skepsi je zakonodajalec le potrdil spremembe in dopolnitve zakona o javnem naročanju, s čemer naj bi se končala ... Več.
Piše: Uredništvo
China’s Belt and Road Initiative: A win-win or a debt trap? The Case of African States
17
18.01.2022 00:00
As the multi-trillion Belt and Road Initiative (BRI) gains momentum in Africa through a slew of big infrastructure projects, the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Od podražitev elektrike bodo na koncu profitirale zlasti domače državne energetske družbe
12
12.01.2022 20:55
Na ekonomskem področju se v zadnjem obdobju največ pozornosti namenja inflaciji, pri čemer še posebej izstopa rast cen ... Več.
Piše: Bine Kordež
Poteza, ki si zasluži aplavz: Julian Assange postal častni član slovenskega centra PEN
21
11.01.2022 19:00
Na prvi ponedeljek novega leta 2022 smo člani in članice upravnega odbora Slovenskega centra PEN soglasno izvolili Juliana ... Več.
Piše: Uredništvo
Sprenevedanje Unesca glede težav projekta COBISS.Net ter zmeda glede statusa in dejavnosti IZUM-a pod pokroviteljstvom Unesca
2
10.01.2022 22:07
IZUM z zgodovinsko pogojenim in zavajajočim imenom Institut informacijskih znanosti se je po izločitvi iz Univerze v Mariboru ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Ženevski dialog: "Njet" ruskim prizadevanjem za novo Jalto v Evropi
21
09.01.2022 23:01
V Ženevi se danes (10. januarja) začenjajo diplomatski pogovori med Rusijo in Združenimi državami Amerike, ki jim bodo čez dva ... Več.
Piše: Božo Cerar
Panika na levici: Če jim bo Golob odletel iz rok, jih ne reši niti Kos na strehi!
14
07.01.2022 19:00
Nekateri precejšnji zmedi na levici, kjer bele eminence iz ozadja še vedno iščejo Mesijo oziroma Antijanšo, sicer iz gole ... Več.
Piše: Uredništvo
Zapuščina spravljivosti: Poslednje leto nekega predsednika
17
04.01.2022 23:05
22. decembra letos bo predsedniška palača na Erjavčevi izgubila dolgoletnega stanovalca. Še ne šestdesetletni Borut Pahor bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Utemeljenost razkritij o pogojih vrhovnega sodnika Branka Masleše za opravljanje sodniške funkcije
24
28.12.2021 21:59
Prispevek je odziv na aktualna medijska razkritja novinarjev v smeri morebitnega neizpolnjevanja pogojev sodnika Vrhovnega ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Manipulacije z javnim mnenjem niso le norčevanje iz volivcev, ampak imajo lahko tudi resne posledice za demokracijo
20
19.12.2021 22:06
V zadnjih tednih smo bolj kot kadarkoli do sedaj v zgodovini Slovenije priča ustvarjanju javnega mnenja prek lansiranja ... Več.
Piše: Uredništvo
Patriotske igre: Kako se izogniti najhujšemu v Ukrajini in na Tajvanu
16
16.12.2021 21:04
Nobena globalna struktura miru ne more biti stabilna in varna, če vse strani ne priznajo legitimnih varnostnih interesov drugih. ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Nekaj mitov in legend o "mrtvem denarju" in milijardnih depozitih na naših bankah
10
12.12.2021 22:30
Od zbranih 23,8 milijard evrov depozitov prebivalstva banke namenijo 11,1 milijard za posojila nazaj ljudem (največ ... Več.
Piše: Bine Kordež
Intelektualci predlagajo "zavezništvo za politično sredino", ki bi podrlo aktualne zidove izključevanja
24
11.11.2021 22:38
Matej Avbelj, Peter Jambrek, Ernest Petrič, Janez Podobnik, Dimitrij Rupel, Ivan Štuhec, Žiga Turk, Marko Voljč in Tomaž ... Več.
Piše: Uredništvo
Vili Kovačič: "Zahtevamo javnost sojenja, javnost dohodkov in odpravo neznanja tistih, ki nam sodijo v imenu ljudstva!"
14
07.11.2021 21:15
Pobuda štirih civilnodružbenih skupin je zaradi kroničnega nezaupanja in izjemno nizkega ugleda slovenskega sodstva dobronamerna ... Več.
Piše: Uredništvo
Hrvaški Bleiburg: Disgenetični učinki komunističnega terorja na genski zapis populacije žrtev
16
29.10.2021 21:00
Komunistični genocidi so neposredno vplivali na upad kulturne in gospodarske rasti narodov vzhodne Evrope, ker je bilo veliko ... Več.
Piše: Tom Sunić
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
5
18.10.2021 22:20
Kot kaže, zakon, ki naj bi končno uredil delovanje Demografskega sklada, niti pod mandatom sedanje vlade ne bo sprejet. Apetiti ... Več.
Piše: Bine Kordež
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
5
10.10.2021 20:00
Še pred uvodom v predstavitev proračunov za prihodnji dve leti (2022-2023) je večji del opozicije odkorakal iz parlamenta in ... Več.
Piše: Bine Kordež
Po Trumpovi "America First" je zdaj toplo vodo v Kliničnem centru odkril Jože Golobič s sloganom "Patient First"
15
27.09.2021 23:00
Kaj je na Jožetu Golobiču tako posebnega, da se je kljub zatrjevanju, da ga položaj generalnega direktorja Kliničnega centra s ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Zapomnite si ta imena: Poslanke in poslanci, ki so glasovali za status quo glede prirejenih javnih razpisov in korupcije v zdravstvu!
Uredništvo
Ogledov: 2.290
02/
Pandemija enoumja v znanosti in družbi
Simona Rebolj
Ogledov: 2.418
03/
Novak Đoković je igral na karto "budi pametan i pravi se glup", a je izpadel samo glup
Ana Jud
Ogledov: 2.316
04/
Ruska invazija na Ukrajino je morda le še vprašanje dni, razen če bo Putin v zadnjem hipu presenetil z mirovnim predlogom
Božo Cerar
Ogledov: 1.654
05/
Dediščina komunizma: Vzhodna Evropa in Slovenija plačujeta visoko ceno zaradi nezaupanja javnosti v cepljenje
Milan Krek
Ogledov: 1.509
06/
Težko je živeti v kletki. V mestu Gogi. Biti ves čas talec ene in iste ideologije.
Pavle Okorn
Ogledov: 1.348
07/
Dolgo zamolčevana ukrajinska zgodba o ekonomskem kolapsu, ki jo lahko Rusija izkoristi namesto vojaškega konflikta
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.112
08/
China’s Belt and Road Initiative: A win-win or a debt trap? The Case of African States
Valerio Fabbri
Ogledov: 985
09/
Ljudje pa nič. Ostajajo doma in čakajo. Na kaj, vas prosim? Na rešilca, ki jih bo odpeljal v bolnišnico?
Milan Krek
Ogledov: 2.027
10/
Panika na levici: Če jim bo Golob odletel iz rok, jih ne reši niti Kos na strehi!
Uredništvo
Ogledov: 3.133